Newsletter PSD 4 - 11 iunie 2012

15

description

Newsletter PSD 4 - 11 iunie 2012

Transcript of Newsletter PSD 4 - 11 iunie 2012

Page 1: Newsletter PSD 4 - 11 iunie 2012
Page 2: Newsletter PSD 4 - 11 iunie 2012

4 – 11 iunie 2012

Dupa o luna de guvernare, USL a demonstrat ca isi respecta promisiunile.

Premierul Victor Ponta a fost prezent la redeschiderea Spitalului din Buftea, inchis de autoritati in aprilie 2011.

Premierul Victor Ponta a declarat ca sustine initiativa lui Cristian Gatu, aceea ca Romania sa organizeze Campionatul European de handbal feminin din decembrie anul acesta.

Presedintele de onoare al PSD a precizat ca este mai putin implicat in campania electorala, dar ca este la curent cu tot ce se intampla pe plan politic si guvernamental.

Rezultatul alegerilor de duminica reprezinta sfarsitul unei epoci negre si intrarea intr-o noua era politica.

Page 3: Newsletter PSD 4 - 11 iunie 2012

4 – 11 iunie 2012

Rezultatul alegerilor de duminica reprezinta sfarsitul unei epoci negre si intrarea intr-o noua era politica. Marele succes de la locale sta in victoriile USL la presedintiile de CJ-uri, numarul mare de primari resedinta de judet si victoria majora din Bucuresti si alte localitati-simbol, unele fiefuri ale PDL. Aproape 10 milioane de romani au votat. Pe o medie nationala, jumatate dintre acestia au ales USL. Defalcata pe tip de alegeri, pe zone, judete si chiar localitati, victoria USL este categorica. Astfel, Uniunea a reusit sa castige aproximativ 88% din mandatele pentru presedintia Consiliilor judetene. PSD a obtinut peste 50%, castigand 22 de mandate din cele 41 posibile, cu 5 mai multe fata de 2008. De asemenea, USL a obtinut 26 muncipii resedinta de judet, 18 dintre acestea revenind PSD – o crestere cu 6 mandate fata de acum 4 ani. Victoria USL este cu atat mai mare cu cat Uniunea a reusit succese rasunatoare in cateva zone cu mare impact la nivel regional si national. Astfel, Catalin Nechifor l-a devansat la alegerile pentru CJ Suceava pe prim-vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur. O victorie importanta a fost obtinuta de PSD si in fieful secretarului general al PDL, Ioan Oltean: la Bistrita-Nasaud, Radu Moldovan a castigat presedintia CJ. PSD a reusit sa-si impuna pe noua harta politica presedinti de CJ si la

Damboviţa, condusa pana la alegeri de Florin Popescu, dar şi la Timis - puternic fief al dreptei. In ceea ce priveste primariile, se remarca victoria extraordinara de la Craiova, a Olgutei Vasilescu, dar si succesul de la Botosani, acolo unde Ovidiu Portariuc s-a impus in fata primarului in functie. USL a avut de castigat din plin la nivel national, asa ca nici la nivelul Capitalei situatia nu este diferita. Practic, Uniunea a

Page 4: Newsletter PSD 4 - 11 iunie 2012

4 – 11 iunie 2012

dat afara PDL din Bucuresti. Sorin Oprescu, candidatul independent sustinut la Primaria generala a castigat detasat un al doilea mandata, in vreme ce Marian Vanghelie a obtinut fara probleme victoria la sectorul 5. Cele mai dure campanii au fost la sectoarele 3 si 6, democrat-liberalii pierzand cei mai importanti edili in functie. Mai mult, pe langa pierderea celor doua sectoare, scorul obtinut a aratat o infrangere zdrobitoare a PDL. Liviu Negoita a obtinut doar 29% din voturi, in timp ce Robert Negoita a luat 56%. La sectorul 6, Cristian Poteras n-a obtinut decat 20,37%, comparativ cu noul primar, Rares Manescu, care a luat 49,95% din voturi. Desi s-a clasat pe locul al doilea, candidatul USL la sectorul 2, Dragos Frumosu a reusit o performanta extraordinara, obtinand aproximativ 30% din voturi. Aceste alegeri au transmis un mesaj general de schimbare din partea romanilor. Votul de duminica reprezinta si o legitimare a guvernului condus de premierul Victor Ponta. Anul 2012 este un an al schimbarii, un an in care USL incepe sa faca dreptate in Romania.

