New Wordpad Document

download New Wordpad Document

of 21

description

energia

Transcript of New Wordpad Document

Cum reusim sa scapam de radiatiile electromagnetice periculoase din casa

V-ati intrebat vreodata despre lumea high-tech in care traim, in care multe lucruri functioneaza fara fir si computerizat? Oare ce mai urmeaza sa apara in urmatorii ani si care sa-l folosim la fel de des cum utilizam mobilul? De exemplu, stiati ca a aparut Full Body Scan, un dispozitiv cu rezonanta magnetica, ce costa doar 795 de dolari, prin care se pot afla toate bolile unei persoane printr-o simpla scanare cu raze X a corpului? Pe de alta parte, cat de sigure sunt radiatiile electromagnetice din mediul inconjurator? Cat de mult rau fac ele celulelor umane? Cat rau produc oare ele? La cate radiatii suntem expusi zilnic, fiind inconjurati de atatea aparate ce produc radiatie electromagnetica?

Nu va aduceti aminte ca, atunci cand erati copii, adultii va spuneau sa nu stati prea aproape de televizor? Motivul era ca televizorul, asemenea calculatorului, emite tot felul de radiatii electromagnetice, inclusiv microunde, unde radio, ultraviolete, raze X, raze infrarosii, campuri electrice si magnetice de frecventa joasa. Dar adevarul este ca cel mai periculos este sa stati in spatele televizorului, pe unde marea majoritate a radiatiilor pot iesi.

Insa, calculatorul sau televizorul nu constituie singura sursa de radiatii electromagnetice din casele si birourile dvs. Conform lui Lucinda Grant, autoarea cartii Statia de radiatii, orice tip de radiatii, in mod particular lumina soarelui si razele X, pot duce la aparitia unor activitati mari a radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt fragmente de molecule neechilibrate ce apar in corp, prin respiratie normala si procesele digestive. Oamenii de stiinta au descoperit ca un exces al radicalilor liberi in trupul uman poate duce la deteriorarea imunitatii si a celulelor, ceea ce are ca efect imbatranirea, bolile de inima, cancerul, precum si alte boli degenerative.

Unele vitamine si minerale clasificate ca antioxidanti diminueaza activitatea radicalilor liberi i protejeaza celulele de imbatranire prematura. Printre antioxidanti putem enumera: vitamina C (continuta in patrunjel in catitatea cea mai mare, germeni si vlastari etc), vitamina E (in seminte si nuci) , beta caroten (morcovi) si seleniu.

Exista mai multe cai prin care noi suntem expusi radiatiilor electromagnetice, inclusiv din cordoanele de alimentare ale aparatelor electrocasnice. Lucinda Grant, un expert in domeniu scrie urmatoarele: Aparatele noastre electrocasnice folosesc pentru alimentare curent alternativ (AC). Dar, trupurile noastre produc curent continuu (DC), ce poate fi masurat in creierul uman. Electroencefalograful (EEG) masoara campul electric; tehnologia dispune de un dispozitiv denumit SQUID (superconducting quantum interference devices), adica dispozitive de superconductori cu interferenta cuantica) ce poate detecta micul camp magnetic al creierului. Campurile magnetice mai puternice si mai inalte ale aparatelor electrocasnice intra in interferenta cu electricitatea mult mai scazuta a corpurilor noastre. Campurile magnetice pot induce campuri electrice slabe in conductori electrici corpurile noastre fiind conductori. Acest proces, denumit inductie, este unul din modalitatile prin care asemenea campuri pot afecta chimia trupului.

Energia electrica creeaza electricitate statica si un mediu crescut de incarcare ion-pozitiva, care nu face bine sanatatii umane. Noi trebuie sa echilibram mediul nostru prin adaugarea unei ionizari pozitive, lucru care ne va face sa ne simtim mai bine si sa limitam actiunea ionilor pozitivi. De asemenea, si chimicalele de la copiatoare, echipamente electronice, plastice etc. pot contribui la o sanatate precara a noastra.

Cum ne putem proteja?

Prin mai multe metode, printre care putem aminti:

- Reducerea expunerii fata de sursele electromagnetice neesentiale;

- Folosirea ecranelor de protectie amplasate in fata monitoarelor;

- Exercitii pentru reducerea stresului (tai chi sau aikido);

- Consumul de fructe si vegetale (in special cele care contin antioxidanti);

- Folosirea de electronice si electrocasnice care utilizeaza baterii, intrucat bateriile produc un camp electromagnetic foarte slab. Pentru reincarcarea bateriilor este indicat a se folosi energie solara in loc de energie electrica.

- Intrucat radiatia electromagnetica scade odata cu distanta, va puteti proteja tinandu-va la distanta fata de emitatorii cei mai puternici ai campurilor electromagnetice. Astfel se recomanda ca: becurile fluorescente sa se afle la cel putin 2 metri distanta fata de dvs, frigiderele la cel putin 1,5 metri distanta, televizoarele si calculatoarele la cel putin 1 metru distanta, incalzitoarele electrice la cel putin 1 metru distanta.

- Se recomanda ca atat timp cat nu le folositi, sa scoateti din priza toate dispozitivele electronice si electrocasnice. De exemplu, noaptea puteti deconecta toate aparatele, cu exceptia frigiderului.

- Plasati langa calculator sau televizor anumite dispozitive de protectie impotriva radiatiilor, ca si cristalele sau orgoni (de exemplu ORGONII ALMEEA). ORGONII ALMEEA sunt mai mult decat simple bijuterii, simple amulete sau talismane. Create pe baza descoperilor doctorului Wilhelm Reich si a principiilor orgonice formulate de catre acesta si alti numerosi cercetatori care i-au calcat pe urme, orgonii Almeea contin cipsuri metalice, un fir de cupru curbat sub forma de moneda, un cristal sau mai multe pietricele de cristal de stanca, toate incorporate intr-o cantitate suficienta de rasina sintetica, pentru a forma orgonul perfect. Elementele fieroase inglobate in rasina orgonilor sunt cele care colecteaza vibratiile nocive si radiatiile electromagnetice periculoase. Pentru mai multe detalii si comenzi, vizitati site-ul ORGONI ALMEEA. La fel de bune mai sunt i cristalele naturale pure.

Msuri de protecie mpotriva radiaiilor negative: direcia de dormire nord- sud i mreaja bk

Radiaii electromagnetice neionizate expunere ubicuitara

Cercetatorii Universitatii din Ohio, SUA, au descoperit cum functioneaza enzima responsabila cu repararea tesuturilor afectate de radiatii. Ca sa fie pe intelesul tuturor, cand vorbim de tesuturi afectate de radiatii, vorbim despre arsurile de soare si aceasta descoperire ar putea duce la o crema sau o lotiune de corp capabila nu doar sa atenueze dar sa repare tesutul afectat.

Razele ultraviolete ale soarelui penetreaza pielea si afecteaza structura ADN, ducand la acea roseata a pielii (deoarece corpul incearca sa repare acea zona pompand sange in ea) si la distrugerea ei (atunci cand ne cojim).

Multe plante si chiar si unele animale produc natural o enzima numita fotoliza care este capabila sa repare zonele afectate de radiatii insa omul nu este atat de norocos. Norocul nostru este ca avem capacitatea de a ne adapta si de a crea artificial acele procese care pentru alte vietati sunt naturale.

Cercetatorii au folosit un laser special pentru a fotografia la viteza foarte mare procesul de lucru al fotolizei (vorbim de expuneri de a trilioana parte a unei secunde) pentru a vedea la nivel molecular deplasarile electronilor.

Radiatiile UV lovesc atomii din legaturile ADN, cauzandu-i sa formeze legaturi accidentale cu alti atomi din jurul lor. Aceste legaturi pot cauza erori cand sirurile de ADN se multiplica, cauzand mutatii sau chiar cancer. Enzima reuseste sa contracareze acest efect atacand cu electroni acele legaturi accidentale, spargandu-le si permitand sirurilor ADN sa se formeze normal.

