Pasarea Domnului

of 27 /27
COLECŢIE COORDONATĂ DE MIHAI‑DAN PAVELESCU

Embed Size (px)

description

The first pages from the book. Copyright © Editura TREI 2011. www.edituratrei.ro

Transcript of Pasarea Domnului

 • C O L E C I E C O O R D O N A T D E

  M i h a i D a n P a v e l e s c u

  Pasarea_domnului_28 ian_ora 10.indd 1 1/28/2013 12:39:41 PM

 • Pasarea_domnului_28 ian_ora 10.indd 2 1/28/2013 12:39:41 PM

 • MARy DORIARussell

  T R A D u C E R E D I N E N g L E z I N O T E D E

  B o g D a n P e r D i v a r

  PasRea domnului

  Pasarea_domnului_28 ian_ora 10.indd 3 1/28/2013 12:39:41 PM

 • e D i t o r i :Silviu DragomirVasile Dem. Zamfirescu

  D i r e c t o r e D i t o r i a l :Magdalena Mrculescu

  D e s i g n :Faber StudioIlustraie copert: Ionu Bnu

  D i r e c t o r P r o D u c i e :Cristian Claudiu Coban

  r e D a c t o r :Luciana Vlad

  D t P :Eugenia Ursu

  c o r e c t u r :Rodica PetcuEugenia Ursu

  Descrierea CIP a Bibliotecii Naionale a RomnieiRUSSELL, MARY DORIA Pasrea Domnului/ Mary Doria Russell ; trad.: Bogdan Perdivar. Bucureti : Editura Trei, 2013 ISBN 978-973-707-708-0I. Perdivar, Bogdan (trad.)

  351.746.1(498)1965/1989

  Titlul original: The SparrowAutor: Mary Doria Russell

  Copyright 1996 by Mary Doria Russell

  Copyright Editura Trei, 2013 pentru prezenta ediie

  C. P. 27-0490, BucuretiTel. /Fax: +4 021 300 60 90e-mail: [email protected]

  i s B n : 9 7 8 9 7 3 7 0 7 7 0 8 0

  Pasarea_domnului_28 ian_ora 10.indd 4 1/28/2013 12:39:41 PM

 • P a s r e a d o m n u l u i 5

  P r o l o g

  Era, retrospectiv vorbind, previzibil. Totul, n istoria Societii lui Isus, ddea msura iscusinei i eficienei sale n aciune, explorare i cercetare. n timpul epocii pe care europenilor le plcea s-o numeasc Era Descoperirilor, preoii iezuii nu se aflaser niciodat la mai puin de un an sau doi n urma celor care stabileau contactele iniiale cu populaii pn atunci necunoscute; iezuiii erau, cu adevrat, n avangarda exploratorilor.

  Naiunilor Unite le-au trebuit ani ntregi ca s ajung la o decizie pe care Societatea lui Isus a luat-o n zece zile. La New York, diplomaii au dezbtut ndelung i minu-ios, cu multe ntreruperi i amnri, dac i de ce ar fi trebuit consumate resurse umane n ncercarea de a con-tacta lumea ce avea s fie cunoscut drept Rakhat, cnd attea nevoi presante se cereau satisfcute pe Pmnt. La Roma, problema nu s-a pus n termeni de pro sau contra;

  Pasarea_domnului_28 ian_ora 10.indd 5 1/28/2013 12:39:41 PM

 • 6 m a r y d o r i a R u s s e l l

  s-a discutat despre ct de curnd putea fi ncercat misiu-nea i cine putea fi trimis.

  Societatea nu cerea permisiunea niciunui guvern laic. Aciona dup principii proprii, cu mijloace proprii, sub autoritate papal. Misiunea pe Rakhat a fost abordat nu att n secret, ct mai degrab n particular o distinc-ie subtil, ns una pe care Societatea nu a simit nevoia de a o explica sau justifica atunci cnd vetile au rzbtut civa ani mai trziu.

  Oamenii de tiin iezuii plecau s nvee, i nu s fac prozelitism. Se duceau ca s-i cunoasc i s-i iubeasc pe ceilali copii ai lui Dumnezeu. Porneau din motivele pentru care iezuiii plecaser, ntotdeauna, ctre cele mai ndeprtate coluri ale lumii. Plecau ad majorem Dei gloriam, pentru mrirea slavei lui Dumnezeu.

  Nu voiau s fac nimnui vreun ru.

  Pasarea_domnului_28 ian_ora 10.indd 6 1/28/2013 12:39:41 PM

 • P a s r e a d o m n u l u i 7

  1 . r o M a

  decembrie 2059

  n 7 decembrie 2059, Emilio Sandoz era externat din salo-nul de carantin al spitalului Salvator Mundi i transpor-tat, ntr-o main de pine, la sediul iezuit numrul 5 din Borgo Santo Sprito, la cteva minute de Vatican, dincolo de Piaa San Pietro. n urmtoarea zi, ignornd ntreb-rile ipate i rcnetele furioase ale jurnalitilor, un purttor de cuvnt iezuit citea o scurt declaraie naintea gloatei mnioase i frustrate care se adunase n faa uii masive de la numrul 5.

