OTDR_PocketGuide (Romanian E0401)

96
Agilent Technologies Agilent Technologies Optical T ime Domain Reflectometers Ghid de buzunar Reflectometru optic în gamă temporală

Transcript of OTDR_PocketGuide (Romanian E0401)

  • Agilent Technologies

    Agilent Technologies

    OpticalTimeDomainReflectometers

    Ghid de buzunar

    Reflectometru optic n gam temporal

  • Observaii

    Acest document conine informaii brevetate care sunt protejate prin legea dreptului de autor. Toate drepturile rezervate.

    Nici o parte a acestui document nu se poate fotocopia, reproduce sau traduce n alt limb, fr consimmntul anterior scris al firmei Agilent Technologies GmbH.

    Numr de catalog al manualului E6000-92517

    Tiprit n Germania, aprilie 2001 (E0401)

    Drept de autor 2001

    Agilent Technologies Deutschland GmbHHerrenberger Str. 13071034 BoeblingenGermany2

  • Subiect

    Informaiile din acest document pot face obiectul modificrii fr preaviz. Agilent Technologies nu ofer nici o garanie de nici un fel cu privire la acest material tiprit, inclusiv, dar nelimitndu-se la, garaniile implicite comerciale i la utilizarea n scopuri speciale.

    Agilent Technologies nu este rspunztor pentru erorile coninute aici sau pentru daune incidentale sau de consecin n legtur cu aprovizionarea, performanele sau utilizarea acestui material i a recomandrilor din cuprins.

    Garanie

    Agilent nu garanteaz c acest ghid de buzunar este nentrerupt sau fr erori. Nu exist nici o alt garanie, exprimat sau sugerat.

    Remedii exclusive

    Remediile oferite aici sunt remedii pe rspunderea exclusiv a Cumprtorului. Agilent Technologies nu este rspunztor pentru nici un fel de daune directe, indirecte, speciale, incidentale sau de consecin, indiferent dac se bazeaz pe contract, prejudiciu sau orice alt argumentaie legal.

    Asisten

    Pentru produsele Agilent Technologies sunt disponibile acorduri de ntreinere a produsului i alte acorduri de asisten pentru clieni. Pentru orice tip de asisten, luai legtura cu cel mai apropiat Birou Agilent pentru vnzri i servicii.

    Msuri de precauie pentru lucrul n siguran

    Msurile de precauie pentru lucrul n siguran trebuie respectate n timpul tuturor etapelor de curare. Agilent Technologies Inc. nu-i asum nici o responsabilitate pentru neglijena clientului de a se conforma acestor cerine.3

  • 4

  • 1 Noiuni de baz despre fibre optice 7

    Tehnologia fibrelor optice 7Tipuri de fibr 9Tipuri de conector 11

    2 Echipament pentru msurarea fibrelor 13

    Reflectometru optic cu gam temporal 13Lucru n siguran cu laserul 14

    3 Evenimente n fibre 15

    Fibre simple 15Toate legturile 16nceputul unei fibre 16Sfrit de fibr sau ntrerupere 17mbinare mecanic sau prin conector 18mbinare cap la cap prin topire 19ndoiri cu raz mic sau mare 20Sprturi 21Cabluri de racord 21

    4 Parametri importani 23

    Parametri intrinseci ai fibrei 23Parametrii msurtorii 25Parametri de performan 29

    5 Activiti frecvente 33

    Curarea unei fibre 33Conectarea instrumentului la o fibr 35Afiajul OTDR 37Mrire/micorare pe curbe 38Plasarea corect a marcatorilor 41Determinarea pierderii totale a unei legturi 44Determinarea atenurii ntre 2 puncte ale unei fibre 46Determinarea atenurii unei fibre 47Determinarea pierderii la o mbinare (Analiza atenurii la inserie) 48Determinarea pierderii la un Conector 505

    Determinarea factorului de reflexie al unui Conector 51

  • 6 Sugestii practice de la experii OTDR 53

    Cunoaterea legturii supus testrii 53Curarea conectorilor 53Conectorul sau cablul de racord este deteriorat? 53Setrile instrumentului 54Parametri de instalare recomandai 54Curbe cu zgomot 54Regim de timp real 54Zon de insensibilitate foarte lung 55Ce este de fcut dac nu e vizibil nici o curb 55Ajustarea indicelui de refracie 55Pierderea exact ntr-o direcie 55Pierderea la ndoitur 56nainte de a salva o Curb 56

    7 Analiza automat a urmelor 57

    Cercetarea evenimentelor care depesc un anumit prag 57Examinarea unui element selectat 58

    8 Instrumente OTDR de la Agilent Technologies 59

    Pentru analiz i documentare: Set de instrumente OTDR Toolkit IIplus 59Pentru localizare ntreruperi i ntreinere: Localizator de ntrerupere

    a fibrei 61Pentru instalare i autorizare i pentru detectarea evenimentelor:

    Mini-OTDR 62Cabluri de racord 65

    9 Tabele 67

    Rezultate tipice 67Conversia unitilor 68

    10 Service i asisten 71

    11 Glosar de termeni 73

    Index 896

    Note proprii 93

  • 1Noiuni de baz despre fibre optice

    Aceast seciune acoper unele informaii de baz despre fibre optice i despre cele mai uzuale tipuri de fibre i conectori.

    Intenia este de a aduce n discuie termenii de care avei nevoie, pentru a fi familiarizat cu ei n capitolele urmtoare i atunci cnd lucrai cu OTDR. Aceast seciune nu este potrivit pentru un studiu complet despre fizica i tehnologia care stau la baza fibrelor optice.

    Tehnologia fibrelor opticeNevoia de a transporta date mai rapid i la distane mai mari a dus la dezvoltarea de noi tehnologii. Utilizarea fotonilor n locul electronilor la transmisia semnalelor prin cablu, permite limi de band mai mari la costuri mult mai sczute.

    Dei ideeea transmiterii informaiilor cu ajutorul luminii nu este nou, abia n ultimele decade s-au produs dispozitive i materiale care au fcut-o accesibil.

    Avantajele cablurilor cu fibr optic provin din faptul c sticla este un izolator. Nici un fel de cmpuri de energie perturbatoare nu sunt emise sau absorbite. Sticla are o foarte mic atenuare, care este independent de frecvena de modulaie. n comparaie cu un cablu de cupru cu aceeai capacitate de transmisie, fibra optic este mult mai subire i mai uoar. Iar n plus, este mult mai ieftin chiar dac se iau n considerare toate dispozitivele de ghidare necesare i costurile de instalare.

    Dezvoltrile ulterioare vor reduce i mai mult costurile pentru reele cu fibre optice. Acest lucru se refer la toate domeniile, cum ar fi producia, instalarea, ntreinerea i, desigur, utilizarea reelei.

    Pentru a trimite date printr-un cablu cu fibre optice, este necesar o surs de lumin modulat. n mod tipic, aceasta este o diod laser care emite impulsuri luminoase n fibr. De partea cealalt, avei nevoie de un detector de radiaie luminoas, de obicei un dispozitiv semiconductor. Acesta funcioneaz la fel ca o baterie solar, fcnd conversia radiaiei luminoase n curent electric.7Agilent Technologies

  • Noiuni de baz despre fibre optice

    Dispozitivele cu fibr optic din prezent lucreaz cu radiaie luminoas cu lungime de und de aproximativ 1 m. Aceasta corespunde unei frecvene de 31014 Hz sau 300.000 GHz. Din motive de ordin tehnic, majoritatea dispozitivelor lucreaz cu modulaie de intensitate (AM), care extrage o lime a benzii de 5 pn la 10 GHz. Comparativ cu frecvena purttoarei, poate prea foarte puin, dar ea este limitat de tehnologiile disponibile.

    Atenuarea luminii ntr-o fibr de sticl depinde de lungimea de und. Pe curba atenurii exist valori minime n jurul valorilor de 1310 nm i 1550 nm. n preajma acestor puncte se afl intervale cu lime de aproximativ 100 nm, numite ferestre. Aceste ferestre constituie frecvene preferate utilizate la transmiterea datelor. Fibrele din ziua de azi acoper mai multe ferestre (1300/1400/1500/1600 nm).

    Putei introduce ntr-o fibr semnale cu diferite lungimi de und din aceeai fereastr i s le separai optic la cellalt capt. Acest lucru permite mai multe canale pe fereastr cu o singur fibr i se numete multiplexare prin divizarea lungimii de und (WDM).

    O alt tehnic este s se trimit semnale cu diferite lungimi de und, n ambele direcii ale aceleiai fibre. Aceast metod se numete transmisie bidirecional i prin ea se reduce numrul cablurilor necesare cu 50 %.

    Multiplexarea prin divizarea timpului (TDM) este o tehnic utilizat i ea n telefonie. n fantele temporale ale unui semnal serial rapid, se pot trimite concomitent mai multe semnale lente. Eantionarea i demultiplexarea sincron separ din nou semnalele la captul fibrei.8 Ghid OTDR de buzunar

  • Noiuni de baz despre fibre optice

    Tipuri de fibrMajoritatea cablurilor cu fibr utilizate n prezent sunt confecionate din cuar. Cuarul este un material foarte pur i elastic, iar resursele sunt aproape nelimitate n comparaie cu cuprul, de exemplu.

    Cu toate acestea, unele fibre sunt confecionate din polimeri sau alte materiale sintetice. Dar aceste fibre se utilizeaz numai pe distane scurte, din cauza atenurii mari pe care o au. De obicei, ele au diametre mari, n care se poate emite o mare cantitate de lumin.

    Fibra este constituit dintr-un miez, un nveli de protecie care ofer izolarea i un strat tampon de amortizare care ofer protecie mecanic. Cablurile sunt marcate n conformitate cu diametrul miezului i al armturii de protecie. De exemplu, un cablu tipic cu fibr pentru regim simplu este 9/125 m, care are diametrul miezului de 9 m i diametrul armturii de protecie de 125 m. Stratul tampon de amortizare din jurul fibrei 9/125 m, este n mod tipic de 250 m.

    n principiu, se utilizeaz urmtoarele tipuri de fibr:

    Fibr cu indici n trepte (regim simplu)

    Figur 1 Fibr cu regim simplu

    La fibrele cu indici n trepte, miezul i armtura au indici de refracie diferii. Fibrele pentru regim simplu au diametrul miezului foarte mic (< 9 m). Acest fapt permite numai un singur mod de trecere prin fibr (de propagare a undei). Astfel de fibre au atenuare foarte mic i lime de band mare (> 10 GHzkm), fr o amplificare a impulsurilor i fr diferene ntre timpii de propagare.

    Tipic utilizate: fibre de 9/125 m la 1300 nm, pentru distane mari.Ghid OTDR de buzunar 9

  • Noiuni de baz despre fibre optice

    Fibr cu indici n trepte (regim multiplu)

    Figur 2 Fibr cu regim multiplu

    Fibrele pentru regim multiplu au un diametru relativ mare (> 100 m). Acest fapt permite mai multe moduri de trecere. Astfel de fibre au atenuare mai mare i lime de band mic (< 100 MHzkm), o puternic amplificare a impulsurilor i diferene ntre timpii de propagare.

    Tipic utilizate pentru aplicaii LAN (> 300 m).

    Fibr cu indici graduali (regim multiplu)

    Figur 3 Fibr cu indici graduali

    n fibrele cu undici graduali, indicele de refracie se modific treptat dinspre miez spre armtur. Astfel de fibre au diferene mici ntre timpii de propagare i o slab amplificare a impulsurilor, atenuare mic i lime de band < 1 GHzkm.

    Tipic utilizate: fibre de 50/125 m sau 62,5/125 m, pentru distane scurte (< 500 m).10 Ghid OTDR de buzunar

  • Noiuni de baz despre fibre optice

    Tipuri de conectorConectorii se utilizeaz pentru a lega fibrele ntre ele. Mai mult dect att, ei trebuie s asigure o pierdere mic chiar dup un numr mare de operaii de conectare i deconectare. n plus, conexiunea trebuie s asigure o reflexie ct mai mic. n sfrit, conectorul trebuie s fie ieftin i uor de montat.

    Materialele utilizate la confecionarea conectorilor sunt n principal ceramic, metale dure, unele aliaje i materiale sintetice.

