Organizarea si funcţionarea profesiei de avocat.docx

of 132 /132
Organizarea si funcţionarea profesiei de avocat Secţiunea 1. Caracterizarea profesiei. Principii si reguli fundamentale de exercitare a profesiei. În art. 1 alin.1 din Legea 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, se stipuleaza ca profesia de avocat este libera şi independenta, cu organizare şi funcţionare autonome. Exercitarea profesiei de avocat se face în condiţiile si limitele impuse de Constituţie, de Legea 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, de statutul profesiei, astfel cum a fost acesta adoptat de Uniunea Naţionala a Barourilor din România si publicat in M.of. nr. 45/13 ianuarie 2005. Fata de realitatile existente in domeniul organizării si funcţionarii profesiei de avocat, s-a impus modificarea legii in sensul ca, aceasta profesie se exercita numai de avocaţii înscrişi în tabloul baroului din care fac parte, barou component al Uniunii Naţionale a Barourilor din România (U.N.B.R.), constituirea şi funcţionarea de barouri în afară U.N.B.R. fiind interzise, iar actele de constituire şi de înregistrare ale acestora fiind nule de drept. Exercitarea profesiei de avocat este supusă următoarelor principii fundamentale: a) principiul legalităţii; b) principiul libertăţii; c) principiul independentei; d) principiul autonomiei şi descentralizării; e) principiul păstrării secretului profesional. În exercitarea profesiei avocatul este independent şi se supune numai legii, statutului profesiei şi codului deontologic. Scopul exercitării profesiei de avocat îl constituie promovarea şi apărarea drepturilor, libertăţilor şi intereselor legitime ale persoanelor fizice şi persoanelor juridice, de drept public şi de drept privat. În exercitarea dreptului la apărare, care este recunoscut şi garantat de Constituţie, de

Embed Size (px)

Transcript of Organizarea si funcţionarea profesiei de avocat.docx

Organizarea si funcionarea profesiei de avocat

Seciunea 1. Caracterizarea profesiei. Principii si reguli fundamentale de exercitare a profesiei.

n art. 1 alin.1 din Legea 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, se stipuleaza ca profesia de avocat este libera i independenta, cu organizare i funcionare autonome. Exercitarea profesiei de avocat se face n condiiile si limitele impuse de Constituie, de Legea 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, de statutul profesiei, astfel cum a fost acesta adoptat de Uniunea Naionala a Barourilor din Romnia si publicat in M.of. nr. 45/13 ianuarie 2005. Fata de realitatile existente in domeniul organizrii si funcionarii profesiei de avocat, s-a impus modificarea legii in sensul ca, aceasta profesie se exercita numai de avocaii nscrii n tabloul baroului din care fac parte, barou component al Uniunii Naionale a Barourilor din Romnia (U.N.B.R.), constituirea i funcionarea de barouri n afar U.N.B.R. fiind interzise, iar actele de constituire i de nregistrare ale acestora fiind nule de drept. Exercitarea profesiei de avocat este supus urmtoarelor principii fundamentale: a) principiul legalitii; b) principiul libertii; c) principiul independentei; d) principiul autonomiei i descentralizrii;e) principiul pstrrii secretului profesional. n exercitarea profesiei avocatul este independent i se supune numai legii, statutului profesiei i codului deontologic. Scopul exercitrii profesiei de avocat l constituie promovarea i aprarea drepturilor, libertilor i intereselor legitime ale persoanelor fizice i persoanelor juridice, de drept public i de drept privat. n exercitarea dreptului la aprare, care este recunoscut i garantat de Constituie, de lege, de pactele i de tratatele la care Romnia este parte, avocatul are dreptul i obligaia totodata, de a strui, prin toate mijloacele legale, pentru realizarea liberului acces la justiie, pentru un proces echitabil i soluionat ntr-un termen rezonabil, indiferent de natura cauzei sau de calitatea prilor. Pentru a se asigura conditiile necesare realizarii efective a activitatilor permise de lege, principiile de drept ce caracterizeaza profesia de avocat, drepturile avocatului in exercitarea profesiei creeaza obligatii corelative pentru autoritile i instituiile publice, persoanele fizice sau juridice, in fata crora avocatul asista sau reprezint persoanele fizice sau juridice. Acestea au obligaia sa permit i sa asigure avocatului desfurarea nestingherita a activitii sale, n condiiile legii. In exercitarea profesiei i n legtura cu aceasta avocatul este protejat de lege. Avocatul poate fi ales in mod liber de ctre persoana ce solicita serviciile acestuia.

1.1. Activitatea avocatului Activitatea avocatului se poate realiza prin una sau mai multe din activitatile urmtoarele: 1.1.1. consultaii i cereri cu caracter juridic Consultatiile si cererile cu caracter juridic pot fi acordate n scris sau verbal n functie de solicitarile si de domeniile de interes ale clientului. Prin exprimarea generica, in aceasta categorie pot fi cuprinse activitati precum: a) redactarea i/sau furnizarea ctre client, prin orice mijloace, dup caz, a opiniilor juridice i informaiilor cu privire la problematica solicitat a fi analizata; b) elaborarea de opinii legale; c) elaborarea proiectelor de acte juridice (contracte, convenii, statute etc.) i asistarea clientului la negocierile referitoare la acestea; d) elaborarea proiectelor de acte normative; e) participarea n calitate de consultant la activitatea organelor deliberative ale unei persoane juridice, n condiiile legii; f) orice alte consultaii n domeniul juridic. Avocatul poate ntocmi i formula n numele i/sau interesul clientului cereri, notificri, memorii sau petiii ctre autoriti, instituii i alte persoane, n scopul ocrotirii i aprrii drepturilor i intereselor legitime ale acestuia.

1.1.2 asistenta i reprezentare juridic a clientilor Avocatul poate asigura asistarea i reprezentarea clienilor sai in fata instanelor judectoreti, a organelor de urmrire penal, a autoritilor cu atribuii jurisdicionale, a notarilor publici i a executorilor judectoreti, a organelor administraiei publice i a instituiilor, precum i a altor persoane juridice. In realizarea acestei activitati, avocatul poate folosi toate actele, mijloacele i operaiunile permise de lege i necesare ocrotirii i aprrii intereselor clientului.

1.1.3. redactarea de acte juridice, atestarea identitii prilor, a coninutului i a datei actelor prezentate spre autentificare Un act juridic semnat n fata avocatului, care poarta o ncheiere, o rezoluie, o tampila sau un alt mijloc verificabil de atestare a identitii prilor, a consimmntului i a datei actului poate fi prezentat notarului spre autentificare. Avocatul este obligat sa in evidenta actelor ntocmite cu atestarea identitatii parilor, a coninutului, a consimtamantului si a datei i sa le pstreze n arhiva sa profesional, n ordinea ntocmirii lor. Atestarea consimtamantului parilor si prezentarea actului astfel redactat spre autentificare, notarului, este o noua atribuite acordata avocatului prin modificrile legii de organizare si funcionare, precum si ale statutului.

1.1.4 asistarea i reprezentarea persoanelor fizice sau juridice interesate n fata altor autoriti publice cu posibilitatea atestrii identitii prilor, a coninutului i a datei actelor ncheiate.

1.1.5 aprarea i reprezentarea cu mijloace juridice specifice a drepturilor i intereselor legitime ale persoanelor fizice i juridice n raporturile acestora cu autoritile publice, cu instituiile i cu orice persoana romana sau strin.

1.1.6 activiti de mediere. Medierea este o modalitate de soluionare a conflictelor, alternativa procesului obinuit sau arbitral. Aceasta activitate este nou reglementata prin modificarile aduse legislatiei in domeniu, reprezentand o armonizare atat fata de cerintele pietei, cat si fata de legislatia europeana in domeniu. Medierea este o negociere asistat de un ter (mediatorul), respectiv o tehnica consensuala de rezolvare a conflictelor, constnd ntr-o comunicare permanent orientata ctre ncheierea unei nelegeri ntre pri care au att interese comune, cat i divergene. Mediatorul propune prilor n procedura de mediere o soluie, fr a avea atributia de a o impune acestora. Prile n procedura de mediere pot accepta sau refuza, n scris, propunerea finala de mediere (tranzacia). Medierea are un caracter voluntar i se bazeaz pe convenia prilor (acord de mediere) de a rezolva o disputa sau o nenelegere. Medierea este guvernata de principiul confidenialitii. Medierea este o procedura autonom de reglementare a disputelor, conflictelor sau diferendelor intervenite ntre persoanele fizice i/sau juridice. Acordul de mediere poate fi ncheiat sub forma unei clauze contractuale sau sub forma unei convenii separate. Prile, prin acordul lor de mediere, pot alege un avocat pe care l mputernicesc cu atribuii de mediere. n exerciiul atributiei de mediere, avocatul are urmtoarele ndatoriri: a) de a se informa n legtura cu conflictul i cu poziia fiecreia dintre pri; b) de a informa prile asupra drepturilor i obligaiilor acestora, fiindu-i interzis sa dea consultaii juridice; c) de a facilita sau de a intermedia comunicarea ntre pri; comunicarea nu necesita prezenta fizica a prilor, avocatul putnd comunica i separat cu fiecare dintre acestea, cu informarea lor prealabil; d) de a redacta propunerea de soluie sub forma unei tranzacii, pariale sau totale, dup caz. n procedura de mediere, prile pot fi asistate de avocai, alii dect avocatul mediator. Avocatul nsrcinat cu medierea este impartial i neutru n activitatea sa. El poate oferi informaii juridice prilor, dar i este interzis sa ncheie contracte de asistenta juridic cu acestea n legatura cu obiectul medierii, distinct de contractul de asistenta juridic n baza cruia se realizeaz medierea. Avocatul nsrcinat cu medierea nu poate impune prilor un compromis i nu are dreptul de a incerca, dincolo de vointa concordanta a prilor, un anume rezultat al medierii. Avocatul mediator trebuie sa respecte egalitatea prilor i punctele lor de vedere. Avocatul mediator trebuie sa faciliteze comunicarea ntre pri, n acest scop fiind dator sa se asigure de o buna cunoatere a drepturilor i obligaiilor prilor. El este dator sa se asigure ca realizarea drepturilor i intereselor legitime nu vor fi tergiversate prin folosirea abuziv a medierii. Avocatul mediator nsrcinat cu medierea trebuie sa se asigure de rapiditatea, flexibilitatea i confidenialitatea procedurii, precum i de rezonabilitatea rezultatului soluionrii conflictului. Avocatul mediator este obligat sa pstreze confidenialitatea asupra dezbaterilor i asupra informaiilor obinute n procesul de mediere, inclusiv dup semnarea acordului final de mediere (tranzacie) sau, dup caz, n perioada ulterioara ncetrii medierii. n caz de litigiu, avocatul mediator nu poate fi desemnat avocat al nici uneia dintre pri. ntre activitatea de mediator i de arbitru nu exista incompatibilitate. Rezultatul medierii poate consta att ntr-o reparatie, cat i ntr-o recunoatere reciproc, prezentarea oficial de scuze, armonizarea intereselor prilor, n vederea ameliorrii relaiilor lor viitoare etc. Rezultatul medierii se consemneaz ntr-o tranzacie, care are efectele prevzute de lege. Medierea poate fi utilizata n toate cazurile n care, potrivit legii, prile pot ncheia un compromis, cu respectarea dispoziiilor de ordine publica. n litigiile comerciale avocatul mediator poate participa, n aceasta calitate, n procedura concilierii prealabile pentru rezolvarea parial sau total a disputelor angajate ntre pri.

