New Microsoft Word Document pompieri

87
MENTENANTA ACCESORIILOR DE DESCARCERARE HOLMATRO

description

vali

Transcript of New Microsoft Word Document pompieri

MENTENANTA ACCESORIILOR DE DESCARCERARE HOLMATRO

I.INTRODUCERE

ACCIDENTELE RUTIERE Majoritatea coliziunilor urmate de blocarea ocupantilor au loc intre vehicule usoare. Termenul de autovehicul usor devine din ce in ce mai greu de definit. In general el se refera la autoturisme si la vehicule avand capacitatea de transport relativ mica. Paradoxal, daca este sa luam in considerare cuvantul "usoare", aceste vehicule incorporeaza o conceptie avansata de tehnologie si materiale, care conduc, in caz de accidente, la o mai mare rata de supravietuire, crescand, in schimb, dificultatile pentru salvatori.

Fiecare accident de vehicul este unic. Variabile cum ar fi tipul si numarul vehiculelor implicate in accident, pozitia lor, numarul si starea victimelor, pericolele externe, toate acestea joaca un rol important in stabilirea si succesiunea actiunilor care trebuie intreprinse. Totodata este important sa fie urmate cu strictete procedurile operative de interventie cu toate ca este imposibil sa fie prevazute toate aspectele ce pot aparea pe parcursul unei interventii. Indiferent de natura interventiei si de metoda de interventie aleasa, prioritara este SIGURANTA SALVATORULUI. NOTIUNI DESPRE DESCARCERARE Descarcerarea cuprinde ansamblul operatiunilor destinate identificarii persoanelor ramase captive in medii ostile vietii, realizarii accesului de catre acestea si degajarii lor, fara a le agrava leziunile, cand acestea s-au produs, concomitent cu asigurarea asistentei medicale de urgenta cand situatia o impune.

Echipajul de descarcerare este subunitatea constituita din personalul de conducere si deservire, special instruit, echipat si dotat cu utilajele si accesoriile

necesare pentru executarea operatiunilor de descarcerare.

Echipajul pentru descarcerare este, de regula, o subunitate componenta a statiei de interventie pentru asistenta medicala si descarcerare (S.I.A.M.U.D.) sau a garzii de interventie pentru stingere .

Autospeciala de descarcerare este un autovehicul cu caroseria adaptata nevoilor de transport la locul actiunii echipajului, utilajelor si accesoriilor necesare executarii operatiunilor de descarcerare.

Utilajele si accesoriile pentru descarcerare reprezinta totalitatea uneltelor, dispozitivelor si aparatelor utilizate pentru executarea operatiunilor de descarcerare.

Protectia personalului

Intreg personalul de salvare trebuie sa poarte echipament de protectie complet asa cum se specifica in procedurile dumneavoastra de operare. Cerintele minime de protectie precizate in manualul de utilizare al uneltei de salvare trebuie intotdeauna respectate cu strictete.

Recomandari minimale:

Este esentiala purtarea permanenta a castii de protectie.

Trebuie asigurata protectia ochilor in directa legatura cu protectia intregii fete.

Doar scutul facial nu asigura protectie adecvata a ochilor.

Hainele de protectie trebuie sa acopere intreg cirpul sis a protejeze impotriva obiectelor ascutite. Este de preferat ca aceste haine de protectie sa aiba proprietati ignifuge sis a aiba incorporate benzi refrectorizante.

Cizmele de protectie trebuie sa asigure o buna sustinere a gleznelor si o protectie corespunzatoare degetelor de la picioare.

Bucatile de geam spart si unele materiale composite pot cauza eliberarea de particule fine, care sunt extreme de periculoase daca sunt inhalate.

Este recomandata folosirea unei manusi de filtrare atunci cand se elibereaza cu astfel de materiale.

II.PRINCIPALELE UTILAJE SI ECHIPAMENTE

FOLOSITE LA INTERVENTIILE

PENTRU DESCARCERARE1.DEPARTATORUL HIDRAULIC:

1.1 DESCRIERE:

Departatorul este o parte din echipament care inlesneste accesul la victime. Aceasta unealta este folosita in timpul operatiunilor de salvare pentru departarea, strangerea sau tragerea elementelor structurale. Aceasta poate strange materialul sau il poate strivi, slabind astfel stalpii sau alte componente, facandu-le mai usor de taiat. Poate, de asemenea, sa departeze anumite parti din vehicule. Prin montarea accesoriilor, puteti apropia diferite materiale. Departatorul este o unealta manuala care poate fi operata de o persoana sau doua, in functie de greutatea sa. Unul sau mai multe furtunuri conecteaza unealta la pompa. In partea din fata a departatorului sunt plasate doua varfuri care genereaza miscarea de departare. Presiunea hidraulica inalta utilizata de departatoare face ca acestea sa poata aplica forte enorme.

1.2 FUNCIONAREA:Uleiul din pompa hidraulic este furnizat unitii prin furtunurile de nalt presiune. Uleiul se ntoarce la pomp la presiune atmosferic dac dispozitivul de siguran este n poziia O. Braele nu se mic. Uleiul intr sub piston dac dispozitivul de siguran este n poziia ((deschis). Braele se deschid (se deprteaz). Uleiul de deasupra pistonului se ntoarce napoi la pomp. Uleiul intr deasupra pistonului dac dispozitivul de siguran este n poziia ((nchis). Braele se nchid. Uleiul de sub piston se ntoarce la pomp. Dispozitivul de siguran se rotete ntotdeauna n poziia O. Sistemul hidraulic al unitii este oferit cu o valv de siguran. Aceast valv previne presiunea n exces n unitate dac linia de ntoarcere din pomp este blocat. Nu schimbai niciodat aceast valv.

1.3 Informatii generale :

Un sistem este un ansamblu format dintr-o pompa hidraulica, furtun/uri si una/mai multe unelte. Pompa hidraulica este actionata de un motor cu ardere interna, motor electric, pneumatic sau prin putere manuala. Aceasta pompa este capabila sa dezvolte presiune. Furtunul este utilizat pentru a transporta uleiul hidraulic intre pompa si echipament. Unealta are un cilindru hidraulic care contine un piston ce se deplaseaza axial. Daca cilindrul este umplut la maxim de dedesubt, presiunea se acumuleaza, pistonul fiind impins catre inafara. Daca cilindrul este umplut la maxim de deasupra, pistonul este fortat inapoi in cilindru. Directia miscarii este determinata de supapa de control actionata prin mansonul de comanda (asa numitul maner al mortului). Acest manson poate fi rotit catre stanga sau dreapta, determinand astfel directia in care se misca pistonul. In pozitia neutra, presiunea nu se acumuleaza in cilindru si uleiul circula fara presiunea inapoi la pompa.

Daca mansonul de comanda este lasat liber, se va intoarce automat in pozitia neutra, oprind astfel miscarea pistonului (de aceea este mai este numit manerul mortului).

In unelte ca foarfece, departatoare si unelte combinate, miscarea axiala a pistonului actioneaza un mecanism care provoaca miscarea de taiere.

Furtunul este partea de echipament care conecteaza celelalte parti si care asigura functionarea sistemului. Holmatro produce 2 tipuri de sisteme de furtunuri: CORE si Dual. Sistemul CORE Sistemul hidraulic de furtunuri CORE este format dintr-un furtun de presiune inalta plasat in interiorul unui furtun de presiune joasa. Cupla mama are o functie unica: dupa deconectare, aceasta conecteaza intern furtunul de alimentare si cel de evacuare (tur-retur). Aceasta inseamna ca puteti conecta/deconecta uneltele fara a intrerupe circuitul de ulei de la distribuitorul pompei. Sistemul Dual Sistemul dual are un furtun de alimentare si unul de evacuare care sunt legate impreuna. Fiecare capat al sistemului dual are o cupla rapida mama si o cupla rapida tata. Daca doriti sa conectati/deconectati o unealta si/sau un furtun, trebuie intai sa setati supapa de eliberare a presiunii in pozitia eliberare presiune. Dupa conectarea furtunurilor si a uneltei, pentru a putea utiliza unealta, trebuie sa setati supapa de eliberare a presiunii in pozitia operare.

1.4 Identificarea produsului :

A.varf de departare

B.surub/stift de blocare

C.brat departare

D.surub/stift de fixare a boltului de articulatie

E.lampa de iluminare

F.clema

G.baterie

H.comutator pentru lampa

I.manson comanda

J.supapa de eliberare a suprapresiunii

K.cupla tata CORE

L.cupla mama Dual

M.cupla tata Dual

N.maner pentru transport

O.bolt de articulatie

P.protectie (daca exista)

1.5 Accesorii

Tabelul de mai jos contine accesoriile disponibile pentru fiecare model.