    Sunt disponibile multe tipuri diferite de conectori. n ce privete forma captului de fibr, se pot distinge conectori de cuplare cilindrici, biconici i cu obiectiv (lentile).

    n mod obinuit, conectorii se clasific dup modul n care se asambleaz fibrele cu conectorii:

    Cu contact fizic drept (PC)

    Capetele fibrelor se preseaz mpreun n conector. Nu rmne nici un interstiiu care s produc reflexii. Atenuarea de adaptare este de 30 55 dB.

    Este cel mai des utilizat conector pentru fibre cu regim simplu (de exemplu, conectorii FC/PC, ST, SC/PC, DIN, HMS, E 2000).

    Cu contact fizic nclinat (oblic) (APC)

    n aceti conectori capetele fibrelor sunt nclinate. Din nou, nu se las nici un interstiiu. Au cea mai bun atenuare de adaptare (60-80 dB).

    Aceti conectori sunt utilizai pentru legturi de mare vitez, n telecomunicaii i CATV (de exemplu, conectorii FC/APC, SC/APC, E 2000-HRL).Ghid OTDR de buzunar 11

  • Noiuni de baz despre fibre optice

    Cu interstiiu drept de aer

    n interiorul acestor conectori exist un mic interstiiu de aer ntre capetele celor dou fibre. Atenuarea de adaptare este mai mic dect 14 dB, iar reflexia este relativ mare.

    Conectorii cu interstiiu drept de aer, de exemplu conectorii ST, se utilizeaz la fibre cu regim multiplu.12 Ghid OTDR de buzunar

  • 2Echipament pentru msurarea fibrelor

    n lumea de azi, cererea de reele optice este n continu cretere. Reelele devin mai mari, mai puternice i mai sigure. Acest fapt solicit mai muli operatori, antreprenori pentru instalri i ntreinere pentru a furniza informaii n reele, mai rapid i cu o acuratee mai mare dect oricnd.

    Reflectometru optic cu gam temporalReflectometrul optic cu gam temporal (OTDR) este instrumentul preferat pentru caracterizarea fibrelor optice. Cu OTDR evaluai proprietile caracteristice ale unei singure fibre sau ale unei legturi finalizate. n special vedei pierderile, defeciunile i distanele dintre evenimente, dintr-o privire.

    Instrumentele OTDR de la Agilent Technologies controleaz calitatea legturilor la fibre optice, prin msurarea retrodifuziunii. Organizaiile de standardizare, de exemplu, International Telecommunication Union (ITU), accept msurrile retrodifuziunii ca un mijloc ntemeiat pentru analizarea atenurii unei fibre. De asemenea, retrodifuziunea este singura metod de msurare pe fibra optic ce detecteaz mbinrile la o legtur instalat. Mai poate fi folosit i pentru a msura lungimea optic a unei fibre. Astfel, OTDR este un instrument preios pentru cei care produc, instaleaz sau ntrein fibre optice.

    OTDR i ndeplinete funciile examinnd Evenimentelor dintr-o fibr, de exemplu, neregulariti sau mbinri. Acest lucru l transform ntr-un inestimabil instrument de control al calitii, pentru cei care produc, instaleaz sau ntrein cabluri cu fibre optice. OTDR pune n eviden aceste neregulariti din fibr, msoar distana dintre ele, atenuarea dintre ele, pierderea datorat lor i omogenitatea atenurii.

    Este un instrument deosebit de preios n acest domeniu. l putei utiliza pentru verificri de rutin, pentru a vedea dac legtura respect specificaiile. Pentru a aduce dovezi de calitate i pentru a le salva n scopuri de ntreinere, este necesar s se msoare lungimea optic, pierderea total, pierderile la mbinri i conectoriinclusiv atenurile de adaptare.13Agilent Technologies

  • Echipament pentru msurarea fibrelor

    Lucru n siguran cu laserulDac privii ntr-o raz laser, ochiul poate focaliza lumina pe o zon foarte mic de pe retin. n funcie de energia absorbit de retin, ochiul poate fi afectat temporar sau permanent.

    Lungimile de und utilizate pentru legturile actuale de comunicaii prin fibr optic sunt invizibile. Acest lucru le face mai periculoase dect lumina vizibil strlucitoare, chiar la o putere optic mic. Deoarece nu o vedei, putei s stai cu privirea ntr-o raz laser mult timp, fr s v dai seama.

    Organizaiile naionale i internaionale definesc standarde pentru operarea n siguran a surselor de lumin pentru fibre optice.

    Toate instrumentele OTDR de la Agilent ndeplinesc cerinele de securitate ale standardelor uzuale. n Statele Unite este 21 CFR class 1, iar n Europa IEC 825 class 3A. Produsele care sunt n conformitate cu aceste standarde sunt considerate sigure, exceptnd cazul n care vizualizarea se face cu un instrument optic (de exemplu, un microscop). Cu toate acestea, de fiecare dat cnd este pornit laserul, nu trebuie s privii direct ieirea sau capetele fibrei.

    ATENIEOprii instrumentul OTDR nainte de a ncepe s curai conectorii! Sau cel puin dezactivai laserul.

    ATENIEdfgdfgdfg

    RADIAIE LASER INVIZIBIL! NU V UITAI MULT TIMP LA RAZA LASER I NU O VIZUALIZAI DIRECT CU INSTRUMENTE OPTICE.PRODUS LASER DE CLAS 3A14 Ghid OTDR de buzunar

  • 3Evenimente n fibre

    Un eveniment n fibr este considerat orice fapt care produce pierderi sau reflexii, altul dect dispersia normal a nsui materialului fibrei. Acest lucru este valabil pentru toate tipurile de conexiuni, precum i pentru deteriorri cum ar fi ndoituri, sprturi sau ntreruperi.

    O curb a OTDR afieaz grafic pe ecran rezultatul msurtorii. Axa vertical este axa energiei, iar cea orizontal este axa distanelor. n aceast seciune vi se prezint schiele curbelor tipice pentru cele mai frecvente evenimente.

    Fibre simple O fibr simpl produce urmtoarea curb (urm). Vedei nivelul uor descresctor al energiei (atenuare) i puternice reflexii la nceputul i la sfritul fibrei:

    Figur 4 Fibr simpl

    Easy-OTDR

    5 dB/ Div 300m/ Div

    DistanEne

    rgie

    rela

    tiv

    Reflexii

    Atenuare15Agilent Technologies

  • Evenimente n fibre

    Toate legturileCurba unei ntregi legturi, de exemplu ntre dou orae, poate arta n acest fel. Pe lng atenuarea normal, vedei evenimente i zgomot dup sfritul legturii:

    Figur 5 ntreaga legtur

    nceputul unei fibreDac utilizai un conector drept normal, nceputul fibrei prezint ntotdeauna o puternic reflexie la conectorul frontal:

    Easy-OTDR

    4km/ Div5 dB/ Div

    Evenime

    Atenuare Zgomot

    Easy-OTDR

    100m/ Div3 dB/ Div16 Ghid OTDR de buzunar

    Figur 6 nceputul unei fibre

  • Evenimente n fibre

    Sfrit de fibr sau ntreruperen majoritatea cazurilor vedei o reflexie puternic la sfritul fibrei, nainte de cderea curbei la nivelul zgomotului:

    Figur 7 Sfrit de fibr

    Dac fibra este ntrerupt sau spart, se zice c exist o ntrerupere. ntreruperile sunt evenimente fr reflexie. Curba coboar la nivelul zgomotului:

    Figur 8 ntrerupere

    Easy-OTDR

    100 m/ Div3 dB/ Div

    Reflexie

    Zgom

    Easy-OTDR

    200 m/ Div0,5 dB/ Div

    ZgomotGhid OTDR de buzunar 17

  • Evenimente n fibre

    mbinare mecanic sau prin conectorntr-o legtur, conectorii produc att reflexie ct i pierdere:

    Figur 9 Conector

    O mbinare mecanic are semntura similar cu a unui conector. De obicei are valori mai mici pentru pierdere i reflexie.

    Easy-OTDR

    3 dB/ Div 100 m/ Div

    Reflexie

    Pierd18 Ghid OTDR de buzunar

  • Evenimente n fibre

    mbinare cap la cap prin topireO mbinare cap la cap prin topire este un eveniment fr reflexie, putnd fi detectat numai pierdere. mbinrile moderne prin topire sunt att de reuite nct sunt aproape invizibile:

    Figur 10 mbinare cap la cap prin topire

    n cazul unei mbinri proaste, putei vedea un grad de reflexie. Unele mbinri apar ca amplificatoare, ntruct nivelul energetic crete. Acest fapt se datoreaz coeficienilor de retrodifuziune, diferii n fibr nainte i dup mbinare:

    Figur 11 O mbinare ca un amplificator

    Easy-OTDR

    0,5 dB/ Div 200 m/ Div

    Pierd

    Easy-OTDR

    200 m/ Div0,5 dB/ Div

    Cretere Ghid OTDR de buzunar 19

  • Evenimente n fibre

    Dac vedei un amplificator la o msurtoare luat ntr-o direcie, msurai de la cellalt capt al fibrei. Vei vedea o pierdere la acest punct din fibr. Diferena ntre amplificare i pierdere (valoare medie a pierderii) indic pierderea real la acest punct. Din acest motiv v recomandm s luai pentru fibr media msurtorii n ambele direcii.

    ndoiri cu raz mic sau marendoirile fibrei produc pierdere, dar sunt evenimente fr reflexie:

    Figur 12 ndoiri cu raz mic sau mare

    Pentru a face distincia ntre ndoiri i mbinri, privii nregistrrile de la instalare i ntreinere. n cazul unei ndoiri cu raz mare, pierderea nu are o locaie cunoscut, iar mbinrile se afl la distana cunoscut din documente.

    Dac msurai cu o lungime de und mai mare, ndoirile cu raz mare prezint o pierdere mai mare. De aceea v recomandm s efectuai msurtori cu mai multe lungimi de und, pentru a face distincia ntre ndoiri i mbinri.

    Easy-OTDR

    0,5 dB/ Div 200m/ Div

    Pierd20 Ghid OTDR de buzunar

  • Evenimente n fibre

    SprturiO sprtur se refer la o fibr parial deteriorat, care produce reflexie i pierdere:

    Figur 13 Sprtur (fisur)

    Factorul de reflexie i pierderea se pot modifica atunci cnd se mut cablul.

    Cabluri de racordCablurile de racord se utilizeaz pentru a conecta OTDR la fibra supus testrii. Reflexia iniial nu acoper nceputul fibrei. Acest fapt permite o mai bun examinare a primului conector:

    Easy-OTDR

    3 dB/ Div 200 m/ Div

    Reflexie

    Pierd

    Curb cu

    Easy-OTDR

    20 m/ Div2 dB/ Div

    Cablu de FibrGhid OTDR de buzunar 21

    Figur 14 Cablu scurt de racord

  • Evenimente n fibre22 Ghid OTDR de buzunar

  • 4Parametri importani

    Aceast seciune acoper definiiile celor mai importani parametri utilizai la caracterizarea fibrelor.

    Parametri intrinseci ai fibreiDac avei nevoie de informaii detaliate suplimentare despre o fibr anume, cerei-le la centrul de fibre.

    Indice de refracie

    OTDR calculeaz distana la evenimente, prin msurarea timpului scurs ntre transmisia luminii i recepionarea reflexiei. Evenimentul poate fi, de exemplu, marginea crescut a reflexiei la conectorul panoului frontal, sau reflexia de la un connector. Distana afiat i timpul msurat sunt legate prin indicele de refracie (uneori numit i indice de grupare). Aceasta nseamn c modificarea indicelui de refracie produce o modificare a distanei calculate.

    Cum msoar OTDR o distan:

    Figur 15 Indice de refracie

    13

    Indice de refracie

    impuls luminos

    Reflexie

    km sau mile23Agilent Technologies

  • Parametri importani

    Definiia indicelui de refracie:

    Distana afiat pe OTDR:

    Indicele de refracie depinde de materialul fibrei utilizate i este necesar s fie furnizat de productorul fibrei sau cablului.

    Este important s aflai indicele de refracie al fibrei pe care o msurai. Eroarea datorat necunoaterii exacte a acestei valori, este de obicei mai mare dect orice imprecizii n cadrul instrumentului.

    Coeficient de dispersie

    OTDR recepioneaz semnale nu numai de la evenimente, dar chiar i de la fibr ca atare. Cnd lumina cltorete de-a lungul unei fibre, ea este atenuat prin dispersie Rayleigh. Acest lucru este produs de micile modificri n indicele de refracie al sticlei. O parte a luminii este disperat direct, napoi ctreOTDR. Acest efect se numete retrodifuziune.

