Parametrii organizarii executiei proceselor de constructie..docx

download Parametrii organizarii executiei proceselor de constructie..docx

of 8

 • date post

  26-Sep-2015
 • Category

  Documents

 • view

  12
 • download

  5

Embed Size (px)

Transcript of Parametrii organizarii executiei proceselor de constructie..docx

1. Parametrii organizrii execuiei proceselor de construcie.

n organizarea execuiei proceselor de construcie (construire) intervin o serie de parametri care se grupeaz astfel:- parametrii tehnico-organizatorici;- parametrii de desfurare n spaiu;- parametrii de desfurare n timp.

1.1. Parametrii tehnico-organizatorici

1. Qi cantitatea de proces, reprezentnd cantitatea aferent unui proces i de construcie; acest parametru este stabilit prin antemsurtorile (listele cantitilor de procese) din proiectul tehnic; se exprim n uniti de msur (UM) adecvate naturii procesului: m3 pentru spturi, turnri de betoane; m2 pentru tencuieli, pardoseli; kg pentru fasonare-montare armtur, etc. Avem de-a face cu antemsurtori, respectiv liste de cantiti de procese, deoarece ntr-un proiect tehnic (P.T.), acestea se ntocmesc distinct, pe grupe de procese, pe considerente de omogenitate tehnic i tehnologic sau pe subansambluri: infrastructur, suprastructur, arhitectur, instalaii sanitare, instalaii de nclzire, etc.2. NTi norma de timp, este timpul de munc necesar unei formaii minime de muncitori pentru a realiza o unitate de msur (U.M) dintr-un proces i, n condiii tehnologice i organizatorice precizate prin coninutul normei; se exprim n omore pe unitatea de msur specific procesului (m3, m2, m, kg).Parametrul NTi este esenial pentru concepia i proiectarea organizrii execuiei proceselor de construcie. El este similar rezistenei admisibile (a), de exemplu. Fr cunoaterea a nu este posibil stabilirea (tiinific, nu empiric) dimensiunilor elementelor de construcie. Fr cunoaterea lui NTi nu este posibil dimensionarea duratelor i numrului de muncitori necesari pentru execuia proceselor de construcie.Normele de timp utilizate n organizarea execuiei proceselor de construcie sunt stabilite prin Norme de munc n construcii. Ele sunt stabilite pentru procesul simplu, elementul primar al organizrii. Denumirea i stabilirea coninutului procesului simplu aparin acestor norme; aspect prezentat anterior. Aceste norme de timp pot fi utilizate n multiple combinaii, care permit organizarea execuiei proceselor complexe, reflectnd astfel realitatea (deosebit de variat) condiiilor de execuie ale fiecrei lucrri. Numai n acest mod se poate stabili relaia corect dintre firma de construcie (managerul acesteia) i muncitorii angajai s execute aceste procese, relaie ce se desfoar n trei faze:a) Programarea execuiei proceselor, component esenial a proiectului de organizare. Pe baza acestei programri se face atribuirea execuiei proceselor ctre muncitori.b) Recepia execuiei proceselor, care implic verificarea cantitii i calitii n concordan cu coninutul tehnologic al normelor de timp i normativelor tehnice de execuie a diferitelor categorii de procese. Numai un rspuns afirmativ la aceste dou aspecte, cantitatea i calitatea, permite realizarea fazei trei.c) Plata forei de munc pentru execuia proceselor, execuie confirmat din punct de vedere calitativ i cantitativ n faza precedent.Normele de timp din Normele de munc n construcii sunt stabilite astfel:

NTi = mi dui (omore/um) 1.1.

n care: mi numrul de muncitori din formaia minim;dui durata de execuie a unitii de proces.Considerm o mare eroare utilizarea normelor de timp, din Indicatoarele de norme de deviz seria 1981-1982 (n apariii mai recente sunt denumite: Norme orientative de consumuri de resurse), n organizarea execuiei proceselor. Prin coninutul lor, aceste norme sunt destinate s stabileasc un pre ofert (la manoper), care va sta la baza negocierii contractului ntre firma de construcie (antreprenor) i investitor (beneficiar); n acest sens, coninutul lor reflect condiii ct mai generale de execuie, nu coninutul concret al fiecrei lucrri n parte.3. bi(mi) formaia minim de munc, alctuit dintr-un numr mi de muncitori, este acea grupare minim de muncitori pentru execuia unui proces i, care asigur fiecruia maxim de randament corespunztor cu calificarea sa. Formaiile minime sunt stabilite prin coninutul normelor de timp n cadrul Normelor de munc n construcii.4. Bi(Mi) formaia de munc, alctuit dintr-un numr de Mi muncitori, este o grupare de formaii minime, de aceeai specialitate sau specialiti diferite, legate organizatoric pentru execuia unei cantiti de proces Qi (simplu, respectiv complex).

Bi = g bi g =1,2,3, Mi = g mi g =1,2,3, 1.2.

