Oana Antonescu - newsletter aprilie 2011

10
Oana Antonescu Europarlamentar Newsletter Aprilie 2011

description

Newsletter-ul pe luna aprilie a europarlamentarului Oana Antonescu

Transcript of Oana Antonescu - newsletter aprilie 2011

Oana Antonescu Europarlamentar

Newsletter Aprilie 2011

“Trebuie sa fim constienti ca fara o reglementare a comercializarii acestor substante pe Internet, nu vom putea controla acest fenomen, oricare ar fi masurile pe care le iau guvernantii. De asemenea, fara o reglementare la nivel european, cate un stat izolat nu cred ca va putea rezolva problema substantelor psihotrope. Sigur, va putea micsora consumul si probabil tine sub control cumva fenomenul, dar nu-l va putea elimina in totalitate”

Legislatia europeana impotriva substantelor psihotrope

14 aprilie 2011

SANATATE PUBLICA

Oana Antonescu a participat la emisiunea Interviul serii (Radio Romania Actualitati), in cadrul careia a abordat subiectul substantelor psihotrope, asa-numitele produse etnobotanice.

Eurodeputata a subliniat ca, in opinia sa, solutia de combatere a fenomenului substantelor etnobotanice nu poate fi decat una generala, pentru intreaga Europa, pentru ca lupta cu acest fenomen nu poate fi dusa izolat, doar la nivel national. Aceasta a aratat ca, in opinia sa, singura modalitate de interzicere a substantelor la nivelul unei tari este transmiterea unui semnal la nivelul intregii Uniuni Europene.

In tot acest context, atentia autoritatilor trebuie indreptata, conform Oanei Antonescu, si asupra Internetului pentru ca, in prezent, se observa un transfer al comerciantilor de substante etnobotanice din magazinele de vise clasice spre mediul online, unde isi pot continua traficul nestingheriti.

SANATATE PUBLICA

Dezbatere: boala Alzheimer in Romania, prezent si viitor

“Diagnosticarea precoce si interventia timpurie ale acestei boli trebuie sa fie obiectivele pe termen mediu pentru Romania, iar acest

lucru poate fi atins doar prin implicarea tuturor factorilor decizionali si de actiune in combaterea Alzheimerului”

Oana Antonescu a transmis un mesaj video Asociatiei Gerontologica din Romania, organizatorul simpozionului „Alzheimer, boala care nu te uita!”, in cadrul caruia

a subliniat faptul ca, odata cu votarea raportului referitor la „O initiativa europeana privind boala Alzheimer si alte demente” la inceputul anului 2011, combaterea acestei maladii a devenit o prioritate in domeniul sanatatii pentru Uniunea Europeana.

Europarlamentarul a mentionat ca nu trebuie omisa importanta contributiei fiecaruia dintre factorii decidenti pentru cresterea gradului de informare si constientizare a romanilor cu privire la boala Alzheimer.

Aceasta a mai vorbit despre intalnirile organizate de-a lungul timpului pe tema acestei maladii, exprimandu-si convingerea ca aducerea in prim-planul dezbaterii publice romanesti a riscului reprezentat de Alzheimer reprezinta un pas important in tratarea acestei maladii.

29-30 aprilie 2011

EGALITATE DE GEN

Un nou cadru al politicii UE de combatere a violentei

impotriva femeilor

“Oficial, in perioada 2004–2009, s-au inregistrat aproximativ 60 000 de cazuri de violenta in familie, din care aproape 800 au dus la decesul victimei. Din totalul femeilor abuzate, 70% suporta in tacere abuzurile si doar 30% iau decizia de a depune plangere la politie”

In cadrul dezbaterii europene pe marginea acestei teme, Oana Antonescu a sustinut importanta elaborarii unei carte europene care sa prevada un minim de

servicii de asistenta oferite victimelor violentei impotriva femeilor, pentru reducerea acestui fenomen in toate statele membre.

Europarlamentarul a atras atentia asupra faptului ca cifrele oficiale referitoare la violenta impotriva femeilor sunt mult mai mici fata de cele reale. Oana Antonescu sustine acordarea si facilitarea accesului la asistenta juridica gratuita victimelor actelor de violenta si crede ca declararea unui an European al combaterii violentei impotriva femeilor poate creste gradul de constientizare a europenilor cu privire la aceasta problema.

5 aprilie 2011

EGALITATE DE GEN

Rolul femeilor in agricultura si in zonele rurale

“Politicile de dezvoltare rurală au misiunea esenţială de a

asigura egalitate de drepturi între femei şi bărbaţi, condiţii de

viaţă echivalente în toate regiunile, evitând o dezvoltare unilaterală a zonelor urbane foarte populate, astfel încât

satele să nu mai fie părăsite în masă”

Participand la discutiile

forului parlamentar

european privind aceasta

categorie sociala, Oana Antonescu a

afirmat ca respectarea principiului

egalitatii de gen este o cerinta esentiala in cadrul strategiei Europa 2020, care trebuie

promovata in vederea cresterii numarului de femei in cadrul activitatilor economice si

sociale in general si a egalitatii drepturilor femeilor si barbatilor in cadrul sectorului

agricol in special.

Oana Antonescu a subliniat rolul pe care il joaca femeile in exploatatiile agricole si in zonele

rurale si faptul ca politicile de sustinere trebuie sa reflecte mai mult decat pana acum rolul

important, nevoile si situatia femeilor din mediul rural. Oana Antonescu incurajeaza statele

membre sa creeze stimulente in mediul rural pentru promovarea femeilor ca producatoare sau

ca antreprenoare, participarea lor la procesul politic, inclusiv reprezentarea in consiliul director

al institutiilor, pentru a sprijini egalitatea de roluri intre femei si barbati.

