Newsletter Oana Antonescu - Decembrie 2013

11
Europarlamentar Oana ANTONESCU Newsletter Decembrie 2013

description

Newsletter Oana Antonescu - Decembrie 2013

Transcript of Newsletter Oana Antonescu - Decembrie 2013

Europarlamentar

OanaANTONESCU

NewsletterDecembrie2013

Europarlamentarul PDL, Oana Antonescu a publicat alaturi de Viviane Reding, Comisar al UE pentru justitie, un material cu privire la pachetul de propuneri privind drepturile procedurale ale persoanelor suspectate si acuzate in procedurile penale, pachet prezentat de catre Comisie la data de 27 noiembrie. Propunerile incluse in acest pachet sunt menite sa continue procesul de asigurare a faptului ca legislatia europeana garanteaza cele mai inalte standarde in domeniul drepturilor, in ceea ce priveste echitatea procedurilor in materie penala, pentru toti cetatenii de pe intreg teritoriul Europei.

Oana Antonescu si Viviane Reding sunt de parere ca, „consolidarea dreptului la un proces echitabil in intreaga Europa nu este un lux, ci o necesitate absoluta. Nu putem accepta ca fie chiar si o singura persoana nevinovata sa fie inchisa pe nedrept. Avem datoria si obligatia de a face tot ce ne sta in putinta pentru a impiedica producerea unor erori judiciare”.

„Prezumtia de nevinovatie este pilonul central al oricarui proces echitabil. Oamenii trebuie sa fie intotdeauna considerati nevinovati pana la proba contrarie. Trebuie sa li se acorde intotdeauna sansa de a se apara in cadrul unui proces si sa nu poata fi judecati „in absentia”. De asemenea, ar trebui sa aiba posibilitatea de a pastra tacerea si de a nu raspunde fara ca vreo autoritate sa poata deduce vinovatia unui suspect pe baza faptului ca acesta nu face nicio declaratie. A pastra tacerea nu este acelasi lucru cu a-ti recunoaste vinovatia”, au adaugat europarlamentarul Oana Antonescu si Comisarul UE Viviane Reding.

Cele doua reprezentante la UE au mentionat faptul ca propunerile includ garantii speciale pentru cei vulnerabili, cum ar fi copiii si persoanele cu handicap: „un milion de copii sunt implicati in proceduri in materie penala in intreaga UE, ceea ce reprezinta 12% din numarul total de persoane care fac obiectul unor astfel de proceduri, iar in cazul adultilor vulnerabili, acest procent este cuprins intre 4% si 8%”.

Nu in ultimul rand, Oana Antonescu si Viviane Reding au declarat ca doresc sa asigure faptul ca „persoanele care sunt private de libertate – de exemplu, ca urmare a unui mandat european de arestare – au acces la asistenta juridica in etapa initiala a procedurilor”.

OanaAntonescusiVivianeReding:Consolidareadreptuluilaunproces

echitabilinintreagaEuropanuesteunlux.Esteonecesitateabsoluta.

DREPTURISILIBERTATI

Decembrie2013

Chiar daca, de la 1 ianuarie 2014, restrictiile temporare privind libera circulatie a lucratorilor romani si bulgari vor fi ridicate, exista in continuare o dezbatere in unele state membre cu privire la posibilitatea de a extinde aceste restrictii. Cu toate acestea, statele membre care au manifestat ingrijorari profunde si care au ridicat public problema mentinerii restrictiilor pentru Romania si Bulgaria nu au reusit sa furnizeze date care sa le sustina argumentul. Una dintre cele mai puternice voci in acest sens este Marea Britanie.

Pe fondul acestor dezbateri, europarlamentarii din Grupul Partidului Popular European, printre care si Oana Antonescu, au solicitat lamuriri din partea Comisiei Europene cu privire la masurile care vor fi luate pentru a impiedica statele membre de la incalcarea drepturilor fundamentale ale UE.

