New Microsoft Word

download New Microsoft Word

of 27

 • date post

  22-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  215
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of New Microsoft Word

INTRODUCERE

Actualitatea temei de cercetare

Turismul reprezint prin coninutul i rolul su un fenomen caracteristic civilizaiei actuale, una din componentele majore ale vieii economice i sociale ce polarizeaz interesul unui numr tot mai mare de ri.

Rolul turismului n economia naional a diverselor ri este deosebit de important, datorit complexitii acestui fenomen, a anvergurii activitilor necesitate de apariia, meninerea i dezvoltarea lui. Turismul pune n valoare i exploateaz economic acel tezaur unic format din bogiile create de natur i climat, sau lsate de istorie, folclor i civilizaie. Fr micarea turistic, bogiile naturale, culturale i istorice ale unei ri nu vor putea s fac niciodat obiectul unei activiti economice capabile s creeze venituri.

Turismul are un rol important i pe plan uman, materializat ntr-o serie de efecte pozitive, n ceea ce privete, pe de o parte, turistul, iar pe de alt parte populaia din rile gazd. n timp ce pentru un turist turismul nseamn crearea condiiilor i a posibilitilor de odihn, destindere, cultur sau contact cu ali oameni, pentru autohton, turismul reprezint un mijloc de ridicare a nivelului de trai, de mbuntire a condiiilor de existen. Multiplele sale implicaii pe plan economic, social, cultural, politic, rolul sau activ, argumenteaz actualitatea preocuprilor pentru cunoaterea n detaliu a acestui fenomen, a sensibilitilor i influenelor sale. Prin natura lui, turismul se prezint ca o activitate economic situat la interferena altor ramuri, ceea ce determin o serie de dificulti la definirea lui. Pornind de la premiza c fiecare ramur economic reprezint locul unei producii de bunuri sau servicii care sunt consumate ntr-un mod specific, turismul are ca obiect o producie i un consum de bunuri sau servicii eterogene care concur la satisfacerea nevoilor turitilor, a non rezidenilor .

n acest univers turistic puterea consumatorului nu nceteaz s se afirme, de aceea calitatea constituie una dintre primele exigene.

Republica Moldova a reprezentat o destinaie turistic important pentru piaa zonal,

promovnd, cu precdere, produsele turismului rural , staiunile balneare, programele culturale i mnstirile din Republica Moldova.

Din pcate oferta turistic nu s-a schimbat de-a lungul timpului devenind necompetitiv n raport cu exigenele cererii turistice i ale produselor turistice similare de pe piaa internaional.

Structurile turistice de primire i ndeosebi oferta de agrement sunt nvechite, necompetitive, serviciile turistice i programele turistice sunt realizate stereotip i de calitate modic iar raportul calitate-pre este neconcludent. De aceea, n ultimii 20 de ani s-a constatat o scdere continu a cererii turistice extern pentru Republica Moldova.

Pentru a intra n competiia turistic internaional este necesar modernizarea, relansarea i dezvoltarea turismului moldovenesc i crearea unor produse turistice moderne i competitive pe piaa turistic internationala.

Scopul elaborrii acestei teze este de a revedea unele probleme cu care se confrunt turismul moldovenesc privitor la calitatea serviciilor i la eficiena n turism.

Am urmrit s prezint problematica i importana calitii in domeniul turismului i s ncerc s gsesc modaliti pentru estimarea i evaluarea ei avnd n vedere c satisfacia consumatorului sau a turistului este ntr-o msur foarte mare dependent de calitatea serviciilor oferite.

Ca baz teoretico-metodologic pentru elaborarea lucrrii au servit lucrrile

a numeroi specialiti n domeniul turismului i calitii, autohtoni, romni i strini. Acetia au fost citi pe tot cuprinsul tezei, numele lor regsindu-se n mod sintetic la

Bibliografie.TURISMUL DOMENIU PRIORITAR AL ECONOMIEI NAIONALE

Turismul este cea mai complex industrie din lume, n derularea sa fiind implicat ntreaga societate. El reflect starea societii, putnd fi considerat un

barometru al acesteia. Veniturile sale au o proporie semnificativ n economia

multor ri i este una din cele mai mari productoare de locuri de munc.

Contribuia sa la PNB, angajarea i dezvoltarea regional sunt bine documentate, spre deosebire de alte sectoare, este prevzut s creasc n importan n urmtoarele decenii ca urmare a creterii timpului liber.

Ca activitate economico-social, turismul nregistreaz, la nivel mondial,

evoluii spectaculoase, devenind o dimensiune inerent a vieii societii contemporane. Ca fenomen social economic i cultural, turismul depinde n evoluia sa de aproape toate domeniile de activitate ale societii, n acelai timp influenndu-le n evoluia lor, denumindu-i criteriile, conceptele, formele i factorii n funcie de

cele trei dimensiuni.Clasificarea serviciilor turistice

Dou categorii principale de servicii sunt caracteristice n industria cltoriilor i turismului: serviciile legate de efectuarea cltoriei (a voiajului propriu-zis) i serviciile prestate la locul de sejur.

ntr-o form simplificat, cltoria turistic implic deplasarea unei persoane

sau a unui grup de persoane din localitatea/ ara de reedin n localitatea/ staiunea preferat ca destinaie pentru petrecerea timpului de vacan.

