Origine nume Luca

download Origine nume Luca

of 48

 • date post

  23-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  220
 • download

  2

Embed Size (px)

description

Luca - origini, semnificaţie, istoric, variante - Colecţia „Originea numelor” a Bibliotecii Cronopedia se constituie din reeditări în format electronic ale unor materiale achiziţionate sau selecţionate de pe internet prelucrate şi adaptate de Ioan Muntean

Transcript of Origine nume Luca

 • LLLuuucccaaa ooorrriiigggiiinnniii,,, ssseeemmmnnniiifffiiicccaaaiiieee,,, iiissstttooorrriiiccc,,, vvvaaarrriiiaaannnttteee

  ccoolleecciiaa ooorrriiigggiiinnneeeaaa nnnuuummmeeelllooorrr

 • originea numelor

  Luca

  2 ~

  Compilaie de texte culese de pe internet din diverse surse, adaptate, completate i editate electronic cu acceptul direct al

  Bibliotecii Cronopedia, realizat de Ioan Muntean

  Reproducerea - integral sau parial - a lucrrii i difuzarea ei pe cale electronic sunt autorizate

  pentru folosul privat al cititorului i pentru scopuri necomerciale.

 • originea numelor

  Luca

  ~ 3

  coordonator: Ioan Muntean

  LLLuuucccaaa ooorrriiigggiiinnniii,,, ssseeemmmnnniiifffiiicccaaaiiieee,,, iiissstttooorrriiiccc,,, vvvaaarrriiiaaannnttteee

  ccoolleecciiaa ooorrriiigggiiinnneeeaaa nnnuuummmeeelllooorrr

 • originea numelor

  Luca

  4 ~

  Editor: Lenu Lungu

  Responsabil carte: Ioan Muntean

  Coperti: Mikls Fldi

  Tehnoredactare i corectur: Ioan Muntean

  Grafic, ilustrare: Ioan Muntean

  Ediie aprut i ngrijit sub egida administraiei reelei

  Cronopedia http://lenusa.ning.com/

  Sfntul Luca artnd icoana Fecioarei Mria, tablou de Giovanni Francesco

  Barbieri, zis Guercino

 • originea numelor

  Luca

  ~ 5

  Luca origine nume, semnificaie, istoric, variante

  origini

  Prenumele masclin Luca se trage din Loukas, nume specific locuitorilor din Lucania, o regiune din Italia. Se vehiculeaz i proveniena sa de la marele pictor renascentist Luca della Robbia. Numele nu este des ntlnit numai printre italieni, ci i printre romni i unguri (n varianta maghiar este varianta feminin pentru Lucius).

  Numele Luca este de origine greac (Lukas). Pentru c n greac majoritatea numelor terminate n -as sunt forme diminutivale, specialitii apropie numele Lukas de Lukios (cu echivalentul latin Lucius) sau Lukanos. n vechi manuscrise ale Vulgatei, numele Evanghelistului Luca este redat prin Lucanus, nume care indic proveniena purttorului - din Lucania, provincie din sudul Italiei. Numele nu are o etimologie sigur. Poate fi pus n legtur i cu toponimul Lucca (ora din Toscana), dar i cu latinescul lux - lumina i cu grecescul leukos - alb, cuvnt a crui semnificaie iniial ar fi fost blond sau rsritean. Numele Luca poate proveni i de la verbul latin lucere - a strluci, dar care nseamn i a se lumina de ziu. n Roma Antic, primeau acest nume copiii nscui la rsritul soarelui. Prima atestare a numelui apare n Eneida lui Vergiliu.

 • originea numelor

  Luca

  6 ~

 • originea numelor

  Luca

  ~ 7

  semnificaie

  O variant acceptat este aceea c numele Luca are semnificaia de aductor de lumin. Mamele care au copii cu numele Luca spun c acest nume simbolizeaz frumosul.

