Newsletter 12

of 11 /11
NEWSLETTER IUNIE 2015 e-Incluziune: Dezvoltarea şi implementarea unui program de asistenţă bazat pe tehnologii TIC, pentru creşterea accesului la învăţământul superior al persoanelor cu dizabilităţi”

Embed Size (px)

Transcript of Newsletter 12

Page 1: Newsletter 12

NEWSLETTERIUNIE 2015

„e-Incluziune: Dezvoltarea şi implementarea unui program de asistenţă bazat pe tehnologii

TIC, pentru creşterea accesului la învăţământul superior al persoanelor cu dizabilităţi”

Page 2: Newsletter 12

Egalitatea e sufletul prieteniei- Aristotel

O echipă a Universităţii Valahia a câştigat locul întâi la Concursul mondial de microrobotică

Studenții UVT pot face stagii de pregătire în întreaga lume

Universitatea Politehnica Timișoara este considerată cea mai transparentă universitate publică din România

Conferința „O Românie accesibilă într-o Europă fără bariere”, la Lugoj

Studenții Politehnicii din Timișoara contribuie la realizarea mașinii care se parchează singură

Anul 2007 continua in 2015. Cu "Sibiu - Capitala Universitara Europeana"

UVT singura universitate din țară asociată Confederației Europene de Probațiune

Marius Raica, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie ,,Victor Babeş” din Timişoara, Doctor Honoris Causa al UVVG

Page 3: Newsletter 12

O echipă a Universităţii Valahia a câştigat locul întâi la Concursul mondial de microrobotică

Egalitatea e sufletul prieteniei- Aristotel

O echipă de tineri cercetători și studenți români ai Universităţii Valahia din Târgovişte a obținut locul întâi în finala concursului de microrobotică organizat în cadrul celei mai mari conferințe internaționale de Robotică și Automatică, ICRA2015, desfășurată în acest an la Seattle, se arată într-un comunicat al Universității Valahia. Participarea echipei de la Universitatea Valahia din Târgoviște a constat în realizarea unui dispozitiv microrobotic de 220 micrometri, adică mai puțin de un sfert de milimetru. ''Probele de concurs au constat în: control automat (parcurgerea unor traiectorii de tip cerc, triunghi și dreptunghi în mod automat - fără intervenție umană - cu o precizie extrem de ridicată), micro-asamblare (introducerea unor micro-componente de geometrie triunghiulară într-un micro-canal de dimensiune sub-milimetrică, dimensiunile triunghiurilor sunt de 0.200 x 0.350 milimetri - proba urmărește operarea în canalele sangvine și alte operații de chirurgie minim invazivă specifice viitorului), soluții inovatoare (evidențierea noutății și utilității ansamblului format din microrobot și sistemul de comandă și control al microrobotului)'', se arată în comunicatul Universității Valahia Târgoviște. Conform sursei citate, realizarea ansamblului, precum și deplasarea echipei la concurs a fost finanțată de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării Dezvoltării și Inovării- UEFISCDI și prin aportul sponsorului Advanced Technology Systems. Echipa Universității Valahia din Târgoviște a fost formată din: conferențiarul Alexandru Ioan Ivan, lectorul Florin Dragomir, doctorandul Valentin Gurgu și studentul în anul IV Nicolae Rădulescu. Competiția de la Seattle a fost dedicată roboticii de precizie la scară micrometrică și a reunit universități și centre de cercetare din întreaga lume.

Mai multe informaţii: edumanager.ro Continuarea …..

Page 4: Newsletter 12

Egalitatea e sufletul prieteniei- Aristotel

Universitatea Politehnica Timișoara este considerată cea mai transparentă universitate publică din România

Universitatea Politehnica Timișoara ocupă locul 1 în „Topul transparenței universităților publice”, realizat de Societatea Academică din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Federația Studenților din Elveția (VSS – UNES – USU). Raportul indică gradul de transparență a celor 55 de universități din România, analizate în cadrul programului de cooperare elvețiano-român „Schimbarea mediului universitar prin implicarea studenților și schimb de bune practici”.

Pentru realizarea acestui studiu, partenerii proiectului au analizat site-urile tuturor celor 55 de universități de stat din România ținând cont de 14 criterii de transparență: datele de contact generale în cadrul Universității; anunțurile pentru licitații și achiziții publice; anunțurile pentru angajări și scoaterea la concurs a posturilor vacante; anunțurile despre programe de mobilități pentru studenți; declarațiile de avere și de interese; rapoartele de activitate anuale; detaliile despre

Comisia de etică și funcționarea acesteia; organigrama și contactele angajaților universității; existența Codului drepturilor și obligațiilor studentului (Statutul Studentului); lista cu taxele percepute de universitate; Carta universitară publică; hotărârile structurilor de conducere (Senat universitar, Consiliu de Administrație); procesele verbale ale ședințelor structurilor de conducere; rezultatele evaluărilor cadrelor didactice de către studenți.

Sursa: ziuadevest.ro Continuare...

