Notiuni de Morfologie

of 51 /51
ADVERBUL A. STATUTUL ADVERBULUI în cadrul morfologiei Încă de pe vremea gramaticilor latini, adverbul nu s-a constituit într-o clasă distinctă. Lingvistul danez Otto Jespersen l-a inventariat şi în categoria părţilor de vorbire şi în categoria particulelor, considerându-l ca făcând parte dintr-o clasă eterogenă. Plasat în contextul celor zece părţi de vorbire (flexibile şi neflexibile) ce constituie obiectul principal de studiu al morfologiei, adverbul se remarcă prin trăsături distincte ce-i conferă un loc aparte. Statutul său special este susţinut de următoarele particularităţi: din punct de vedere morfologic, adverbul este invariabil, ceea ce permite încadrarea sa în categoria părţilor de vorbire neflexibile, alături de prepoziţie, conjuncţie şi interjecţie; este o clasă lexico-gramaticală extrem de numeroasă şi neomogenă. Această trăsătură dominantă elimină posibilitatea formulării unei definiţii unitare pentru întregul inventar de adverbe şi a unei prezentări generale lipsite de controverse sau de inadvertenţe; adverbul are, în general, o structură neanalizabilă. Rar, când este analizabil, se poate recunoaşte în structura adverbului un sufix lexical sau o particulă deictică, dar niciodată morfeme (sufixe sau desinenţe); spre deosebire de celelalte părţi de vorbire, adverbul cunoaşte categoria comparaţiei (realizată perifrastic sau analitic), fapt care îl apropie de adjectiv, care este o parte de vorbire flexibilă. Gradele de comparaţie nu sunt suficiente pentru a include adverbul în categoria părţilor de vorbire flexibile, deoarece adverbul nu-şi modifică forma în funcţie de această categorie gramaticală. Se impune precizarea că nu toate adverbele au grade de comparaţie; comparativ cu celelalte părţi de vorbire neflexibile, adverbul se caracterizează prin sens lexical bine determinat, ceea ce accentuează importanţa şi 1

Embed Size (px)

description

Parti de vorbire neflexibile

Transcript of Notiuni de Morfologie

ADVERBUL

ADVERBUL

A. STATUTUL ADVERBULUI n cadrul morfologiei

nc de pe vremea gramaticilor latini, adverbul nu s-a constituit ntr-o clas distinct. Lingvistul danez Otto Jespersen l-a inventariat i n categoria prilor de vorbire i n categoria particulelor, considerndu-l ca fcnd parte dintr-o clas eterogen. Plasat n contextul celor zece pri de vorbire (flexibile i neflexibile) ce constituie obiectul principal de studiu al morfologiei, adverbul se remarc prin trsturi distincte ce-i confer un loc aparte. Statutul su special este susinut de urmtoarele particulariti:

din punct de vedere morfologic, adverbul este invariabil, ceea ce permite ncadrarea sa n categoria prilor de vorbire neflexibile, alturi de prepoziie, conjuncie i interjecie;

este o clas lexico-gramatical extrem de numeroas i neomogen. Aceast trstur dominant elimin posibilitatea formulrii unei definiii unitare pentru ntregul inventar de adverbe i a unei prezentri generale lipsite de controverse sau de inadvertene;

adverbul are, n general, o structur neanalizabil. Rar, cnd este analizabil, se poate recunoate n structura adverbului un sufix lexical sau o particul deictic, dar niciodat morfeme (sufixe sau desinene);

spre deosebire de celelalte pri de vorbire, adverbul cunoate categoria comparaiei (realizat perifrastic sau analitic), fapt care l apropie de adjectiv, care este o parte de vorbire flexibil. Gradele de comparaie nu sunt suficiente pentru a include adverbul n categoria prilor de vorbire flexibile, deoarece adverbul nu-i modific forma n funcie de aceast categorie gramatical. Se impune precizarea c nu toate adverbele au grade de comparaie;

comparativ cu celelalte pri de vorbire neflexibile, adverbul se caracterizeaz prin sens lexical bine determinat, ceea ce accentueaz importana i individualitatea lui n ansamblul prilor de vorbire neflexibile.

B. CONVERSIUNEA ADVERBELOR

Conversiunea sau schimbarea clasei sau a valorii morfologice este un procedeu intern de mbogire a vocabularului limbii romne, alturi de derivare i de compunere. Schimbarea valorii gramaticale presupune o nou ncadrare morfologic. Prin acest transfer, trsturile specifice prii de vorbire supuse conversiunii se schimb, fcnd dificil identificarea i definirea corect a unei uniti morfologice.

Dac se admite c o parte de vorbire devine un cuvnt nou prin modificarea statutului gramatical, atunci conversiunea gramatical a unor cuvinte are drept rezultat o conversiune lexical.

Dup natura prilor de vorbire ntre care se realizeaz transferul, conversiunea este de mai multe feluri: nominalizarea (substantivizarea), adjectivizarea, pronominalizarea, verbalizarea, adverbializarea, prepoziionalizarea, conjuncionalizarea.

Substantivizarea unui cuvnt, indiferent de natura sa morfologic, se realizeaz, n general, prin articularea cuvntului care se transfer: numai cu articol hotrt, numai cu articol nehotrt, att cu articol hotrt, ct i cu articol nehotrt.

Adverbele reprezint o clas morfologic cu un inventar destul de redus i cu o tendin nesemnificativ privind transferul lor n clasa nominal.

Se poate vorbi de un grup izolat de adverbe de loc, de mod, de timp care, prin conversiune trec n clasa substantivului.

1. Substantivizarea adverbuluiadverb substantiv

a. Adverbele de mod propriu-zise, care exprim caracteristica unei aciuni, se substantivizeaz prin articulare, prin determinare sau prin context:

adv. ru bine un ru /rul / la ru / acest ru (starea de ru, de suferin) este un substantiv de gen neutru.

adv. bine subst. un bine / binele / la bine / acest bine

adv. greu subst. greul

S-a obinuit cu binele.

Binele cu bine se rspltete.

Mi-a fcut un bine care nu se poate uita.

Binelui s nu-i rspunzi n alt mod.

Suntem mpreun la bine i la ru.

Vei depi greul numai cu credin.

Ajut-i aproapele necondiionat!

b. Adverbul se poate substantiviza i cnd are un determinant adjectival:

Acest bine mi-a schimbat destinul.

Prezena ta mi-a fcut mare bine.

c. Adverbele de mod derivate de la verbe cu sufixele adverbiale -i, - devin substantive ce denumesc aciuni sau locuri:

sui suiul (pantei), un sui, acest sui;

tr trul (unei reptile);piepti pieptiul (dealului);

cobor coborul (coastei, muntelui);

d. Unele adverbe prezint modele diferite de conversiune:

- adverbul de mod explicativ adic se substantivizeaz exclusiv prin articulare cu articol nehotrt, fcnd parte din locuiunea: la o adic;- adverbul de loc aproape devine substantiv aproapele numai prin articulare cu articolul horrt;

- adverbul de timp trziu se substantivizeaz att prin articularea cu articol hotrt - trziul, ct i prin articularea cu articol nehotrt - un trziu, form ce intr n structura locuiunii ntr-un trziu.

e. Adverbele romnete, franuzete, grecete, nemete, determin verbe tranzitive din serie a vorbi, a scrie, a citi, a nv, a ti. n aceast situaie, adverbele substituie sintagme ca: limba romn, limba francez, limba greac etc.

Consideraii generale

a. Modificrile de natur morfologic care nsoesc substantivizarea sunt:

- acceptarea unui articol hotrt i/sau nehotrt;

- ncadrarea substantivelor obinute n categoria genului neutru;- prezena formelor cazuale specifice substantivului.

b. Substantivizarea adverbelor presupune :

- obinerea unor forme flexibile dup gen, numr, caz;- cele mai multe substantive provenite din adverb sunt defective de numr;

- categoria determinrii se realizeaz i ea incomplet, forma articulat horrt nu corespunznd n toate cazurile formelor articulate nehotrt.

c. Substantivele provenite din adverbe au posibiliti combinatorii reduse:

- articolul hotrt: binele, rul, aproapele, trziul, greul, curmeziul- articolul nehotrt: un bine, un ru- determinani nominali: binele neamului, trziul serii (substantiv n genitiv);

- determinani adjectivali: marele bine (adjectiv calificativ), aproapele tu (adjectiv pronominal)- determinani adverbiali: binele de ieri

- determinani propoziionali: rul pe care mi l-a fcut, binele de care i vorbeam.

d. Adverbele substantivizate pot determina:

un substantiv: urri de bine, influena binelui;un verb: vd rul din jur, iubesc binele;un adjectiv: om iubitor de bine. 2. Adjectivizarea adverbului

Exist cteva adverbe care pot deveni adjective invariabile, cu condiia ca regentul lor s fie un substantiv

adverb

adjectiv invariabil

Trecerea adverbului n clasa adjectivului este specific adverbelor de mod, deoarece ele exprim caracteristica aciunii unui verb. Adjectivizarea adverbului are ca rezultat crearea unei serii de adjective adverbiale, care pstreaz invariabilitatea adverbelor de la care provin.

Din aceast categorie fac parte adverbele: astfel, altfel, aa, asemenea, atare, aparte, aieva, alene, anevoie, anume, anapoda, ad-hoc, bine, gata, deopotriv, mai presus, mai prejos:

Nu am mai vzut asemenea peisaje.

Nu accept asemenea comportament.

Ea admir aa copii.

Nu m descurc ntr-o aa situaie.

Elevul a fcut o descriere aparte.

Am nite colaboratori aparte.

Alte contexte cu adjective adverbiale:

astfel de om / de fat / de studeni / de probleme

altfel de stilou / de livad / de cini / de pduri

un anume individ / o anume persoan

un brbat bine / o femeie bine

un costum gata / nite haine gata

ajutor mai presus / aprecieri mai presus

ideal mai prejos / iniiative mai prejosObservaii

Adverbele aa, astfel, altfel, deopotriv, ntocmai, intr n structura predicatului nominal ca nume predicative, fiind considerate adjective invarialile.

Cum rmne ntotdeauna adverb i atunci cnd formeaz un nume predicativ.

Adverbul jos devine adjectiv n contexte nominale:

construcie joas, statur joas, voci joase, temperaturi joase.

3. Prepoziionalizarea adverbuluiadverb, loc. adverbial prepoziie, loc. prep.

Transferul adverbului n clasa lexico-gramatical a prepoziiei are drept urmare schimbarea statutului gramatical, la nivel morfologic i sintactic.

Prin trecerea de la o parte de vorbire noional, la o parte de vorbire relaional, adverbul devine un instrument gramatical specific exprimrii raporturilor sintactice la nivelul propoziiilor.

Conversiunea adverbului n prepoziie are urmtoarele impicaii asupra acestuia:

- pierderea parial a sensului lexical

- pierderea total a posibilitii de a ndeplini funcii sintactice

- accentuarea nivelului de gramaticalizare a adverbului.

