NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

32
NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013 COMENIUS MULTILATERAL PROJECT: “HAVING CULTURE AS A KITE, WE TRAVEL EUROPEAN SKIES” SCOALA GIMNAZIALA NR.62 BUCURESTI, SECTOR 2 Coordonator proiect , prof. PETRUTA NICOLETA MOCAN

description

SCOALA GIMNAZIALA NR.62 BUCURESTI, SECTOR 2. NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013. COMENIUS MULTILATERAL PROJECT: “HAVING CULTURE AS A KITE, WE TRAVEL EUROPEAN SKIES”. Coordonator proiect , prof. PETRUTA NICOLETA MOCAN. Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

Page 1: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

NEWSLETTERAPRILIE – MAI 2013

COMENIUS MULTILATERAL PROJECT: “HAVING CULTURE AS A KITE, WE

TRAVEL EUROPEAN SKIES”

SCOALA GIMNAZIALA NR.62BUCURESTI, SECTOR 2

Coordonator proiect , prof. PETRUTA NICOLETA MOCAN

Page 2: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

2

Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene.Această publicaţie (comunicare) reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le contine.

Page 3: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

PARTENERI

Dimotiko Scholeio Mathiati, - CipruKose-Uuemõisa Lasteaed-Kool, - Estonia

Istituto Comprensivo "Rocco Montano", - ItaliaDimotiko Scholeio Ormylias, - Grecia

Szkola Podstawowa w Sobolach, - PoloniaScoala Gimnaziala Nr.62, - Romania

3

Page 4: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

APRILIE 2013

ACTIVITATI COMENIUS

1. REALIZAREA DE OBIECTE DE ARTA TRADITIONALA2. SARBATORI TRADITIONALE

4

Page 5: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

REALIZAREA DE OBIECTE DE ARTA TRADITIONALA

- In ziua de 4 aprilie 2013, sub coordonarea doamnei profesoare Daiu Anisoara si partciparea elevilor din clasele primare si gimnaziale a avut loc concursul

"Incondeiasul", in care au fost premiate cele mai frumoase oua incondeiate pentru Paste. Doamna profesoara a lucrat timp de doua saptamani cu elevii dornici de a

crea si astfel de obiecte de arta traditionala. De altfel, doamna profesoara si atelierul de creatie de obiecte de arta traditionala au lucrat pe grupe in fiecare zi a anului

scolar pentru ca noi sa avem obiecte de arta traditionala pentru fiecare sarbatoare traditionala.

5

Page 6: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

SARBATORI TRADITIONALE

- 23 aprilie 2013 - elevii clasei pregatitoare B, coordonati de

doamna invatatoare Alina Oncescu, au sarbatorit cu cantece si dansuri populare ziua traditionala de Sf. Gheorghe. Cei mici au

cantat:"Tuca-ma, bade Ilie", "Trandafir de la Moldova"; au cantat si au dansat in acelasi timp : "Drag mi-e jocul romanesc" si

"Alunelul".

6

Page 7: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

7

Page 8: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

MAI 2013 ACTIVITATI COMENIUS 1. “ SAPTAMANA COMENIUS” 2. MOBILITATEA DIN POLONIA 3. “ZIUA COMENIUS”

8

Page 9: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

Intre 7- 14 mai 2013, in "Saptamana Comenius", am desfasurat urmatoarele activitati de diseminare:- “Romanian traditional celebrations” - 8 mai 2013 – Prezentarea video a activitatilor artistice (cantece si dansuri populare) efectuate cu prilejul sarbatorilor romanesti traditionale de peste an; prezentarea CD-ului de cantece populare si DVD-ului de dansuri populare realizate cu ocazia acestor sarbatori. Elevii grupului folcloric de la VII-a A si VII-C ca si elevii ansamblului de dansuri, au prezentat colegilor de la celelalte clase rezultatele muncii lor, reunite in CD-ul de cantece si dansuri populare. A fost prezentata si munca deosebit de valoroasa pentru proiectul nostru a elevilor de la clasa pregatitoare B, a II-a B si a IV-a B, care au invatat si interpretat si ei intregul an cantece si dansuri populare.

“ SAPTAMANA COMENIUS”

9

Page 10: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

DISEMINARE SARBATORI TRADITIONALE ROMANESTI – 8 MAI 2013

10

Page 11: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

11

Page 12: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

“Romanian traditional food”

“ROMANIAN TRADITIONAL FOOD” - PREZENTAREA CARTII DE BUCATE TRADITIONALE IN ZIUA DE 9 MAI 2013 IN CADRUL SEDINTEI CU PARINTII CLASEI A VIII-A A, DE CATRE DOAMNA DIRIGINTA DONA ELENA. PARINTII AU VAZUT REZULTATUL FINAL INTRUNIT INTR-O CARTE AL MUNCII COPIILOR.