In ceea ce priveste libera miscare a cetatenilor romani si bulgari, Oana Antonescu considera ca „de foarte multe ori aceste restrictii par si sunt realmente arbitrare, iar temerea de o imigratie majora post-aderare a condus la intrarea in vigoare a acestora odata cu intrarea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana”.

OanaAntonescu:RegulileUniuniiEuropenenupotfiincalcatesauschimbatedupabunulplac!

Decembrie2013

Eurodeputatul PDL Oana Antonescu considera ca una dintre cele mai importante realizari ale Uniunii Europene este dreptul la libera circulatie, iar punctul forte al Uniunii este reprezentat de indeplinirea deplina a angajamentelor si respectarea drepturilor fundamentale ale UE de catre toate statele membre. Libera circulatie a persoanelor, a fortei de munca, a capitalului, a bunurilor si a serviciilor sunt drepturi fundamentale, garantate prin tratate si care nu pot fi separate sau revizuite in mod individual.

DREPTURISILIBERTATI

Decembrie2013

Cu toate acestea, „Marea Britanie si celelalte state membre care doresc mentinerea restrictiilor pentru Romania si Bulgaria nu inteleg ca regulile Uniunii Europene nu sunt facute pentru a fi incalcate sau pentru a fi schimbate dupa bunul plac, nici nu pot fi interpretate si folosite intr-un mod partinitor, riscul fiind de a aduce prejudicii grave pietei unice” a subliniat Oana Antonescu.

Europarlamentarul PDL a condamnat, de asemenea, masurile luate de Guvernul britanic in privinta imprumuturilor pentru studentii romani si bulgari, subliniind totodata atitudinea eronata care transpare din articolul lui David Cameron. „Abordarile populiste nu cred ca fac bine Europei, iar astfel de episoade pot functiona si ca un precedent periculos.”, a adaugat europarlamentarul PDL, Oana Elena Antonescu.

Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei eurodeputatul PDL Oana Antonescu a organizat la sediul Parlamentului European din Bruxelles o expozitie filatelica intitulata "Romania, o comoara europeana". Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Delegatiei romane din cadrul Grupului Partidului Popular European si al companiei Romfilatelia.

Cu prilejul vernisajului, la care au fost prezenti peste 80 de invitati, Oana Antonescu a declarat ca „avem nevoie de astfel de evenimente care sa faca cunoscute valorile romanesti, intr-un moment in care de multe ori, in mod nedrept, realitatile romanesti sunt prezentate in mod voit distorsionat”. Eurodeputatul Oana Antonescu a subliniat ca aceasta expozitie „este o reprezentare si un argument pentru apartenenta culturii romanesti la cea europeana si o pledoarie in favoarea vizitarii acestui patrimoniu natural si cultural extraordinar”.

Pe parcursul intregii saptamani, vizitatorii expozitiei au avut ocazia sa descopere Romania, prin intermediul unei harti simbolice, in care locul imaginilor sau inregistrarilor a fost luat de timbre, care prezinta monumente romanesti inscrise in patrimoniul UNESCO, precum si cateva dintre cele mai importante centre urbane din Romania. De asemenea, o serie de panouri filatelice au fost dedicate unora dintre cele mai marcante personalitati romanesti, precum Constantin Brancusi, George Enescu, Maria Tanase, Traian Vuia, Henri Coanda sau Aurel Vlaicu.

OanaAntonescu:Expozitia"Romania,ocomoaraeuropeana"isipropunesapromovezevalorileromanesti

CULTURA

Decembrie2013

Noile substante psihoactive, care pot avea numeroase utilizari comerciale si industriale, dar si stiintifice, pot prezenta riscuri pentru sanatate, societate si siguranta, atunci cand sunt consumate de oameni. Consumul de substante psihoactive noi este in crestere in Europa si predomina in randul tinerilor. Aparitia si raspandirea rapida a acestor substante au determinat autoritatile nationale sa le supuna unor masuri de restrictionare diverse. In ultimii ani, sute de astfel de substante sau amestecuri de substante au fost supuse diferitelor masuri de restrictionare in statele membre.