  Din cte tim, printele Emilio Sandoz este singu-rul supravieuitor al misiunii iezuite pe Rakhat. Dorim s mulumim din nou Naiunilor Unite, Consoriului de Contact i Diviziei de Exploatare Minier a Asteroizilor de la Corporaia Ohbayashi pentru c au fcut posibil rentoarcerea printelui Sandoz. Nu avem informa-ii suplimentare privind soarta membrilor echipajului Consoriului de Contact; i pomenim n rugciunile noas-tre. Printele Sandoz este prea bolnav pentru a rspunde la ntrebri, iar recuperarea sa va dura, cel mai probabil, luni bune. Pn atunci nu dorim s emitem alte comenta-rii referitoare la misiunea iezuit sau la declaraiile fcute de Consoriul de Contact n privina conduitei printelui Sandoz pe Rakhat.

  Era doar o strategie pentru a ctiga timp.

  Pasarea_domnului_28 ian_ora 10.indd 7 1/28/2013 12:39:42 PM

 • 8 m a r y d o r i a R u s s e l l

  Sigur, era adevrat c Sandoz nu se simea bine. ntregul trup al brbatului era nvineit de erupii hemo-ragice spontane, n locurile n care capilarele se rupse-ser i-i vrsaser coninutul sub piele. Gingiile nu-i mai sngerau, dar avea s treac vreme lung pn s poat mnca normal. i trebuia, n cele din urm, s se fac ceva cu minile lui.

  Acum ns efectele combinate ale scorbutului, ane-miei i extenurii l ineau adormit douzeci de ore pe zi. Cnd se trezea, zcea nemicat, ghemuit ca un fetus i aproape la fel de neajutorat.

  Ua ce ddea n cmrua lui rmsese, n sptm-nile acelea de nceput, aproape ntotdeauna deschis. ntr-o dup-amiaz, gndindu-se s-l fereasc pe prin-tele Sandoz de deranj, fiindc se racheta parchetul de pe hol, fratele Edward Behr o nchisese, dei fusese avertizat de ctre personalul spitalului Salvator Mundi s n-o fac. ntmpltor, Sandoz se trezise i se vzuse nchis. Fratele Edward nu repetase greeala.

  Vincenzo Giuliani, Printele General al Societii lui Isus, venea n fiecare diminea s-l vad pe bolnav. Nu tia dac Sandoz e contient c este observat; un sentiment familiar. Pe cnd era foarte tnr, cnd Printele General nu era dect un Vince Giuliani oarecare, Emilio Sandoz, care se afla cu un an naintea lui n procesul de formare preoeasc ce dura un deceniu, l fascinase. Ciudat biat Sandoz sta. Un om care te nedumerea. Vincenzo Giuliani i construise cariera de om de stat nelegnd ali oameni, dar pe acesta nu izbutise s-l neleag.

  Privindu-l int pe Emilio, acum bolnav i aproape mut, Giuliani tia c era prea puin probabil ca Sandoz s-i dezvluie secretele prea curnd. Asta nu-l necjea.

  Pasarea_domnului_28 ian_ora 10.indd 8 1/28/2013 12:39:42 PM

 • P a s r e a d o m n u l u i 9

  Vincenzo Giuliani era un brbat rbdtor. Trebuia s fii astfel ca s-i mearg bine la Roma, unde timpul se msoar nu n veacuri, ci n milenii, unde rbdarea i strategiile de durat fuseser dintotdeauna particulari-ti ale vieii politice. Oraul dduse numele puterii de a rbda Romanit. Aceasta exclude emoia, graba, ndo-iala. Romanit zbovete, evalueaz situaia i acioneaz nemilos la timpul potrivit. Romanit se bazeaz pe con-vingerea absolut c succesul va veni n cele din urm i se sprijin pe un principiu major, Cunctando regitur mundus: Cu rbdare se cucerete lumea.

  Aa c i acum, dup aizeci de ani, Vincenzo Giuliani nu se simea agasat de inabilitatea de a-l nelege pe Emilio Sandoz, ci nutrea doar sentimentul satisfaciei ce avea s vin cnd ateptarea urma s-i arate roadele.

  Secretarul personal al Printelui General l contactase pe printele John Candotti de ziua Pruncilor Nevinovai, la trei sptmni dup sosirea lui Emilio la numrul 5. Sandoz s-a nzdrvenit ndeajuns, l putei vedea acum, l informase Johannes Voelker pe Candotti. S fii acolo la dou.

  S fie acolo la dou! cuget cu iritare John, pornind ctre cetatea Vaticanului dinspre cminul unde tocmai i se repartizase o ncpere mic i mbcsit a crei fereas-tr ddea spre zidurile romane piatra era la centimetri, doar, de deschiztura lipsit de rost. Candotti mai avusese de-a face cu Voelker de cteva ori de cnd sosise, iar aus-triacul i displcuse din start. Lui John Candotti, de fapt, nu-i era pe plac nimic din situaia de fa.

  Pasarea_domnului_28 ian_ora 10.indd 9 1/28/2013 12:39:42 PM

 • 1 0 m a r y d o r i a R u s s e l l

  Nu nelegea, de pild, de ce-l bgaser n povestea asta. Nici avocat de meserie i nici savant, John Candotti era mulumit c abordase partea cea mai puin presti-gioas a cii iezuite Public sau Predic i era bgat pn peste cap n pregtirile pentru programul de Crciun al colii de gramatic atunci cnd fusese contactat de superiorul su, care-i spusese s ia avionul spre Roma la sfritul sptmnii. Printele General dorete s-l asis-tai pe Emilio Sandoz. Att inuse edina de informare. John auzise de Sandoz, evident. Dar John nu avea nici cea mai vag idee cum ar fi putut s-i fie de folos omului ace-luia. Cnd ceruse o explicaie, nu izbutise s stoarc de la nimeni un rspuns direct. i lipsea practica pentru aseme-nea lucruri; subtilitatea i ocoliurile nu se prea practicau la Chicago.

  i iat-o, Roma nsi. La petrecerea de plecare impro-vizat, toi se bucuraser pentru el. Roma, Johnny! Atta istorie, bisericile aa de frumoase, arta. Se simise i el ncntat, dobitoc ce era. De unde s tie?