Descrierea accesoriuluiSP 4230 (C)SP 4240 (C)SP 4241 (C)SP 4260 (C)SP 4280 (C)

Varf de departare150.013.602150.013.702150.183.189150.183.188150.183.187

Lama de taiere150.013.616150.013.703150.013.703150.013.166-

Set de piese de conectare a lantului150.582.155150.582.006150.582.006150.182.021150.182.022

Set de lanturi de tragere150.582.152150.582.152150.582.152150.582.261150.182.019

Varf de departare La livrare sunt furnizate doua capete de departare. Se pot livra mai multe, la comanda. Lama de taiere Lamele de taiere fac posibila taierea placilor din otel (St37) nu mai groase de 4 mm. Aceste lame de taiere sunt plasate pe bratele de departare, nu pe varfuri. Seturile de piese de conectare a lantului si seturile de lanturi de tragere Seturile de piese de conectare fac posibila folosirea departatorului pentru tragere. Piesele de conectare trebuie montate pe bratele departatoare, nu pe capete. Piesele de conectare a lantului trebuie utilizate numai impreuna cu setul de lanturi de tragere corespunzator. Aceste lanturi de tragere sunt compuse din doua parti, fiecare avand un carlig de care se agata lantul. Lanturile au 1.5 m, respectiv 3 m. Accesoriile de tragere sunt destinate numai pentru miscarea orizontala a greutatilor. Ridicarea nu este permisa cu aceste accesorii.1.6 PRIMA UTILIZARE: Verificati daca echipamentul este complet si fara deteriorari. Nu utilizati echipamentul daca este deteriorat.Verificati functionarea mansonului de comanda, trebuie sa stea in pozitie neutra.

Verificati bolturile de fixare a varfurilor de departare.

Actiunea de conectare a furtunurilor hidraulice difera in functie de sistemul de furtunuri utilizat: CORE sau Dual. Sistemul CORE Indepartati capacele de protectie ale cuplelor mama si tata. Verificati cuplele pentru a identifica praf sau deteriorari si curatati-le, daca este necesar. Nu utilizati niciodata cuple deteriorate. Conectati ambele cuple prin introducerea cuplei tata in cupla mama, dintr-o singura miscare. Inelul extern al cuplei mama trebuie sa se miste in directia opusa sagetilor.

Verificati daca cuplele sunt bine conectate.

Conectati capacele de protectie.

Sistemul Dual Setati supapa de eliberare a presiunii/supapa de comutare a liniei de furtunuri a pompei in pozitia eliberare presiune.

Indepartati capacele de protectie ale cuplelor mama si tata. Capacul de protectie al cuplei tata poate fi inlaturat cu usurinta prin tragere. Capacul de protectie al cuplei mama poate fi inlaturat prin rasucirea (A) inelului cuplei mama si impingand-o (B)inapoi. Capacele de protectie ies acum cu usurinta.

Verificati cuplele rapide pentru a identifica mizerie sau deteriorari si curatati-le, daca este necesar.Nu utilizati niciodata cuple deteriorat Nu conectati niciodata cuple rapide la pompa daca parghia supapei de eliberare a presiunii sau a supapei de comutare a liniei de furtunuri sunt in pozitia operare. Cuplati furtunul de tur si cel de retur. Inelul extern al cuplei mama se va misca automat in directia opusa sagetilor, inchizand astfel cuplele.

Verificati daca acestea s-au inchis tragand de ele in directii opuse. Verificati daca inelul este in pozitia corecta. Cuplati capacele de protectie impreuna.

Deconectarea furtunurilor hidraulice:Actiunea de deconectare a furtunurilor hidraulice difera in functie de sistemul de furtunuri utilizat: CORE sau Dual. Sistemul CORE Deconectati capacele de protectie.

Deconectati cuplele prin rasucirea inelului extern al cuplei mama si apoi tragerea in directia sagetilor. Cupla tata se va deconecta automat.

Inlaturati uleiul sau impuritatile de pe cuple si de pe capacele acestora.

Inlocuiti capacele de protectie ale cuplelor mama si tata. Sistemul Dual Setati supapa de eliberare a presiunii/de comutare a liniei de furtunuri in pozitia eliberare presiune.

Deconectati capacele de protectie. Deconectati cuplele prin rasucirea inelului extern al cuplei mama si apoi tragerea in directia sagetilor. Cupla tata se va deconecta automat.

Inlaturati uleiul sau impuritatile de pe cuple si de pe capacele acestora.

Inlocuiti capacele de protectie ale cuplelor mama si tata.1.7 Utilizare Bratele de departare se deschid si se inchid destul de repede pana cand intampina rezistenta. In acel moment, pompa va acumula presiunea necesara si va continua departarea, taierea, tragerea sau strangerea materialelor.

Pericol de zdrobire sau de ciupire a partilor corpului.

Nota: aceste unelte dezvolta o forta enorma.

Utilizati numai accesorii originale Holmatro. Nu folositi niciun alt fel de carlige sau lanturi.

Nota: modelul SP 4280 (C) are greutatea mai mare de 25 kg.

Departarea: Asigurati-va ca varfurile de departare au fost corect montate pe bratele departatoare.

A.Deschizatura initiala este suficienta. Plasati ambele varfuri intre partile ce trebuie departate.

Departati partile prin actionarea bratelor departatoare.

B.Deschizatura initiala nu este suficienta. Deschideti bratele departatoare.

Plasati unul dintre varfuri in deschizatura.

Stangeti bratele departatoare pana ce materialul este prins.

Indoiti materialul prins.

Repetati aceasta procedura pana cand aveti suficient spatiu pentru introducerea ambelor varfuri de departare.

Departati partile prin actionarea bratelor departatoare.C.Nu exista o deschizatura initiala. Folositi o alta unealta sau accesoriu pentru a crea o deschizatura.

In functie de spatiul creat, continuati cu pasii A sau B. Taierea Grosimea maxima a materialului care poate fi taiat: 4 mm. Asigurati-va ca lamele de taiere au fost montate corect pe bratele departatoare.

Inchideti total bratele departatoare.

Impingeti lamele de taiere in materialul care trebuie taiat.

Deschideti bratele departatoare astfel incat lamele de taiere sa poata taia materialul.

TragereaAccesoriile de tragere sunt destinate numai miscarii pe orizontala a greutatilor. Ridicarea nu este permisa cu aceste accesorii. Deschideti complet bratele departatoare.

Scoateti varfurile de departare si montati piesele de conectare a lanturilor astfel incat carligele sa fie cu deschiderile in sus.

Atasati lanturile de obiecte astfel incat acestea sa nu alunece.

Trageti tare de lanturi si fixati-le in piesele de conectare.

Inchideti bratele departatoare.Verificati cum se comporta incarcatura si asigurati-va ca aceasta este sustinuta dedesubt.

Asigurati-va ca unealta se poate misca liber in timpul tragerii si ca ramane intotdeauna in linie dreapta intre ambele elemente de conexiune a lantului. Strangerea Asigurati-va ca varfurile de departare au fost corect montate pe bratele departatoare.

Deschideti bratele departatoare.

Plasati varfurile de departare deasupra obiectului care trebuie presat.

Inchideti bratele departatoare.1.8 DEFECTIUNIDefectiuneCauza posibilaSolutie

1. Cuplele nu se fixeaza.a. Cuplele nu sunt asezate corect una in fata celeilalte pentru a se putea conecta.

b. Cuplele sunt murdare.

c. Unealta si/sau furtunul sunt sub presiune. Aceasta se poate intampla din cauza fluctuatiilor de temperatura din timpul depozitarii si transportului.

d. Pompa este sub presiune (pentru sistemul Dual).

e. Cupla mama este defecta.a. Pozitionati ambele cuple corect una in fata celeilalte si fixati-le cu o miscare simpla.

b. Curatati cuplele.c. Folositi dispozitivul de eliberare a suprapresiunii pentru a elibera presiunea.

d. Puneti parghia supapei de eliberare a presiunii pompei in pozitia eliberare presiune

e. Reparati-o la dealer-ul dvs. Holmatro

2. Cuplele nu stau conectate.a. Inelul extern se blocheaza in timpul conectarii.

b. Mecanismul de blocare al cuplei mama nu functioneaza.

c. Cupla mama este defecta.a. Tineti furtunul de mansonul anti-indoire in timpul conectarii.

b. Curatati cupla mama cu un jet de apa curata. Uscati-o si aplicati ulei conservant in interiorul inelului exterior. Puneti si scoateti capacul de protectie de mai multe ori, pana cand inelul exterior sare inapoi.

c. Reparati-o la dealer-ul dvs. Holmatro

3. Unealta nu functioneaza sau nu functioneaza corect.a. Una sau mai multe cuple nu sunt conectate corect.

b. Nu mai este ulei in pompa.

c. Este aer in sistem.

d. Supapa de eliberare a presiunii a pompei este in pozitia eliberare presiune (aplicabil numai pentru sistemul Dual).

e. Supapa de eliberare a presiunii a pompei este deschisa (aplicabil numai pentru sistemul CORE).

f. Supapa de comutare a liniei de furtunuri este intr-o pozitie inadecavata (aplicabil numai sistemului Dual, daca este cazul).

g. Pompa nu acumuleaza presiune.a. Deconectati si conectati din nou cuplele.

b. Alimentati cu ulei.c. Deconectati furtunul de la unealta si lasati pompa sa functioneze in gol timp de un minut. Conectati unealta si deschideti-o si inchideti-o complet o data (pentru sistemul CORE).