Conversiunea adverbului se realizeaz:

1. fr schimbarea formei adverbelor: aidoma, asemenea, deasupr, pe deasupra;2. prin schimbarea formei adverbelor ca rezultat al adugrii particulei adverbiale a (confundabil cu articolul hotrt pentru feminin, singular) sau a formei ul a articolului hotrt pentru masculin, singular (n cazul adverbelor terminate n consoan):

cu particula adverbial anainte naintea

n fa n faanapoi napoia

din fa din faampotriv mpotriva

pe dinainte pe dinainteadinainte dinaintea

pe dinapoi pe dinapoiadinapoi dinapoia

cu forma ul a articolului hotrt pentru masc. sg.:

mprejur mprejuruln sus n susul

nuntru nuntruldin sus din susul

ndrt ndrtuln lat n latul

dedesubt dedesubtuln lung n lungul

n jur n jurul

n drept n dreptul

n jos n josul

n mijloc n mijloculdin jos din josul

pe dedesubt pe dedesubtul

Observaii Dup cum se poate constata din exemplele de mai sus, aceeai schimbare formal se regsete i la conversiunea locuiunilor adverbiale n locuiuni prepoziionale.

Nu toate adverbele cunosc conversiunea prepoziional. Cele mai frecvente sunt adverbele i locuiunile adverbiale de loc, care prin conversiune formeaz un numr mare de prepoziii sau locuiuni prepoziionale.

Prin conversiune, adverbele i locuiunile adverbiale i pstreaz sensul circumstanial, exprimnd raporturi sintactice de subordonare a unui complement circumstanial de loc fa de elementul su regent.

Prepoziia, obinut prin conversiune, mpreun cu partea de vorbire al crei raport sintactic l va exprima, formeaz o unitate morfologic i sintactic cunoscut sub denumirea de grup prepoziional.

Prepoziiile i locuiunile prepoziionale postadverbiale: aidoma, asemenea, deasupra, dedesubtul, naintea, napoia, nuntrul, mpotriva, ndrtul, n faa, n spatele, n jurul, mprejurul, n mijlocul, se combin cu substantive i pronume n genitiv sau n dativ:

El a luptat mpotriva destinului.

Turitii se plimb n jurul oraului.

Am ajuns la destinaie naintea celorlali.

Toi s-au grupat n faa acestora.

A vorbit asemenea bunicului su.

Prepoziionalizarea, realizat printr-o aparent articulare, se ntlnete la substantive, adjective, verbe, adverbe, inventarul formelor fiind redus numeric.

4. Conjuncionalizarea adverbului adverb conjuncie, loc. conj.

n general, conversiunea prilor de vorbire ntr-o conjuncie este mai rar ntlnit dect alte tipuri. Totui, adverbul este clasa morfologic cel mai frecvent supus conversiunii n elemente de relaie.

Prin acest transfer, adverbele devin conjuncii i locuiuni conjuncionale postadverbiale care pot exprima:

1. raporturi de coordonare n propoziie i fraz:

alternative: ba... / ba... ; cnd... / cnd... aci... / aci...

conclusive: deci, aadarM ntreab ba una, ba alta.

Bieelul ba se culc, ba se scoal.

M-a invitat n ora cnd fiica mea, cnd nepoata.

Aci te ceart, aci te laud.

Cuget, deci exist.

Este ocupat, aadar nu poate veni la mine.

2. raporturi de subordonare n fraz, fiind relatori pentru:

atributiva apoziional: adic, anumeDorina mea era aceasta 1/, [adic, anume] s citesc.2/

circumstaniala de mod: dect, parcCostumul este mai scump 1/ dect m ateptam.2/

Seamn cu ea 1/ parc ar fi copilul su.2/

circumstaniala de timp: cum Cum a vzut-o 1/, a i ntrebat-o de tine.2/

circumstaniala de cauz: cum, undeCum l tiam orgolios 1/, nu i-am reproat eecul.2/

Unde nu cunotea pe nimeni 1/, nu a participat la discuii.2/

Sensul adverbial iniial dispare prin conjuncionalizare: ba pierde sensul negativ; cnd, sensul temporal; aci, sensul local, formele lipsite de semnificaie exprimnd raportul sintactic de alternan.

Conjuncionalizarea adverbelor relative presupune pierderea funciei sintactice, adverbele relative cnd, cum, unde, ct avnd numai funcie de conective de tip conjunciona:

cum - n circumstanialele temporale i cauzale:

Cum a ajuns acas 1/, s-a apucat de treab.2/

Cum era foarte nervos 1/, l-am lsat n pace.2/

cnd - n circumstanialele condiionale i concesive:

Cnd ne-am gndi la cei sraci 1/, n-am mai mnca nici noi.2/

S-a purtat ca un tiran 1/, cnd ar fi trebuit 2/ s fie integru.3/

unde - n circumstanialele cauzale i concesive:

Unde era neglijent 1/, nu l-am ajutat la curenie.2/

L-au operat imediat 1/, unde l-ar fi putut trata homeopat.2/

ct - n circumstanialele temporale i consecutive:

Ct a stat la noi 1/, i-a rezolvat toate problemele.2/

Ct i-ai da 1/, tot nu este mulumit.2/

C. ADVERBIALIZAREA

Transformarea unor pri de vorbire n adverbe, n anumite condiii, este caracteristic substantivului, adjectivului, pronumelui, numeralului i izolat, verbului, prepoziiilor i conjunciilor. Adverbializarea prilor de vorbire este un tip de conversiune puin extins comparativ cu celelalte tipuri.

1. Adverbializarea substantivului

Substantivul este o parte de vorbire rezistent la conversiune. Adverbializarea substantivului are ca rezultat o nou clas morfologic cunoscute sub denumirea de adverbe postsubstantivale.

Acest procedeu transform substantivul ntr-o parte de vorbire invariabil n raport cu categoriile gramaticale de gen, numr, caz, determinare. Capacitatea adverbelor provenite din substantive de a forma un grup adverbial este redus.

Adverbializarea substantivului este parial i se refer la:

a. substantivele care denumesc pri ale zilei ziua, dimineaa, seara, noaptea;

zilele sprmnii lunea, joia, vinerea, duminica;

anotimpurile vara, toamna, iarna, primvara.

Aceste substantive devin adverbe de timp care exprim periodicitatea. Ele au o form aparent articulat (-a, a fost, iniial, articol i ulterior a devenit particul deictic):

" Ziua ninge, noaptea ninge, dimineaa ninge iari..."

Toamna se numr bobocii.

Duminica copiii merg la grdina zoologic.

Vinerea bunica mea ine post.

Vara plec ntotdeauna la munte.

Iarna m impresioneaz colindele de Crciun.

Primvara berzele se rentorc la vechile cuiburile.

Unele substantive devin adverbe, avnd forma de plural articulat cu articolul hortt le: dimineile, serile, nopile, verile, iernile, toamnele.

b. substantivele cu sens modal, folosite invariabil pe lng un verb devin adverbe de mod cu valoare de superlativ (n expresii verbale):

a se ndrgosti lulea, a se supra foc, a se uita int, a se culca covrig, a se certa furc, a se ine scai, a dormi butean, a nghea tun, a nghea bocn, a nghea sloi, a lega burduf, a lega cobz, a umple ochi, a iei glon, a merge strun, a lsa balt, a adormi butuc, a bate mr, a tcea chitic, a-i veni mnu.

c. substantivele care determin adjective ca adverbe cu valoare modal superlativ n unele expresii adjectivale: frumoas foc, gol puc, ngheat tun (sloi, bocn), srat ocn, singur cuc, plin ochi, negru corb, beat turt, slab scndur, ndrgostit lulea, curat lacrim, btut mr, beat cri.

Observaii

Aceste expresii se bazeaz pe o comparaie (slab ca o scndur, negru ca un corb, curat ca o lacrim).

Cele mai multe substantive adverbializate au valoarea unui intensificator al aciunii sau al nsuirii (foarte tare).

Substantivele adverbializate intr n structura grupurilor verbal (m plimb seara, btut mr), adjectival (deteapt foc), interjecional (hai dimineaa la pia).

2. Adverbializarea adjectivului

Prodeceul, specific limbii romne, este foarte activ i n ultima perioad se extinde la tot mai multe clase de adjective. Deocamdat, se adverbializeaz:

a. adjectivele calificative

Adverbializarea adjectivului se bazeaz pe caracteristica acestei pri de vorbire de a arta nsuirea unui obiect sau a unei aciuni. Adjectivele calificative sunt determinani modali invariabili n contexte verbale. Ele pstreaz numai categoria gramatical a comparaiei specific clasei morfologice din care provine:

- a vorbi politicos, a se comporta frumos, a vorbi cursiv, a citi corect, a dansa admirabil, a curge lin, a merge ncet, a nelege greu, a telefona des;

- a citi corect, mai corect, tot att de corect, mai puin corect, cel mai corect, foarte corect.

b. adjectivele provenite din verbe la participiuNu toate participiile cu valoare adjectival se adverbializeaz, numrul lor fiind limitat:

- vorbete deschis, ~ nelept, ~ rguit, ~ ncifrat, ~ lmurit; ~ nepat; ~ rstit,

~ rspicat, ~ optit;

- acioneaz pripit, ~ nechibzuit, ~ nepotrivit;

- ninge nentrerupt, plou necontenit.

Unele participii au permis apariia adverbelor cu forme distincte fa de forma iniial: neaprat, negreit, potrivit.

c. formele verbale ale modului supin

Valoarea adjectival a supinului permite adverbializarea lui.

Formele obinute se specializeaz n exprimarea superlativului absolut al unor adjective i adverbe: nenchipuit de bine

Formele de supin sunt:

antepuse adjectivelor sau adverbelor. Prepoziia de din structura supinului este postpus formei verbale: nespus de agreabil, nebnuit de periculos, neimaginat de punctual, negrit de manierat, netiut de ru (bine);

postpuse adjectivelor sau adverbelor:

amabil de necrezut, curajos de nedorit, blnd de nenchipuit, bun de neateptat.

Observaii

Supinul cu prepoziia pe creeaz locuiuni adverbiale modale: pe furate, pe alese, pe pipite, pe dibuite, pe srite, pe cutate, pe bjbite, pe ncercate.

Formele negative ale supinului sunt mult mai productive n procesul de formare a acestui tip de locuiuni adverbiale: pe neateptate, pe negndite, pe nemncate, pe nevzute, pe nesimite, pe neobservate, pe nechemate, pe neauzite.

Prin adverbializarea adjectivelor se obin adverbe postadjectivale.

3. Adverbializarea pronumelui

Trecerea pronumelui n clasa morfologic a adverbului este un fenomen izolat care se regsete numai la pronumele relativ-interogative, din inventarul crora se adverbializeaz doar pronumele ce.

Adverbializarea pronumelui interogative ce apare n:

- enunuri enuniative exclamative directe i indirecte:

Ce bine m-am distrat!