1.1.7 activiti fiduciare. Noiunea de activitate fiduciara este de asemenea nou introdusa prin modificrile la lege si la statut. Avocatul poate efectua una sau mai multe dintre urmtoarele activiti fiduciare: a) primirea n depozit, n numele i pe seama clientului, de fonduri financiare i bunuri, rezultate din valorificarea de titluri executorii dup finalizarea unui litigiu, a unei medieri, a procedurii succesorale sau a lichidrii unui patrimoniu; b) plasarea i valorificarea, n numele i pe seama clientului, a fondurilor financiare i a bunurilor ncredinate; c) administrarea, n numele i pe seama clientului, a fondurilor sau a valorilor n care acestea au fost plasate. In virtutea mandatului dat de catre client avocatului pentru desfasurarea de activitati fiduciare, pot fi efectuate si urmatoarele activitati: a) activiti de consultana; b) operaiuni de conservare a substanei i valorii fondurilor financiare i bunurilor ncredinate; c) operaiuni de plasare a fondurilor n active mobiliare sau imobiliare, valori mobiliare i alte instrumente financiare, n condiiile legii; d) administrarea i valorificarea plasamentelor efectuate prin contractarea de operaiuni materiale i efectuarea de operaiuni juridice menite sa sporeasca valoarea i lichiditatea plasamentelor; e) activiti conexe cum ar fi completarea declaraiilor de impozit i plata acestora i a celorlalte datorii ale clientului legate de administrarea unor asemenea proprieti; culegerea fructelor i ncasarea veniturilor sau a altor rezultate ale investiiilor; mijlocirea/medierea operaiunilor financiare etc; f) orice operaiuni n numerar privind plati, ncasri, efectuari de depozite bancare, compensri, rambursri impuse de natura activitii ncredinate. n exercitarea activitilor fiduciare, avocatul are urmatoarele obligatii: a) sa respecte ntocmai limitele i durata mandatului ncredinat, expres prevzut n contractul de asistenta juridic special ncheiat. Cnd mandatul comporta mputernicirea de a dispune de fonduri, bunuri sau valori ori de a instraina bunurile clientului, avocatul poate proceda la efectuarea acestor operaiuni, numai dac acest lucru este n mod expres stipulat n mandat sau, n lipsa unei astfel de clauze, numai dup ce va fi autorizat n mod special i n scris de ctre client; b) sa acioneze cu buna-credina, profesionalism i cu diligenta unui bun proprietar, fr sa se abata de la regulile specifice activitii profesionale; c) sa administreze afacerile ncredinate n interesul exclusiv al clientului; d) sa nu influenteze clientul, direct sau indirect, n scopul de a obine beneficii proprii, n afar onorariului de avocat. e) sa informeze corect i cu promptitudine clientul cu privire la executarea mandatului fiduciar i a rezultatelor obinute. Avocatul va deschide, pentru fiecare client pentru care desfoar activiti fiduciare un cont la o banca reputata (cont fiduciar) destinat depozitarii de fonduri fiduciare. Notiunea de fonduri fiduciare este definita prin lege ca fiind orice suma primit de ctre avocat, cu titlu de fond iniial sau rezultat din valorificarea acestuia sau a bunurilor ncredinate. n contul fiduciar nu pot fi depozitate alte sume dect fonduri fiduciare. Toate plile legate de activitile fiduciare efectuate pentru acelai client vor fi efectuate din contul fiduciar iar toate ncasrile rezultate din activitile fiduciare vor fi colectate n contul fiduciar al clientului respectiv. Avocatul va transmite clientului un extras al contului fiduciar cel puin o data la trei luni, dac n contractul de asistenta juridic nu se prevede o perioada mai scurta. Avocatul poate retrage sau autoriza retragerea fondurilor fiduciare din contul fiduciar, precum i instructa efectuarea de plati din acesta doar n urmtoarele situaii: a) pentru efectuarea de plasamente sau cheltuieli n condiiile i limitele mandatului fiduciar; b) la instruciunea expres a clientului, dar cu posibilitatea reinerii contravalorii onorariilor agreate pentru activitile fiduciare; c) n baza unei hotrri judectoreti; d) n baza contractului de asistenta juridic, pentru ncasarea onorariilor legate de activitile fiduciare desfurate; e) n cazul n care este n curs o procedura executionala privind bunurile sau fondurile administrate. Avocatul nu are dreptul sa retrag fonduri sau sa efectueze plati din contul fiduciar atunci cnd clientul i-a adus la cunostinta n scris opoziia sa. Este permis ncheierea unui contract de asistenta juridic care sa prevad plata, n parte, a onorariului pentru activiti fiduciare, condiionate de un eveniment care sa aib loc sau de un rezultat care sa fie atins. Avocatul are obligaia sa pstreze evidente scrise ale tuturor operaiunilor efectuate n baza sau n legatura cu un mandat fiduciar (contracte, corespondenta, rapoarte de evaluare, extrase de cont etc). n cazul n care clientul solicita originalul acestor evidente, avocatul e ndreptit sa pstreze fotocopii pe format de hrtie sau electronic. Avocatul are obligaia sa pstreze cel puin un registru sau un sistem echivalent de nregistrare care sa arate separat, pentru fiecare client pentru care a desfurat activiti fiduciare: a) identitatea clientului pe seama cruia fondurile i/sau bunurile sunt primite i/sau administrate; b) un inventar al bunurilor primite respective rambursate i valoarea fondurilor primite i rambursate precum i data primirii i sursa fondurilor i bunurilor i data rambursarii acestora sau al rezultatului administrrii i valorificrii acestora; c) operaiunile fiduciare efectuate cu indicarea datei, prilor, valorii i tipului operaiunii. Avocatul este obligat sa nregistreze fiecare tranzacie fiduciara cel mai trziu in 3 zile lucrtoare de la efectuarea lor, aceste evidente legate de activitile fiduciare fiind obligatoriu a se pstra o perioada de cel puin 10 ani.

1.1.8 stabilirea temporar a sediului pentru societi comerciale la sediul profesional al avocatului i nregistrarea acestora, n numele i pe seama clientului, a prilor de interes, a prilor sociale sau a aciunilor societilor astfel nregistrate. Stabilirea temporar a sediului unor societi comerciale la sediul profesional al avocatului presupune utilizarea sediul profesional al avocatului pentru scopul limitat al constituirii legale i autorizrii functionarii societii comerciale sau, dup caz, pentru mutarea sediului ori pentru stabilirea unui sediu secundar al societii n cauza. In vederea stabilirii temporare a sediului societii comerciale n cauza, avocatul va ntocmi i semna cu reprezentantul societii un contract separat de asistenta juridic avnd acest obiect. Perioada pentru care sediul societii n cauza este stabilit la sediul profesional al avocatului nu poate depi 1 an, iar dovada sediului se face cu contractul de asistenta juridic. Avocatul poate ndeplini orice formaliti legale necesare n vederea nregistrrii, n numele i pe seama clientului, a societilor comerciale, a prilor de interes, a prilor sociale i a aciunilor, n condiiile legii. Avocatul va ntocmi i pstra registre de pri de interes, pri sociale sau de aciuni, emise de societile nregistrate de acesta n numele i pe seama clientului. Avocatul poate efectua, la cererea clientului, operaiuni n aceste registre, inclusiv cesiuni i constituiri de garanii i poate emite, la cererea persoanei ndreptite, extrase din aceste registre, n condiiile legii. Activitile prevzute paragrafele 1.1.7. si1.1.8. se pot desfasura n temeiul unui nou contract de asistenta juridic.

1.1.9 orice mijloace i cai proprii exercitrii dreptului de aprare, n condiiile legii.

Seciunea 2. Formele de exercitare a profesiei de avocat.

Avocatul isi poate exercita activitatea, la alegere, intr-una dintre formele de exercitare a profesiei: cabinete individuale, cabinete asociate, societi civile profesionale sau societi civile profesionale cu rspundere limitat.

2.1 . Cabinetul individual. n cabinetul individual i poate exercita profesia un avocat definitiv, singur sau mpreun cu ali avocai colaboratori. Cabinetul individual se nfiineaz n baza actului de nfiinare a cabinetului individual de avocat, acesta nregistrandu-se la barou. In cadrul unui cabinet individual, isi pot exercita profesia si avocati colaboratori ai avocatului titular, relaiile dintre acestia stabilindu-se prin contractul de colaborare, incheiat n forma scris. Cabinetul individual se individualizeaz ca denumire prin numele avocatului titular, urmat de sintagma cabinet de avocat.

2.2 . Cabinete asociate Cabinetele individuale se pot asocia n scopul exercitrii n comun a profesiei, drepturile i obligaiile avocailor titulari ai cabinetelor asociate pstrndu-si caracterul personal i neputand fi cedate. n mod corespunztor, cabinetele individuale se pot asocia i cu societile civile profesionale. Asocierea nu poate restrnge drepturile avocailor asociai i nici nu poate aduce atingere drepturilor i obligaiilor aferente patrimoniului de afectatiune profesional a fiecrui cabinet intrat n asociere. Cabinetele asociate vor fi individualizate prin denumire cu numele tuturor titularilor, urmate de sintagma cabinete de avocat asociate. Avocaii din cabinetele asociate intra n relaii cu clienii n numele asocierii din care fac parte. Totodat, cabinetele asociate nu pot angaja clieni cu interese contrare. Un cabinet asociat nu poate accepta o cauza sau un client, dac unul dintre cabinetele asociate se opune n mod justificat. Conveniile de asociere se ncheie n forma scris i cuprind, in mod obligatoriu, meniunile prevzute in anexa aferenta din statut.

2.3 Cabinete grupate Cabinetele individuale se pot grupa in vederea crerii de faciliti tehnico- economice n vederea exercitrii profesiei, insa, spre deosebire de cabinetele asociate, in acest caz se pstreaz individualitatea n relaiile cu clienii. n acest caz nu se creaz o form de exercitare a profesiei deoarece cabinetele grupate nu desfoar activitate avocaial n comun, fiind n prezena unei reuniri pe criterii exclusiv economice. In cazul cabinetelor grupate, acestea se vor individualiza prin numele fiecrui titular de cabinet, urmat de sintagma cabinete de avocat grupate.

2.4 Societatea civil profesional Societatea civil profesional se constituie din 2 sau mai muli avocai definitivi. n societatea civil profesional i pot exercita profesia i avocai colaboratori sau avocai salarizai. Societatea civil profesional i avocaii care profeseaz n cadrul ei nu pot acorda asistenta juridic persoanelor cu interese contrare. Raportul civil se nate ntre client i societatea civil profesional, serviciile profesionale urmnd sa fie ndeplinite de oricare dintre avocaii desemnai de avocatul coordonator fr a se cere opiunea clientului. Denumirea acesteia trebuie sa contina numele a cel puin unuia dintre asociai, urmat de sintagma societate civil de avocai. Contractul de societate civil profesional i statutul acesteia sunt ncheiate n forma scris ntre avocaii asociai, respectandu-se dispozitiile legii civile ce reglementeaza contractul de societate civila, precum si dispozitiile speciale prevazute in statut. Societatea civil profesional de avocai se poate reorganiza prin absorbie, fuziune, divizare total sau divizare parial (desprindere). Divizarea se realizeaz prin mprirea patrimoniului de afectatiune profesional ntre una sau mai multe forme de exercitare a profesiei de avocat, care exista sau care iau, astfel, fiinta. Societatea civil profesional nu nceteaz n situaia divizrii pariale (desprindere) n cazul n care o parte din patrimoniul sau de afectatiune profesional se desprinde i se transmite ctre o alta forma de exercitare a profesiei de avocat, care exista sau care ia, astfel, fiinta.