Deconectati furtunurile de la unealta, conectati-le unul in celalalt si lasati pompa sa functioneze in gol timp de un minut. Deconectati furtunurile si conectati-le la unealta. Deschideti-o si inchideti-o complet o data (pentru sistemul Dual).

d. Setati supapa de eliberare a presiunii in pozitia operare.

e. Inchideti supapa de eliberare a presiunii prin intoarcerea invers acelor de ceasornic, cu o surubelnita, pana la capat.

f. Setati supapa de comutare a liniei in pozitie corecta.

g. Vezi manualul de utilizare al pompei.

4. Curge ulei prin supapa de eliberare a suprapresiunii.Linia de retur nu este conectata (numai pentru sistemul dual).Conectati linia de retur.

5. Mansonul de comanda este blocat sau nu revine automat in pozitia neutra.Mansonul de comanda este defect.Reparati-l a dealer-ul dvs. Holmatro

6. Lumina este slaba sau nu functioneaza deloc.Bateria este (aproape) goala.Inlocuiti bateria.

7. Cuplele nu se deconecteaza.a. Cuplele nu sunt asezate corect una in fata celeilalte pentru a se putea deconecta.

b. Inelul declansator al cuplei mama este blocat de mizerie.

c. Mansonul de comanda al uneltei este defect.a. Sprijiniti si ghidati cupla tata la deconectare.

b. Verificati inelul cuplei mama si curatati-l.

c. Actionati supapa de eliberare a presiunii a pompei (rotiti-o catre dreapta pana la capat si inapoi, cu ajutorul unei surubelnite).

Dupa utilizare Inchideti bratele departatoare si lasati-le usor deschise pentru ca unealta sa fie depozitata fara presiune.

Opriti pompa.

Deconectati furtun/urile hidraulic/e de la unealta si de la pompa. Actiunile pentru deconectare depind de sistemul de furtunuri utilizat: CORE sau Dual. Acestea sunt descrise in capitolul 5. Curatarea Curatati echipamentul si accesoriile folosite inainte de a le depozita.

Curatati cuplele si asigurati-va ca au capacele de protectie montate.

Uscati echipamentul daca acesta a fost utilizat in conditii de mediu cu umiditate crescuta. Aplicati un strat de ulei conservant WD-40 pe partile din otel.1.9 INTRETINEREIntretinerea meticuloasa a pompei conserva siguranta operationala si extinde viata pieselor importante.Atunci cand faceti activitati de intretinere a echipamentelor, nu uitati de masurile de siguranta de siguranta.Purtai echipament personal de protecie n timpul ntreinerii. Asigurai-v c uleiul hidraulic nlocuit este colectat i depozitat ntr-o manier care nu afecteaz mediul nconjurtor.

ntreinerea regulat (la minim 3 luni).

n funcie de folosire, este necesar o ntreinere regulat.

Verificai funcionarea dispozitivului de siguran.

Verificai accesoriile.

Verificai furtunurile, cuplele, capacele de protecie.

Verificai funcionarea echipamentului.

Verificai bolul i dac este necesar strngei-l din nou.

Verificai regulat i curai cuplele pentru a fi siguri de faptul c sistemul de auto nchidere va continua s funcioneze corect.

Splai cuplele cu o soluie de ap cldu i spun.

Lubrifiai captul A al cuplei cu ulei hidraulic sau injectai WD-40 atunci cnd cupla este uscat.

Lubrifiai inelul de nchidere prin injectarea WD-40 n spaiul B ntre spatele seciunii i inelul de nchidere.

Conectai cuplele i verificai dac ele se nchid automat. Verificai nchiderea prin tragerea inelului de nchidere n spate. Cuplele nu trebuie s alunece.

Detaai cuplele prin rotirea inelului.

Repetai paii 4 i 5 de cteva ori pentru a mbunti lubrifierea intern a sistemului de nchidere.

ntreinerea anual.

Cu o ngrijire corect i o ntreinere preventiv, aceast unitate va funciona muli ani n condiii de siguran. Noi recomandm s verificai unitatea cel puin o dat pe an, iar verificarea trebuie fcut de un inginer instruit n acest sens i care s aib uneltele necesare. Este de asemenea posibil ca dvs., ca utilizator, s facei ntreinerea anual. n acest context i pentru sigurana dvs. este necesar s urmai mai nti un curs n acest domeniu. n ambele cazuri distribuitorul v poate sftui n domeniul ntreinerii anuale, pe baz de contract sau pe propria dvs. rspundere.

V sftuim ca verificarea i testarea unitii s fie fcut de distribuitorul dvs. sau alt organ autorizat de Holamtro, dup maxim 1 an de folosire. Pentru detalii suplimentare, consultai distribuitorul.

Materiale pentru intretinereTip de materialAplicatie

Ulei conservant WD-40Pe partile din otel

Pe cuplele hidraulice

Ulei lubrifiant TeflonPe bolturile de articulatie

Tectyl ML de la ValvolinePentru pastrarea pe termen lung

Program de intretinere CAND

ObiectActiuneDupa fiecare utilizareLunar sau la fiecare 10 ore de utilizareAnual sau la 100 ore de utilizare

Cuple hidrauliceVerificare, curatare si lubrifiereEchipamentul trebuie verificat temeinic, setat si testat.

Va recomandam ca intretinerea completa sa fie efectuata de catre un dealer Holmatro .

Capacele de protectieVerificare, curatare si lubrifiere

Furtunuri hidraulice*Verificare

LampaVerificare

Varfuri de departareVerificare

Inelul boltului de articulatieVerificare

Bolturile de articulatieLubrifiere

Bolturi de articulatie fixeLubrifiere

AccesoriiVerificare

Bolturi de fixare a accesoriilorVerificare si lubrifiere

Maner de transportVerificare

Manson de comandaVerificare

1.10 Depozitare:

Inchideti bratele departatoare si lasati-le usor deschise pentru ca unealta sa fie depozitata fara presiune.

Pentru depozitarea pe termen lung, aplicati ulei de protectie pe partie externe din otel.

Depozitati echipamentul, daca acesta nu este avariat, intr-o zona uscata si bine ventilata.1.11 RECICLAREA

Unitatea poate fi reciclat la sfritul perioadei de funcionare i diferite pri ale ei pot fi refolosite. Colectai uleiul hidraulic i depozitai-l separat. Unitatea este fcut din oel, aluminiu, neopren i plastic. Unitatea nu conine componente presurizate. Pentru reciclare, consultai distribuitorul.

2 .FOARFECA HIDRAULICA:

2.1 Descriere : Foarfecele sunt o parte din echipamentul de salvare care inlesneste accesul la victime. Aceasta unealta este folosita in cadrul operatiunilor de salvare pentru taierea elementelor structurale, fara a fi necesara indepartarea anumitor sectiuni. Poate, de asemenea, sa cresteze materialele in diferite locuri pentru a slabi constructia. Foarfeca este o unealta de mana care poate fi manevrata de o persoana. Unul sau mai multe furtunuri conecteaza unealta la o pompa. In partea din fata a uneltei sunt doua lame care pot taia materiale. Presiunea hidraulica inalta utilizata de aceste unelte le face capabile sa aplice forte enorme.

2.2 FUNCIONAREA:

Uleiul din pompa hidraulic este furnizat unitii prin furtunurile de nalt presiune. Uleiul se ntoarce la pomp la presiune atmosferic dac dispozitivul de siguran este n poziia O. Lamele cuterului nu se mic. Uleiul intr sub piston dac dispozitivul de siguran este n poziia ((deschis). Braele se deschid (se deprteaz). Uleiul de deasupra pistonului se ntoarce napoi la pomp. Uleiul intr deasupra pistonului dac dispozitivul de siguran este n poziia ((nchis). Braele se nchid. Uleiul de sub piston se ntoarce la pomp. Dispozitivul de siguran se rotete ntotdeauna n poziia O. Sistemul hidraulic al unitii este oferit cu o valv de siguran. Aceast valv previne presiunea n exces n unitate dac linia de ntoarcere din pomp este blocat. Nu schimbai niciodat aceast valv.

De retinut: incercati intotdeauna sa pozitionati foarfeca, astfel incat sa faca un unghi de 90 grade fata de suprafata de taiat.

asigurati-va ca materialele care trebuie taiate sunt pozitionate cat mai in interiorul deschiderii falcilor.

evitati taierea cu varfurile acestora.

daca foarfeca incepe sa se rasuceasca sau observati departarea falcilor, opriti taierea si repozitionati foarfeca

evitati taierea buteliilor mascate aferente air-bagul-uri sau zonele in care banuiti ca exista potentiale pericole

nu puneti niciodata mainile pe falcile foarfecilor.

deplasarea uneltei in procesul operatiunii de taiere nu poate fi prevazuta.

asigurati-va ca puteti opri si repozitiona foarfeca inainte ca aceasta sau parti din corpul dumneavoastra sa fie prinse intre partile componente ale

vehiculului.