Pasul urmator – alegerile parlamentare din aceasta toamna.

Page 5: Newsletter PSD 4 - 11 iunie 2012

4 – 11 iunie 2012

Guvernul condus de presedintele PSD Victor Ponta a ajuns la bilantul primei luni la Palatul Victoria. Cabinetul a fost investit de Parlamentul Romaniei in data 7 mai, cu 284 de voturi "pentru" si doar 92 "impotriva". Dupa o luna de guvernare, USL a demonstrat ca isi respecta promisiunile. Ce s-a realizat pana acum:

Reintregirea salariilor bugetarilor in doua transe: prima, de 8%, a fost acordata incepand cu 1 iunie 2012, iar a doua etapa de majorare va fi in decembrie 2012.

De la 1 iunie, in transe lunare egale cu ceea ce

guvernele trecute au incasat abuziv, s-a inceput

restituirea sumelor catre pensionarii cu pensii de peste 740 lei.

Ridicarea plafonului de scutire de TVA pana la venituri de 65.000 de euro/an. Corelat acestei masuri, s-a luat decizia ca statul sa nu faca recurs la hotararea Curtii de Apel, care a abrogat normele metodologice intocmite de Fiscul condus de Sorin Blejnar, prin care s-a introdus in mod abuziv plata TVA retroactiv pe drepturile de autor.

A inceput deblocarea posturilor din Sanatate. Mai multe posturi de medici, asistenti

medicali, dar si de personal administrativ vor fi deblocate, in perioada urmatoare, in

sistemul sanitar. O prima decizie a si fost luata in acest sens, deblocandu-se, intr-o

prima faza, 500 de posturi.

Interzicerea reprezentantilor statului de a mai face parte din mai multe consilii de administratie sau adunari generale ale actionarilor in diverse companii. Participarea a fost limitata la o singura astfel de structura.

Reducerea cu 30% a cheltuielilor de protocol si a celor cu deplasarile in strainatate.

Renuntarea la impozitarea fiecarei tranzactii in castig. Guvernul a decis ca impozitarea profitului sa fie efectuata anual.

Directionarea cu prioritate a fondurilor structurale si de coeziune catre initiativele ce creeaza locuri de munca.

Interzicerea achizitionarii de servicii juridice si de consultanta daca institutia statului are jurist sau departament juridic.

Prin modificarea Codului Fiscal s-a reusit salvarea Postei Romane. Astfel va fi posibila o reesalonare a datoriilor ceea ce va impiedica intrarea Postei in insolventa.

A inceput auditul in ministere, pentru a vedea cum au fost risipiti banii romanilor in acesti ani de guvernare PDL.

Page 6: Newsletter PSD 4 - 11 iunie 2012

4 – 11 iunie 2012

A inceput renegocierea contractelor cu “baietii destepti” din energie, protejati de fosta guvernare. Dupa primele 10 zile din mandatul guvernului USL s-a reusit eliminarea pretul fix din contractele bilaterale incheiate de Hidroelectrica.

Romania are pentru prima data in ultimii ani un guvern care apara demnitatea nationala. Guvernul Romaniei a refuzat reinhumarea cu onoruri a fascistului Nyiro Jozsef pe teritoriul tarii.

Guvernul USL se tine de promisiuni, este deschis dialogului si a inceput sa repare tot raul facut de PDL in ultimii ani. Romanii au acum un guvern care nu ii va mai trata cu dispret si care nu le va mai intoarce spatele.