  Luca Bucurndu-se nc de popularitate, att n spaiul romnesc, ct i n onomastic altor popoare europene, prenumele de biat Luca provine din numele de origine greceasc Lukas. Cercettorii lingviti sunt de prere c aceast form din urm este un hipocoristic, respectiv un nume diminutiv, fiind pus n legtur cu numele Lukfos. Potrivit acestei ipoteze, semnificaia numelui Luca ar fi din Lucania.

  Chiar i aa, aceast prim ipotez este contestat de unii specialiti, ei considernd c numele de persoan n discuie are la baza substantivul comun latinesc lux, ce nseamn lumina. Inevitabil, apropiem prenumele masculin Luca de Lucius, cu att mai mult cu ct face parte din aceeai familie cu adjectivul grecesc leukos, cu sensul de alb. n sfrit, nu semnificaia numelui Luca a dus la popularizarea i rspndirea s ulterioar n Europa, ci mai degrab cultul sfntului Luca. Se pare c, n onomastica noastr, acest prenume de biat a intrat prin intermediar slav.

  istoric

  Rspndit n toat Europa, mult mai frecvent n secolele trecute dect astzi, Luca reproduce numele de persoan grecesc Lukas, purtat de autorul uneia dintre evangheliile Noului Testament, medic din Antiohia, contemporan i prieten al apostolului Petru.

 • originea numelor

  Luca

  8 ~

  Ion Luca Caragiale

 • originea numelor

  Luca

  ~ 9

  Cum n greac, majoritatea numelor terminate n -as sunt la origine hipocoristice, Lukas este apropiat i de ctre specialiti fie de Lukfos lat. Lucius, fie de Lukands; este preferabil ultima soluie, ntruct vechi manuscrise ale Vulgatei redau numele evanghelistului prin lat. Luca-nus, cunoscut cognomen care iniial indica proveniena local a purttorului, din Lucania.

  Numele lucanilor, locuitori dintr-o regiune din sudul Italiei, nu are nc o etimologie sigur. n principiu, el poate fi pus n legtur cu toponimele Luca (astzi oraul Lucea, n Toscana) i Lucera, dar i cu un cuvnt din aceeai familie cu lat. lux lumina i gr. leukos alb, a crui semnificaie originar ar fi fost blond sau rsritean (din direcia de unde vine lumina), ultima variant ajungnd, pe alt cale, tot la ideea nrudirii dintre Luca i Lucius.

  Dup cum se vede din cele artate mai sus cognomenul Lucanus fusese preluat de greci, iar de la acetia, sub forma Lukas, n epoca cretin, de ntregul Orient apropiat (autorul Evangheliei era din Antiohia iria) i chiar de ctre evrei. Fie din greac, fie din latin (Lucas, Lucae sau Luca, Lucae), devenit calendaristic, numele se rspndete n Europa.

  Din prima surs l iau slavii (n rsrit este atestat n pomelnicul de la Horodiste din 1484). La romani, unde cultul apostolului Luca era rspndit i probabil destul de vechi, persoane numite Luca i Lucaci (n anumite regiuni acesta poate fi i de provenien maghiar) sunt atestate (n documentele din ara Romneasc) nc din 1389.

 • originea numelor

  Luca

  10 ~

  Sfntul Arhiepiscop Luca al Crimeii (1877-1961)

 • originea numelor

  Luca

  ~ 11

  Diferite alte derivate care apar n documentele de dup 1500 Lucan, probabil Lucsa (Lucsneasa este atestat n 1489), Lucaci, Lucas, Luccil, Lucule etc. sunt cunoscute astzi numai ca nume de familie: engl. Lucas, fr. Luc, germ. Lukas, it. Luca, sp. Lucas, magh. Lukacs, bg. Luka (i Lukan, Luko etc), pol. Lukasz, rus. Luka (i Lukanea, Lukarea) etc

  variante

  Luc Lucas Lucia Lucian Luke Raluca

  Luke, Lucas,Luckas, Lukasz, Luki, Luky, Lcku, Lci.