  John Candotti provenea de pe un trm plat, cu strzi drepte i cvartale de cldiri ptroase; nimic din Chicago nu-l pregtise pentru realitatea din Roma. Cel mai ru era cnd reuea totui s vad cldirea la care voia s ajung, dar descoperea c strada se tot curba ndeprtndu-se, aducndu-l n alt piaet drgu cu alt fntn frumu-ic, lepdndu-l pe alt alee ce nu ducea nicieri. nc o or n plus de blocaj i frustrare printre dealuri, drumuri erpuite, reele ntortocheate de strdue ce miroseau a piat de motan i sos de roii. Nu suporta s se rtceasc i se rtcea necontenit. l scotea din srite s ntrzie i ntrzia mereu. Primele cinci minute ale fiecrei conver-saii constau n scuzele lui John pentru c ntrziase i

  Pasarea_domnului_28 ian_ora 10.indd 10 1/28/2013 12:39:42 PM

 • P a s r e a d o m n u l u i 1 1

  n asigurrile cunotinelor sale din Roma c nu era nicio problem.

  Dar oricum l clca pe nervi, aa c pea tot mai iute i mai iute, ncercnd s ajung mcar o dat la timp n reedina iezuit, strngnd n juru-i o escort de copi-lai glgioi i batjocoritori, ncntai de artarea osoas, cu nasul mare, find din sutan i micnd viguros din brae.

  mi pare ru c v-am fcut s m ateptai.John Candotti i repetase scuzele n faa tuturor celor

  pe care-i ntlnise pe drumul spre camera lui Sandoz i, pn la urm, chiar n faa lui Sandoz nsui, dup ce fra-tele Edward Behr l primise nuntru i-l lsase singur cu bolnavul.

  E nc o mulime imens afar. Mai pleac vreo-dat? M numesc John Candotti. Printele General mi-a cerut s v ajut pe parcursul audierilor. M bucur s v cunosc.

  ntinse mna fr s se gndeasc, apoi i-o retrase cu stnjeneal cnd i aminti.

  Sandoz nu se ridic din scaunul su poziionat lng fereastr i, la nceput, ls impresia c nu vrea sau nu poate s se uite n direcia lui Candotti. John vzuse imagini din arhiv cu el, desigur, dar Sandoz era mult mai mrunt dect se atepta, mult mai subiratic; vrst-nic, dar nu att ct ar fi trebuit s fie. Cum era calculul? aptesprezece ani dus, aproape patru pe Rakhat, apte-sprezece ntors, dar mai era i efectul de relativitate, dato-rat cltoriei cu vitez apropiat de cea a luminii. Nscut

  Pasarea_domnului_28 ian_ora 10.indd 11 1/28/2013 12:39:43 PM

 • 1 2 m a r y d o r i a R u s s e l l

  cu un an naintea Printelui General, care se apropia de optzeci de ani, vrsta biologic a lui Sandoz fusese esti-mat de medici la aproximativ patruzeci i cinci de ani. Ani grei, dup cum arta, dar nu foarte muli.

  Tcerea persist vreme ndelungat. ncercnd s nu se holbeze la palmele lui Sandoz, John ncepu s se ntrebe dac nu cumva ar trebui, pur i simplu, s plece. E mult prea curnd, gndi el, Voelker a luat-o razna. Apoi, ntr-un trziu, l auzi pe Sandoz ntrebnd:

  Englez? American, printe. Fratele Edward e englez, eu

  sunt american. Nu, zise Sandoz dup o vreme. La lengua. Englez.John descoperi, cu o tresrire, c fusese neles greit. Da. Vorbesc i un pic de spaniol, dac preferai. Era italian, creo. Antes nainte, vreau s zic. n

  spital. Sipaj si yoSe opri, pe punctul de a izbucni n lacrimi, dar se st-

  pni i vorbi pe un ton hotrt. Ar ajuta dac a auzi doar o singur limb pen-

  tru o vreme. Engleza e n regul. Sigur, nicio problem. Rmnem la englez, zise

  John, zguduit. Nu-i spusese nimeni c Sandoz era att de afectat.

  O s fie o vizit scurt, printe. Vreau doar s m prezint i s vd cum v simii. Nu-i nicio grab cu pre-gtirile pentru audieri. Sunt sigur c se pot amna pn ce o s v simii destul de bine ca s

  Ca s ce? ntreb Sandoz, privindu-l pentru prima oar direct n fa pe Candotti. Figur brzdat adnc, nas acvilin ce trda strmoi indieni, pomei lai, atitudine ferm. Candotti nu i-l putea imagina rznd.

  Pasarea_domnului_28 ian_ora 10.indd 12 1/28/2013 12:39:43 PM

 • P a s r e a d o m n u l u i 1 3

  Ca s v aprai, i veni lui John s zic, dar prea o rutate.

