OMF Anestezia

16
Anestezia la tuberozitate Anestezia nervului palatin anterior Elaborat: Mazur Andrei Profesor: Ion Dabija

description

Anestezia la tuberozitateAnestezia nervului palatin

Transcript of OMF Anestezia

Anestezia la tuberozitate

Anestezia nervului palatinanterior Elaborat: Mazur Andrei Profesor: Ion Dabija

Anestezia nervilor alveolari superiori i posteriori(anestezia la tuberozitate)

Indicaii. Interveniile asupra regiunii molarilor superiori i a sinusului maxilar.Anestezia la tuberozitate trebuie completata cu anestezia nervului palatin anterior iar pentru radacina meziovestibulara a primului molar este necesara i anestezia nervului alveolar superior i mijlociu sau anestezie plexala.

2 Tehnica. Cale orala

Pozitia pacientului:fotoliul ridicat;capul in usoara extensie;gura intredeschisa. Repere:creasta zigomato-alveolara;fundul santului vestibular superior;planul de ocluzie al arcadei superioare;molarul doi superior.

Intepatura:in santul vestibular superior;in mucoasa mobila;distal de creasta zigomato-alveolara.

Tehnica anesteziei:

la pacientul cu gura intredeschisa, se palpeaza cu indexul (in partea dreapta) sau cu policele (in partea stanga), indepartand partile moi labio-geniene;se inteapa in mucoasa mobila,distal de creasta zigomato-alveolara,cu seringa la un unghi de 45 fata de planul de ocluzie al arcadei superioare;acul progreseaza 2-3 cm, pastrand contactul cu osul pana la pierderea acestui contact;se aspira si se injecteaza solutie anestezica, daca in seringa nu vine sange, in cazul intepaturii unui vas din plexul perituberozitar;daca la aspirare, in seringa patrunde sange se avanseaza sau se retrage putin seringa, se aspira iarasi apoi se lasa depozitul anestezic.

Teritoriul anesteziat.-molarii superiori, paradontiul,osul, mucuoasa vestibulara din zona lor si peretele posterior al sinusului maxilar. Tehnica. Calea cutanata

Este indicata numai cand nu este accesibila calea orala. Bolnavul fiind cu gura inchisa,se introduce acul sub marginea inferioara a molarului,indaratul crestei zigomatoalveolare, imediat inaintea marginii anterioare a maseterului.Acul este indreptat inauntru,in sus si putin indarat.Dupa un traiect de 2-3 cm se ajunge la versantul posteroextern al tuberozitatii si se injecteaza 2 ml de solutie anestezica. Un deget poate fi introdus distal in fundul de sac vestibular pentru a impiedica perforarea mucoasei si patrunderea acului in gura,dar cu o tehnica corecta acest lucru nu este necesar. 8ATENIE

Daca in timpul avansarii acului nu se pastreaza in permanenta contactul cu osul, exista posibilitatea inteparii vaselor sanguine din plexul perituberozitar, ceea ce are drept consecinta formarea a unui hematom.

pentru a evita injectarea intravasculara in cazul patrunderii intr-un vas este absolut necesara aspirarea inainte de a lasa depozitul anestezic;daca prin aspirarea sangelui in seringa constatam ca am perforat un perete vascular, putem limita sau chiar evita formarea hematomului prin aplicarea imediata a unei presiune endobucale ( tampon in santul vestibular superior distal de creasta zigomato-alveolara). Anestezia nervilor dentari posteriori si superiori

Anestezia nervului palatin anterior la gaura palatina mare (posterioara)

Nervul palatin anterior asigura sensibilitatea in portiunea regiunii palatine care corespunde celor 2/3 posterioare ale palatului dur, la nivelul premolarilor si molarilor.

Pozitia pacientului:

fotoliul ridicat;capul in usoara extensie;gura larg deschisa.

Reperele gaurii palatine mari:

unghiul diedru dintre creasta alveolara superioara si palatul dur (lama orizontala a osului palatin);la 0,5 cm anterior de marginea posterioara a palatului dur;in dreptul ultimului molar.

Anestezia la gaura palatina mare

Teritoriul anesteziat:-mucoasa dintre cele doua treimi posterioare ale boltii palatine,pana in dreptul primului premolar.la 1 cm anterior de carligul apofizei pterigoide;in dreptul gaurii palatine mari,pe mucoasa se observa o depresiune in forma de palnie.

Intepatura:

in unghiul dintre creasta alveolara superioara si bolta palatina;putin mai anterior fata de proiectia orificiului osos.

Tehnica anesteziei:

la pacientul cu gura larg deschisa se inteapa unghiul dintre creasta alveolara superioara si bolta palatina la 0,5-0,8 cm. de marginea posterioara a palatului dur;se imprima acului o directie de jos in sus,dinspre anterior spre posterior si usor catre lateral;se lasa depozitul anestezic in spatiul celular submucus , nefiind necesara patrunderea in canalul osos.

ATENIE Daca prin inteparea vaselor palatine se produce hemoragie, aceasta este oprita imediat prin compresiune.O intepatura mai posterioara sau o inclinare prea mare data acului poate determina anestezia nervului palatin mijlociiu sau posterior, infiltrarea vasului cu solutie anestezica sau perforarea acestuia si injectarea solutiei anestezice in nazofaringe.

Anestezia nervului palatinal anterior