  masculin: Luc, Lucca, Lukcs, Luuk, Lucas, Lajos, Luigi, Luke

  feminin: Ligia, Luiza, Luisa, Liz, Lucy, Leysa, Licia, Lucia

 • originea numelor

  Luca

  12 ~

  rspndire

  prenume:

  Frecvena: 0,0026%

  Numrul aproximativ de oameni cu acest prenume ce triesc n Romnia: 494

  exemple:

  Nume Frecventa

  Luca Dogaru 0,0001%

  Luca Diaconescu 0,0001%

  Luca Ganea 0,0001%

  Luca Boldi 0,0001%

 • originea numelor

  Luca

  ~ 13

  Luca Bledea 0,0001%

  Luca Bob 0,0001%

  Luca Avramescu 0,0001%

  Luca Avadani 0,0001%

  Luca Coman 0,0001%

  Luca Crciun 0,0001%

  nume de familie:

  Frecvena: 0.1521%

  Numrul aproximativ de oameni cu acest nume de familie ce triesc n Romnia: 28 899

  exemple:

  Nume Frecvena

  Alexandru Luca 0,0026%

  Ana Maria Luca 0,0019%

  Adrian Luca 0,0018%

  Ioana Luca 0,0015%

  Andreea Luca 0,0015%

  Florin Luca 0,0012%

  Elena Luca 0,0012%

  Mihaela Luca 0,001%

  Mihai Luca 0,001%

  Alexandra Luca 0,001%

 • originea numelor

  Luca

  14 ~

 • originea numelor

  Luca

  ~ 15

  traditii, datini, obiceiuri

  SFNTUL LUCA: n ziua Sfntului Luca (Lucinului) se svreau rituri menite s determine ndeprtarea lupului din preajma turmelor de oi. Era interzis scoaterea gunoiului i a cenuii din vatr, pentru c lupii s nu gseasc crbuni aprini, care le-ar fi favorizat fecunditatea. De asemenea, n ziua cu pricina nu se pronuna cuvntul lup, termenul fiind nlocuit cu cel da gadin. Erau sistate totodat i activitile ce implicau prelucrarea lnii i a pieilor de oi. Aceste practici populare se intersectau cu cele religioase, ntruct oamenii ineau post negru pentru a fi ferii de lupi.

  18 octombrie: Lucinul (Sf. Luca) Lucinul este cel care protejeaz haitele de lupi n aceast perioad a anului. Oamenii respect aceast srbtoare de frica lupilor. n ziua Lucinului se svreau rituri magice menite s mpiedice reproducerea lupilor i s determine ndeprtarea lor din preajma turmelor de oi i a bovinelor. Unul dintre cele mai cunoscute consta n ncletarea dinilor pieptenilor metalici de scrmnat lana, crezndu-se c, prin analogie, se vor ncleta i dinii lupului.

  Interdicii de Lucin: - nu se umbla cu acul i foarfecele; nu se taie nimic - nu se prelucreaz lna i pieile animalelor - nu se scoate cenua din vatr sobei - femeile nu se piaptn (fiind prul nclcit, lupii se ncurca i se pierd prin pduri) - nu se mprumuta nimic din casa - nu se pronuna cuvntul lup Singurul lucru ngduit i chiar recomandat este splatul rufelor cu ap clocotit, cci numai astfel se poate opri gura lupului.

 • originea numelor

  Luca

  16 ~

 • originea numelor

  Luca

  ~ 17

  Ziua Sfntului Luca (18 octombrie) este numit, n popor, Lucinul. Este ziua n care lupii se strng n haite i are loc mperecherea lor, iar Lucinul este considerat un fel de divinitate a lor.

  n aceast zi, pentru a nu avea pagube provocate de lupi n gospodrie, stenii au anumite practici magice: ncleteaz dinii de la pieptenii cu care scarmn lna i interzic orice activitate care are legtur cu prelucrarea lnii.

  Lupul, bun i ru

  Lupul este o prezen important n tradiia popular. El apare chiar avnd trsturi omeneti, cu o fizionomie stranie, nfricotoare, fiind chiar ntruchiparea rului. Da