  Ca s explicai ce s-a ntmplat.Tcerea din reedin era sesizabil, mai ales lng

  fereastr, unde se putea auzi nesfritul carnaval de zgo-mote al oraului. O femeie i certa copilul n greac. Primprejur forfoteau turiti i reporteri, aruncndu-i strigte peste rumoarea constant a mulimilor i a tra-ficului taxiurilor. Se fceau reparaii febrile pentru ca Oraul Etern s nu cad n ruine, muncitorii rcneau i mainriile huruiau.

  N-am nimic a v spune, i feri iari privirea Sandoz. O s m retrag din Societate.

  Printe Sandoz printe, doar nu v ateptai ca Societatea s v lase s plecai aa, fr s afle ce s-a ntm-plat acolo. Poate nu dorii s avei de-a face cu audierile, dar ce se ntmpl aici e nimic pe lng ce-o s avei de ptimit afar, din clipa cnd ieii pe u, zise John. Dac nelegem, am putea s v ajutm. S v uurm situaia, poate?

  Nu primi niciun rspuns, vzu doar cum figura ae-zat n profil, lng fereastr, se nsprete un pic.

  Bun, uitai cum facem. M ntorc n cteva zile. Cnd v simii mai bine, da? Pot s v aduc ceva? Pot s contactez pe cineva pentru dumneavoastr?

  Nu, mulumesc.Vocea era lipsit de vlag.John i nbui un oftat de exasperare i se ntoarse

  spre u. n trecere, zri o schi, aflat pe tblia unui birou mic, simplu. Era realizat pe ceva ce aducea cu hrtia, desenat cu o vopsea ce semna cu cerneala. Un grup de VaRakhati. Figuri de o covritoare demnitate i

  Pasarea_domnului_28 ian_ora 10.indd 13 1/28/2013 12:39:43 PM

 • 1 4 m a r y d o r i a R u s s e l l

  de un farmec considerabil. Ochi extraordinari, tivii de gene care s-i apere de strlucirea puternic a soarelui. Ciudat, dar i puteai da seama c era vorba de indivizi neobinuit de artoi, chiar i fr s fii familiarizat cu standardele lor de frumusee. John Candotti lu desenul i-l privi mai ndeaproape. Sandoz se ridic i fcu spre el doi pai iui.

  Era probabil pe jumtate ct el i bolnav ca naiba, dar John Candotti, veteran al strzilor din Chicago, tresri i btu n retragere. Simindu-se pus la zid, i masc stnje-neala cu un zmbet i aez desenul la loc pe birou.

  Sunt o ras frumoas, nu-i aa? i ncerc norocul, strduindu-se s abat emoiile care-l frmntau pe br-batul din faa lui, oricare vor fi fost. persoanele din imagine prieteni de-ai dumneavoastr, presupun?

  Sandoz ddu napoi i-l privi cteva clipe pe John, ca i cum i-ar fi evaluat reacia. Razele soarelui, din spate, i luminau prul, iar contrastul i ascundea expresia. Dac ncperea ar fi fost mai bine luminat sau dac John Candotti l-ar fi cunoscut mai bine, ar fi recunoscut o bizar solemnitate ce preceda, la Sandoz, orice declara-ie la care acesta se atepta s induc hilaritate sau furie. Sandoz ezit, dar gsi apoi cuvntul pe care-l cuta.

  Colegi, zise ntr-un trziu.

  Johannes Voelker i nchise tableta, la captul obinuitei ntlniri matinale cu Printele General, dar nu se ridic s plece. Rmase n schimb i cercet figura lui Vincenzo Giuliani, care prea s se concentreze asupra muncii sale, transcriindu-i propriile notie

  Pasarea_domnului_28 ian_ora 10.indd 14 1/28/2013 12:39:43 PM

 • P a s r e a d o m n u l u i 1 5

  despre evenimentele zilei i deciziile despre care tocmai discutaser.

  De treizeci i patru de ani Printe General, Giuliani era un manager impresionant. Un brbat masiv, cu o chelie ce-l fcea atrgtor, cu spatele drept i teribil de puternic pentru vrsta sa. Istoric de profesie, politician prin natur, Vincenzo Giuliani cluzise Societatea lui Isus prin vremuri tulburi, reparnd unele dintre daunele produse de Sandoz. Implicase oameni n studierea hidro-logiei i a islamismului asta recuperase o anume bun-voin public. Dac n-ar fi fost iezuiii din Iran i Egipt, n-ar fi existat niciun avertisment nainte de ultimul atac. Ce-i al lui e al lui, cuget Voelker, ateptnd cu rbdare ca Giuliani s-i acorde atenie.

  Printele General oft i ridic ochii ctre secreta-rul su, un brbat nembietor, de vreo treizeci i cinci de ani, cu tendine de ngrare i pr nisipos, drept, ce i se lipea de east. Voelker arta ca o imagine mut a lucru-lui neterminat, sprijinit de speteaza scaunului, cu braele ncruciate n dreptul mijlocului ngroat.

  Bun, d-i drumul. Spune ce ai de spus, i ordon Giuliani pe un ton iritat.

  Sandoz. Ce-i cu el? ntocmai.Giuliani se ntoarse la notiele lui. Lumea ncepea s uite, zise Voelker. Ar fi fost,

  poate, mai bine pentru toi dac Sandoz ar fi fost ucis cu ceilali.

  Ehei, printe Voelker, zise Giuliani cu voce uscat. Ce gnd nedemn.

  Voelker strnse din buze i-i feri ochii.