Ce inteligent este Maria!

Nici nu bnuieti ce inteligent este Maria!

- enunuri interogative exclamative directe i indirecte:

Ce interesant este acest studiu?!Ce mult l-am apreciat?!

M ntrebi ce mult l-am apreciat?!

Observaii

Pronumele ce are funcie sintactic de complement circumstanial de mod pe lng un verb, un adjectiv sau un alt adverb.

Cnd arat cantitatea, fiind echivalent cu pronumele ct, pronumele ce devine adverb de mod.

n construciile exclamative, pronumele ce are sens intensiv.

Valoarea adverbial a relativului ce se stabilete prin distribuia similar a adverbului cu sens cantitativ ct:

Ct de fericit a fost!

Ct de bine s-a simit n compania prietenilor!

Ct de bucuros este de venirea ta!

Ct de mult s-a bucurat de venirea ta!

La nivelul unei fraze, ce apare ca adverb relativ cu sensul lui ct:

Nu am tiut 1/ ce frumos deseneaz fetia ta.2/

4. Adverbializarea numeralului

Numeralul este o clas lexico-gramatical ce include urmtoarele categorii:

forme cu valoare adverbial unic: numeralul adverbial, numeralul cardinal: o dat, de dou ori i numeralul ordinal: a doua oar, a treia oar;

forme cu valoare dubl, adverbial i adjectival: numeralul multiplicativ: ndoit, ntreit, nzecit, nsutit.

ncadrarea numeralelor adverbiale cardinale i ordinale n clasa adverbului se justific prin valoarea lor morfologic. Adverbializarea numeralului se ilustreaz numai prin numeralele cardinale una, dou (= repede, imediat) care formeaz un adverb de mod compus una-dou sau cu ortografia una, dou ( = mereu, necontenit):

Pleac una, dou la discotec.

Merge una-dou cu prietenii la caban.

Adverbializarea se realizeaz prin:

- pierderea sensului cantitativ n favoarea exprimrii unei caracteristici a aciunii;

- trecerea la o form invariabil a adverbului.

Observaii

Numeralul una intr n componena unor locuiuni adverbiale: una-dou; nici una, nici dou; cu una, cu dou (= repede, imediat).

Numeralele unul, una, cu valoare adverbial, fac parte din:

- adverbe compuse ntruna, totuna, totdeanua;

- locuiuni adverbiale pn la unul, pn la una (complet), unul ca unul, una ca una (la fel, deopotriv);

- locuiuni verbale a o ine una (i bun) cu sensul

verbului a persevera.

5. Adverbializarea verbului

Transferul unui verb n clasa morfologic a adverbului se poate exemplifica prin statutul verbului a putea, care prin forma poate, indicativ prezent, pers. a III-a sg., se folosete ca adverb de mod cu nuan de probabilitate:

Poate vine mine. / Vine, poate, mine. / Vine mine, poate.

La nivel propoziional, poate este, dup cum se poate constata din enunurile de mai sus, un adverb nepredicativ i cu o poziie mobil.

Poate a pstrat de la clasa din care provine valoarea predicativ, fiind considerat n fraz adverb predicativ, regent pentru o subiectiv:

Poate 1/ c va veni mine.2/

Forma invariabil i exprimarea exclusiv a probabilitii sunt indicii ale adverbializrii, prin care, poate devine un adverb postverbal.

Observaii Se mai pot adverbializa:

1. prepoziii: pentru, contra:

El este pentru, eu sunt contra.

2. prepoziia de, care devine echivalent semantic cu adverbul de mod comparativ ca, folosit cu valoare de prepoziie cu cazul acuzativ:

D-mi pe Vidra ta de vam!

3. prepoziia la cu sensul circa:

Am cumprat la dou kilograme de caise.

4. conjunciile i (=nc, de asemenea) iar, nici funcioneaz ca adverbe accentuate:

Ne-a vizitat i el de srbtori.

Mi-a amintit iar de ora plecrii.

Nici ea nu mai nelege nimic.

D. TENDINE DE FOLOSIRE a adverbelor

n limba romn contemporan se manifest unele tendine greite n folosirea unor adverbe sau locuiuni adverbiale. Una dintre cele mai uzuale apare frecvent n urmtoarele situaii:1. Adjectivizarea adverbului n diferite contexte

a. uneori, prin confuzie cu adjectivul, forma adverbului cu sens cantitativ se acord n gen i numr, rezultnd formele greite: *ci mai numeroi, *destui de puini, *grei de pornit, *ati de mari, n loc de formele corecte: ct mai numeroi, destul de puini, greu de pornit, att de mari;Corect: Ai ctigat destul de puini bani.

Nepoii au crescut att de mari.

b. la adjectivele compuse cu un adverb:

*noi-nscui, *noi-angajate, *ri-fctori, *liberi-profesioniti, *liberi-cugettori, n loc de formele corecte: nou-nscui, nou-angajate, ru-fctori, liber-profesioniti, liber -cugettori.

Corect: Lupt mpotriva ru-fctorilor.

Am cumprat cteva articole pentru nou-nscui.

c. cnd adverbul determin un adjectiv:

*fermi convinse, *proaspete cstorite, *gravi bolnavi, *totali netiutori, n loc de: ferm convinse, proaspt cstorite, grav bolnavi, total netiutori.

d. n unitile lexicale formate din: subst.+ adv.+ verb la supin adverbul apare frecvent acordat, structurile astfel obinute fiind neliterare: hotrri uoare de luat, poteci grele de escaladat, oameni dificili de suportat, situaii complicate de rezolvat, trasee imposibile de urmat, aplicaii uoare de neles.

Corect: hotrri uor de luat, poteci greu de escaladat, oameni dificil de suportat, situaii complicat de rezolvat, trasee imposibil de urmat, aplicaii uor de neles.

Observaii

Aceste construcii au, ntotdeauna, n structura lor, un adverb de probabilitate: dificil, greu, uor, posibil, imposibil, complicat.

Tendina de adjectivizare a adverbului este rezultatul raportrii sale la substantivul construciei: oameni ri intenionai, sentimente profunde umane, cri noi editate, oameni buni platnici, elevi slabi pregtii, familii putrede de bogate, tineri proti educai.

Corect: oameni ru intenionai, sentimente profund umane, cri nou editate, oameni bun platnici, elevi slab pregtii, familii putred de bogate, tineri prost educai.

Aceast tendin este consecina unui fenomen de hipercorectitudine (vorbitorul acord adverbul cu substantivul, ca i cum acesta ar fi adjectiv).

2. confuzia dintre adverbul ct i pronumele ct Am invitat ci mai muli specialiti.

Corect: Am invitat ct mai muli specialiti.

3. folosirea redundant, nejustificat a unor adverbe

Ea nu zice nimic dect numai dac o ntrebi.

Corect: Ea nu zice nimic dect dac o ntrebi.

4. omiterea repetrii adverbelor mai i foarte n faa fiecrui element al unei enumerri:

El este mai atent i preocupat de acest proiect.

Ea a fost foarte perseverent i talentat .Corect: El este mai atent i mai preocupat de acest proiect.

Ea a fost foarte perseverent i foarte talentat.

5. prin analogie cu cel, formant al superlativului relativ al adjectivului, se acord greit articolul demonstrativ cel din structura superlativului relativ al adverbului:

El este unul dintre cei mai bine pltii.

Corect: El este unul dintre cel mai bine pltii.

El este persoana cel mai puin suprat.

[adverb la superlativ relativ]

El este persoana cea mai puin suprat

[adjectiv la superlativ relativ]

Observaie

CEL- morfem de superlativ al adverbului nu trebuie acordat cu substantivul.

6. modificri n topica unor semiadverbe

a. cam, mai, prea, tot se plaseaz greit naintea grupului:

verb + pronume aton (pers. sau refexiv) + verb

Mai a venit pe la noi. corect A mai venit pe la noi.

Nu mai m joc. Nu m mai joc.

Mai o tolerez. O mai tolerez.

Mai mi promite. mi mai promite.

Cam ar ncerca. Ar cam ncerca.

Prea nu se aude. Nu prea se aude.

Unde tot ne caui? Unde ne tot caui?

b. construciile prepoziionale sunt disociate greit prin semiadverbe:

Locuiesc n chiar acea vil.

corect - Locuiesc chiar n acea vil.

I-a prezentat pe aproape toi invitaii.

corect - I-a prezentat aproape pe toi invitaii.

Colaborez cu numai dou persoane.

corect - Colaborez numai cu dou persoane.

L-am gsit n exact aceeai poziie.

corect - L-am gsit exact n aceeai poziie.

Am terminat de aproximativ o sptmn.

corect - Am terminat aproximativ de o sptmn.

7. confuzii n folosirea unor adverbe

n exprimarea dialectal, adverbele numai i dect sunt folosite n contexte n care prezena lor nu corespunde normelor gramaticale prezentate:

- n Ardeal, numai se folosete n contexte negative (forme vechi);

- n Muntenia, dect se extinde greit n structuri pozitive;

ntr-o exprimare ngrijit, doar este folosit frecvent n locul adverbului numai;

avderbul nehotrt vreodat, n construcie cu un verb la forma negativ, se folosete n locul adverbului negativ niciodat, ntr-o exprimare mai nengrijit;

se nregistreaz i apariia, n unele contexte, a mbinrilor pleonastice: n concluzie deci, prin urmare aadar.

8. folosirea unor adverbe cu statut semantic modificat- adverbul deci i pierde sensul conclusiv prin folosirea incorect, devenind o patricul expletiv. Prin frecvena utilizrii, mai ales de cei tineri i de cei mai puin instruii, acest adverb a devenit un tic verbal suprtor;

- pe undeva (cu sens locativ) este folosit ca un clieu cu valoare modal (oarecum, ntr-o oarecare msur);

- n ultimul timp, se rspndete, tot att de suprtor ca sintagma pe undeva, folosirea lui efectiv:

*Efectiv nu-mi place; *Nu-i pas efectiv de el; *Se intereseaz efectiv de situaia ta; *Este efectiv insuportabil.

- de-acum (marcheaz momentul iniial al unei aciuni) este din ce n ce mai des folosit n locul lui deja (specializat pentru a sublinia momentul final al aciunii);

- nu numai apare frecvent n exprimri curente cu valoarea unei formule trunchiate:

Colegii mei i nu numai i-au exprimat opinia.

9. scrierea incorect a unor adverbe compuse cu prepoziii

sudate cu termenul urmtor.

Corect: anevoie, astfel, adeseori, alaltieri, odat, deasupra, dinainte, ncotro, ntocmai, oricum, undeva, cndva.

E. VALORI STILISTICE ale adverbelor

1. O expresivitate deosebit o au adverbele derivate cu sufixe diminutivale: binior, ncetinel, deprtior, olecu, superlative absolute sinonime morfologice cu foarte.