Sistemul CORE Sistemul hidraulic de furtunuri CORE este format dintr-un furtun de presiune inalta plasat in interiorul unui furtun de presiune joasa. Cupla mama are o functie unica: dupa deconectare, aceasta conecteaza intern furtunul de alimentare si cel de evacuare (tur-retur). Aceasta inseamna ca puteti conecta/deconecta uneltele fara a intrerupe circuitul de ulei. Sistemul Dual

Sistemul dual are un furtun de alimentare si unul de eliberare care sunt legate impreuna. Fiecare capat al sistemului dual are o cupla rapida mama si o cupla rapida tata. Daca doriti sa conectati/deconectati o unealta si/sau un furtun, trebuie intai sa setati supapa de eliberare a presiunii in pozitia de eliberare a presiunii. Dupa conectarea furtunurilor si a uneltei, pentru a putea utiliza unealta, trebuie sa setati supapa de eliberare a presiunii in pozitia de operare.2.3 Identificarea produsului

A.Lama

B.Lampa

C.Maner pentru transport

D.Baterie

E.Comutator pentru lampa

F.Manson comanda

G.Supapa de eliberare a suprapresiunii

H.Cupla tata CORE

I. Cupla mama Dual

J.Cupla tata Dual

K.Manson de protectie

L.Marginea taioasa a lamei2.4 Specificatii tehnice (Foarfece)

2.4.1.1.1 Model CU4010 (C)

GP4020 (C)

GP4030 (C)

GP4031 (C)

GP4035 (C)

GP4035 (C) NCT II4040 (C)

GP4050 (C) NCT II4055 (C) NCT II

Presiune maxima de operare720 bari

Forta maxima de taierekN 2543943943803803554709271018

t25,940,240,238,838,836,247,995,0103,8

Deschidere maximamm142143181300237159282181202

Tip de ulei hidraulicISO-L HV VG 15/22

Volum de ulei cerutcc37107107828282140163163

Nivel zgomot< 70 dB(A)

Nivel vibratie< 2,5 m/s

TemperaturaIntre -20 C si + 55 C

Tara de origineOlanda

Tip baterie pentru lampaAA 1,5 V

Tip de lampaLED

2.5 PRIMA UTILIZARE Verificati daca echipamentul este complet si fara deteriorari. Nu utilizati echipamentul daca este deteriorat; in acest caz, contactati dealer-ul dvs. Holmatro

.Verificati functionarea mansonului de comanda, setati-l in pozitie neutra. Sistemul CORE Indepartati capacele de protectie al cuplelor mama si tata. Verificati cuplele pentru a identifica protectie sau deteriorari si curatati-le, daca este necesar.

Nu utilizati niciodata cuple deteriorate. Conectati ambele cuple prin introducerea cuplei tata in cupla mama, dintr-o singura miscare. Inelul extern al cuplei mama trebuie sa se miste in directia opusa sagetilor.

Verificati daca cuplele sunt bine conectate.

Conectati capacele de protectie. Sistemul Dual Setati supapa de descarcare a presiunii/supapa de comutare a liniei de furtunuri a pompei in pozitia eliberare presiune.

Indepartati capacele de protectie ale cuplelor mama si tata. Capacul de protectie al cuplei tata poate fi inlaturat cu usurinta prin tragere. Capacul de protectie al cuplei mama poate fi inlaturat prin rasucirea inelului cuplei mama si impingand-o inapoi. Capacele de protectie ies acum cu usurinta.

Verificati cuplele rapide pentru a identifica mizerie sau deteriorari si curatati-le, daca este necesar.-Nu utilizati niciodata cuple deteriorate.

-Nu conectati niciodata cuple rapide la pompa daca parghia supapei de descarcare a presiunii sau a supapei de comutare a liniei de furtunuri sunt in pozitia operare. Cuplati furtunul de tur si cel de retur. Inelul extern al cuplei mama se va misca automat in directia opusa sagetilor, inchizand astfel cuplele.

Verificati daca acestea s-au inchis tragand de ele in directii opuse. Verificati daca inelul este in pozitia corecta. Cuplati capacele de protectie impreuna.2.6 UTILIZARE

Echipamentele ce formeaza un sistem de salvare trebuie sa fie intotdeauna gata de utilizare. Aceasta inseamna ca echipamentul trebuie verificat imediat dupa utilizare, inainte de a fi depozitat.

Asigurati-va ca sunteti la zi cu informatiile despre regulile de siguranta si ca stiti foarte bine cum functioneaza echipamentul pe care urmeaza sa il folositi. Nu incercati niciodata sa conectati/deconectati cuplele hidraulice daca echipamentul este utilizat sau daca sistemul este sub presiune. Conectarea furtunurilor hidraulice Actiunea de conectare a furtunurilor hidraulice difera in functie de sistemul de furtunuri utilizat: CORE sau Dual. Conectati furtunurile hidraulice la unealta si la pompa.

Porniti pompa. - Lamele se inchid destul de repede pana cand ating materialul care trebuie taiat. In acel moment, pompa va acumula presiunea necesara si va continua taierea materialului.

Pericol de taiere sau de ciupire a partilor corpului.

Nota: aceste unelte dezvolta o forta enorma. Deschideti lamele.

Asezati unealta cu lamele deschise perpendicular pe obiectul care trebuie taiat Asezati obiectul care trebuie taiat cat mai adanc posibil in cavitatea de taiere

Opriti-va imediat daca lamele incep sa alunece. Exista pericolul de avariere serioasa a uneltei si de accidentare severa. Inchideti lamele.2.7 DEFECTIUNIDefectiuneCauza posibilaSolutie

1. Cuplele nu se fixeaza.a. Cuplele nu sunt asezate corect una in fata celeilalte pentru a se putea conecta.

b. Cuplele sunt murdare.

c. Unealta si/sau furtunul sunt sub presiune. Aceasta se poate intampla din cauza fluctuatiilor de temperatura din timpul depozitarii si transportului.

d. Pompa este sub presiune (pentru sistemul Dual).

e.Cupla mama este defecta.

a. Pozitionati ambele cuple corect una in fata celeilalte si fixati-le cu o miscare simpla.

b. Curatati cuplele.c. Folositi dispozitivul de eliberare a suprapresiunii pentru a elibera presiunea.

d. Puneti parghia supapei de descarcare a presiunii pompei in pozitia eliberare presiune

e. Reparati-o la dealer-ul dvs. Holmatro.

2. Cuplele nu stau conectate.a. Inelul extern se blocheaza in timpul conectarii.

b. Mecanismul de blocare al cuplei mama nu functioneaza.

c. Cupla mama este defecta.a. Tineti furtunul de mansonul anti-indoire in timpul conectarii.

b. Curatati cupla mama cu un jet de apa curata. Uscati-o si aplicati ulei conservant in interiorul inelului exterior. Puneti si scoateti capacul de protectie de mai multe ori, pana cand inelul exterior sare inapoi.

c. Reparati-o la dealer-ul dvs. Holmatro .

3. Unealta nu functioneaza sau nu functioneaza corect.a. Una sau mai multe cuple nu sunt conectate corect.

b. Nu mai este ulei in pompa.

c. Este aer in sistem.

d. Supapa de eliberare a presiunii a pompei este in pozitia eliberare presiune (aplicabil numai pentru sistemul Dual).

e. Supapa de eliberare a presiunii a pompei este deschisa (aplicabil numai pentru sistemul CORE).

f. Supapa de comutare a liniei de furtunuri a pompei este intr-o pozitie inadecavata (aplicabil numai sistemului Dual, daca este cazul).

g. Pompa nu acumuleaza presiune.a. Deconectati si conectati din nou cuplele.

b. Alimentati cu ulei.c. Deconectati furtunul de la unealta si lasati pompa sa functioneze in gol timp de un minut. Conectati unealta si deschideti-o si inchideti-o complet o data (pentru sistemul CORE).

Deconectati furtunurile de la unealta, conectati-le unul in celalalt si lasati pompa sa functioneze in gol tmp de un minut. Deconectati furtunurile si conectati-le la unealta. Deschideti-o si inchideti-o complet o data (pentru sistemul Dual).

d. Setati supapa de eliberare a presiunii in pozitia operare.

e. Inchideti supapa de eliberare a presiunii prin intoarcerea invers acelor de ceasornic, cu o surubelnita, pana la capat.

f. Setati supapa de comutare a liniei de furtunuri in pozitie corecta.

g. Vezi manualul de utilizare al pompei.

4. Taierea nu este performanta.Lamele sunt deteriorate.Contactati dealer-ul dvs. Holmatro pentru inlocuirea lor.

5. Curge ulei prin supapa de eliberare a suprapresiunii.Linia de retur nu este conectata (numai pentru sistemul dual).Conectati linia de retur.

6. Mansonul de comanda este blocat sau nu revine automat in pozitia neutra.Mansonul de comanda este defect.Reparati-l a dealer-ul dvs. Holmatro.