  Pasarea_domnului_28 ian_ora 10.indd 15 1/28/2013 12:39:43 PM

 • 1 6 m a r y d o r i a R u s s e l l

  Giuliani i ls privirea s rtceasc, pentru cteva clipe, pe fereastr, sprijinindu-i coatele de lemnul lus-truit al biroului. Voelker avea, desigur, dreptate. Viaa ar fi fost nendoielnic mai simpl dac Emilio ar fi fost marti-rizat i basta. Acum, aflat n atenia publicului i cu adu-cerea-aminte reactivat, Societatea trebuia s cerceteze motivele pentru care misiunea euase Giuliani i frec faa cu palmele i se ridic.

  Emilio i cu mine ne tim de mult, Voelker. E un om bun.

  E o curv, zise Voelker cu precizie potolit. A omo-rt un copil. Ar trebui pus n lanuri.

  Voelker l urmri pe Giuliani cum se nvrte prin camer, cum ridic obiecte i le las la loc fr s se uite, de fapt, la nimic.

  Mcar are decena de a vrea s plece. Lsai-l nainte s aduc i mai mult atingere Societii.

  Giuliani se opri din msurat ncperea cu pasul i se uit la Voelker.

  N-o s-l excomunicm. Chiar dac i el vrea asta, e greit. i, mai la obiect, n-o s mearg. Este unul dintre ai Notri n ochii lumii, dac nu i ntr-ai notri.

  Se apropie de fereastr i privi lung mulimea de reporteri i de simpli curioi.

  Iar dac media se complace n speculaii i supoziii fr fond, o s le spunem pe nume, zise Printele General cu vocea sa uor ironic, ce fusese spaima attor studeni. i ntoarse privirea rece i iscoditoare ctre secretar, care rmsese pe scaun, mohort.

  Nu sunt judectorul lui Emilio, printe Voelker. Nici presa nu e.

  i nici iezuitul Johannes Voelker nu era.

  Pasarea_domnului_28 ian_ora 10.indd 16 1/28/2013 12:39:43 PM

 • P a s r e a d o m n u l u i 1 7

  i ncheiar ntlnirea cu unadou remarci politi-coase, dar brbatul mai tnr plec tiind c srise calul, att politic, ct i spiritual. Voelker era eficient i inteli-gent ns, atipic pentru un iezuit, avea o minte polarizat: totul era alb sau negru, virtute sau pcat, Noi mpotriva Lor.

  Totui, credea Giuliani, asemenea oameni puteau fi de folos.

  Printele General se aez la birou i ncepu s fr-mnte ntre degete un stylus. Reporterii credeau c lumea are dreptul s tie. Vincenzo Giuliani nu simea nicio nevoie s dea credit acestei iluzii. Pe de alt parte, mai era i ntrebarea: ce-i de fcut n privina Rakhatului? i simea un imbold s-l determine pe Emilio s mrturi-seasc. Nu era prima dat cnd iezuiii ntlniser o cul-tur extraterestr i nici prima misiune care se sfrise prost, iar Sandoz nu era primul preot care adusese ruine asupra umanitii. ntreaga chestiune era regretabil, dar se putea, n cele din urm, ierta.

  Poate fi recuperat, socoti cu ncpnare Giuliani. N-avem aa de muli preoi ca s-l mturm ca pe un lucru inutil. Este dintre ai Notri, la naiba. i cu ce drept decla-rm noi c misiunea a fost un eec? Poate c smna a fost plantat. Dumnezeu tie.

  Chiar i aa, acuzaiile mpotriva lui Sandoz i ale celorlali erau foarte grave.

  Personal, Vincenzo Giuliani se simea nclinat s cread c misiunea ncepuse greit nc de la lansare, cu decizia de a implica i femei. O fisur n disciplin chiar de la nceput, cuget el. Pe atunci erau alte vremuri.

  Pasarea_domnului_28 ian_ora 10.indd 17 1/28/2013 12:39:44 PM

 • 1 8 m a r y d o r i a R u s s e l l

  Chibzuind asupra aceleiai probleme, n timp ce se ntorcea n chilia sa lipsit de lumina zilei, din par-tea estic a Inelului Roman, John Candotti dezvoltase o teorie a sa n privina felului n care lucrurile ajunseser s mearg ru. Misiunea, credea el, euase probabil din cauza unor decizii logice, rezonabile i gndite atent, care pruser fiecare, la vremea lor, idei bune. Ca n cazul celor mai multe dezastre colosale.

  Pasarea_domnului_28 ian_ora 10.indd 18 1/28/2013 12:39:44 PM

 • P a s r e a d o m n u l u i 1 9

  2 . r a D i o t e l e s c o P u l a r e c i B o , P u e r t o r i c o

  februarie 2019

  Jimmy, tocmai am auzit c i-au repartizat un vultur! opti Peggy Soong, i aa se fcu primul pas ctre misiu-nea de pe Rakhat. O s cooperezi?

  Jimmy Quinn continu s se deplaseze pe lng irul de automate, selectnd arroz con pollo, un recipient cu sup de fasole i dou sandviciuri cu ton. Era absurd de nalt, procesul de maturizare se ncheiase abia la douzeci i ase de ani, dar prea nc neterminat i i era ncon-tinuu foame. Se opri ca s culeag dou cutiue cu lapte i vreo dou prjiturele, apoi verific suma de plat.

  Dac vei coopera, o s ne fie mai greu nou, celor-lali, zise Peggy. Ai vzut ce s-a ntmplat cu Jeff.