2. Superlativul absolut realizat cu sinonimele afective ale morfemului foarte - grozav, teribil, extrem, formidabil este mai expresiv dect forma impus de norm: grozav de bine, teribil de repede, extrem de ru.

3. Adverbele interogative contribuie la realizarea interogaiilor i a invocaiilor retorice:

Cum de ai putut spune asemenea lucruri?

4. Adverbele corelative reiau ideea exprimat n subordonat, atrag atenia asupra ei, scurteaz expresia i nltur repetiiile: Cnd nvei mereu, atunci ai rezultate.

5. Adverbele predicative exprim, de cele mai multe ori, atitudinea subiectiv a vorbitorilor: Desigur c te atept cu plcere.

6. n limbaj colocvial, adverbele sunt folosite la realizarea enunurilor eliptice:

Mai avem mult de mers ? Puin.

7. Locuiunile adverbiale sunt mai expresive dect adverbele echivalente: mort-copt = neaprat, de flori de mr= zadarnic.

8. Adverbele de mod provenite din substantive, din adjective sau din verbe la participiu, folosite singure sau n relaie cu alte cuvinte pot fi: epitete, comparaii, hiperbole, metafore.

9. Unele adverbe pot intra n enunuri interogative, n gradaii, n repetiii i n invocaii retorice.

PREPOZIIA

A. TRSTURI CARACTERISTICE

Pentru sintaxa limbii romne, prepoziia are o importan deosebit, deoarece ea este singurul mijloc de relaie care realizeaz raportul de subordonare la nivelul propoziiei. mpreun cu pronumele relative (care, cine, ce, ceea ce), cu adverbele relative (cnd, cum, unde, ncotro) i cu conjunciile, prepoziiile pot fi incluse n categoria elementelor de relaie, folosite pentru exprimarea raporturilor sintactice din propoziie sau din fraz.

Spre deosebire de pronumele i adverbele relative, care sunt elemente conective n fraz i au o funcie sintactic n propoziia subordonat introdus, prepoziiile sunt cuvinte auxiliare sau instrumente gramaticale, care stabilesc raporturi sintactice numai n cadrul propoziiilor.

Fiind lipsite de coninut noional propriu-zis, prepoziiile nu au funcie sintactic proprie. Drept urmare, ele intr n structura atributelor i a complementelor ca elemente introductive ale acestora. Prepoziia nu are rol sintactic independent i nu constituie ea nsi o parte de propoziie. Dei nu are un sens de sine stttor, prepoziia are o mare importan n vorbire pentru c ea face ca relaia dintre aceleai cuvinte s exprime altceva, cnd se folosesc prepoziii diferite.

Prepoziiile se caracterizeaz prin invariabilitate morfologic, trstur pe baza creia sunt incluse n categoria prilor de vorbire neflexibile, alturi de adverbe, de conjuncii, i de interjecii.

Prepoziiile ca i conjunciile au suscitat controverse privind coninutul lor semantic abstract, vag, insuficient, care se stabilete prin contextul n care apar. Pentru acest motiv, prepoziiile sunt considerate pri de vorbire fr autonomie semantic.

Prepoziiile au diverse semnificaii ce se reduc la un sens fundamental: din ieirea din interior; n interiorul; de direcia abstract; cu asocierea; fr - aspectul negativ al asocierii; dup - posterioritatea; ctre - direcia i apropierea. n urmtoarele sintagme: pe mas, sub mas, lng mas, de pe mas, fiecare prepoziie are un sens lexical propriu care marcheaz contextele, individualizndu-le.Faptul c, o prepoziie nu poate fi nlocuit cu alta fr ca sensul contextului s se modifice, dovedete c ea are un coninut lexical abstract, greu de definit.

Sensul lexical al prepoziiilor propriu-zise i cu o mare vechime n limb (de, la, pe, n, fr) slbete cu trecerea timpului, indiferent de frecvena lor de apariie.

Gradul de abstractizare nu este acelai pentru toate prepoziiile: a, asupra, de, despre, pe au un sens mai abstract, deasupra, n, lng, peste, sub au un sens mai concret. Prepoziia asupra are un sens mult mai abstract n comparaie cu prepoziia deasupra.

Toate prepoziiile i locuiunile prepoziionale obinute prin conversiune au un sens mai concret i mai pregnant. S-a constatat c prepoziiile i locuiunile prepoziionale provenite din adverbe sau locuiuni adverbiale (contrar, naintea, mpotriva, n faa, n urma, de-a lungul, de-a latul) au un sens lexical evident, deoarece un cuvnt, cnd trece ntr-o nou clas morfologic, i pstreaz, n esen, semnificaia iniial. Unele prepoziii sunt monosemantice (lng), cele mai numeroase fiind, de obicei, polisemantice (pn- indic locul, direcia, timpul).

n analiza gramatical, prepoziia preced cuvntul pe care l nsoete, se ia mpreun cu termenul subordonat, chiar dac este izolat de acesta prin alte pri de propoziie: Am intrat n magazin. / Am intrat n cellalt magazin. / A rspuns dup o ndelungat pauz.

Parte de vorbire cu inventar redus n ce privete unitile simple care au exclusiv sau preponderent aceast valoare, prepoziia se caracterizeaz i printr-o mare deschidere pentru combinarea cu alte pri de vorbire, obinndu-se grupri mai mult sau mai puin unitare i stabile.

Substantivele, adjectivele, numeralele, pronumele, verbele la infinitiv i supin i adverbele pot fi precedate de prepoziii: flori de cmp, vorbim despre o carte; de tnr, de neajutorat; pentru ambii, cu opt; de la nimeni, fr acesta; pentru a juca, la cules; pn acolo, de pe aici.Ca instrument de subordonare nominal, prepoziiile intr ntr-un numr mare de combinaii alturi de un substantiv sau de un pronume. Adjectivele i adverbele se combin cu un numr redus de prepoziii comparativ cu substantivul i substitutele sale.

Unele prepoziii au restricii de combinare:

- ntre, dintre, printre se combin cu substantive sau pronume la plural: ntre prieteni, dintre cumprturi, printre rafturi;

- pn introduce numai un adverb de loc sau de timp: pn sus, pn dimineaa;

- supra se construiete numai cu numerale: trei supra cinci.

Uneori prepoziia poate deosebi o parte de propoziie de alta. Astfel, ntruct forma de acuzativ a substantivului este omonim cu cea de nominativ, pentru a diferenia funcia de complement direct de cea de subiect al acestuia, mai ales n cazul nerespectrii topicii directe, se folosete prepoziia pe corelat cu un pronume personal aton, care marcheaz anticiparea complementului direct:

Mihai l-a invitat pe Andrei la munte. B. LOCUIUNILE PREPOZIIONALE

1. Definiie

Locuiunile prepoziionale sunt grupuri de dou sau mai multe cuvinte care se caracterizeaz prin unitate semantic i au rol de prepoziii.

2. Structur

n limba romn, alturi de prepoziiile simple i de cele compuse exist i un numr mare de locuiuni prepoziionale, care nu pot fi identificate cu uurin.

n componena locuiunilor prepoziionale pot intra diferite pri de vorbire - substantive, adjective, participii, adverbe, locuiuni adverbiale - n combinaie cu una sau mai multe prepoziii: n faa, n afara, n urma, din pricina, cu excepia, n privina, fa de, pe dinafara, pe dinaintea; n afar de, alturi de, mpreun cu, n sus de, n jos de: Din pricina emoiei abia l-a salutat. / Toi au plecat mpreun cu Maria la facultate.

Spre deosebire de prepoziiile propriu-zise, (cu sens lexical de sine stttor sau cu unul mai vag), sensul locuiunilor este mai mult sau mai puin evident. Aceasta se explic prin faptul c elementele lor componente i menin, parial, sensul pe care l au ca uniti independente.

Locuiunile prepoziionale pot fi alctuite din:

prepoziie + substantiv articulat: din cauza, din pricina, n scopul, n favoarea, n locul, n preajma, n vederea, n privina, n faa;

prepoziie + adverb articulat: n josul, n susul, pe dinaintea, pe dinafara, pe dindrtul, pe deasupra, pe dedesubtul;prepoziie + adjectiv articulat: n dreptul, n lungul, n latul, de-a lungul, de-a latul;substantiv + prepoziie: fa de;adverb + prepoziie: relativ la, afar de, alturi de, aproape de, departe de;prepoziie + substantiv + prepoziie: din cauz de, din pricin de, n caz de, la un loc cu;prepoziie + adverb + prepoziie: din sus de, n afar de, pe dinainte de, din jos de.

3. Conversiunea locuiunilor prepoziionale

Toate locuiunile prepoziionale cu genitivul sunt obinute prin schimbarea valorii gramaticale a unor locuiuni adverbiale i, mai rar, a unor substantive cu prepoziii n urma articulrii cu articolul hotrt enclitic a (fem. sg.), ul (masc. sg.):

n urm + -a ( n urma

n jur + -ul ( n jurul

n schimb + -ul ( n schimbul

pe parcurs + -ul ( pe parcursul

4. Clasificarea locuiunilor prepoziionale

O clasificare a locuiunilor prepoziionale se poate face dup regimul cazual:

a. locuiunile prepoziionale care cer cazul acuzativ sunt acelea terminate n prepoziie: fa de, n timp de, cu privire la, privitor la, relativ la, afar de:

M-am lmurit cu privire la comportamentul ei.

b. locuiunile prepoziionale care cer cazul genitiv se termin n adverb sau n substantiv articulat: de-a lungul, n faa, n fruntea, n dreptul, n afara, n dosul:

Mihai-Viteazul nainta n fruntea armatei.

Cazuri speciale

Locuiunile prepoziionale care cer cazul genitiv se construiesc cu acuzativul cnd preced un adjectiv pronominal posesiv: Din pricina noastr a ntrziat.

Aceleai locuiuni prepoziionale se construiesc cu cazul dativ i pierd articolul n prezena unui pronume personal, form neaccentuat: Mereu era n juru-i.

i-a aintit privirile asupr-mi.

5. Consideraii generale

Locuiunile prepoziionale au sensul lexical mai accentuat dect prepoziiile deoarece substantivele, adjectivele sau adverbele care intr n componena lor mai pstreaz o parte din sensul lor.

Locuiunile prepoziionale pot proveni prin conversiune din locuiuni adverbiale:n fa (loc. adv.) > n faa (loc. prep.)n jos (loc. adv.) > n josul (loc. prep.)

Pentru a marca diferena dintre locuiunile adverbiale i cele prepoziionale trebuie s se constate c o propoziie nu se poate termina n locuiune prepoziional, dar se poate termina cu o locuiune adverbial: Am mers de-a curmeziul.

