Parteneriat pentru Mediu

of 4 /4
Parteneriat pentru Mediu www.umweltpartnerschaft.de Editor / responsabil conform legii presei: Ministerul Mediului, Sănătăţii şi Protecţiei Consumatorilor, Biroul de presă; Heinrich-Mann-Allee 103; 14473 Potsdam Coordonare şi implementare proiect: ManCom GmbH Potsdam; www.mancomgmbh.de Contact: [email protected]

Embed Size (px)

Transcript of Parteneriat pentru Mediu

Editor / responsabil conform legii presei: Ministerul Mediului, Sntii i Proteciei Consumatorilor, Biroul de pres; Heinrich-Mann-Allee 103; 14473 Potsdam Coordonare i implementare proiect: ManCom GmbH Potsdam; www.mancomgmbh.de Contact: [email protected]
Guvernul landului i mediul economic pledeaz pentru principiul dezvoltrii durabile a economiei i a societii. Utilizarea echilibrat i precaut a resurselor va urma s asigure generaiilor viitoare din Landul Brandenburg prosperitate i posibiliti de dezvoltare. Cu sprijinul unei producii ecologice, respectiv a unor produse i servicii ecologice, companiile pot reduce cheltuielile de producie, îi pot îmbunti ansele lor pe pia, creând astfel noi modele de afaceri i noi piee.
Acordul Parteneriatul pentru Mediu Brandenburg se bazeaza pe acord încheiat în 1999 i care este reactualizat în mod regulat între Ministerul Mediului, Ministerul Econo- miei, Camerele de Comer i Industrie din Brandenburg, Asociaiile Meteugreti i Confederaia Asociaiilor Întreprinztorilor din Berlin i Brandenburg.
Obiectivele Obiectivele acestui proiect de cooperare sunt promovarea unei economii durabile, preocupat de protecia mediului i crearea condiiilor-cadru legislative pentru un mediu de afaceri ecologic.
Dialogul În cadrul Parteneriatului pentru Mediu Brandenburg, sectorul economic i guvernul landului poart un dialog bazat pe încredere cu privire la toate aspectele legate de politica de mediu. Ambele pri susin protecia mediului în unitile de exploatare i dezvoltarea de tehnologii ecologice.
Reeaua Reeaua creat prin Parteneriatul pentru Mediu Brandenburg include companii i instituii cu performane deosebite în domeniul proteciei mediului. Companiile beneficiaz de posibiliti deosebite de comunicare i informare, precum i oportunitatea efecturii unor schimburi de experien între ele.
Parteneriat pentru Mediu
EMAS este Sistemul comunitar de Management de Mediu i Audit al Uniunii Europene i este considerat drept sistemul de vârf în managementul ecologic. Companiile care îndeplinesc toate condiiile prevzute îi pot face publici- tate folosind sigla EMAS i pot profita de reducerile de taxe i de facilitile acordate cu privire la aspectele de mediu.
Reducerea consumului de resurse în activitile industriale necesit o abordare sistematic.
Cine dorete s introduc sistemul EMAS, trebuie s verifice mai întâi interaciunea dintre mediu i produsele, serviciile i tehnologiile companiei sale. Rezultatele acestor verificri constituie baza necesar pentru dezvoltarea unei politici de mediu a companiei i pentru un sistem de management ecologic care s cuprind toi factorii relevani pentru mediu. Printr-o declaraie de mediu verificat de un auditor independent, acreditat de stat, se realizeaz în mod regulat un raport al performanelor de mediu.
EMAS urmrete respectarea strict a legislaiei, alturi de îmbuntirea continu a performanelor de mediu, integrarea angajailor precum i un dialog complex cu opinia public. Prin transparen i seriozitate companiile înregistrate EMAS se bucur de o înalt apreciere i în faa autoritilor de mediu.
Informaii suplimentare: www.emas.de; www.infoemas.ro
Auditul european în ecologie
Anita Tack, Ministrul Mediului, Sntii i Proteciei Consumatorilor: Parteneriatul pentru mediu îndeplinete sarcini importante: consolidarea competitivitii întreprinderilor, optimizarea condiiilor amplasamentelor i nu în ultimul rând asigurarea unui mediu sntos pentru ceteni. Companiile Landului Brandenburg realizeaz în mod voluntar performane de mediu dincolo de standardele impuse de lege, de exemplu prin introducerea de sisteme performante de management ecologic. În schimb administraia de stat onoreaz aceste performane, de exemplu prin reduceri de taxe i faciliti de punere în aplicare din punct de vedere administrativ.“
Dr. Ing. Victor Stimming, Preedintele Grupului de Lucru la nivel de land al Camerei de Industrie i Comer din Landul Brandenburg: „Durabilitatea trebuie s fie un principiu fundamental al aciunii antreprenoriale i acolo unde nu a fost înc, va fi. Ne bazm pe o politic de mediu de cooperare i pe un acord cu caracter obligatoriu între sectorul economic i politic în materie de legislaie de mediu. Poziia de frunte a Germaniei a fost atins deoarece s-au avut în vedere atât cerinele ridicate cât i posibilitile de realizare. Acest lucru trebuie s fie continuat.”