Newsletter PSD 3 - 9 septembrie 2012

12
Obiectivul politic al USL - obtinerea majoritatii parlamentare absolute

description

Newsletter PSD 3 - 9 septembrie 2012

Transcript of Newsletter PSD 3 - 9 septembrie 2012

Page 1: Newsletter PSD 3 - 9 septembrie 2012

Obiectivul politic al USL -

obtinerea majoritatii

parlamentare absolute

Page 2: Newsletter PSD 3 - 9 septembrie 2012

3 – 9 septembrie 2012

Presedintele PSD a transmis membrilor BPN ca urmatoarea campanie electorala pentru alegerile parlamentare nu va fi una usoara, iar inamicii politici se vor folosi de orice arme pentru a se impotrivi.

Premierul a afirmat ca au fost oprite de la finantare doar proiectele care aveau “incarcatura strict politica” si care aveau termen foarte lung de finalizare.

Victor Ponta le-a multumit, cu ocazia aniversarii a zece ani de la infiintarea Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania), tuturor structurilor germane care si-au acordat sprijinul in infaptuirea unor reforme structurale in Romania.

Victor Ponta a anuntat ca se va autodenunta la DNA impreuna cu alti membri ai USL, in contextul acuzatiilor aduse de DNA secretarului general al PSD, Liviu Dragnea

Page 3: Newsletter PSD 3 - 9 septembrie 2012

3 – 9 septembrie 2012

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat la inceputul Biroului Permanent National al Partidului Social-Democrat ca pe militantii USL ii asteapta o toamna "dificila" inaintea alegerilor, dar ca obiectivul politic al Uniunii este obtinerea majoritatii parlamentare absolute. Presedintele PSD a mai adaugat ca, din pacate, este foarte posibil ca in 2012-2016 principalul partid de opozitie din legislativ sa fie PP-DD.

"Regret foarte mult faptul ca PDL a blocat o initiativa corecta, anume castigatorul colegiului, asa ca la Consiliul Judetean sau la primarie, sa mearga in Parlament. Le-a fost frica de vot, nu au candidati buni, important

este ca si in acest an vom merge la alegeri si s-ar putea ca cel de primul loc sa stea acasa. Dar cred ca nu PDL va avea mult de castigat din aceasta decizie, ci un partid populist care nu are candidati dar va avea un numar important de parlamentari. Eu cred ca principalul partid de Opozitie al USL in 2012-2016 va fi PP si nu PDL si asta nu este un lucru bun pentru modul in care vom pune in practica modificarea Constitutiei la anul si toate proiectele de dezvoltare ale Romaniei", a declarat Victor Ponta.

Acesta a spus membrilor BPN ca urmatoarea campanie electorala pentru alegerile parlamentare nu va fi una usoara, iar inamicii politici se vor folosi de orice arme.

"Ne asteapta o toamna dificila din punct de vedere politic, dar care trebuie sa se finalizeze asa cum a fost tot anul, cu o victorie electorala clara pentru noi. Activitatea noastra politica in aceasta toamna trebuie sa fie primordiala. Ne vom prezenta la alegerile parlamentare ca USL si mesajele si programele noastre politice trebuie sa arate ce va face PSD-ul si ce va face USL-ul pentru cetateni.

Obiectivul nostru politic este majoritate parlamentara absoluta, insa nicio campanie electorala nu este usoara si sunt convins ca PDL vor folosi orice arma, oricat de ilegala, oricat de murdara, impotriva noastra. Acum le-am testat pe toate, surprize prea multe nu cred ca vor mai fi, dar asta nu inseamna ca batalia va fi usoara", a declarat co-presedintele USL.

Page 4: Newsletter PSD 3 - 9 septembrie 2012

3 – 9 septembrie 2012

Premierul Victor Ponta a afirmat ca au fost oprite de la finantare doar proiectele care aveau “incarcatura strict politica” si care aveau termen foarte lung de finalizare. Acesta a reamintit ca Romania este una din putinele tari europene care a reusit sa reduca cheltuielile bugetare, indemnand la continuarea acestei politici de taiere a cheltuielilor.