Spectrul electromagnetic

n funcie de frecvena sau lungimea de und cu care radiaia se repet n timp, respectiv n spaiu, undele electromagnetice se pot manifesta n diverse forme. Spectrul radiaiilor electromagnetice este mprit dup criteriul lungimii de und n cteva domenii, de la frecvenele joase spre cele nalte :

radiaiile (undele) radio,

microunde,

radiaii infraroii,

radiaii luminoase,

radiaii ultraviolete,

radiaii X (Rntgen),

radiaii (gamma liter greac).

Undele radio se folosesc i pentru transmiterea semnalelor de televiziune, pentru comunicaii prin satelit i telefonie mobil, cu frecvene de la civa kilohertzi pn la civa gigahertzi (1GHz = 109 Hz). n anumite aplicaii speciale ns domeniul de frecvene poate fi mult extins. Astfel, n comunicaiile cu submarinele se folosesc uneori frecvene de doar civa hertz, iar n comunicaiile digitale fr fir sau n radioastronomie frecvenele pot fi de ordinul sutelor de gigahertzi. Uniunea Internaional a Telecomunicaiilor, forul care reglementeaz telecomunicaiile prin unde radio, stabilete prin convenie limita superioar a frecvenei undelor radio la 3.000 GHz.

Pentru transmisii radio i TV se definesc benzile :

Unde lungi: 153 kHz 279 kHz

Unde medii: 531 kHz 1.620 kHz

Unde scurte: 2.310 kHz 25.820 kHz

Unde ultrascurte: 88 MHz 108 MHz

Televiziune :

Banda I (canalele 2-6): 54 MHz 88 MHz

Banda III (canalele 7-13): 174 MHz 216 MHz

Benzile IV i V (canalele 14-69): 470 MHz 806 MHz

Microundele sunt folosite att n comunicaii ct i n cuptorul cu microunde, care se bazeaz pe absorbia relativ puternic a radiaiilor de aceast frecven n ap i materiile vegetale i animale.

Microundele sunt unde Hertziene a cror lungime este cuprins ntre 1 mm (300 GHz) i 1 m (0,3 GHz). Aplicaiile microundelor prezint interes n legtur cu propagarea acestora prin liniile de transmisie i prin ghidurile de und, precum i cu rezonatoarele electromagnetice, care nlocuiesc circuitele rezonante clasice.

Exist o varietate de dispozitive i elemente de circuit specifice sistemelor cu microunde: dispozitive pasive (cuploare directive, divizoare de putere, filtre de diverse tipuri) i dispozitive active (tuburi electronice speciale, tranzistoare, diode speciale).

Undele milimetrice se folosesc de exemplu n astronomie i medicin. Undele milimetrice cuprind spectrul undelor acustice (heriene) cu lungimi de und cuprinse ntre 1-10 mm frecven ultranalt (30-300 GHz) i fac parte din energiile neionizante. Aceste energii de origine solar, cosmic fiind intens absorbite de vaporii de ap i oxigen molecular (O2, H2O, N2), ptrund n atmosfera terestr ntr-o cantitate foarte mic, n funcie de condiiile atmosferice. ns spaiul interplanetar este poluat de multiple surse artificiale care genereaz acest spectru de unde.

Undele terahertziene au nceput abia de curnd s fie cercetate i folosite n aplicaii practice. Undele teraherziene (1 THz = 1012Hz), denumite de asemenea unde submilimetrice si raze T (T-rays, n limba englez), sunt definite ca undele electromagnetice ce aparin domeniului de frecven/lungime de und de la 0.1 THz (3000 m) la 10 THz (30 m). Ali autori se refer la undele terahertziene ca la undele electromagnetice care se ntind de la 0.3 THz (1000 m) la 3 THz (100 m). Acestea sunt doua dintre cele mai comune definiii ale domeniului de frecven/lungime de und ale undelor terahertziene.

Radiaia eletromagnetic cu frecvena =1 THz are o lungime de und = 300 m, un numr de und = 33.3 cm-1, i o energie fotonic E = 4.14 meV. n consecin, fiecare dintre cele dou domenii de frecven menionate mai sus corespund la dou domenii de lungime de und, numr de und i energie fotonic. Conform acestor definiii, radiaia terahertzian aparine breei terahertziene (terahertz gap, n limba englez), care este localizat ntre domeniile de frecvena/lungime de und ale microundelor i undelor infraroii din spectrul electromagnetic. Domeniul undelor terahertziene se mai denumete astfel ntruct n trecut tehnologia pentru generarea i detectarea undelor terahertziene nu a fost dezvoltat n mod egal cu tehnologiile deja disponibile pentru domeniile de und i lungime de und ale microundelor i undelor infraroii.

Radiaia (lumina) infraroie este foarte util n analize fizico-chimice prin spectroscopie. De asemenea ea se mai utilizeaz pentru transmiterea de date fr fir dar la distane mici, aa cum este cazul la aproape toate telecomenzile pentru televizoare i alte aparate casnice. Lumina vizibil este cel mai la ndemn exemplu de unde electromagnetice.

Radiaia n infrarou (IR) este o radiaie electromagnetic a crei lungime de und este mai lung dect cea a luminii vizibile (400-700 nm), dar mai scurt dect cea a radiaiei terahertz (100 m 1 mm) i a microundelor (~ 30000 m).

Radiaia (lumina) ultraviolet este responsabil pentru bronzarea pielii. Razele ultraviolete numite i raze UV sunt radiaii electromagnetice cu o lungime de und mai mic dect radiaiaiile luminii percepute de ochiul omenesc. Razele Rntgen (= radiaia X) au o lungime de und i mai mic. Denumirea de ultraviolet provine de la culoarea violet din spectrul luminii albe, care are o lungime de und nvecinat, doar ceva mai mare.

Lumina natural de la Soare conine printre altele i raze ultraviolete. Expunerea intens la raze UV, fie naturale, fie artificiale, duneaz corpului omenesc.

Razele X (sau Rntgen) sunt folosite de mult vreme n medicin pentru vizualizarea organelor interne. Radiaia (razele) X sau radiaia (razele) Rntgen sunt radiaii electromagnetice ionizante, cu lungimi de und mici, cuprinse ntre 0,1 i 100 (ngstrm).

Ele prezint urmtoarele proprieti:

n vid ele se propag cu viteza luminii;

impresioneaz plcile fotografice;

nu sunt deviate de cmpuri electrice i magnetice;

produc fluorescena unor substane (emisie de lumin); Exemple de substane fluorescente: silicat de zinc, sulfur de cadmiu, sulfur de zinc, care emit lumina galben-verzuie;

sunt invizibile, adic spre deosebire de lumin, nu impresioneaz ochiul omului;

ptrund cu uurin prin unele substane opace pentru lumin, de exemplu prin corpul omenesc, lamele metalice cu densitate mic, hrtie, lemn, sticl .a., dar sunt absorbite de metale cu densitatea mare (de exemplu: plumb). Puterea lor de ptrundere depinde de masa atomic i grosimea substanei prin care trec;

ionizeaz gazele prin care trec. Numrul de ioni produi indic intensitatea radiaiilor. Pe aceast proprietate se bazeaz funcionarea detectoarelor de radiaii;

au aciune fiziologic, distrugnd celulele organice, fiind, n general, nocive pentru om. Pe aceast proprietate se bazeaz folosirea lor n tratamentul tumorilor canceroase, pentru distrugerea esuturilor bolnave.

Razele gamma se produc adesea n reacii nucleare. Radiaia sau razele gamma (gamma desemneaz litera greceasc ) sunt unde electromagnetice de frecvene foarte mari produse de interaciuni ntre particule subatomice, cum ar fi la dezintegrrile radioactive sau la ciocnirea i anihilarea unei perechi electron pozitron.

La trecerea printr-un mediu mai mult sau mai puin absorbant, radiaiile sufer o atenuare datorit proceselor de mprtiere i a celor de absorbie conform unor legi fizice. Razele gamma interactioneaz cu materia prin care trec prin urmtoarele mecanisme : Efectul fotoelectric, Efectul Compton i Producerea de perechi.

Undele electromagnetice au fost prezise teoretic de ecuaiile lui Maxwell i apoi descoperite experimental de Heinrich Hertz. Variaia unui cmp electric produce un cmp magnetic variabil, cruia i transfer n acelai timp i energia. La rndul ei, energia cmpului magnetic variabil creat, genereaz un cmp electric care preia aceast energie. n acest fel energia iniial este transformat alternativ i permanent dintr-o form (electric n magnetic i invers) n cealalt, iar procesul se repet ducnd la propagarea acestui cuplu de cmpuri. Trebuie totui subliniat c exist n procesul menionat i pierderi de energie (amortizri) ce nsoesc fenomenul.