Trsturile specifice ale serviciilor de transport solicitate ntr-o asemenea cltorie decurg inerent din:

- forma de organizare a cltoriei (turism organizat integral sau parial prin ageniile de turism sau turism pe cont propriu);

- durata timpului necesar pentru parcurgerea distanelor (dus-ntors) i pentru opririle intermediare (n cazul cnd sunt programate i etape de vizitare pe traseul ales, n raport cu timpul total afectat perioadei de vacan);

Serviciile privind sejurul reprezint, de fapt, un complex de servicii eterogene, incluznd ca elemente dominante un set de prestaii destinate n primul rnd satisfacerii necesitilor fiziologice cotidiene ale omului (alimentaie, somn, odihn) i care, prin natura lor, nu sunt specifice n exclusivitate fenomenului turistic, la care se adaug i prestaiile de servicii pentru petrecerea agreabil a timpului liber (divertisment, agrement etc).

Pentru aceste forme de turism sunt nelipsite anumite servicii cu caracter special,

decurgnd din motivaia principal a cltoriilor turistice (de exemplu, pentru tratamente balneomedicale) i prestarea unor servicii cu caracter general oferite, n funcie de mprejurri i de unele necesiti aprute spontan. n strns corelaie cu volumul, structura i intensitatea cererii de servicii turistice, ponderea cu care particip aceste servicii la formarea unui produs turistic difer de la un caz la altul, depinznd de posibilitile organizatorilor de turism de a satisface, la un moment dat, cererea turistic, n condiiile concrete disponibile n diferitele zone, staiuni sau localiti de interes turistic.

n ceea ce privete serviciile pregtitoare oferite de organizatorii de turism

(ageniile tour-operatoare) pentru derularea cltoriilor turistice i pentru realizarea consumului turistic, acestea reprezint, n principiu, pachete de servicii ncorporate n produsele turistice. Componentele serviciilor difer n funcie de motivaia cltoriilor turistice, de formele de turism acceptate de turiti, de puterea de cumprare a diverselor categorii de clientel potenial, de preferinele turitilor pentru activitile recreative.Clasificarea succint a acestor servicii n funcie de structura produselor turistice este prezentat n fig. . Clasificarea prezentat, unde ponderea principal o dein serviciile de baz (transport, cazare, alimentaie) i serviciile complementare (serviciile opionale), dei este cea mai rspndit, necesit anumite precizri, n sensul c, n funcie de anumite condiii speciale, diferite servicii de baz se transform n servicii complementare i, invers, o parte din serviciile complementare, n msura n care devin constituente ale motivaiilor cltoriilor turistice, se pot identifica cu serviciile de baz.

Dup opiniile unor analiti, serviciile complementare sunt denumite servicii periferice, pe considerentul c ele exprim nevoi secundare n comparaie cu serviciile de baz, care se constituie din nevoi primare de consum. n aceast optic serviciile de baz reprezint nucleul ofertei turistice n jurul creia graviteaz serviciile periferice. De exemplu, pentru serviciile de transporturi aeriene, transportul propriu-zis pe ruta convenit reprezint nucleul serviciilor de baz, asociat cu oferta de servicii periferice pentru transferul pasagerilor de la punctul terminal din ora pn la aeroport i, respectiv dup sosire, de la aeroport la punctul terminal din oraul de destinaie a cltoriei. Pentru consumatorul de servicii de transporturi aeriene important este satisfacerea nevoilor primare, el putndu-i modela nevoile secundare n funcie de

mprejurri, dac apreciaz c pentru el este mai convenabil deplasarea pn la aeroport prin fore proprii (autoturismul personal, taximetru etc).n accepiunea lor clasic, serviciile de transport se ncadreaz n categoria serviciilor de baz. Pentru turitii automobiliti ce se deplaseaz cu mijloace de transport proprii, aceleai servicii nu mai sunt incluse n aranjamentele perfectate cu ageniile de turism. Dac turitii automobiliti se deplaseaz i cu rulota lor proprie sau nchiriat (caravaning), devin superflue i aranjamentele pentru rezervarea locurilor de cazare n hoteluri, aceste prestaii fiind restrnse la solicitarea unor spaii de campare n locurile rezervate din camping-uri sau n parcajele special amenajate.

Servicii pentru pregtirea consumului turistic (legate de organizarea cltoriilor, promovare i informarea clientelei poteniale, elaborarea programelor de cltorii pe diverse trasee, rezervarea serviciilor pe itinerarele convenite cu clienii, procurarea

documentelor de cltorie etc.);

n mod similar, pentru turitii ale cror motivaii principale pentru acceptarea unei destinaii de vacan constau n atractivitatea posibilitilor de odihn activ, agrementul devine o component de baz a prestaii