Newsletter ed maramures septembrie 2011

4
Centrul Europe Direct Maramureş a organizat Târgul de informare pe teme europene – Ediţia a IV-a, cu prilejul manifestărilor dedicate „Săr- bătorii Castanelor 2011”, în Baia Mare, Parcul Mara, zona scenei, vineri, 23 septembrie 2011, începând cu ora 13.00. Prima ediţie a expoziţiei cu materiale europene am organizat-o în anul 2008, primul an de funcţionare al Centrului Europe Direct Maramureş, ca membru în Reţeaua Europe Direct – reţea de centre de informare a Comi- siei Europene. Organizăm acest eveniment în aer liber pentru că dorim să prezentăm locuitorilor din Baia Mare, precum şi vizitatorilor din celelalte localităţi ma- ramureşene, informaţii utile despre activităţi, politici şi programe derulate la nivelul Uniunii Europene, care ne influenţează tuturor viaţa. În cadrul standului de informare punem în fiecare an, la dispoziţia vi- zitatorilor, GRATUIT, diverse materiale primite de la Uniunea Europeană sau pregătite de noi: publicaţii, broşuri, pliante, afişe, dar şi materiale promo- ţionale. Cu acest prilej am lansat şi dis- tribuit cele mai noi materiale de in- formare realizate de Centrul Europe Direct Maramureş: - Broşura ”Anul European al Voluntariatului” - Broşura ”Inovare europeană - Competitivitate și Parteneriat” - CD-ROM ”Europa mea - Drepturi și șanse egale pentru cetăţeni” De asemenea, tuturor celor interesaţi le-am prezentat activităţile pe care le organizăm în 2011 şi serviciile pe care Centrul de informare Europe Direct Maramureş le asigură gratuit, pentru maramureşenii care doresc să obţină informaţii sau consiliere cu privire la Uniunea Europeană. Anul acesta, în activităţile de organizare şi desfăşurare s-a implicat ca voluntar al centrului, tânăra Oana ILUȚ - studentă în anul I la Faculta- tea de Management, Universitatea de Nord Baia Mare. Buletin de informare europeană Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞ Bd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380; e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html EVENIMENTE DE TOAMNĂ EUROPE DIRECT Anul III, Nr. 9 Septembrie 2011 Buletin informativ electronic lunar editat de Centrul Europe Direct Maramureş Din cuprins: Târgul de informare pe teme europene - Ediția a IV-a Măsuri de protecție a copiilor pe Internet Nume de copii pen- tru sateliții Galileo Informații pentru tineri: - Idei pentru RIO + 20 - Atitudini privind drogu- rile - Concursul școlar de tra- ducere 2011 Târgul de informare pe teme europene - Ediția a IV-a

Transcript of Newsletter ed maramures septembrie 2011

Page 1: Newsletter ed maramures septembrie 2011

Centrul Europe Direct Maramureş a organizat Târgul de informare pe teme europene – Ediţia a IV-a, cu prilejul manifestărilor dedicate „Săr-bătorii Castanelor 2011”, în Baia Mare, Parcul Mara, zona scenei, vineri, 23 septembrie 2011, începând cu ora 13.00.

Prima ediţie a expoziţiei cu materiale europene am organizat-o în anul 2008, primul an de funcţionare al Centrului Europe Direct Maramureş, ca membru în Reţeaua Europe Direct – reţea de centre de informare a Comi-siei Europene.

Organizăm acest eveniment în aer liber pentru că dorim să prezentăm locuitorilor din Baia Mare, precum şi vizitatorilor din celelalte localităţi ma-ramureşene, informaţii utile despre activităţi, politici şi programe derulate la nivelul Uniunii Europene, care ne influenţează tuturor viaţa.

În cadrul standului de informare punem în fiecare an, la dispoziţia vi-zitatorilor, GRATUIT, diverse materiale primite de la Uniunea Europeană sau pregătite de noi: publicaţii, broşuri, pliante, afişe, dar şi materiale promo-ţionale.

Cu acest prilej am lansat şi dis-tribuit cele mai noi materiale de in-formare realizate de Centrul Europe Direct Maramureş:

- Broşura ”Anul European al Voluntariatului”

- Broşura ”Inovare europeană - Competitivitate și Parteneriat”

- CD-ROM ”Europa mea - Drepturi și șanse egale pentru cetăţeni”De asemenea, tuturor celor interesaţi le-am prezentat activităţile pe

care le organizăm în 2011 şi serviciile pe care Centrul de informare Europe Direct Maramureş le asigură gratuit, pentru maramureşenii care doresc să obţină informaţii sau consiliere cu privire la Uniunea Europeană.

