O ACTIVITATE COMPLEMENTARĂwawwd-resources.s3.amazonaws.com/historypin/ey/Resource_4 RO.pdf ·...

of 2 /2
http://europa.eu/active-ageing-2012 © European Commission, 2012. 1/2 O ACTIVITATE COMPLEMENTARĂ g e n e ra ti o n s @ s c h o o l g e n e r a t i o n s @ s c h o o l O variantă de implementare a proiectului gen[email protected] în școli este lansarea inițiativei împreună cu o altă școală din Europa. Proiect intergeneraţional de colaborare între şcoli din Europa În acest sens, în cadrul Anului european 2012, progra- mul educativ eTwinning permite punerea în contact, pe cale electronică, a instituțiilor de învățământ care doresc să facă schimb de experiență în domeniul proiectelor intergeneraționale. www.etwinning.net permite instituțiilor de învățământ europene să se înscrie într-o bază de date și să caute în aceasta alte instituții cu care să stabilească parteneriate educative, interdisciplinare, cu o dimensiune europeană, bazate pe tehnologiile de informare şi comunicare, pre- cum și pe învățarea limbilor străine care să favorizeze schimburile internaționale. Vă invităm să utilizați această platformă pentru a lansa proiecte educative care să pună accentul pe dialogul intergenerațional și intercultural. Obiective pentru elevi Intensificarea dialogului pe marginea solidarității intergeneraționale. Îmbunătățirea competențelor informatice. Familiarizarea copiilor curioși cu o altă cultură, cu o altă limbă. Conștientizarea apartenenței la familia europeană și a bogăției culturale și lingvistice din Europa. Dezvoltarea posibilităților de a învăța împreună, de a împărtăși puncte de vedere si cunoștințe. Formarea unor copii capabili să producă texte. 4

Embed Size (px)

Transcript of O ACTIVITATE COMPLEMENTARĂwawwd-resources.s3.amazonaws.com/historypin/ey/Resource_4 RO.pdf ·...

 • http://europa.eu/active-ageing-2012 © Eur

  opea

  n Co

  mm

  issi

  on, 2

  012.

  1/2

  O ACTIVITATE COMPLEMENTARĂ 4gener

  [email protected]

  chool

  [email protected]

  O variantă de implementare a proiectului [email protected] în școli este lansarea inițiativei împreună cu o altă școală din Europa.

  Proiect intergeneraţional de colaborare între şcoli din Europa

  În acest sens, în cadrul Anului european 2012, progra-mul educativ eTwinning permite punerea în contact, pe cale electronică, a instituțiilor de învățământ care doresc să facă schimb de experiență în domeniul proiectelor intergeneraționale.

  www.etwinning.net permite instituțiilor de învățământ europene să se înscrie într-o bază de date și să caute în aceasta alte instituții cu care să stabilească parteneriate educative, interdisciplinare, cu o dimensiune europeană, bazate pe tehnologiile de informare şi comunicare, pre-cum și pe învățarea limbilor străine care să favorizeze schimburile internaționale.

  Vă invităm să utilizați această platformă pentru a lansa proiecte educative care să pună accentul pe dialogul intergenerațional și intercultural.

  Obiective pentru elevi • Intensificarea dialogului pe marginea

  solidarității intergeneraționale.• Îmbunătățirea competențelor informatice. • Familiarizarea copiilor curioși cu o altă

  cultură, cu o altă limbă. • Conștientizarea apartenenței la familia

  europeană și a bogăției culturale și lingvistice din Europa.

  • Dezvoltarea posibilităților de a învăța împreună, de a împărtăși puncte de vedere si cunoștințe.

  • Formarea unor copii capabili să producă texte.

  4

 • 2/2

  http://europa.eu/active-ageing-2012 © Eur

  opea

  n Co

  mm

  issi

  on, 2

  012.

  4gener

  [email protected]

  chool

  Posibile modalităţi de implementarePuteți identifica, pe eTwinning, o școală care a primit vizita unor persoane în vârstă cu ocazia Zilei Europene a solidarității și să pregătiți, împreună cu elevii, un chestionar, pentru un eventual schimb cu o clasă de același nivel:

  • Se lansează un prim schimb între clase: prezentarea școlilor, a claselor și a elevilor.• Prin intermediul dialogului între generații, se inițiază un al doilea schimb, pe marginea legăturilor

  intergeneraționale între tineri și cei în vârstă: sunt abordate subiecte ca Ziua Europeană și proiectele inițiate în clasă ca rezultat al întâlnirii cu persoanele în vârstă.

  Carole Gadet, expertă în proiecte integeneraționale: Coordonatoarea Asociației „Ensemble Demain” (www.ensembledemain.com), și a proiectului „Abordări intergeneraționale”, Academia din Paris și Ofițer de cercetare în domeniul studiilor la Ministerul Național al Educației din Franța.

  De reţinut

  • Proiecte civice în cadrul cărora elevii colaborează cu vârstnicii, asociații de vârstnici sau cămine de bătrâni.

  • Proiecte interculturale și intergeneraționale: sesiuni de lectură, povestiri, teatru, poezie/slam, comedii muzicale, dans, cor, grădinărit, activități științifice…

  • Proiecte care să aibă în centru patrimoniul, proiecte care să se bazeze pe mărturiile unor persoane care au trăit evenimente istorice insolite (paralele cu documentele istorice)…

  • Proiecte de schimburi internaționale între clasele care participă la proiecte intergeneraționale.

  O ACTIVITATE COMPLEMENTARĂ

  Profesorii pot iniția, împreună cu clasa, proiecte intergeneraționale