“Nu am oprit nicio investitie buna, ci acele investitii care erau facute doar ca sa castige firma partidului si sa ne facem ca muncim pe acolo si am oprit acele investitii care, conform analizei Ministerului de Finante, pe finantarea actuala se finalizau in 28 de ani, in 64 de ani. Aveam si proiecte care se finalizau in 320 de ani. (…) Era un stil de a risipi banii prin 500 de locuri si sa nu ajunga nicaieri, in niciun loc. Daca vrem sa facem ceva cu banii acestia pe care ii avem de investitii - deocamdata nu avem decat o datorie de un miliard - trebuie sa ne hotaram care sunt prioritatile si sa folosim banii”, a sustinut Victor Ponta.

In ceea ce priveste fondurile europene, Victor Ponta a declarat ca “greselile din 2010 – 2011“ in privinta gestionarii fondurilor europene vor trebui platite “la un moment dat”.

“Au fost deficiente extrem de grave pana in noiembrie 2011. De atunci, pe un program coerent (...) s-au luat masuri de indreptare, dar o sa trebuiasca la un moment dat sa platim (...) greselile din 2010 - 2011. (…) Trebuie sa explicam oamenilor ceea ce se intampla si sa facem eforturi, nu doar Guvernul, ci toti oamenii responsabili si cu un pic de minte si cu un pic de obraz sa inteleaga ca aici e vorba de lucruri din trecut pe care putem sa le indreptam doar daca muncim impreuna”, a afirmat premierul Victor Ponta.

Page 5: Newsletter PSD 3 - 9 septembrie 2012

3 – 9 septembrie 2012

Premierul Victor Ponta a afirmat la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane, care desfasurata la Palatul Parlamentului, ca sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei ar trebui sa fie organizata in ambasadele tarii noastre prin sustinerea financiara din partea statului si nu prin cautarea de sponsori.

"Cred ca si in conditii atat de dificile din punct de vedere bugetar, ar trebui sa dam un prim semn ajutand si punand umarul la sarbatorirea Zilei noastre Nationale de 1 Decembrie in ambasadele romanesti. Dar nu prin ceea ce s-a intamplat in ultimii ani, cand ambasadorii nostri cautau si cereau sponsori ca sa poata organiza ziua Romaniei, ci prin efortul propriu pe care Romania trebuie sa-l faca pentru a fi, in mod corect si demn, reprezentata pe plan international", a declarat Victor Ponta.

Premierul a mai spus ca si-ar dori ca ambasadorii sa aiba conditiile pe care trebuie sa le aiba pentru a arata ca Romania isi respecta diplomatia.

“Un ambasador ne poate reprezenta numai si numai daca si noi intelegem cat de importanta este sarcina sa si cat de important este ca Romania sa aiba intotdeauna adevarati ambasadori care se bat pentru Romania, nu pentru un Guvern, nu pentru un presedinte, ci pentru tara pe care cu totii trebuie sa o servim din functiile pe care le ocupam”, a afirmat Victor Ponta.

Page 6: Newsletter PSD 3 - 9 septembrie 2012

3 – 9 septembrie 2012

Premierul Victor Ponta a declarat ca mandatul procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, expira la 1 octombrie, cel al procurorului sef al DNA, Daniel Morar, a expirat, iar al sefului DIICOT, Codrut Olaru, expira in 2013, fiind de competenta Ministrului Justitiei si al CSM sa faca propuneri pentru aceste functii.

“Mandatul procurorului sef al DNA, domnul Morar, a expirat in primavara si in acest moment domnia sa ocupa functia cu delegatie. Mandatul doamnei Kovesi expira la 1 octombrie. (...) Obligatia pe care eu mi-am asumat-o in numele Guvernului Romaniei, in fata Comisiei Europene, a domnului Barroso, este clar scrisa, aveti cele 11 faimoase puncte. Ministrul

Justitiei, impreuna cu CSM, va avea o procedura transparenta de propunere de noi sefi”, a declarat premierul.

Victor Ponta a mentionat ca, din pozitia de prim-ministru, nu are nicio implicare legala in acest sens, atributiile apartinand ministrului Justitiei.

“Eu am fost si sunt partenerul presedintelui Comisiei Europene, dar ministrul Justitiei este cel care are atributii in acest domeniu – sa propuna catre CSM, CSM sa avizeze - dupa care presedintele accepta sau nu aceste propuneri”, a explicat seful Executivului.

“Eu nu am absolut nicio lista si nu discut. Doamna Pivniceru, ca fost magistrat, are toate atributiile si competenta necesara pentru a face propuneri”, a adaugat Victor Ponta.