  Jimmy se ndrept spre o mas ce avea un singur scaun liber i ls tava jos. Peggy Soong se post lng el i-o pironi cu o privire ptrunztoare pe femeia aezat de cealalt parte a mesei. Femeia consider c terminase cu prnzul. Peggy ddu ocol mesei i se aez pe locul cldu nc. Nu fcu, o vreme, dect s-l urmreasc pe Jimmy cum bag n gur grmjoare de orez i pui, minunndu-se de ct mncare i trebuia. Factura la bcnie i sczuse cu 75 de procente de cnd i fcuse vnt din cas.

  Jimmy, zise n cele din urm, nu poi s evii aa ceva. Dac nu eti cu noi, eti mpotriva noastr.

  Pasarea_domnului_28 ian_ora 10.indd 19 1/28/2013 12:39:44 PM

 • 2 0 m a r y d o r i a R u s s e l l

  nc optea, dar n voce nu era pic de blndee. Dac nu coopereaz nimeni, nu pot s ne dea afar

  pe toi.Jimmy i susinu privirea cu ochii si albatri i calmi;

  ai ei erau negri i provocatori. Nu tiu, Peggy. Cred c ar putea, probabil, s nlo-

  cuiasc toat echipa n dou sptmni. tiu un tip din Peru care mi-ar lua slujba pentru jumtate din ct ctig eu. Jeff a primit recomandri bune cnd a plecat.

  i tot nu-i angajat! Fiindc i-a dat vulturului tot ce-a avut.

  N-o s decid eu, Peggy, doar tii. Rahat!Civa oameni nlar privirile. Se aplec spre el,

  peste mas, optind iari. Nu eti o marionet. Toat lumea tie c l-ai ajutat

  pe Jeff de cnd l-au concediat. Dar toat chestia, aici, e s-i oprim s ne sug sngele, nu s ne ocupm de vic-time dup ce s-a ntmplat deja. De cte ori trebuie s-i explic?

  Peggy Soong se trase brusc n spate i-i feri privirea, ncercnd s neleag ce-i cu oamenii care nu pricep c sistemul i face ndri. Jimmy nu tia dect s lucreze din greu i s nu fac dificulti. i la ce avea s-l duc asta? Avea s-l termine.

  Tu o s decizi dac vrei s colaborezi cu vulturul, zise cu voce uscat. i pot ordona, dar poi decide dac s urmezi ordinul.

  Se ridic, i strnse lucrurile de pe mas i rmase un moment nemicat, intuindu-l de sus cu privirea. Apoi i ntoarse spatele i porni spre u.

  Peggy!

  Pasarea_domnului_28 ian_ora 10.indd 20 1/28/2013 12:39:44 PM

 • P a s r e a d o m n u l u i 2 1

  Jimmy se ridic de pe scaun i se apropie de ea, reu-ind s-o ating uor pe umr. Nu era artos. Avea un nas prea lung, fr vreo form anume, ochi prea apropiai i nfundai n orbite ca la maimue, un zmbet larg i un pr rocat, cu crlioni ntortocheai precum mzglelile pe hrtie ale unui copil; vreme de cteva luni combinaia asta o fermecase prostete.

  Peggy, d-mi o ans. Las-m s vd dac e vreo cale ca toat lumea s aib de ctigat. Lucrurile nu tre-buie s fie ntr-un fel sau altul.

  Sigur, Jimmy, zise ea.Era un puti simpatic. Prost ca noaptea, dar simpatic.

  Peggy se uit la figura lui cinstit, deschis, la mutra lui uric, i tiu c avea s gseasc el vreo motivaie plau-zibil, demn de dispre, ca s fie biat bun.

  Sigur, Jimmy. Aa s faci.

  Un brbat mai sensibil ar fi fost dat pe spate de o confruntare cu teribila Peggy Soong. ns Jimmy Quinn era nvat cu femei mrunele i insistente, i nimic nu-i afecta apetitul; maic-sa spunea, pln-gndu-se, c a-l hrni, n adolescen, fusese ca i cum ai ndesa crbuni ntr-un furnal. Aa c se ntoarse la locul lui, pe cnd Peggy ieea din cantin, i i vzu mai departe de restul mesei, n vreme ce mintea lui cntrea situaia.

  Jimmy nu era neghiob, dar fusese iubit de nite prini buni i bine educat de profesori buni, iar cele dou cntreau greu n felul su obedient de a fi, care o punea n ncurctur i o nfuria pe Peggy. Iari i iari,

  Pasarea_domnului_28 ian_ora 10.indd 21 1/28/2013 12:39:44 PM

 • 2 2 m a r y d o r i a R u s s e l l

  pe parcursul vieii sale, autoritatea se dovedise corect, iar deciziile luate de prini, profesori i efi i se pru-ser, n cele din urm, juste. Nu era deci bucuros s-i piard slujba de la Arecibo i s fie nlocuit cu un program de inteligen artificial, dar el singur, lsat de capul lui, n-ar fi obiectat probabil. Nu lucra la telescop dect de opt luni nu ndeajuns ca s se simt stpn pe o poziie pe care o obinuse cu noroc chior. C doar nu studiase astronomia ateptndu-se la o slujb palpitant dup absolvire. Cu banii era jale, iar competiia era slbatic, dar asta era adevrat pentru aproape orice pe vremurile acelea. Mama lui o femeie mrunic, insistent l ndemnase s studieze ceva mai practic. Dar Jimmy se inuse cu ghearele de astronomie, argumentnd c, dac tot era s nu aib serviciu, cum era probabil s se ntm-ple, statistic vorbind, putea s fie omer ntr-un domeniu la alegerea sa.