5 aprilie 2011

TARGOVISTE

Clasamentul european al consumatorilor

informati

“Acesta este un drept de care toti romanii, indiferent de venituri,

educatie sau orice alta caracteristica social-economica,

trebuie sa fie constienti. Daca la nivel legislativ clientul nostru a ramas stapanul nostru, la nivel practic romanii nu isi

cunosc si nu isi cer drepturile”

Oana Antonescu, membru in Comisia pentru Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara din Parlamentul European, a analizat pentru presa locala din Targoviste datele celui mai recent eurobarometru realizat pe tema

optiunilor consumatorilor si a capacitatii acestora de a analiza corect etichetele si ambalajele produselor pe care le cumpara. Conform cercetarii, mai putin de 50% dintre europeni se considera increzatori, suficient de informati si protejati in calitate de consumatori. Situatia este de-a dreptul dramatica la nivelul Romaniei, aflata pe ultimele locuri la nivel european in ceea ce priveste gradul de informare si competentele consumatorilor romani. In opinia sa, principalul motiv pentru care romanii nu isi cunosc drepturile de consumatori tin de lipsa de

informatii. Autoritatile europene sunt responsabile de informarea cetatenilor cu privire la drepturile pe

care le au in calitate de consumatori.

Europarlamentarul PDL a subliniat ca un rol important in tot acest proces este jucat si de mass media,

prin efortul facut de presa pentru informarea corecta a consumatorilor cu privire la drepturile lor.

„Presa si Internetul sunt doua din modalitatile principale de informare cu privire la competentele pe

care le are fiecare consumator. Faptul ca abordati subiecte de acest tip, ca aveti grija ca publicul sa fie

corect informat cu privire la drepturile sale, trebuie salutat, iar tot acest efort trebuie continuat.

19 aprilie 2011

DEZBATERI EUROPARLAMENTARE

Piata unica pentru intreprinderi si crestere

economica

In cadrul dezbaterilor desfasurate la Strasbourg, europarlamentarul Oana Antonescu a sustinut ca doreste incurajarea increderii in piata unica la toate nivelurile, precum si eliminarea actualelor bariere la intrarea pe piata a intreprinderilor.

Crearea unei piete unice bazata pe o concurenta libera si echilibrata este obiectivul esential al reformei economice a Uniunii Europene si reprezinta un avantaj competitiv fundamental pentru Europa intr-o economie globalizata. Pentru atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020, piata unica trebuie sa ofere conditiile necesare unei cresteri economice inteligente, durabile si favorabile incluziunii.

Europarlamentarul sustine nevoia unei imbunatatiri a guvernantei economice a Uniunii Europene in vederea crearii conditiilor economice necesare pentru ca intreprinderile sa poata beneficia de oportunitatile oferite de piata unica pentru a se dezvolta si a deveni mai competitive.

5 aprilie 2011

„Inlaturarea barierelor din calea mobilitatii si

armonizarea reglementarilor institutionale cu scopul de a

promova integrarea, cresterea economica si solidaritatea

europeana constituie avantaje importante pentru piata

unica”

Viitoarea politica europeana in domeniul

investitiilor internationale

DEZBATERI EUROPARLAMENTARE

In cadrul unei intalniri pe aceasta tema, organizata la Strasbourg, Oana Antonescu a afirmat ca Uniunea Europeana are nevoie de o politica coerenta de investitii care sa aiba o contributie pozitiva asupra cresterii economice

si dezvoltarii durabile si asupra ocuparii fortei de munca.

Europarlamentarul a subliniat faptul ca viitoarea politica europeana trebuie sa promoveze investitiile durabile, care sa respecte mediul inconjurator, mai ales in sectorul industriilor extractive, si care sa incurajeze conditii de munca adecvate in intreprinderile vizate de investitii internationale.

6 aprilie 2011

“Consider ca orice acord de investitii ar

trebui sa fie insotit de un set de norme

sociale si de mediu, atat in cazul

negocierilor unui capitol in cadrul unui

acord de liber schimb, cat si in cazul unui

acord de investitii autonome”

Statisticile europene privind turismul

DEZBATERI EUROPARLAMENTARE

Oana Antonescu a atras atentia asupra faptului ca turismul reprezinta o activitate economica importanta in Uniunea Europeana, activitate ce

contribuie la cresterea gradului de ocupare a fortei de munca si la cresterea economica. Europarlamentarul a subliniat nevoia consolidarii sectorului turismului in spatiul comunitar prin stabilirea unor masuri coordonate, care sa vina in completarea initiativelor statelor membre. Aceasta a sustinut nevoia actualizarii si optimizarii cadrului juridic pentru statisticile europene privind turismul, astfel incat acestea sa raspunda cat mai bine provocarilor cu care se confrunta acest sector, provocari reprezentate de schimbarile climatice, constrangerile de mediu, concurenta globala, tendintele demografice si repartitia sezoniera a deplasarilor turistice.

6 aprilie 2011

“Acest nou cadru comun pentru producerea sistematica a statisticilor europene privind turismul trebuie sa se stabileasca prin colectarea, elaborarea, prelucrarea si transmiterea de catre statele membre de statistici armonizate privind cererea si oferta“

contact

Bruxelles: Parlement Européen Bat. Altiero Spinelli 10E153 60 Rue Wiertz 60 B-1047 Tel. : +32 (0)2 28 45107 Fax : +32 (0)2 28 49107 Strasbourg: Parlement Européen Bat. Louise Weiss T08032 1, avenue du Président Robert Schuman CS 91024, F-67070 Tel. : +33 (0)3 88 1 75107 Fax : +33 (0)3 88 1 79107

www.oanaantonescu.ro E-mail: [email protected] Facebook: www.facebook.com/oana.antonescu