    Coeficientul de dispersie este o msur a cantitii de lumin care este dispersat napoi n fibr. Aceasta afecteaz valoarea msurtorilor pentru atenuarea de adaptare i factorul de reflexie.

    Coeficientul de dispersie se calculeaz ca raportul dintre puterea optic a impulsului (nu energia) la ieirea OTDR i puterea retrodifuziunii la captul apropiat al fibrei. Acest raport se exprim n dB i este invers proporional cu limea impulsului, deoarece puterea optic a impulsului este independent de limea impulsului.

    O valoare tipic este de aproximativ 50 dB la o lime a impulsului de 1 s, n funcie de lungimea de und i de tipul fibrei.

    indice de refracie =(viteza luminii n vid)

    (viteza impulsului luminos n fibr)

    distan =(viteza luminii n vid)

    indice de refracie

    timp msurat x24 Ghid OTDR de buzunar

  • Parametri importani

    Parametrii msurtorii

    Lime impuls

    Unul dintre parametrii cheie ai unei bune msurtori este limea impulsului de lumin emis n fibr. El determin puterea de rezoluie a distanei, care este foarte important pentru a separa clar evenimentele.

    Cu ct este mai scurt impulsul, cu att este mai bun puterea de rezoluie a distanei. Un impuls scurt, totui, nseamn c gama dinamic este mai mic i curba poate fi cu zgomot.

    Dac dorii s msurai pe distane lungi, avei nevoie de o gam dinamic ridicat, aa c impulsul ar trebui s fie lung. Impulsurile mai lungi, totui, fac medierea fibrei pe o seciune mai larg, ceea ce nseamn o putere de rezoluie mai sczut.

    n funcie de scopul specific al msurtorii, este necesar un compromis ntre puterea de rezoluie ridicat i gama dinamic ridicat. De aceea, dac dorii s msurai pierderea la conectori sau mbinri apropiate ntre ele, alegei o lime mic a impulsului. n schimb, alegei o lime mare a impulsului, dac dorii s detectai o ntrerupere ndeprtat.

    Lime mic a impulsuluiPutere de rezoluie ridicat, dar zgomot mai mult. Micorai limea impulsului pentru a scurta zonele de insensibilitate i pentru a separa clar evenimentele apropiate.

    Easy-OTDR

    6 km/ Div5 dB/ DivGhid OTDR de buzunar 25

    Figur 16 Impulsuri scurte pentru rezoluie mai bun

  • Parametri importani

    Lime mare a impulsuluiGam dinamic ridicat, dar zone de insensibilitate lungi. Mrii limea impulsului pentru a reduce zgomotul i pentru a detecta evenimentele ndeprtate.

    Figur 17 Impulsuri lungi pentru gam dinamic mare

    Valori tipice5 ns / 10 ns / 30 ns / 100 ns / 300 ns / 1 s (legturi scurte), 100 ns / 300 ns / 1 s / 3 s / 10 s (legturi de fibre lungi)

    Easy-OTDR

    6 km/ Div5 dB/ Div26 Ghid OTDR de buzunar

  • Parametri importani

    Regim Optimizare

    Un OTDR normal, face un compromis ntre puterea de rezoluie i zgomot. Cu ct este mai bun rezoluia, cu att este mai mult zgomot. Aceasta deoarece orice dispozitiv hardware are o lime de band limitat. Dac banda este ngust avei mai puin zgomot, dar i o rezoluie slab i un timp lung de revenire dup o reflexie puternic. O band larg, totui, poate urmri mult mai repede semnalul recepionatdar circuitul produce i mult zgomot.

    Instrumentele OTDR de la Agilent au n fiecare modul trei ci receptoare diferite. Pe lng regimul Standard, un altul are band mai ngust i este optimizat pentru cea mai bun Gam dinamic. Altul are band mai larg pentru o bun Rezoluie. Alegei o cale, selectnd regim Optimizare n timpul configurrii.

    Cnd optimizai cu Gam dinamic OTDR utilizeaz impulsuri lungi, iar curba are mult mai puin zgomot. De aceea, putei msura fibra chiar de la distane mari. Dar din cauza limii mai nguste a benzii, receptorul rotunjete mai mult la margini dect la optimizarea pentru Rezoluie. Este necesar i un timp mai lung de restabilire la reflexiile conectorului.

    Figur 18 Regimuri de Optimizare diferite

    Easy-OTDR

    5 dB/ Div 200 m/ Div

    Optimizat pentru Gam dinamic

    Optimizat pentru RezoluieGhid OTDR de buzunar 27

  • Parametri importani

    Interval de msurare

    OTDR msoar ntr-un numr specificat de puncte de eantionare (max 15710). Intervalul de msurare determin unde sunt distribuite de-a lungul curbei aceste puncte de prelevare. Prin urmare, el definete att distana unei msurtori ct i rezoluia de eantionare. Aceast rezoluie este distana ntre dou puncte de msurare adiacente.

    Marcatorii se pot stabili numai la punctele de eantionare. Pentru a amplasa marcatorii mai precis, ncercai s variai intervalul de msurare pentru a aduce punctele de eantionare mai aproape de un eveniment.

    Tabelul de mai jos prezint care este legtura ntre distana punctelor de eantionare i intervalul de msurare:

    Interval de msurare Rezoluia eantionrii

    pn la 1,2 km 0,080 m

    pn la 2,5 km 0,159 m

    pn la 5 km 0,318 m

    pn la 10 km 0,639 m

    pn la 20 km 1,27 m

    pn la 40 km 2,56 m

    pn la 80 km 5,09 m

    pn la 120 km 7,64 m

    pn la 160 km 10,18 m

    pn la 200 km 12,73 m

    pn la 240 km 15,36 m28 Ghid OTDR de buzunar

  • Parametri importani

    Parametri de performan

    Gam dinamic

    Gama dinamic este una dintre cele mai importante caracteristici ale OTDR. Ea precizeaz pierderea maxim de putere ntre nceputul retrodifuziunii i vrfurile de zgomot.

    Dac dispozitivul supus testrii are o pierdere mai mare, captul ndeprtat se pierde n zgomot. Dac are o pierdere mai mic, sfritul apare clar peste zgomot i putei detecta ntreruperea.

    inei minte c o curb este perturbat n apropierea nivelului de zgomot. De exemplu, este necesar s avei curba la cel puin 6 dB deasupra zgomotului, pentru a msura o mbinare de 0,1 dB i la aproximativ 3 dB pentru a detecta o ntrerupere. Acest fapt justific de ce gama dinamic a OTDR trebuie s fie mai mare cu cel puin 3 pn la 6 dB fa de pierderea total a sistemului.

    Ca i zona de insensibilitate, gama dinamic depinde de instalare. Principalele care influeneaz sunt limea impulsului, regimul de optimizare i lungimea de und. Deci, orice specificaie a gamei dinamice trebuie s prezinte condiiile de configurare.

    Gama dinamic poate fi dat n raport cu vrfurile de zgomot sau cu raportul semnal/zgomot (SNR) = 1. Aici, utilizarea vrfurilor de zgomot este mai potrivit. Dac gama dinamic este dat ca SNR = 1, atunci scdei 2,2 dB pentru a calcula intervalul vrfurilor.

    Easy-OTDR

    5 dB/ Div 6 km/ Div

    Gam dinamic

    Gam dinamic (SNR=1)

    ~ 2,2 dBGhid OTDR de buzunar 29

    Figur 19 Gam dinamic

  • Parametri importani

    Zon de insensibilitate a atenurii

    Zona de insensibilitate este acea parte a curbei OTDR unde reflexia puternic acoper datele msurtorii. Acest lucru se ntmpl deoarece un semnal puternic satureaz receptorul i dureaz ctva timp pentru a reveni. Zona de insensibilitate a atenurii descrie distana de la marginea de vrf a unui eveniment reflector pn la revenirea la nivelul de retrodifuziune al fibrei.

    Este simplu de determinat unde ncepe marginea de vrf, dar este dificil de spus unde se termin redresarea. Astfel c multe societi plaseaz o toleran de +/ 0,5 dB fa de retrodifuziune, dup reflexie. Zona de insensibilitate se sfrete la punctul n care retrodifuziunea se afl n aceast band de toleran.

    Pentru a detecta o mbinare sau o ntrerupere a fibrei, este necesar s examinai retrodifuziunea. Evenimentele din zona de insensibilitate pot rmne nedetectate, deoarece nu se afieaz retrodifuziunea.

    Mrimea zonei de insensibilitate a atenurii depinde puternic de instalarea instrumentului.

    Figur 20 Zona de insensibilitate a atenurii

    Easy-OTDR

    1 km/ Div0,5 dB/ Div

    Zona de insensibilitate a

    +/ 0,5 dB30 Ghid OTDR de buzunar

  • Parametri importani

    Zon de insensibilitate la evenimente

    Zona de insensibilitate la evenimente este distana minim de care este nevoie ntre dou evenimente de acelai tip, pentru a le vedea separat.

    De exemplu, dac avei doi conectori de cte doi metri fiecare, vedei o reflexie cu dou vrfuri i o cdere ntre ele. Cderea indic faptul c exist cu adevrat dou reflexii, de la dou evenimente diferite. Dac evenimentele sunt prea apropiate, nu vedei o cdere i nu le putei separa.

    Zona de insensibilitate la evenimente depinde puternic de instalarea instrumentului.

    Figur 21 Zon de insensibilitate la evenimente

    Easy-OTDR

    50 m/ Div0.5 dB/ Div

    EvenimentZon de

    1,5 dBGhid OTDR de buzunar 31

  • Parametri importani

    Durat de mediere

    OTDR trimite n mod repetat impulsuri de lumin n fibr. Se face medierea rezultatelor de la fiecare impuls. Astfel se reduce zgomotul aleator al receptorului:

    Figur 22 Curb dup durat de mediere de zece secunde

    O durat de mediere mai lung crete gama dinamic prin scderea palierului de zgomot al OTDR. Cele mai bune ameliorri pentru curb se realizeaz n cadrul primelor trei minute:

    Figur 23 Curb dup durat de mediere de trei minute

    Easy-OTDR

    6 km/ Div5 dB/ Div

    Easy-OTDR

    6 km/ Div5 dB/ Div32 Ghid OTDR de buzunar

  • 5Activiti frecvente

    n aceast seciune sunt prezentate cele mai frecvente activiti care au loc la msurarea fibrelor i legturilor. Precedurile exacte de efectuare a acestor activiti, se gsesc n manualele pentru dispozitiv sau pentru software.

    Curarea unei fibrePentru a realiza o msurtoare precis i repetabil, toi conectorii trebuie s fie curai la instalare. nelegei uor aceste cerine, dac vei compara diametrul unei particule tipice de praf cu acela al miezului fibrei. Particulele de praf au dimensiuni de 10 pn la 100 m, n timp ce fibrele n regim simplu au miezul de 9 m. Dac obturai numai 5% din suprafaa pe unde lumina trece prin conexiune, atunci pierderea la inserie se mrete cu 0,22 dB.

    Dac avei dubii n ce privete rezultatul corect al msurtorii, sau dac nu se poate repeta msurtoarea, atunci curai conectorii. n majoritatea cazurilor, un adaptor murdar este cauza acestor erori. Aa c, scoatei interfaa conectorului i curai conectorul instrumentului, curai conectorii cablului de racord i curai conectorii de la fibra supus testrii.

    Pentru curarea conectorilor, se recomand urmtorul echipament standard:

    Capace de protecie

    Toate cablurile vin cu capace, pentru a proteja capetele cablului de deteriorare sau contaminare. Pstrai tot timpul capacele puse la echipament, cu excepia cazului cnd se utilizeaz dispozitivul optic.

    Avei grij cnd punei din nou dup utilizare, capacele mpotriva prafului. Nu apsai prea tare capacul spre fibr, ntruct praful din capac poate zgria sau murdri suprafaa fibrei.

    Alcool izopropilic

    Aplicai numai alcool utilizat n scopuri medicale. Nu utilizai niciodat alt solvent sau alcool cu aditivi, deoarece pot deteriora fibra.33Agilent Technologies

  • Activiti frecvente

    Dup dizolvarea prafului i murdriei, nlturai alcoolul i praful cu un tampon sau o crp moale.

