New Microsoft Word

Click here to load reader

download New Microsoft Word

of 18

 • date post

  11-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  229
 • download

  5

Embed Size (px)

Transcript of New Microsoft Word

Trichineloza n prezent in Romania, trichineloza continu s fac mari pagube economice i s produc numeroase i grave mbolnviri n fiecare an, n rndurile consumatorilor de carne de porc atat n mediul rural, cat i n cel urban. n tara noastra resurgenta infestatiei se constata n cazul porcilor sacrificati n gospodariile individuale , carne de porc care nu este supusa analizei i efectuarii examenului trichineloscopic la serviciile sanitare veterinare .Cele mai frecvente cazuri au fost depistate dup sarbatorile de iarna sau dupa diferite aniversri cu mese colective la care s-au consumat produse preparate din carne de porc infestat cu Trichinella spiralis De la data diagnosticrii primului caz de trichineloza la om (1868) i pn astzi, s-au acumulat numeroase date privind ciclul biologic al agentului parazitar, cile de transmitere, receptivitatea, mijloacele terapeutice i de profilaxie, alturi de mecanismele patogenice cu particularitile imunologice ale acestei afeciuni larg rspandit n rile unde se consum carne de porc, cal, mistret sau urs.Datele statistice demonstreaz ca n perioada 1963-l968 media anual a cazurilor de trichineloz era de 79,7, iar n perioada 1969-l986 de 250-400. n anii care au urmat, a crescut neincetat asfel c n 1987 se ajunge la 538 cazuri, n 1988 la 825 cazuri, iar n 1989 la 947 cazuri. ncepand cu 1990, media anuala a numrului de cazuri depete 1000 i n urmatorii ani crete de peste 3,5 ori.n intervalul 1982-1999 s-au inregistrat 20.296 mbolnaviri umane de trichineloza, din care peste 80% au aprut n perioada 1990-l999. Trebuie menionat nsa, c foarte multe din cazurile de trichineloza rmn nediagnosticate, fenomen semnalat de prof. Busila din 1964: trichineloza, boala clinic diagnosticat reprezint un procent infim din totalitatea infestrilor nediagnosticate sau cu evoluie subclinic. La animale este o certitudine faptul c parazitarea a crescut. Daca in 1992 s-au diagnosticat la porcine, trichineloscopic, 6892 cazuri, n 1993 au fost 10.540 cazuri pozitive, reprezentnd cel mai mare numr de porci cu trichineloza nregistrat vreodata n Romania ISTORIC n anul 1835, un tanar student la Medicin din Londra, n timp ce studia anatomia pe un cadavru de om, a descoperit n musculatura acestuia o sumedenie de chisturi foarte mici. n interiorul acestor misterioase formaiuni erau nite viermisori incolacii, vizibili doar la microscop, pe care un savant zoolog, Richard Owen din Londra, i-a denumit Trichina spiralis, pentru ca se asemnau cu firioare de par trichus rsucite sau spiralate. Mai tarziu, n 1895, un savant francez Railliet, pentru a evita confuzia cu numele unor insecte, le-a schimbat denumirea din Trichina spiralis n Trichinella spiralis, termen ramas valabil pana n zilele noastre. Ulterior, Trichinella spiralis a fost identificat i n alte cadavre umane, precum i n carnea de porc, cini, pisici, obolani i alte specii de animale.

n 1860, o fata din Dresda (Germania), consumnd carne de porc infestat, sa mbolnavit grav i a decedat. La necropsia cadavrului, medicul german Zenker, a gasit un numar considerabil de parazti adulti n intestin i larve n musculatur de Trichinella spiralis. Astfel, s-a dovedit ca Trichinella spiralis poate infecta atat omul, cat si diferite specii de animale.

Mult timp s-a considerat ca genul Trichinella cuprinde o singura specie Trichinella spiralis- si ca trichineloza la om si animale este provocata de aceasta unica specie. In ultimele decenii s-a conturat ideea ca genul Trichinella cuprinde patru specii surori (sibling species) sau doua specii Trichinella spiralis si Trichinella pseudospiralis prima specie Trichinella spiralis avand trei variante intraspecie:

- Trichinella spiralis domestic.

- Trichinella spiralis nelson .

-Trichinella spiralis nativa. Mai recent, unii cercetatori au considerat ca genul Trichinella cuprinde doua specii complet diferite: Trichinella spiralis si Trichinella pseudospiralis, iar in cadrul speciei Trichinella spiralis ar exista 7 subspecii sau variante notate cu siglele T1, T2, T3, T4, T5, T6, T7 si T8. Sigla T4 este rezervata pentru Trichinella pseudospiralis Specia genului Trichinellan prezent sunt recunoscute official 8 specii de Trichinella, din care trei specii (Trichinella pseudospiralis, Trichinella papuae si Trichinella zimbabwensis) nu produc capsula.

Trichinella spiralis ( numita de altfel T1 ) este rspndit n regiunile temperate ale globului i este n general asociat porcului domestic cu un grad nalt de infectivitate pentru porci, oareci i obolani.