In luna septembrie a acestui an, Comisia Europeana, a prezentat o propunere de regulament care vizeaza imbunatatirea functionarii pietei interne in ceea ce priveste utilizarile legale de noi substante psihoactive, prin reducerea obstacolelor in calea comertului, impiedicarea aparitei unor astfel de obstacole si sporirea certitudinii juridice pentru operatorii economici, reducand in acelasi timp disponibilitatea substantelor care prezinta riscuri printr-o actiune mai rapida, mai eficienta si mai proportionala a UE. Acesta masura este insotita de o propunere de directiva de modificare a Deciziei-cadru 2004/757/JAI a Consiliului, prin care se stabilesc dispozitiile minime privind elementele constitutive ale infractiunilor si sanctiunile aplicabile in domeniul traficului ilicit de droguri.

OanaAntonescu:Statelemembreartrebuisaimbunatateascaaccesibilitatea

sieficientaprogramelordeprevenireaconsumuluidedrogurilegale

Un numar tot mai mare de noi substante ps ihoact ive, care imita efecte le substantelor controlate in conformitate cu conventiile ONU pentru Droguri si sunt comercializate ca alternative legale la aceste droguri, sunt in curs de dezvoltare si se raspandesc rapid pe piata interna.

SANATATE

Decembrie2013

Decembrie2013

In calitate de raportor al proiectului de aviz pentru aceasta propunere de regulament, eurodeputatul PDL Oana Elena Antonescu considera ca „interventiile de reglementare sunt foarte importante”, mentionand ca „acestea ar trebui sa fie completate de alte activitati, inclusiv de cercetare si monitorizare a substantelor psihoactive”. De asemenea, „statele membre ar trebui sa imbunatateasca accesibilitatea si eficienta programelor de prevenire”, a adaugat Oana Antonescu.

In opinia europarlamentarului PDL, Oana Antonescu, „informatiile furnizate de catre punctele de convergenta nationale si unitatile nationale Europol catre Centrul European de Monitorizare a Drogurilor si a Dependentei de Droguri si Europol, in conformitate cu articolul 5 din regulamentul propus, ar trebui sa se refere, de asemenea, la detectarea si identificarea substantelor care par a fi noi substante psihoactive sau amestecuri si la modelele de consum”.

Europarlamentarul Oana Antonescu a solicitat Comisiei Europene sa precizeze cat mai rapid cu putinta noua data de adoptare a propunerii de regulament cu privire la aditivii alimentari utilizati la prepararea pastei de mici.

Oana Antonescu a sesizat Comisia Europeana cu privire la faptul ca Regulamentul (UE) nr. 1129/2011, intrat in vigoare la 1 iunie 2013, care include Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008, in cadrul careia sunt enumerati aditivii alimentari a caror utilizare in alimente este autorizata, nu include anumiti aditivi alimentari utilizati la prepararea pastei de carne pentru specialitatea romaneasca denumita „mici”.

Eurodeputatul PDL a declarat ca „partile interesate din Romania si autoritatile romanesti au intreprins demersurile necesare in vederea includerii in acest document a aditivilor necesari prepararii acestei paste de carne”.

„Adoptarea oficiala a propunerii de regulament care modifica lista aditivilor care pot fi utilizati in produsele de carne ar fi trebuit sa aiba loc la 21 octombrie 2013, in cadrul unei reuniuni a Comitetului permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animala (SCFCAH). Cu toate acestea, in septembrie 2013, Comisia a informat statele membre ca a decis sa prelungeasca consultarea interna inter-servicii, ceea ce implica modificarea datei adoptarii”, a adaugat Oana Antonescu.

In acest sens, europarlamentarul PDL Oana Elena Antonescu a solicitat Comisiei Europene sa precizeze motivele care stau la baza deciziei de prelungire a consultarii interne inter-servicii si noua data de adoptare oficiala a propunerii de regulament.