    Tampoane din bumbac

    Utilizai tampoane din bumbac natural n loc de spum. Avei grij cnd curai fibra. Ferii-v s apsai prea tare, deoarece se poate zgria suprafaa fibrei. Utilizai numai tampoane noi, curate, fr a le refolosi.

    esturi moi

    esturile celulozice sunt bune absorbante i mai moi dect cele din bumbac. Astfel c ele nu zgrie suprafaa, dect dac apsai prea tare. Avei mare grij cnd curai fibra i nu reutilizai esturile.

    Curitor pip

    Curitorul pip se poate utiliza la curarea interfeelor conectorului. Din nou, asigurai-v c utilizai un curitor nou, moale i avei grij s nu zgriai dispozitivul.

    Aer comprimat

    Aerul comprimat trebuie s fie uscat i fr urme de praf, ap sau ulei.

    Mai nti purjai n aer, deoarece jetul iniial de aer comprimat poate conine condens sau carburant. inei ntotdeauna n picioare rezervorul de aer, pentru a nu scpa carburant care s contamineze dispozitivul.

    NOT

    Atenie la lichidul refractometric. Unele tipuri dizolv adezivii din interiorul conectorilor.

    Pentru informaii suplimentare, consultai manualele sau ghidurile

    ATENIEnainte de a ncepe s curai conectorii, dezactivai laserul sau oprii instrumentul!34 Ghid OTDR de buzunar

    specifice dispozitivului optic. n plus, consultai n Ghidul de buzunar de la Agilent Technologies Proceduri de curare pentru echipament de testare i msurare cu und de lumin (Cod produs Agilent 5963-3538F).

  • Activiti frecvente

    Conectarea instrumentului la o fibrn funcie de aplicaie, exist trei moduri principale de conectare a fibrei supus testrii la OTDR.

    Conectare direct

    Agilent ofer interfee pentru conector pe care le schimb utilizatorul. Dac fibra sau cablul are unul din aceti conectori, atunci l putei conecta direct:

    Figur 24 Conexiune direct a fibrei sau cablului

    13

    OTDR

    Bobina fibreiGhid OTDR de buzunar 35

  • Activiti frecvente

    Cablu de racord (Conector la ambele capete)

    Dac dorii s msurai o legtur dintr-un sistem acesta este modul recomandat, mai ales dac conectorul terminal al legturii este montat ntr-un rastel:

    Figur 25 Conexiune cu cablu de racord

    Ochi conductor de fir cu capt neizolat

    Dac fibra supus testrii nu are nici un conector, atunci utilizai un ochi conductor de fir cu capt neizolat i o mbinare mecanic necostisitoare. Se ofer astfel o conexiune bun i rezultate repetabile ale msurtorii:

    Figur 26 Ochi conductor de fir cu capt neizolat

    13Rastel

    Cablu de racord

    13 Ochi conductor de fir

    mbinare mecanicsau prin topire36 Ghid OTDR de buzunar

  • Activiti frecvente

    Afiajul OTDRToate instrumentele OTDR afieaz fibra sau legtura msurate, ca o curb pe ecran. Pe axa orizontal este distana de la OTDR. Pe axa vertical este puterea relativ a reflexiei impulsului de lumin emis. Forma curbei permite tragerea unor concluzii despre condiia fibrei i a dispozitivelor incluse, cum ar fi conectori i mbinri.

    Pentru a examina curba n detaliu, este necesar s modificai vizualizarea curbei. OTDR ofer funcii pentru modificarea scrii pe ambele axe, pentru a mri poriuni ale curbei i pentru a deplasa curba de-a lungul axelor.

    Figur 27 Instantaneu de la un OTDR Agilent

    Scrile cu care putei afia curba sunt, de exemplu, pe vertical ntre 0,2 dB/Div i 5 dB/Div, iar pe orizontal ntre toat msurtoarea i mrire de cca. 100 de ori.

    Pe deasupra, putei stabili doi marcatori A i B oriunde pe curb i s facei uz de funciile de mrire/micorare Lng marcaj A, Lng marcaj B i ntre marcaje.

    Este necesar s v familiarizai cu aceste funcii, deoarece sunt Ghid OTDR de buzunar 37

    cele mai des utilizate atunci cnd lucrai cu un OTDR. Multe dintre activitile din seciunile urmtoare se bazeaz pe ele.

  • Activiti frecvente

    Mrire/micorare pe curbeDup ce s-a terminat msurtoarea, afiajul OTDR prezint o privire general a ntregii msurtorii. Scala vertical i deviaia pe vertical sunt fixate:

    Figur 28 Curb complet

    Utilizai funciile de mrire/micorare n jurul marcatorului A sau B, pentru a vizualiza anumite regiuni n detaliu. Scara pe orizontal este micorat cu un factor de aproximativ 10:

    Figur 29 Mrire lng marcaj A

    Easy-OTDR

    6 km/ Div5 dB/ Div

    A 37,50 km

    Easy-OTDR

    2 dB/ Div 600 m/ DivAround A

    A 37,50 km38 Ghid OTDR de buzunar

  • Activiti frecvente

    Acum putei muta gradat poziia marcatorului n aceast vizualizare. Pe afiaj marcatorul se va afia tot n centru. Drept rezultat, curba pare a se mica spre stnga sau spre dreapta:

    Figur 30 Mutarea poziiei marcatorului

    Scrile pentru curba complet a unei legturi de 60 de km, pot fi 6 km/Div i 5 dB/Div. Acestea permit o poziionare brut a marcatorului:

    Figur 31 Vizualizare curb complet pentru poziionare brut

    Easy-OTDR

    600 m/ Div2 dB/ Div Around A

    A 37,48 km

    Easy-OTDR

    5 dB/ Div 6 km/ Div

    Easy-OTDR

    5 dB/ Div 6 km/ Div

    Easy-OTDR

    5 dB/ Div 6 km/ Div

    A 43,00 kmGhid OTDR de buzunar 39

  • Activiti frecvente

    n vizualizare mrit, scrile pot fi de 200 m/Div i 0,2 dB/Div. Acestea permit o poziionare mult mai fin a marcatorului:

    Figur 32 Vizualizare mrit pentru poziionare fin

    n activitatea fibrei sau cablului, este necesar s testai i uniformitatea atenurii. Poziionai marcatorul A la nceput i marcatorul B la cel puin 500 pn la 2.000 m de marcatorul A. Mrii/micorai vizualizarea ntre marcatori pentru a examina atenuarea. n plus, putei muta paralel ambii marcatori de-a lungul curbei, pentru a vizualiza poriuni adiacente ale fibrei:

    Figur 33 Deplasarea vizualizrii dintre marcatori

    Easy-OTDR

    200 m/ Div0,2 dB/ Div

    A 42,93 km

    Easy-OTDR

    0,2 dB/ Div 200 m/ Div0,2 dB/ Div

    A B7,50 km 8,78 km40 Ghid OTDR de buzunar

  • Activiti frecvente

    Plasarea corect a marcatorilorPoziia unui eveniment este ntotdeauna acolo unde curba prsete nivelul retrodifuziunii. Locaiile exacte ale tuturor evenimentelor se determin automat i se listeaz n Tabelul de evenimente.

    n ce privete poziia unui conector sau a unui alt eveniment reflector, aceasta se afl chiar la nceputul frontului cresctor al reflexiei:

    Figur 34 Msurarea unui eveniment reflector

    Poziia unui eveniment fr reflexie, se afl la ultimul punct de retrodifuziune naintea ndoirii curbei n jos:

    Easy-OTDR

    200 m/ Div0,2 dB/ Div Around A

    A

    Easy-OTDR

    0,2 dB/ Div 200 m/ DivAround A

    AGhid OTDR de buzunar 41

    Figur 35 Msurarea unui eveniment fr reflexie

  • Activiti frecvente

    Locaia unei ntreruperi se gsete la nceputul frontului descresctor:

    Figur 36 Msurarea unei ntreruperi

    Pentru a msura distana dintre dou evenimente, plasai marcatorul A naintea primului i marcatorul B naintea celui de-al doilea eveniment, aa cum s-a descris n pagina anterioar:

    Figur 37 Distana ntre evenimente

    Easy-OTDR

    100 m/ Div2 dB/ Div Around A

    A

    Easy-OTDR

    3 dB/ Div 500 m/ Div

    A B42 Ghid OTDR de buzunar

  • Activiti frecvente

    Pentru a msura atenuarea curbei ntre dou evenimente, plasai marcatorul A dup primul eveniment, dar plasai marcatorul B naintea celui de-al doilea:

    Figur 38 Atenuarea ntre evenimente

    Asigurai-v c nu exist evenimente ntre marcatorii A i B, astfel c poriunea de curb dintre ei este o linie dreapt.

    NOTNot:

    Asigurai-v c utilizai la instalare indicele de refracie corect, n caz contrar valorile distanei vor fi greite!

    Easy-OTDR

    500 m/ Div3 dB/ Div

    A BGhid OTDR de buzunar 43

  • Activiti frecvente

    Determinarea pierderii totale a unei legturiEfectuai o msurtoare a ntregii legturi. Plasai marcatorul A la nceputul, iar marcatorul B la sfritul retrodifuziunii. Apoi facei mrire lng marcatorul A i poziionai-l precis, dup reflexia primului conector:

    Figur 39 Marcatorul A la sfritul primului conector

    Deplasai-v la marcatorul B i plasai-l imediat nainte de sfritul reflexiei:

    Figur 40 Marcatorul B nainte de sfritul reflexiei

    Easy-OTDR

    3 dB/ Div 100 m/ Div

    A

    Easy-OTDR

    50m/ Div0,5 dB/ Div

    A

    Pierdere

    Pierdere44 Ghid OTDR de buzunar

  • Activiti frecvente

    n sfrit, revenii la vizualizarea complet i verificai dac cei doi marcatori sunt plasai corect sau nu. n funcie de dispozitiv, selectai funcia Pierdere pentru a afia pe ecran pierderea total:

    Figur 41 Pierdere total pe legtur

    Easy-OTDR

    5 dB/ Div 6 km/ Div

    A B PierdereGhid OTDR de buzunar 45

  • Activiti frecvente

    Determinarea atenurii ntre 2 puncte ale unei fibreUtilizai aceeai procedur ca la msurarea pierderii totale (Consultai Determinarea pierderii totale a unei legturi la pagina 44.). Dar, n loc s selectai funcia Pierdere, alegei Atenuare ntre 2 puncte.

    Atenuarea ntre 2 puncte este pierderea ntre marcatorii A i B, raportat la distana dintre marcatori:

    Figur 42 Calcularea atenurii ntre 2 puncte

    Deoarece aceast funcie este numai o mprire a diferenei de putere la distan, ea d ntotdeauna rezultate rezonabile, chiar dac exist conectori sau mbinri ntre marcatori.

    Easy-OTDR

    5 dB/ Div 1 km/ Div

    A B

    Pier

    der

    Atenuare(2-pct.)46 Ghid OTDR de buzunar

  • Activiti frecvente

    Determinarea atenurii unei fibreLinia dreapt ntre mbinri i conectori reprezint retrodifuziunea fibrei. Pentru a msura precis atenuarea ei, plasai marcatorul A dup primul eveniment (n stnga) i marcatorul B nainte de al doilea eveniment (n dreapta). Apoi selectai funcia Atenuare (LSA):

    Figur 43 Atenuarea fibrei

    Figur 44 Atenuarea retrodifuziunii cu zgomot

    Dac includei evenimente ntre marcatori, linia LSA produce erori majore. Aa c evitai acest lucru, atunci cnd utilizai LSA.

    De asemenea, nu utilizai atenuarea ntre 2 puncte pentru a msura

    Easy-OTDR

    3 dB/ Div 500 m/ Div

    A B

    Easy-OTDR

    50 m/ Div0,1 dB/ Div

    A B

    Atenuare (LSA)

    Atenuare (LSA)Ghid OTDR de buzunar 47

    o fibr cu zgomot. Vrfurile de zgomot pot duce la scderea preciziei.

  • Activiti frecvente

    Determinarea pierderii la o mbinare (Analiza atenurii la inserie)Plasai marcatorul A la mbinare i facei mrire pe vizualizarea lui. Selectai funcia Analiza atenurii la inserie. Apar patru marcatori suplimentari, pe care i putei deplasa pe curb. Plasai pe retrodifuziune n stnga i n dreapta, toi cei patru marcatori de nivel, pentru a aproxima curba ct mai precis posibil:

    Figur 45 Analizarea pierderii la inserie a unei mbinri

    Pstrai marcatorii de nivel 2 i 3 n vecintatea mbinrii, aa cum s-a artat mai sus i facei ct de lungi se poate, segmentele de linie dreapt dintre 1 i 2 i dintre 3 i 4. Totui, urmrii strict liniile pe retrodifuziune, chiar dac ea este cu zgomot.