5. NPi norma de producie, este cantitatea aferent unui proces i ce trebuie s o realizeze o formaie de muncitori ntr-o unitate de timp. Norma de producie se exprim n uniti de msur specifice procesului (m2, m3) pe unitatea de timp. n construcii norma de producie este un parametru ce se poate stabili sub urmtoarele forme:

- norma de producie orar a formaiei minime:

(U.M./omore) 1.3.

n cazul cnd mi=1,

1.4.

- norma de producie orar a formaiei de munc:

(U.M./omore) 1.5.

- norma de producie pe schimb a formaiei minime:

(U.M./omschimb) 1.6.

n care:- ds este durata schimbului de lucru.

- norma de producie pe schimb a formaiei de munc:

(U.M./omschimb) 1.7.

unde: g=1,2,3,

6. NTUi norma de timp a utilajului, este timpul de folosire a unui utilaj pentru a realiza o unitate de msur dintr-un proces i mecanizat, n anumite condiii tehnologice i organizatorice precizate prin coninutul normei; aceste norme sunt stabilite de aceleai acte normative care reglementeaz NTi (Normele de munc n construcii). Norma de timp a utilajului se exprim n utilajore pe unitatea de msur specific procesului (100m3 pentru spturi mecanizate; 1 element prefabricat pentru montarea cu macara a elementelor prefabricate; etc.).Pentru procesele manual-mecanice Normele de munc n construcii stabilesc att NTi, ct i NTUi astfel:

1.8.

7. NPUi norma de producie a utilajului, este cantitatea aferent unui proces i mecanizat ce trebuie s o realizeze un utilaj ntr-o unitate de timp. Se exprim n uniti de msur specifice procesului (m3 sau 100m3/utilajore n cazul spturilor cu excavatorul; buci/utilajore n cazul montrii elementelor prefabricate cu macara, etc.). Norma de producie a utilajului se poate exprima n urmtoarele forme:- norma de producie orar:

(U.M./utilajore) 1.9.

- norma de producie pe schimb:

(U.M./utilajschimb) 1.10.

8. Vi timpul total normat de munc pentru:- execuia unei cantiti Qi de proces simplu manual sau manual-mecanic:

(omore) 1.11.

- execuia unor cantiti Qi de procese simple manuale sau manual-mecanice ce alctuiesc un proces complex,

(omore) 1.12.

unde: k numrul de procese simple ce alctuiesc procesul complex.9. VUi timpul total normat de lucru al utilajului pentru execuia unei cantiti Qi de proces mecanizat,

(utilajore) 1.13.

10. ui numrul de utilaje adoptate pentru execuia unui proces i mecanizat.

1.2. Parametrii de desfurare n spaiu

1. Z zona de lucru este spaiul n care se desfoar execuia unui proces aferent unei lucrri de construcie. Distingem:- ZT zona de lucru total, atunci cnd se dispune dintr-o dat de ntreg spaiul necesar pentru execuia unui proces.Un exemplu de zon de lucru total l constituie lucrrile liniare: o canalizare, o alimentare cu ap, un sector de drum, etc. S lum o canalizare avnd lungimea de 1000 m. Dac amplasamentul este liber de orice obstacol i antierul dispune de 100 de muncitori, i poate plasa pe acetia din 10 n 10 metri i atac dintr-o dat toat canalizarea. Exemplul este mpins la limita maxim a realitii pentru a sugera disponibilitatea pe care o ofer zona de lucru total. Se constat c, n acest caz, aspectul determinant al execuiei (organizrii execuiei) este capacitatea antierului de a dispune de for de munc (implicit i materiale) necesar s atace dintr-o dat toat lucrarea. Zona de lucru total o identificm i la procesele de tencuieli, n cazul unei cldiri avnd P+nE, ajuns n stadiu de execuie cnd au fost realizate structura, nchiderile, compartimentrile i instalaiile faza 1. Dac se dispune de suficieni muncitori, se poate organiza execuia concomitent a tencuielilor interioare, pe toate cele n+1 niveluri.- ZP - zona de lucru parial, atunci cnd nu se dispune dintr-o dat de ntreg spaiul necesar pentru execuia unui proces; este caracteristic organizrii execuiei proceselor aferente structurii de rezisten la construciile cu mai multe etaje.S lum urmtorul exemplu: procesul de zidire la o cldire P+2E avnd structur din zidrie portant i planee monolite. n acest caz, cantitatea de proces pentru zidrie este distribuit pe cele 3 niveluri. Execuia zidriei la etajul 1 va fi condiionat de execuia urmtoarelor procese la parter: zidrie, cofrare, armare, betonare planeu monolit, precum i de un timp de ntrire a betonului care s permit depozitarea materialelor i circulaia muncitorilor pentru execuia proceselor de la etajul 1.2. E - numrul de niveluri ale obiectului de construcie.3. s - sectorul de lucru este suprafaa din zona de lucru a unui obiect de construcie unde o formaie de muncitori urmeaz s execute o anumit cantitate de proces. Un sector se caracterizeaz prin:- As - suprafaa sectorului;- qi -