Page 5: Newsletter 12

Studenții Politehnicii din Timișoara contribuie la realizarea mașinii care se parchează singură

Zece echipe, formate din câte cinci studenți, au muncit timp de patru luni la proiectarea și construcția unor mașini care se parchează singure. Competiția ”InGENIOUSly Continental” a fost organizată de compania Continental, care a pus la dispoziția echipelor câte 500 de euro pentru piese, dar și un laborator dotat cu aparatura necesară pentru dezvoltarea proiectelor.

Opt din cele zece echipe înscrise inițial în proiect s-au aliniat joi, 18 iunie 2015, la startul competiției care a inclus trei probe: două de parcare în mod autonom într-un spațiu delimitat și ieșire printr-un spațiu indicat sau detectat de senzorii mașinii și o a treia probă „surpriză” în cadrul căreia concurenții au impresionat juriul. Unele echipe și-au prezentat proiectul, altele au transformat mașina în diverse dispozitive, iar una dintre mașinuțe a dansat.

La finalul celor trei ore de demonstrații, câștigătoare a fost desemnată echipa cu numărul 5, formată din Bianca Dumitrescu, Sergiu Oprea, Florin Popescu, Alexandru Plamada și Cosmin Udrescu. Echipele au fost formate aleatoriu din studenți de la software, hardware, mecanică dar și de la managementul calității și au fost coordonate atât de profesori ai Politehnicii Timișoara, cât și de mentori din cadrul companiei Continental.

Sursa ziuadevest.ro Continuarea...

Egalitatea e sufletul prieteniei- Aristotel

Page 6: Newsletter 12

UVT singura universitate din țară asociată Confederației Europene de Probațiune

Universitatea de Vest din Timișoara a devenit membru asociat al Confederației Europene de Probațiune (Confederation of European Probation, CEP), prima la nivel de țară. Astfel, UVT se află alături de alte 14 universități și numeroase instituții judiciare din mai mult de 30 de țări de pe continent direct implicate în activitatea Confederației.

CEP este o organizație europeană dedicată probațiunii, care promovează reabilitarea și incluziunea socială a infractorilor, prin sancțiunile și măsurile puse în aplicare în comunitate. Această organizație este acreditată să reprezinte probațiunea în Europa și dezvoltă relații internaționale cu guvernele din întreaga lume, în beneficiul membrilor săi.

În ultimii ani, instituțiile europene au dezvoltat un interes crescut pentru instituția probațiunii, instituție consacrată sancțiunilor alternative la pedeapsa cu închisoarea. În prezent, CEP oferă o serie de inițiative de care să poată beneficia membrii săi, printre care: invitații de participare la ateliere de lucru și conferințe internaționale, includerea în rețeaua de comunicare la nivel european, accesul la forumurile și datele destinate membrilor CEP etc.

Sursa agerpres.ro Continuarea...

Egalitatea e sufletul prieteniei- Aristotel

Page 7: Newsletter 12

Studenții UVT pot face stagii de pregătire în întreaga lume

Erasmus+ se deschide începând cu anul universitar 2015-2016 întregii lumi, iar Universitatea de Vest din Timișoara face parte dintre universitățile europene care au participat la competiția de finanțare a unor astfel de mobilități.

Unul dintre „+”urile programului Erasmus+ sunt mobilitățile studenților și cadrelor didactice înafara statelor

participante la „vechiul” Erasmus. Rezultatele confirmă deschiderea UVT către colaborări cu instituții de învățământ superior de pe toate continentele. Mobilitățile urmează a se realiza în diferite domenii începând cu luna octombrie 2015 și vizează, pentru început, cadrele didactice și studenții doctoranzi (mobilități de predare și studiu). Ulterior, în limitele impuse de program, se vor organiza mobilități ale studenților masteranzi. Destinațiile reprezintă universități partenere ale UVT cu care deja erau stabilite colaborări, precum și parteneri noi din țări variate, precum Statele Unite ale Americii, Brazilia, Africa de Sud, Malaezia, Federația Rusă, Serbia sau Bosnia-Herțegovina. De asemenea, UVT se pregătește să găzduiască studenții și cadrele didactice de la instituțiile partenere, fiind conștientă de plusul valoarea în ceea ce privește internaționalizarea universității prin aceste schimburi realizate cu instituții din întreaga lume.

„Studenții și cadrele didactice au mult de câștigat din astfel de mobilități de predare și studiu. Trebuie să ieșim în lume,

să învățăm și de la ceilalți, să fim în rând cu partenerii noștri externi. Competiția între universități nu mai este una locală, ci se dă la nivel internațional. Astfel de programe ne ajută să rămânem competitivi și creează noi parteneriate care ne sprijină în această competiție”, spune Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Continuare...

Egalitatea e sufletul prieteniei- Aristotel

Page 8: Newsletter 12

Conferința „O Românie accesibilă într-o Europă fără bariere”, la Lugoj

Consiliul Național al Dizabilității din România va organiza, în parteneriat cu Info Cons, Direcția de Asistență Socială Comunitară Lugoj, Clubul Sportiv al Handicapaților Fizic „Maraton '93” și Centrul Handilug, conferința „O Românie accesibilă într-o Europă fără bariere”.