2.5 . Societatea civila profesionala cu rspundere limitat Nou reglementata prin ultima modificare adusa legii nr. 51/1995 de organizare si functionare a profesiei de avocat, societatea civil profesional cu rspundere limitat se constituie prin asocierea a cel puin 2 avocai definitivi i aflai n exerciiul profesiei, are personalitate juridic i patrimoniu propriu. Activitatea profesional se realizeaz de ctre avocaii asociai, avocai colaboratori i avocai salarizai n interiorul profesiei. Infiintarea, organizarea si functionarea acestei forme de organizare a profesiei, respecta regulile generale stipulate in legea nr. 31/1990, privind societatile cu raspundere limitata, derogand de la aceste prevederi in conditiile legii speciale 51/1995 si fiind adaptate la specificul profesiei de avocat. Aporturile asociailor la capitalul social pot fi n industrie, n bani sau n natura, reprezentat de activitatea profesional, inclusiv aportul de clientela. Capitalul social al societii este reprezentat de pri sociale transmisibile i negociabile i este de cel puin echivalentul n lei al sumei de 10.000 EURO. Societatea civil profesional cu rspundere limitat va avea ca obiect unic de activitate exercitarea profesiei de avocat n condiiile art. 3 din Legea nr. 51/1995. Transmiterea prilor sociale se poate face numai ctre avocai aflai n exerciiul profesiei. Activitatea profesional se realizeaz de ctre avocaii asociai, avocai colaboratori i avocai salarizai. Avocaii care i exercita profesia n cadrul societii civile profesionale cu rspundere limitat i angajeaz rspunderea profesional numai n limitele capitalului social subscris i vrsat. Dobndirea personalitii juridice a societii civile profesionale cu rspundere limitat are loc la data nregistrrii la barou a deciziei emise de ctre consiliul baroului n a crui raza teritorial se afla sediul ei principal. Avocaii asociai care i exercita profesia n cadrul societii civile profesionale cu rspundere limitat i angajeaz rspunderea profesional numai n limitele capitalului social subscris i vrsat. Societile civile profesionale cu rspundere limitat sunt supuse regimului impozitrii pe profit.Individualizarea prin denumire va conine numele a cel puin unuia dintre asociai, urmat de sintagma societate civil de avocai cu rspundere limitat. Actul constitutiv i statutul societii civile profesionale cu rspundere limitat sunt ncheiate n forma scris, cu respectarea anexelor din statut. Forma autentica este necesara pentru actul constitutiv daca printre bunurile subscrise ca aport la capitalul social se afla un bun imobil. Pot avea calitatea de asociai doi sau mai muli avocai definitivi i aflai n exerciiul profesiei, nscrii n acelai barou sau n barouri diferite. n acest caz societatea i va stabili sediul principal n circumscripia unuia dintre barourile de apartenena al unuia dintre asociaii fondatori. Actul constitutiv al unei asemenea societi se depune spre verificare la consiliul baroului de la sediul principal al societii. Actul constitutiv se va transmite, n scop de informare i ctre toate barourile unde sunt nscrii asociai ai societii civile profesionale cu rspundere limitat. n cazul transmiterii prilor sociale, retragerii sau decesului unui asociat al unei societi profesionale cu rspundere limitat, toate bunurile mpreun cu orice alte drepturi, inclusiv clientela, aduse ca aport la capitalul societii de ctre respectivul asociat rmn proprietatea societii, dac prin lege, actul constitutiv sau statutul societii nu se prevede altfel. Activitatea societatii civile profesionale cu rspundere limitat este condus de adunarea general a asociailor. Din punct de vedere executiv, societatea este condus de un avocat coordonator ales de majoritatea avocailor asociai. Adunarea general se convoac de ctre oricare dintre asociai prin orice mijloace care sa poat proba realizarea convocrii. Hotrrile adunrii generale se iau prin votul asociailor reprezentnd majoritatea prilor sociale, iar pentru hotrrile ce au ca obiect modificarea actelor de constituire este necesar acordul unanim al asociailor. Avocatul coordonator va avea competentele stabilite prin actul constitutiv i statutul societii. Avocatul coordonator al societii civile profesionale cu rspundere limitat trebuie sa detina calitatea de avocai definitivi i aflai n exerciiul profesiei i vor fi alei dintre asociaii societii, pentru un mandat de 2 ani. Puterile avocatului coordonator vor fi stabilite prin actul constitutiv al societii. De asemenea, asociaii societii civile profesionale cu rspundere limitat pot hotr numirea unor cenzori sau a unui auditor. Daca un asociat intenioneaz sa transmit prile sociale pe care le deine ntr-o societate civil profesional cu rspundere limitat, acesta este obligat sa isi notifice intenie cu minimum 30 de zile anterior transmiterii, ctre toi ceilali asociai indicnd persoana sau persoanele ctre care dorete sa transmit respectivele pri sociale i preul. Transmiterea ctre teri nu poate fi efectuat fr acordul unanim, exprimat n scris, al celorlali asociai, sau dac n termenul menionat, nici un asociat nu i- a exercitat dreptul de preemiune. Asociaii rmai n societate au un drept de preemiune la dobndirea prilor sociale ale societii cu privire la care exista intenia de nstrinare. Acest drept de preemiune urmeaz sa fie exercitat proporional cu cota de capital deinuta de fiecare dintre asociaii rmai i care intenioneaz sa dobndeasc respectivele pri sociale. Societatea va intra in lichidare si pentru situaia in care, din orice motive, rmne un singur asociat o perioada mai mare de 3 luni de zile. Asociatul are pentru aceasta si opiunea de a continua activitatea sub forma cabinetului individual.

2.6 Principiile organizrii si funcionarii formelor de exercitare a profesiei de avocat Formele de exercitare a profesiei de avocat au la baza organizrii si funcionarii acestora urmtoarele principii: - cabinetele grupate, cabinetele asociate, societile civile profesionale i societile civile profesionale cu rspundere limitat pot avea i proprietate comuna. - avocatul poate schimba oricnd forma de exercitare a profesiei, cu ntiinarea baroului din care face parte. - avocatul nu i poate exercita profesia, n acelai timp, n mai multe forme de exercitare a acesteia. - formele de exercitare a profesiei pot fi nstrinate prin acte ntre vii numai ntre avocai definitivi i aflai n exerciiul profesiei sau pot fi lichidate la ncetarea calitii, cu respectarea regimului investiiilor reglementat prin prezenta lege.Barourile in evidenta separat a avocailor pentru fiecare forma de exercitare a profesiei. - patrimoniul comun este afectat exclusiv activitii profesionale i are regimul juridic al patrimoniului de afectatiune profesional; - titularul cabinetului individual i avocatul asociat nu pot presta activiti profesionale n afar formei de exercitare a profesiei pentru care au optat; - avocatul titular al cabinetului individual nu poate avea calitatea de avocat colaborator sau de avocat salarizat n cadrul profesiei;- avocatul asociat nu poate avea calitatea de avocat colaborator sau de avocat salarizat n cadrul profesiei;- avocatul salarizat n interiorul profesiei i avocatul colaborator nu pot activa, n aceeai calitate, n mai multe forme de exercitare a profesiei;- avocatul colaborator i avocatul salarizat n interiorul profesiei nu au drept la clientela proprie;- obligaia de a comunica de ndat baroului, n scris, modificrile privind asocierea, colaborarea sau angajarea revine att avocatului cat i titularului cabinetului individual sau coordonatorului cabinetelor asociate, societilor civile profesionale sau al societilor civile profesionale cu rspundere limitat; - formele de exercitare a profesiei se individualizeaz prin denumire, conform prevederilor Legii i ale prezentului statut. n cazul tuturor formelor de exercitare a profesiei de ctre avocaii strini se pot utiliza, la alegere, denumirea i numele formei de exercitare a profesiei din ara sau din strintate. Seciunea 3. Organizarea profesiei de avocat.

3.1 Baroul. Baroul este constituit din toi avocaii dintr-un jude sau din municipiul Bucureti, iar sediul baroului este n oraul de resedinta al judeului, respectiv n municipiul Bucureti. Baroul are personalitate juridic, patrimoniu i buget propriu. Organele de conducere ale baroului sunt: a) adunarea general; b) consiliul; c) decanul.

3.1.1 Adunarea general. Adunarea general este format din toi avocaii nscrii n tabloul baroului cu drept de exercitare a profesiei. Competentele Adunarii generale sunt urmtoarele: a) stabilete msuri pentru exercitarea profesiei n baroul respectiv, n limitele legii i ale statutului; b) alege i revoca decanul, membrii consiliului, membrii comisiei de cenzori i pe cei ai comisiei de disciplina. Decanul este ales pentru un mandat de 4 ani i poate fi reales o singura data. Decanul se alege dintre avocaii cu o vechime de minimum 8 ani n profesie; c) alege delegaii baroului la Congresul avocailor; d) aproba proiectul de buget al baroului i da descrcare consiliului cu privire la activitatea i gestiunea sa. Adunarea general ordinar se ntrunete anual, n primul trimestru, la convocarea consiliului baroului. Convocarea se face prin afiare la sediul baroului, la sediul serviciilor de asistenta din jude i prin publicare ntr-un ziar local cu cel puin 15 zile nainte de data stabilit. Adunarea general extraordinar poate fi convocat de consiliul sau de comisia de cenzori ale baroului. La cererea a peste o treime din totalul membrilor baroului consiliul este obligat sa convoace adunarea general extraordinar n termen de cel mult 15 zile de la primirea cererii. n acest caz procedura convocrii va fi efectuat cu cel puin 7 zile nainte de data stabilit. edina adunrii generale este condus de decan mpreun cu 5 membri alei prin vot deschis de cei prezeni, dintre care unul va fi desemnat secretar. n caz de alegere sau de revocare a decanului ori a membrilor consiliului nici unul dintre acetia nu va face parte din prezidiu, iar edina va fi condus de cel mai n varsta membru prezent. Adunarea general este legal constituit cu participarea majoritii membrilor si. n cazul n care numrul legal nu este ntrunit, prezidiul adunrii generale, de fata cu cei prezeni, stabilete o noua adunare general n termen de cel mult 15 zile. Consiliul baroului are obligaia sa ndeplineasc procedura convocrii cu cel puin 7 zile nainte de data fixat. Adunarea general convocat n aceste condiii este legal constituit cu participarea a cel puin o treime din numrul total al membrilor si. Adunrile generale de alegere a organelor de conducere a baroului sunt legal constituite numai cu prezenta majoritii membrilor baroului. Pentru Baroul Bucureti alegerea organelor de conducere a baroului se face prin desemnare de reprezentani - electori.

