Passiflora - O Liana cu Flori Uimitoare · PDF fileLegenda povesteste ca Iisus ... ca forma, o...

download Passiflora - O Liana cu Flori Uimitoare · PDF fileLegenda povesteste ca Iisus ... ca forma, o picatura din sangele sau. Patata de sangele divin, s-a transformat imediat ... alba si

If you can't read please download the document

Embed Size (px)

Transcript of Passiflora - O Liana cu Flori Uimitoare · PDF fileLegenda povesteste ca Iisus ... ca forma, o...

 • Passiflora - O Liana cu Flori UimitoareAcest seminar prezinta Passiflora - O Liana cu Flori Uimitoare.In acest PDF poti vizualiza cuprinsul si bibliografia (daca sunt disponibile) si aproximativ doua pagini dindocumentul original.Arhiva completa de pe site contine un fisier, intr-un numar total de 4 pagini.Fisierele documentului original au urmatoarele extensii: doc.

  ExtrasFAMILIA:-PASSIFLORACEAE

  GENUL:-PASSIFLORA

  SPECII:-P. INCARNATA,P. EDULIS....

  DENUMIRI :-MARACUJA,FLOAREA PASIUNII,APRICOT-VINE.

  PARTI FOLOSITE :-LIANELE,FRUNZELE, FRUCTELE...

  Specii si varietati :

  Genul cuprinde peste 400 specii si varietati interesante; 95% din numarul total provin din America de Sud.Cateva specii rare provin din Asia, Australia si din America de Nord. Cele mai cunoscute si indragitevarietati sunt: Passiflora alata cu flori rosii si parfum imbatator; Passiflora caerulea - cu fructecomestibile; Passiflora grandiflora cu flori mari; Passiflora edulis - i se mai spune fructul pasiunii,Maracuja; Passiflora quadrangularis - flori rosii, fructe portocalii, frunze semi-persistente.

  Este o frumoasa liana, originara din Mexic, unde aztecii o foloseau pentru proprietatile ei sedative; faceparte din familia Passifloraceae. A fost introdusa in Europa sub numele de "floarea pasiunii", de catreiezuitii spanioli. Planta s-a aclimatizat remarcabil, mai ales in zonele mediteraneene. Conservata in casa,aceasta floare aduce pacea si linistea.

  Scurta poveste :

  Legenda povesteste ca Iisus Christos, agonizand, a lasat sa cada asupra unei flori mici, albe, saracacioasaca forma, o picatura din sangele sau. Patata de sangele divin, s-a transformat imediat: simbolul crucii aaparut pe mica floare si s-a colorant in rosu, cuiele si ciocanul au aparut in centrul florii. Frumusetea eibizara evoca instrumentele patimii lui Christos: corola este coroana de spini, cele 3 stiluri ale pistilului suntcuiele, iar staminele ciocanul.

  Passiflora a suscitat, si este putin spus, o veritabila pasiune pentru gradinari si cercetatorii speciilorbotanice. De ce? Pentru ca, pe de o parte este o planta minunata, cu numeroase specii care mai de caremai spectaculoase, iar pe de alta parte, fiind majoritar originara din padurea tropicala a Americii de Sud,cele mai multe dintre specii sunt amenintate de disparitie din cauza despaduririlor care se practica pescara larga.

  In timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial,in Germania,aceasta planta era folosita pentru obtinerea serului adevarului .

  Ingrijiri :

  Plantam Passiflora, de preferinta, intr-un loc adapostit din gradina, recomandat pe fatada sudica a caseinoastre si avem grija sa ii oferim tutori de care sa se agate in timpul verii, caci ea poate sa se catere pana

 • la 7-8 m. Este posibil sa fie aclimatizata aproape peste tot, cu conditia sa i se asigure o buna protectieiarna (chiar si la -15C), sub forma unui strat gros de frunze, paie sau fan uscat .

  Este o planta agatatoare, cu tulpini si ramificatii simple, prevazute cu carcei. Are frunze lobate saudigitate. Frumoasele flori mari, parfumate, cu pana la 6 cm in diametru, apar la capatul frunzelor. Au 5petale, 5 sepale, 5 stamine, corola filament si un pistil. Fructele sunt comestibile si aromate. Ele suntovale (4-6 cm), cu suprafata neteda si stralucitoare. Devin violete sau galbene la maturitate (depinde devarietate) si au pulpa galbena, gelatinoasa, racoritoare si in acelasi timp bogata in vitamina C.

  Necesita un sol bogat, reavan din primavara pana toamna si bine drenat. Substratul de cultura este formatdin pamant de frunze, mranita si pamant de gradina. Planta are nevoie de udare regulata mai putin iarnacand aceasta se reduce simtitor. In conditii de crestere in sera sau apartament, necesita aerisirea regulataa spatiilor. Se fertilizeaza de doua ori pe luna, in perioade de crestere si inflorire. Excesul de fertilizarepoate duce la dezvoltarea plantei, defavorizand inflorirea. Desi originara din America de Sud, Passifloraeste aclimatizata in Europa. Inmultirea se face prin seminte sau prin butasi semilemnificati, in vara. Totvara poate fi inmultita prin marcotare.

  Toamna, se poate taia pana la 15 cm inaltime pentru a fi mai bine protejata de frig. Primavara urmatoareasteptam ca temperatura solului sa se stabilizeze inainte sa o descoperim. Ea va renaste, din ce in ce maifrumoasa si pe perioada verii va va incanta cu flori minunate. Este atacata frecvent de paduchi, musculitaalba si paianjenul rosu. Tratamentele se aplica pana la dispartia completa a daunatorilor.

  Particularitati :

  In habitatul ei natural, Passiflora creste pe marginea campurilor si in alte locuri fertile si umede aleregiunilor tropicale din America de Sud. Passiflora incarnata creste in acelasi tip de habitat, numai ca ea sepoate intalni in estul SUA, din nordul Floridei pana la frontiera cu Ontario. Daca punem Passiflora in ghiveci(in casa, pe balcon sau pe terasa), o plantam intr-un ghiveci mare. Pe masura ce planta se dezvoltaradacinile formeaza un balot apreciabil. Primavara putem taia tijele dizgratioase, pana ce planta ajunge laforma dorita.

  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  Documentul complet de 4 pagini il poti citi daca il descarci din Biblioteca.RegieLive.ro

  Imagini din documentul complet:

  https://biblioteca.regielive.ro/seminarii/biologie/passiflora-o-liana-cu-flori-uimitoare-farmacie-44556.html

 • Mai multe detalii se gasesc in pagina documentului din Biblioteca.RegieLive.ro

  https://biblioteca.regielive.ro/seminarii/biologie/passiflora-o-liana-cu-flori-uimitoare-farmacie-44556.htmlhttps://biblioteca.regielive.ro/seminarii/biologie/passiflora-o-liana-cu-flori-uimitoare-farmacie-44556.htmlhttps://biblioteca.regielive.ro/seminarii/biologie/passiflora-o-liana-cu-flori-uimitoare-farmacie-44556.htmlhttps://biblioteca.regielive.ro/seminarii/biologie/passiflora-o-liana-cu-flori-uimitoare-farmacie-44556.htmlhttps://biblioteca.regielive.ro