Newsletter PSD 18 - 24 iunie 2012

13
Victor Ponta - liderul delegatiei Romaniei la Consiliul European

description

Newsletter PSD 18 - 24 iunie 2012

Transcript of Newsletter PSD 18 - 24 iunie 2012

Page 1: Newsletter PSD 18 - 24 iunie 2012

Victor Ponta - liderul delegatiei

Romaniei la Consiliul European

Page 2: Newsletter PSD 18 - 24 iunie 2012

18 – 24 iunie 2012

Victor Ponta a precizat ca informarea privind confirmarea delegatiei Romaniei la Consiliul European din 28 iunie a fost primita de Secretariatul General al Consiliului

Prim-ministrul s-a intalnit cu presedintele federal al Republicii Austria, cu cancelarul federal, cu presedintele Consiliului National al Republicii Austria, si cu alti oficiali si reprezentanti ai mediului de afaceri austriac.

In perioada Guvernului Nastase, tara noastra a atins una dintre cele mai mari cresteri economice din istoria postdecembrista a Romaniei

Page 3: Newsletter PSD 18 - 24 iunie 2012

18 – 24 iunie 2012

Prim-ministrul Victor Ponta a precizat ca informarea privind confirmarea delegatiei Romaniei la Consiliul European din 28 iunie a fost primita de Secretariatul General al Consiliului, Guvernul primind la randul sau confirmarea si agenda discutiilor. Premierul a indicat principalele teme care se vor dezbate la Consiliul European, acestea fiind masurile de crestere economica si de creare de locuri de munca si mecansimul multianual bugetar al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, ultimul subiect fiind deja atins la intalnirea de la Bucuresti cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si alti noua prim-ministri.

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat ca, in ceea ce priveste bugetul multianual al UE, pozitia Romaniei este deja cunoscuta, una dintre obligatiile asumate de tara noastra fiind “de a restructura fundamental institutiile de absorbtie a fondurilor europene”. Premierul a adaugat ca “modul in care s-a construit capacitatea administrativa a Romaniei de a absorbi fonduri de coeziune si structurale este total nesatisfacator” si trebuie revizuit. Potrivit lui Victor Ponta, delegatia Romaniei va fi formata din primul-ministru, ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, si ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban.

Page 4: Newsletter PSD 18 - 24 iunie 2012

18 – 24 iunie 2012

Prim-ministrul Victor Ponta a efectuat o vizita oficiala in Austria, unde s-a intalnit cu presedintele federal al Republicii Austria, Heinz Fischer, cu cancelarul federal, Werner Faymann, cu presedintele Consiliului National al Republicii Austria, Barbara Prammer, si cu alti oficiali si reprezentanti ai mediului de afaceri austriac, precum presedintii companiilor Erste, Raiffeisen si OMV.

„Am venit sa-mi exprim gratitudinea pentru toate companiile austriece care au investit bani si au creat locuri de munca in tara noastra (...) Cred ca Romania are un potential important si cred ca Austria a luat o decizie strategica de a investi in Romania”, a declarat Victor Ponta la Viena.

In plus, Victor Ponta a precizat ca a avut „o discutie extrem de aplicata si amicala” cu cancelarul Austriei, cu care a vorbit si despre pozitiile celor doua tari in perspectiva discutiilor care vor avea loc in cadrul Consiliului European din 28 - 29 iunie.

Page 5: Newsletter PSD 18 - 24 iunie 2012

18 – 24 iunie 2012

Prim-ministrul a declarat ca vizita la Viena a fost extrem de utila si de necesara. „Am dat un mesaj comunitatii de afaceri austriece, un mesaj de predictibilitate si de interes din partea noului Guvern, pentru a sprijini continuarea implicarii lor in Romania. Toate raspunsurile la aceste mesaje ale noastre le-as putea aprecia ca fiind pozitive, in sensul continuarii investitiilor si al prezentei masive pe piata romaneasca a investitorilor austrieci”. Premierul a mai declarat ca dupa discutiile cu presedintele OMV are „un sentiment pozitiv fata de modul in care compania OMV nu doar ca va investi in continuare in Romania, ci va participa alaturi de Romania si de Guvernul Romaniei la efortul de a trece o perioada dificila din punct de vedere economic si social”.