Am mers alturi de. (loc. prep.) - incorect, deoarece propoziia trebuie s se termine cu un substantiv sau cu un pronume: Am mers alturi de mama. (alturi de ea)

Locuiunile prepoziionale nu ndeplinesc funcii sintactice. Ca instrumente gramaticale, ele intr n structura prilor secundare de propoziie, stabilind raportul de subordonare al acestora fa de elementul regent.Exist locuiuni prepoziionale care sunt specifice anumitor funcii sintactice: din pricina, din cauza intr n structura unui

complement circumstanial de cauz:

Nu a reuit din pricina bolii. - n vederea complement circumstanial de scop:

M pregtesc n vederea plecrii. - cu toate complement circumstanial concesiv:

Cu toate interveniile, nu a reuit totui.

- n locul complement circumstanial opoziional:

n locul prinilor, nu a fi acceptat.

- mpreun cu complement circumstanial sociativ:

A plecat la munte mpreun cu prietena sa.

- pe lng complement circumstanial cumulativ:

Pe lng flori mi-a druit i un inel.

6. Deosebiri ntre locuiunile prepoziionalea. i locuiunile adverbiale

- locuiunile prepoziionale stabilesc un raport sintactic ntre atribute, complemente, elemente predicative suplimentare i prile de vorbire regente;

- ultimul termen al acestor sintagme este o prepoziie: n loc de, n afar de, la un loc cu; sau o parte de vorbire articulat cu articol hotrt substantiv sau subtitut al acestuia, adjectiv, verb, adverb n afara, n locul, n dreptul, n faa, de-a lungul;

- alte structuri se deosebesc n context:

Ea s-a plimbat de-a lungul rmului. (loc. prep.)

Ea s-a plimbat de-a lungul i de-a latul. (loc. adv.)

Ea s-a plimbat de-a lungul zonei (loc. prep.) i de-a latul. (loc. adv.)

b. i locuiunile conjuncionale

Spre deosebire de locuiunile prepoziionale care se termin cu o prepoziie, ultimul termen din structura locuiunilor conjuncionale este, de obicei, o conjuncie:

loc. prepoziionale

loc. conjuncionale

n loc de

n loc s

n caz de

n caz c

pe motiv de

pe motiv c

n afar de

n afar c

C. CLASIFICAREA PREPOZIIILOR dup CRITERIUL SINTACTIC

Conform acestui criteriu, clasificarea prepoziiilor se face n funcie de cazul pe care l impun substantivului sau substitutelor acestuia. Astfel, exist trei clase de prepoziii: a. cu regim de genitiv / b. cu regim de dativ / c. cu regim de acuzativ a. Prepoziii cu regim de genitivPrepoziiile propriu-zise care se construiesc cu genitivul nu sunt dect dou: asupra i contra.

La acestea se mai adaug prepoziiile care provin din adverbe printr-o articulare formal:

adverb prepoziie

dedesubt

dedesubtul

dinainte

dinaintea

dinapoi

dinapoia

dindrt

dindrtul

dimprejur

dimprejurul

dinuntru

dinuntrul

nuntru

nuntrul

nainte

naintea

napoi

napoia

mprejur

mprejurul

mpotriv

mpotriva

Unele prepoziii au form identic att ca prepoziii, ct i ca adverbe: deasupra pluteau deasupra; deasupra norilor.

Prepoziiile din aceast categorie sunt pseudoarticulate cu articolul hotrt masculin ul sau feminin a. Aceste prepoziii pot intra n structura:

complementului indirect:

Am numai aprecieri pozitive asupra lor.

complementului circumstanial de loc:

Dinaintea casei este un tei btrn.

complementului circumstanial de timp:

Asupra iernii turmele coboar la es.

complementului circumstanial de mod:

Turitii naintau contra vntului.

complementului circumstanial concesiv:

mpotriva dorinei mele, ea tot nu a venit.

Observaii

Prepoziia neologic contra este folosit frecvent n limbajul administrativ i realizeaz construcii cu acuzativul: contra cost, contra chitan , contra ramburs: Am comandat marf contra cost. /Voi pred banii contra chitan./Trimitei coletul contra ramburs. Prepoziiile care impun, n mod obinuit, genitivul se pot construi i cu un adjectiv pronominal posesiv n cazul acuzativ: contra ta, contra sa, contra noastr. Prepoziia asupra este utilizat deseori cu sens greit. Ea se combin cu verbele a lucra, a munci n formulri ca: Muncesc asupra referatului./Au lucrat asupra unui proiect interesant.

Deci complementele acestor verbe se introduc corect prin prepoziia la. Substituirea lui la prin asupra se explic prin faptul c prepoziia asupra este considerat ca avnd un sens mai precis: Muncesc la referat. / Au lucrat la un proiect. Regim de caz genitiv au i prepoziiile care provin din adverbe, prin articulare: naintea, napoia, ndrtul, nuntrul .

Cnd au form nearticulat, aceste prepoziii sunt urmate de pronumele personale forme atone de dativ: nainte-i, asupr-mi.

b. Prepoziii cu regim de dativ sunt foarte puin numeroase: datorit, graie, mulumit, potrivit, conform, contrar, asemenea, aidoma, aijderea, ntocmai i au o situaie special, deoarece toate provin prin conversiune din diferite pri de vorbire. Aceste prepoziii pot intra n structura:

complementului circumstanial de mod:

Ea este frumoas conform ateptrilor.

Datorit perseverenei i-a gsit drumul n via.

complementului circumstanial instrumental:

Graie talentului su a devenit un actor de renume.

Prepoziiile asemenea, aidoma nu trebuie confundate cu adverbele de la care provin:

Fr s-l rog, rspunsul su a fost asemenea.(adv.)

Alerga asemenea unei gazele. (prep. cu genitivul)

Cei doi biei seamn aidoma. (adv. = de identic).

Strunele harpei vibrau aidoma unei adieri. (prep. = ca).

c. Prepoziii cu regim de acuzativ

Majoritatea prepoziiilor simple i compuse se construiesc cu cazul acuzativ:

- a , ca, de, cu, ctre, ct, drept, la, n, pe, din, prin, dup, fr, ntre, lng, pentru, peste, pn, sub, spre (prepoziiilor simple);- de la, de pe, de prin, de ctre, de peste, de pe la, de pe lng, de lng, pe lng, de sub, pe sub, pe la; despre, dinspre, nspre, printre, dintre, de-a (prepoziiilor compuse).Aceste prepoziii se regsesc n structura urmtoarelor pri de propoziie:

Atributul - Florile de portocal au un parfum suav. numele predicativ - Sursul copilului era ca o mngiere. complementul direct - Ieri l-am cunoscut pe colegul tu. complementul circumstanial de loc - Mama vine de la teatru. complementul circumstanial de mod - S-a repezit spre mine ca o leoaic. complementul circumstanial de cauz - "De ciud plng eu numai, mam.Observaii

Adverbele de mod comparativ ca, dect pot fi i prepoziii care se construiesc cu acuzativul i introduc complemente circumstaniale de mod. Prepoziiile ca, ct, dect, nu trebuie confundate cu adverbele cu form identic: Tare ca piatra, iute ca sgeata. (prep.) / S fi cntrit ca la un kilogram.(adv.)

Trebuie menionat faptul c exist dou prepoziii omonime - a - diferite semantic i etimologic:

- prepoziia motenit exprim o direcie abstract, o asemnare i se folosete pentru a marca forma de genitiv a unor numerale sau cuvinte cu sens cantitativ i a unor pronume invariabile sau lipsite de flexiunea de genitiv:

trage a boierie, asta nu-i a bine, miroase a fn cosit, seamn a domn, rde a prost;

jucria a trei copii, o activitate a numeroi studeni; autor a cinci romane, opinia a anumii experi, ideile a diferite prietene;

prepoziia neologic preced numai numerale: sticl a doi litri, damigean a trei vedre.

Precednd cuvinte care ncep cu o vocal, prepoziiile ntru, dintru, printru, apar cu formele: ntr-, dintr-, printr- : dintr-un, dintr-o, ntr-un, ntr-o, ntr-acolo, ntr-adins, printr-o, ntr-adevr, dintr-nsa, printr-nsa.

Prepoziia ntru se ntlnete numai n sintagmele: ntru totul, ntru ctva, ntru nimic.

Tot n aceast categorie sunt incluse i prepoziiile neologice pro, per, supra, via, versus.CONJUNCII

A. NOTE DEFINITORII

1. Definiie

Conjuncia este partea de vorbire neflexibil, lipsit de coninut noional, care stabilete raporturi de coordonare i de subordonare att la nivelul propoziiei ct i la nivelul frazei.

2. Trsturi caracteristice

Conjuncia, ca i prepoziia, face parte din categoria instrumentelor gramaticale sau a cuvintelor funcionale prin intermediul crora se marcheaz raporturi sau funcii sintactice. Din punct de vedere morfologic, conjuncia face parte din catrgoria prilor de vorbire neflexibile, caracterizndu-se, deci, prin invariabilitate.

Coninutul lexical al conjunciilor este foarte abstract tocmai pentru faptul c aceast clas morfologic nu exprim noiuni, ci raporturi sintactice. Ca i n cazul prepoziiei, sensul lexical al conjunciei este totui diminuat de semnificaia ei gramatical care rmne dominant.

Conjunciile cu un sens lexical mai abstract (cele primare sau cele motenite din latin c, de, s) exprim raporturi sintactice mai numeroase. Cnd semnificaia lexical este mai pregnant, conjuncia exprim un numr redus de raporturi sintactice (conjunciile compuse - dei, nct, fiindc - sau locuiunile conjuncionale n loc s, ca i cum, de vreme ce). Coninutul abstract permite aceleiai conjuncii s exprime raporturi sintactice variate. Sensul abstract al conjunciilor genereaz sinonimia conjuncional: (dei = cu toate c; deoarece = pentru c = fiindc = din cauz c).

Aceste instrumente gramaticale sunt pri de vorbire fr autonomie semantic pentru c nu au neles de sine stttor, fapt ce nu le permite s realizeze singure o funcie sintactic.

Sintactic, conjuncia se afl ntre doi termeni cu care se combin simultan, stabilind raporturi sintactice de coordonare i/sau de subordonare.

Ca instrumente gramaticale, conjunciile se folosesc cu scopul introducerii celui de al doilea termen al raportului sintactic pe care l realizeaz. Ele fac parte din propoziia introdus i nu pot fi subnelese dect dac au mai fost exprimate ntr-un context anterior.

Pentru sintaxa propoziiei i a frazei, conjuncia are o importan deosebit, datorit faptului c este unicul instrument gramatical care exprim raporturi sintactice de coordonare n propoziie i n fraz, precum i raporturi de subordonare numai la nivelul frazei.

3. Raporturi sintactice exprimate prin conjuncii

A. n propoziie, conjuncia leag:

1. dou pri de propoziie de acelai fel: dou subiecte, dou nume predicative, dou atribute, dou complemente;

2. uneori, leag i dou pri de propoziie diferite:

El pleac oriunde i oricnd.

S pleci acum dar repede.

Fratele tu este inginer sau medic?