Radiaia electromagnetic, indiferent de frecven, prezint urmtoarele proprieti :

Interferena: reprezint fenomenul de suprapunere a dou sau mai multe unde care se ntlnesc ntr-un punct din spaiu.

Reflexie: reprezint fenomen n fizic de ntoarcere a undelor electromagnetice.

Refracie: reprezint schimbarea direciei de propagare a unei unde din cauza schimbrii vitezei de propagare, la interfaa dintre dou medii sau la gradientul local al proprietilor mediului n care se propag. Cel mai uor de observat exemplu este n cazul luminii, atunci cnd aceasta trece dintr-un mediu transparent (aer, ap, sticl etc.) n altul. Totui fenomenul se petrece cu toate undele, inclusiv cu cele sonore.

Absorbie: reprezint captarea radiaiilor.

Difracie: const n esen, ocolirea de ctre lumin a obstacolelor cnd dimensiunile acestora sunt comparabile, ca ordin de mrime, cu lungimea de und a radiaiilor folosite.

Radiaia electromagnetic are o natur dual: pe de-o parte, ea se comport n anumite procese ca un flux de particule (fotoni), de exemplu la emisie, absorbie, i n general n fenomene cu o extensie temporal i spaial mic. Pe de alt parte, n propagare i alte fenomene extinse pe durate i distane mari, radiaia electromagnetic are proprieti de und.

Ct de periculoase sunt aparatele electrice i electronice din jurul nostru?

Cimpurile electromagnetice (EMF), emise de toate aparatele electrice, electronice si electrocasnice pe care le detinem in casa, ne pot dauna sanatatii.

Daca detineti un Gaussmetru, puteti sa va convingeti singuri ca fiecare aparat emite radiatii electromagnetice de diferite intensitati. Unitatea de masura a densitatii fluxului magnetic este Gauss-ul (Carl Friedrich Gauss, latinizat Carolo Friderico Gauss, (n.30 aprilie 1777, Braunschweig d. 23 februarie 1855, Gttingen) a fost un matematician, fizician i astronom german celebru pentru lucrrile despre integralele multiple, magnetism i sistemul de uniti care-i poart numele).

Se considera ca radiatiile cuprinse intre 0,5 si 2 miliGaussi (mG), nu sint periculoase pentru sanatatea noastra. 0,5 reprezinta de fapt valoarea magnetismului natural al planetei. Tot ce depaseste valoarea de 2 mG devine periculos.

Trebuie avut in vedere faptul ca toate aparatele emit un camp EMF puternic in interiorul lor. Valoarea intensitatii radiatiilor scade semnificativ in raport cu distanta. Din acest motiv unele aparate, care intra in contact cu pielea in momentul functionarii, ne pot afecta direct si puternic (aparate de ras electrice, epilatoare electrice, vibratoare, mobile (n special cele performante), etc) iar altele ne pot afecta mai putin, deoarece functioneaza la distanta de noi (tv, dvd player, etc).

Cum am spus, puteti masura dumneavoastra insiva valorile acestor radiatii EMF. Daca nu aveti posibilitatea sau rabdarea necesara, va expunem aici rezultatele obtinute de alti curiosi.

Sa incepem cu calculatorul, pentru ca tot va aflati in fata lui. Un monitor CRT (tub, clasic) emite un cimp de 2-5 mG la o distanta de 30 cm si < 2 mG la o distanta de 60 cm. Asadar, este bine sa stam la cel putin o jumatate de metru distanta de un asemenea monitor. Un monitor LCD emite un cimp de sub 2 mG atit la 30 cm cit si la 60 cm.

Alte valori mai pe scurt:

- Ventilatorul de racire al procesorului = 6 mG la distanta de 5 cm.

- Procesorul = > 70 mG cnd lucreaz i e solicitat.

- Boxa audio cu butonul de alimentare emite un cimp de 2 3 mG la 30 cm, cu butonul pe OFF si 4 5 mG cu butonul pe ON, la aceeasi distanta.

- Mouse-ul, < 2 mG la contact (adica la atingere, avind in vedere ca sintem mai tot timpul in contact cu el)

- LCD laptop = < 2 mG, la 60cm

- Sub laptop = < 2 mG, in general, dar in zona procesorului = > 70 mG, cind acesta lucreaza sau cind functioneaza ventilatorul. Asadar, nu este prea indicat sa tinem laptopul in poala timp indelungat.

Alte aparate

- Frigider, in fata, la 30 cm = 3 5 mG.

- Cuptor cu microunde. In fata, la 30 cm, in timpul functionarii = 40 50 mG. Tot in fata, la 30 cm, scos din priza = 4 5 mG.

- Masina de tuns electrica. > 70 mG, atit la contactul cu capul de taiere cit si la miner.

- Periuta de dinti electrica. < 2 mG la cap. 4 5 mG la contact, la mijlocul corpului periutei. 40 50 mG, la contact, in zona in care este tinuta in mina.

- Uscator de par de 1200 W, 5 10 mG la 15 cm de calea de iesire a aerului, > 70 mG, la miner.

- Radio cu ceas, 15 cm = < 2 mG. In zona adaptorului AC/DC, 15 cm = 30 40 mG si 30 cm = 2 3 mG.

- Ceas de mina, < 2 mG, la contact.

- Telecomenzi (TV, DVD, aer conditionat), < 2mG.

- Tub fluorescent, Rotund de 20 W, 2,5 cm = 40 50 mG, 15 cm = 2 3 mG. Tub drept de 20 W, 15 cm = 3 4 mG, 30 cm = < 2 mG.

- Prize, de perete sau de prelungitor, fara nici un stecher introdus, < 2 mG. Cu stecher introdus si cu aparat in functiune, 15 cm = 3 4 mG, > 70 mG, la contactul cu priza si cablurile de alimentare.

- Televizor, diagonala de 52 cm, 60 cm = 4 5 mG.

- Masina de spalat, in fata, 30 cm = 4 5 mG.

- Telefoane mobile: telefon cu baterie, activat dar nu si utilizat/deschis > 70 mG, la contact (valoarea cea mai mare in zona antenei interne). Asadar, un telefon mobil este periculos daca il tinem in buzunare strimte. Foarte curios, un telefon CU BATERIA SCOASA emite un cimp de 3 50 mG, valoarea mai mare in zona antenei. O baterie scoasa emite doar 2 3 mG. De retinut ca la acest tip de aparate mai se adauga radiatiile de radiofrecventa si cele ale microundelor.

Valorile expuse aici sint orientative si nu stricte. Ele pot fi in realitate fie mai mici, fie mai mari. Concluzia ar fi ca trebuie sa evitam sa folosim prea des si prea mult timp aparate pe care le punem in contact cu corpul nostru. Sa ne gindim cit de mult folosesc unii telefoanele mobile zilnic! Este de presupus ca un telefon, un aparat de ras electric sau un vibrator sint mai periculoase deoarece intra in contact cu zone sensibile ale corpului, in comparatie cu un depilator electric, care intra in contact cu miinile sau picioarele. In rest, e bine sa stam la o distanta de cel putin 50 cm de aparatele aflate in functiune prin casa.

Firmele de componente IT lucreaz la acest punct la aceast problem a radiaiilor i piesele scoase mai recent au sczut emisia de radiaii i vibraii. Dar nu tiu exact ct i cum pe fiecare component sau tip. Oricum dac le ndeprtai de dvs. au mai puin efect, mai puin tastatura i mausul, sau laptopul, pentru c lucrm cu ele direct.

Din cte am auzit mobilele i antenele lor de emisie ne radiaz mai mult ca un PC, aa c stai mai puin la calculator i ndeprtai (ct v las cablurile) unitatea central de picioare. Tehnologii actuale: telefonia mobila si necesitatea protectiei utilizatorului la radiatia emisa.

n anii din urma, in numeroase reviste de specialitate au aparut articole care atrag atentia asupra nocivitatii utilizarii intense a telefoanelor celulare. Daca in 1995 semnalele de avertizare abia fusesera date, in 1999 numeroase tari vest europene (in care exista colective de cercetare in probleme de bioelectromagnetica) au consacrat proiecte de cercetare sponsorizate de agentii guvernamentale sau de firme producatoare de telefoane celulare, care urmaresc sa depisteze gradul de nocivitate al iradierii utilizatorilor cu cmpul de radiofrecventa/microunde emis de telefonul mobil in timpul functionarii.