7. Lumina este slaba sau nu functioneaza deloc.Bateria este (aproape) goala.Inlocuiti bateria.

8. Lumina nu se mai aprinde/stinge.Bateria este (aproape) goala.Inlocuiti bateria.

9. Cuplele nu se deconecteaza.a. Cuplele nu sunt asezate corect una in fata celeilalte pentru a se putea deconecta.

b. Inelul declansator al cuplei mama este blocat de mizerie.

c. Mansonul de comanda al uneltei este defect.a. Sprijiniti si ghidati cupla tata la deconectare.

b. Verificati inelul cuplei mama si curatati-l.

c. Actionati supapa de eliberare a presiunii a pompei (rotiti-o catre dreapta pana la capat si inapoi, cu ajutorul unei surubelnite).

2.8 Intretinere:

Purtai echipament personal de protecie n timpul ntreinerii. Asigurai-v c uleiul hidraulic nlocuit este colectat i depozitat ntr-o manier care nu afecteaz mediul nconjurtor.

ntreinerea regulat (la minim 3 luni).

n funcie de folosire, este necesar o ntreinere regulat.

Verificai funcionarea dispozitivului de siguran.

Verificai lamele cuterului.

Verificai accesoriile.

Verificai furtunurile, cuplele, capacele de protecie.

Verificai funcionarea echipamentului.

Verificai dac cele dou suporturi n consol fixate n uruburi sunt strnse bine. Strngei-le dac este necesar (35 Nm).

Verificai efectul de torsiune al urubului articulat. Trebuie s fie de 100 Nm.

Scoatei urubul articulat i lubrifiai-l pe suprafaa care alunec (MoS2).

Fii ateni la montarea corect a inelelor de nchidere , vezi fig. 6, pag.50.

Verificai regulat i curai cuplele pentru a fi siguri de faptul c sistemul de auto nchidere va continua s funcioneze corect.

Splai cuplele cu o soluie de ap cldu i spun.

Lubrifiai captul A al cuplei cu ulei hidraulic sau injectai WD-40 atunci cnd cupla este uscat.

Lubrifiai inelul de nchidere prin injectarea WD-40 n spaiul B ntre spatele seciunii i inelul de nchidere.

Conectai cuplele i verificai dac ele se nchid automat. Verificai nchiderea prin tragerea inelului de nchidere n spate. Cuplele nu trebuie s alunece.

Detaai cuplele prin rotirea inelului.

Repetai paii 4 i 5 de cteva ori pentru a mbunti lubrifierea intern a sistemului de nchidere.

ntreinerea anual.

Cu o ngrijire corect i o ntreinere preventiv, aceast unitate va funciona muli ani n condiii de siguran. Noi recomandm s verificai unitatea cel puin o dat pe an, iar verificarea trebuie fcut de un inginer instruit n acest sens i care s aib uneltele necesare. Este de asemenea posibil ca dvs., ca utilizator, s facei ntreinerea anual. n acest context i pentru sigurana dvs. este necesar s urmai mai nti un curs n acest domeniu. n ambele cazuri distribuitorul v poate sftui n domeniul ntreinerii anuale, pe baz de contract sau pe propria dvs. rspundere.

V sftuim ca verificarea i testarea unitii s fie fcut de distribuitorul dvs. sau alt organ autorizat de Holamtro, dup maxim 1 an de folosire. Pentru detalii suplimentare, consultai distribuitorul.

Materiale pentru intretinere

Tip de materialAplicatie

Ulei conservant WD-40Pe partile din otel

Pe cuplele hidraulice

Ulei lubrifiant TeflonPe bolturile de articulatie

Tectyl ML de la ValvolinePentru pastrarea pe termen lung

Program de intretinereCand

ObiectActiuneDupa fiecare utilizareLunar sau la fiecare 10 ore de utilizareAnual sau la fiecare 100 ore de utilizare

Cuple hidrauliceVerificare, curatare si lubrifiereEchipamentul trebuie verificat temeinic, setat si testat.

Va recomandam ca intretinerea vasta sa fie efectuata de catre dealer-ul Holmatro (Magic View s.r.l.

Capacele de protectieVerificare, curatare si lubrifiere

Furtunuri hidraulice*Verificare

LuminaVerificare

LameVerificare

Inelul boltului de articulatieVerificare

Bolt centralLubrifiere

Bolturi de articulatieLubrifiere

Maner pentru transportVerificare

Manson de comandaVerificare

Dupa utilizare:

Asezati varfurile lamelor unul deasupra celuilalt pentru a evita accidentarile. Nu inchideti unealta complet pentru ca aceasta sa poate fi depozitata fara presiune.

Opriti pompa.

Deconectati furtun/urile hidraulic/e de la unealta si de la pompa. Actiunile pentru deconectare depind de sistemul de furtunuri utilizat: CORE sau Dual. 2.9 Depozitare:

Inchideti bratele departatoare si lasati-le usor deschise pentru ca unealta sa fie depozitata fara presiune.

Pentru depozitarea pe termen lung, aplicati ulei de protectie pe partie externe din otel.

Depozitati echipamentul, daca acesta nu este avariat, intr-o zona uscata si bine ventilata.2.10 SCOATEREA DIN FUNCTIUNE/RECICLAREA:

La sfarsitul duratei de viata unealta poate fi descompusa si reciclata. Unitatea poate fi reciclat la sfritul perioadei de funcionare i diferite pri ale ei pot fi refolosite. Colectai uleiul hidraulic i depozitai-l separat. Unealta este fcut din oel, aluminiu, neopren i plastic. Unitatea nu conine componente presurizate. Pentru reciclare, consultai distribuitorul.

3 .CILINDRU HIDRAULIC:

3.1 Descriere:

Cilindrul hidraulic departator este o parte din echipamentul de salvare care inlesneste accesul la victime. Aceasta unealta este folosita in timpul operatiunilor de salvare pentru a departa elemente structurale sau componente ale vehiculelor. Holmatro produce 3 tipuri de cilindri hidraulici: cu un piston, cu doua pistoane si telescopici. Modelul telescopic are o distanta de departare mare, ramanand insa destul de mic pentru a incapea in spatii inguste. Unele modele au capete intersanjabile astfel incat pot fi folosite accesorii pentru diferite scopuri. Cilindrul hidraulic departator este o unealta de mana care poate fi manevrata de o singura persoana. Unul sau mai multe furtunuri conecteaza unealta la o pompa. Intr-o parte sau in ambele parti este un piston cu un capat in cruce. Un cilindru hidraulic determina miscarea axiala a pistonului. Presiunea hidraulica inalta utilizata de aceste unelte le face capabile sa aplice forte enorme. De retinut:

pozitionati intotdeauna cilindrul hidraulic, astfel incat mansonul de comanda

sa poata fi usor actionat si, in acelasi timp, sa nu incomodeze operatiunile

ulterioare de descarcerare.

atunci cand reluati operarea cu un cilindru deja fixat sub presiune, aveti

deosebita grija asupra sensului in care rotiti mansonul de comanda. Daca nu

sunteti atent, puteti comanda uneltei o actiune inversa decat cea dorita de

dumneavoastra. Nu mariti sau micsorati, fara a gandi asupra consecintelor,

presiunea exercitata de cilindru.

cand operati cilindrul, urmariti cu atentie ambele puncte de sprijin, ale

acestuia. Daca este necesar, pentru asigurarea unei bune fixari a cilindrului pe platforma, folositi suportul special dedicat acestui lucru.

inainte de a incepe operarea cu cilindrul, asigurati-va ca punctul de asezare este bine stabilizat.

Sistemul CORE Sistemul hidraulic de furtunuri CORE este format dintr-un furtun de presiune inalta plasat in interiorul unui furtun de presiune joasa. Cupla mama are o functie unica: dupa deconectare, aceasta conecteaza intern furtunul de alimentare (tur) si cel de evacuare (retur). Aceasta inseamna ca puteti conecta/deconecta uneltele fara a intrerupe circuitul de ulei. Sistemul DualSistemul dual are un furtun de alimentare si unul de evacuare care sunt legate impreuna. Fiecare capat al sistemului dual are o cupla rapida mama si o cupla rapida tata. Daca doriti sa conectati/deconectati o unealta si/sau un furtun, trebuie intai sa setati supapa de eliberare a presiunii in pozitia eliberare presiune. Dupa conectarea furtunurilor si a uneltei, pentru a putea utiliza unealta, trebuie sa setati supapa de eliberare a presiunii in pozitia operare.3.2 Identificarea produsului

A.Capat in cruce

B.Cilindru

C.Piston telescopic

D.Piston

E.Manson de comanda

F. Supapa de eliberare a suprapresiunii

G.Cupla tata CORE

H.Maner pentru transport

I. Cilindru cu doua pistoane

J. Cilindru cu un piston

K.Cupla mama Dual

L.Cupla tata Dual

3.3 Greutate si dimensiuni ModelTip de cuplaGreutateInaltime (A)Latime (B)Lungime (C)

TR 4340 CCORE10.7 kg350 mm133 mm303 mm

TR 4340Duo11.8 kg327* mm

TR 4350 CCORE17.4 kg350 mm133 mm533 mm

TR 4350Duo18.5 kg327* mm

RA 4311 CCORE7.9 kg325 mm122 mm315 mm

RA 4311Duo9 kg305* mm

RA 4313 CCORE9 kg325 mm122 mm415 mm

RA 4313Duo10.1 kg305* mm

RA 4315 CCORE10.9 kg325 mm122 mm565 mm

RA 4315Duo12 kg305* mm

RA 4321 CCORE11.3 kg338 mm122 mm

122 mm512 mm

512mm

RA 4321Duo12.4 kg318* mm

RA 4322 CCORE15.4 kg338 mm122 mm742 mm

RA 4322Duo16.5 kg318* mm

RA 4331 CCORE13 kg338 mm122 mm612 mm

RA 4331Duo14.1 kg318* mm

RA 4332 CCORE18 kg338 mm122 mm942 mm

RA 4332Duo19.1 kg318* mm

3.4 Accesorii

Holmatro produce o gama larga de accesorii pentru cilindrii hidraulici. Din fabrica, cilindrii sunt prevazuti cu capete in cruce. Aceste capete in cruce pot fi demontate, in locul lor puteti monta alte accesorii. Capat in cruceFiecare cilindru are la livrare, din fabrica, doua capete in cruce. Daca doriti, puteti comanda mai multe capete in cruce.