Page 7: Newsletter PSD 4 - 11 iunie 2012

4 – 11 iunie 2012

Premierul Victor Ponta, insotit de ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a fost prezent la redeschiderea Spitalului din Buftea, inchis de autoritati in aprilie 2011. Cu aceasta ocazie, premierul a afirmat ca nu este exclus ca si alte spitale inchise in timpul Guvernarii PDL sa fie redeschise. "Este un gest simbolic pentru a arata ca s-au luat decizii gresite. La Buftea este un spital foarte bine dotat, in care s-au bagat o multime de bani. (…) Sunt planuri pentru a redeschide si alte spitale, dar nu vreau sa fac promisiuni. Acolo unde vom putea, o vom face", a declarat premierul. Presedintele PSD a mai precizat ca Fondul Monetar International nu a cerut niciodata inchiderea spitalelor, decizia in acest sens fiind adoptata de fostul Guvern din ratiuni politice.

Page 8: Newsletter PSD 4 - 11 iunie 2012

4 – 11 iunie 2012

Primul-ministru Victor Ponta a avut luni, la Palatul Victoria, o întrevedere cu Alteța Sa Regală Prințul Charles de Wales, dupa care a sustinut o alocutiune la recepţia oferită cu ocazia evenimentelor de celebrare a Jubileului de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a, în prezenţa Alteţei Sale Regale Charles. „Eu cred că noi, românii, ca popor şi ţară, avem atât de mult de învăţat de la Marea Britanie. Trebuie să învăţăm să ne onorăm marile realizări naţionale şi pe eroii noştri naţionali. Putem învăţa să ne consolidăm democraţia şi să ne intensificăm eforturile pentru a institui o puternică tradiţie democratică. Putem învăţa să investim în şcolile noastre, să construim un sistem medical accesibil şi eficient pentru toţi, să încurajăm arta, muzica şi să ne sprijinim talentele. Putem învăţa să sprijinim şi să încurajăm creativitatea şi inovarea şi multe alte lucruri. Dar mai întâi de toate, de la dvs mai ales, trebuie să învăţăm să fim mândri de valorile şi tradiţiile noastre naţionale. Aţi început deja să ne ajutaţi să realizăm acest lucru, în ultimii ani, forţa motrice din spatele promovării tradiţiilor noastre naţionale, a fost o personalitate născută şi crescută în Regatul Unit. Doresc să exprim imensa recunoştinţă a românilor pentru sprijinul arătat României de către Alteţa Sa Regală, Prinţul de Wales. El ne-a inspirat să fim mândri de cine suntem şi să ne construim un nume în lume”, a subliniat premierul in mesajul sau.

Page 9: Newsletter PSD 4 - 11 iunie 2012

4 – 11 iunie 2012

Premierul Victor Ponta a declarat ca sustine initiativa lui Cristian Gatu, aceea ca Romania sa organizeze Campionatul European de handbal feminin din decembrie anul acesta.

"Domnul presedinte Gatu m-a informat ca in luna decembrie putem sa organizam in Romania campionatul european de handbal feminin, ceea ce ne-ar prinde foarte bine, mai ales dupa vesti destul de proaste din sport", a declarat prim-ministrul Victor Ponta. Cristian Gatu, presedintrele Federatiei Romane de Handbal, a anuntat ca tara noastra isi va depune candidatura pentru organizarea Campionatului European feminin. Initial, Federatia Europeana de Handbal (EHF) desemnase Olanda ca tara gazda a turneului

continental, dar batavii au anuntat ca nu mai pot gazdui competitia. In aceste conditii, Gatu incearca sa aduca Europenele in Romania. "Am vorbit cu premierul Victor Ponta pentru a urgenta lucrarile la salile care ar putea gazdui meciurile din cele patru grupe. Ar fi Piatra Neamt, care nu este perfect omologabila in acest moment, Bucuresti, Craiova, care este gata, dar mai are nevoie de dotari, si Cluj-Napoca, unde exista o sala de 7.000 de locuri", a precizat Cristian Gatu.

