Omul si mediul 1

Click here to load reader

download Omul si mediul 1

of 25

 • date post

  19-Jul-2015
 • Category

  Environment

 • view

  101
 • download

  5

Embed Size (px)

Transcript of Omul si mediul 1

 • OMUL I MEDIUL

 • Natura este darul suprem pe care fiina uman l-a primit vreodat. Omul este dator s nvee mereu a tri n armonie cu el, dar i cu natura, s vegheze prin capacitile i mijloacele sale la ocrotirea spectacolului vieii i al armoniei ce coexist de atta timp ntre celelate vieti din preajm-i, n acest laborator viu al realitii terestre i astrale.

 • Cnd ne gndim la via, ne gndim implicit i la natur, pentru ca ea este cea care l-a nscut pe om, l-a hrnit, l-a adpostit i l-a ajutat s strbat toate vicisitudinile timpului; ea i-a dat prilejul i geniul de a ajunge pe treptele civilizaiei contemporane.

 • Protecia mediului nconjurtor a aprut ca problem a omenirii numai n zilele noastre, respectiv atunci cnd omul a cucerit ntregul spaiu al Terrei, prielnic vieii. Acum, bogiile i resursele de energie au fost afectate n aa msur nct se ntrevede epuizarea rapid a unora dintre ele.Combaterea polurii mediului st n puterea noastr.

 • Problemele de protecie a mediului sunt deosebit de complexe i vizeaz toate sectoarele de activitate: economice, sociale i politice. Rezolvarea acestor probleme reclam participarea tuturor celor implicai n poluarea factorilor de mediu: ageni economici, departamente, ministere, dar i a acelora care sunt interesai n ocrotirea mediului: n primul rnd populaia i reprezentanii ei alei n diverse organisme, organizaii neguvernamentale, ntreaga structur statal

 • Fr ocrotirea mediului nu se poate asigura dezvoltarea durabil. Protecia mediului condiioneaz dezvoltarea durabil la nivelul Uniunii Europene.

 • Poluarea solului este acumularea de compui chimici toxici, sruri, patogeni (organisme care provoac boli), sau materiale radioactive, metale grele care pot afecta viaa plantelor i animalelor.

 • Solul poate fi poluat : 1. direct, prin deversri de deeuri pe terenuri urbane sau rurale, sau din ngraminte i pesticide aruncate pe terenurile agricole; 2. indirect, prin depunerea agenilor poluani ejectai iniial n atmosfer, apa ploilor contaminate cu ageni poluani "splai" din atmosfer, transportul agenilor poluani de ctre vnt de pe un loc pe altul, infiltrarea prin sol a apelor contaminate.

 • Msuri de protecie mpotriva polurii solului - colectarea igienic a reziduurilor menajere n recipiente speciale - ndeprtarea organizat i la perioade ct mai scurte a reziduurilor colectate n afara localitilor - depozitarea controlat sau tratarea corespunzatoare a reziduurilor ndeprtate prin neutralizarea lor - utilizarea n agricultur ca ingramnt natural a reziduurilor - incinerarea reziduurilor uscate - recuperarea i reutilizarea (reciclarea) reziduurilor

 • Poluarea aerului este un amestec de monoxid de carbon i compui organici din combustia incomplet a combustibililor fosili cum ar fi crbunii i de dioxid de sulf de la impuritile din combustibili. n timp ce smogul reacioneaza cu oxigenul, acizii organici i sulfurici se condenseaz sub form de picturi, nteind ceaa.

 • Cauzele poluarii atmosferice si principalii poluanti n fiecare an dezvoltarea industriei genereaz miliarde de tone de materiale poluante care sunt eliberate n atmosfer. Poluanii primari sunt emanai direct n atmosfer, de exemplu dioxidul de sulf, particulele de funingine i oxizii de azot. Poluanii secundari sunt produi prin reacii ntre poluanii primari.

 • PoluaniFuninginea, monoxidul de carbon, dioxidul de sulf i oxizii de azot sunt poluanii primari produi n principal prin arderile de combustibili fosili n centralele energetice, precum petrolul i crbunele. n fiecare an peste 1 miliard de tone de astfel de materiale intra n compoziia atmosferei prin aceste procese. O semnificativ parte a industriei i a transporturilor se bazeaz pe combustibili fosili. Pe masura ce acesti combustibili sunt consumati, n atmosfera sunt eliminate particule chimice de materii poluante. Combustia carbunelui, a petrolului si a benzinei este raspunzatoare pentru majoritatea poluantilor atmosferici. Alte materiale poluante pot avea sursa de emitere industria metalelor (fier, zinc, plumb, cupru), rafinariile petrolifere, uzinele de ciment si cele n care se obtine acidul azotic si acidul sulfuric. Aceste chimicale interactioneaza intre ele dar si cu razele ultraviolete cu intensitati periculoase.

