Newsletter octombrie 2015

of 12 /12
NEWSLETTER Octombrie 2015 e-Incluziune: Dezvoltarea şi implementarea unui program de asistenţă bazat pe tehnologii TIC, pentru creşterea accesului la învăţământul superior al persoanelor cu dizabilităţi”

Embed Size (px)

Transcript of Newsletter octombrie 2015

Page 1: Newsletter octombrie 2015

NEWSLETTEROctombrie 2015

„e-Incluziune: Dezvoltarea şi implementarea unui program de asistenţă bazat pe tehnologii TIC, pentru creşterea

accesului la învăţământul superior al persoanelor cu dizabilităţi”

Page 2: Newsletter octombrie 2015

Egalitatea e sufletul prieteniei- Aristotel

Newsletter – octombrie 2015

Planificare - activitati de consiliere educațională oferită de către responsabilii cu studentii cu dizabilități pentru studentii din GT ai Univeristatii Lucian Blaga

Conferința Națională pentru Management Modern în Educație

Forumul DIZABNET – octombrie 2015 Programele de burse cu fonduri UE sunt apreciate de profesorii şi doctoranzii Universităţii "Transilvania" din Braşov

FICE România militează pentru prevenirea violenţei de orice fel în şcoli

Un nou proiect Erasmus+ în Colegiul Național “A.T. Laurian” din Botoșani

Profesori de la școli de masă și școli speciale, instruiți în tehnici de lucru cu copiii cu autism

Proiect pentru adoptarea unui mod inovativ de predare, la Colegiul Naţional "Unirea" din Târgu Mureş

Page 3: Newsletter octombrie 2015

Egalitatea e sufletul prieteniei- Aristotel

Planificare - activitati de consiliere educațională oferită de către responsabilii cu studentii cu dizabilități pentru studentii din GT ai Univeristatii Lucian Blaga

In luna noiembrie a.c. La nivel Universitatii Lucian Blaga din Sibiu se vor organoza activitati dedicate cu studentii din cadrul proiectului , dupa cum urmeaza:a) consiliere educațională oferită de către responsabilii cu studentii cu dizabilități pentru studentii din GT ai Univeristatii Lucian Blaga din Sibiu, întocmirea fișelor de consiliere (fișe de consiliere - etapa pe parcurs- în completarea celor inițiale aplicate la intrarea în proiect;b) consiliere educațională privind identificarea dificultăților de învățare din curriculum aferent semestrului II;c) verificarea derulării activităților cu GT studenți cu dizabilități;d) comunicare cu GT studenți cu dizabilități;e) actualizarea centralizatoarelor/situațiile cu GT.

Mai multe informații: e-incluziune.ro

Page 4: Newsletter octombrie 2015

Egalitatea e sufletul prieteniei- Aristotel

DIZABNET - Reteaua prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilitati

DIZABNET - Reteaua prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilitati va invita in data de 9 Octombrie 2015 la Brasov (Centrul de evenimente si conferinte Lux Divina, Brasov, Str. 13 Decembrie, nr.96), la intalnirea anuala a membrilor sai.

Evenimentul se adreseaza atat reprezentantilor prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilitati publici si privati, autoritatilor publice interesate, cat si reprezentantilor organizatiilor persoanelor cu dizabilitati, respectiv reprezentantilor atelierelor si unitatilor protejate.Cu aceasta ocazie dorim sa dezbatem:Procesul European Semester in Romania, respectiv cum pot ajunge mesajele noastre pe lista de recomandari ale Comisiei Europene pentru Guvernul Romaniei; Initiativa legislativa privind votul prin corespondenta si posibila utilizare a acestuia si de catre persoanele cu dizabilitati;Probleme legate de licentierea si finantarea serviciilor sociale, respectiv agenda de lobby a Dizabnet pentru 2015-2016.

Sursa: stiriONG.ro

Mai multe….