Spre exemplu, firma Motorola sponsorizeaza si supervizeaza in prezent cel mai mare program de cercetare din lume, privind telefoanele celulare si implicatiile asupra sanatatii. Doua sunt elementele telefoniei mobile care pun probleme de iradiere cu radiatie neionizanta: transmitatoarele statiilor de baza si respectiv aparatul telefonic.

Transmitatoarele statiilor de baza opereaza in banda 869-894 MHz iar telefoanele portabile si cele celulare transmit in banda de 824-849 MHz (in S.U.A.), si respectiv 900 si 1800 MHz in Europa. n zona turnurilor (cu inaltimi intre 46 82 m) unde se instaleaza antena statiei de baza, in cazul in care se opereaza simultan pe 16 canale, valoarea maxima a componentei electrice a cmpului electromagnetic este cuprinsa intre 0.1 0.8 V/m.

Aa c NU v luai terenuri i case n zona acestor turnuri i nici a celor electrice de nalt tensiune. Iar afaceritii care se bucur c iau bani de la proprietarii de antene, pentru c i le-au pus pe terenul lor, NU or s se bucure prea mult timp de avuie i nici copii lor nu o s mai apuce. Aa c mai bine modest i sntos dect bogat i bolnav (sau cel puin gndii-v la copii).

n anii 80 telefoanele mobile operau in sistem analog pe frecventele de 450 sau 900 MHz (NMT), iar incepnd din 1992 a fost introdus sistemul digital (GSM), care in Europa s-a extins puternic incepnd cu anul 1994. Telefoanele NMT au unda purtatoare continua; cele care lucreaza pe 450 MHz au in genere o putere de iesire maxima de 1.5 W, iar cele care lucreaza pe 900 MHz au puterea maxima de 1 W (unele modele mai vechi care utilizeaza sistemul NMT au o putere maxima de iesire de 6 W).

n sistemul GSM informatia este transmisa in impulsuri cu o frecventa de repetitie de 217 Hz. Lungimea impulsului si frecventa de repetitie conduc la un ciclu de lucru de 1/8. Puterea maxima de iesire este de 2 W, ceea ce implica o valoare maxima a puterii medii de 0.25 W.

Frecventa de repetitie a impulsurilor devine 2 Hz atunci cnd utilizatorul este in postura de simplu receptor al mesajului telefonic. Daca durata emisiei (cnd utilizatorul vorbeste) este egala cu durata receptiei, aceasta face ca puterea de iesire sa devina jumatate din cea maxima. Puterea de iesire este reglata insa si de statia de baza, de la valoarea maxima de 2 W, pna la un minimum de 20 mW, in cazul in care utilizatorul se gaseste foarte aproape de aceasta.

Telefoanele celulare emit la distanta de 5 cm de antena (puterea variabila intre 6-600 mW) un cmp avnd componenta electrica cuprinsa intre 9.4 94 V/m si componenta magnetica intre 41-410 mA/m.

Telefoanele celulare au un design diferit, unele avnd antena dipolara, altele helicoidala. Rata specifica de absorbtie (SAR), masurata in W/kg, a fost determinata experimental pentru cteva telefoane, si s-a gasit ca aceasta are valori cuprinse intre 0.3W/kg si 1.3 W/kg fiind normalizata la o putere standard de iesire de 0.25 W. Dintre telefoanele nominalizate ca avnd cele mai ridicate valori ale SAR (si deci care iradiaza cel mai puternic utilizatorul), amintim: Nokia 2110, Motorola 8200 si Ericsson 337.

Unele firme constructoare si-au reevaluat in ultima vreme pozitia, in sensul proiectarii si fabricarii unor modele de telefoane cu radiatie redusa. Firma Hagenuk (Germania) este in prezent cap de lista, urmata de firmele Hitachi si Mitsubishi, care s-au consacrat in directia modificarii tehnologiei in favoarea diminuarii iradierii utilizatorului.

n tabelul de mai jos sunt date valorile ratei specifice de absorbtie a energiei cmpului la nivelul capului uman, valori mediate pe 10 g de tesut, in cazul utilizarii diverselor tipuri de telefoane celulare :

Producator/Model nr.Tipul antenei*SAR masurata (W/kg);putere intrare antena = 0.25 mWSAR estimata (W/kg);Putere intrare antena = 0.6 W;Hagenuk Global Handyi0.280.7Motorola Star Tacd0.330.8Sony CM-DX1000d0.411Nokia 810Ih0.731.7Motorola d160d0.811.9Sony CMD-Z1d0.882.1Ericsson GF788h0.912.2Ericsson GH688h0.952.3Panasonic EB G500d0.982.3Sharp TQ G700d1.012.4Philips Genied1.052.5Nokia 1611h1.062.5Philips Digah1.062.5Ascom Axentod1.253Bosch M-COM 906d1.323.2Ascom Elistoh1.333.2* Tipul antenei: i = ncorporata; d = dipolar; h = helix.

n figura 1 este reprezentat nivelul SAR pentru trei tipuri de antena care utileaza telefoanele Hagenuk. Dintre acestea, modelul GlobalHandy, cu o antena incorporata speciala, asa numita antena F inversata planara, este modelul cel mai performant, din punctul de vedere al protectiei individuale la iradiere, prezentnd cea mai mica valoare a SAR.

Fig. 1. Rata specifica de absorbtie (SAR, in W/kg) indusa de telefonul celular Hagenuk, in diverse modele constructive. Valoarea limita maxim acceptabila a SAR, mediata pe 1 g de tesut, stabilita prin standardul american ANSI,este de 1.6 W/kg.

Anexa standardului german de protectie la expunerea in cmpuri de radiatie electromagnetica neionizanta (DIN 0848, partea a 2-a 1991) face recomandari privitoare la utilizarea telefoanelor celulare; sunt date distantele minime de siguranta intre utilizator si terminalul telefonic, asa cum deriva ele din valoarea mediata spatial a SAR de 2 W/kg, stabilita in standard, astfel :

Puterea de emisie a telefonuluiFrecventa de lucru0.5 W1 W2 W4 W5 W8 W20 W450 MHz analog0 cm4 cm--20 cm-40 cm800 MHz analog-5 cm--25 cm-50 cm900 MHz digital--0 cm3 cm-5 cm8 cm1800 MHz digital-03 cm--5 cm7 cmDupa cum se observa din tabel, in functie de puterea de emisie a telefonului, utilizarea lui in imediata proximitate a urechii/capului nu este recomandata in unele cazuri, radiatia produsa de el conducnd la depasirea valorilor de siguranta (nepericuloase) ale ratei specifice de absorbtie.

ncepnd din 1995 acuzele unor utilizatori ai telefoanelor mobile GSM s-au facut auzite oficial. Ei se plngeau de diverse simptome specifice, banuind ca acestea sunt legate de radiatia emisa de telefoanele lor. Printre simptome se aflau: durerile de cap, stari de disconfort, senzatii de caldura in spatele, in jurul sau in ureche, dificultati de concentrare, probleme cu memoria, etc. Organele cele mai vizate de iradierea (locala) cu microunde de la telefoanele celulare sunt: creierul, ochii si urechile.

Cunostintele actuale privind efectele expunerii in cmpuri slabe de microunde asupra starii de sanatate sunt inca foarte reduse, motiv pentru care recent au demarat studii de caz si studii epidemiologice in mai multe tari europene, cu scopul de a clarifica problema nocivitatii telefoanelor celulare. Un studiu epidemiologic de referinta a fost deja finalizat in Scandinavia. n acest studiu au fost angrenati 6379 utilizatori GSM si 5613 utilizatori NMT din Suedia, si respectiv cte 2500 de utilizatori din fiecare categorie, din Norvegia. Statistica efectuata este extrem de ampla si riguroasa. Rezultatele studiului nu sunt insa concludente. Ceea ce se poate spune este ca telefoanele NMT induc chiar intr-o mai mare masura diverse simptome specifice (senzatia de caldura in zona urechii, dureri de cap, oboseala).

