Padurea, izvor de viata

download Padurea, izvor de viata

of 6

 • date post

  03-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  282
 • download

  12

Embed Size (px)

description

Padurea, izvor de viata. Realizat de: Chisor Andreea Alexandra, Cimpoesu Lucian, Dimofte Cristina, Tifui Diana, Molnar Madalina. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Padurea, izvor de viata

 • Padurea, izvor de viataRealizat de: Chisor Andreea Alexandra, Cimpoesu Lucian, Dimofte Cristina, Tifui Diana, Molnar Madalina

 • Padurea, aurul verde al Pamantului, dintotdeauna a reprezentat o sursa nelimitata de viata, atat pentru om cat si pentru animale. In perioada preistorica, pe cand padurile ocupau jumatate din suprafata Terrei, omul, aflat la inceputul existentei sale, era un partener supus al acestora, facand parte integrala din natura. In zilele noastre insa, farmecul padurii se stinge incet-incet datorita interventiei negative a omului, desi suntem constienti si de functiile ei nemateriale atat de importante pentru viata omului. Stim ca padurea este producator de oxigen, consumator de dioxid de carbon, depoluant, asigurand si cateva conditii de baza pentru supravietuire din punct de vedere sanitar, hidrologic si climatic si nu in ultimul rand, estetic si recreativ.

 • Ce poate fi mai placut, mai relaxant, mai benefic pentru oameni, astazi majoritatea cu un ritm trepidant de viata si coplesiti de multimea de factori stresanti existenti, decat o plimbare prin padure. Din copilarie suntem fermecati de padurile misterioase, A spune padure frumoasa putem spune ca e un pleonasm, ea neputand fi decat frumoasa.

 • Padurea furnizeaza cea mai mare cantitate de oxigen; astfel aproximativ 2/3 din oxigenul consumat de oameni, animale, microorganisme, industrie, agricultura, este preluat din atmosfera, prin aprovizionarea acesteia de catre arbori si arbusti (vegetatie). Ea absoarbe o importanta cantitate de CO2 (gaz cu efect de sera), contribuind la reducerea poluarii si avnd o influenta benefica asupra mediului si fixeaza solul, impiedicnd alunecarile de teren si eroziunile provocate de ploaie sau vnt.

 • Mai mult, filtreaza apa provenita din precipitatii, prin scurgerea acesteia printre straturile de muschi si frunze moarte, asigurnd o apa limpede si curata. Protejeaza terenurile prin capacitatea de a reduce mult din marimea viiturilor, n cazul ploilor torentiale, prin retinerea unei mari cantitati de apa n coronament si litiera si cedarea acesteia treptat.

 • Padurea reprezinta un sistem ecologic complex care adaposteste numeroase specii de plante si animale, multe dintre ele fiind amenintate cu disparitia, datorita adaptarii la conditiile specifice de aici. Este o sursa nca putin exploatata de medicamente si remedii naturale.

  Aceasta are un mare impact estetic, peisajele n care apar paduri fiind de preferat terenurilor ocupate de culturi agricole sau alte amenajari antropice. De asemenea, este un loc apreciat de recreere si cu efecte terapeutice recunoscute. Are o mare importanta educativ - stiintifica, att pentru noi ct si pentru generatiile urmatoare.