Anul acesta, în activităţile de organizare şi desfăşurare s-a implicat ca voluntar al centrului, tânăra Oana ILUȚ - studentă în anul I la Faculta-tea de Management, Universitatea de Nord Baia Mare.

Buletin de informareeuropeană

Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380;

e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html

EVENIMENTE DE TOAMNĂ EUROPE DIRECT

Anul III, Nr. 9Septembrie 2011 Buletin informativ electronic lunar editat de

Centrul Europe Direct Maramureş

Din cuprins:

• Târguldeinformarepetemeeuropene-Ediția a IV-a

• MăsurideprotecțieacopiilorpeInternet

• Numedecopiipen-trusatelițiiGalileo

• Informațiipentrutineri: - Idei pentru RIO + 20 - Atitudini privind drogu-rile -Concursul școlar de tra-ducere 2011

Târgul de informare pe teme europene - Ediția a IV-a

Page 2: Newsletter ed maramures septembrie 2011

2

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar9/2011

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞConţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

Comisia Europeană analizează într-un raport modul în care statele membre implementează recomandările UE care vizează garantarea utilizării cu încredere și în mod sigur a lumii digitale de către copii.

Statele membre și industria fac eforturi din ce în ce mai mari pentru a implementa recomandările UE din 1998 și 2006 privind protecția minorilor care utilizează servicii audiovizuale și online, însă măsurile luate până acum s-au dovedit a fi, pe ansamblu, insuficiente.

Concret, raportul arată că ţările din UE nu reacţionează în mod adecvat sau au demersuri diferite de a soluţiona proble-mele legate de existenţa şi notificarea conţinuturilor ilegale sau dăunătoare, de a asigura accesul copiilor la un conţinut adecvat vârstei lor, de a face reţelele sociale mai sigure pentru copii şi de a proteja copiii împotriva jocurilor video dăunătoare.

De exemplu, modul în care liniile de asistenţă telefonică con-trolează caracterul ilegal sau dăunător al conţinutului care le este semnalat, modul în care depistează sursa acestuia şi modul în care o notifică autorităţilor competente sunt foarte diferite de la un stat membru la altul.

La fel, pentru a menţine paginile de internet şi jocurile la un nivel adaptat vârstei copiilor, ţările din UE utilizează sisteme de rating în funcţie de vârstă şi mijloace tehnice diferite. Raportul arată că în aceste sectoare mai sunt încă multe de făcut pentru a îmbunătăţi protecţia copiilor.

Comisia va aborda aceste aspecte spre sfârşitul anului în curs, în contextul unei iniţiative atotcuprinzătoa-re destinate să responsabilizeze şi să protejeze copiii care utilizează noile tehnologii.

Raportul propune o serie de acțiuni printre care:• Conținutuldăunătorșiilegal:popularizarealiniilordeasistențătelefonicășiameliorareainfrastructu-

riloraferentepentruaeficientizaeliminareaconținutuluiilegal;• Rețelelesocialeșiprotecțiaviețiiprivate:omaibunăinformarecuprivirelariscurișilamodalitățile

dereducereaacestora;• Sistemedeclasificareșideratingînfuncțiedevârstă:• Utilizareapescarămailargăaunorsistemedeclasificareînfuncțiedevârstă(precumsistemulPEGI)

pentrujocurileonline;• Elaborareaunorcodurideconduitășiaaltormodalitățidesensibilizareadistribuitorilorcuprivirela

clasificărileînfuncțiedevârstă,pentruaîmpiedicavânzareadejocuricătrecopiiicarenuauvârstaadecvatălor.

Context

Transformarea internetului într-un loc mai sigur pentru copii constituie una dintre priorităţile Agendei Di-gitale pentru Europa (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 şi MEMO/10/200).

Potrivit unei anchete EUKidsOnline (IP/11/479), internauţii de 9-10 ani din Europa declară că, în medie, au început să navigheze pe internet de la vârsta de 7 ani.

33% dintre aceştia folosesc un telefon mobil sau un dispozitiv portabil pentru a se conecta la internet. În Europa, 77% dintre internauţii cu vârsta între 13 şi 16 ani şi 38% dintre cei cu vârsta între 9 şi 12 ani

declară că au un profil pe o pagină de socializare în reţea; un sfert dintre cei care utilizează aceste pagini spun că profilul lor este public.

Orice strategie la nivelul UE în acest domeniu trebuie să ţină seama de caracterul global şi în continuă schimbare al mediului digital şi să reacţioneze în mod flexibil la noile provocări.