Studii de o mai mica anvergura au fost realizate in Germania (in 1996 si 1998), sponsorizate fiind de Deutsche Telekom. n studiul din 1996 au fost observate modificari statistice semnificative in ceea ce priveste perioada necesara subiectilor sa adoarma si in ceea ce priveste durata aparitiei miscarii rapide a ochilor, dupa adormire. n medie, cei 12 voluntari au adormit cu 3 minute (22.4%) mai rapid cnd au fost expusi radiatiei emise de telefonul celular GSM si respectiv au fost necesare 15 minute (cu 17.7% mai putin timp dect in cazul neiradierii) pentru a intra in faza de somn insotit de miscari oculare rapide. n studiul din 1988 au fost urmarite aceleasi efecte, dar doza de iradiere a fost redusa. Rezultatele au scazut si ele proportional.

Pna in prezent exista un mare numar de studii efectuate pe un numar relativ restrns de voluntari, studii care au urmarit sa evidentieze efectele neurofiziologice ale iradierii datorate utilizarii telefoanelor celulare. Acestea au urmarit sa reveleze: modificari evidentiabile electroencefalografic, modificari ale functiilor cognitive, modificari ale circulatiei cerebrale si perturbarea somnului. Pe ansamblu, rezultatele obtinute sunt inca neconcludente.

n momentul de fata se apreciaza ca studiile care urmaresc evidentierea unor efecte specifice (nontermice) ale iradierii cu microunde emise de telefoanele celulare trebuie continuate, caci efectele care apar pot fi cumulative sau trzii, acestea putnd sa depinda de sensibilitatea individuala, in acest sens fiind de urmarit efectele manifestate la copii, in comparatie cu efectele manifestate la adulti.

n paralel cu astfel de studii, de o deosebita importanta sunt lucrarile care urmaresc analiza evaluarii cmpului electromagnetic absorbit in modele de cap uman care sunt iradiate cu cmpuri de microunde similare celor emise de telefoanele celulare (dozimetria numerica). Un astfel de studiu a fost efectuat pe modele de cap uman obtinute prin imagistica de rezonanta magnetica nucleara, cu rezolutie milimetrica (rezolutie 1.875 mm pe cele doua axe ale planului orizontal, si rezolutie de 3 mm pe axa verticala).

Pe astfel de modele s-a aplicat ulterior metoda dozimetrica numerica FDTD care a condus la calculul distributiei SAR pe modelul de cap uman al unui adult si a doi copii de vrste diferite. Iradierea s-a facut pe frecventele de 835 MHz si respectiv 1900 MHz, cu telefonul in pozitie verticala, dar si inclinat la 30 fata de verticala, fata de pozitia capului. S-a studiat de asemenea dependenta SAR de lungimea antenei ce echipeaza telefonul (fiind utilizate antene monopol cu lungimea de l /4 si respectiv de 3l /8), ct si dependenta distributiei SAR de proprietatile dielectrice ale tesuturilor din care era constituit modelul.

Rezultatele studiului arata ca absorbtia electromagnetica (SAR) in capul uman este mai redusa in cazul utilizarii antenei 3l /8 dect in cazul utilizarii antenei l /4, pentru ambele frecvente (sunt de preferat deci antenele mai lungi). Pentru frecventa de 835 MHz, SAR prezinta valori mai scazute daca antena l /4 este rotita la 30 fata de verticala, dar pentru frecventa de 1900 MHz efectul este invers. Se mai constata ca penetrarea cmpului electromagnetic este mai mare in modelele de cap uman ale copiilor, practic crescnd pe masura ce dimensiunile capului se micsoreaza. Astfel de rezultate sunt extrem de valoroase, intruct rezultatele lor contribuie la proiectarea unor telefoane celulare cu radiatie redusa, si pot indica modul cel mai eficace de utilizare al telefonului, din punctul de vedere al protejarii la iradiere.

Cteva dintre regulile de baza de care trebuie sa tina cont utilizatorii telefoanelor celulare, pentru reducerea expunerii la iradiere, sunt:

- Utilizarea ct mai rara a telefoanelor celulare, cu limitarea duratei convorbirii si a numarului de convorbiri;

- Evitarea utilizarii telefonului celular in interiorul cladirilor, unde acestea trebuie sa emita semnale mai puternice;

- Antena trebuie extinsa complet in timpul convorbirilor;

- Telefonul trebuie purtat departe de corp, deoarece el radiaza chiar si in modul de lucru standby.

Surse de radiaii nocive

Radiaii electromagnetice tehnopatogene:

Acestea cuprind radiaiile concentrate n anumite locuri ale activitii economice a omului: construirea metroului, amenajarea minelor, a excavaiilor miniere, pomparea petrolului, a gazului din cavitile subterane, n toate surse energetice i de radiaii create de om, n timpul funcionrii crora, ntotdeauna, este prezent i o component patogen substanial.

n rndul vechilor surse de poluare a mediului nconjurtor, deja cunoscute, intr :

liniile de nalt tensiune transportul electric: tramvai, troleibus, metro, tren, etc. autovehicule: alternatorul motorului, cablaj toate tipurile de aparate electrice cablajul electric n cldiri i altele.n aceast list s-au adugat i cele noi, mult mai periculoase surse de radiaie electromagnetic patogen.

telefoane mobileradiotelefoaneantene GSMcomputere personaletelevizoareinstalaiile de radiolocaiesisteme de telecomunicaiisisteme wireless: internet, etc.aparate de copiatcuptoare cu microundefrigideregrile electricefiere de calcatcalorifere electriceveiozeinstalatii Roentgenaparate de fizioterapieinstalaii dentare cu ultrasunete si altele.Cmpul bioinformaional al omului

Din punct de vedere medico-biologic, omul reprezint un sistem complex cu un cmp de torsiune strict individual, care cuprinde inclusiv datele privind starea de sntate i codurile genetice ADN.

Complexitatea cmpului de torsiune al omului este determinat de un numr uria de substane chimice surse primare de radiaii de torsiune din organismul acestuia, de caracterul complex al repartiiei n spaiu a acestor substane n corp, de dinamica complex a transformrilor biochimice n procesul vieii i activitii.

Influenta nociva a campului de torsiune de stanga

Sub aciunea cmpului de torsiune stng, celulele organismului sunt supuse unor anumite modificri structurale i fiziologice, drept rezultat: dereglarea sistemului nervos i cardiovascular, sistemului imunitar i hormonal etc.

Se formeaz defecte de comunicare n schimbul de informaii, dezintegrarea legturilor structurale reciproce, prezente iniial n modelul genetic al omului. Procesele de antibiorezonan aprute n acest cadru deregleaz rezonana absolut armonioas ntre niveluri i duc la o serie de mbolnviri serioase i greu tratabile.

ntr-un asemenea spaiu informaional polarizat n stnga, la toate organismele vii se produce miniminizarea treptat a energiei atomilor i electronilor, ceea ce conduce la ncetinirea tuturor proceselor biochimice. Ca urmare a acestui fapt, apar unele dereglri cunoscute n organismul uman, care depind de intensitatea aciunii cmpului de torsiune i a duratei contactului cu acesta.

Confirmari medicale

Oamenii de tiin au acumulat deja o mas critic de cercetri i experimente efectuate care confirm faptele influenei negative i extrem de periculoase a cmpului de torsiune din stng asupra organismului uman.

De exemplu, cercetri privind aciunea cmpului de torsiune asupra sngelui au fost efectuate n octombrie 1996 la Centrul de Tehnologii Energoinformaionale din cadrul Institutului de Stat pentru Mecanic Fin i Optic din Sankt-Petersburg.

Analiza datelor obinute a demonstrat c dintre indicatorii analizei clinice a sngelui, cel mai sensibil fa de radiaiile de torsiune este indicatorul vitezei de sedimentare a eritrocitelor (VSE).

Valorile VSE s-au modificat, n comparaie cu cele de fond, de patru-cinci ori, n funcie de parametrii de iradiere. Pentru cercetrile ulterioare a fost utilizat numai indicatorul VSE ca cel mai informativ, adic indicatorul VSE poate fi folosit pentru nregistrarea i aprecierea proprietii radiaiei de torsiune. Mrirea VSE pn la 35-40 mm/h a confirmat aciunea nefavorabil a cmpurilor de torsiune stnga asupra organismului uman.

