Osteologia Power Point

download Osteologia Power Point

of 33

 • date post

  03-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  128
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Osteologia

Transcript of Osteologia Power Point

Osteologie

Generalitati

Osteologia este partea anatomiei care are ca obiect studiul oaselor.

Oasele sunt organe dure,rezistente,de culoare alba-galbuie.La om ,oasele sunt situate in interiorul partilor moi,carora le servesc de sprijin;uneori ele formeaza cavitati pentru adapostirea unor organe delicate;ele servesc la insertiile musculare,devenind parghii .

Osteologie

La om ,scheletul este format din 208 oase,dintre care 34 alcatuiesc coloana vertebrala,iar restul de 174 se grupeaza in jurul acesteia.

Scheletul uman se divide in 4 parti:-coloana vertebrala-toracele osos-oasele capului

Osteologie

- oasele membrelorOasele membrelorMembrele sau extremitatile sunt doua perechi de apendice mobile destinate diferitelor miscari.Ele sunt grupate in membre superioare si membre inferioare.Extremitatile prezinta o portiune care le leaga de trunchi ,numita centura membrului,si o portiune care continua pe precedenta,numita membrul liber.

Osteologie

Oasele membrului superiorMembrul superios este constituit din: umar,brat,antebrat si mana.Centura membrului superior

Ea formeaza scheletul umarului si asigura legatura dintre oasele membrului liber si toracele osos.Ea este constituit din doua oase: clavicula si scapula.

Osteologie

ClaviculaEste un os lung si pereche situat la limita dintre torace si gat;este orientata transversal,fiind cuprinsa intre manubriul sternului si acromion.

Cuprinde doua curburi inegale ,care dau forma literei S.

Din aceste doua curburi ,una este mediala,cu concavitatea posterioara si alta laterala ,cu convacitatea anterioara.

Osteologie

Clavicula prezinta doua fete,doua margini si doua extremitati.

Orientare:Se aseaza lateral extremitatea turtita,anterior marginea concava a extremitati,iar in jos fata osului,prevazuta cu un sant.

Fata superioara:este neteda in portiunea ei mijlocie si se poate palpa sub piele.La cele doua extremitati fata sup.este rugoasa si da insertii musculare

Osteologie

La partea mediala a acestei fete ,rugozitatile dau insertie muschiului sternocleidomastoidian,iar la partea laterala ,muschilor deltoid si trapez.

Fata inferioara-raspunde primei coaste.Prezinta in portiunea ei mijlocie gaura nutritiva si santul care ne-a servita la orientare.Pe acest an se insera muschiul subclavicular.Medial de sant se gaseste impresiunea ligamentului costoclavicular.

Osteologie

Lateral de sant se gasesc doua proeminente rugoase:tuberculul conoidian,situat aproape de marginea posterioara a osului si linia trapezoidala situata anterolateral fata de tubercul.Pe tubercul se insera ligamentul conoidian,iar pe linia trapezoidala ligamentul trapezoidian;ligamentele unesc clavicula cu procesul coracoidian al scapulei.

Marginea anterioara-este concava in treimea laterala ,unde da insertie muschiului deltoid.

Osteologie

Ea este convexa in treimea mediala unde da insertie muschiului pectoral mare.

Marginea posterioara-este concav convexa ,dar in sens invers decat marginea anterioara.In portiunea laterala a marginii se insera muschiul trapez.In portiunea mijlocie are raporturi cu m.omohioidian,cu m.scaleni,cu artera si vena subclavie si cu trunchiurile plexului brahial.Aceste raporturi sunt deosebit de importante,deoarece in caderile pe umar,

Osteologie

clavicula poate fi fracturata in portiunea ei mijlocie.Fragmentele fracturate pot leza vasele subclavii si trunchiurile plexului brahial;de asemenea calusul poate comprima sau chiar include aceste formatiuni ,determinand complicatii vasculare si nervoase.

Extremitatea mediala sau sternala-este voluminoasa;prezinta o fata sternala destinata articularii cu manubriul sternului.

Osteologie

Extremitatea laterala sau acromiala-este turtita;prezinta o fata acromiala destinata articularii cu acromionul.Scapula

Scapula sau omoplatul este un os lat,de forma triunghiulara,situat la partea posterioara a toracelui.Osul este aplicat pe torace,pe care-l depaseste insa lateral,luand parte astfel la formarea umarului si la delimitarea axilei.

Osteologie

Prezinta doua fete,trei margini si trei unghiuri.

Orientare: se aseaza posterior fata prevazuta cu o puternica spina,in sus marginea cea mai mica si subtire,lateral unghiul cel ma voluminos

Fata dorsala-priveste posterior si lateral;de pe ea se desprinde transversa; o lama puternica-spina scapulei.Aceasta spina imparte fata dorsala intr-o fosa situata deasupra si alta dedesuptul ei.

Osteologie

1.Spina scapulei-adera de fata dorsala a scapulei.Se continua in portiunea ei laterala cu o prelungire libera,neaderenta de fata dorsala,numit acromion.Spina scapulei are forma triunghiulara ,prezentand o fata superioara si alta inferioara.Ea are trei margini ,dintre care una anterioara,prin care spina adera de fata dorsala a scapulei;alta laterala concava,a treia dorsala.Marginea dorsala este groasa si rugoasa si da insertie

Osteologie

prin buza superioara m.trapez.