• Sunt necesare noi măsuri de protecție a copiilor atunci când intră în ”lumea digitală”

Page 3: Newsletter ed maramures septembrie 2011

CONTEXT

ProgramulGalileoesteproiectuleuropeanîndomeniulnavigațieiprinsatelit.

ElinstituieunsistemglobaldenavigațieprinsatelitsimilarcusistemulGPS.

Încondițiileîncareimportanțaaplicațiilordenavigațieprinsatelitestetotmaimare,atâtpentruîntreprinderi,câtșipentrucetățeni,GalileovagarantaindependențaEuropeiînacestdome-niuimportant,garantânddisponibilitateaacestoraplicații.

SepreconizeazăcăsistemulGalileovaaduce90demiliardedeeuroeconomieieuropenede-alunguluneiperioadede20deani,subformaunorveniturisuplimentarepentruindustrie,precumșisubformaavantajelorpubliceșisociale,fărăaluaîncalculavantajeledatorateindependenței.

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar 9/2011

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

3Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞ

Conţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

• Constelația de sateliți Galileo va primi nume de copii europeni

În perioada 1 septembrie - 15 noiembrie, copiii care trăiesc în UE şi s-au născut în anii 2000, 2001 şi 2002 – când a început programul Galileo - sunt invitaţi să realizeze un desen legat de spaţiul cosmic şi aeronautică, să îl sca-neze sau să îi facă o fotografie digitală şi să-l încarce pe pagina de internet a concursului.

În fiecare ţară, un juriu naţional va alege cel mai bun desen, iar numele co-pilului câştigător va fi folosit pentru a denumi unul dintre sateliţii din constelaţia Galileo.

Lansările acestor sateliţi vor avea loc în mod regulat, începând din 2012 şi până la completarea constelaţiei (care ar trebui să numere 30 de sateliţi).

Ordinea în care sateliţii vor primi numele copiilor este determinată de or-dinea alfabetică a numelor statelor membre, aşa cum sunt acestea scrise în limbile naţionale.

Concursul este anunţat în fiecare stat membru prin comunicate şi conferinţe de presă, corespondenţă adresată şcolilor şi asociaţiilor de profesori, precum şi prin intermediul portalurilor educative.

Acest concurs ar trebui să contribuie la suscitarea interesului profesorilor şi să le ofere acestora mate-rial pentru discutarea la clasă a subiectului spaţiului cosmic şi navigaţiei prin satelit.

Concursul poate fi accesat la adresa: http://www.galileocontest.eu/ro/competition

Copilul care realizează cel mai bun desen pe tema spaţiului cosmic sau a aeronauticii din fiecare stat membru va da numele său unui satelit din cadrul programului Galileo.

Primii doi sateliţi, care urmează să fie lansaţi la 20 octombrie, vor purta numele copiilor câştigători din Belgia (Thijs) şi Bulgaria (Natalia), ţări în care concursul a avut deja loc în cursul acestui an.

La data de 1 septembrie, Comisia Europeană a lansat concursul şi în cele-lalte 25 de state membre pentru a găsi un nume sateliţilor care vor fi lansaţi până în 2019.

Pot participa în acest concurs copiii în vârstă de 9-11 ani.

Galileovafurnizatreiserviciiinițiale,începânddin2014/2016,pebazauneiprimeconstelațiideminimum24sateliți:unserviciuinițialcuaccesliber(2014),unserviciuinițialreglemen-tatpublic(2016)șiunserviciuinițialdecăutareșisalvare(2014).

Serviciilesuplimentarecarevorurmavorincludeunserviciucomercialcarecombinădouăsemnalecriptatepentruoratămaimareamedieifluxuluidedateșioacuratețemaimareadatelorautentificate.

Page 4: Newsletter ed maramures septembrie 2011

Centrul de informare EUROPE DIRECT MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax:+40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.europedirect.cdimm.org Informaţii despre Uniunea Europeană; informaţii despre surse de finanţare; organizarea de seminarii pe teme europene; transmiterea reacţiilor primite de la cetăţeni cu privire la Uniunea Europeană.

Fundaţia CDIMM MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: +40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.cdimm.orgConsultanţă în afaceri, organizarea de cursuri/seminarii; planuri de afacerişi studii de fezabilitate; administrare programe/proiecte; editură.