Radiatiile electrotehnice

Apar prin aciunea a mai multor aparate tehnice, care se utilizeaz n domenii diferite. Pot fi divizate n mai multe grupuri:

1) NEIONIZATE curentul electric, ELECTRONICA,

2) IONIZATE UNDELE ALFA (nucelul de helium) UNDELE BETA (electroni), NEUTRONI (celule electrizate) UNDELE X i GAMA (energia EM).

3) VIBRAII MECANICE lucrul la maini masive de transport, vibraiile ultraviolete ale mainilor i aparatelor cu defect.

Radiaiile neionizate, n timpurile noastre, prezint o problem aparte. Utilizarea tehnologiei moderne nu este posibil fr ntrebuinarea curentului electric i a sistemului electromagnetic de unde cu intensitate nalt. n industrie sunt numeroase aparate electrotehnice, de la electrocentrale, pn la aparatele de uz casnic. Aceast mreaj de joas intensitate, strnete electricitatea cmpurilor magnetice i prin ea se elibereaz gaze electromagnetice care polueaz mediul ambiant.

i aparatele electronice elimin astfel de gaze. Celularele, aparatele tv i radio, radarele, aparatele tehnice utilizate n domeniul militar, pentru transmiterea informaiilor, emitorii transmit unde electromagnetice de nalt intensitate, pe care noi nu le putem simi.

Azi, cmpurile electromagnetice ale tehnologiei mobile, cu prilejul emiterii undelor electromagnetice, sunt de la 10 pn la 100 de ori mai mari, n comparaie cu emitorii radio televiziuni. Procesul de dezvoltarea a tehnologiei n domeniul comunicaiei este ntr-o cretere permanent, aadar pe lng telefoanele mobile, exist i telefoane fr fir, agende electronice, reeaua de calculatoare, care transmit informaii datorita emitorilor. n orice gospodrie exist telefoane fr fir care emit unde electromagnetice, chiar i atunci cnd nu le ntrebuinm.

Astfel de radiaii elelctrmagnetice, a cror intensitate se mrete pe zi ce trece i depete limita normal, pot avea consecine duntoare asupra noastr, provocnd strii de nervozitate, probleme de concentrare, dureri de cap, insomnii, vitalitate redus, pierdere n greutate i probleme psihice. Toate acestea sunt probleme specifice unei strii de electro stres. Prin studiile epidemologice i cercetrile experimentale s-a ajuns la concluzia c undele cmpurilor electromagnetice ne afecteaz grav sntatea, chiar i atunci cnd se afl n limitele permise.

REEAUA GLOBAL A LUI KARI

Reeaua global a lui Kari a primit denumirea dup cercettorul Dr. Manfred Kari. Se ntinde pe diagonal, n direcia Nord Sud. Deprtarea dintre cele dou fii apropiate este de 3,5 m, n timp ce limea acestora este de 0,5 m.

A treia parte din viaa noastr o petrecem dormind. Uneori ne trezim n timpul somnului, dormim ru, avem dificulti cu prilejul concentrrii, simi nelinite sau, simpul zis, calitatea dormitului nostru, nu este cea dorit !! Considerm c acestea ni se ntmpl din cauza lipsei de timp, a comportrii partenerului, a oboselii din timpul serviciului

ns cercetrile confirm c efectele cele mai grave asupra sntii apar datorita radiaiei negative. Datorita acestor expuneri, consecinele se mresc din an n an. Cursurile de ap i punctele energetice, n locul n care se suprapun, mai devreme sau mai tarziu, aduc pn la slbirea organismului. Acesta devine imun la boli i pot apare chiar bolile canceroase. Astfel de locuri pot fi descoperite prin radiestezie. B.Ploh n cartea sa, Radiaii subterane factorul bolilor i a cancerului menioneaz: Fiinele umane, animalele i plantele au factorul su primar de radiaii, care le slbete organismuli astfel devine sensibil la boli.

REEAUA GLOBAL A LUI HARTMAN

Cnd omul tulbur cursul natural al naturii, aceasta se apr prin radiaii patogene i emiterea acestora. Exemplele caracterisitce sunt nodurile denumite dup dr. Ernest Hartman, medic din Eberbah, care a cercetat amnunit i a dovedit teoria bolilor cancerogene. Acestea sunt punctele n care se suprapun liniile magnetice ale Pmntului. Acestea repartizat adecvat, prezint Reeaua global care emite energiea magnetic a Pmntului.

Omul, prin construcii neadecvate, prin acumularea a unui numr mare de aparate elctortehnice i electornice n locul n care triete, poate sa strneasc suprapunerea acestui nod, cu alte izvoare de energie patogen i astfel nodul devine cancerogen. Dr. Hartman a dovedit aceasta n mai mult de 20.000 de experiene ale sale nodul lui Hartman apa subteran radiaia tehnic, iar teorema lui a fost recunoscut la diferite simpozioane din domeniul medicinii.

Aceast teorem sun n felul urmtor: Locul n care a dormit un om bolnav de cancer, prezint cel mai duntor punct geopatologic, n care nimeni nu are voie s stea timp ndelungat, sau s doarm. Dac acest loc nu se neutralizeaz, dup nite ani, cu siguran va deveni din nou cancerogen. n urm cu muli ani, chinejii au avut cunotine bogate referitoare la punctele geopatogene i nodurile telurice, care azi sunt denumite nodurile lui Hartman.

n China aceste puncte au fost denumite figurativ poarta demonilor,deoarece aciunea lor patogena era aidoma unor demoni rutcioi, care tulbur soarta oamenilor, fr ca acetia s observe. In 1947, Institutul francez de Radioestezie a publicat cartea doctorului Pere Radiaii cosmico telurice razele lui Pere, topografia lor planetar, relaia lor fa de oameni, animale, plante, dar mai ales fa de cancer.

Dac observm emisfera Pmntului i schia acestuia, mreaja liniilor zmislite de geografi spre a stabili mai uor locaiile, lungimea i limea, i dac nlocuim aceasta cu gratiile perfecte vibrante prin care circul curenii telurici, vom obine Reeaua sau Mraja lui Pere.

Dr. Pere, ca specialist n domeniu, n pofida numeroaselor experiene pe mare i uscat, a declarat c emisfera pmnteasc, n direcia Nord Sud i Est Vest, este periculoas din aspectul radiaiilor cosmico telurice. Termenul Mreaja lui Pere nu prezint doar gratiile la suprafaa pmntului, ci i tranformarea trodimenzionala atmosferei, de parc+ar fi perei invizibili pe pmnt. Cu prilejul descoperiri Reelei lui Pere, A. De Bizal a consemnat: Deducerile lui Anri Mazei i a lui dr. Larvarone, laolalt cu experienele lui dr. Pere, ne-au oferit posibilitatea de a descoperi mai de-aproape natura razelor electrice i magnetice. Astfel de raze nu sunt duntoare n forma lor iniial, dar existanumite puncte pe pmnt, n care se suprapun i devin duntoare. Merit s le acordm o atenie deosebit, avnd n vedere faptul s sunt puternice, dar i foarte duntoare, deoarece prin modularea frecvenelor vibraionale, atac celulele din organism. Mai trziu, prin studiile tinifice, cercettorii, dar mai ales Dr. Ernest Hartman, unul dintre iniiatorii disciplinei geobiologie, au descoperit c graiile pmnteti sunt cu mult mai complexe, dect cum erau prezentate n desenul lui dr. Pere i de aceea a fost denumit Reeaua lui Hartman mreaja geomagnetic compus din linii care apar din pmnt n poziie vertical.

Reeaua lui Hartman a fcut un pas nainte n ceea ce privete radiaia cosmico-teluric. Inginerul i radiosteziologul R. De Lafore a dat o definiie precis razelor lui Pere: n orice caz moartea vibreaz, cu frecvenii de intensitate, sub form de o simfonie patetic, sau o emisiune de radio. Oare, aceasta nu-i tragic? Meridianele magnetice din Reeaua lui Hartman se afl n direcia Nord Sud, iar magnei comparativi n direcia Est Vest. Meridianele sunt la departarea de 2,5 m i au grosimea cuprins ntre 21 25 cm. Formeaz pereii invizibili, care ptrund prin toate obstacolele (pmnt, cldiri) deoarece sunt formai din energie i nu din materie.