B. n fraz, conjuncia leag:

1. dou propoziii de acelai fel, fie dou principale, fie dou sunordonate;

2. dou propoziii diferite o subordonat de regenta ei sau, uneori, dou subordonate diferite:

Este bine 1/ c te-ai hotrt.2/

PP SB

Te atept 1/, unde vrei 2/ i cnd stabileti.3/

PP CLCT

3. o parte de propoziie de subordonata pe care o determin (un subiect de o SB, un Np. de o PR, un atribut de o AT sau orice complement necircumstanial sau circumstanial de subordonata echivalent);

4. o parte de propoziie de o subordonat diferit:

S vii acas 1/ i cnd i-am spus! 2/

c.c.l. CT

Voi pleca n ciuda viscolului 1/ i deoarece m grbesc.2/

c.c.cv. CZ

B. CLASIFICAREA CONJUNCIILOR

1. CRITERIUL FORMALDup structura morfematic, conjunciile pot fi: simple, compuse i locuiuni conjuncionale.

a. Conjunciile simple sunt alctuite dintr-un singur cuvnt neanalizabil, inventarul lor este puin numeros i pot fi:

- coordonatoare: i, dar, iar, ns, fie, ci, sau, ori, nici, fi;

- subordonatoare: c, s, de. Tot simple sunt considerate i conjunciile compuse cu termenii sudai i care se scriu ntr-un cuvnt: cci, deoarece, fiindc, dac, ntruct, dei, nct.

b. Conjunciile compuse sunt alctuite din:- dou conjuncii propriu-zise nesudate: nct s, de s, ca... s, ci i, dar i, fie ca;

- un adverb relativ + o conjuncie: cum c, cum s, precum c, cnd s. Conjunciile compuse sunt puine la numr i toate sunt subordonatoare.

c. Locuiunile conjuncionale

1. Definiie

Locuiunile conjuncionale sunt construcii alctuite din dou sau mai multe cuvinte care pe ansamblu au cu sens unitar i sunt echivalente cu o conjuncie.

2. Structur

n structura acestor grupuri de cuvinte este obligatorie prezena unei conjuncii sau a unei pri de vorbire cu valoare de conjuncie (pronume sau adverb relativ).Aceste construcii sunt foarte numeroase, au o structur variat i, cu foarte puine excepii, toate sunt subordonatoare. Sunt coordonatoare locuiunule conjuncionale copulative:precum i, ct i, numai c i locuiunea populare adversativ numai c.

Locuiunile conjuncionale pot fi alctuite din:

adverb + conjuncie sau cuvinte cu rol de conjuncie ct i, precum i, mcar s, mcar c, chiar de, chiar dac, i dac, chit c, plus c, aa c, aa nct, numai ct, numai ce, ndat ce, imediat ce, de bine ce, chiar i fr s, indiferent c, indiferent dac

prepoziie + conjuncie sau cuvinte cu rol de conjuncie dup ce, dup cum, fr s, fr ca s, pentru ca s, pn ce

prepoziie + adverb - de parc

prepoziie + adverb + conjuncie - de ndat ce, n afar c

prepoziie + substantiv + conjuncie - din cauz c, din pricin c, din moment ce, de vreme ce, n timp ce, n caz c, n loc s

prepoziie + prepoziie + conjuncie - pe lng c

prepoziie + pronume + conjuncie - cu toate c

prepoziie + adjectiv pronominal + substantiv - ori de cte ori

articol nehotrt + substantiv + pronume - o dat ce

substantiv + prepoziie + adverb relativ - fa de ct, fa de cum

prepoziie + substantiv - prin urmare, n concluzie, n consecin

prepoziie + conjuncie + conjuncie - ca i cum, ca i cnd, dup ce c

prepoziie + adverb relativ + conjuncie - pn cnd s.

Spre deosebire de prepoziii i locuiuni prepoziionale, care sunt urmate de substantive, pronume, numerale, conjunciile i locuiunile conjuncionale trebuie s fie urmate de verbe la mod personal:

A plecat ndat ce a putut. 3. Clasificarea locuiunilor conjuncionale se poate face dup urmtoarele criterii:1. natura raporturilor sintactice pe care le stabilesc:a. locuiuni conjuncionale coordonatoare:- copulative: precum i- adversative: n schimb- conclusive: prin urmare, n concluzie, n consecin, ca atare;

b. locuiuni conjuncionale subordonatoare care pot fi formate din:

- adverb + conjuncie: chiar dac

- adverb + adverb: aa cum

- locuiune adverbial + adverb: ca i cum

- prepoziie + conjuncie simpl: fr s

- prepoziie + conjuncie compus: fr ca s

- prepoziie + substantiv + pronume: n timp ce, n vreme ce.Locuiunile conjuncionale subordonatoare din cauz c, din pricin c, provin din locuiunile prepoziionale din cauza, din pricina, deosebirea constnd n prezena elementului conjuncional final c.

2. statutul morfologic al ultimului element consituent Ca i conjunciile, locuiunile conjuncionale realizeaz raporturile sintactice att la nivelul propoziiei ct i la nivelul frazei. Ele pot lega dou propoziii, dou pri de propoziie sau o parte de propoziie de o propoziie ntreag.

a. conjuncie

- conjuncia s: pn s, pentru ca s, n loc s, mcar s, chiar s, nici s, pn s nu, mai nainte s, dect s;- conjuncia c: dup ce c, din pricin c, din cauz c, pentru c, n caz c, cu toate c;- conjuncia dac: mcar dac, chiar dac, nici dac;- conjuncia de: mcar de, chiar de, i de, nici de, n caz deb. adverb relativ

- unde: de unde, pn unde, pe unde, pe oriunde;- cnd: pe cnd, de cnd, pn cnd, ca i cnd, de pe cnd;- cum: de cum, ca i cum, altfel de cum, fa de cum.c. pronume relativ- ce: pn ce, dup ce, ndat ce, imediat ce, n timp ce, n vreme ce, numai ce, pe msur ce, abia ce, de ce, cu ce, de vreme ce;

- ct, ct: ct timp, ct vreme, pe ct vreme, de cte ori, ori de cte ori, cu ct, de ct, pe ct, la ct, aa nct, fa de ct, dup ct.

3. Locuiuni conjuncionale corelative

Pentru a marca natura unui raport de coordonare sau de subordonare se utilizeaz, uneori, un cumul de conjuncii, locuiuni conjuncionale, adverbe, locuiuni adverbiale, pronume demonstrative. Aceste pri de vorbire formeaz mpreun cu elementul de relaie un cuplu corelativ.

a. n cazul coordonrii, corelativele apar numai cu conjuncii copulative i disjunctive. Perechile corelative se formeaz prin repetarea aceluiai element: sausau, oriori, baba, cndcnd sau din elemente diferite: nu numaici i, attct i, cu ctcu att, atuncicnd.

Corelarea este facultativ n cazul unora dintre ele [ sau, i, ori ], prezena altora fiind justificat numai prin apariia lor n serii [ fie, ba, cnd ].

Dup structur, corelativele care apar n raporturile de coordonare se ncadreaz n urmtoarele tipuri: conjuncii corelative perechi / conjuncii corelative care formeaz serii / formule corelative .

b. n cazul subordonrii, conjuncia subordonatoare poate avea un element corelativ n regent, prezena acestuia subliniind n mod deosebit raportul dintre propoziii. Corelativul este rareori identic cu elementul de relaie.

n majoritatea cazurilor, corelativul este exprimat prin adverb, locuiune adverbial, diferite tipuri de pronume cu funcie sintactic n regent.

Cnd subordonata este antepus regentei, corelativul exprim funcia subordonatei printr-o parte de propoziie:

Cine nu muncete 1/, acela nu greete.2/

SB

subiect PP

C nu este perseverent 1/, asta o tim cu toii.2/

CD

c.d. PP

Unde -l caui 1/, acolo l gseti.2/

CL c.c.l.

Cum i aterni 1/, aa vei dormi.2/

CM c.c.m. PP

Cnd subordonata este postpus regentei, corelativul prefigureaz subordonata, reprezentnd dezvoltarea acesteia:

A revenit de acolo 1/, de unde l-am trimis.2/

PP

c.c.l.

CL

Mai rar, o conjuncie coordonatoare intr n corelaie cu una subordonatoare: conjunciile concesive care intr n corelaie cu conjunciile coordonatoare adversative:

dei / ns ; dei / dar:

Orice ai hotrt 1/, dar apartamentul acesta nu e de vnzare.2/

Att conjunciile ct i locuiunile conjuncionale pot avea corelative n regentele subordonatelor circumstaniale, fapt care accentueaz caracteristica subordonatei: de mod: cu ct cu att; pe ct pe attCu ct l durea 1/, cu att se vita mai tare.2/ CM

PPLocuiunea conjuncional dect s poate avea drept corelativ un adverb la comparativul de superioritate:Dect s pierd 1/, mai bine nu particip.2/

de loc: de pe acolo... de pe unde; pn acolo...pn undePn unde m-ai trimis 1/, pn acolo am cutat.2/

CL

PP

de timp: de cte ori de attea oriDe cte ori m ntreab 1/, de attea ori i rspund.2/

CT

PP

de cauz: pentru asta...fiindc; de/pentru aceea ... pentru cDe aceea accept 1/, pentru c eti serios.2/

PP

CZ

de scop: anume ca s, ntr-adins pentru ca s

de aceea ca s

De aceea am venit 1/, pentru ca s te invit la teatru.2/

PP

CS

condiionale: n caz c... atuncin caz c nu vin, 1/ atunci poi pleca singur.2/

CD

PP

concesive: tot / totui... mcar c, cu toate c, indiferent cumCu toate c nu mi-ai rspuns, 1/ tot nu te-am uitat.2/

CV

PP

Indiferent cum procedezi, 1/ tot nu vei afla adevrul.2/

CV

PP

Observaii

Inventarul bogat al locuiunilor conjuncionale este n continu cretere. Locuiunile conjuncionale sunt mai specializate dect conjunciile.

Unele sintagme sunt semilocuiuni fiind insuficient cristalizate: dat fiind c, avnd n vedere c, pentru aceea c, prin aceea c.

Gruparea dat fiind c este considerat locuiune conjuncional prin analogie structural cu locuiunea prepoziional corespunztoare dat fiind.

Pentru gruprile: avnd n vedere c, pentru aceea c, prin aceea c, este preferabil s se procedeze la separare n analiz:

- avnd n vedere este locuiune verbal compl.circ. de cauz + c (conj. subordonatoare ce introduce o completiv direct);

- pentru aceea este locuiune adverbial compl. circ. de cauz + c (conj. subordonatoare ce introduce o cauzal);

- prin aceea este o prepoziie + pronume demonstrativ compl. circ. instrumental + c (conj. subordonatoare ce introduce o atributiv).