Page 5: Newsletter octombrie 2015

FICE România militează pentru prevenirea violenței de orice fel în şcoli

Federația Internațională a Comunităților Educative (FICE) România, organizație dedicată asistenței și protecției sociale a copiilor, militează pentru prevenirea violenței în școli și a lansat miercuri o campanie de activism pentru reducerea conflictelor de diferite forme. "Nu e numai treaba școlii pentru stoparea violenței (...) Nu doar școala e vinovată. Violența acționează în toate sensurile și în toate formele, sunt fenomene negative, antieducaționale, în totală contradicție cu valorile spirituale, morale și sociale. (..) Sunt teme despre care, în general, nu ne place să vorbim. Unele dintre ele sunt considerate subiecte tabu, asocierea lor cu școala fiind din start exclusă în mentalul public. Părerea mea e că nu aparține numai școlii vina (...), " a declarat prof. Toma Mareș, președintele FICE România, la dezbaterea cu tema "Fenomene extreme în școala românească de azi".

Sursa: EDUmanager.ro Continuare...

Egalitatea e sufletul prieteniei- Aristotel

Page 6: Newsletter octombrie 2015

Profesori de la şcoli de masă şi şcoli speciale, instruiți în tehnici de lucru cu copiii cu autism

Săptămâna aceasta, la București, se află în desfășurare cea de-a treia sesiune de instruire a cadrelor didactice din școli de masă și școli speciale, în lucrul, la clasă, cu copiii cu autism. Cursul este organizat de Fundația Romanian Angel Appeal și Iceland Autistic Society - Einverfusamtokin din Islanda, în cadrul proiectului “MASPA - Măsuri pentru promovarea non discriminării şi incluziunii sociale în mediul şcolar, comunitate şi pe piața muncii pentru persoanele cu autism, cu focus pe comunitățile de roma”.

Instruirea vizează dezvoltarea abilităților cadrelor didactice în vederea integrării copiilor cu autism în mediul școlar și scăderii gradului de discriminare a copiilor cu autism de etnie roma.Formarea este gratuită și oferită de doi traineri islandezi, cu o experiență de peste 20 de ani în sistemul de educație incluziv, în pregătirea și livrarea training-urilor pentru cadrele didactice.

Sesiunea de instruire de la București (28 - 30 octombrie) este a treia de acest fel, desfășurată în cadrul proiectului. Alte două sesiuni similare s-au desfășurat luna aceasta în județele Arad (19 - 21 octombrie) și Galați (23 - 25 octombrie), la cursuri participând, în total, 150 de profesori din capitală și din cele două județe.

Sursa: EDUmanager.ro Continuarea...

Egalitatea e sufletul prieteniei- Aristotel

Page 7: Newsletter octombrie 2015

Conferința Națională pentru Management Modern în Educație

Portalul Edumanager.ro, alături de Oameni și Companii, continuă seria de evenimente dedicate Educației și organizează cea de-a opta ediție a Conferinței Naționale pentru Management Modern în Educație. Conferința include și Gala Edumanager.ro. Cele două evenimente vor avea loc în perioada 13-15 noiembrie, la Hotel Clermont, în Covasna.

Pentru înscrierile efectuate până pe data de 30 octombrie se oferă reducere de 20% din prețul final al pachetului! De asemenea, termenul de trimitere al proiectelor pentru competiția Galei Edumanager.ro a fost prelungit până la 30 octombrie.

Păstrând tradiția, Conferința Națională pentru Management Modern în Educație se adresează deopotrivă mediului preuniversitar și universitar. Dintre obiectivele Conferinței: identificarea unor soluții în managementul educațional din România, dezbaterea unor probleme de sistem și evaluarea rezolvărilor potențiale, prezentarea unor studii de caz, aprecierea eforturilor manageriale din sistemul educațional, universitar și preuniversitar.

Continuare...