3.1.2 Consiliul baroului. Consiliul Baroului este format din 5 pana la 15 membri, alei pe o perioada de 4 ani. Decanul i prodecanul se includ n acest numr. Consiliul baroului are urmtoarele atribuii: a) adopta hotrri pentru aplicarea i respectarea prevederilor prezentei legi i ale statutului profesiei; b) duce la ndeplinire hotrrile Consiliului U.N.B.R. i ale adunrii generale a baroului; c) ntocmete, modifica i da publicitii tabloul anual al avocailor, membri ai baroului, i l comunica celor n drept; d) adopta msuri pentru organizarea controlului profesional, disciplinar i deontologic, pentru soluionarea sesizarilor i reclamaiilor, n condiiile prevzute de lege i de statutul profesiei; e) verifica i constata ndeplinirea condiiilor legale ale cererilor de primire n profesie i aproba primirea n profesie cu examen sau cu scutire de examen; f) hotrte asupra strii de incompatibilitate i asupra ncetrii acesteia; g) soluioneaz cererile de transfer n conformitate cu prevederile legii i ale statutului profesiei; h) verifica i constata dac actele privind constituirea, modificarea i schimbarea formelor de exercitare a profesiei, precum i conveniile de grupare sau de conlucrare profesional ndeplinesc condiiile prevzute de lege i de statutul profesiei; organizeaz i tine evidenta acestora; i) coordoneaz activitatea filialelor sau sucursalelor Casei de Asigurri a Avocailor din raza de competenta; j) organizeaz conferinele de stagiu, cercurile de studii i editeaz publicaiile baroului; k) organizeaz i indruma activitatea serviciilor de asistenta juridic din jude, potrivit legii i statutului profesiei; l) sesizeaz comisia de disciplina cu judecarea abaterilor disciplinare ale avocailor; m) suspenda din exercitarea profesiei, pe durata neplatii taxelor, avocatul care nu achit taxele i contribuiile prevzute de lege i de statutul profesiei timp de 3 luni de la scadenta acestora, dac a fost avertizat despre neplata i nu s-a conformat obligaiei; n) soluioneaz contestaiile impotriva deciziei decanului privind onorariile; o) stabilete cota de contribuie a avocailor la bugetul baroului; p) accepta donaiile i legatele fcute baroului; q) aproba statul de funcii i angajeaz personalul baroului; r) ntocmete proiectul de buget anual, pe care l supune adunrii generale i administreaz patrimoniul baroului; s) prezint anual adunrii generale, spre aprobare, raportul de activitate a consiliului i a decanului, de gestiune curenta i de gestionare a patrimoniului baroului; t) alege prodecanul baroului; u) soluioneaz plngerile i contestaiile impotriva deciziilor decanului baroului; v) ndeplinete orice alte atribuii prevzute de lege sau hotrte de Consiliul U.N.B.R. ori de biroul executiv al U.N.B.R. Consiliul baroului lucreaz legal n prezenta a doua treimi din numrul membrilor si i ia hotrri valabile cu votul majoritii membrilor prezeni.

3.1.3 Decanul baroului. Decanul baroului are urmtoarele competente: a) reprezint baroul n raporturile acestuia cu persoanele fizice i juridice din ara i din strintate; b) convoac i prezideaz edinele consiliului baroului; c) aproba cererile de asistenta juridic gratuita; d) exercita cile de atac impotriva hotrrilor comisiei de disciplina i impotriva deciziilor consiliului baroului pentru care sunt prevzute cai de atac; e) ordonaneaz cheltuielile baroului; f) ia msuri privind conducerea baroului care nu sunt de competenta adunrii generale sau a consiliului baroului. g) ndeplinete orice alte atribuii prevzute de lege sau hotrte de organele de conducere ale U.N.B.R. i date n competenta sa. Prodecanul l nlocuiete pe decan la cererea sau n absenta acestuia. Dac decanul i prodecanul sunt n imposibilitate temporar de a-i exercita funciile, consiliul baroului poate delega un consilier pentru a ndeplini, n tot sau n parte, atribuiile decanului. La Baroul Bucureti, consiliul baroului alege 2 prodecani. Decanul este nlocuit, la cerere sau n absenta sa, de ctre prodecanul pe care l desemneaz n scris.

3.2 Uniunea Naionala a Barourilor din Romnia - U.N.B.R. Uniunea Naionala a Barourilor din Romnia (U.N.B.R.) este format din toate barourile din Romnia i are sediul n municipiul Bucureti. U.N.B.R. este persoana juridic de interes public, cu patrimoniu i buget proprii, acestea formndu-se din contribuia barourilor n cote stabilite de Congresul avocailor. Patrimoniul U.N.B.R. si poate fi folosit i n activiti productoare de venituri, n condiiile legii. Baroul de avocai se constituie i funcioneaz numai n cadrul U.N.B.R., potrivit prezentei legi i statutului profesiei. Organele de conducere ale U.N.B.R. sunt: a) Congresul avocailor; b) Consiliul U.N.B.R.; c) Comisia permanenta a U.N.B.R.; d) preedintele U.N.B.R.

n cadrul U.N.B.R. se constituie i funcioneaz si: a) Comisia centrala de cenzori; b) Comisia centrala de disciplina; c) aparatul tehnic-administrativ.

3.2.1 Congresul avocailor. Congresul avocailor este constituit din delegai ai fiecrui barou, potrivit normei de reprezentare stabilite de statutul profesiei, i din membrii Consiliului U.N.B.R. Congresul avocailor se ntrunete anual n sesiune ordinar, la convocarea Consiliului U.N.B.R., iar la cererea a cel puin unei treimi din numrul barourilor, Consiliul U.N.B.R. este obligat sa convoace Congresul avocailor n sesiune extraordinar. Congresul avocailor are urmtoarele atribuii: a) analizeaz i aproba raportul anual al Consiliului U.N.B.R.; b) alege Comisia centrala de cenzori i Consiliul de conducere al Casei de Asigurri a Avocailor; c) face propuneri autoritilor cu drept de initiativa legislativ privind profesia de avocat; d) adopta i modifica statutul profesiei i statutul Casei de Asigurri a Avocailor, n conformitate cu prevederile prezentei legi i pe baza proiectelor ntocmite de Consiliul U.N.B.R.; e) adopta hotrri privitoare la relaiile dintre barouri, perfecionarea pregtirii profesionale i respectarea regulilor deontologice ale profesiei; f) alege i revoca membrii Comisiei centrale de disciplina. Fiecare barou are dreptul de a propune cte un candidat pentru Comisia centrala de disciplina. Competenta i procedura de judecata ale Comisiei centrale de disciplina se stabilesc prin statut; g) aproba bugetul anual al Casei de Asigurri a Avocailor i execuia bugetar anuala; h) aproba bugetul anual al U.N.B.R. i execuia bugetar anuala a acestuia i stabilete cota de contribuie a barourilor la formarea bugetului U.N.B.R.. Cheltuielile necesare organizrii congreselor se suporta de ctre fiecare barou n funcie de numrul reprezentanilor si. Hotrrile congresului sunt definitive i obligatorii pentru toate organele profesiei.

3.2.2 Consiliul U.N.B.R. Consiliul U.N.B.R. este format din decanii barourilor i reprezentanii barourilor alei potrivit normei de reprezentare stabilite n statutul profesiei. Mandatul de membru al Consiliului U.N.B.R. este de 4 ani. n cazul ncetrii mandatului unuia dintre ei, nlocuitorul sau executa diferena de mandat. n caz de schimbare a decanului unui barou noul decan l nlocuiete de drept pe predecesorul sau. Celelalte vacante sunt completate la proximul congres al avocailor. Consiliul U.N.B.R. se ntrunete trimestrial la convocarea preedintelui U.N.B.R. Convocarea se face cu cel puin 15 zile nainte de data edinei. Consiliul U.N.B.R. lucreaz n prezenta a cel puin doua treimi din numrul membrilor si i adopta hotrri valabile cu votul majoritii membrilor prezeni.

Consiliul U.N.B.R. are urmtoarele atribuii: a) este organul reprezentativ i deliberativ al barourilor din Romnia i asigura activitatea permanenta a U.N.B.R.; b) duce la ndeplinire hotrrile Congresului avocailor; c) rezolva orice probleme interesnd profesia de avocat ntre sesiunile Congresului avocailor, cu excepia acelora care sunt date n competenta exclusiva a Congresului avocailor; d) exercita controlul asupra activitii i asupra hotrrilor Comisiei permanente a U.N.B.R.; e) organizeaz examenul de verificare a cunotinelor de drept romanesc i de limba romana ale avocailor strini; f) organizeaz i conduce activitatea Institutului Naional de Pregtire i Perfecionare a Avocailor, constituit ca persoana juridic de drept privat nonprofit i care nu face parte din sistemul naional de nvmnt i nu este supus procedurilor de autorizare i acreditare; g) adopta hotrri n toate problemele privind pregtirea i perfecionarea profesional a avocailor, precum i recomandri privind relaiile dintre barouri; h) asigura caracterul unitar al examenelor de primire i de definitivare n profesie; i) organizeaz i supravegheaz serviciul statistic general al U.N.B.R.; j) organizeaz i editeaz publicaiile U.N.B.R. i sprijin publicaiile barourilor; k) ntocmete proiectul de buget al U.N.B.R. i l supune spre aprobare Congresului avocailor, precum i execuia bugetar anuala a bugetului U.N.B.R.; l) ntocmete raportul anual de activitate i de gestiune a patrimoniului U.N.B.R. i le supune spre aprobare Congresului avocailor; m) struie pentru realizarea bugetului U.N.B.R. i executarea de ctre barouri a hotrrilor adoptate de Congresul avocailor i de Consiliul U.N.B.R.; n) alege i revoca preedintele i vicepreedinii U.N.B.R. i membrii Comisiei permanente a U.N.B.R., dintre membrii si, avocai cu o vechime mai mare de 10 ani n profesie, pentru un mandat de 4 ani; o) verifica legalitatea i temeinicia deciziilor de primire n profesie, date de ctre consiliile barourilor, la cererea persoanelor interesate; p) anuleaz hotrrile barourilor pentru cauze de neegalitate i rezolva plngerile i contestaiile fcute mpotriva hotrrilor adoptate de consiliile barourilor, n cazurile prevzute de lege i de statutul profesiei; q) nfiineaz Casa Centrala de Credit i Ajutor a Avocailor i controleaz activitatea acesteia; r) coordoneaz activitatea Casei de Asigurri a Avocailor i adopta regulamentul acesteia; s) ndeplinete i alte atribuii prevzute de lege i adopta hotrri n interesul profesiei, cu respectarea legii; t) acorda, la propunerea Comisiei permanente a U.N.B.R., titlul de membru de onoare, respectiv de preedinte de onoare al U.N.B.R.

3.2.3 Comisia permanenta a U.N.B.R. Comisia permanenta a U.N.B.R.se compune din 15 membri, dintre care 5 membri sunt reprezentani ai Baroului Bucureti, iar 10 membri sunt reprezentani ai celorlalte barouri din ara. Preedintele i vicepreedinii U.N.B.R. sunt membri de drept ai Comisiei permanente a U.N.B.R. i se includ n cei 15 membri. Mandatul membrilor Comisiei permanente a U.N.B.R. este de 4 ani. n caz de ncetare a mandatului unui membru al Comisiei permanente a U.N.B.R., desemnarea nlocuitorului se face pe aceleai criterii i inlocuitorul executa diferena de mandat. Unul dintre membrii Comisiei permanente a U.N.B.R. ndeplinete funcia de secretar al acesteia i este desemnat prin vot de Comisia permanenta a U.N.B.R. Preedintele U.N.B.R. este i preedintele Comisiei permanente a U.N.B.R.

Comisia permanenta a U.N.B.R. are urmtoarele atribuii: a) este organul executiv al Consiliului U.N.B.R., cu activitate permanenta i de legatura cu barourile U.N.B.R.; b) duce la ndeplinire hotrrile Congresului avocailor i ale Consiliului U.N.B.R. i supravegheaz executarea acestor hotrri de ctre barouri, adoptnd decizii corespunztoare; c) organizeaz serviciile Consiliului U.N.B.R. i serviciile proprii i angajeaz personalul acestora; d) asigura execuia bugetar i urmrete realizarea resurselor bugetului U.N.B.R.; e) accepta donaiile i legatele fcute U.N.B.R.;f) n realizarea atribuiilor sale, emite decizii executorii. Comisia permanenta a U.N.B.R. este condus de preedintele U.N.B.R. i lucreaz valabil n prezenta majoritii membrilor si i tot astfel adopta deciziile.

3.2.4 Preedintele U.N.B.R. Preedintele U.N.B.R. are urmtoarele atribuii: a) reprezint U.N.B.R. n relaiile cu persoanele fizice i juridice din ara i din strintate; b) ncheie convenii, acorduri i contracte n numele U.N.B.R., cu autorizarea Consiliului U.N.B.R.; c) convoac i conduce edinele Consiliului U.N.B.R. i ale Comisiei permanente a U.N.B.R.; d) ordonaneaz cheltuielile bugetare i extrabugetare ale U.N.B.R.; e) semneaz actele Consiliului i ale Comisiei permanente ale U.N.B.R.; f) supravegheaz relaiile dintre structurile centrale ale profesiei i barouri, precum i relaiile dintre barouri; g) acorda sprijin i ajutor barourilor n relaiile lor cu autoritile centrale i locale; h) vegheaz la asigurarea condiiilor corespunztoare de desfurare a activitii avocailor la instanele judectoreti i la organele de urmrire penal. Preedintele este nlocuit, la cerere sau n absenta sa, de ctre vicepreedintele pe care l desemneaz n acest scop.

