Operatii Farmaceutice Generale

Click here to load reader

download Operatii Farmaceutice Generale

of 48

 • date post

  05-Dec-2014
 • Category

  Documents

 • view

  479
 • download

  42

Embed Size (px)

description

curs

Transcript of Operatii Farmaceutice Generale

Curs nr. 3 CAPITOLUL II OPERAII FARMACEUTICE GENERALE2.1. CNTRIREAEste operaia prin care se determin masa substanei sau produsului cntrit. n realizarea acestui scop se utilizeaz balana i greuti corespunztoare. n ara noastr unitatea de msur pentru mas este gramul cu multiplii i submultiplii si.

2.1.1. Tipuri de balane utilizate n unitile farmaceuticeA. Cumpna de mn pe acest tip de balan se cntresc n general cantiti mici de substan n funcie de sarcina maxim admis (0,1-100 g). Cumpna este compus dintr-o prghie suspendat ntr-o furc metalic care se termin cu un inel. La extremitile celor dou brae ale prghiei sunt atrnate cu ajutorul a trei nururi cte un platan. Pe braul stng al prghiei este o scal gradat prevzut cu un cursor. Pe platanul stng se pun greutile iar pe platanul drept se cntresc substanele pe tecturi de hrtie. n timpul cntririi cumpna se ine n mna stng cu inelul n degetul arttor iar cu dreapta se manevreaz cursorul, respectiv se face cntrirea substanelor. Acest tip de balan este prezentat n figura 2.1.:

Figura 2.1. Cumpna de mn B. Balana de receptur se utilizeaz pentru cntriri ntre 10-1.000 g. Balana de receptur are dou brae egale de care sunt suspendate dou talere. n repaus balana se blocheaz cu ajutorul unui dispozitiv, sau se aeaz pe unul din talere o greutate astfel nct balana s fie protejat de micrile brute ale aerului sau manevrri necorespunztoare.

Punctul de echilibru este indicat de un ac fixat la mijlocul prghiei i care se mic n faa unui cadran gradat. n acelai mod ca i la cumpna de mn greutile se aeaz pe talerul stng iar substanele medicamentose, sau alte materiale de cntrit se aeaz pe talerul drept. Pe talere nu se pun greuti i nici materiale de cntrit dect atunci cnd balana este n poziia nchis, pentru a evita dereglrile balanei. Acest tip de balan este prezentat n figura 2.2.:

Figura 2.2. Balana de receptur C. Balana semiautomat de tip Sibiu Aceast balan poate cntri maximum 1 kg i minimum 10 g, avnd o sensibilitate de 1g. Acest tip de balan are un singur taler. Indicarea masei diferitelor materiale sau substane cntrite are loc pe o scal gradat de la 1 100 g. Pentru cntriri peste 100g adugarea de greuti a cte 100 g se realizeaz prin rotirea unui dispozitiv sub form de stelu. Acest tip de balan este prezentat n figura 2.3.:

Figura. 2.3. Balana semiautomat de tip Sibiu D. Balana de precizie cu taler superior Qwalabor Aceast balan poate cntri ntre 1g i 1.000g cu o precizie de 0,05g. Cntrirea se efectueaz cu compensaie de tar. n acest scop recipientul se aeaz pe taler iar prin rotirea elementului de deservire (aflat n partea stng jos sau dreapta jos) se regleaz punctul 0 dup care materialul supus cntririi se introduce n recipientul tarat. Cu ajutorul elementelor de deservire de la partea superioar se stabilete masa materialului supus cntririi a crui valoare se citete pe un geam n partea frontal a balanei. Acest tip de balan este prezentat n figura 2.4.:

Figura 2.4. Balana de precizie cu taler superior Qwalabor

E. Balana tehnic Aceast balan poate cntri ntre 50g i 20 kg. Pn la masa de 1kg cntririle se fac prin indicaiile de pe cadran. Peste 1 kg se adaug greuti pe talerul din partea stng la care se adaug indicaiile de pe cadran. Acest tip de balan este prezentat n figura 2.5.:

Figura 2.5. Balana tehnic F. Balana Analitic Se utilizeaz pentru cntriri foarte exacte mai ales n laboratoare de analiza medicamentului. Pe aceast balan se pot efectua cntriri cu o precizie de 4 zecimale. Modul de cntrire este ca i la balanele obinuite privind talerele utilizate, iar citirea rezultatelor se face prin nsumare greutilor de pe platan cu diviziunile adugate prin rotirea butonului de rotire. Schema unei balane analitice este prezentat n figura 2.6..

2.1.2. Aspecte tehnice legate de funcionarea i pstrarea balanelorA. Caracteristicile balanelor O balan pentru a fi utilizat trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii: S fie sensibil - sensibilitatea este exprimat prin acea greutate minim raportat la ncrctura maxim pe care balana o poate sesiza. S fie stabil s se echilibreze ct mai rapid dup balansare. S fie just (exact) dac se schimb dou greuti egale pe cele dou platane s rmn n echilibru. S fie fidel cntrind diferite mase indiferent de poziia de pe platan s fie necesar aceleai greuti pentru echilibrare. B. Condiii de pstrare a balanelor

Pentru meninerea performanelor tehnice la pstrarea balanelor trebuie respectate urmtoarele condiii: - s nu fie expuse unor variaii mari de temperatur i umiditate; - curirea platanelor, prghiilor, cuitelor se face cu materiale textile fine; - balanele s fie ferite n timpul exploatrii de ocuri mecanice, avnd grij ca totdeauna n timp de repaus sau la ncrcarea talerelor balana s fie n poziia nchis; - balanelor li se impune o verificare cel puin anual, cnd pot fi rezolvate i alte aspecte tehnice de ntreinere (ungerea coloanelor nichelate etc.); - cumpna de mn se pstreaz n cutii sau suspendat cu ajutorul dispozitivului inelar ntr-un cui fixat pe un cadru.

2.1.3. Aspecte practice importante privind cntrireaCu excepia preparatelor parenterale lichide (care se prepar la volum respectnd indicaia m/v) celelalte preparate medicamentoase se prepar la greutate (respectnd indicaia m/m). La cntrire se vor respecta urmtoarele aspecte practice: - cntrirea se va face numai cu balane funcionale, avnd verificarea tehnic. - n afara unor indicaii speciale, cntririle se fac cu o precizie de 0,01 g. - cnd avem indicaia exact cntrit s-au se cntrete exact cntrirea trebuie fcut la balana analitic. - cnd substanele sunt prescrise n pri (prescurtat p) o parte va fi asimilat ca fiind 1g. - alegem balana potrivit cantitii de cntrit. - pentru cantitile sub 0,05 g se utilizeaz pulberi titrate (pulberi diluate 1/10 sau 1/100 pentru exactitatea cntririi). ntotdeauna se verific punctul de echilibru al balanei nainte de cntrire. Pentru cntrirea substanelor solide se pun pe cele dou talere (n situaii n care nu cntrim direct n vasul tarat) 2 tecturi sau 2 cartele de plastomeri egale iar substanele se scot din borcan cu ajutorul linguriei de metal sau plastic i se pun pe talerul drept (pe talerul stng fiind greutile). Talerul drept se va controla inndu-se ntre degetele artor i mijlociu al minii stngi pentru a evita supradozarea. Lichidele se vor cntri n sticle sau vase de laborator tarate. Cntrirea substanelor vscoase se face n patentule sau n capsule de porelan cu ajutorul spatulei.