Linile telurice din Reeaua lui Hartman se suprapun reciproc, stabilind astfel nodurile care prezint punctele geopatogene i se numesc Nodurile lui Hartman. Sunt patogene deoarece pe verticala acestor puncte se formuleaz valuri care sunt agresive i insistente. Oamenii mai sensibili au nceput s in cont de aceasta, atunci cnd au simit unele schimbri, fr ca s-i dea seama de unde apar. Astfel c au cutat diferite metode de protecie. Cndva, acestea au fost casele construite din paie, sau alte materiale naturale i sa inut cont de locaia pe care erau construite.

Datorita expunerii radiailor negative, din an n an, consecinele se majoreaz. Cursurile de ap i nodurile energetice n locurile n care dormim, mai devreme sau mai trziu provoac boli, aduc pn la slbirea organismului, care devine imun la boli, dar mai ales pot provoca boli cancerogene. Astfel de locuri le putem descoperi doar cu aparatele de radiestezie.

Radiatiile negative se impart in:

Geopatogena razele geo-vibraionale sunt raze duntoare, a crui surs se afl sub pmnt. Apariia lor poate s provoace tulburri grave n straturile pmntului.

Din acest grup fac parte:

a) Radiaiile cursurilor apelor subterane,

b) Radiaii din domeniul mineritului,

c) Radiaii n urma sprilor geologice i

d) Radiaii obinute prin dizolvarea materilor organice.

RADIAIILE COSMICE: Ca rezultata al intreaciunii dintre forele cosmice cu gravitaia pmntuluii cmpurile magnetice, apar reele cosmice de radiaii. Liniile acestor reele cosmice nu sunt duntoare n forma lor iniial, ns exist posibilitatea ca asupra lor s acioneze radiaii de alt gen, formnd astfel noduri.

Radiaiile cosmice formeaz reele:

a) reeaua global a lui Hartman (direcia s-j 2m, i z 2,5 m = 21 cm),

b). reeaua global a lui Kari (direcia s/j j /z 3,5 m = 50 cm).

Mecanismul de actiune al radiatiilor negative

A treia parte din via, oamenii o petrec dormind. Deseori, ne trezim n timpul nopii, dormim ru, avem dificultii de concentrare, suntem nelinitii, sau pe scurt: somul nostru nu are calitatea dorit. Cercetrile tiinifce i alternative ne indic asupra radiaiilor duntoare (negative) asupra sntii. Totul n jurul nostru iradiaz! Razele ajung din Cosmos, de pe Pmnt, din orae i desigur, din noi. Unele raze sunt sntoase, utile, ne asigur o via normal, pe cnd altele pot avea consecine fatale.Trim n lumea care eman raze! i se pune ntrebare, ce sunt n fond, radiaiile? Radiaiile, undele prezint ceva invizibil, dar n acelai timp, ngrozitor. S nu uitm c trim n vremea energiei atomice (Nagasaki, Heroima, Cernobil ).

Nenorocirea de la Cernobil ne arat ct de puin timp este necesar ca s se ajung pn la o catastrof de proporii, provocat prin intermediul radiaiilor negative. Corpul uman poart n sine numeroase raze negative (micro undele, raze de intensitatea nalt, raze de joas intensitate, undele crainene, pulsul). Prin radiaiia pe care o eman, omul influeneaz asupra celor din jurul su. Profesorul Pop prezint corpul uman ca un izvor universal de radiaie.

Orice organism viu, d i primete energia radiailor. Cele mai noi cercetri arat c orice celul,indiferent dac aparine omului, animalelor, sau plantelor radiaz! Urmrind microcosmorul, putem trage concluzia c totul ce ne nconjoar depinde de radiaii i acioneaz asupra lor. Radiaile pentru toate fiinele umane e Soarele eleixirul vieii, n caz c omul, prin comportamentul su nenelept, nu face ca s slbeasc efectul acestora.

Drept dovad sunt gropile din nveliul de ozon care apara datorita acionrii nechibzuite a omului. Nu trebuie ns s uitm c nveliul de ozon, ne apr de raze negative. Factorii biologici care acioneaz asupra organismului nostru sunt: temperatura, umiditatea aerului, presiunea, energia radiaiilor, greutatea, micrile mecanice, ioni din aer, cmpurile electro magnetice ete. Aproape toi dintre aceti factori apar ca urmare a radiaiilor. Unele radiaii ne sunt cunoscute i cu ele ne ntlnim permanent (de ex: cldura, lumina), iar celalalte radiaii provocate de cmpurile magnetice ale Pmntului, le primim fr ca s fim contieni de aceasta. Nu avem simuri dezvoltate care s ne indice supra pericolului. Posibilitatea de a se orienta n cmpul magnetic al Pmntului o au psrile, peti ntre oameni, n ultimul timp apar prea multe cazuri adevrate, dar i neadevrate depre radiaii. De aceea este necesar s aflm care-i adevrul i s studiem amnuit acest domeniu.

Radiaiile negative acioneaz asupra organismului uman i irit funcionare celulelor, provocnd astfel diferite boli. Nu exist ncpre n care trim, dormim, sau muncim i s nu fie expus radiailor.

n continuare, v prezentm mecanismul de aciune a acestora:

Orice schimbare oscilatoare n organism, afecteaz n mod direct sistemul nervos. Se tie c sistemul nervos este vegetativi este reglat de echilibrul dintre simpaticus i parasipaticus. n caz c organismul recunoate pericolul de frecvene duntoare, n sistemul nervos se activeaz vegitativul simpaticus, ca un fel de semnal de alaram. n caz c acestea se abat asupra presiunii sanguien i a inimii, organismul poate s se acomodeze factorilor din exterior. Astfel se poate accelera i circulaia.

Activitatea simpaticului o putem simi atunci cnd ne iritm i o comparm cu o reacie optimal. Aceasta depinde n mare msur i de sensibilitatea omului. Dac-i excludem pe oamenii sensibili, reacia spontan a sistemului nerevos apare sub influena undelor, care pot fi acceptate de corpul nostru. Prin ntrebuinarea aparatelor tehnice moderne, este posibil s cuprindem i cel mai mic parametru a strii de stres din organism. Activarea parasimpaticului poate fi obiectiv i subiectiv.

n sitauii de pericol se activeaz n acelai timp i simpaticusul i parasimpaticusul. Astfel se accelereaz btiile inimii i respiraia, ca urmri a reaciei simpaticusului, iar conscinele n urma activrii parasimpaticusului pot fi: strile de grea. Este mai puin cunocut c n urma strilor de stres, se petrec i schimbri n corpul nostru.

Cnd corpul simte influemele insuportabile, ncearc prin procesele electrofizice s se protejeze. Aceasta este vizibil dac observm rezistena pielii. Astfel se mrete nivelul glandelor endocrine, i este posibilmsurarea acestora. Capacitatea electric de acionare este legat n mod direct cu simpaticul, care activeaz ntreg corpul.

n procesul cercetrilor acestea au fost comparate electro-stresuri. Cu ct sunt mai accelerate btile inimii, cu att poate fi prelungit i reacia total. Cercetrile arat cu btile inimii, cu prilejul schimbrilor de scurtdurat i sub influnena factorilor din exterior, reacioneazmai slab. Cercetrile ndelungate confirm totui c btile inimii se majoreaz, datorit schimbrilor constate. Influnea cmpurilor magnetice negative la fel pot afecta funcionarea inimii.

Avnd n vederea structura biologic a cmpurilor magnetice cu influen negativ, putem observa c acetia sunt divizai n dou grupuri:

Prima grup acioneaz asupra inimii i provoac accelare btilor inimii, sub influnena cmpurilor negative, iar cea de-a doua acioneaz asupra frecvenei cardiace. Ambele grupuri provoac stri de stres asupra organismului sntos, care acionnd pe timp ndelungat, pot mri riscul de apariie a diferitor boli.