Seciunea 4. Primirea in profesie. Avocaii stagiari.

4.1 Dobndirea calitii de avocat.

4.1.1 Condiiile de nscriere n avocatura. Pentru a fi membru al unui barou din Romnia, o persoana trebuie sa ndeplineasc urmtoarele condiii: a) sa fie cetean roman i sa aib exerciiul drepturilor civile i politice; b) sa fie liceniat al unei faculti de drept sau doctor n drept; c) sa nu se gseasc n vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevzute de prezenta lege; d) sa fie apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea profesiei. ndeplinirea acestei condiii trebuie dovedit cu certificat medical de sntate, eliberat pe baza constatrilor fcute de o comisie medical constituit n condiiile prevzute n statutul profesiei. Este nedemn a fi avocat, in conformitate cu dispoziiile art. 13 din Legea 51/1995, persoana care se gaseste in una dintre urmtoarele situaii: a) cel condamnat definitiv prin hotrre judectoreasc la pedeapsa cu nchisoare pentru svrirea unei infraciuni intenionate, de natura sa aduc atingere prestigiului profesiei; b) cel care a svrit abuzuri prin care au fost nclcate drepturi i liberti fundamentale ale omului, stabilite prin hotrre judectoreasc; c) cel cruia i s-a aplicat pedeapsa interdiciei de a exercita profesia, pe durata stabilit prin hotrre judectoreasc sau disciplinar; d) falitul fraudulos, chiar reabilitat.

4.1.2 Avocatul strin. Membrul unui barou din alta ara poate exercita profesia de avocat n Romnia dac ndeplinete condiiile prevzute de lege, mai puin cea cu privire la cetenia romana. Pentru a acorda consultana juridic privind dreptul romanesc, avocatul strin are obligaia de a susine un examen de verificare a cunotinelor de drept romanesc i de limba romana, organizat de U.N.B.R. Avocatul strin poate exercita profesia de avocat n Romnia, la alegere, n cadrul uneia dintre formele de organizare ale profesiei prevzute in Legea 51/1995. Avocatul strin nu poate pune concluzii orale sau scrise n fata instanelor judectoreti i a celorlalte organe jurisdicionale i judiciare, cu excepia celor de arbitraj internaional. Onorariile cuvenite avocatului strin se vor nregistra i se vor plti integral n Romnia. Avocatul strin care exercita profesia n Romnia este obligat sa se nscrie n tabloul special inut de fiecare barou i se supune prevederilor prezentei legi, ale statutului profesiei i codului deontologic.

4.1.3 Primirea in profesie. Primirea n profesie se obine pe baza unui examen organizat de barou, in condiiile legii 51/1995 i ale statutului profesiei. De la regula susinerii examenului pentru intrarea in profesie, exista si excepii, acestea aprobndu-se, la cerere, in urmtoarele situaii: a) pentru titularul diplomei de doctor n drept; b) pentru cel care pana la data primirii n profesia de avocat a ndeplinit funcia de judector, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel puin 10 ani i dac nu i-a ncetat activitatea din motive disciplinare care l fac nedemn pentru profesia de avocat. De asemenea, o alta excepie se refera la persoanele care au deinut funcia de judector la nalta Curte de Casaie i Justiie, putnd fi primite in profesia de avocat fara susinerea unui examen. Persoana care ndeplinete condiiile prevzute de lege pentru a fi primit n profesia de avocat poate solicita aceasta cu cel puin 5 ani nainte de mplinirea vrstei standard de pensionare n sistemul de pensii i asigurri sociale din care face parte.

4.2 Avocaii stagiari. La nceputul exercitrii profesiei avocatul efectueaz n mod obligatoriu un stagiu de pregtire profesional cu durata de 2 ani, timp n care are calitatea de avocat stagiar. Dup efectuarea stagiului avocatul stagiar va susine examenul de definitivare. Avocatul stagiar respins de trei ori la examenul de definitivare va fi exclus din profesie. Activitatea unui avocat stagiar poate fi ndrumata numai de avocai definitivi cu o vechime de cel puin 6 ani n aceasta calitate i care se bucura de o reputaie profesional netirbita. La nscrierea n barou avocatul depune n fata consiliului baroului, n cadru solemn, urmtorul jurmnt: Jur sa respect i sa apar Constituia i legile tarii, drepturile i libertile omului i sa exercit profesia de avocat cu cinste i demnitate. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!Jurmntul poate fi depus i fr formula religioas. n acest caz, jurmntul va ncepe cu formula: Jur pe onoare i constiinta!" Stagiul se va suspenda pe timpul serviciului militar sau al concentrrii, n caz de lipsa motivat din profesie ori n caz de ncetare a ndrumrii profesionale fr culpa avocatului stagiar. Perioada de stagiu anterior efectuat se socotete pentru ndeplinirea stagiului. Avocatul stagiar poate pune concluzii numai la judectorie i poate asista ori reprezenta partea la organele i instituiile prevzute la art. 3 din Legea 51/1995. n perioada stagiului, avocatul are titlul profesional de avocat stagiar sub care este nscris n Tabloul avocailor cu drept de exercitare a profesiei. In perioada de stagiu, avocatul beneficiaz de pregtire i formare profesional iniial aceasta realizndu-se prin: a) ndrumare i formare profesional continua n cadrul formei de exercitare a profesiei cu care avocatul stagiar se afla n raporturi contractuale de colaborare sau n calitate de salarizat n interiorul profesiei; b) conferine de stagiu organizate de consiliul baroului; c) formele de nvmnt organizate de Institutul Naional pentru Pregtirea i Perfecionarea Avocailor denumit n continuare I.N.P.P.A.; Avocatul stagiar, supunandu-se dispoziiilor legale, statutare i deontologice, are urmtoarele ndatoriri suplimentare: a) sa i perfecioneze pregtirea profesional teoretic i sa-i nsueasc tehnica de practica avocaial; b) sa participe la toate conferinele de stagiu organizate de consiliul baroului, sa pregteasc n scris subiectele conferinelor i lucrrile avocaiale repartizate de coordonatorul conferinelor de stagiu; c) sa efectueze lucrrile avocaiale repartizate de avocatul ndrumtor i de serviciul de asistenta judiciar al baroului; d) sa participe la toate manifestrile profesionale la care este convocat de ctre organele de conducere ale profesiei; e) sa desfoare o activitate efectiv n profesie i sa anune n scris orice motiv de suspendare a stagiului. Avocatul stagiar care urmeaz cursurile de pregtire i perfecionare profesional organizate de I.N.P.P.A. este obligat sa ndeplineasc i ndatoririle ce decurg din aceasta calitate i sa respecte contractul de formare profesional ncheiat cu I.N.P.P.A. Nerespectarea acestor ndatoriri se sanctioneaza ca abatere disciplinar. Durata stagiului este de 2 ani, calculat de la data nscrierii n Tabloul avocailor. Perioada n care avocatul stagiar urmeaz cursurile I.N.P.P.A. se include n durata stagiului. Pentru a fi nscris n tabloul avocailor stagiari cu drept de exercitare a profesiei, avocatul stagiar va nregistra la barou un contract de colaborare profesional sau un contract de salarizare n interiorul profesiei. Contractul se ncheie cu una dintre formele de exercitare a profesiei, urmnd ca avocatul sa efectueze perioada de stagiu sub ndrumarea unui avocat care ndeplinete condiiile cerute de lege. Contractul va meniona obligaia de a se asigura avocatului stagiar venitul minim garantat pe economia naionala, distinct de veniturile ocazionale ale avocatului stagiar asigurate din asistenta judiciar pentru care a fost desemnat de serviciul de asistenta judiciar al baroului.

4.3 Definitivarea in profesie. Dobndete calitatea de avocat definitiv avocatul stagiar care a promovat examenul de definitivare, precum i avocatul care a promovat examenul de absolvire a Institutului Naional pentru Pregtirea i Perfecionarea Avocailor. Dobndete calitatea de avocat definitiv cel nscris n profesie beneficiind de scutirea de examen, dac a fost definitivat n funcia juridic pe care a exercitat- o nainte de primirea n avocatura sau a promovat examen de definitivare n aceasta funcie. Cei care nu ndeplinesc condiiile de vechime n profesiile anterioare vor fi obligai sa susin examenul de definitivare n avocatura. Avocatul definitiv are dreptul sa pun concluzii la toate instanele, cu excepia naltei Curi de Casaie i Justiie i Curii Constituionale, unde va putea pune concluzii dac are o vechime nentrerupt n profesie de cel puin 5 ani de la definitivare.

4.3.1 Examenul de definitivare n profesia de avocat. Examenul de definitivare n profesia de avocat se organizeaz de ctre fiecare barou, Consiliul U.N.B.R. urmnd a asigura caracterul unitar al acestuia. Regulamentul de examen va fi comunicat barourilor inclusiv prin afiare pe internet cu minimum 60 de zile anterior datei examenului i va fi adus la cunostiinta candidailor prin grija consiliilor barourilor. Rezultatele examenului vor fi validate de consiliul baroului i vor fi comunicate U.N.B.R.. I.N.P.P.A. va comunica, n mod corespunztor, rezultatele examenului de absolvire. Dup promovarea examenului, candidatul dobndete titlul profesional de avocat definitiv i va fi nscris n Tabloul avocailor definitivi. Acelasi titlu profesional il dobandeste si avocatul stagiar care a promovat examenul de absolvire a I.N.P.P.A. , pe baza diplomei de absolvire a I.N.P.P.A., Consiliul Baroului urmnd a emite decizia de constatare a calitii de avocat definitiv i a efectua, in consecina, nscrierea pe Tabloul avocailor definitivi.

Seciunea 5. Incompatibilitati si interdicii.

5.1 Incompatibiliti Cazurile de incompatibilitate prevzute de Legea 51/1995 reprezint modalitati de asigurare pentru avocat a independentei specifice profesiei, dar si de pstrare a demnitatii si prestigiului corpului profesional. Cazurile de incompatibilitate vizeaza intreaga perioada in care o persoana are calitatea de avocat, incepand de la primirea n profesie cat i, ulterior, in timpul exercitarii acesteia. Sunt incompatibile cu exercitarea profesiei de avocat, dac legi speciale nu prevd altfel: a) faptele personale de comer exercitate cu sau fr autorizaie; b) calitatea de asociat ntr-o societate comercial n nume colectiv, de comanditar ntr-o societate comercial n comandit simpla sau n comandit pe aciuni; c) calitatea de administrator ntr-o societate comercial n comandit pe aciuni; d) calitatea de preedinte al consiliului de administraie, administrator unic, sau membru n comitetul de direcie al unei societi comerciale pe aciuni sau cu rspundere limitat. Avocatul poate fi asociat sau acionar la societile comerciale cu rspundere limitat sau la cele pe aciuni. Avocatul poate ndeplini funcia de membru n consiliul de administraie al unei societi comerciale pe aciuni sau cu rspundere limitat, cu obligaia de a aduce acest fapt la cunostinta decanului baroului n care i exercita profesia. Avocatul va furniza toate explicaiile asupra condiiilor n care el exercita funcia de membru al consiliului de administraie i va prezenta toate documentele doveditoare n acest sens, cu respectarea regulilor confidenialitii. Dac consiliul baroului apreciaz ca exercitarea funciei de membru al consiliului de administraie este sau devine incompatibil cu demnitatea i cu regulile de conduita impuse avocailor poate, n orice moment, sa solicite celui interesat sa prseasc funcia pe care o ocupa. Decizia consiliului baroului va fi comunicat, de ndat, avocatului n cauza, nclcarea de ctre avocat a acestor prevederilor constituind abatere disciplinar grava. Nu este incompatibil avocatul salarizat n interiorul profesiei de avocat. Incompatibilitile prevzute de lege se verifica i se constata de ctre consiliul baroului, chiar i din oficiu. Avocatul devenit incompatibil are obligaia sa ncunotineze n scris consiliul baroului, solicitnd trecerea sa de pe Tabloul avocailor cu drept de exercitare a profesiei pe Tabloul avocailor incompatibili. Continuarea exercitrii profesiei dup intervenirea cazului de incompatibilitate constituie exercitarea fr drept a profesiei de avocat, cu consecinele prevzute de lege. Consiliul baroului poate emite din oficiu decizie de trecere pe Tabloul avocailor incompatibili, insa este obligatorie ascultarea avocatului. Avocatul va fi convocat n vederea ascultrii prin scrisoare recomandat cu confirmare de primire. Lipsa nejustificat a avocatului la data indicat n convocare nu mpiedica luarea msurii.