Colectivul de redacţie

Margareta CĂPÎLNEANRadu BIGMirel MIHALI

Program cu publicul 9.00 - 16.00

Pentru informatii pe teme europene, va asteptam la Centrul Europe Direct Maramures

Maramureş

Colecţia Buletinului informativ electronic

o găsiţi la adresa:http://europedirect.cdimm.org/

informatii-utile/publicatii

• Concursul școlar de traducere, ediția 2011

Începând cu 1 septembrie, liceele îşi pot înscrie elevii în concursul anu-al al Uniunii Europene pentru tinerii traducători, cunoscut sub numele de „Juvenes Translatores” („tineri tradu-cători” în latină) la adresa de internet: http://ec.europa.eu/translatores/.

Perioada de înscriere se încheiepe 20 octombrie, iar formularul on-line de înscriere este disponibil în toa-te limbile oficiale ale UE. Concursul,aflatlaa5-aediție,va

avealocîndatade24noiembrie, si-multan în toate liceele selectate.

Ediţia de anul acesta este deschisă elevilor născuţi în 1994 şi participării a peste 750 de licee.

Numărul de şcoli care participă din fiecare ţară se calculează în funcţie de numărul de parlamentari europeni pe care aceasta îl va avea în 2014. În cazul în care o ţară îşi depăşeşte cota, Comisia utilizează o metodă de selecţie aleatorie. Româniapoateparticipacu33deșcoli.

Elevii urmează să traducă un text de o pagină în funcţie de alegerea ex-primată pentru oricare dintre cele 506 de combinaţii posibile între cele 23 de limbi oficiale ale UE.

În acest an, tema textelor de tra-dus va fi voluntariatul, pentru a mar-ca Anul European al Voluntariatului.

Liceele pot înscrie maximum cinci elevi. Aceştia pot avea orice naţionalitate, cu condiţia să fie înscrişi într-un liceu dintr-un stat membru UE.

Va fi selectat câte un câştigător din fiecare ţară. În martie 2012, toţi câştigătorii vor fi invitaţi la Bruxelles pentru a-şi primi premiul.

INFORMAȚII utile pentru TINERI• Ideile tinerilor pentru Rio+20

Fă-ţi vocea auzită la viitorul summit is-toric al Organizaţiei Naţiunilor Unite privind dezvoltarea durabilă (cunoscut şi sub nu-mele de Rio+20), răspunzând la întrebarea: Care este singurul lucru pe care ar trebuisă-lfacăguvernelepentruodezvoltaremaidurabilăalumiinoastre?

Autorul ideii cu cele mai multe voturi va câştiga o excursie gratuită la Rio de Janeiro (Brazilia) sau New York (Statele Unite ale Americii) pentru a o prezenta în faţa liderilor implicaţi în procesul Rio+20.

Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Dezvoltarea Durabilă (Rio+20), care va avea loc între 4-6 iunie 2012, va reprezenta un moment semnificativ deoarece liderii lumii vor analiza progresele înregistrate de la Conferinţa ONU din 1992 şi Summitul mondial din 2002 privind dezvoltarea durabilă. Conferinţa va dezbate teme cruciale legate de dezvoltarea dura-bilă, cum ar fi cadrul instituţional, economia verde, angajamentul politic reînnoit, progresele realizate până în prezent şi lacunele implementării.

Trimite ideile tale pe: http://rioplus20somethings.ideascale.com/

• Atitudinile tinerilor privind drogurileUn raport EUROBAROMETRU prezintă rezultatele

unui sondaj efectuat în rândul tinerilor europeni cu vârste între 15 şi 24 de ani privind comportamentele şi atitudinile lor faţă de droguri, inclusiv aşa-zisele „droguri legale” (legal highs), noile substanţe care imită efectele drogurilor interzise şi care sunt dese-ori vândute sub formă de pulberi, plante sau pastile.

Raportul mai analizează utilizarea şi disponibilitatea drogurilor, opiniile despre răspunsurile politicii în domeniul drogurilor şi despre cele mai bune măsuri ce ar trebui luate pentru abordarea problemelor legate de droguri în societate.

Câteva dintre concluziile principale ale raportului arată că, în ceea ce pri-veşte consumul de canabis, aproximativ un sfert dintre cetăţenii europeni tineri participanţi la sondaj au declarat că au consumat canabis; mai precis, 6% au consumat canabis în ultimele 30 de zile, iar 8% în ultimul an.Părerile tinerilordindiferite statemembreau fostmaidiverseatunci

cândau fost întrebați dacă ar trebui interzis în continuare consumul decanabis;procentulcelorcarecredcăguverneleartrebuisăpăstrezein-terdicțiavariazădela33%înOlandași39%înRepublicaCehă,la87%înRomânia.

Raportul analitic poate fi accesat aici: http://ec.europa.eu/public_opinion/flash/fl_330_en.pdf