Page 7: Newsletter PSD 3 - 9 septembrie 2012

3 – 9 septembrie 2012

Premierul Victor Ponta le-a multumit, cu ocazia aniversarii a zece ani de la infiintarea Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania), tuturor structurilor germane care si-au acordat sprijinul in infaptuirea unor reforme structurale in Romania.

“Reprezentantii AHK Romania au evidentiat ca in acest moment au nevoie mai mult ca niciodata de un mesaj de incredere transmis de autoritatile romane. Unul dintre mesajele pe care vreau sa le transmit in acest moment este si acela ca, personal, cred ca Germania are dreptul de a-si spune parerea si de a pune intrebari legitime legate de ceea ce se intampla in Romania”, a precizat premierul Victor Ponta.

Premierul le-a multumit investitorilor germani pentru ca au avut curajul sa investeasca in Romania. “Vreau sa multumesc intreprinzatorilor germani pentru locurile de munca create in Romania, pentru ca au avut curajul sa investeasca capital in tara noastra. In ciuda problemelor politice exista si semne bune pentru economia romaneasca, care stau sa se reflecte si in activitatea dumneavoastra. Pietele financiare au inca incredere in Romania. Mai mult, suntem una dintre tarile care au redus deficitul guvernamental la jumatate. Avem o crestere economica, cu toate ca mica, dar crestere si nu o scadere asa cum se intampla in cazul altor tari europene”, a spus Victor Ponta.

Page 8: Newsletter PSD 3 - 9 septembrie 2012

3 – 9 septembrie 2012

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, va ramane seful de campanie pentru alegerile parlamentare. De asemenea, liderii USL se vor autodenunta la DNA din solidaritate, impotrivindu-se astfel acuzatiilor aberante aduse oamenilor politici din PSD si PNL.

“Vreau sa cred ca nu se mai fac dosare politice. De ce faci dosare sefului campaniei USL-ului? Asta in orice caz nu inseamna o intimidare a noastra pentru 9 decembrie si o spun de pe acum: Liviu Dragnea va fi in continuare seful de campanie pentru alegerile

parlamentare. E ilegal ca vrei sa te organizezi? Mi-aduc aminte ca domnul Videanu, in 2009, prezenta public datele din acel sistem. Si atunci, este ilegal daca esti de la USL, dar e legal daca esti de la PDL?”, a spus Victor Ponta.

Victor Ponta a anuntat ca se va autodenunta la DNA impreuna cu alti membri ai USL, in contextul acuzatiilor aduse de DNA secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, potrivit carora acesta si-ar fi folosit influenta pentru a obtine un anumit minim la referendum.

"Am citit in comunicatul DNA, poate pentru prima data in istoria lumii, ca sa indemni oamenii sa participe la referendum inseamna primire de foloase necuvenite pentru un partid politic. Am indemnat oamenii sa vina la vot. Ba chiar le-am zis sa voteze DA ", a adaugat Victor Ponta.

Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, a declarat ca se astepta ca si el sa fie chemat la DNA sa dea explicatii in dosarul referendumului dupa ce “au anchetat si au intrat peste oameni in biserici si i-au pus sa jure pe biblie”. Acesta a respins toate acuzatiile aduse de DNA, sustinand ca prin acest demers se incearca indepartarea sa din functie, in conditiile in care USL are sanse foarte mari sa obtina un numar record de parlamentari.

Secretarul general al PSD a mai dat asigurari ca USL "ramane unita" si va pune la punct campania electorala. "Credem ca si la parlamentare vom obtine un scor record, 300 de parlamentari".

Page 9: Newsletter PSD 3 - 9 septembrie 2012

3 – 9 septembrie 2012

Fostul presedinte Ion Iliescu, presedinte de onoare al PSD, a calificat intentia sefului statului de a instala un sistem de comunicatii direct cu ambasadorii romani drept “o asertiune” care nu are niciun fel de noima, in conditiile in care aceasta comunicare exista oricum intre reprezentantii diplomatici si autoritatile statului.