"Comitetul interministerial constituit de Guvern si reprezentantii OMV vor negocia in perioada imediat urmatoare fiecare punct. Eu am un sentiment pozitiv fata de modul in care OMV nu doar ca va investi in continuare, ci va participa alaturi de Guvern la efortul de a trece o perioada dificila din punct de vedere economic si social. Impresia mea este ca va fi o situatie de win-win", a mai spus Ponta Victor Ponta a fost insotit in aceasta vizita oficiala de ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, precum si de ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar. Avand in vedere relatiile stranse si colaborarea dintre Primaria Municipiului Bucuresti si Primaria Vienei, premierul l-a invitat pe primarul Capitalei, Sorin Oprescu, sa il insoteasca.

Page 6: Newsletter PSD 18 - 24 iunie 2012

18 – 24 iunie 2012

Prim-ministrul Victor Ponta le-a spus membrilor Executivului ca au mostenit “o multime de bombe” de la fostele guvernari, punctand ca obligatia lor este sa inlature orice fel de interes economic si avantaje materiale ale celor implicati in operatiuni de fraudare a banului public. “Incepem si trebuie sa gestionam toate problemele pe care le-am mostenit, (…) stiu situatia foarte grea de la Oltchim (…) si sper sa facem tot ce tine de noi pentru a gasi solutii, (n.n. si pentru) situatia de la Hidroelectrica. Am mostenit o multime de bombe si este obligatia noastra si dreptul nostru (…) de a gestiona aceste situatii dificile si de a trece peste ele impreuna cu intreaga populatie a Romaniei. Facand, insa, ceea ce fostele guverne nu faceau: in primul rand sa explicam cum sta situatia, in al doilea rand sa avem o abordare profesionista si in al treilea rand sa inlaturam orice fel de interes economic, coruptie politica si avantaje materiale”, a spus Victor Ponta la debutul sedintei de Guvern.

El le-a vorbit ministrilor si despre recenta sa vizita oficiala in Austria, despre discutiile despre investitii si implicatiile economice ale intalnirilor. “Sa ne pregatim pentru a rezolva cele mai importante probleme ale Romaniei: zona economica, crearea de locuri de munca, absorbtia fondurilor europene. Imi doresc ca eforturile facute in ultima perioada de domnul Orban, de toti ceilalti implicati in zona de reparare a lucrurile gresite din ultimii ani din zona absorbtiei fondurilor europene, sa aiba pana la urma rezultate pozitive”, le-a mai spus premierul ministrilor.

Page 7: Newsletter PSD 18 - 24 iunie 2012

18 – 24 iunie 2012

Cu ocazia celei de-a 20-a aniversari a Curtii Constitutionale si implinirea a 100 de ani de la afirmarea controlului constitutionalitatii legilor din Romania, Prim-ministrul Romaniei, Victor Ponta, a transmis un mesaj de felicitare si de sustinere pentru CCR printr-un discurs sustinut la Palatul Parlamentului.

Premierul a declarat ca rolul Curtii Constitu-tionale trebuie intarit, fiind necesara gasirea unei solutii pentru sto-parea abuzurilor privind numarul sesizarile depuse pentru a nu aglomera si bloca functionarea insti-tutiei.

„Trebuie sa gasim o solutie prin care dreptul constitutional de a contesta deciziile luate in Parlament sa nu fie abuzat. Cred ca este vina noastra faptul ca de multe ori privim CCR ca un arbitru in bataliile noastre politice. (...) Cred ca a fost vina noastra, a celor implicati in politica, prin faptul ca v-am pus deseori in pozitia de a arbitra ceea ce era doar batalie politica. (...) Sunt convins ca este datoria noastra sa va asiguram independenta, prestigiul si buna functionare si sunt convins, ca om al legii care am crescut cu respect extraordinar pentru deciziile luate de o instanta, ca putem, cei din afara, mai mult decat cei 9 judecatori, sa contribuim la prestigiul si buna functionare a institutiei”, a declarat Prim-ministrul Ponta la Palatul Parlamentului.