Page 10: Newsletter PSD 4 - 11 iunie 2012

4 – 11 iunie 2012

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, s-a aflat joi la Targoviste pentru a-l sustine pe candidatul USL la functia de presedinte al CJ Dambovita, senatorul PSD Adrian Tutuianu. Fostul Presedinte al Romaniei a precizat ca este mai putin implicat in campania electorala pentru alegerile locale din 10 iunie, dar ca este la curent cu tot ce se intampla pe plan politic si guvernamental. „Desi nu arat, am o varsta totusi. Nu mai alerg cum alergam la 70 de ani, cand am facut ultima campanie electorala, in anul 2000”, a glumit acesta. „Am raspuns invitatiei domnului Tutuianu, sa marchez prezenta mea in sprijinul candidatului nostru. Eu cred ca exista si sanse si e bine sa se produca o schimbare care sa modifice climatul general in care se desfasoara viata politica aici in Dambovita (...). Vin cu toata afectiunea pentru a sprijini aceasta candidatura si toate candidaturile USL, in general”, a declarat Iliescu. Presedintele de onoare al PSD este de parere ca ar fi bine sa fie stabilita, prin lege, o data fixa a alegerilor parlamentare, in octombrie. “Eu sunt pentru o decizie in legatura cu stabilirea unei date fixe pentru alegerile parlamentare, odata la patru ani. Mereu aceeasi. Asa cum au americanii. Prima duminica sau ultima duminica din octombrie.”

Page 11: Newsletter PSD 4 - 11 iunie 2012

4 – 11 iunie 2012

Romania a inregistrat un declin net in ultimii cinci ani in ceea ce priveste independenta presei, se arata in Raportul Nations in Transit, publicat de Organizatia Freedom House. Romania se pozitioneaza pe locul 86 in lume, impartind aceasta pozitie cu Republica Dominicana. “In anul 2004, Romania se clasa din punct de vedere al libertatii presei pe locul 70 in lume. Din pacate, libertatea presei a regresat sub „democraticul” regim Basescu. (…) Reamintesc intentia sa de a introduce presa ca amenintare la adresa securitatii nationale”, sustine Presedintele CN al PSD. Adrian Nastase considera ca USL are responsabilitatea de a reface sistemul democratic, afectat de abuzurile din politica ultimilor ani. “Marea provocare a USL nu se reduce la reparatia problemelor de ordin economic si social, ci la refacerea resorturilor democratiei, puternic afectate de politica din ultimii ani”, a conchis fostul prim-ministru.

Page 12: Newsletter PSD 4 - 11 iunie 2012

4 – 11 iunie 2012

Sedinta plenului reunit al celor doua camere ale Parlamentului, in care premierul Victor Ponta sustine o declaratie pe tema politicii interne si internationale, are loc pe 12 iunie. „Birourile Permanente ale Parlamentului au stabilit data de 12 iunie, pentru ca premierul Ponta sa faca o declaratie pe probleme europene. In afara de declaratia premierului mai sunt pe ordinea de zi dezbaterea si adoptarea declaratiei, pe care o va prezenta premierul, cu privire la Strategia Nationala Anticoruptie, probleme curente ale Senatului si Camerei Deputatilor legate de legislatie si dezbaterea raportului televiziunii si radiodifuziunii publice”, a spus ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa. In cadrul sedintei de plen de pe 12 iunie liderii de grup vor solicita un vot in vederea stabilirii persoanei care va reprezenta Romania la Bruxelles pe 28 iunie. “Problemele care se discuta la Bruxelles si la nivelul Consiliului European sunt probleme care privesc Guvernul si nu alte institutii ale statului, treburile curente se gestioneaza si se rezolva de catre guverne nu de catre presedinti”, a precizat Dusa.