2.2. MSURAREA LA VOLUM A LICHIDELOR2.1.1. Vase gradate utilizatePentru msurarea la volum a lichidelor se utilizeaz diferite vase gradate, utilizate la temperaturi a lichidelor ntre 150-200C (temperaturi la care este gradat vasul). Cele mai frecvent utilizate sunt: pipete, mensuri, biurete, cilindrii gradai, baloane cotate etc. A. Mensura este confecionat din tabl smluit, porelan sau sticl, are forma unui trunchi de con rsturnat i este marcat n interior ncepnd de jos n sus, cu numrul de mililitrii corespunztor pn la nlimea respectiv. Mensura este indicat pentru msurarea cantitilor mari de lichide (100 2.000 ml) deoarece msurarea cu ajutorul ei este mai puin exact. Forma mensurii este prezentat n figura 2.7.:

Figura 2.7. Mensura B. Cilindrul gradat confecionat din sticl, are form cilindric cu diametrul mic n raport cu nlimea. Este mai exact dect mensura, dar mai puin exact dect pipeta sau biureta. Forma cilindrului gradat este prezentat n figura 2.8.

Figura 2.8. Cilindrii gradai (dup Dua Silvia. Mitroi Brndua, Chimie Analitic cantitativ ghid, University Press, Trgu-Mure, 2006) C. Balon cotat fabricat din sticla, de diferite capaciti are un gt lung i ngust pe care este un semn care marcheaz capacitatea exact a balonului. Baloanele cotate permit o msurare exact a volumului diferitelor lichide. Forma balonului cotat este prezentat n figura 2.9.:

Figura 2.9. baloane cotate (dup Dua Silvia. Mitroi Brndua, Chimie Analitic cantitativ ghid, University Press, Trgu-Mure, 2006) D. Pipeta. Pipetele sunt utilizate pentru volume mai mici de lichid. Ele sunt vase care permit o msurare exact a volumului lichidelor. Pipetele sunt de dou feluri: - pipete cu bul (a); - pipete biuret (b). Forma celor dou tipuri de pipete este prezentat n figura 2.10.

Figura 2.10. Tipuri de pipete (dup Dua Silvia. Mitroi Brndua, Chimie Analitic cantitativ ghid, University Press, Trgu-Mure, 2006) E. Biuretele sunt tuburi de sticl cilindrice, gradate cu diametrul bazei foarte mic n raport cu nlimea, la partea inferioar avnd un robinet cu ajutorul cruia se regleaz scurgerea. Forma diferitelor tipuri de biurete este prezentat n figura 2.11.

Figura 2.11. Biureta cu robinet (a) cu dispozitiv de scurgere Mohr (b) cu dispozitiv de scurgere Bunsen (c) (dup Dua Silvia. Mitroi Brndua, Chimie Analitic cantitativ ghid, University Press, Trgu-Mure, 2006)

2.2.2. Aspecte practice privind msurarea volumelor de lichidePentru msurarea lichidelor trebuie inut cont de urmtoarele aspecte: - alegerea unui vas potrivit raportat la cantitatea de lichid msurat; - msurtorile trebuie fcute la temperatura indicat pe vasul gradat; - pentru exactitatea msurtorii citirea volumului se face la baza meniscului aa cum este prezentat n figurile 2.12 i 2.13.

b a c

Figura 2.12. Citirea biuretei: a, b, c diferite poziii (dup Dua Silvia. Mitroi Brndua, Chimie Analitic cantitativ ghid, University Press, Trgu- Mure, 2006)

Figura 2.13. Citirea meniscului (dup Dua Silvia. Mitroi Brndua, Chimie Analitic cantitativ ghid, University Press, Trgu- Mure, 2006)

2.2.3. Msurarea n picturiMsurarea n picturi se face n diferite situaii i anume: - oricnd avem substane puternic active prescrise n cantiti mai mici dect 2g; - cnd se msoar cantiti mici de lichide. Mrimea picturilor depinde de diferii factori: tensiunea superficial, temperatura lichidelor, vscozitate, ct i de diametrul suprafeei de picurat. Conform F.R. X picturile se msoar cu picurtorul nor