Trichinella nativa (T2) i subspeciile sale, Trichinella T6, gsita n America de Nord, este o specie adaptata la climatul rece. Are capacitate (limitat) scazut de infecie la porci, dar este frecvent ntlnit la carnasierele slbatice uri i morsa; n plus se distinge prin rezisten la temperaturi sczute (nghe)

Trichinella britovi (T3) este ntlnit predominant (cu frecven ) la animalele salbatice, dei este gsit ocazional la porci i cai. Se gsete n regiunile temperate din Europa i Asia. Trichinella britovi i genotipurile nrudite, Trichinella T8 din Africa de Sud i Trichinella T9 din Japonia, cu cteva caracteristici intermediare cu alte specii, incluznd slaba rezisten la frig, infectivitate mrita la suine i o slab reprezentare a capsulei (larvele pot fi confundate cu speciile neincapsulate n unele cazuri).

Trichinella murelli (T5) este o specie Nord American ntlnit la animalele slbatice ocazional la cai i oameni. Are capsula, putere de infectivitate la porcii domestici, nsa reprezint un risc ridicat pentru oamenii ce consum carne de vnat

Trichinella nelsoni (T7) a fost izolat sporadic la animalele slbatice din Africa. Se caracterizeaz prin rezisten mare la temperaturi ridicate comparativ cu alte specii de Trichinella.

Trei specii de Trichinella nu formeaz capsula de colagen n musculatur i anume:

-Trichinella pseudospiralis (T4) cu o distribuie cosmopolit, a fost descoperit la psrile rpitoare, carnivore i omnivore slbatice, obolani i marsupial din Asia, America de Nord, Europa i subcontinentul Australian

-Trichinella papuae (T10) este a doua specie care nu formeaz capsula. A fost descoperit doar la porcii slbatici i la oamenii din Papua Noua Guinee. Este rezistent la congelare, are infestivitate sczut pentru porci, a fost ntalnit la o varietate de mamifere slbatice i a fost implicate n mbolnaviri la om.

Trichinella zimbabwensis (T11) a fost recent descoperit (pus in eviden) la crocodilii din cresctorie din Zimbabwe. Speciile pot infesta porcii i obolanii.

Toate speciile i genotipurile de Trichinella produc mbolnaviri la om

Particularitatile morfologice ale genului TrichinellaTrichinella spiralis este un nematode inegal calibrat, avnd partea anterioar mai subire dect cea posterioar. Corpul parazitului este compus dintr-o cavitate general bine dezvoltat i un perete musculo-membranos. n cavitatea general se gsete lichidul celomic, n care se afl dispuse organele interne.

nveliul extern este format dintr-o cuticul care conine in structura sa albumen, fibrin, substane mucoide, colagen i cheratin. Este transparent i elastic.

nveliul intern situate sub cuticula format din hypoderm. In grosimea acestuia se gsesc patru ingrosari dispuse pe toata lungimea corpului, proeminand in interior sub forma a patru cordoane (cele situate lateral se numesc cmpuri laterale, iar cele dispuse dorsal si ventral se numesc linii). Musculatura, de tip holomiar, situate sub hypoderm este la rndul ei impartita de cele patru cordoane hipodermice in patru cmpuri. Cuticula, hipodermul si musculatule formeaz peretele corpului, care delimiteaz in interior cavitatea generala in care se afla tubul digestive si organele de reproducere. Sistemul nervos este de tip ganglionar fiind format din: celule nervoase care sunt mai numeroase n partea anterioar a parazitului, iar n restul corpului n special n zona orificiului valvar si la extremitatea posterioar a corpului sunt izolate Esofagul este de tip stongiloid si este format dintr-o poriune anterioara scurta si o zona bulbar cptuita de o rsfrngere a cuticulei. Intestinul mediu continua esofagul si are prima portiune dilatata in forma de para, constituind stomacul. Masculul de Trichinella spiralisMasculul are o lungime de 1.0 1.6 mm i o grosime de 0.033 0.040 mm (circa 40 microni). n condiii de parazitism masiv, dimensiunile pot fi reduse.

Corpul are o forma cilindro-conic, mai subire la captul anterior i mai ngroat la cel posterior. La partea anterioar se afl orificiul bucal, cu un diametru de 2 microni. La ambele sexe se remarc prezena unui stilet bucal retractile, lung de 7 microni i lat de un micron.

La captul posterior, masculul prezint o pens copulatoare alcatuit din doi apendici conici, chitinoi i curbati ventral

fig.1.Mascul de Trichinell Spirallis.Aparatul reproductor, de tip tubular, este alctuit din testicul, canal deferent i vezicula seminal. Partea terminal a intestinului se unete cu poriunea terminal a veziculei seminal i creeaz canalul cloacal, care se deschide printr-un orificiu situate ntre cei doi apendici copulatori.

Testiculul este cptuit de un esut epitelial cu rol germinativ din celule reproductoare. Spermatozoizii sunt adunai n vezicula seminal care se destined mult n grosime i sunt eliminate prin orificiul cloacal. Lungime maxim a testicolului este de 653 microni, iar grosimea de 35 microni Femela de Trichinella spiralisFemela are o lungime de 2.2 4.0 mm si o grosime de 60 7- micron.

Corpul are forma cilindro-conica, fiind efi