Alte sintagme, dei frecvent folosite, nu au devenit locuiuni, pentru c substantivul este articulat i pstreaz sensul de baz, fiind parte de vorbire independent n cadrul locuiunii: prin faptul / c, datorit faptului / c, cu condiia / s, n eventualitatea / c, sub pretextul / c, cu intenia / s, cu sperana / c.

n caz c, pe motiv c, pe baz c sunt grupuri care conin un substantiv nearticulat, avnd tendin de transformare n locuiuni. i n aceast situaie este preferabil analiza lor ca substantive cu determinri atributive, nu ca locuiuni conjuncionale.2. CRITERIUL SINTACTICConjunciile se clasific n dou categorii: coordonatoare i subordonatoare.

A. CONJUNCIILE COORDONATOARE leag pri de propoziie de acelai fel, uneori i diferite, la nivelul propoziiei, propoziii de acelai fel (ambele principale sau ambele secundare) n cadrul unei fraze sau o parte de propoziie de o propoziie ntreag.

Observaii

n toate cazurile de coordonare, unitile sintactice sunt, de obicei, de acelai el. Cnd coordonarea se realizeaz cu conjuncii copulative ele pot fi i diferite. Nu este posibil coordonarea unei propoziii principale cu o subordonat sau subordonate care depind de elemente regente diferite.

Coordonarea contextual se realizeaz cnd propoziia principal este precedat de o conjuncie coordonatoare care trimite la un context anterior.

Conjunciile coordonatoare nu intr n structura propoziiilor coordonate. Ele reprezint numai un element de relaie care realizeaz raportul sintactic.Dei numeric sunt limitate, conjunciile coordonatoare se caracterizeaz printr-o mare frecven de folosire, fiind grupate n patru categorii:

a. conjuncii copulative:

conjunciile i, nici, ci i, dar i, iar

locuiunile conjuncionale ct i, cum i, precum i.

Conjunciile copulative - i, precum i, nici - leag ntre ele pri de propoziie omogene sau propoziii independente, indicnd ideea de asociere, reunire de obiecte, aciuni, caliti.

Cea mai rspndit conjuncie copulativ este i. La unele pri omogene de propoziie, conjuncia i apare adesea nsoit de prepoziia cu (iedul cel mare i cu cel mijlociu). Prepoziia cu capt valoare asemntoare cu cea a conjunciei i, putnd chiar s-o substituie (iedul cel mare cu cel mijlociu).

n propoziiile negative cu valoare copulativ apare conjuncia nici (nu a venit el, nici ea). Conjunciile copulative i, nici pot fi repetate pe lng fiecare propoziie sau parte de propoziie.

b. conjuncii disjunctive: sau, ori, fie (conjunciile fie, sau, ori, ba se repet n faa fiecrui termen): Vreau s devin fie medic, fie farmacist. / El este ori student, ori elev.

Conjunciile disjunctive exprim ideea de disjuncie, de excludere reciproc a obiectelor, a calitilor, a aciunilor numite de propoziiile sau de prile de propoziie unite cu ajutorul lor. Conjuncia disjunctiv poate lega dou propoziii cu acelai predicat, ntr-un caz acesta fiind pozitiv, iar n altul, fiind negativ. n asemenea situaii, propoziia negativ poate fi prezentat doar prin adverbul negativ nu sau ba, care se leag de propoziia precedent printr-o conjuncie disjunctiv. Conjunciile disjunctive pot fi repetate naintea fiecrei propoziii sau pri de propoziie.

c. conjuncii adversative: iar, dar, ns, ci, or i locuiunea conjuncional numai c. Conjunciile adversative leag propoziiile sau prile de propoziie ntre care, din punct de vedere semantic, se stabilesc raporturi de opoziie.

d. conjuncii conclusive: deci, aadar i locuiunile conjuncionale prin urmare, n concluzie, aa c, de aceea, vaszic, care va s zic, la urma urmelor: O lupt-i viaa; deci te lupt / Cu dragoste de ea, cu dor.

Conjunciile conclusive leag ntre ele dou propoziii dintre care una exprim concluzia ce decurge din cealalt. Una dintre trsturile specifice ale conjunciilor conclusive const n faptul c ele pot fi folosite nu numai la nceputul propoziiei, ci i la mijlocul acesteia.

Observaii

Conjuncia iar are cel mai slab sens adversativ, fiind mai aproape de sensul copulativ.

Conjuncia i poate avea i sens adversativ (= dar, ns). Conjuncia dar este sinonim cu conjuncia ns i exprim un raport adversativ mediu. ns are o topic mobil care o deosebete de toate celelalte conjuncii.

Ci este n raport cu un termen negativ, avnd un accentuat sens adversativ: Nu vreau mere, ci portocale. Or se apropie ca sens de conjuncia dar, este neologic i se folosete numai pentru exprimarea raporturilor de coordonare.

Conjunciile copulative i cele disjunctive servesc la coordonarea prilor multiple de propoziie (subiect multiplu, nume predicativ multiplu, atribut sau complement multiplu).

B. CONJUNCIILE SUBORDONATOAREapar numai n fraz, rolul lor fiind de a introduce subordonate necircumstaniale sau circumstaniale. Aceast distribuie realizeaz distincia ntre conjunciile subordonatoare i cele coordonatoare.Conjunciile subordonatoare, dei foarte numeroase, sunt mai puin specializate dect conjunciile coordonatoare.

Conjuncii subordonatoare necirumstaniale leag de propoziia regent subordonatele subiective, predicative, atributive, completive directe, indirecte, de agent (c, s, dac, de, ca...s).

Conjunciile subordonatoare circumstaniale leag de regent propoziiile circumstaniale de loc, de timp, de mod, finale, cauzale, condiionale, concesive, consecutive, de relaie, instrumentale, opoziionale, cumulative, fiind totodat un indice al raporturilor circumstaniale respective. Cele mai cunoscute conjuncii din aceast categorie sunt unde, cnd, cum, deoarece, fiindc, dac, dei, de, cci:

de loc: unde, ncotro, dincotro de timp: c, dac, ct, cum, pn de mod: ct, cum, precum, dectde cauz: cci, c, dac, fiindc de scop: de, ca s, pentru ca s de condiie: c, dac, de, s consecutive: de, nct, s, ca s

concesive: c, dei, de, dac, s de opoziie: dac predicative suplimentare - conjunciile subordonatoare - ca, s 1. Conjunciile i locuiunle conjuncionale specializate introduc numai un tip de subordonat. n aceast categorie sunt incluse:

toate cauzalele: deoarece, fiindc, cci, din cauz c, din moment ce concesivele: dei, cu toate c, mcar c, chit c, chiar dac unele temporale: pn s, pn ce, dup ce, ndat ce, imediat ce, n timp ce, ori de cte ori unele modale: ca i cnd, ca i cum, de parc, pe msur ce unele finale: pentru ca () s, ca nu cumva s;

consecutiva: nct condiionala: n caz c opoziionala: n loc s excepia: n afar c cumulativele: pe lng c, dup ce c, plus c.

2. Conjuncii i locuiuni conjuncionale nespecializate sunt pluirfuncionale:

conjunciile c, s, dac, de pot exprima cele mai diverse raporturi de subordonare, recunoaterea propoziiilor subordonate realizndu-se n funcie de elementul regent i de ntrebare;

conjunciile s, de, dac au acelai statut cu conjuncia c;

conjuncia de poate introduce:- o subordonat atributiv cnd este echivalent cu pronumele relativ care

- o subordonat circumstanial final, avnd valoarea conjunciei compuse ca s.

conjuncia s este att marc a modului conjunctiv, ct i conjuncie subordonatoare la nivelul frazei.

Cele mai multe conjuncii subordonatoare se construiesc cu modurile: indicativ, condiional-optativ, prezumtiv.

Unele conjuncii manifest, totui, o anumit preferin n selectarea modurilor verbale personale:

dac se poate combina cu orice mod personal cu excepia imperativului, care apare numai n propoziii principale

c se construiete cu orice mod, cu excepia conjunctivului

s se asociaz numai cu conjunctivul.

3. CRITERIUL ETIMOLOGICConform acestui criteriu, conjunciile pot fi:

a. primare ele sunt motenite din latin: c, de, fie, nici, i

b. formaii romneti formate n limba romn prin procedeul de compunere: prin contopire: aadar, cci, deci, deoarece;

necontopite: ca s, cum cc. provenite din alte pri de vorbire prin conversiune:

din prepoziii:

dect: Este mai frumoas dect fratele ei.pn: Ateapt-m pn termin de scris tema!

de: Au venit atia de n-au avut loc n sal.

din adverbe:

parc: Fuge parc este un iepura.

cum (cauzal): Cum era suprat 1/, nu mi-a rspuns.2/

unde (cauzal): Unde nu i-am vorbit 1/, s-a suprat.2/ pronumele i adjectivele pronominale relative pot avea rol de conjuncii: care, cine, ce, ct (ct, ci, cte), ceea ce: Rspunde 1/ cine a fost ntrebat.2/ pronumele i adjectivele pronominale nehotrte compuse cu oricare, oricine, orice, orict sunt pri de vorbire cu rol de conjuncii. Exist i o serie paralel cu -i- n structur: oriicare, oriicine, oriice, oriict.

adverbele nehotrte compuse cu ori-: oricnd, oriunde, oricum, orict, orincotro i formaiile paralele cu -i-: oriicnd, oriiunde, oriicum pot fi conective cu valoare de conjuncie.

F. TENDINE actuale de folosire a conjunciilor

n limba romn actual, i n cazul conjunciilor, se manifest tendine i greeli n folosirea lor, generate de omiterea, substituirea sau folosirea pleonastic1. Mai ales n limba vorbit, pentru o comunicare mai rapid i mai concis, sunt omise conjunciile c, s, i, care introduc a doua subordonat, ele fiind folosite numai pentru prima:

Dac vii 1/ i [dac] nu rmi 2/, anun-m mine.3/

2. Folosirea conjunciei ca s - frecvent pentru exprimarea raporturilor finale i consecutive - n locul lui s n cazul subordonatelor necircumstaniale, are drept rezultat exprimri neliterare i suprtoare:

Este bine 1/ ca s -i recunoti limitele.2/

3. Substituirea conjunciei s folosit mai ales pentru o completiv direct, cu locuiunea conjuncional pentru ca s, nu este recomandat :

*Vrea 1/ pentru ca s te cunoasc.2/

4. Conjuncia ori se generalizeaz n locul lui or prin confundarea conjunciei neologice cu cea veche.

5. Utilizarea conjunciei ns dup dar, ambele fiind adversative, realizeaz o exprimare pleonastic care nu este recomandat:

Nu am vorbit de mult 1/, dar ns nu te-am uitat.2/

6. Tot pleonastice sunt i sintagmele formate dintr-o conjuncie adversativ i un adverb cu sens adversativ:

ci dimpotriv, dar dimpotriv, dar totui, n schimb ns, dar n schimb, ns cu toate acestea.