    Easy-OTDR

    1 km/ Div0,5 dB/ Div Around A

    1 2 3

    4

    A Pierdere la inserie48 Ghid OTDR de buzunar

  • Activiti frecvente

    Asigurai-v c liniile dintre marcatorii de nivel (linia LSA) se suprapun cu o poriune dreapt a curbei. LSA nu trebuie s treac peste o poriune a curbei care conine un eveniment:

    Figur 46 Aproximare incorect din cauza poziiilor greite ale marcatorilor

    Easy-OTDR

    0,5 dB/ Div 1 km/ DivAround A0,5 dB/ Div Around A

    1

    2

    3

    4incorect!

    A Pierdere la inserieGhid OTDR de buzunar 49

  • Activiti frecvente

    Determinarea pierderii la un ConectorAceast msurtoare este foarte asemntoare cu msurarea pierderii la mbinare, aa c utilizeaz aceeai funcie pentru pierdere. Plasai marcatorul A la conector i facei mrire lng el. Pornii funcia Pierdere la inserie . Apar patru marcatori de nivel. Plasai pe retrodifuziune toi cei patru marcatori de nivel, n stnga i n dreapta conectorului:

    Figur 47 Aproximarea curbei lng un Conector

    Se aplic i aici marcatorilor de nivel aceleai reguli ca la msurarea pentru mbinare. Urmrii strict liniile pe retrodifuziune, chiar dac ea este cu zgomot. n orice situaie, evitai regiunea n care curba este rotunjit. Aceast situaie produce rezultate incorecte:

    Easy-OTDR

    0,5 dB/ Div 100 m/ DivAround A

    4321

    A

    Easy-OTDR

    500 m/ Div0,5 dB/ Div Around A

    3

    2

    1

    incorect!4

    A

    Pierdere la inserie

    Pierdere la inserie50 Ghid OTDR de buzunar

    Figur 48 Rezultate incorecte din cauza poziiilor greite ale marcatorilor

  • Activiti frecvente

    Determinarea factorului de reflexie al unui ConectorPlasai marcatorul A la nceputul reflexiei conectorului i facei mrire lng el. Asigurai-v c vedei att retrodifuziunea ct i partea de sus a vrfului. Dac este necesar, ajustai mrirea pe vertical i deviaia.

    Activai funcia Factor de reflexie. Apar trei marcatori de nivel. Deplasai primii doi marcatori la un nivel mediat al retrodifuziunii (nu pe un vrf de zgomot), n faa reflexiei. Confirmai poziia, apoi deplasai marcatorul de nivel 3 n vrful reflexiei. OTDR calculeaz i afieaz rezultatul n cmpul de citire:

    Figur 49 Calcularea factorului de reflexie al unui Conector

    Easy-OTDR

    1 dB/ Div 500 m/ DivAround A

    3

    21

    A Factor de reflexieGhid OTDR de buzunar 51

  • Activiti frecvente52 Ghid OTDR de buzunar

  • 6Sugestii practice de la experii OTDR

    Aceast seciune conine sugestii practice i trucuri, colectate de oameni experimentai care utilizeaz OTDR n fabrici, n timpul instalrii i ntreinerii reelelor de telecomunicaii.

    Cunoaterea legturii supus testriinainte de a ncepe s caracterizai o legtur de fibr optic, uitai-v la planul de instalare. Asigurai-v c avei modulul i accesoriile corespunztoare. Determinai lungimea de und care va fi utilizat.

    Stabilii dac msurai aceast legtur pentru prima dat sau dac vei compara msurtoarea cu una anterioar.

    Dac avei de comparat cu o msurtoare anterioar, este necesar doar s ncrcai curba anterioar ca referin n regim de comparare. OTDR va efectua automat instalarea i va trebui doar s pornii msurtoarea nou.

    Curarea conectorilorUn conector murdar face msurtorile nesigure, cu foarte mult zgomot sau chiar imposibile. De asemenea, el poate deteriora instrumentul OTDR. Pe deasupra, fii atent la lichidul refractometric. Unele tipuri dizolv adezivii din interiorul conectorilor.

    Conectorul sau cablul de racord este deteriorat?Verificai c este curat conectorul. Apoi verificai cablul de racord, modulul i fibra supus testrii, dac sunt pentru regim simplu sau multiplu. Pentru a testa cablul de racord, activai laserul n regim de und ntreinut (CW) i msurai puterea la captul cablului de racord cu un wattmetru, de exemplu, un Agilent E6006A. Acesta ar trebui s afieze ntre 0 i - 4 dBm, pentru majoritatea modulelor i lungimilor de und n regim simplu. 53Agilent Technologies

  • Sugestii practice de la experii OTDR

    Setrile instrumentuluiDac utilizai n mod obinuit OTDR pentru legturi similare, atunci optimizai instalarea pentru aceste aplicaii i o salvai ntr-una din cele patru setri pe care le poate defini utilizatorul. Utilizai pentru ea un nume cu semnificaie (de exemplu, INTER REGIONAL, MUNICIPAL, DISTRIBUITOR, TRUNCHI, .a.m.d.).

    Parametri de instalare recomandaiStabilii intervalul de msurare cu puin mai mare dect lungimea legturii. De exemplu, dac legtura are o lungime de 56,3 km, alegei 60 km. Pentru distane mai mari de cca. 15 km, efectuai prima msurtoare n regim de captur lung, n caz contrar utilizai captura scurt. ncepei cu impuls de 1 ms pentru intervale mai mari de 10 km i cu 100 ns sub acel interval. Stabilii indicele de refracie n concordan cu informaiile despre legtur. Dac nu se cunoate indicele, utilizai 1,4580 ntruct aceasta este o valoare tipic.

    Curbe cu zgomotDac o curb are foarte mult zgomot, cretei numrul de medieri. Dac ai fcut deja medierea de peste 100 de ori, atunci cretei limea impulsurilor. ncercai medierea pe o durat mai lung.

    Regim de timp realDac dorii s ajustai setrile n timpul msurtorii, activai regimul Timp real al instrumentului. n acest regim instrumentul face medieri la numai 0,3 secunde, astfel nct obinei trei actualizri pe secund ale afirii. Acest regim permite s modificai orice parametru de instalare, fr a fi necesar s oprii msurtoarea.

    Acest lucru, n contrast cu regimul continuu de mediere cu o actualizare pe secund. n acest regim este obligatoriu s oprii explicit msurtoarea, nainte de a modifica parametrii. Acest lucru duce la evitarea tergerii accidentale a unei curbe cu mediere pe o perioad lung de timp.54 Ghid OTDR de buzunar

    Utilizai regimul Timp real pentru a verifica conexiunea, calitatea mbinrilor i dac o fibr este conectat. Pornii n regim Automat, apoi comutai n regim Timp real i selectai parametrii cei mai potrivii.

  • Sugestii practice de la experii OTDR

    Zon de insensibilitate foarte lungDac zona de insensibilitate este prea lung pentru a separa Evenimentele care intereseaz, reducei limea impulsului. Dac v aflai n regim de Optimizare dinamic, mai nti ncercai s repetai msurtoarea n regim Optimizare rezoluie, nainte de a reduce limea impulsului.

    Ce este de fcut dac nu e vizibil nici o curbn cazul n care ai pierdut curba cnd ai fcut mrire, revenii la vizualizare complet.

    Dac vedei numai zgomot n locul curbei, atunci sau intervalul de msurare este prea lung sau poziia de nceput este dincolo de sfritul fibrei. Verificai ambele valori n configurare. De asemenea, verificai conexiunea la fibr.

    Ajustarea indicelui de refracieAvei posibilitatea s msurai indicele de refracie, dac tii lungimea fizic exact a fibrei supuse testrii. Pornii msurtoarea cu indicele de refracie de 1,5000. Plasai un marcator la sfritul fibrei. Apoi selectai funcia Indice de refracie i ajustai pn cnd poziia marcatorului afiat este la lungimea cunoscut a fibrei. Acum se afieaz indicele de refracie efectiv.

    Pierderea exact ntr-o direcieMsurtorile pierderii cu OTDR se bazeaz pe efectul de retrodifuziune n fibr. Deoarece acest efect se modific n fibre diferite, acurateea pierderilor s-ar putea s nu satisfac cerinele. Pentru a msura mai precis pierderea la legtur, modulele pentru regim simplu ofer regimul CW. Acest regim, pur i simplu pornete laserul.

    Msurai puterea (dat n dBm) cu un wattmetru (de exemplu, Agilent E6006A) la captul cablului scurt de racord. Valoarea absolut a puterii variaz de la un modul surs la altul, dar puterea unui anumit modul rmne foarte stabil ore n ir. Apoi conectai legtura la cablul de racord i msurai puterea la captul Ghid OTDR de buzunar 55

    ndeprtat. Diferena ntre cele dou rezultate este pierderea pe fibr ntr-o direcie.

  • Sugestii practice de la experii OTDR

    Pierderea la ndoiturn regim simplu 1550 nm, fibrele sunt foarte sensibile la ndoiri cu raz mare cum ar fi de exemplu, o ndoitur strns sau o presiune local pe cablu. Se ntmpl adeseori s vedei clar la aceast lungime de und o pierdere pe ndoitur, dar deloc la 1310 nm. De aceea, caracterizai legtura la ambele lungimi de und.

    nainte de a salva o CurbDup ce s-a terminat msurtoarea este necesar s introducei date de identificare, nainte de a salva o curb pe disc sau cartel de memorie. n acest scop, OTDR ofer fereastra Informaii curb, accesibil din meniul Fiier.

    Utilizai aceast caracteristic pentru a stoca IDentificator cablu, Identificator fibr, locaia de origine i cea de terminare i operatorul fibrei. OTDR-ul i modulele utilizate, precum i data i ora msurtorii se salveaz automat cu fiierul.

    Acest lucru va fi de mare ajutor dac avei nevoie de curb mai trziu, pentru comparare sau pentru analize ulterioare pe un computer personal.56 Ghid OTDR de buzunar

  • 7Analiza automat a urmelor

    Multe legturi constau n cteva seciuni care sunt conectate sau mbinate mpreun. Un bun control de calitate dup instalare este msurarea tuturor pierderilor pe legtur, pentru a verifica dac mbinrile, conectorii, etc. corespund specificaiei. Totui, efectuarea manual a acestui proces este consumatoare de timp.

    Cercetarea evenimentelor care depesc un anumit prag

    Instrumentele OTDR de la Agilent accelereaz aceast activitate, cu ajutorul unei funcii ncorporate de analiz a urmelor (curb): Scanare curb cerceteaz Evenimentele de pe curb de la nceput pn la sfrit. Dac evenimentul depete un prag dat (de exemplu, 0,05 dB), atunci OTDR l listeaz ntr-un tabel. Tabelul conine poziia evenimentului, pierderea i atenuarea de adaptare a lui (dac este reflector), precum i atenuarea fibrei ntre evenimente.

    Dup ce s-a scanat automat curba, OTDR pstreaz tabelul de evenimente mpreun cu curba i configurarea. Acest lucru nseamn c se salveaz i tabelul atunci cnd salvai curba ntr-un fiier binar sau ASCII. Citind fiierului ASCII pe un PC, avei posibilitatea s utilizai aceste informaii pentru a face calcule statistice.

    Pentru poriunile cu zgomot ale curbei OTDR crete pragul, n scopul reducerii sensibilitii la vrfurile de zgomot. Totui, adeseori este foarte greu s decidei dac este vorba de un eveniment real sau de o distorsiune datorat zgomotului. De aceea, este important s privii mai ndeaproape evenimentele. Dac este necesar, eliminai orice eveniment raportat care s-a dovedit a fi doar un vrf de zgomot. Sau dimpotriv, adugai evenimente despre care s-a presupus c ar fi zgomote.57Agilent Technologies

  • Analiza automat a urmelor

    Examinarea unui element selectatS presupunem c Tabelul de evenimente raportat conine cteva evenimente fr reflexie la 12,689, la 15,632 i la 20,091 km:

    Pe planul de instalare se listeaz o mbinare la 12,7 km i la 20,1 km, dar nimic ntre ele. Cu toate acestea, dorii s vedei curba la 15,6 km. Pentru a face acest lucru, selectai evenimentul necunoscut din tabel. Utilizai funcia Fixare la eveniment. Ea va detalia zona evenimentului i va plasa marcatorul A i toi marcatorii de nivel, pentru msurarea pierderii la mbinare exact la poziia unde Scanare curb a gsit evenimentul.