Page 13: Newsletter PSD 4 - 11 iunie 2012

4 – 11 iunie 2012

Premierul Victor Ponta si ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, au fost premiati in cadrul celei de-a cincea editii a Galei Green Awards pentru dialogul pe care l-au derulat cu organizatiile neguvernamentale de mediu.

Aflată la cea de-a cincea editie si initiata de catre Asociatiile Salvati Dunarea si Delta, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Terra Mileniul III, WWF si Alma-Ro, Gala Green Awards marchează Ziua Internatională a Mediului si recunoaste principalele eforturi politice si jurnalistice de protectie a mediului. Premierul Victor Ponta si-a reiterat deschiderea fata de organizatiile neguvernamentale de mediu si a dat asigurari ca anagajamentele luate vor depasi termenul celor 6 luni ”de miere”: “Sper sa imi retrageti aceasta diploma cat mai tarziu posibil!”

De asemenea Rovana Plumb a subliniat importanta preluarii ideilor bune din zona societatii civile si a consolidarii unei ”linii verzi” in PSD.

Page 14: Newsletter PSD 4 - 11 iunie 2012

4 – 11 iunie 2012

Eurodeputatul Corina Cretu a fost aleasa vicepresedinte al Grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European “Încrederea colegilor mei ma onoreaza si ma obliga, mai ales pentru ca traversam o perioada dificila, in care cetatenii europeni resimt tot mai acut efectele crizei economice”, a declarat Corina Cretu. Aceasta a precizat ca prioritatile mandatului sau vor fi promovarea masurilor destinate relansarii economice si crearii de locuri de munca, precum si apararea egalitatii de sanse intre barbati si femei. “E nevoie de masuri pentru salvarea modelului social european, astfel incat UE sa redevina un vector al respectarii drepturilor cetatenesti”, a subliniat eurodeputata PSD.

Catalin Ivan: Neintelegerile dintre Romania si Ungaria sunt artificiale Catalin Ivan, liderul delegatiei PSD din Parlamentul European, a adresat o scrisoare Presedintelui Comisiei Europene, Parlamentului European, Consiliului European precum si liderilor grupurilor politice din Parlamentul European, in care subliniaza ca anumite voci cu caracter extremist incearca sa amplifice in scop electoral o neintelegere intre partea maghiara si cea romana. Referitor la incercarea maghiarilor de a reinhuma ramasitele scriitorului Nyiro Jozsef, Catalin Ivan a spus ca aceasta situatie a fost ,,speculata in scop electoral”. „Diverse voci extremiste au speculat aceasta situatie in scop electoral, incercand sa profite de pe urma unor eventuale tensiuni intre partea romana si cea maghiara", a spus liderul delegatiei PSD in scrisoarea dresata liderilor europeni.

Minodora Cliveti: Parlamentul European are ca prioritati crearea de locuri de munca si sustenabilitatea sistemului de pensii Eurodeputata Minodora Cliveti a participat la reuniunea Comisiei unde au avut loc schimburi de opinii cu Bernadette Segol, secretar general al Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC) și cu comisarul european pentru ocuparea forței de munca, afaceri sociale și incluziune, Laszlo Andor, pe "Cartea alba a pensiilor". Bernadette Segol a cerut statelor europene "sa ia o pauza" in adoptarea masurilor de austeritate, care sunt suportate numai de

catre cetateni si au efecte impovaratoare si negative mai ales asupra tinerilor si pensionarilor. Minodora Cliveti a declarat că "aceasta abordare este exact ceea ce face guvernul condus de premierul Victor Ponta prin decizia de reintregire a salariilor bugetarilor, de restituire a sumelor retinute ilegal unor categorii de pensionari si prin obiectivele programului de guvernare precum repararea inechitatilor sociale.”

Page 15: Newsletter PSD 4 - 11 iunie 2012

4 – 11 iunie 2012