Suport coltarSuportul coltar este un accesoriu folosit atunci cand caroseria vehiculelor este instabila. Acesta furnizeaza un punct stabil care impiedica alunecarea cilindrului. Suportul are 3 puncte de stabilizare care pot fi utilizate impreuna cu orice cilindru departator. Punctele de stabilizare sunt usor de identificat, acestea fiind bare rotunde unde puteti plasa capetele in cruce.

Cap panaCapul pana are un varf ascutit care poate fi utilizat pentru a face o gaura in placa. Poate fi montat la capatul pistonului si/sau pe partea fixa, in locul capatului in cruce. Varf conicVarful conic are o forma in V ascutita si poate fi utilizat ca o dalta, pentru a taia sectiuni din caroserie, sau ca un punct de stabilizare, intr-un colt in care capetele in cruce standard nu incap. Poate fi montat la capatul pistonului si/sau pe partea fixa, in locul capatului in cruce. Baza plataBaza plata are o suprotectieata de asezare mai mare decat capetele in cruce standard si este deci potrivita pentru utilizarea pe suprotectieete mai moi. Poate fi montata la capatul pistonului si/sau pe partea fixa, in locul capatului in cruce. Asigurati-va ca incarcatura este intotdeauna plasata chiar in mijlocul capatului in cruce opus. Set accesorii tragere si set lanturi tragereSeturile de accesorii pentru tragere fac posibila utilizarea cilindrului hidraulic pentru tragere. Pentru aceasta operatiune, accesoriile de tragere trebuie montate la capetele pistonului si/sau pe partea fixa, in locul capetelor in cruce. Accesoriile pentru tragere pot fi utilizate numai impreuna cu setul de lanturi corespunzator. Aceste lanturi de tragere sunt compuse din doua piese, fiecare cu un carlig care agata lantul. Lanturile au 1.5 m, respectiv 3 m. Accesoriile pentru tragere sunt destinate numai miscarii in plan orizontal a incarcaturii.Ridicarea nu este permisa cu aceste accesorii.

Teava de extensieTeava de extensie se foloseste pentru a mari distanta de departare. Tevile de extensie sunt construite pentru a fi montate numai pe partea fixa a cilindrului. Nu toate modelele de cilindru hidraulic suporta montarea de tevi de extensie. Sunt disponibile doua sau trei tipuri de lungimi, in functie de modelul cilindrului.

Tevile de extensie pot fi utilizate separat pentru a inlocui cilindrii hidraulici, daca acestia sunt necesari in alta parte. Pentru aceasta, aveti nevoie intotdeauna de o piesa de conexiune si de accesorii cum ar fi un capat in cruce si o baza plata. Nu utilizati doua tevi de extensie in acelasi timp. Utilizati intotdeauna un capat in cruce sau alt accesoriu in capatul tevii de extensie. Piesa de conexiunePiesa de conexiune face posibila montarea unui accesoriu in ambele capete ale tevii de extensie. Maner pentru transportManerul pentru transport se potriveste numai pentru cilindrii cu doua pistoane si este usor de montat.3.5 PRIMA UTILIZARE: Verificati daca echipamentul este complet si fara deteriorari. Nu utilizati echipamentul daca este deteriorat; in acest caz, contactati dealer-ul dvs. Holmatro .

Verificati functionarea mansonului de comanda, trebuie sa stea in pozitie neutra.

Verificati daca capatele in cruce sunt montate corect.3.6 Utilizare

Pistoanele se deschid si se inchid destul de repede pana cand intampina rezistenta. In acel moment, pompa va furniza presiunea necesara si va continua departarea sau tragerea materialelor.

Pericol de zdrobire sau de ciupire a partilor corpului.

Nota: aceste unelte dezvolta o forta enorma.

Utilizati numai accesorii originale Holmatro. Nu folositi niciun alt fel de carlige sau lanturi. Departarea Verificati daca capatul in cruce sau alt accesoriu dorit este montat corect la capatul pistoanelor si pe partea fixa.

Asezati cilindru intre partile care trebuie departate.

Departati-le prin actionarea pistoanelor.

Nu utilizati niciodata mai multe tevi de extensie in acelasi timp. Utilizati intotdeauna un capat in cruce sau alt accesoriu in capatul tevii de extensie.

Evitati suprafetele curbate pentru ca exista riscul de alunecare.

Fiti constienti de pericolul de a fi prins intre cilindru si accesoriu in timpul retragerii pistoanelor.Evitati ca portiuni ascutite de material sa intre in contact cu pistoanele.

Daca utilizati un capat in cruce, un cap dalta sau un varf conic, nu aplicati niciodata prea multa forta; in caz contrar, accesoriul ar putea disparea in deschizatura creata, deteriorand astfel pistonul. Tragerea Accesoriile pentru tragere sunt destinate numai miscarii in plan orizontal a incarcaturii.

Ridicarea nu este permisa cu aceste accesorii. Deschideti complet pistoanele.

Montati corect accesoriile de tragere astfel incat carligele sa fie cu deschizatura in sus.

Atasati lanturile de obiectele ce trebuie trase; asigurati-va ca acestea nu pot aluneca.

Trageti ferm de lanturi si agatati-le de accesoriile de tragere.

Retractati complet pistoanele.

Supravegheati constant incarcatura si asigurati-va ca aceasta este sprijinita de dedesubt.

Asigurati-va ca unealta se poate misca liber in timpul tragerii si ca accesorile de tragere sunt in linie dreapta.3.7 DEFECTIUNIDefectiuneCauza posibilaSolutie

1. Cuplele nu se fixeaza.a. Cuplele nu sunt asezate corect una in fata celeilalte pentru a se putea conecta.

b. Cuplele sunt murdare.

c. Unealta si/sau furtunul sunt sub presiune. Aceasta se poate intampla din cauza fluctuatiilor de temperatura din timpul depozitarii si transportului.

d. Pompa este sub presiune (pentru sistemul Dual).

e. Cupla mama este defecta.a. Pozitionati ambele cuple corect una in fata celeilalte si fixati-le cu o miscare simpla.

b. Curatati cuplele.c. Folositi dispozitivul de eliberare a suprapresiunii pentru a elibera presiunea.

d. Setati supapa de eliberare a presiunii pompei in pozitia eliberare presiune

e. Reparati-o la dealer-ul dvs.

2. Cuplele nu stau conectate.f. Inelul extern se blocheaza in timpul conectarii.

g. Mecanismul de blocare al cuplei mama nu functioneaza.

h. Cupla mama este defecta.f. Tineti furtunul de mansonul anti-indoire in timpul conectarii.

g. Curatati cupla mama cu un jet de apa curata. Uscati-o si aplicati ulei conservant in interiorul inelului exterior. Puneti si scoateti capacul de protectie de mai multe ori, pana cand inelul exterior sare inapoi.

h. Reparati-o la dealer-ul dvs. Holmatro .

3. Unealta nu functioneaza sau nu functioneaza corect.i. Una sau mai multe cuple nu sunt conectate corect.

j. Nu mai este ulei in pompa.

k. Este aer in sistem.

l. Supapa de eliberare a presiunii pompei este in pozitia eliberare presiune (aplicabil numai pentru sistemul Dual).

m. Supapa de eliberare a presiunii a pompei este deschisa (aplicabil numai pentru sistemul CORE).

n. Supapa de comutare a liniei de furtunuri a pompei este intr-o pozitie inadecavata (aplicabil numai sistemului Dual, daca este cazul).

o. Pompa nu acumuleaza presiune.i. Deconectati si conectati din nou cuplele.

j. Alimentati cu ulei.k. Deconectati furtunul de la unealta si lasati pompa sa functioneze in gol timp de un minut. Conectati unealta si deschideti-o si inchideti-o complet o data (pentru sistemul CORE).

l. Deconectati furtunurile de la unealta, conectati-le unul in celalalt si lasati pompa sa functioneze in gol tmp de un minut. Deconectati furtunurile si conectati-le la unealta. Deschideti-o si inchideti-o complet o data (pentru sistemul Dual).

m. Setati supapa de eliberare a presiunii in pozitia operare.

n. Inchideti supapa de eliberare a presiunii prin intoarcerea invers acelor de ceasornic, cu o surubelnita, pana la capat.

o. Setati supapa de comutare a treptei in pozitie corecta.