  Vreme de opt luni, avusese parte de luxul de a se simi rzbunat. Acum ns se prea c Eileen Quinn avusese totui dreptate.

  Strnse rmiele prnzului, le arunc n contai-nerele corespunztoare i se ntoarse spre birouaul lui, sucindu-se i rsucindu-se, ca un liliac, pentru a evita cadrele uilor, lustrele joase i conductele ce ameninau s-l pun la pmnt de o sut de ori pe zi. Masa de lucru la care sttea arta ca o strungrea, i pentru aceast stare binecuvntat de fapt i era ndatorat printelui Emilio Sandoz, un iezuit portorican pe care i-l prezentase George Edwards. George era un inginer pensionat care lucra cu jumtate de norm i voluntar la instalaia din Arecibo, fcnd-o pe ghidul pentru colari venii n excursie i pen-tru turiti aflai n trecere. Soia sa, Anne, era medic la

  Pasarea_domnului_28 ian_ora 10.indd 22 1/28/2013 12:39:44 PM

 • P a s r e a d o m n u l u i 2 3

  clinica pe care o nfiinaser iezuiii, mpreun cu un cen-tru comunitar, n La Perla, o mahala de lng San Juan. Lui Jimmy i plceau toi trei i se ducea la San Juan ct de des i ddea voie drumul plicticos, cu trafic aglomerat i lung de aizeci de kilometri.

  Cnd luase cina, n acea prim sear, cu Emilio, la reedina Edwards, Jimmy i fcuse s rd cu o lamenta-ie comic despre pericolele la care era supus un tip obi-nuit ntr-o lume construit de pitici, pentru pitici. Cnd se plnsese c-i zdrobea genunchii de birou de fiecare dat cnd se aeza, preotul se aplecase spre el, cu faa sa neobinuit i solemn dar cu o lumini n ochi, i rostise domol, cu un accent aproape perfect de Dublin: Scoati-i, m, nucule, sertaru-l din mijloc, fir-ar al naibii. Exista o singur replic posibil i Jimmy o furniz, cu ochii alba-tri inundai de admiraie irlandez: D milioane, s n-am parte! Schimbul de replici i fcuse s hohoteasc pe Anne i George, i de atunci toi patru rmseser prieteni.

  Amintindu-i asta, cu gura pn la urechi, Jimmy des-chise o linie i trimise un mesaj n sistemul lui Emilio, oferind Bere la Claudios, 8 p.m. RSVP1 pn la 5, fr s se mai minuneze la ideea c avea s bea ceva ntr-un bar, cu un preot, o noiune care-l lsase iniial mut de uimire, aproape ca atunci cnd descoperise c i fetele au pr pubian.

  Emilio trebuie s fi fost n biroul J-Center, fiindc rs-punsul apru aproape instantaneu. D milioane.

  1 Abreviere pentru Confirmai, v rog.

  Pasarea_domnului_28 ian_ora 10.indd 23 1/28/2013 12:39:44 PM

 • 2 4 m a r y d o r i a R u s s e l l

  La ora ase, n acea dup-amiaz, Jimmy o porni n jos printre dealurile carstice i pdurile ce nconjurau aria telescopului Arecibo ctre oraul de coast cu ace-lai nume, i de acolo conduse maina spre est, pe dru-mul spre San Juan. Era opt i douzeci cnd gsi un loc de parcare apropiat de El Morro, o fortrea imens de piatr construit n secolul al aisprezecelea i for-tificat apoi cu impuntorul zid al oraului care ncon-jura San Juan. Atunci, ca i acum, zidul lsa mahalaua din La Perla neprotejat, pe limba ei de nisip.

  La Perla nu arta prea ru cnd te af lai sus, pe zid. Casele, prvlite cte ase sau apte niveluri dinspre nlimi spre nivelul mrii, preau solide i suficient de largi, pn ce af lai c, la interior, erau toate sepa-rate n mai multe apartamente. Anglos, care aveau ct de ct bun-sim, se ineau deoparte de La Perla, dar Jimmy era mare, competent i cunoscut ca prieten al lui Emilio, aa c era salutat ici i colo n vreme ce cobora n fug cascada de scri ce ducea spre taverna lui Claudio.

  Sandoz sttea n cel mai ndeprtat ungher al barului, cu o bere nainte. Preotul era uor de remar-cat prin mulime, chiar i fr sutan. Barb de con-chistador, piele armie, pr negru i drept care fcea o crare natural n mijloc i cdea peste pomeii nali i lai, ce se ngustau cobornd spre o brbie surprin-ztor de delicat. Cu oase mici, dar bine fcut. Dac lui Sandoz i s-ar fi repartizat vechea parohie a lui Jimmy din South Boston, apariia lui exotic i-ar fi atras cu siguran titlul care li se acorda celibatarilor atractivi de ctre generaii dup generaii de fete catolice: Printele Ce-Mai-Pierdere.

  Pasarea_domnului_28 ian_ora 10.indd 24 1/28/2013 12:39:44 PM

 • P a s r e a d o m n u l u i 2 5

  Jimmy i fcu semn din mn lui Emilio, apoi barma-nului, care rspunse la salut i o trimise pe Rosa cu nc o bere. Apucnd scaunul de lemn masiv din cealalt parte a mesei lui Sandoz i nvrtindu-l cu o singur mn, Jimmy se aez cu speteaza scaunului n fa i-i sprijini de ea braele. i zmbi Rosei, care-i adusese halba, i trase o nghiitur lung, n vreme ce Sandoz l privea cu calm de cealalt parte a mesei.