12

Page 13: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

DISEMINARE “Romanian traditional arts and crafts” – 10 MAI 2013

“Romanian traditional arts and crafts” - 10 mai 2013Prezentarea activitatilor atelierului de produse de arta traditionala; expozitie de obiecte de arta traditionala realizate in cadrul proiectului pentru fiecare sarbatoare traditionala. Doamna Daiu Anisoara si elevii atelierului de creatie au aranjat in holul mare al scolii, chiar la Coltul Comenius principal , o expozitie cu toate obiectele create de ei de-a lungul primului an. Au fost expuse si postcardurile de costume populare. Expozitia a fost vizitata de toti elevii scolii si de parinti ai acestora. Doamna Adriana Maier, metodist de proiecte educationale de la ISMB a monitorizat aceasta actiune.

13

Page 14: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

14

Page 15: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

COMENIUS PROJECT MEETINGPOLONIA

14 – 19 MAI 2013

Page 16: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

14 MAI 2013Am sosit pe aeroportul din Varsovia in dupa-amiaza zilei de 14 mai 2013. Delegatia scolii noastre a fost alcatuita din: MOCAN PETRUTA NICOLETA, DONA ELENA LILIANA, DAIU ANISOARA, RADU GEORGIANA LILIANA, MATEESCU VASILICA si PARVU FILOTE MARIA.

Doamna profesoara Sirje Lepik de la scoala partenera din Estonia a sosit in acelasi timp cu noi. Am plecat apoi la Ulan-Majorat, comuna de care apartine satul Sobole in care se afla scoala partenera Szkola Podstawowa w Sobolach, - Polonia.

16

Page 17: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

15 MAI 2013In dimineata zilei de 15 mai, am mers la scoala patenera din Sobole. Elevii scolii ne-au intampinat cu paine si sare, insiruiti pe aleea din fata scolii.

Am fost apoi invitati la Coltul Comenius al scolii, care cuprindea fotografii si obiecte din fiecare tara partenera.

17

Page 18: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

• Am vizitat apoi clasele scolii:Doamna directoare a scolii, Joanna Klimiuk, impreuna cu doamna coordonator Wioletta Grochowska ne-au primit in sala de Consiliu. Sala era amenajata special pentru tema proiectului nostru:

18

Page 19: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

Elevi ai scolii au prezentat referate despre fiecare tara partenera:

19

Page 20: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

• Am fost condusi la biserica comunei Ulan-Majorat si primti de preotul catolic. Dupa vizitarea bisericii (construite in 1771), preotul a dori sa ne arate si capela cimitirului, de asemenea foarte veche.

• Am fost primiti apoi de catre primarul comunei Ulan-Majorat, la sediul primariei. Tot aici am fost intampinati si de catre doamna directoare a tuturor scolilor din zona. Ne-a impresionat foarte mult felul cald in care am fost primiti de toti functionarii primariei si de felul deosebit in care am fost intampinati de catre toti polonezii in general.

20

Page 21: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

16 MAI 2013• In ziua de 16 mai 2013, am efectuat I vizita

culturala si de documentare in orasul Lublin. Mai intai am vizitat Castelul Kozlowska.

• La pranz , am vizitat lagarul de concentrare de la Maydanek.

21

Page 22: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

• Dupa- amiaza , am vizitat Centrul Vechi al orasului Lublin.

22

Page 23: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

17 mai 2013• In dimineata zilei de 17 mai 2013, am mers la

scoala partenera Szkola Podstawowa w Sobolach. Am fost oaspetii unei clase de matematica. Am avut o video conferinta cu doamna Luciana Soldo,coordonator al scoli partenere din Italia. Apoi am inceput o sedinta de proiect. Doamna Soteroula Marathefti, coordonatoare a intregului proiect, a luat fiecare activitate deefasurata in cadrul primului an de proiect. Am facut astfel, evaluarea primui an de proiect ( in vederea scrierii raportului intermediar pentru Agentiile Nationale).O discutie apatre a fost rezervata cartii de bucate, care era gata in varianta electronica si am dorit sa ne punem de acord asupra versiunii pentru tiparire.Toate delegatiile au adus postcarduri care cuprind costume traditionale din tarile noastre.Cd-uri cu 3 cantece populare si 3 dansuri populare.Fiecare partener a primit de la ceilalti aceste produse finale de proiect.

• La pranz, am mers la Centrul Comunitatii, unde am a afut loc festivitatea organizata de scoala gazda cu ocazia Zilei Comenius. La ceremonie a participat domnul primar al comunei Ulan-Majorat, insotit de alte oficialitati locale, directori ai scolilor din intreaga zona. Toate delegatiile partenere in proiect au adus produse traditionale, pentru a realiza un colt al tarii respective. Au fost prezenate cantece si dansuri traditionale, specifice Poloniei. Elevii au purtat cu drag costume populare din intreaga Polonie si ne-au incantat cu muzica si dansurile traditionale. Serbarea a fost intregita si de prezentarea unei piese de teatru, de prezenta unei trupe de rock si a unei formatii de muzica instrumentala clasica. Doamna Mocan Nicoleta, coordonator al Scolii Nr.62, a acordat doua interviuri la doua posturi de radio zonale.