4. Curge ulei prin supapa de eliberare a suprapresiunii.p. Linia de retur nu este conectata (numai pentru sistemul dual).p. Conectati linia de retur.

5. Mansonul de comanda este blocat sau nu revine automat in pozitia neutra.q. Mansonul de comanda este defect.q. Reparati-l a dealer-ul dvs. Holmatro .

6. Cuplele nu se deconecteaza.r. Cuplele nu sunt asezate corect una in fata celeilalte pentru a se putea deconecta.

s. Inelul declansator al cuplei mama este blocat de mizerie.

t. Mansonul de comanda al uneltei este defect.r. Sprijiniti si ghidati cupla tata la deconectare.

s. Verificati inelul cuplei mama si curatati-l.

t. Actionati supapa de eliberare a presiunii pompei (rotiti-o catre dreapta pana la capat si inapoi, cu ajutorul unei surubelnite).

3.8 INTRETINEREPurtai echipament personal de protecie n timpul ntreinerii. Asigurai-v c uleiul hidraulic nlocuit este colectat i depozitat ntr-o manier care nu afecteaz mediul nconjurtor.

ntreinerea regulat (la minim 3 luni).

n funcie de folosire, este necesar o ntreinere regulat.

Verificai funcionarea dispozitivului de siguran.

Verificai accesoriile.

Verificai furtunurile, cuplele, capacele de protecie.

Verificai funcionarea echipamentului.

Verificai regulat i curai cuplele pentru a fi siguri de faptul c sistemul de auto nchidere va continua s funcioneze corect.

Splai cuplele cu o soluie de ap cldu i spun.

Lubrifiai captul A al cuplei cu ulei hidraulic sau injectai WD-40 atunci cnd cupla este uscat.

Lubrifiai inelul de nchidere prin injectarea WD-40 n spaiul B ntre spatele seciunii i inelul de nchidere.

Conectai cuplele i verificai dac ele se nchid automat. Verificai nchiderea prin tragerea inelului de nchidere n spate. Cuplele nu trebuie s alunece.

Detaai cuplele prin rotirea inelului.

Repetai paii 4 i 5 de cteva ori pentru a mbunti lubrifierea intern a sistemului de nchidere.

ntreinerea anual.

Cu o ngrijire corect i o ntreinere preventiv, aceast unitate va funciona muli ani n condiii de siguran. Noi recomandm s verificai unitatea cel puin o dat pe an, iar verificarea trebuie fcut de un inginer instruit n acest sens i care s aib uneltele necesare. Este de asemenea posibil ca dvs., ca utilizator, s facei ntreinerea anual. n acest context i pentru sigurana dvs. este necesar s urmai mai nti un curs n acest domeniu. n ambele cazuri distribuitorul v poate sftui n domeniul ntreinerii anuale, pe baz de contract sau pe propria dvs. rspundere.

V sftuim ca verificarea i testarea unitii s fie fcut de distribuitorul dvs. sau alt organ autorizat de Holamtro, dup maxim 1 an de folosire. Pentru detalii suplimentare, consultai distribuitorul.

Informatii generaleIntretinerea meticuloasa a pompei conserva siguranta operationala si extinde durata de viata a pieselor importante.Atunci cand faceti activitati de intretinere a echipamentelor, nu uitati de regulamentele de siguranta. Materiale pentru intretinereTip de materialAplicatie

Ulei conservant WD-40Pe partile din otel

Pe cuplele hidraulice

Tectyl ML de la ValvolinePentru pastrarea pe termen lung

Program de intretinereCand

ObiectActiuneDupa fiecare utilizareLunar sau la fiecare 10 ore de utilizareAnual sau la 100 ore de utilizare

Cuple hidrauliceVerificare, curatare si lubrifiereEchipamentul trebuie verificat temeinic, setat si testat.

Va recomandam ca intretinerea completa sa fie efectuata de catre un dealer Holmatro

Capacele de protectieVerificare, curatare si lubrifiere

Furtunuri hidraulice*Verificare

Capete in cruceVerificare

AccesoriiVerificare

Sistem de conectare a accesoriilorVerificare

PistoaneVerificare

Maner pentru transportVerificare

Manson de comandaVerificare

3.9 Depozitare:

Retractati pistoanele si apoi deschideti-le 5 mm pentru ca unealta sa fie depozitata fara presiune.

Pentru depozitarea pe termen lung, aplicati ulei de protectie pe partie externe din otel.

Depozitati echipamentul, daca acesta nu este avariat, intr-o zona uscata si bine ventilata.3.10 CASAREA/RECICLAREA:

La sfarsitul duratei de viata unealta poate fi descompusa si reciclata. Unealta este compusa din otel, aluminiu, neopren (izolatiile) si plastic. Pompa nu contine componente presurizate.

4 .POMPA CU MOTOR :

4.1 DESCRIERE: Aceasta pompa este o pompa cu actiune dubla, destinata pentru actionarea simultana a doua unelte de salvare. Motorul pe benzina in 4 timpi actioneaza o pompa cu piston in 2 trepte, divizata in 2 circuite separate care pot dezvolta o presiune de pana la 720 bari. In functie de tipul de conectare a cuplei, pompa permite utilizarea ambelor sisteme de furtunuri: CORE sau dual. Sistemul CORE Sistemul hidraulic de furtunuri CORE este format dintr-un furtun de presiune inalta plasat in interiorul unui furtun de presiune joasa. Cupla mama are o functie unica: dupa deconectare, aceasta conecteaza intern furtunul de alimentare si cel de evacuare (tur-retur). Aceasta inseamna ca puteti conecta/deconecta uneltele fara a intrerupe circuitul de ulei. Sistemul DualSistemul duo are un furtun de alimentare si unul de evacuare care sunt legate impreuna. Fiecare capat al sistemului duo are o cupla rapida mama si o cupla rapida tata. Daca doriti sa conectati/deconectati o unealta si/sau un furtun, trebuie intai sa setati supapa de eliberare a presiunii in pozitia de eliberare a presiunii. Dupa conectarea furtunurilor si a uneltei, pentru a putea utiliza unealta, trebuie sa setati supapa de eliberare a presiunii in pozitia de operare.4.2 Identificarea produsului

A. Cadru

B. Buson combustibil (capac rezervor)

C. Buson ulei hidraulicD. Vizor pentru nivelul uleiului hidraulic

E. Vizor pentru nivelul combustibiluluiF. Fisa bujie

G. Intrerupator pornire motorH. Sfoara pentru pornire

I. Robinet combustibil

J. Gura de scurgere pentru uleiul de motor

K. Joja/gura de umplere pentru uleiul de motorL. Filtru de aer

M. SocN. Cupla mama CORE

O. Supapa de eliberare a presiunii

P. Evacuare

Q. Supapa de eliberare a presiunii

R. Cupla tata Duo

S. Cupla mama

4.3 Greutate si dimensiuni

4.3.1.1.1 Model4.3.1.1.2 Tip de cuplaGreutateLatime (A)Inaltime (B)Lungime (C)

PU 30 CCORE24.4 kg340 mm391 mm500 mm

5 PU 30Duo24.9 kg

Specificatii tehnice

ModelPU 30 (C)

PompaPresiune maxima de operare720 bar

Numarul pieselor de echipament care trebuie conectate2

Numarul pieselor de echipament care pot fi actionate simultan2

Tip de pompaPompa cu piston in 2 trepte radial (2x)

Debit in prima treapta (de la 0 la 190 bari)2400 cc/min (2x)

Debit in a doua treapta (de la 190 la 720 bari)620 cc/min (2x)

Tip de ulei hidraulicISO-L HV VG 15/22

Volum efectiv al rezervorului de ulei3600 cc

MotorMarca si modelHonda GX100

Putere2.2 kW (3 hp)

Tip motor1 cilindru/4 timpi

Capacitate motor98 cc (56 x 40 mm)

Sistem de aprindereTranzistorizata cu magnetou

Capacitate baie de ulei400 cc

Tip de ulei lubrifiant10 W-30

Capacitate rezervor combustibil1.2 litri

Tip de uleiOCT. > 86 benzina fara plumb

Tipul bujieiCR5HSB (NGK)

PornireCablu de tragere

Tara fabricatieiOlanda

Limite temperaturaIntre -20 C si +60 C

4.4 UTILIZARE

Supapa de eliberare a presiunii Supapa de eliberare a presiunii este pozitionata pe blocul cu cuplele hidraulice, destinat cuplarii unei unelte hidraulice cu sistem de furtunuri Dual.

Supapa de eliberare a presiunii trebuie sa fie in pozitia eliberare presiune atunci cand conectati/deconectati furtunurile hidraulice.

Supapa de eliberare a presiunii trebuie sa fie in pozitia operare atunci cand utilizati echipamentul de salvare.

