Palatul parlamentului

20

Transcript of Palatul parlamentului

Page 1: Palatul parlamentului
Page 2: Palatul parlamentului

Palatul Parlamentului

• Asezarea in spatiu : str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucureşti

• Plasarea in timp : Construirea Palatului Parlamentului a început în anul 1983, ceremonia așezării pietrei fundamentale având loc la data de 25 iunie 1984.

Page 3: Palatul parlamentului

Autorul : După cutremurul din 1977 Nicolae Ceaușescu a ordonat „reconstruirea” Bucureștiului ca un nou oraș, de sine stătător. În anii 1978-79 a avut loc un concurs la nivel național pentru reconstruirea Bucureștiului. Concursul a durat aproape 4 ani și a fost câștigat de Anca Petrescu, o tânără arhitectă de

numai 28 de ani, care a fost numită arhitect șef a acestui proiect excepțional de controversat.

Șantierul propriu-zis a început în anii 1980 cu demolarea a peste 7 km² din vechiul centru al capitalei și relocarea a peste 40.000 de oameni din această zonă. Dintre clădirile dispărute

se număra Mănăstirea Văcărești, Spitalul Brâncovenesc, Arhivele Naționale, Stadionul Republica etc. Lucrările s-au

efectuat cu munca forțată a militarilor în termen, și astfel costul a fost redus la minimum

Acest proiect de reconstruire al Bucureștiului, cuprindea o serie de clădiri cum ar fi: Palatul Parlamentului - Casa Republicii, Ministerul Apărării Naționale, Casa Radio, Hotelul Marriott - Casa de Oaspeți, Casa Academiei Române, Parcul Izvor și

Bulevardul Unirii- Victoria Socialismului.

Page 4: Palatul parlamentului

• Functiile edificiului :• -practica utilitara : Din 1994 în clădire funcționează 

Camera Deputaților, după ce sediul inițial al instituției, Palatul Camerei Deputaților, a fost donat de stat Bisericii Ortodoxe Române. Începând din 2004aici se află și Senatul României, inițial fiind găzduit în fosta clădire a Comitetului Central al Partidului Comunist Român. De asemenea, Palatul Parlamentului găzduiește în numeroasele sale săli și saloane, o întreagă varietate de evenimente, expoziții sau întâlniri.

• În perioada 2003-2004 a fost construită o anexă din sticlă de-a lungul ascensoarelor exterioare. Această construcție are ca scop facilitarea accesului la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), deschis în 2004, după o reamenajare în aripa vestică a palatului. În aceeași perioadă, un proiect ce susținea arborarea unui steag uriaș a fost anulat ca urmare a protestelor venite din partea publicului[necesită citare]. [Un drapel se afla deja arborat pe clădire dar a fost îndepărtat împreună cu suportul.]

Page 5: Palatul parlamentului

• Restaurantul, accesibil doar politicienilor, a fost renovat, proiect urmat de amenajarea unei piscine, saune și a unor facilități sportive la nivelul 1 al subsolului.

• De asemenea, din 1995, clădirea găzduiește sediul Inițiativei de Cooperare Sud-est Europeană , o organizație ce are ca scop o colaborare pentru reducerea nivelului criminalității transfrontaliere în țările membre.

• O mare parte din clădire (aripa vestică, o parte din aripa de est, o parte din al doilea nivel, nivelul 3 subsol și celelalte aflate sub acesta), urmează a fi terminate. Între timp, o parcaresubterană se construiește în locului unui fost stadion, momentan folosit ca depozit, care a fost acoperit în timpul construcției palatului. De asemenea, se are în plan construirea unor tunele ce leagă Calea 13 Septembrie cu subsolul clădirii.

• Palatul este deschis vizitării de către turiști și oferă și programe de vizitare în mai multe limbi de circulație internațională.

Page 6: Palatul parlamentului

• Planul :

Page 7: Palatul parlamentului
Page 8: Palatul parlamentului
Page 9: Palatul parlamentului

Arhitectura

• Ea cuprinde o uriasa impletitura de sculpturi monumentale, ipsoserii aurite, pardoseli decorative, tavane dantelate, brocarturi, tapiserii si covoare grele, toate intr-un sir de saloane, galerii, sali fastuoase, holuri si sali de dimensiuni generoase, care se desprind sau se unesc simplu, coplesitor si armonios. Marmura de Ruschita isi trimite reflexele din pardoseli, din coloane, din pereti si din plafoane.

• Lemnul de stejar, de mahon si de fag te imbie cu caldura sculpturilor de mare rafinament, egalate, poate, de stucaturile de ipsos sau de cristalurile si alamurile candelabrelor.

Page 10: Palatul parlamentului
Page 11: Palatul parlamentului
Page 12: Palatul parlamentului
Page 13: Palatul parlamentului
Page 14: Palatul parlamentului

Proportiile

• măsoară 270 m pe 240 m, 86 m înălțime, și 92 m sub pământ. Are 12 nivele la suprafață și alte 8 subterane. ConformCărții de Recorduri Guinness, Palatul Parlamentului este cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume și cea mai grea clădire din lume, intrând de trei ori în cartea recordurilor.

Page 15: Palatul parlamentului
Page 16: Palatul parlamentului
Page 17: Palatul parlamentului
Page 18: Palatul parlamentului

Concluzia

• Desi aceasta contructie este vazuta ca o mostenire a sistemului comunist a ramas in uz , inca fiind folosita in scopul in care a fost conceputa, cu timpul ajung sa fie perceputa la adevarata ei valoare si anume de minune a arhitecturii dar si a muncii romanilor .

Page 19: Palatul parlamentului
Page 20: Palatul parlamentului