    Figur 50 Comutare ntre evenimente selectate

    NR. TIP LOCALIZARE PIERDERE dB

    ATENUARE dB/km

    4: FR REFLEXIE

    12,689 km 0.192 0.220

    5: FR REFLEXIE

    15,632 km 0.172 0.220

    6: FR REFLEXIE

    20,091 km 0.380 0.215

    Easy-OTDR

    500 m/ Div3 dB/ Div

    A A

    anterior

    urmtor58 Ghid OTDR de buzunar

    Cu ajutorul funciei Eveniment urmtor avei posibilitatea de a verifica rapid toate evenimentele gsite pe curb.

  • 8Instrumente OTDR de la Agilent Technologies

    Agilent Technologies furnizeaz tot echipamentul necesar pentru a testa reeaua optic rapid i uor. Familia OTDR de la Agilent ofer tehnicienilor instrumente pe care te poi bizui, pentru instalarea i ntreinerea fibrelor optice. Toate modelele din aceast familie sunt foarte uor de utilizat i au caracteristici cuprinztoare de analiz. Important este c formatele fiierelor utilizate sunt autorizate de Bellcore i se poate face schimb cu orice alt dispozitiv standardizat.

    Aceast seciune prezint diferite dispozitive, module, software i accesorii pentru OTDR.

    Informaii suplimentare despre produsele OTDR de la Agilent se gsesc pe Web la adresa www.agilent.com/comms/otdr.

    Pentru analiz i documentare: Set de instrumente OTDR Toolkit IIplusSetul de instrumente Agilent E6091A OTDR Toolkit IIplus este un produs software bazat pe Windows pentru PC, pentru a completa celelalte dispozitive OTDR.

    El culege, analizeaz, organizeaz i stocheaz curbele pentru crearea rapid a unei documentaii de aprobare. Prelucrarea i imprimarea n loturi las utilizatorii s completeze cerinele de documentaie, cnd i unde doresc.

    Dac PC-ul este conectat la un OTDR, avei posibilitatea s configurai i s pornii o msurtoare direct din cadrul produsului software Toolkit IIplus.59Agilent Technologies

  • Instrumente OTDR de la Agilent Technologies

    Figur 51 Instantaneu din ODTR Toolkit IIplus

    Caracteristicile cheie pentru Toolkit IIplus sunt:

    Prelucrare complex pe loturi

    Vizualizare spaiu de lucru i prelucrare ulterioar a datelor pentru curba OTDR

    Control la distan al instrumentelor OTDR

    Transferarea cu vitez ridicat a mai multor curbe ntre OTDR i PC.

    Analiza mbinrilor, conectorilor i atenurilor

    Compararea simultan pentru cte curbe dorii

    Mediere n dou direcii pentru calcule precise ale pierderilor

    Ajutor interactiv cuprinztor sensibil la context

    Fereastr extins pentru Evenimente cu Tabel de evenimente, tabele reuit/eec, gril evenimente, gril pentru ndoire cu raz mic, etc.

    Generare simpl i rapid de rapoarte (Rezumatul tehnicianului)

    Funcie de export n Microsoft Excel

    Browser pentru curbe 60 Ghid OTDR de buzunar

    Disponibil n cinci limbi

  • Instrumente OTDR de la Agilent Technologies

    Pentru localizare ntreruperi i ntreinere: Localizator de ntrerupere a fibreiCu Localizatorul de ntrerupere a fibrei E6020A, Agilent Technologies se adreseaz n mod special nevoilor tehnicienilor de ntreinere. Acesta poate gsi defecte n reea pn la o distan de 150 km, cu precizie de un metru. El ofer o operare asistat i ajutor interactiv, pentru a ajuta utilizatorii neexperimentai s nvee mai uor utilizarea echipamentului.

    Localizatorul de ntrerupere a fibrei este proiectat pentru medii industriale, att la interior ct i la exterior i este caracterizat prin afiaj puternic, caset de transport rezistent, greutate sczut i portabilitate. De asemenea, este disponibil o ntreag gam de conectori i accesorii.

    Figur 52 Localizator de ntrerupere a fibrei

    Caracteristicile eseniale ale Localizatorului de ntrerupere a fibrei sunt: Proceduri pas cu pas prin Asistent ntrerupere fibr Mesaje simple de eroare, care ajut la rezolvarea rapid

    a problemelor Detectarea traficului de date protejeaz echipamentul Tabel de selectare a furnizorului fibrei, pentru instalare simplGhid OTDR de buzunar 61

    Afiare pronunat i clar a localizrii ntreruperii n fibr Mod simplu de salvare a rezultatelor testrii Disponibil n patru limbi

  • Instrumente OTDR de la Agilent Technologies

    Pentru instalare i autorizare i pentru detectarea evenimentelor: Mini-OTDRMini-OTDR E6000C de la Agilent este proiectat s ofere utilizatorilor si cel mai rapid instrument, disponibil pentru instalarea i autorizarea legturilor multiple de fibre i de localizare a defectelor la ntreinerea fibrelor. Acest lucru se realizeaz prin performane nalte la msurare i o interfa cu utilizatorul simpl.

    Figur 53 Mini OTDR

    Caracteristicile eseniale ale Mini OTDR sunt:

    Gam dinamic ridicat - 45dB

    Localizator de ntrerupere a fibrei pentru gsire rapid a ntreruperilor i ndoirilor

    Localizarea i caracterizarea pierderilor la mbinri i conectori

    Testare multifibr pentru determinarea rapid a calitii cablului

    Msurtori ale puterii i pierderii, cu sursa ncorporat de 62 Ghid OTDR de buzunar

    lumin i cu modulul wattmetru

  • Instrumente OTDR de la Agilent Technologies

    Reprezentarea grafic a rezultatelor msurtorii n tabele de Evenimente, afind pierderea i reflexia i rezultatele reuit/eec

    Detector optic de deranjamente, pentru a controla cablurile de racord la scurgeri de lumin

    Disponibil n 14 limbi

    Mini-OTDR poate fi echipat cu diferite module i submodule pentru diverse scopuri. Modulele se conecteaz simplu pe spatele OTDR, iar submodulele n module.

    Submodul wattmetru E6006A

    Submodulul wattmetru E6006A este utilizat pentru a msura energia luminoas la captul unei fibre, cnd o surs de lumin este aplicat la nceputul ei.

    Figur 54 Submodul wattmetru

    Avei posibilitatea s afiai puterea absolut a luminii, la fel ca i puterea relativ la o valoare de referin. De asemenea, putei comuta afiarea ntre diferite uniti (dBm, dB i W). n plus, avei posibilitatea s facei msurtori la diferite lungimi de und.Ghid OTDR de buzunar 63

  • Instrumente OTDR de la Agilent Technologies

    Detector optic de deranjamente E6007A

    Cu submodulul Detector optic de deranjamente E6007A i o interfa de conector optic vedei ndoiturile puternice i tensiunile din fibre, cabluri de racord, .a.m.d. Detectorul optic de deranjamente utilizeaz drept surs luminoas un laser rou vizibil. Aceast lumin poate fi modulat, lumin constant sau intermitent la 1 Hz.

    n punctele unde fibra este crpat sau defect n alt mod, lumina se refract prin nveliul izolatordac are mai puin de 3 mm grosime. Astfel, vedei exact unde se afl defeciunea.

    Figur 55 Detector optic de deranjamente64 Ghid OTDR de buzunar

  • Instrumente OTDR de la Agilent Technologies

    Cabluri de racordFiecare msurtoare cu OTDR are o reflexie puternic la conectorul frontal. Zona de insensibilitate de dup aceast reflexie, poate face ca evenimentele din prima parte a fibrei s rmn nedetectate. Pentru a evita acest lucru, ntre OTDR i fibra supus testrii se conecteaz cabluri de racord.

    Figur 56 OTDR cu cablu de racord

    Cablurile de racord trebuie s fie de acelai tip cu fibra supus testrii. De exemplu, dac este necesar s caracterizai o fibr de 50/125 m, avei nevoie de un modul cu regim multiplu 50/125 m pentru OTDR i un cablu de racord de acelai tip.

    Dac avei de msurat mai multe fibre dintr-un cablu sau dintr-o staie terminal, atunci conectai cablul de racord la OTDR i apoi lsai-l conectat. Dac se deterioreaz cellalt capt al cablului de racord la una din fibre, atunci nlocuii numai cablul de racord.

    Dac este necesar s msurai pierderea la inserie a primilor conectori ai legturii, utilizai un cablu de racord de 300 m pn la 1000 m. Cu cte un astfel de cablu de racord la fiecare capt, caracterizai att primul ct i ultimul conector.

    n activitatea fibrei sau cablului, un cablu de racord de 300 m i o mbinare mecanic reduc drastic dificultile cu zona de insensibilitate i pierderea la inserie, a adaptoarelor de fibr simpl sau a instrumentelor de ajustare cu micrometru.

    13Cablu de racordGhid OTDR de buzunar 65

  • Instrumente OTDR de la Agilent Technologies66 Ghid OTDR de buzunar

  • 9Tabele

    Rezultate tipiceTabelele din aceast seciune conin valori tipice pentru diferii parametri ai fibrelor.

    Atenuarea fibrei Fibr cu regim multiplu

    Fibr cu regim simplu

    850 nm

  • Tabele

    Conversia unitilorAceast seciune prezint cteva tabele folositoare pentru conversia ntre diverse uniti.

    Tabel de conversii

    + 30 dBm 1W (watt)

    + 20 dBm 100 mW (miliwatt)

    + 10 dBm 10 mW

    + 7 dBm 5 mW

    + 3 dBm 2 mW

    0 dBm 1 mW = 0,001 W

    3 dBm 500 W (microwatt)

    7 dBm 200 W

    10 dBm 100 W

    20 dBm 10 W

    30 dBm 1 W = 0,001 mW

    40 dBm 100 nW (nanowatt)

    50 dBm 10 nW

    60 dBm 1 nW = 0,001 W

    70 dBm 100 pW (picowatt)

    80 dBm 10 pW

    90 dBm 1 pW = 0,001 nW68 Ghid OTDR de buzunar

  • Tabele

    Relaii utile

    + 3 dB * 2 3 dB 1 / 2

    + 6 dB * 4 6 dB 1 / 4

    + 10 dB * 10 10 dB 1 / 10

    + 20 dB * 100 20 dB 1 / 100

    + 30 dB * 1,000 30 dB 1 / 1000

    + 40 dB * 10,000 40 dB 1 / 10,000

    + 50 dB * 100,000 50 dB 1 / 100,000

    + 60 dB * 1,000,000 60 dB 1 / 1,000,000

    Conversia unitilor de lungime

    1 nm (nanometru) 0,001 m

    1 m (micrometru) 0,001 mm

    1 in (1") (inch) 25,4 mm

    1 kft (1.000 picioare) 304,8 m

    1 mil 1 6093 kmGhid OTDR de buzunar 69

  • Tabele70 Ghid OTDR de buzunar

  • 10Service i asisten

    Orice operaie de reglare, ntreinere sau reparare la acest produs trebuie efectuat de ctre personal calificat. Luai legtura cu tehnicianul pentru clieni la Centrul de service Agilent Technologies local. Gsii lista cu reprezentanele locale de service pe Web, la:

    http://www.agilent.com/find/assist

    Sau contactai experii n testare i msurare de la Agilent Technologies (n timpul programului normal de lucru).

    Statele Unite

    (tel) 1 800 452 4844

    Canada

    (tel) 1.877.994 4414(fax) (905) 206 4120

    Europa

    (tel) (31 20) 547 2323(fax) (31 20) 547 2390

    Japonia

    (tel) (81) 426 56 7832(fax) (81) 426 56 7840

    America Latin

    (tel) (305) 269 7500(fax) (305) 269 7599

    Australia

    (tel) 1 800 629 485(fax) (61 3) 9272 0749

    Noua Zeeland

    (tel) 0 800 738 378(fax) 64 4 495 8950

    Asia i Oceania

    (tel) (852) 3197 7777(fax) (852) 2506 928471Agilent Technologies

  • Service i asisten72 Ghid OTDR de buzunar

  • 11Glosar de termeni

    Acest glosar explic o serie de termeni referitori la fibre optice i termeni specifici tehnologiei i dispozitivelor OTDR.