PROTECTIACONSUMATORULUI

OanaAntonescu:ComisiaEuropeanatrebuiesareglementezeaditiviialimentari

utilizatilapreparareapasteidemici

Decembrie2013

MEDIUStrategiaeuropeanainmateriededeseurideplasticaflateinmediulinconjurator

In calitate de raportor din partea grupului politic al Partidului Popular European pentru raportul privind

strategia europeana in materie de deseuri de plastic, in cadrul dezbaterilor din Comisia de mediu,

sanatate publica si siguranta alimentara (ENVI) a Parlamentului European, europarlamentarul Oana

Antonescu a afirmat ca „depozitarea deseurilor nu trebuie sa

mai fie o regula in materie de gestionare sustenabila si

responsabila a deseurilor. Din cauza cresterii exponentiale a

utilizarii plasticului, a devenit imperativ ca atat la nivel

european, cat si la nivel national, sa gestionam mai bine modul

in care plasticul interfereaza cu mediul in care traim si cu

sanatatea noastra."

Industria plasticului din Europa genereaza o cifra de afaceri de aproximativ 300 miliarde EUR pe an si ofera locuri de munca unui numar de 1,54 milioane de persoane, insa datele legate de deseurile generate raman in continuare neconsolidate, variind de la 25 de milioane de tone generate in 2008, conform Comisiei Europene, la 13 milioane de tone in 2010, conform Agentiei Europene de Mediu. Fara date fiabile si comparabile privind producerea, colectarea, trierea, reciclarea, recuperarea si eliminarea materialelor plastice, este dificil sa se elaboreze o politica bine orientata si eficienta, in special in ceea ce priveste fluxurile ilegale de deseuri. Este evident ca impactul plasticului asupra mediului este inca subestimat.

Oana Antonescu, europarlamentar PDL a fost desemnata raportor din partea grupului politic al Partidului Popular European pentru raportul privind strategia in materie de deseuri de plastic aflate in mediul inconjurator. In cadrul dezbaterilor din Comisia de mediu, sanatate publica si siguranta alimentara (ENVI) a Parlamentului European, europarlamentarul a afirmat ca „depozitarea deseurilor nu trebuie sa mai fie o regula in materie de gestionare sustenabila si responsabila a deseurilor. Din cauza cresterii exponentiale a utilizarii plasticului, a devenit imperativ ca atat la nivel european, cat si la nivel national, sa gestionam mai bine modul in care plasticul interfereaza cu mediul in care traim si cu sanatatea noastra."

Decembrie2013

Oana Antonescu si-a reiterat pozitia privind colectarea, sortarea si reciclarea deseurilor, declarand ca „administrarea tuturor deseurilor trebuie facuta in baza respectarii normelor europene, stabilite prin Directiva privind deseurile, iar amendamentele aduse la ierarhia deseurilor au scopul de a solutiona eventualele neclaritati cu privire la obiectivele specifice si criteriile obligatorii pentru reciclarea acestora.”

Conform proiectului, legislatia modificata ar trebui sa defineasca obiectivele specifice pentru colectarea si sortarea deseurilor din plasic si criteriile obligatorii pentru reciclare, avand ca scop utilizarea a cel putin 75% de plastic reciclat pana in 2020. In plus, rectificarea presupune etichetarea specifica a materialelor, in scopul informarii consumatorilor despre tipul de reciclare a acestora, si inlocuirea produselor din plastic de unica folosinta si cu durata scurta de viata cu cele din materiale refolosibile si cu o durabilitate mai mare.

Decembrie2013

OanaAntonescu

„Avandinvederecaaproximativ40%dindeseuri

provindinambalaje,

artrebuisaneincepemevaluareadinacestpunct.

Nuaufoststabiliteobiectivepentrudeseuriledeplastic,

cuexceptiacelordinDirectiva

privindambalajelesideseuriledeambalaje,

nemodificatadin1994,careastabilitcantitatea

deplasticcaretrebuiecolectatala22,5%”

CONTACT