23

Page 24: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

• Dupa incheierea festivitatii, am avut o alta sedinta de proiect. A fost discutata, din nou, mai in detaliu, cartea de bucate. Au fost stabilite datele mobilitatii din Estonia, 15 -20 octombrie 2013. S-a insistat asupra continutului raportului intermediar.

24

Page 25: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

25

Page 26: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

18 MAI 2013

• In dimineata zilei de 18 mai 2013, am mers la Varsovia. Am vizitat mai intai Castelul Vechi.

• Am vizitat apoi Gradinile Regale (the Royal Gardens). Insotiti de ghid, am vizitat cateva din cladirile care odata au apartinut familiei regle: vila de vara, teatrul regal, casa de oaspeti. Dupa-amiaza, am vizitat Centrul Vechi al Varsoviei. Seara am mers la un tetru de revista.

26

Page 27: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

19 MAI 2013• La ora 12 am mers la Concertul Chopin de la Royal Gardens. Concertul s-a desfasurat in

prezenta Presedintelui Poloniei, Excelenta sa, domnul Bronislaw Komorowski. La sfarsitul concertului, Domnul Presedinte a avut amabilitatea sa dicute cu noi. I-am vorbit Presedintelui

despre proiectul nostru Comenius care ne-a adus in Polonia.

27

Page 28: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

31 MAI 2013 ZIUA COMENIUS

9.00 – 10.00 Prezentarea de catre doamna Mocan Nicoleta, coordonator de proiect , a activităţilor derulate în cadrul proiectului nostru Comenius “Having culture as a kite, we travel European skies”, de-a lungul primului an de implementare;10.00 – 12.00 Tradiţii : cântecul si dansul popular la români: Clasa a II-a B, coordonată de doamna învăţatoare Simona Todoran a prezentat: - dansuri populare : “Ghimpele”, “Alunelul” - cântece populare : “Mi-am făcut bundiţă nouă”, “Mărie şi Mărioară”, “Tudoriţo, nene”, “Frumoasă-i vecina noastră”, ”Mamma”(italiana)Grupul de elevi ai claselor gimnaziale coordonat de doamna profesoară Anişoara Daiu a interpretat două cântece populare: “Mi-ai dat mamă, cântecul” si “De ce mamă, de ce tată?”; Clasa a IV-a B, sub îndrumarea doamnei Oncescu Alina, a prezentat: -dansuri populare: “Ţucă-mă, bade Ilie”, ”Drag mi-e jocul românesc”, “Sirtaki” - cântece populare: “Maramureş, plai cu flori”, “Coborâi din deal în vale”, “Lioară, lioară”, “Trandafir de la Moldova”, “Insieme”,“Palamakia”, “Prieteni/Friends/Amici/Filos”; Ansamblul de dansuri populare format din elevi ai claselor a V-a A şi a VI-a B, sub coordonarea doamnei profesoare Radu Alexandra, a prezentat: “Ciuleandra” şi “Oltenia”.Grupul de muzica usoara format din elevi ai claselor gimnaziale coordonat de doamna profesoară Anişoara Daiu au interpreta cateva cantece dedicate copiilor: “Raţa”, “Să fim copii”, “O lume minunată”, “Ochii cei mai dragi din lume”, “Ce mică-i vacanţa mare”;Un grup de elevi ai clasei a V-a A au încheiat programul cu un cântec popular “Aşa-i românul”.O parte a programului nostru a fost urmarit de partenerii nostri din Cipru, intr-o video conferinta emotionanta.In tot acest timp, in holul scolii, la coltul principal Comenius, am organizat expozitia de obiecte de arta traditionala si cate un stand pentru fiecare tara partenera cu obiecte,carti, pliante, mancaruri traditionale reprezentative pantru partenerii nostri. La aceasta actiune fost prezenti parintii elevilor, membri ai comunitatii locale. Doamna Adriana Maier, metodist de proiecte educationale la ISMB, a monitorizat si aceasta actiune ca si intregul proiect. Postul de radio Romania-Actualitati a transmis stirea despre Ziua noastra Comenius, ca si o descriere a proiectului nostru, de-a lungul a doua emisuni transmise in acea zi:" Matinal" - intre orele 7 - 10 si "Romania impreuna" - intre orele 10 -13.

28

Page 29: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

29

Page 30: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

30

Page 31: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

31

Page 32: NEWSLETTER APRILIE – MAI 2013

Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene.Această publicaţie (comunicare) reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le contine.