5.2 Interdicii. Legea de organizare si funcionare a profesiei reglementeaz interdicii pentru avocai. Aceste interdictii sunt edictate in considerarea funciilor anterior deinute si care ar putea impieta asupra obiectivitatii actului de justitie sau care ar putea crea premisele unei subiectivitati in aprecierea activitatii avocatului. Avocaii - foti judectori nu pot pune concluzii la instanele unde au funcionat, timp de 2 ani de la ncetarea funciei deinute. Prin instane n nelesul Legii se neleg: judectoriile, tribunalele, tribunalele specializate, curile de apel, nalta Curte de Casaie i Justiie i Curtea Constituional, inclusiv instanele militare la care avocaii au funcionat ca judectori, indiferent de secia la care au funcionat. n cazul n care, avocatul a funcionat ca judector la mai multe instane, interdicia opereaz pentru fiecare instana i se calculeaz distinct de la data ncetrii activitii la instana respectiva. Aceeai interdicie se aplica i magistrailor-asisteni de la Inalta Curte de Casaie i Justiie i de la Curtea Constituional, executorilor judectoreti, grefierilor i personalului auxiliar al instanelor judectoreti i al Curii Constituionale. Avocaii - fosti procurori i cadre de poliie nu pot acorda asistenta juridic la organul de urmrire penal la care i-au desfurat activitatea timp de 2 ani de la ncetarea funciei respective. n cazul n care avocatul - fost procuror sau cadru de poliie a funcionat i n calitate de judector, interdicia privete att instanele, cat i organele de urmrire penal, pentru fiecare dintre acestea durata fiind calculat n mod corespunztor. Aceeai interdicie se aplica avocailor - foti procurori cu privire la dreptul de a pune concluzii la instanele corespunztoare parchetului n care au funcionat. Dispoziiile referitoare la interdictii se aplica i personalului auxiliar al organelor de urmrire penal. Interdiciiile vizeaza de asemenea si calitatea de ruda sau afin al avocatului pana la gradul al treilea inclusiv, in acest caz fiind interzisa avocatului exercitarea profesiei in ceea ce privete instanele, parchetele de pe lng acestea, i organele de cercetare penal la care lucreaz ruda, soul sau afinul avocatului. Avocatul care se afla n exercitarea unui mandat de deputat sau de senator nu poate sa pledeze n cauzele ce se judeca de ctre judectorii sau tribunale i nici nu poate acorda asistenta juridic la parchetele de pe lng aceste instane. Avocatul aflat n situaia artat nu poate acorda asistenta juridic invinuitilor sau inculpailor i nici nu i poate asista n instane n cauzele penale privind: a) infraciunile de corupie, infraciunile asimilate infraciunilor de corupie, infraciunile n legatura directa cu infraciunile de corupie, precum i infraciunile impotriva intereselor financiare ale Comunitilor Europene, prevzute n Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea i sancionarea faptelor de corupie, cu modificrile i completrile ulterioare; b) infraciunile prevzute n Legea nr. 143/2000 privind combaterea traficului i consumului ilicit de droguri, cu modificrile i completrile ulterioare; c) infraciunile privind traficul de persoane i infraciunile n legatura cu traficul de persoane, prevzute n Legea nr. 678/2001 privind prevenirea i combaterea traficului de persoane, cu modificrile i completrile ulterioare; d) infraciunea de spalare a banilor, prevzut n Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea i sancionarea spalarii banilor, cu modificrile ulterioare; e) infraciunile contra siguranei statului, prevzute n art. 155-173 din Codul penal; f) infraciunile care impiedica nfptuirea justiiei, prevzute n art. 259-272 din Codul penal; g) infraciunile contra pcii i omenirii, prevzute n art. 356-361 din Codul penal. Avocatul avnd calitile menionate anterior nu poate s pledeze n cauzele civile sau comerciale impotriva statului, autoritilor sau instituiilor publice, companiilor naionale ori societilor naionale, n care acestea sunt pri. De asemenea, nu poate sa pledeze n procese intentate statului roman, n fata instanelor internaionale. Aceste interdicii nu se aplica n cauzele n care avocatul este parte n proces sau acorda asistenta ori reprezentare soului ori rudelor pn la gradul IV inclusiv. nclcarea de ctre avocai a altor restricii sau interdicii la care sunt supui conform legilor speciale, constituie abatere disciplinar grava. Nerespectarea dispoziiilor legale privitoare la interdicii, in mod direct sau folosindu-se de forma de organizare profesional ori de raporturile de conlucrare profesional n scopul eludrii acestora, svrete abatere disciplinar grava. Consiliul baroului se poate sesiza i din oficiu.

Seciunea 6. Incetarea si suspendarea calitatii de avocat. Transferul avocatului.

6.1 ncetarea calitii de avocat. Calitatea de avocat nceteaz: a) prin renunare scris la exerciiul profesiei; b) prin deces; c) prin excluderea din profesie, ca sanciune disciplinar; d) n cazul n care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o fapta prevzut de legea penal i care l face nedemn de a fi avocat, potrivit legii. ncetarea calitii de avocat se constata prin decizie a consiliului baroului i are drept consecina radierea celui n cauza din Tabloul avocailor. Avocatul care renuna la exerciiul profesiei va formula o cerere n scris. Renuntarea la exercitarea profesiei este insotita de obligatia avocatului ca, cu cel puin 60 de zile nainte de data prevzut pentru ncetarea activitii, sa finalizeze toate cauzele angajate sau sa asigure substituirea. Lista cuprinznd cauzele nefinalizate, numele avocailor care le vor prelua, va fi prezentata de ctre avocat baroului. n caz de deces al avocatului, cauzele acestuia vor fi preluate de ctre colaboratorii ori asociaii defunctului, iar n lipsa lor, consiliul baroului va desemna avocaii ce le vor prelua. n cazul n care avocatul ndeplinete condiiile de pensionare prevzute de lege, are dreptul sa solicite continuarea exercitrii profesiei. Cererea de continuare a exercitrii profesiei se soluioneaz de consiliul baroului. Avocatul poate continua exercitarea profesiei pe baza unui aviz medical privind meninerea capacitii fizice i psihice necesare exercitrii profesiei de avocat. Avizul medical se prezint anual pentru nscrierea n tablou. Avocatul pensionar care continua exercitarea profesiei sau este meninut n profesie este obligat sa contribuie la constituirea fondului sistemului propriu de asigurri sociale n condiiile prevzute de legislaia pensiilor i asigurrilor sociale pentru avocai. In cazul in care consiliul baroului da decizie de respingere a meninerii n activitate, aceasta poate fi contestat, n termen de 15 zile de la comunicare, la Consiliul U.N.B.R.

6.2 Suspendarea calitii de avocat. Calitatea de avocat este suspendat: a) n caz de incompatibilitate, pe durata existenei acestei stri; b) pe perioada interdiciei de a profesa, dispus prin hotrre judectoreasc sau disciplinar; c) n caz de neplata total sau parial a taxelor i a contribuiilor profesionale ctre barou, ctre U.N.B.R. i ctre sistemul propriu de asigurri sociale, timp de 3 luni de la scadenta acestora i pana la lichidarea integrala a datoriilor; d) la cererea scris a avocatului. Dreptul de a exercita profesia de avocat poate fi suspendat n cazul n care impotriva avocatului s-a pus n micare aciunea penal sau s-a dispus trimiterea n judecata pentru svrirea unei infraciuni de natura sa aduc atingere prestigiului profesiei, pana la pronunarea unei hotrri judectoreti definitive. Avocatul este dator sa ncunotineze de ndat consiliul baroului despre orice situaie care ar putea duce la suspendarea exerciiului dreptului de a profesa. Nerespectarea acestei obligaii constituie abatere disciplinar. Decanul i consiliul baroului se pot sesiza pe orice cale cu privire la aplicarea dispoziiilor legale referitoare la existenta unor situaii ce ar duce la suspendarea exerciiului dreptului de a profesa a avocatului. Pentru situaiile ce ar putea duce la suspendarea exerciiului profesiei, decizia se va emite de ctre consiliul baroului dup ascultarea avocatului n cauza. Decizia consiliului baroului este executorie. Decizia se va menona, n mod corespunztor, n Tabloul avocailor i n Tabloul avocailor incompatibili. Decizia consiliului baroului poate fi contestat la Consiliul U.N.B.R. n termen de 15 zile de la comunicarea acesteia. Contestaia nu suspenda executarea. Pentru situatia n care msura suspendrii a fost luat pentru neplata total sau parial a taxelor i contribuiilor profesionale, la cererea avocatului n cauza, consiliul baroului, dup verificarea temeiurilor cererii sau a dovezii achitrii taxelor i contribuiilor, poate dispune ncetarea msurii suspendrii i tergerea meniunilor din tablou. Exercitarea profesiei de ctre avocatul al crui drept de exercitare a profesiei este suspendat, n perioada msurii suspendrii, constituie abatere disciplinar grava. Avocatul impotriva cruia s-a dispus msura suspendrii este obligat ca n termen de cel mult 15 zile de la data comunicrii msurii sa i asigure substituirea.

6.3 Transferul ntr-un alt barou. Avocatul poate sa solicite, pentru motive justificate, transferul n alt barou. In acest scop se va adresa n scris decanului baroului de la care dorete sa se transfere. Cererea de transfer va fi nsoit de acte doveditoare i de un certificat eliberat de baroul de la care se solicita transferul. Certificatul va indica datele personale, profesionale, disciplinare ale solicitantului i va atesta ca solicitantul a achitat la zi taxele i contribuiile profesionale ctre barou, U.N.B.R. i sistemul propriu de asigurri sociale. Consiliul baroului de la care se solicita transferul va elibera certificatul prin avizarea cererii de transfer, pe care o va inainta, mpreun cu dosarul de nscriere n profesie, baroului la care se solicita transferul. Cererea de transfer se soluioneaza pe baza unui raport ntocmit de un consilier delegat, acesta verificand dosarul de nscriere n profesie al celui care solicita transferul, precum i certificatului emis de catre baroul la care se solicita transferul. La soluionarea cererii, consiliul baroului va avea n vedere i respectarea de ctre petent a dispoziiilor privind modul de organizare i funcionare a formelor de exercitare a profesiei, precum i a condiiilor de primire n profesie. Decizia se comunica solicitantului i baroului din care acesta face parte, urmand a se face meniuni corespunztoare n Tabloul avocailor. Decizia prin care s-a respins cererea de transfer va fi motivat i poate fi contestat, n termen de 15 zile de la comunicare, la Consiliul U.N.B.R.