7. Folosirea lui c naintea verbului la conjunctiv nu este recomandat. Construcia este admis numai dac ntre conjuncia c i verbul la conjunctiv este intercalat un grup de cuvinte sau o propoziie ntreag:

*M-a rugat 1/ ca s-l ajut.2/

M-a rugat1/ c 2/, dac pot 3/, s-l ajut.2/

8. Folosirea conjunciei cci pentru introducerea altei subordonate dect cea cauzal:

*S tii 1/ cci am sosit cu bine.2/

S tii 1/ c am sosit cu bine.2/

9. nlocuirea lui c prin cci fr a reda nuana de cauz:

*S-a anunat 1/ cci examrnul se va ine mine.2/

INTERJECIA

A. DEFINIIE I TRSTURI DEFINITORII

Interjecia este partea de vorbire neflexibil care sugereaz (nu denumesc), cu ajutorul unei intonaii specifice i ntr-un anumit context, senzaii, stri psihice i fizice, sentimente, acte de voin sau reproduce sunete i zgomote din natur.

Comparativ cu toate celelalte pri de vorbire, interjeciile sunt diferite pentru c i au originea n exclamaii spontane de natur afectiv sau n imitarea sunetelor din natur. Interjeciile au o form neregulat a crei dimensiune depinde de starea afectiv a vorbitorului. Forma interjeciilor care imit zgomote din natur sau sunete emise de diferite animale, este n funcie de dimensiunea sonor a acestora. Avnd n vedere c zgomotele i sunetele produse n natur sau c sentimentele umane se exteriorizeaz diferit, inventarul exact al interjeciilor unei limbi este greu sau aproape imposibil de stabilit.

Interjeciile sunt uniti semantice care nu accept determinani n interiorul lor i ale cror elemente componente au o ordine fix, fiind, uneori, cuvinte nvechite.

Fiind o parte de vorbire n continu micare n ceea ce privete inventarul, ct i forma fiecrei uniti n parte, interjecia este mai puin supus normrii lingvistice.

Semantic, interjeciile au o situaie special, deoarece, ele nu exprim noiuni i nici raporturi sintactice asemenea prepoziiilor i conjunciilor. Sensul lor este n raport direct cu contextul lingvistic i cu cel situaional (intonaie, mimic, gesturi sau mprejurrile n care sunt folosite).

Fonetic, interjeciile sunt cuvinte cu un numr redus de sunete (o vocal, dou consoane, o silab, silabe repetate sau combinaii de sunete care nu se regsesc n limba romn): o! hm!; sst! ; hrti! Frecvent, interjeciile conin repetarea unei vocale (cucurigu, bldbc), formeaz un cuvnt compus rimat (cioc-boc, hodoronc-tronc) sau folosite prin repetarea aceleiai interjecii (mi-mi; cuu, cuu; vai,vai).

Lexical, interjeciile onomatopeice reprezint o surs productiv n sensul c ele sunt cuvinte de baz de la care se obin numeroase verbe prin derivare: bubui, behi, bzi, bufni, ciocni, ciripi, cotcodci, dudui, fi, glgi, grohi, hmi, lipi, mieuna, mcni, ofta, mormi, pocni, pica, roni, sfri, trosni, a se vicri:

ga-ga a ggi

poc a pocni

mu-mu a mugi

ac a cni Multe dintre aceste verbe au i un corespondent substantival: ciripit, bzit, mieunat, oftat, fit, mcnit, mormit, pocnet, trosnet, lipit.

Direct de la interjecii provin puine substantive: un of, un hop, un f.

Morfologic, interjeciile sunt pri de vorbire neflexibile (pu-pu-pup!, a!, brr!) fr structur morfologic specific.

Sintactic, interjeciile apar n contexte n care nu realizeaz nicio legtur sintactic cu restul propoziiei sau constituie un enun independent. n diferite sintagme, ele se asocieaz cu vocativul, cu imperativul sau cu conjunctivul (Ia vino la mine; Hai s plescm!). Alteori, interjeciile pot ndeplini diverse funcii sintactice.

Stilistic, interjecia este singura parte de vorbire care se folosete numai n limbajul colocvial i n limba popular, avnd un caracter oral. Aceast realitate lingvistic explic numeroasele variante formale cu care apar n vorbire: hai / haide, hop / hopa, m / mi , of / oh.

n limba scris, interjeciile sunt folosite pentru redarea unei exprimri orale. Datorit caracterului lor concret, interjeciile au o mare capacitate expresiv.

Interjecia iat este singura folosit n orice context, inclusiv n exprimarea specific stilului tiinific. n limba popular, se ntlnesc des prepoziiile: ian, hi, f, bre, uneori, difereniate dialectal ca i zt! rspndit n Muntenia, fa de c! - specific pentru dialectul moldovenesc.

B. FUNCII SINTACTICE

Nu toate interjeciile, n primul rnd acelea care exprim stri emoionale, stabilesc raporturi sintactice ntr-o propoziie, innd singure locul unor propoziii. Numai interjeciile onomatopeice pot aprea ca parte de propoziie.

Interjeciile ntrebuinate cu funcie sintactic i pierd ntr-o oarecare msur caracterul emotiv.

Cea mai frecvent funcie sintactic a interjeciei este aceea de predicat, exprimat prin interjeciile care exprim un ndemn, o porunc sau o comand. Pot avea, uneori, funcie sintactic la nivel propoziional, n special interjeciile onomatopeice:

subiect: Prin iarb se aude f! nume predicativ: Era vai de zilele ei. Halal de mama ta! El vine spre pa: e groaz i vai."

predicat verbal:

" Mi bdi Moldovene

Hai la maica / de m cere...!"

Hai, iubito, la plimbare!

Iat 1/ c i s-a realizat dorina.2/

atribut interjecional:

Halal participare!

Mersul lui ontc-ontc m impresiona. complement direct:

Am auzit poc sub fereastr.

F nani, odorul meu!

complement circumstanial de mod:

i bldbc, broscua sri n ap.

" i gogl, gogl, gogl, i mergeau sarmalele

pe gt."

element predicativ suplimentar:

Le-a lsat paf.

Observaie

Interjeciile predicative sunt: - iat!, iac!, iact!, na!, bravo!, hai!, haide!, his!, cea!, mar!, poftim!, gogl!, bldbc!, pleosc!, zdronc! Interjeciile care intr structura predicatului nominal, ca nume predicative: vai!, of!, of i vai!

C. CONVERSIUNEA INTERJECIEIAcest mijloc intern de mbogire a vocabularului este redus n ceea ce privete inventarul interjeciilor.

Prin articulare cu articol hotrt sau nehottt, unele interjecii se pot substantiviza: of ! > un of / oful / acest of, hop! > un hop / hopul / acest hop; cucurigu! > un cucurigu / cucurigul / acel cucurigu. Haidem, haidei sunt singurele forme verbale de indicativ prezent cu valoare de imperativ ale unui verb defectiv provenit de la interjecia haide.

Argumentul pentru proveniena lor verbal sunt desinenele verbale specifice: -m, pers. I pl.; -i, pers. a II-a pl.

Na este frecvent n exprimarea popular, avnd i o form de imperativ plural narei.

Ca interjecie, ht nu se folosete singur, ci numai mpreun cu un adverb, devenind i ea adverb cu sens de superlativ: ht departe, ht demult, ht ncolo.

Interjecii se mai pot obine de la substantive: jale, naiba, dracu: e jale!, pe naiba!, pe dracu! sau de la verbe: poftim! Cuvintele naimte, napoi, sus, jos; ajutor, linite, tcere sunt adverbe, respectiv substantive, care se pot folofi cu valoare de interjecie.

Avnd n vedere legtura direct cu realitatea, interjeciile reprezint o clas morfologic cu un inventar nelimitat, n continuu mbogit i foarte puin reglementat prin norme.

D. ORTOGRAFIA INTERJECIILOR

1. Se scrie ntr-un covnt un numr mic de interjecii compuse prin contopire, ai cror termeni s-au sudat i formeaz o unitate: behehe, behe, hurup, huhuhu, haide, iaca, iact, ooo, tralala, tinghilinghi, uiuiu.

2. Interjeciile compuse din dou sau mai multe elemente identice i sinonime: sau din elemente care formeaz o unitate se scriu, de regul, cu cratim: boca-boca, cioc-cioc, crau-crau, gogl-gogl, ha-ha-ha, ham-ham, he-he-he, hi-hi-hi, haide-ha, ham-ham, hop-aa, pac-pac, teleap-teleap, tic-tac, tronca-tronca, ga-ga, nani-nani.

3. Interjeciile compuse din elemente rimate se scriu cu cratim: cioca-boca!, hopa-opa!, hodoronc-tronc!, trosc-pleosc!, tura-vura!, tronc-zdronc! Observaie

Unele interjecii repetate, mai ales cnd se rostesc cu pauze ntre ele, se pot despri n scris i prin virgule: boca, boca; lipa, lipa; nani, nani; ontc, ontcE. INTERJECIA TERMEN REGENT

Interjeciile pot fi termen regent att pentru complemente, ct i pentru subordonatele necircumstaniale sau circumstaniale:

- subordonat subiectiv: Zu 1/ c nu te neleg! 2/

- complement direct: Iat-le!

- subordonat completiv direct - Iat 1/ cum mi mulumete! 2/- complement indirect - Vai de aceea!

- subordonat completiv indirect - Vai 1/ de cine m supr! 2/

- complement circumstanial de loc - Hai la plimbare!

- subordonat circumstanial de loc Hai 1/ unde te ateapt copiii! 2/ - complement circumstanial de timp - Haidei acum!

- subordonat circumstanial de timp - Hai n ora 1/ cnd eti liber! 2/

- complement circumstanial de mod - Hai repede!

- subordonat circumstanial de mod - Hai 1/ cum doreti! 2/

- complement circumstanial de cauz - Hai la stadion din curiozitate!

- subordonat circumstanial de cauz - Hai 1/, fiindc nu am timp! 2/- complement circumstanial de scop - Hai la pescuit!- subordonat circumstanial de scop - Hai 1/ s plecm mai repede! 2/- subordonat circumstanial condiional - Hai 1/, dac te intereseaz meciul! 2/

- subordonat circumstanial concesiv - Haidei 1/, dei nu merii! 2/

- subordonat circumstanial sociativ - Hai 1/ cu cine ie drag! 2/

- subordonat circumstanial opoziional - Hai 1/ n locul cui a refuzat! 2/

G. VALORI EXPRESIVE ale interjeciilor

Din punct de vedere stilistic, interjecia are un rol foarte important ntr-un enun i datorit faptului c este singura parte de vorbire care aparine numai limbajului colcvial. Prezena interjeciilor n vorbire sau ntr-un mesaj scris poate fi considerat un indice al oralitii stilului.

Rednd o exprimare natural, interjeciile pot exprima diferite valori expresive: compasiunea, solidaritatea; un ton familiar, uneori, amuzant; atitudinea dispreuitoare a interlocutorului:

Bre Marine, nimic nu nelegi!

Ia ntreab c abia atept s-i povestesc!

Mar la treaba ta!

Interjecia poate fi folosit i ca mijloc de realizare a superlativului expresiv: Ea locuiete ht departe pe un deal!

PAGE 40