 • Consecintele poluarii atmosferice: - Distrugerea stratului de ozon - Ploaia acid- Smogul- Efectul de ser

 • Msuri de protecie mpotriva polurii aerului:- exploatarea raional a instalaiilor tehnologice selecionate pentru o anumit producie ca fiind cele mai puin poluante- recuperarea i valorificarea substanelor reziduale utilizabile- amplasarea surselor de poluare bazat pe un studiu tiinific al consecinelor pe care le are situarea ntr-o anumit ambian geoclimatic- adoptarea de sisteme s mijloace de transport ct mai puin poluante

 • Poluarea apei

  Poluarea apei este contaminarea cu diverse substane poluante cum ar fi ngrminte chimice, pesticide, deeuri sau resturi de plante descompuse.

 • Poluani ai apei

  Produse petrolierePesticide i ierbicideMetaleleDeeurileCantitile excesive de materie organicPoluarea termal

 • Poluanii rezult n cea mai mare parte n urma activitilor ntreprinse de oameni. Poluanii din surse industriale pot ajunge n natura prin evile de scurgere sau din rezervoare subterane sparte. Apa poluat poate rezulta i din mine unde apa a ntlnit n calea sa roci bogate n minerale sau substanele chimice care au fost folosite pentru a extrage aceste roci. Oraele i alte zone populate pot contribui i ele la poluarea apei, apa n care sunt dizolvate chimicale ajunge n evile de canalizare, i ntr-un tarziu n alte surse de ap.Poluarea apei poate fi cauzat i de alte tipuri de poluare. De exemplu, dioxidul de sulf, de la courile unei centrale electrice.

 • Msuri de protecie mpotriva polurii apei

  - interzicerea ndeprtrii la ntmplare a reziduurilor de orice fel care ar putea polua apa

  - organizarea corect a sistemelor de canalizare i a instalaiilor locale

  - construirea de staii de epurare

  - construirea de staii sau sisteme de epurare specifice pentru apele reziduale ale ntreprinderilor industriale

  - nzestrarea cu sisteme de reinere i colectare a substanelor radioactive din apele reziduale ale unitilor unde se produc sau se utilizeaz radionuclizi

  - controlul depozitrii reziduurilor solide

 • POLUAREA FONIC reprezint expunerea oamenilor sau a animalelor la sunete ale cror intensiti sunt stresante sau care afecteaz sistemul auditiv. Dei sunetele puternice sau nspimnttoare fac parte din natur, n ultimele dou secole zonele urbane i industriale au devenit extrem de zgomotoase.

 • Cea mai mare parte din poluarea fonic provine de la automobile, trenuri i avioane. Unele aparate casnice, instrumente muzicale i jucrii pot fi la fel de zgomotoase ca i pocnitorile si armele de foc. Muzica atunci cnd este ascultat la volum ridicat n cti poate afecta urechea intern. Majoritatea cazurilor de boal s-au nregistrat la locul de munc, unde lucrtorii nu pot evita expunerea la sunetele de intensiti ridicate, i dac aceast expunere este ndelungat pericolul este iminent.

 • Ziua Pmntului este srbatorit pe plan internaional ca o expresie comun, ca o dorin public de a construi o societate stabil.Ziua Pmntului a fost srbatorit pentru prima data la 22 aprilie 1970, cnd aproximativ 20 milioane de americani au ieit n strzi, parcuri sau n amfiteatre pentru a protesta n favoarea unui mediu nconjurtor mai stabil i mai sntos. Mii de colegii i universiti au organizat proteste mpotriva polurii mediului nconjurator. Grupuri care militau mpotriva vrsrilor de petrol, fabricilor care poluau i centralelor electrice, deeurilor toxice, pesticidelor, pierderii faunei, au realizat dintr-o dat c au att de multe valori i principii n comun.

 • ELEVII au responsabilitatea vizitrii i ngrijirii copacilor plantai. MAI MULI COPACI NSEAMN MAI MULT AER PENTRU NOI!

 • UN MEDIU CURAT, O VIA SNTOAS

 • Astzi omul dispune, graie existenei unor puternice mijloace tehnice, de posibilitatea de a modifica radical ntreaga fa a planetei i, n acelai timp, condiiile naturale de via. Dar nu acesta este interesul aciunii umane. Pentru c n fond, mediul nconjurtor l privim n primul rnd ca o ambian a vieii n general i a omului n special.Pentru un viitor ecologic, trebuie s inem cont de principiul celor 3 R: reducerea, refolosirea i reciclarea materialelor.

 • E C OOmul, cel care a nvat s stpneasc natura trebuie s nvee i s se autostpneasc, s fie doar prieten cu natura, nu i dumanul acesteia.