Seciunea 7. Drepturile si obligaiile avocatului. Reguli de deontologie profesionala.

7.1 Drepturile avocailor. Exercitarea profesiei de avocat conform principiilor nscrise in legea de organizare si funcionare nr. 51/1995 presupune asigurarea unor drepturi si obligaii pentru avocai. Drepturile avocailor sunt prevazute in art. 28-37 din legea de organizare si funcionare nr. 51/1995. Acestea sunt urmatoarele:

7.1.1 dreptul avocatului de a asista sau reprezenta orice persoana fizica sau juridica. Acest drept de a asista i de a reprezenta orice persoana fizica sau juridic poate exista doar n temeiul unui contract ncheiat n forma scris, care dobndete data certa prin nregistrarea n registrul oficial de evidenta. Avocatul, precum i clientul au dreptul sa renune la contractul de asistenta juridic sau sa l modifice de comun acord, n condiiile prevzute de statutul profesiei. Renunarea unilaterala a clientului nu constituie cauza de exonerare pentru plata onorariului cuvenit, pentru serviciile avocatiale prestate, precum i pentru acoperirea cheltuielilor efectuate de avocat n interesul procesual al clientului.

7.1.2 dreptul avocatului de a alege i de a fi ales n organele de conducere ale profesiei.

7.1.3 dreptul la onorariu i la acoperirea tuturor cheltuielilor fcute n interesul procesual al clientului su. n acest scop, avocatul poate sa i deschid un cont bancar pentru ncasarea onorariilor i altul pentru depunerea sumelor primite de la client pentru cheltuieli procesuale n interesul acestuia. Modul de administrare a sumelor predate de client avocatului, pentru cheltuieli procesuale n interesul sau, va fi stabilit prin convenia dintre avocat i client, n condiiile prevzute de statutul profesiei. Acestui drept i se confer eficacitate si prin dispoziia legala ce prevede ca este titlu executoriu contractul de asistenta juridic, legal ncheiat. Investirea cu formula executorie este de competenta judectoriei n a carei raza teritorial se afla sediul profesional al avocatului. Restantele din onorarii i alte cheltuieli efectuate de avocat n interesul procesual al clientului sau se recupereaz conform statutului profesiei.

7.1.4 dreptul avocatului la asigurri sociale, in propriul sistem, in condiiile legii Sistemul de asigurri sociale al avocailor este reglementat prin lege i se bazeaz pe contribuia acestora, precum i pe alte surse prevzute de lege ori de Statutul Casei de Asigurri a Avocailor. Timpul servit n avocatura este considerat vechime n munca.

7.1.5 dreptul avocatului la asigurarea secretului profesional. In vederea asigurarii secretului, este decretata de lege inviolabilitatea cu privire la actele i lucrrile cu caracter profesional aflate asupra avocatului sau n cabinetul sau. Ca o consecina, percheziionarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului sau sau ridicarea de nscrisuri i bunuri nu poate fi facuta dect de procuror, n baza unui mandat emis n condiiile legii. Este interzisa ascultarea i nregistrarea, cu orice fel de mijloace tehnice, convorbirilor telefonice ale avocatului, precum si interceptarea i nregistrarea corespondentei sale cu caracter profesional, fiind permisa excepional, in condiiile i cu procedura speciale prevzute de lege. Contactul dintre avocat i clientul sau nu poate fi stnjenit sau controlat, direct sau indirect, de nici un organ al statului. n cazul n care clientul se afla n stare de arest sau detenie, administraia locului de arest ori detenie are obligaia de a lua msurile necesare pentru respectarea acestor drepturi.

7.1.6 dreptul avocatului la sediu profesional si la sedii secundare. Oricare dintre formele de exercitare a profesiei prevazute de lege are dreptul la sediu profesional n circumscripia baroului n care sunt nscrii i la sedii secundare n alt barou din ara sau din strintate unde sunt luate n evidenta. Ministerul Justiiei asigura spaiile necesare n vederea desfurrii activitii avocailor n sediul instanelor judectoreti.

7.1.7 dreptul avocatului de a fi ocrotit, conform legii, in exercitarea profesiei. n exercitarea profesiei avocaii sunt ocrotii de lege, fr a putea fi asimilai funcionarului public sau altui salariat. O serie de infractiuni savarsite impotriva avocatului n timpul exercitrii profesiei i n legatura cu aceasta reprezinta variante agravate ale infractiunilor prevazute de codul penal. Astfel, insulta, calomnia ori ameninarea svrite impotriva avocatului n timpul exercitrii profesiei i n legatura cu aceasta se pedepsesc cu nchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, iar lovirea sau alte acte de violenta svrite mpotriva avocatului se pedepsesc cu nchisoare de la 6 luni la 3 ani, pentru acest ultim caz, aciunea penal punandu-se n micare i din oficiu. Retragerea plngerii prealabile sau mpcarea prilor inlatura rspunderea penal. Avocatul este obligat sa respecte solemnitatea edinei de judecata, sa nu foloseasc cuvinte sau expresii de natura a aduce atingere autoritii, demnitii i onoarei completului de judecata, procurorului, celorlali avocai i prilor ori reprezentanilor acestora din proces. Avocatul nu rspunde penal pentru susinerile fcute oral sau n scris, n forma adecvat i cu respectarea enuntate, n fata instanelor de judecata, a organelor de urmrire penal sau a altor organe administrative de jurisdicie i numai dac aceste sustineri sunt n legatura cu aprarea n acea cauza i sunt necesare stabilirii adevrului. Nerespectarea de ctre avocat a prevederilor legale mai sus mentionate constituie abatere disciplinar grava. Rspunderea disciplinar nu exclude rspunderea juridic penal sau civil. Urmrirea penal i trimiterea n judecata a avocatului pentru fapte penale svrite n exercitarea profesiei sau n legatura cu aceasta se pot face numai cu aprobarea procurorului general al parchetului de pe lng curtea de apel n a carei raza de competenta s-au svrit faptele.

7.2 ndatoririle avocailor. ndatoririle avocatului pot fi mprite dup cum se raporteaz la relaia sa cu clientul, cu organele profesiei sau cu instana de judecat.

7.2.1. n raporturile cu clientul. Avocatul este dator sa studieze temeinic cauzele care i-au fost ncredinate, angajate sau din oficiu, sa se prezinte la fiecare termen la instanele de judecata sau la organele de urmrire penal ori la alte instituii, conform mandatului ncredinat, sa manifeste contiinciozitate i probitate profesional, sa pledeze cu demnitate fata de judectori i de prile din proces, sa depun concluzii scrise sau note de edina ori de cte ori natura sau dificultatea cauzei cere aceasta ori instanta de judecata dispune n acest sens. Nerespectarea imputabil a acestor ndatoriri profesionale constituie abatere disciplinar. Avocatul este obligat sa restituie actele ce i s-au ncredinat persoanei de la care le-a primit. Avocatul este obligat sa acorde asistenta juridic n cauzele n care a fost desemnat din oficiu sau gratuit de ctre barou. Avocatul este obligat sa se asigure pentru rspunderea profesional, n condiiile stabilite prin statutul profesiei. Avocatul este obligat s pstreze secretul profesional. n acest sens se prevede c avocatul nu poate asista sau reprezenta pri cu interese contrare n aceeai cauza sau n cauze conexe i nu poate pleda mpotriva parii care l-a consultat mai nainte n legtura cu aspectele litigioase concrete ale pricinii. Avocatul nu poate fi ascultat ca martor i nu poate furniza relaii nici unei autoriti sau persoane cu privire la cauza care i-a fost ncredinat, dect dac are dezlegarea prealabil, expres i scris din partea tuturor clienilor si interesai n cauza. Calitatea de martor are ntietate fata de calitatea de avocat cu privire la faptele i mprejurrile pe care acesta le-a cunoscut nainte de a fi devenit aprtor sau reprezentant al vreunei pri n cauza. Dac a fost ascultat ca martor, avocatul nu mai poate desfasura nici o activitate profesional n acea cauza. Avocatul nu poate ndeplini funcia de expert sau de traductor n cauza n care este angajat aprtor.

7.2.2. n raport cu organele profesiei. Avocatul este obligat sa participe la toate edinele convocate de consiliul baroului, la activitile profesionale i la edinele organelor de conducere din care face parte. Absentarea repetat i n mod nejustificat constituie abatere disciplinar. Avocatul este obligat sa in evidentele cerute de lege i de statut cu privire la cauzele n care s-a angajat i sa achite cu regularitate i la timp taxele i contribuiile stabilite pentru formarea bugetului baroului i a fondurilor Casei de Asigurri a Avocailor din Romnia i ale filialelor. Bugetul U.N.B.R. este format din contribuiile barourilor, stabilite conform legii i statutului profesiei. Este interzis avocatului ca, n mod nemijlocit sau prin persoane interpuse, sa foloseasc procedee incompatibile cu demnitatea profesiei n scopul dobndirii clientelei. De asemenea, este interzis avocatului sa foloseasc mijloace de reclama sau de publicitate n acelai scop. Statutul stabilete cazurile i msura n care avocatul poate informa publicul cu privire la exercitarea profesiei sale.

7.2.3.n raporturile cu instanele de judecat. Avocatul este obligat sa poarte roba n fata instanelor judectoreti. Purtarea robei n afar incintei instanei judectoreti este interzis, cu excepia cazurilor n care avocatul este delegat de ctre organele profesiei sa reprezinte baroul sau U.N.B.R. ntr-o ocazie care impune aceasta inuta. n raporturile cu magistraii, avocatul trebuie s aib o atitudine care s dovedeasc respect, cinste i corectitudine, dar tratnd n acelai timp cauza cu contiincioazitate i fermitate, n raport de interesele clientului su. Codul deontologic al avocatului romn interzice acestuia s procedeze la inducerea n eroare a magistratului sau s furnizeze date ori acte false n legtur cu pricina. Aceste obligaii sunt valabile i n raporturile pe care avocaii le au cu arbitrii, experii sau alte persoane care particip la nfptuirea actului de justiie.

7.3 Reguli de deontologie profesionala.

Principiile i regulile de baza ale relatiei dintre avocat i client Dreptul avocatului de a asista, a reprezenta ori a exercita orice alte activiti specifice profesiei se nate din contractul de asistenta juridic, ncheiat n forma scris, ntre avocat i client ori mandatarul acestuia. Forma, coninutul i efectele contractului de asistenta juridic sunt stabilite prin prezentul Statut. Avocatul nu poate aciona dect n limitele contractului ncheiat cu clientul sau, cu excepia cazurilor prevzute de lege. n exercitarea profesiei sale avocatul este independent. Activitatea avocatului nu poate fi motivat dect n interesul clientului, apreciat n limitele legii, ale prezentului statut i ale codului deontologic. Constituie atingere a independentei avocatului i, ca atare, trebuie evitate i inlaturate de ctre avocat, prin orice mijloace legale: a) existenta unui interes propriu ori al persoanelor apropiate lui n cauza care i-a fost ncredinat; b) prestarea de activiti avocatiale n scopul de a se face placut clienilor, magistrailor sau publicului; c) prestarea de activiti avocatiale din simpla complezenta; d) existenta oricror presiuni n scopul nerespectrii secretului profesional. Avocatul trebuie sa depun toat diligenta pentru aprarea libertilor, drepturilor i intereselor legitime ale clientului. Avocatul este dator sa i sfatuiasca clientul cu promptitudine, n mod constiincios, corect i cu diligenta. Avocatul i informeaz clientul cu privire la evoluia cazului ce i-a fost ncredinat. Probitatea, spiritul de dreptate i onestitatea avocatului sunt condiii ale credibilitatii avocatului i profesiei. Avocatul este confidentul clientului n legatura cu cazul ncredinat. Confidenialitatea i secretul profesional garanteaz ncrederea n avocat i constituie obligaii fundamentale ale avocatului. Avocatul nu trebuie sa fie sfatuitorul i nici reprezentantul sau aprtorul a mai mult de un client ntr-una i aceeai cauza, atunci cnd interesele clienilor sunt conflictuale sau cnd exista, n mod real, riscul de a aparea un astfel de conflict de interese. Avocatul trebuie sa se abin sa se mai ocupe de cauzele tuturor clienilor implicai, atunci cnd intervine un conflict ntre interesele acestora, cnd secretul profesional risca sa fie violat sau cnd independenta sa risca sa fie tirbit. Avocatul nu poate accepta o cauza a unui nou client, dac secretul informaiilor ncredinate de un client anterior risca sa fie afectat sau atunci cnd cunoaterea de ctre avocat a cauzelor unui client anterior l favorizeaz nejustificat pe noul client. n cazul n care avocaii practica profesia ntr-o forma asociativa, n colaborare sau n conlucrare cu ali avocai, dispoziiile alin. (1) - (3) se aplica tuturor avocailor.