2.Acromionul-este o proeminenta turtita de sus in jos si palpabila sub piele.Prezinta fata articulara a acromionului pt.extremitatea laterala a claviculei cu care se articuleaza.Spina scapulei si acromionul se pot palpa sub piele.Unghiul scapulei ,situat la unirea celor doua formatiuni,are deosebita importanta practica:pornind de la el se pot face masuratorile pt.stabilirea eventualelor luxatii ale

Osteologie

Centurii scapulare.

3.Fosa supraspinoasa-da insertie muschiului supraspinos.

4.Fosa infraspinoasa-da insertie pt.mai multi muschi-subspinos,rotund mare,rotund mic.

Fata costala-anterioara ,prezinta o concavitate,fosa subscapulara,strabatuta de creste oblice.Pe fosa se insera m.subscapular.Pe portiunea mediala a fetei se mai insera si m.dintat anterior

Osteologie

Marginea superioara-este subtire si prezinta scobitura incizura scapulei,prin aceasta trecand nervulsuprascapular.Medial de scobitura,marginea superioara da insertie muschiului omohioidian.

Marginea mediala-poate fi explorata sub piele.Ea este orientata spre coloana vertebrala.Pe ea se insera numerosi muschi-m.romboid

Marginea laterala-orientata spre axila

Osteologie

Unghiul inferior-este ascutit si usor de explorat sub piele.

Unghiul superior-este usor rotunjit.Aici se insera muschiul ridicator al scapulei.

Unghiul lateral-este cel ma voluminossi prezinta doua elemente importante:-cavitatea glenoida-procesul coracoidian

Osteologie

1.Cavitatea glenoida-este legata de restul scapulei printr-o sectiune mai ingusta numita gatul sau colul scapulei.Cavitatea este putin profunda si se prezinta sub forma unui oval.La cele doua extremitati se gasesc rugozitati:cea inferioara este tuberculul subglenoidian pentru insertia muschiului triceps,iar cea superioara este tuberculul supraglenoidian destinat insertiei m.biceps brahial

Osteologie

2.Procesul coracoidian-este o prelungire recurbata,a carei baza ocupa spatiul dintre cavitatea glenoida si scobitura scapulei.Procesul coracoidian poate fi explorat prin spatiul deltopectoral.Pe el se insera muschii capul scurt al bicepsului brahial/coracobrahialul si pectoralul mic precum si ligamente-trapezoidian si conoidian

Osteologie

Scheletul membrului superior liberScheletul bratuluiHumerusul-este un os lung si pereche;prezinta o diafiza si doua epifize

Orientare-se aseaza in sus extremitatea prevazuta cu un cap sferic,medial suprafata ei articulara,anterior santul profund.

Osteologie

Corpul humerusului-aproape cilindric in portiunea superioara si prismaic triunghiular in portiunea inferioara.Prezinta 3 fete si trei margini.

Fata anterolaterala- prezinta ceva mai sus d emijlocul ei o rugozitate in forma de V-tuberozitatea deltoidiana pe care se insera muschiul deltoid si muschiul brahial.Sub tuberozitate se afla un sant putin pronuntat-santul nervului radial,prin care trec nervul radial

Osteologie

si artera brahiala profunda.Deasupra tuberozitatii,fata anterolaterala este inconjurata de nervul axilar.

Fata anteromediala prezinta 1.gaura nutritiva a osului/2.santul intertubercular/3.o impresiune rugoasa pentru insertia muschiului coracobrahial.

Fata posterioara este strabatuta oblic de santul n.radial

Osteologie

Deasupra santului se insera capul lateral ,iar dedesuptul lui se insera capul medial al muschiului triceps brahial.

Marginea anterioara este bine pronuntata.

Marginea laterala si cea mediala sunt adevarate creste in jumatatea lor inferioaraEpifiza superioara

Este unita cu corpul prin colul chirurgical al osului.

Osteologie

Cele mai frecvente fracturi ale humerusului se intalnesc la nivelul colului chirurgical.Tot aici are loc si dezlipirea traumatica a epifizei,care se poate produce la copii si tineri,deoarece epifiza superioara si diafiza se sudeaza abia la varsta de 20-25 ani.

Epifiza superioara sau proximala prezinta mai multe elemente descriptive:1.capul humerusului-

Osteologie

2.colul anatomic3.tuberculul mare4.tuberculul mic5.santul intertubercular1.capul humerusului-este o suprafata articulara neteda,reprezentand o treime dintr-o sfera;priveste medial ,in sus si putin porterior.Axul sau formeaza cu axul diafizei un unghi de 130 grade

Osteologie

2.colul anatomic-este un sant circular,care separa capul de restul epifizei.

3.tuberculul mare-este situat pe partea laterala a capului;prezinta 3 fete pt insertii musculare.Pe cea superioara se insera m.supraspinos,iar pe cea inferioara m.rotund mic.

4.tuberculul mic-este situat pe partea anterioara a epifizei.Pe el se insera m.subscapular.

Osteolog