În cadrul evenimentului, care va avea loc luni, 29 iunie, de la ora 14, la restaurantul „Acapulco” din Lugoj, Daniela Tontsch, președintele Consiliului Național al Dizabilității din România, va vorbi despre „Accesibilitatea, o prioritate a noastră, a tuturor”, iar Iustina Radu va face o prezentare „De la Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitați la realitatea românească”. La manifestare va participa și maratonistul în fotoliu rulant Vasile Stoica, cetățean de onoare al municipiului Lugoj, primul paraplegic care a traversat America pe Route 66, de la Los Angeles la Chicago.

Vasile Stoica va pleca marți, 30 iunie, la ora 9,30, din fața Primăriei Lugoj, într-o nouă expediție în scaunul cu rotile – „Europa fără bariere!”, pentru a duce la Strasbourg, la Parlamentul European, mesajul persoanelor cu dizabilități din România de a pune accesibilizarea pe o poziție stringentă, atât în România cât și în Europa. Pe acest traseu, Vasile Stoica va face și un studiu despre accesibilizare, care va fi folosit după finalizarea proiectului.

Continuare ….

Egalitatea e sufletul prieteniei- Aristotel

Page 9: Newsletter 12

Anul 2007 continua in 2015. Cu "Sibiu - Capitala Universitara Europeana"

In era in care timpul nu mai are rabdare, ULBS a decis sa aduca laolalta zeci de manifestari culturale si de educatie, care sa bifeze, pret de aproape o saptamana, intre 29 iunie si 4 iulie, proiectul "Sibiu - Capitala Universitara Europeana".

Ideea ii apartine Danielei Preda, directorul Departamentului de Relatii Internationale, care a reusit sa dea viata acestui program alaturi de echipa sa, alcatuita din Iulia Gita, Corina Marin, Cristina Potropopu, Ioana Mircea si Rebecca Raulea. "Proiectul este un eveniment ce reuneste o serie de conferinte, mese rotunde, ateliere, o scoala de vara teologica, un festival international de poezie, doua reprezentatii teatrale si un concert de muzica corala. Intr-o fraza, am surprins o descriere ce s-ar putea intinde in realitate pe zeci de foi de hartie. Timpul nu mai are rabdare cu noi. Si din aceasta cauza tindem sa devenim lapidari, stransi in comunicare ca intr-o telegrama. Va propun ca, pentru o saptamana, sa uitati ca traiti in secolul vitezei si sa reveniti intr-un spatiu in care timpul este darnic cu dumneavoastra", a spus Daniela Preda.

Prezent la deschiderea oficiala a fost si rectorul Universitatii, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, care a propus ca titulatura Sibiului sa fie mai simpla, "Capitala Europeana". "Astazi (n.r. luni) este un inceput de saptamana plina cu evenimente mai ales cu caracter cultural, cu discipline socio-umane. Ne permitem - si o spun cu mandrie - sa facem aceste intalniri deoarece comunitatea academica a ULBS este una valoroasa, resursa umana este formata din oameni cu experienta, tineri, de care suntem mandri si care vor duce faima Universitatii in tara si in lume. Nimic nu se poate face fara oameni", a apreciat rectorul, multumind Departamentului de Relatii Internationale.

Continuare...

Egalitatea e sufletul prieteniei- Aristotel

Page 10: Newsletter 12

Marius Raica, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie ,,Victor Babeş” din Timişoara, Doctor Honoris Causa al UVVG

Sala Ferdinand din cadrul Palatului Administrativ a Primăriei Arad a găzduit, în data de 30.06.2015, festivitatea de acordare a înaltului titlu academic de Doctor Honoris Causa al UVVG, d-lui prof. univ. dr. Marius Raica ,rectorul Universității de Medicină și Farmacie ,,Victor Babeș” din Timișoara.

La eveniment au participat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” şi preşedintele Comisiei de analiză de acordare a DHC, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii, prof. univ. dr. Anca Hermenean, prorector, conf. univ. dr. Sorin Başchir, preşedintele Senatului Universitar, prof. univ. dr. Liana Moş, decanul Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară, prof.univ.dr. Dumnici Alexandru. şeful Disciplinei de Chirurgie generală a Facultăţii de Medicină, invitaţi, cadre didactice, membrii Senatului Universitar, studenţi, masteranzi, doctoranzi şi postdoctoranzi.

Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a subliniat în Cuvântul său: „Indiferent că a fost vorba de cercetare,formarea sau specializarea tinerilor medici,dezvoltarea de infrastructuri de cercetare sau academice, management academic medical sau reformarea învăţământului medical românesc,dl prof. Marius Raica a acţionat cu seriozitate şi profesionalism,construind şi dăruind valori lumii medicale româneşti.Decizia senatului a fost uşoară ţinând cont şi de preocuparea permanentă a d-lui Rector Raica de a promova colaborarea interuniversitară dintre Timişoara şi Arad,domnia sa neuitând începuturile profesiei pe meleaguri arădene.”

Continuare...

Egalitatea e sufletul prieteniei- Aristotel

Page 11: Newsletter 12

Egalitatea e sufletul prieteniei- Aristotel

Investeşte în oameni!Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin

Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013

www.e-incluziune.ro