  Ari ostenit, spuse Jimmy.Sandoz ridic expresiv din umeri, devenit pe moment

  o bunicu evreic. i ce-i nou n asta? Nu mnnci destul, zise Jimmy.Era un vechi schimb de replici de-al lor. Da, mami, recunoscu asculttor Sandoz. Claudio, strig Jimmy spre barman, adu-i omului

  stuia un sandvici.Rosa venea deja de la buctrie, aducnd platouri cu

  mncare pentru amndoi. Aa deci. Ai btut atta drum ca s m ndopi cu

  pine? ntreb Sandoz.De fapt, Jimmy era cel care cerea mereu sandviciuri

  cu ton, ce se combinau bizar cu poria dubl de bacalaitos fritos i o jumtate de guav n coaj. Rosa tia c preotul prefera fasolea n sofrito, cu garnitur de orez.

  Cineva trebuie s-o fac. Auzi, am o problem. Fii fr grij, Sparky. Am auzit c te rezolv cu o

  injecie n Lubbock. De Niro, zise Jimmy mestecnd grbit o mbuctur.

  Emilio scoase un sunet ca o alarm de la un joc-concurs. Rahat. Nu-i De Niro? Stai! Nicholson! ntotdeauna

  i ncurc pe tia doi.

  Pasarea_domnului_28 ian_ora 10.indd 25 1/28/2013 12:39:44 PM

 • 2 6 m a r y d o r i a R u s s e l l

  Emilio nu ncurca niciodat pe nimeni. Cunotea toi actorii i toate replicile din filme, nc de la Horse Feathers2.

  OK. Fii serios zece secunde. Ai auzit vreodat de vulturi?

  Sandoz se ndrept n scaun, cu furculia n aer. Presupun c nu te referi la psrile mnctoare de

  strvuri. Da. Odat chiar am lucrat cu unul. Pe bune? zise Quinn, aplecat deasupra mncrii.

  Nu tiam asta. Multe nu tii tu, putiule, rosti Sandoz cu o tr-

  gnare a vocii. Era John Wayne, cu doar o idee de accent spaniol, abia perceptibil, care persista n aceste transfor-mri fulgertoare.

  Jimmy, care ignora mare parte din jocurile lingvistice ale lui Sandoz, continu s mestece.

  Ai de gnd s termini aia? ntreb, dup ce mnca-ser n linite o perioad.

  Sandoz i schimb farfuria cu cea goal a lui Jimmy i se rezem iari de zid.

  i cum a fost? ntreb Jimmy. S lucrezi pentru un vultur, adic. Mi-au repartizat unul la telescop. Crezi c ar trebui s cooperez? Peggy o s m spintece dac o fac i japonezii dac n-o fac, aa c ce mai conteaz? Poate ar trebui s m ndrept spre nemurirea intelectual i s-mi dedic viaa sracilor, care m-ar include i pe mine, dup ce vulturul mi ciugulete creierul i-mi fac tia vnt de la Arecibo.

  Sandoz l ls s se desfoare. Jimmy i obinea concluziile, de obicei, vorbind, iar Sandoz era obinuit cu refleciile din confesional. Se ntreb, n schimb, cum

  2 Comedie american din 1923, cu fraii Marx.

  Pasarea_domnului_28 ian_ora 10.indd 26 1/28/2013 12:39:44 PM

 • P a s r e a d o m n u l u i 2 7

  reuete Jimmy s mnnce att de repede i s i vor-beasc fr s i se pun vreun dumicat n gtlej.

  Deci, ce crezi? Ar trebui s-o fac? ntreb iari Jimmy, terminndu-i berea i curnd cu o bucat de pine ce mai rmsese din sofrito. i fcu semn lui Claudio pentru nc o bere. Mai vrei una? l ntreb pe Sandoz.

  Emilio cltin din cap. De data asta, cnd vorbi, se auzi chiar vocea lui.

  Mai rezist o vreme. Spune-le c vrei pe cineva bun. Pn te isprvete vulturul, mai ai nc un ascen-dent. Ai ceva ce-i doresc, nu? Odat ce te-au pus la cutie, nu mai au nevoie de tine. i dac un vultur i face prost treaba cu tine, rmi imortalizat n mediocritate.

  Apoi dispru iar, jenat c dduse sfaturi, iar Edward James Olmos i fcu apariia n chip de bandit pachuco, ssind Horal ese.

  Pe tine cine te-a lucrat? Sofia Mendes.Sprnceana lui Jimmy se nl. Hispanic?Surprinztor, Sandoz rse. Mai pe departe. A fost bun? Da. Chiar a fost. Am avut o experien interesant.Jimmy l intui cu privirea, bnuitor deodat. Cnd

  Emilio zicea interesant, era adesea un cod pentru nfio-rtor. Jimmy atept o explicaie. ns Sandoz nu fcu dect s se cuibreasc n ungherul lui i s zmbeasc enigmatic. O vreme se ls linitea, iar Jimmy i redi-recion atenia spre sofrito. Cnd ridic din nou ochii, Jimmy zmbi la rndul su. Czut la datorie. Sandoz ador-mea mai rapid dect orice alt persoan pe care o tia.

  Pasarea_domnului_28 ian_ora 10.indd 27 1/28/2013 12:39:44 PM