Page 8: Newsletter PSD 18 - 24 iunie 2012

18 – 24 iunie 2012

In perioada Guvernului Nastase, tara noastra a atins una dintre cele mai mari cresteri economice din istoria postdecembrista a Romaniei. In anul 2000, Romania ajunsese in pragul incapacitatii de plata. In anul 2001, cu Adrian Nastase in fruntea guvernului, tara noastra inregistra deja o crestere economica de circa 4%. Trendul a fost mentinut si in anii urmatori. Guvernul Nastase a redus inflatia de patru ori. In anul 2000, inflatia in Romania depasea 40%. La finalul mandatului, Cabinetul Adrian Nastase a redus inflatia de patru ori, coborand-o la 9,2%. Cabinetul Adrian Nastase a imbunatatit substantial ratingul de tara, a consolidat rezervele monetare ale Romaniei si a dus la bun sfarsit, in premiera, un acord stand-by cu Fondul Monetar International. Pe plan extern, Cabinetul Adrian Nastase a reusit schimbarea statutului international al Romaniei. In mandatul 2000-2004, Romania a obtinut ridicarea vizelor pentru cetatenii care calatoresc in strainatate. In aceeasi perioada, tara noastra a devenit membru cu statut deplin al NATO.

In plina campanie electorala, la 17 decembrie 2004, a fost consemnata la Bruxelles incheierea negocierii de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Guvernul condus de Adrian Nastase inchisese capitolele de negociere la UE. Procedura, finalizata la data de 25 aprilie 2005 prin semnarea Tratatul de aderare, a fost o simpla formalitate, asumata de Traian Basescu. Reprezentantii Guvernului Romaniei au exercitat, in interiorul acestui interval, conducerea OSCE si presedintia Consiliului de Securitate al ONU.

Page 9: Newsletter PSD 18 - 24 iunie 2012

18 – 24 iunie 2012

Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, a atentionat competitorii politici ca toate atacurile mediatice concertate din ultima perioada si din viitor nu vor ramane fara replica din partea liderilor si membrilor USL.

“Ii asigur pe toti membrii PSD si pe colegii din USL ca lupta continua. Ii rog sa fie uniti pentru ca, incepand de azi, lupta politica se duce in alt registru. Nu vom avea niciun fel de ezitare sa avem o atitudine ferma fata de orice atac murdar, luptand cu mijloacele strict institutionale si politice pe care le avem la indemana”, a declarat Liviu Dragnea. Acesta le-a cerut membrilor si simpatizantilor PSD ”sa dea dovada de unitate” si sa fie alaturi de fostul premier Adrian Nastase si familia acestuia, care trece prin momente foarte grele.

Page 10: Newsletter PSD 18 - 24 iunie 2012

18 – 24 iunie 2012

Prezent la festivitatea de final de an a Institutului National al Magistraturii, Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a declarat ca soarta oamenilor si a tarii depinde de modul in care magistratii isi indeplinesc sarcinile, adaugand ca tocmai din acest motiv trebuie sa acorde importanta integritatii, pregatirii profesionale, dar si grijii fata de oameni.

"Judecatorul nu judeca niste simple dosare. In fata dumneavoastra, pe masa de lucru, veti avea povestile de viata ale unor oameni care isi cauta dreptatea si care asteapta de la dumneavoastra sa le faceti dreptate. (...) Va indemn sa judecati nu doar cu mintea si legea in mana, ci si cu sufletul. De functionarea justitiei depinde evolutia tarii in general", le-a spus Titus Corlatean celor care urmeaza sa devina judecatori si procurori. Ministrul Justitiei a subliniat ca nu va exista niciodata dezvoltare, progres si bunastare daca nu va functiona justitia. "Dumneavoastra, in calitate de judecatori si procurori, veti fi cei care nemijlocit veti infaptui actul de justitie. De modul cum va veti indeplini sarcinile de serviciu depinde soarta oamenilor, soarta tarii. (...) Va doresc sa reusiti sa dovediti ca independenta magistratului nu este doar un text ca atatea altele scris in Constitutie si in lege, ci ca exista in realitate", a mai spus Ministrul Justitiei la festivitatea de absolvire a promotiei 2012 a INM.

Page 11: Newsletter PSD 18 - 24 iunie 2012

18 – 24 iunie 2012

Catalin Ivan: Membrii PSD din PE vor respinge ACTA. Eurodeputatii PDL ce vor face?