“Ambasadorii au statutul lor. Ministerul de Externe este institutia care se ocupa in mod organic si functional de ambasadori si de ambasade, dar, sigur, ei pot oricand, au cale deschisa spre seful statului. Asta-i altceva. Ei sunt numiti de seful statului. Dar pentru asta nu este nevoie sa se creeze un sistem personal nemijlocit pentru ambasadori, e fara noima. Nu este in practica asa ceva ideea cu fir rosu, cu fir special e aiurea. Presedintele are oricand acest drept sa comunice cu cine doreste, dar, in practica, toata aceasta comunicare se face prin Ministerul de Externe. Dar nimeni nu-I impiedica nici pe prim-ministru, nici pe presedinte sa comunice”, a declarat fostul sef de stat.

Page 10: Newsletter PSD 3 - 9 septembrie 2012

3 – 9 septembrie 2012

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a participat la reuniunea informala a ministrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE (tip Gymnich), care s-a desfasurat la Paphos (Cipru), prilej cu care a avut o serie de intalniri bilaterale cu omologi din state membre ale Uniunii.

Dezbaterile din cadrul reuniunii au vizat o serie de subiecte cu tematica orizontala, aflate in directa legatura cu dosarele de politica externa aflate pe agenda europeana - apa ca resursa strategica si problema de politica externa,

educatia in contextul reconstructiei post-conflict , precum si alte subiecte de actualitate de pe agenda internationala.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a avut in marja reuniunii informale a ministrilor afacerilor externe din statele membre UE (tip Gymnich) o intrevedere cu omologul olandez, Uri Rosenthal, prilej cu care a reiterat obiectivul Romaniei de aderare la spatiul Schengen, evidentiind indeplinirea tuturor criteriilor necesare.

Ministrul roman de externe a avut o intrevedere si cu omologul francez, Laurent Fabius, discutia relevand dorinta comuna de aprofundare a cooperarii in cadrul Parteneriatului strategic.

De asemenea, Titus Corlatean a avut discutii cu mai multi diplomati straini, abordand teme de prim-plan: omologul german, Guido Westerwelle, omologul din Suedia, Carl Bildt, ministrul de externe al Marii Britanii, William Hague, omologul cipriot, Erato Kozakou-Marcoullis, ministrul de Externe spaniol, Jose Manuel Garcia-Margallo y Marfil, omologul sau polon, Radoslaw Sikorski si cu ministrul afacerilor externe al Italiei, Giulio Terzi.

Page 11: Newsletter PSD 3 - 9 septembrie 2012

3 – 9 septembrie 2012

Corina Cretu: Traian Basescu si PDL au facut mult rau Romaniei in cazul Schengen Presedintele Traian Basescu si Partidul Democrat Liberal trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru o eventuala noua amanare a aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, considera europarlamentarul social-democrat Corina Cretu. Potrivit acesteia, Romania indeplineste toate conditiile tehnice pentru aderare. ''Iresponsabilitatea unor politicieni care ignorand vointa populatiei au sacrificat imaginea Romaniei pe plan extern ne poate costa foarte mult in privinta aderarii la Spatiul Schengen si nu numai. Prin campania de intoxicare demarata la nivel european, Traian Basescu si PDL au facut mult rau Romaniei. Acum, ei sunt cei care trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru o eventuala noua amanare a aderarii la Spatiul Schengen”

Catalin Ivan: PDL trebuie sa dea socoteala pentru jaful din fondurile UE Europarlamentarul PSD Catalin Ivan condamna atitudinea celor din PDL in privinta fondurilor europene, pe care o califica drept "demagogica si iresponsabila" si le atrage atentia democrat-liberalilor ca ar trebui sa raspunda in fata legii pentru "jaful si dezastrul" din gestionarea banilor UE. "Este cel putin revoltatoare atitudinea celor din PDL, care dupa ce atatia ani au praduit si politizat banii europeni, vin sa acuze un Guvern instalat de doar 3 luni pentru situatia dezastruoasa in care ei au lasat Romania. Daca ar fi gestionat banii UE cu aceeasi pricepere cu care profereaza minciuni in spatiul public, tara noastra nu s-ar mai fi aflat acum in aceasta situatie precara. (…) Ca si cum nu ar fi de ajuns faptul ca guvernele anterioare au esuat lamentabil in cresterea gradului de absorbtie, controalele OLAF arata foarte limpede faptul ca, in perioada 2010-2011, s-a furat enorm din banii europeni"

Page 12: Newsletter PSD 3 - 9 septembrie 2012

3 – 9 septembrie 2012

.