Pe la jumtatea anilor 80 cercetrile din domeniul tehnicii moderne au nceput s se bazeze pe tema variabilitii anginoase (btile inimii, VSF), precum un fenomen diagnostic de importan major. VSF se bazeaz pe jocul comun dintre simpaticusul i parasimpaticusul sistemului nervos. De aceea are o influen total asupra organelor interioare i a iritailor din exterior. VSF nu poate s cad direct sub comanda total a unei personaliti, dar i poate servi drept msurpentru a stabili rezistena corpului, de ex. prin efortul fizic.

Consecintele radiatiilor negative asupra fiintei umane

Utilizarea telefoanelor celulare conduce la apariia distoniei neurocirculatorii, adic la dezechilibrarea activitii electrofizice a celulelor creierului, ceea ce, n continuare, n mod cu totul real va conduce sau la aritmie cardiac sau la dezechilibru hormonal, adic la pierderea potenei la brbai i la dismenoree la femei i, n final, va conduce la procese tumorale.

n raportul Institutului de Cercetare pentru Medicina Muncii se poate citi: La ora actual exist un numr mare de diferite dispozitive tehnice care eman n mediul nconjurtor radiaia electromagnetic neionizant Legat de acest fapt, n multe regiuni, tensiunea sumar a cmpurilor electromagnetice a crescut n comparaie cu fondul natural cu 4-15 ordine!. (ORDINE = Principiu de cauzalitate sau de finalitate a lumii, lege proprie naturii).

Potrivit datelor cercettorilor din SUA, Canada, Spania i Suedia, la majoritatea femeilor care lucreaz la computer n perioada de sarcin, ftul se dezvolt anormal, cu defecte n dezvoltarea creierului. Probabilitatea de avort spontan crete pn la 80%.

S-a stabilit faptul c radiaia anomalic a banilor bancnotelor de hrtie, un pachet de bani ce conine 20 de bancnote are n jurul su cmpuri fine care acioneaz extrem de negativ asupra cmpului biologic al omului, iar acest lucru se produce cu o intensitate similar radiaiei monitoarelor de calculator.

Radiaia patogen a banilor poart urmele energetice ale aspiraiilor psihoemoionale ale oamenilor, prin minile crora acetia au trecut, deformnd cmpurile fizice fine ale noilor posesori. Ne putem imagina n ce stare se afl oamenii care lucreaz cu bani: n trezorerii, bnci, casierii, magazine.

Expunerea la undele de electro-distribuie, precum sunt calculatoarele, paturile electrice, radarele, plapumele electrice, aparatele TV i rata specific de absorpie a acestora, las urmri grave asupra sntii, datorita cmpurilor electromagnetice puternice (EMF). n ultimii ani, consecinele grave ale acestora, devin tot mai vizibile.

Deosebit de periculoase sunt cmpurile magnetice de nalt tensiune IT, cuprins ntre 50-60 Hz, sistemele radar de joas tensiune, precum i frecvenele sistemelor de comunicare, care au o tensiune extrem de joas. n cele ce urmeaz o s v prezentm concluziile ce apar ca rezultat a numeroasleor cercetrii tiinifice, care o s v indice asupra urmtoarelor:

- expunerea la radiaii electromagnetice neionizate este ubicuitara

- alturi de expunrea profesional se adaug expunerea neprofesional

- riscul mbolnvirii de leucemie acut, care se termin cu deces, a persoanelor care lucreaz n domeniul electronic, se mrete 2,6 ori.

ansa ca oamenii care sunt expui radiaiilor electromagnetice neionizate de a se mbolnvi de cancerul mduvei osoase i a limfocitei, este 7 x mai mare, iar posibilitatea de a se mbolnvi de tumoarea glandei tiroide, crete de 4 x. Riscul de a se mbolnvi de cancer, la persoanele tinere cu vrsta cuprins ntre 20 30 de ani, este de 55%.

n jur de 10 15 % de copii care se mbolnvesc de tumoare, au fost expui razelor electromagnetice emise de aparatele de uz casnic. Copii care triesc n apropierea transmitorilor de nalt tensiune, sunt expui bolilor cu 5 % mai mult, n comparaie cu copii care nu se afl n aceste zone.

Un numr nsemnat de nateri premature se datoreaz razelor emise din plapumele electrice i a paturilor cu ap, nclzit electric, pe timp de iarn. Cmpul electromagnetic de 45Hz, cu capacitatea de 100 mT strnete formarea rapid a trigliceridelor, iar drept consecin apar probleme cordiale.

100% dintre femeile a cror serviciu se desfoar n faa aparatelor tv i a monitoarelor, nasc nainte de termen, n comparaie cu femeile care n-au lucrat niciodat la astfel de locuri de munc. n acest scop, a fost cercetat o grup de 1593 de femei.

Depresia clinic i crimele, la fel apar ca consecine a expunerii la radiaii. Sub influena radiaiilor tehnice i cosmice, i a expunerii tensiunii pozitive se provoac activitatea celulelor canceroase, mrindu-se tensiunea arterial i datorita acestora apar semne anginoase. Expunerea la tensiuni negative provaoc inflamaii, strii depresive, oboseli, lips de energie, precum i hipofunciunea organelor expuse. (sursa: National Radiological Protection Board/Anglia)

Expunerea ndelungat la radiaii negative ne deregleaz sistemul biologic i aceasta duce la apariia diferitor boli psiho fizice. Infulena radiaiilor negative asupra perosoanelor a cror sistem imunitar este mai slbit, poate avea consecine fatale.

Cele mai periclitate locuri pentru sntatea omului, sunt patul i postul de munc, deoarece n acele locrui ne reinem cel mai mult. Avnd n vedere faptul c nu ne sunt vizibile n mod direct, o s v atragem atenia asupra unora dintre acestea :

LA POSTUL DE MUNC : sentiment dezagreabil, respiraie ngreunat, nervozitate, moarte rapid, dureri de cap, aritmie, oscilri a presiunii sanguine, necesitatea de a consuma cafea, igri i tablete spre a ne menine, necesitatea de a ne ridica de la locul de munc din motive inexplicabile i de a cuta loc de refugiu n altparte, n cazul persoanelor mai sensibile apar ameeli, iar uneori i pierderea continei, vomitri dese. Merg la serviciu relaxai, dar se ntorc obosii i agitai.

N TIMPUL SOMNULUI : Somnul nelinitit i cu ntreruperi, respiraie ngreunat, o stare de oboseal nainte de a merge la culcare i nicidecum nu pot adormi, se trezesc mai obosii dect nainte de a merge la culcare, simt ncordri i frig n mini i picioare, amoreli, ncordri, tulburri a sistemului cardiac, oscilri a presiunii sanguine.

CONSECINELE NEGATIVE A RADIAIILOR GEOPATOGENE : Caracterisitca de baz a radiaiilor geopatogene este c posed unde de frecven, de joas tensiune, care n celulele organismelor vii, provoac scimbri a potenialului membranelor, astfel nct le polarizeaz i hiperpolarizeaza. Expunerea ndelungat a organismelor la radiaii geopatogene, pot provoca tulburri grave, care aduc pn la schimbarea structurii electromagnetice n snge. n astfel de locuri este mrit procentul de electricitate, care poate aduce pna la apariia strilor de depresie, agresivitate, a durerilor de cap, a problemelor cardiace .a.m.d. Nivelul undelor vibrante de joas tensiune, afecteazovarele i celulele sanguine, preucm i mduva n oase.

CONSECINELE NEGATIVE ALE RADIAIILOR TEHNICE I COSMICE: Caracteristicele de baza ale acestor radiaii sunt c fac parte din grupul frecvenelor de nalt tensiune, cu un procent ridicat de electromagnetism. Majoritatea radiailor tehnice, la care nc nu tim s ne adaptm, au fost create de oameni n ultimii 100 de ani. n celulele expuse la undele de frecva vibraionale de nalttensiune, apar tulburri electromagnetice. Datorita actiunii intermoleculare, se ajunge pn la distrugerea amino acizilor i a grsimilor. Datorita faptului c grasimile n mare msur se afl n celulele sistemului nervos, se ajunge pn la dizolvarea a acestora i a distrugerea celulelor. Consecinele sunt: agitaia, pierderea memoriei, depresia, problemele psihice. (sursa: National Radiological Protection Board/Anglia)