Liderul europarlamentarilor PSD a tras un semnal de alarma privind nevoia de respingere a Acordului Comercial de Combatere a Contrafacerii (ACTA) si lipsa unei pozitii clare din partea grupului popular din Parlamentului European, din care fac parte si eurodeputatii PDL si UDMR. „Pe 4 iulie se va vota in Parlamentul European controversatul Acord Comercial de Combatere a Contrafacerii (ACTA), iar in opinia noastra, a europarlamentarilor PSD si a intregului grup S&D, singurul raspuns acceptabil pe care il putem da ingrijorarilor cetatenilor este respingerea acordului”, sustine Catalin Ivan. Liderul eurodeputatilor PSD a subliniat, totodata, faptul ca atat membrii PDL si UDMR din PE, cat si intreg grupul popularilor europeni refuza sa-si asume public o pozitie vis-a-vis de ACTA.

Corina Cretu - in delegatia S&D in Cipru, tara ce va detine de la 1 iulie Presedintia europeana

Din calitatea de reprezentant al Grupului Europarlamentar Socialist, Corina Cretu considera ca este necesara discutarea prioritatilor presedintiei semestriale europene ce va fi preluata de la 1 iulie de Cipru. Vicepresedintele Grupului europarlamentar a solicitat sprijinul oficialilor ciprioti in privinta aderarii Romaniei la Spatiul Schengen. „Presedintia cipriota a UE va trebui sa gestioneze finalizarea negocierilor privind noul cadru financiar multianual al Uniunii, pentru perioada 2014-2020, si sa promoveze masuri pentru consolidarea guvernantei economice si asigurarea stabilitatii fiscale. Implementarea Strategiei 2020, in vederea cresterii gradului de ocupare a fortei de munca, finalizarea sistemului european de azil si impulsionarea Politicii de vecinatate si a procesului de extindere a UE sunt, de asemenea, pe agenda discutiilor pe care le vom avea cu presedintele Demetris Christofias si cu responsabilii guvernamentali si parlamentari de la Nicosia”, a declarat europarlamentarul Corina Cretu.

Page 12: Newsletter PSD 18 - 24 iunie 2012

18 – 24 iunie 2012

Ioan Mircea Pascu: Aderarea la UE este singurul viitor favorabil Moldovei

Vicepresedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European (AFET), Ioan Mircea Pascu, a organizat la Bruxelles, in Parlamentul European, conferinta "Moldova 200 de ani mai tarziu: crearea unui viitor comun". Conferinta a fost focalizata pe doua teme majore "Moldova 1812-2012" si "Privind spre viitor: calea europeana a Republicii Moldova". Europarlamentarul PSD considera ca "referitor la candidatura Republicii Moldovei la UE, se pare ca nivelul de implicare al Romaniei este factorul cheie, (...) iar orientarea ferma a Republicii Moldova catre aderarea la Uniunea Europeana este un fapt si trebuie incurajat si sustinut. Este singurul viitor favorabil Moldovei”.

Adriana Ticau in dialog cu tinerii privind programul "Erasmus pentru toti"

Europarlamentara PSD Silvia-Adriana Ticau a participat la reuniunea Intergrupului pentru tineret din Parlamentul European, in cadrul careia a purtat un dialog cu reprezentati ai Forumului european pentru tineret cu privire la Programul "Erasmus pentru toti". In cadrul dezbaterilor Adriana Ticau a subliniat ca, in calitate de raportor al Comisiei ITRE, a propus prin amendamentele depuse, asigurarea accesului la programul „Erasmus pentru toti” organizatiilor nonguvernamentale, in special organizatiilor tinerilor, din domenii precum educatia, formarea, tineretul si sportul de masa. "Consider ca investitiile in educatie, cercetare si inovare sunt esentiale pentru politica industriala si pentru competitivitatea UE. Cu cat tinerii europeni sunt mai bine pregatiti, cu atat industria europeana va beneficia de pregatirea, talentul si creativitatea acestora”, a declarat Europarlamentara.

Page 13: Newsletter PSD 18 - 24 iunie 2012

18 – 24 iunie 2012