Exista conflict de interese, n situaiile n care: a) n activitatea de consultana, cnd la data solicitrii sale, avocatul care are obligaia de a da clientului sau o informaie completa, loiala i fr rezerve, nu-i poate ndeplini misiunea fr a compromite interesele unuia sau a mai multor clieni, prin analiza situaiei prezentate, prin utilizarea mijloacelor juridice preconizate, fie prin concretizarea rezultatului urmrit; b) n activitatea de asistare i de aprare, atunci cnd la data sesizrii sale, asistarea mai multor pri ar determina avocatul sa prezinte o alta aprare, diferita de aceea pentru care ar fi optat, dac i-ar fi fost ncredinat aprarea intereselor unei singure pri, inclusiv n ceea ce privete tehnicile i mijloacele profesionale ale aprrii. c) prin modificarea sau evoluia situaiei ce i-a fost prezentat iniial, avocatul descoper una dintre dificultile artate la lit. a) i b).

Nu exista conflict de interese: a) atunci cnd, dup ce i-a informat clienii i a primit acordul acestora, avocatul, n exercitarea diferitelor sale activiti va incerca sa concilieze contrarietatea de interese; b) atunci cnd, n acord deplin cu clienii, avocatul i consiliaza ca, plecand de la situaia ce i-a fost prezentat, sa adopte o strategie comuna, sau dac, n cadrul unei negocieri, avocaii care sunt membri ai aceleiai forme de exercitare a profesiei intervin separat pentru clieni diferii care sunt ns informati cu privire la aceasta apartenena comuna; c) atunci cnd, dup ce avocatul aduce la cunostinta fiecruia dintre clienii potenial afectai de asistenta juridic acordat, existenta sau posibilitatea crerii unui conflict de interese, precum i eventualele consecine nefavorabile ale acestuia, fiecare dintre respectivii clieni i dau acordul expres i prealabil cu privire la prestarea activitii de asistenta juridic. Cu excepia unui acord ntre pri, avocatul trebuie sa se abin de la a se ocupa de cauzele tuturor clienilor implicai, atunci cnd se ivete un conflict de interese, cnd avocatul apreciaz ca nu poate asigura aprarea drepturilor i intereselor legitime ale fiecrui client n parte, cnd secretul profesional risca sa fie violat sau cnd independenta sa risca sa fie lezata. Avocatul va incerca n momentele oportune sa-i consilieze clientul cu privire la posibilitatea soluionrii unui conflict pe cale amiabila sau printr-o cale legal alternativa, apta a protegui drepturile i interesele legitime ale acestuia. Avocatul este obligat sa se asigure de rspundere profesional. Secretul profesional este de ordine publica. Avocatul este dator sa pstreze secretul profesional privitor la orice aspect al cauzei care i-a fost ncredinat. Avocatul nu poate fi obligat n nici o circumstan i de ctre nici o persoana sa divulge secretul profesional. Avocatul nu poate fi dezlegat de secretul profesional nici de ctre clientul sau i nici de ctre o alta autoritate sau persoana. Se excepteaz ns cazurile n care avocatul este urmrit penal, disciplinar, sau atunci cnd exista o contestaie n privinta onorariilor convenite, exclusiv pentru necesitai stricte pentru aprarea sa. Obligaia de a pstra secretul profesional nu mpiedica avocatul sa foloseasc informaiile cu privire la un fost client, dac acestea au devenit publice. Nerespectarea prevederilor prezentului articol constituie abatere disciplinar grava. Obligaia de a pstra secretul profesional, este absolut i nelimitat n timp. Obligaia se ntinde asupra tuturor activitile avocatului, ale asociailor si, ale avocailor colaboratori, ale avocailor salarizai din cadrul formei de exercitare a profesiei, inclusiv asupra raporturilor cu ali avocai.

Seciunea 8. Rspunderea disciplinara a avocatului.

8.1 Notiune. Avocatul rspunde disciplinar pentru nerespectarea prevederilor legii de organizare si functionare a profesiei sau ale statutului, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale baroului sau ale uniunii, precum i pentru orice fapte svrite n legatura cu profesia sau n afar acesteia, de natura sa prejudicieze onoarea i prestigiul profesiei sau ale instituiei. Abaterea disciplinar, in sensul Legii 51/1995, este reprezentata de fapta svrit de un avocat, prin care se incalca dispoziiile legii, ale statutului profesiei, hotrrile obligatorii ale organelor profesiei, ale consiliului baroului n care avocatul este nscris sau n care i are sediul secundar i care este de natura sa prejudicieze onoarea sau prestigiul profesiei. Abaterea disciplinar grava este reprezentata nclcarea dispoziiilor din Legea nr. 51/1995 i din statut ce prevd expres o astfel de calificare. Savarsirea de abateri disciplinare atrage raspunderea disciplinara a avocatului. Rspunderea disciplinar nu exclude rspunderea civil, penal sau administrativ. Aciunea disciplinar poate fi exercitat n termen de cel mult un an de la data svririi abaterii. Repetarea unei abateri disciplinare constituie o circumstan agravant, luat n considerare la aplicarea sanciunii.

8.2 Instantele disciplinare. Sesizarile cu privire la savarsirea de fapte ce pot constitui abateri discilpinare revin in atributiile avocatului care conduce asistenta judiciar de pe lng fiecare instanta, acesta fiind obligat sa anunte n scris consiliului baroului despre faptele comise de orice avocat. De asemenea, instanele judectoreti i parchetele Ministerului Public sunt obligate sa nainteze consiliului baroului orice plngere facuta impotriva unui avocat i sa l ntiineze despre orice aciune de urmrire penal sau de judecata pornit impotriva unui avocat. Consiliul baroului se poate sesiza si din oficiu prin hotrre consemnat n procesul-verbal de edina. Consiliul baroului are compententa anchetarii abaterii i exercitarii aciunii disciplinare, iar pentru decanii barourilor i membrii Consiliului U.N.B.R., organul competent este Consiliul U.N.B.R. Persoana anchetata sau trimisa n judecata disciplinar nu poate participa la dezbateri sau la luarea hotrrii.

Instanele disciplinare sunt: a) Comisia de disciplina a baroului care judeca n prima instanta, n complet de 3 membri, abaterile disciplinare svrite de avocaii din baroul respectiv. b) Comisia centrala de disciplina este organizat i funcioneaz in cadrul U.N.B.R. Aceasta judeca: 1) ca instanta de fond, n complet de 3 membri, abaterile svrite de membrii Consiliului U.N.B.R. i de decanii barourilor; 2) n contestaie, n complet de 5 membri, potrivit prevederilor statutului profesiei. c) Consiliul U.N.B.R., n plenul sau, constituit ca instanta discilpinara. Acesta are competenta de a judeca recursul declarat impotriva deciziei disciplinare a Comisiei centrale de disciplina, ca instanta de fond, fiind constituit ca instanta disciplinar n plenul sau, n afar de persoana implicata n cauza. Impotriva hotrrilor pronunate de catre Comisia Centrala de Disciplina, precum si de catre Consiliul U.N.B.R., constituit ca instanta disciplinar n plenul sau, partea interesat poate declara recurs la secia de contencios a Curii de Apel Bucureti, hotrrea acesteia fiind definitiva i irevocabil. Consiliile barourilor in evidenta sanciunilor disciplinare aplicate fiecrui avocat, fiind obligate sa comunice situaia disciplinar a avocatului la cererea organelor profesiei.

8.3 Procedura anchetei disciplinare Plngerea ndreptat impotriva unui avocat se adreseaz consiliului baroului pe al crui tablou avocatul figureaz cu drept de exercitare a profesiei. Dac avocatul este pensionar care i continua activitatea n profesie, este incompatibil sau s-a retras din profesie, plngerea se adreseaz baroului n care avocatul este sau a fost nscris n tablou. Consiliul baroului va ancheta abaterea indicata n plngere sau n sesizare. Pentru abaterile disciplinare savarsite de decanii barourilor si de catre membrii consiliului U.N.B.R., plngerea sau sesizarea se nainteaz Consiliului U.N.B.R. Anchetarea abaterii disciplinare se efectueaz de consiliul baroului. n acest scop, consiliul va desemna un consilier pentru efectuarea cercetrii disciplinare prealabile. Dac abaterea disciplinar s-a svrit pe raza unui alt barou, consiliul baroului poate decide efectuarea de cercetri, prin comisie rogatorie, de consiliul baroului pe raza cruia s-a svrit fapta. Anchetarea abaterii disciplinare a unui membru al Consiliului U.N.B.R. sau a unui decan se efectueaz de ctre Consiliului U.N.B.R. n acest scop, consiliul va desemna pe unul dintre consilieri pentru efectuarea cercetrii disciplinare prealabile. Consilierul desemnat pentru efectuarea cercetrii prealabile se poate abine sau poate fi recuzat de avocatul cercetat. Cererea de recuzare se formuleaz n scris i se judeca de ctre consiliul baroului, respectiv de Consiliul U.N.B.R., n absenta consilierului recuzat. Anchetarea abaterii disciplinare se va face cu celeritate. Cercetrile se efectueaz dup convocarea n scris, prin scrisoare recomandat cu confirmare de primire, a avocatului cercetat, trimisa la sediul sau profesional. Convocarea se poate face i prin ntiinare n scris printr-un mijloc de comunicare ce asigura conservarea dovezii i a datei la care s-a fcut ntiinarea, ori prin luarea la cunostinta prin semnatura. Cercetarea se efectueaz numai dup ncunotinarea avocatului cu privire la obiectul anchetei disciplinare prin luarea la cunostinta a coninutului plngerii ori al sesizrii. Avocatul cercetat poate da explicaii scrise. Refuzul de a da curs convocrii constituie o nclcare a ndatoririlor profesionale i nu impiedica desfurarea anchetei disciplinare. n cursul cercetrilor, preedintele U.N.B.R., decanul sau consilierul delegat va convoca n vederea ascultrii persoana care a formulat plngerea, precum i orice alte persoane ale cror declaraii pot elucida cazul, va face verificri de nscrisuri i va culege informaii, prin mijloacele prevzute de lege. Dup efectuarea cercetrilor, consilierul delegat ntocmete un referat scris n care va consemna faptele, probele administrate, poziia celui cercetat i propunerea privind soluionarea plngerii sau sesizrii. Referatul astfel ntocmit va fi nregistrat la secretariatul decanului baroului, respectiv al U.N.B.R., n cel mult 30 de zile de la primirea nsrcinrii. n edina imediat urmtoare datei la care referatul a fost nregistrat, Consiliul U.N.B.R. sau, dup caz, consiliul baroului procedeaz la anchetarea abaterii pe baza referatului i a lucrrilor care au