    A

    Absorbie Mecanism fizic n fibre care atenueaz lumina transformnd-o n cldur ridicnd n acest fel temperatura fibrei. n practic, creterea de temperatur este mic i greu de msurat. Absorbia este provocat de capetele benzilor de absorbie n ultraviolet i infrarou, de impuriti precum ionii de OH i de defecte de structur a sticlei.

    Adres IP Utilizat pentru identificarea unui nod dintr-o reea i pentru a specifica informaii de distribuire. Fiecrui nod din reea trebuie s-i fie alocat o adres IP unic, compus din ID-ul reelei i dintr-un ID unic atribuit de administratorul de reea. Aceast adres apare de obicei ntr-o notare zecimal cu punct, unde valoarea zecimal a fiecrui octet este separat printr-un punct (de exemplu, 138.57.7.27).

    Amestec de regimuri Numeroasele regimuri ale unei fibre cu regim multiplu au viteze de propagare diferite. Atta timp ct ele se propag independent una de alta, limea de band a fibrei variaz invers proporional cu lungimea fibrei, datorit distorsiunii provocate de regimul multiplu. Ca urmare a lipsei de omogenitate a geometriei fibrei i a profilului de indice, un schimb gradual de energie are loc ntre regimuri cu viteze diferite. Datorit acestui amestec de regimuri, limea de band a fibrelor lungi cu regim multiplu este mai mare dect valoarea obinut prin extrapolare liniar din msurtori pe fibre scurte.

    Amortizare (1) Material protector extrudat direct pe nveliul fibrei pentru a o proteja de mediul nconjurtor (amortizare etan); (2) extrudarea unui tub n jurul nveliului protector al fibrei pentru a izola fibra de cablu (tuburi amortizoare). 73Agilent Technologies

  • Glosar de termeni

    Amortizor Material utilizat pentru protejarea fibrei optice mpotriva ocurilor mecanice, oferind o izolare i/sau protecie mecanic Tehnicile de fabricaie includ izolatori tubulari strni (fici) sau largi, precum i mai multe staturi de material izolant.

    Amplificator Dispozitiv electric utilizat pentru a mbunti semnale audio sau video, ori energia de radiofrecven (RF). Acelai efect este obinut prin utilizarea unui repetor de semnale digitale.

    Ansamblu de cabluri Cablu cu fibr optic, ce are conectori instalai la unul sau la ambele capete. Aceste ansambluri de cabluri sunt utilizate n principal pentru interconectarea sistemelor de Cabluri cu Fibr optic i a echipamentului opto-electronic. n cazul n care exist conectori doar la unul din capetele cablului, ansamblul poart denumirea de pigtail (ochi conductor de fir). Dac se ataeaz conectori la ambele capete ale cablului, ansamblul se numete jumper sau patch cord (cablu de racord).

    Aparatur de interior Echipament i conexiuni din interiorul unei cldiri, cum ar fi cabluri de racord i conectori.

    Apertur numeric Unitate de msur a gamei de unghiuri de lumin incident transmise printr-o fibr. Depinde de diferenele de indice de refracie ntre miez i nveli (numrul care exprim capacitatea fibrei de adunare a luminii; depinde de unghiul de acceptare).

    Armtur de protecie Material dielectric plasat n jurul miezului unei fibre optice.

    Atenuare Descreterea n amplitudine a puterii unui semnal n transmisia ntre dou puncte. Termen utilizat pentru a exprima pierderea total a unui sistem optic, msurat n decibeli (dB), pentru o anumit lungime de und. 74 Ghid OTDR de buzunar

  • Glosar de termeni

    C

    Cablare centralizat Topologie de cablare utilizat n cadrul sistemelor electronice centralizate, care leag n mod pasiv, n interiorul unui repartitor, cablarea optic pe orizontal de magistrala de cabluri din interiorul unei cldiri.

    Cablare orizontal Poriune din cablurile pentru telecomunicaii care face legtura ntre punctul de acces n ramificaii pe orizontal i punctul de acces pentru telecomunicaii pentru zona de lucru. Cablarea orizontal const din mediile de transmitere de date, din punctul de acces, terminaiile cablurilor orizontale i din derivaii pe orizontal.

    Cablu Ansamblu format dintr-un set de fibre optice i un alt material care le ofer protecie mpotriva factorilor de mediu i a ocurilor mecanice.

    Cablu cu fibre optice O fibr, mai multe fibre sau un fascicul de fibre optice, care includ o manta de cablu i obiecte de ntrire, fabricat pentru a se ncadra n specificaiile optice, mecanice i de mediu.

    Cablu de racord Echipament de conexiune la interior ntre dou fie.

    Cablu matisat Cablu multi-fibr izolat cu amortizori etani. Cablu proiectat astfel nct s faciliteze utilizarea conectorilor i folosirea sa ntre sau n interiorul cldirilor.

    Cablu mixt Cablu cu fibre optice coninnd dou sau mai multe tipuri diferite de fibre, cum ar fi fibre de 62,5 m cu regim multiplu i simplu.

    Cablu multifibr Cablu cu fibre optice, care conine dou sau mai multe fibre.

    Camer de echipamente Spaiu centralizat destinat echipamentelor de telecomunicaii, care deservete ocupanii unei cldiri. O camer de echipamente se distinge de un repartitor prin natura sau complexitatea echipamentelor nglobate. Ghid OTDR de buzunar 75

    Canal Lambda Lungimea de und special a unei fibre. Diferite canale Lambda pot fi utilizate pentru a transmite informaii diferite

  • Glosar de termeni

    Celsius Scar de temperatur pe care zero reprezint punctul de nghe al apei, iar o sut - punctul de fierbere. Unitate de msur: C (elsius).

    Coeficient de atenuare Rata de pierdere a puterii optice n raport cu poziia de-a lungul fibrei, msurat de obicei n decibeli pe kilometru (dB/km), pentru o anumit lungime de und. Cu ct numrul este mai mic, cu att atenuarea fibrei este mai mic (mai bun). Lungimile de und tipice pentru regim multiplu sunt 850 i 1300 nanometri (nm); lungimile de und pentru regim simplu sunt 1310 i 1550 nm. Not: Cnd se specific atenuarea, este important de observat dac valoarea este nominal sau medie.

    Coeficient de dispersie Determinare a pierderii de lumin a razei transmise (unghi= 0), cu alte cuvinte, cantitatea de lumin sustras din raza incident, ca rezultat al dispersiei. Variabila msurat prin aceast metod este coeficientul de dispersie s.

    Conector Dispozitiv mecanic utilizat pentru a alinia i uni dou fibre n scopul de a oferi un mijloc de (de)cuplare (de) la un transmitor, receptor sau (de) la o alt fibr (panou de racord).

    Curent de prag Nivel al curentului de conducere deasupra cruia amplificarea undei luminoase ntr-o diod laser devine mai mare dect pierderile optice, astfel nct ncepe emisia stimulat. Curentul de prag este foarte dependent de temperatur.

    D

    Decibel (dB) Unitate standard de msurare a acumulrii sau pierderii de putere optic.

    Detector Traductor care produce un semnal electric de ieire ca rspuns la un semnal optic incident. Curentul depinde de cantitatea de lumin primit i de tipul de dispozitiv.

    Dielectric (izolator) Nemetalic i, n consecin, neconductor. Fibrele de sticl sunt considerate a fi dielectrici (izolatoare). Un cablu izolator nu conine componente metalice. 76 Ghid OTDR de buzunar

  • Glosar de termeni

    Diod electroluminiscent (LED) Dispozitiv semiconductor care emite lumin necoerent de la o jonciune p-n atunci cnd aceasta este deviat de la nivelul de referin de un curent electric pe direcia nainte. Lumina poate iei din marginea fiei de jonciune sau de la suprafaa ei, n funcie de structura dispozitivului.

    Diod laser (LD) Amplificarea luminii prin emisie stimulat de radiaii - LASER. Dispozitiv electro-optic ce produce o lumin coerent cu o gam restrns de lungimi de und, centrate n general n jurul urmtoarelor valori: 780 nm, 1320 nm sau 1550nm. Laserele cu lungimi de und n jurul valorii de 780 nm se numesc Lasere CD.

    Dispersare- Proprietate a sticlei care face ca lumina s devieze din fibr i contribuie la atenuarea optic.

    Dispersie cromatic (DC) mprtierea unui impuls luminos, cauzat de diferena indicilor de refracie la diferite lungimi de und.

    Dispozitiv cu fie Echipament de reea din interiorul unei carcase, de exemplu OTDR-uri sau comutatoare.

    Distorsiune a regimului multiplu Distorsiunea semnalului ntr-un ghid de und optic ce rezult din superpoziia de regimuri cu ntrzieri diferite.

    E

    Echipamente pentru exterior Toate echipamentele unei reele, care se afl n exterior. Exemplu: cabluri, fibre, noduri etc.

    Elipticitatea (non-circularitatea) miezului Msur a deformrii miezului n raport cu circularitatea perfect.

    Eveniment Schimbare de stare a unui obiect din reea. De exemplu, dac o Legtur se defecteaz, acest lucru produce un Eveniment.Ghid OTDR de buzunar 77

    Excentricitatea miezului Msur a deplasrii centrului miezului n raport cu centrul armturii de protecie.

  • Glosar de termeni

    F

    Fahrenheit Scal standard utilizat pentru a msura temperatura n Statele Unite ale Americii; pe aceast scal, punctul de nghe al apei este la treizeci i dou de grade, iar punctul de fierbere la dou sute dousprezece grade. Unitate de msur: F(ahrenheit).

    Fascicul Mai multe fibre individuale nchise ntr-o singur manta sau ntr-un singur tub amortizor. De asemenea, un grup de fibre izolate, separate ntr-un anumit fel de un alt grup din acelai miez de cablu.

    Fibr cu regim multiplu Ghid de und optic n care lumina cltorete n regimuri multiple. Dimensiunea tipic a miezului/armturii de protecie (msurat n micrometri) este de 62,5/125.

    Fibr cu regim simplu Fibr optic, ce are un diametru mic al miezului (de obicei 9 m) n care se poate propaga doar un singur regim, cel fundamental. Acest tip de fibr este foarte potrivit pentru transmisii de tip band larg pe distane lungi, deoarece limea benzii sale este limitat doar de dispersia cromatic.

    Fibr optic Vezi Fibr.

    Fibr Orice filament sau fibr care conduce lumina, realizat din materiale izolatoare.

    Fibre optice Ramur a tehnologiei optice care se ocup cu transmiterea de curent radiant prin fibre fcute din materiale transparente cum ar fi sticla, cuar topit sau plastic.

    Fotodiod Diod proiectat s produc fotocurent prin absorbia de lumin. Fotodiodele sunt utilizate pentru detectarea energiei optice i pentru conversia energiei optice n curent electric.

    Foton O cuant de energie electromagnetic. 78 Ghid OTDR de buzunar

  • Glosar de termeni

    G

    Ghid de und optic Ghid de und dielectric cu un miez fcut din material transparent din punct de vedere optic, cu o atenuare mic (de obicei sticl de cuar) i cu un nveli dintr-un material transparent optic, cu un indice de refracie mai sczut dect cel al miezului. Este utilizat pentru transmiterea de semnale prin unde luminoase i este adesea referit cu numele de fibr. n plus, n anumite componente optice exist nite structuri dielectrice planare, cu ar fi diodele laser, care poart i ele denumirea de ghiduri de und optice.

    Gigahertz (GHz) Unitate de msurare a frecvenei, egal cu un miliard de cicluri pe secund, 10 +9 Hertz.

    I

    mbinare cap la cap prin topire O mbinare permanent obinut prin aplicarea unei surse de cldur localizate, suficient pentru a lipi sau topi capetele fibrei optice, formnd o singur fibr continu.

    mbinare O legtur permanent ntre dou ghiduri de und optice.

    Indice de refracie Raportul dintre viteza luminii n vid i viteza luminii ntr-un mediu dens din punct de vedere optic.

    Indice de refracie Viteza luminii n vid raportat la viteza luminii ntr-un mediu de transmisie dat.

    Interfa de date distribuite prin fibre (FDDI) Standard ANSI utilizat la construcia reelelor cu cabluri de fibre optice; datele sunt transmise la viteza de 100 Mb/s

    nveli protector Material plasat pe o fibr n timpul procesului de tragere, pentru a o proteja de mediul nconjurtor i la manevrare. Ghid OTDR de buzunar 79

  • Glosar de termeni

    K

    Kelvin Scal standard utilizat pentru msurarea temperaturii, n care punctul de nghe al apei se afl la 271 de grade. Unitate de msur: K(elvin).