Egalitatea e sufletul prieteniei- Aristotel

Page 8: Newsletter octombrie 2015

Programele de burse cu fonduri UE sunt apreciate de profesorii şi doctoranzii Universității "Transilvania" din Braşov

Conducerea Şcolii doctorale din cadrul Universității "Transilvania" din Brașov a informat că în perioada 2009-2015 au fost realizate cu ajutorul fondurilor europene patru proiecte pentru doctorat pentru un număr de 300 de doctoranzi și două proiecte pentru 100 de postdoctoranzi. "Vorbim în total de un număr de 400 de persoane care au beneficiat de aceste proiecte, foarte mult, și foarte bine pot spune. Foarte mulți tineri au beneficiat de aceste proiecte ceea ce înseamnă că nu au mai plecat din țară în străinătate. Continuă aici să facă cercetare, fiind în avantajul nostru", a declarat directorul Şcolii doctorale, prof.doc.ing. Gheorghe Scutaru.

El a susținut că finanțările europene obținute pentru aceste proiecte sunt extrem de importante pentru că asigură suportul financiar al pregătirii doctoratului și cercetările postdoctorale, fiind un sprijin financiar foarte important pentru tinerii care termină facultatea și rămân să-și continue cercetările în țară. "Bursele sunt duble față de cele de la stat și sunt cuprinse între 1.800 și 3.700 de lei la postdoctorat, sume importante pe care le pot lua tinerii cercetători pentru a-și continua cercetările și a-și desăvârși educația de fapt. În general, cam toți doctoranzii Universității "Transilvania" doresc să obțină o astfel de bursă, dar bineînțeles că nu este posibilă pentru toți deoarece numărul de locuri este limitat:", a mai afirmat directorul Şcolii doctorale din Universitatea "Transilvania".

Continuare ….

Egalitatea e sufletul prieteniei- Aristotel

Page 9: Newsletter octombrie 2015

Un nou proiect Erasmus+ în Colegiul Național “A.T. Laurian” din Botoşani

În anul școlar 2015-2016 se va derula în Colegiul Național „A.T.Laurian” Botoşani proiectul Erasmus+ KA1

”Acquisition of professional web programming skills for an earlier integration in the labor market” nr. ref.

2015-1-RO01-A102-014297, finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Un număr de 24 de elevi din clasele X-XI

de matematică-informatică ale Colegiului vor participa la un stagiu de formare profesională în limbajul de

programare web PHP. Stagiul se va desfășura în perioada 6-26 martie 2016 într-o firmă specializată din

Karlsruhe, Germania.

Obiectivele proiectului sunt dobândirea de cunoștințe de programare web și de creare a unei firme de web

design, dezvoltarea limbajului specializat IT și a competențelor transversale de dezvoltare personală și

profesională.

Continuare...

Egalitatea e sufletul prieteniei- Aristotel

Page 10: Newsletter octombrie 2015

Proiect pentru adoptarea unui mod inovativ de predare, la Colegiul Naţional "Unirea" din Târgu Mureş

Colegiul Național "Unirea" din Târgu Mureș, alături de șase parteneri din țară și străinătate, a reușit

accesarea unei finanțări în valoare de aproximativ 200.000 de euro în cadrul Programului Erasmus+, în urma

căruia profesorii vor adopta un mod inovativ de predare a lecțiilor, prin utilizarea de oportunități practice din

lumea reală.

Directorul Colegiului Național "Unirea", Andreea Năznean, a precizat că în baza acestui proiect, profesorii și

elevii vor beneficia de deschidere către un mod inovator de predare, în sensul folosirii unor pedagogii active

centrate pe elevi și de activități care utilizează oportunități practice din lumea reală. În acest mod se dorește

pregătirea elevilor pentru a adopta o atitudine independentă, încrezătoare, inovativă și creatoare, să

dezvolte calități care să le permită adaptarea cu ușurință la o societate în continuă schimbare.

Mai multe ..

Egalitatea e sufletul prieteniei- Aristotel

Page 11: Newsletter octombrie 2015

Investeşte în oameni!Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin

Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013

www.e-incluziune.ro

Adresa: Bd-ul. Victoriei, Nr.10, Sibiu, 550024, România

Page 12: Newsletter octombrie 2015

Investeşte în oameni!Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin

Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013

www.e-incluziune.ro

Adresa: Bd-ul. Victoriei, Nr.10, Sibiu, 550024, România

Elaborat,Cristian Alexandrescu, expert informare si promovareDaniel Calin, asistent promovare si informare