    Kilometru (km) O mie de metri sau aproximativ 3.281 picioare (feet). Kilometrul este o unitate standard de msur a lungimii fibrelor optice. Conversia este 1ft.= 0,3048 m

    kpsi Unitate de msur a forei pe suprafa, exprimat n mii de livre pe inci ptrat. Utilizat de obicei drept specificaie pentru testarea Fibrelor. De exemplu, 100 kpsi.

    L

    LAN Vezi Reea local

    Lime de band Cea mai sczut frecven la care amplitudinea funciei de transfer a ghidului de und coboar la 3 dB (putere optic) sub valoarea sa pentru frecvena zero. Limea benzii va fi determinat de lungimea ghidului de und, dar poate s nu fie direct proporional cu aceast lungime.

    Legtur prin fibre optice Orice canal de transmisie a datelor prin fibre optice, proiectat s conecteze dou terminale sau s fie conectat n serie cu alte canale.

    Legtur Circuit de telecomunicaii ntre oricare dou dispozitive de telecomunicaii, exclusiv conectorul pentru echipamente.

    Lumin n domeniile comunicrii optice i prin laser, lumina este considerat a fi poriunea de spectru electromagnetic care poate fi exploatat de tehnicile optice de baz folosite pentru spectrul vizibil, extinzndu-se de la regiunea ultraviolet apropiat de aprox. 0,3 microni, cuprinznd regiunea vizibil i continund pn n mijlocul regiunii de infraroii de aprox 30 microni. 80 Ghid OTDR de buzunar

  • Glosar de termeni

    Luminozitate Densitatea puterii pe o suprafa prin care trece radiaia, pe suprafaa radiant a unei surse de lumin sau n seciunea transversal a unui ghid de und optic. Unitatea de msur este Wai pe centimetru ptrat, sau W/cm2.

    Lungime de und cu dispersie zero Lungime de und la care dispersia cromatic a unei fibre optice este zero. Are loc atunci cnd dispersia ghidului de und anuleaz dispersia materialului.

    Lungime de und maxim Lungimea de und la care puterea optic a unei surse atinge punctul maxim.

    Lungimi de und Unde electromagnetice n regiunea frecvenelor optice. Termenul de lumin a fost la nceput utilizat doar pentru a denumi radiaiile vizibile ochiului uman, cu lungimi de und ntre 400 i 700 nanometri (nm). Cu toate acestea, termenul s-a extins n timp i la radiaiile din regiunile spectrale adiacente luminii vizibile (n zona infrarou apropiat de la 700 la aprox. 2000 nm), pentru a accentua caracteristicile fizice i tehnice pe care undele din aceste zone la au n comun cu lumina vizibil.

    M

    Magistral n cldire Poriune din magistral aflat ntr-o cldire.

    Magistral ntre cldiri Poriune din magistral aflat ntre cldiri.

    Msurtoare de referin Msurtoare luat dup ce o linie este luat n calcul, pentru a compara msurtori ulterioare cu situaia iniial a liniei.

    Miez Regiunea central a unei fibre optice, prin care se transmite lumina.

    Modul al Panoului de racord Modul proiectat pentru a fi utilizat cu panouri de racord. Conine fie 6, fie 12 fibre cu conectori care sunt mbinate cu fibre din cablurile magistralei backbone. Ghid OTDR de buzunar 81

    Modul de comutare Multiplexor optic.

  • Glosar de termeni

    Modulaie Codare a informaiei pe frecvena undei purttoare. Aceasta include tehnici de modulaie a amplitudinii, a frecvenei sau a fazei.

    Moduri cu scpri n regiunea de grani ntre modurile ghidate ale unui ghid de und optic i undele luminoase care nu sunt capabile de propagare exist aa numitele moduri cu scpri, care nu sunt ghidate, dar care sunt capabile de o propagare limitat cu atenuare accentuat. Modurile cu scpri sunt o surs posibil de erori n calculul pierderilor din fibre, dar efectul lor poate fi redus prin utilizarea de demontatori de moduri (mod stripper).

    Monitorizarea fibrei nchise Monitorizarea prin fibr nchis necesit doar ca o Fibr liber ntr-un Cablu cu miez-N s fie conectat la echipamentul de test. Aceast fibr nu va transmite comunicaii live. Peste 80% din toate problemele legate de Fibre pot fi detectate prin monitorizarea fibrei nchise, deoarece ele afecteaz ntreg Cablul.

    Monocromatic Format dintr-o singur lungime de und. n practic, radiaia nu este niciodat total monocromatic, dar, n cel mai bun caz, afieaz o band ngust de lungimi de und.

    Multiplexare prin divizarea lungimii de und (WDM)

    Transmisie simultan a mai multor semnale ntr-un ghid de und optic, cu lungimi de und diferite.

    Multiplexor Dispozitiv care combin dou sau mai multe semnale ntr-un singur flux, din care se pot ulterior recupera fiecare n parte.

    N

    Nanometru (nm) Unitate de msur egal cu o miliardime dintr-un metru; 10-9 metri. Utilizat n general pentru a exprima lungimea de und a luminii, de exemplu 1300 nm.

    Nod Punct de mbinare.82 Ghid OTDR de buzunar

  • Glosar de termeni

    O

    Optoelectronic Aparinnd unui dispozitiv care rspunde la puterea optic, emite sau modific radiaie optic ori utilizeaz radiaia optic pentru operarea sa intern. Orice dispozitiv care funcioneaz ca un convertor electric-optic sau optic-electric.

    OTDR Reflectomentru optic cu gam temporal. Trimite impulsuri ntr-o fibr pentru a msura retrodifuziunea. Din analiza urmei pot fi identificate Evenimente.

    P

    Panou de racord Panou proiectat pentru a fi utilizat cu panouri de tip patch; conine 6, 8 sau 12 adaptoare pre-instalate pentru a fi utilizate la conectarea pe teren a Fibrelor.

    Pierdere la inserie Atenuarea provocat de inserarea unei componente optice; cu alte cuvinte, un conector sau o cuplare ntr-un sistem optic de transmisie.

    Port La porturile unui dispozitiv cu fie se conecteaz cablurile de racord sau fibrele.

    Profil de refracie Curba indicelui de refracie n funcie de seciunea transversal a unui ghid de und optic.

    Punct de acces multi-utilizator Punct de acces pentru telecomunicaii utilizat pentru a deservi mai multe zone de lucru, n general n aplicaii pentru echipamente din sisteme deschise. Ghid OTDR de buzunar 83

  • Glosar de termeni

    R

    Ramificaie pe orizontal (HC) Ramificare conexiuni de cabluri orizontale cu alte cabluri, de exemplu de tipul: cabluri orizontale-magistral-echipament.

    Raz de ndoire a cablului Apariia razei de ndoire a cablului n timpul instalrii indic faptul c acel cablu este supus unei tensiuni de ntindere. ndoirea liber presupune o raz de ndoire mai mic, din moment ce are loc fr tensiune n cablu.

    Raz de ndoire a fibrei Punct pn la care o fibr se poate ndoi nainte de a aprea riscul ruperii sau al creterii atenurii.

    Raz O reprezentare geometric a cii luminii printr-un mediu optic; o linie normal la frontul de und ce indic direcia fluxului radiant de energie.

    Receptor Un detector i un circuit electric, care transform semnale optice n semnale electrice.

    Refexie intern total ntreaga reflexie care are loc atunci cnd lumina lovete o interfa sub unghiuri de inciden mai mari dect unghiul critic.

    Reflectometru optic cu gam temporal (OTDR) Dispozitiv pentru caracterizarea unei fibre prin care este transmis un impuls optic, iar retrodifuziunea i reflexiile rezultate n urma intrrii sunt msurate n funcie de timp. Util n estimarea coeficientului de atenuare ca funcie de distan i n identificarea defectelor i a altor pierderi localizate.

    Reflexie Modificarea abrupt a direciei unei raze de lumin la o interfa dintre dou medii nesimilare, astfel nct raza de lumin se rentoarce n mediile din care a pornit.

    Refracie ndoirea unei raze de lumin la interfaa dintre dou medii nesimilare sau ntr-un mediu al crui indice de refracie 84 Ghid OTDR de buzunar

    depinde permanent de poziie (mediu cu indice gradual).

  • Glosar de termeni

    Regimuri Unde optice n impulsuri, care se pot propaga n ghiduri de und optice. Ele reprezint soluii caracteristice (valori proprii) la ecuaiile difereniale care caracterizeaz ghidul de und. ntr-o fibr cu regim simplu doar un singur regim, cel fundamental, se poate propaga. ntr-o fibr cu regim multiplu exist mai multe sute de regimuri, care difer n ceea ce privete modelul cmpului i viteza de propagare. Limita superioar a numrului de regimuri este determinat de diametrul miezului i de apertura numeric a ghidului de und.

    Repartitor (TC) Spaiu nchis pentru echipamente de telecomunicaii, terminaii de cabluri i derivaii. Repartitorul este derivaia recunoscut ntre magistral i cablarea pe orizontal.

    Reper Punct distinct pe o hart geografic.

    Repetor ntr-un sistem de unde luminoase, un dispozitiv sau modul optoelectronic care primete un semnal optic, l transform ntr-unul electric, l amplific sau n reconstruiete i l retransmite n form optic.

    Reea local (LAN) LAN este un sistem de comunicare de date care permite utilizatorilor s acceseze echipamente uzuale pentru procesarea de date (PC-uri, minicalculatoare i calculatoare din reeaua central) i echipamente periferice (imprimante i faxuri). Reelele locale sunt create utiliznd staii de lucru cu plci adaptoare i conectndu-le la servere de fiiere (unde se afl un sistemul/software de operare) i la imprimante.

    Acolo unde exist necesitatea partajrii unor sisteme de calcul la nivel de firm sau de departament sunt folosite dispozitive gateway pentru a conecta reelele locale la alte reele locale sau la alte sisteme de operare cum ar fi sistemele mainframe. O reea local poate fi compus doar din cteva staii de lucru legate la un server pentru fiiere sau poate cuprinde sute de staii de lucru ntr-o reea care deservete mai multe etaje ale unei cldiri sau mai multe cldiri aflate ntr-un anumit perimetru.

    Reelele locale, care iniial au fost astfel concepute nct s permit utilizatorilor s partajeze i s acceseze cteva imprimante sau controllere costisitoare, s-au extins pe parcurs, transformndu-se n reele vitale de telecomunicaii. n prezent,reelele locale sunt Ghid OTDR de buzunar 85

    utilizate pentru partajarea fiierelor i a imprimantelor, pentru coresponden electronic, baze de date partajate, puncte de vnzare, precum i pentru sisteme de ordonare a intrrilor.

  • Glosar de termeni

    Retrodifuziune Dispersia luminii n direcie opus celei originale.

    RTU Unitate de Testare la Distan.

    S

    Sensibilitate a receptorului Puterea optic necesar unui receptor pentru a transmite un semnal cu nivel sczut de eroare. n cazul transmisiilor de semnale digitale, puterea optic medie este de obicei specificat n Wai sau dBm (decibeli definii ca 1 milliwatt).

    Simbol geografic Simbol geografic reprezentnd o cldire, un pod sau un alt obiectiv geografic.

    SNMP Protocol simplu de comunicare n reea. Agenii SNMP sunt accesai prin staii la distan pentru managementul reelei. Pentru a permite staiilor de management al reelei s trimit interogri ctre agentul SNMP, trebuie s definii o list de nume din comunitate i de adrese IP care pot utiliza aceste nume ale comunitii.

    Suport Locul de montare a carcasei.

    T

    Transmitor Un driver i o surs utilizate pentru a transforma semnalele electrice n semnale optice.

    Tub protector Tub sau canal protector prin care cablurile pot fi trase sau n care cablurile pot fi plasate.

    Tuburi amortizoare Tuburi cilindrice extrudate care acoper fibrele optice. Sunt utilizate pentru protecie i izolare. 86 Ghid OTDR de buzunar

  • Glosar de termeni

    U

    Unghi critic Cel mai mic unghi de la axa fibrei la care o raz poate fi n totalitate reflectat de interfaa miez/armtur de protecie.

    Urm (Curb) Dispunere a unei curbe de msurare.

    V

    Viteza datelor Numrul maxim de bii de informaie care pot fi transmii ntr-o secund n cadrul unei legturi de transmisie a