Conectarea furtunurilor hidraulice

Actiunea de conectare a furtunurilor hidraulice difera in functie de sistemul de furtunuri utilizat: CORE sau Dual. Sistemul CORE Indepartati capacele de protectie al cuplelor mama si tata. Capacul de protectie al cuplei tata poate fi inalturat cu usurinta prin tragere. Capacul de protectie al cuplei mama se poate inlatura prin rasucirea inelului extern si impingand in directia indicata de sageti. Verificati cuplele pentru a identifica praf sau deteriorari si curatati-le, daca este necesar.Nu utilizati niciodata cuple deteriorate.

Conectati ambele cuple prin introducerea cuplei tata in cupla mama, dintr-o singura miscare. Inelul extern al cuplei mama trebuie sa se miste in directia opusa sagetilor.

Verificati daca cuplele sunt bine conectate.

Conectati capacele de protectie.

Sistem Dual Setati supapa de eliberare a presiunii/supapa de comutare a liniei de furtunuri a pompei in pozitia eliberare presiune.

Indepartati capacele de protectie ale cuplelor mama si tata. Capacul de protectie al cuplei tata poate fi inlaturat cu usurinta prin tragere. Capacul de protectie al cuplei mama poate fi inlaturat prin rasucirea inelului cuplei mama si impingand-o inapoi. Capacele de protectie ies acum cu usurinta.

Verificati cuplele rapide pentru a identifica mizerie sau deteriorari si curatati-le, daca este necesar.

Nu utilizati niciodata cuple deteriorate.

Nu conectati niciodata cuple rapide la pompa daca supapa de eliberare a presiunii sau supapa de comutare a liniei de furtunuri sunt in pozitia operare.

Cuplati furtunul de tur si cel de retur. Inelul extern al cuplei mama se va misca automat in directia opusa sagetilor, inchizand astfel cuplele.

Verificati daca acestea s-au inchis tragand de ele in directii opuse. Verificati daca inelul este in pozitia corecta.

Cuplati capacele de protectie impreuna.

Deconectarea furtunurilor hidraulice

Actiunea de deconectare a furtunurilor hidraulice difera in functie de sistemul de furtunuri utilizat: CORE sau Dual.

Sistem CORE Deconectati capacele de protectie. Deconectati cuplele prin rasucirea (A) inelului extern al cuplei mama si apoi tragerea (B) in directia sagetilor. Cupla tata se va deconecta automat.

Inlaturati uleiul sau impuritatile de pe cuple si de pe capacele acestora. Inlocuiti capacele de protectie ale cuplelor mama si tata.

Sistem Dual Setati supapa de eliberare a presiunii/de comutare a liniei de furtunuri in pozitia eliberare presiune.

Deconectati capacele de protectie.

Deconectati cuplele prin rasucirea inelului extern al cuplei mama si apoi tragerea in directia sagetilor. Cupla tata se va deconecta automat. Inlaturati uleiul sau impuritatile de pe cuple si de pe capacele acestora. Inlocuiti capacele de protectie ale cuplelor mama si tata. Pornirea pompei

Deschideti robinetul de benzina Benzina este extrem de inflamabila/explozibila in anumite circumstante. Alimentati numai in zone bine ventilate. Fumatul este interzis. Nu alimentati daca motorul este pornit sau daca aveti in preajma un foc deschis. Inchideti bine capacul rezervorului de combustibil pentru a preveni scurgerile. Indepartati combustibilul in cazul eventualelor scurgeri. Fiti constienti de pericolul de arsuri ce ar putea fi provocate de evacuare si de gazele evacuate. Setati supapele de eliberare a presiunii in pozitia eliberare presiune (PU 30) (pas aplicabil numai pentru sistemul Dual).

Impingeti socul spre dreapta (se aplica doar pentru motorul rece).

Rasuciti intrerupatorul motorului in pozitia 1.

Trageti de sfoara de pornire pana cand simtiti ca opune rezistenta, dupa care continuati tragand rapid. Repetati procesul daca motorul nu porneste de prima data. Daca nu reusiti sa porniti motorul, verificati tabelul de defectiuni. Dupa ce motorul s-a incalzit (20-30 de secunde motorul merge uniform), impingeti socul inapoi spre stanga.

Oprirea pompei

Rasuciti intrerupatorul motorului in pozitia 0.

Inchideti robinetul combustibilului.

Dispozitiv pentru eliberarea presiunii

Diferentele de temperatura pot crea surplusuri de presiune in uneltele si furtunurile neutilizate. Aceasta suprapresiune poate face imposibila conectarea partilor. Puteti folosi dispozitivul pentru eliberarea presiunii pentru a elibera surplusul de presiune. Acest dispozitiv este disponibil pentru ambele sisteme, CORE si Dual, si este livrat impreuna cu fiecare pompa.Va recomandam sa aveti la indemana macar un dispozitiv de acest fel.

Sistem CORE Fixati dispozitivul de eliberare a presiunii deasupra cuplei tata a furtunului sau a uneltei. Rasuciti manerul catre dreapta pentru a evacua presiunea. Va curge putin ulei. Rasuciti manerul inapoi, catre stanga, si inlaturati dispozitivul.

Sistem Dual Apasati dispozitivul de eliberare a presiunii in cupla tata a furtunului sau a uneltei. Aceasta va face ca butonul sa iasa inafara.

Apasati tare dispozitivul de eliberare a presiunii, cu butonul pe carosabil sau pe un perete pentru a elibera presiunea. Va curge putin ulei.

Indepartati dispozitivul de eliberare presiunii de pe cupla. Supapa de eliberare a presiunii

Supapa de eliberare a presiunii se afla pe blocul cu cuplele hidraulice ale sistemului CORE. Daca nu puteti deconecta furtunul hidraulic din cauza presiunii, aceasta poate fi eliberata utilizand dispozitivul de eliberare a presiunii.

Opriti pompa.

Rasuciti pana la capat surubul corespunzator cuplei, catre dreapta, pentru a elibera presiunea. Rasuciti apoi surubul, inapoi catre stanga, pana la capat. Aerisirea

Prezenta aerului in rezervorul hidraulic principal este evidentiata prin aparitia unor bule de aer in rezervorul principal si, cateodata, prin functionarea defectuoasa a uneltelor (miscari sacadate) Inclinati pompa intr-un unghi de 45 Deschideti busonul de aerisire

Lasati pompa in aceasta pozitie pentru cateva minute. Aerul va fi eliberat.

Apoi trageti usor de sfoara de pornire de 20 de ori cu intrerupatorul motorului in pozitia 0.

Inchideti busonul de aerisire .4.5 DEFECTIUNI

DefectiuneCauza posibilaSolutie

1. Pompa nu porneste (P).a. Supapa de eliberare a presiunii este in pozitia operare (PU 30) (aplicabil numai pentru sistemul de furtunuri dual).

b. Intrerupatorul motorului este intr-o pozitie incorecta.

c. Socul este intr-o pozitie incorecta.d. Robinetul de combustibil este inchis.e. Nu mai este benzina.f. Capacul bujiei este desprins.g. Bujia nu face scantei.a. Setati supapa de eliberare a presiunii in pozitia eliberare presiune.

b. Rotiti intrerupatorul motorului in pozitia 1.

c. Pentru motoarele reci rotiti socul catre dreapta, pentru motoarele calde rotiti catre stanga.d. Deschideti robinetul de combustibil.

e. Umpleti rezervorul cu benzina. Trageti usor sfoara de pornire de cateva ori pentru a umple cu benzina circuitul de alimentaref. Montati capacul pe bujie.g. Curatati si uscati bujia.

2. Unealta conectata nu functioneaza.a. Unealta nu este conectata adecvat.b. Supapa de eliberare a presiunii este in stare de functionare (PU 30 C) (numai pentru sistem de furtunuri CORE).

c. Supapa de eliberare a presiunii este in pozitia eliberare presiune (PU 30) (aplicabil numai pentru sistemul de furtunuri dual).a. Verificati cuplele. Daca este necesar, curatati-le si conectati-le din nou.b. Rasuciti supapa de eliberare a presiunii catre stanga pana la capat.c. Setati supapa de eliberare a presiunii in pozitia operare.

3. Conectarea uneltei este imposibila.a. Exista presiune in furtun sau in unealta.b. Cuplele sunt murdare.a. Folositi dipozitivul de eliberare a presiunii pentru a evacua presiunea din furtun.b. Curatati cuplele.

4. Pompa se opreste brusc.a. Robinetul de combustibil este inchis.b. Nu mai este benzina.a. Deschideti robinetul de combustibil.

b. Umpleti rezervorul cu benzina. Trageti usor de sfoara de cateva ori pentru a umple cu benzina circuitul de alimentare.

5. Deconectarea uneltei este imposibila.Exista presiune in furtunul uneltei.a. Pentru sistemul CORE. Actionati supapa de eliberare a presiunii a pompei. Rotiti-o catre dreapta pana la capat si apoi catre stanga pana la capat. Consultati intotdeauna dealer-ul dvs. dupa aceasta operatiune (PU 30 C).b. Pentru sistemul dual.Setati supapa de eliberare a presiunii in pozitia eliberare presiune. Consultati intotdeauna dealer-ul dvs. Holmatro dupa aceasta operatiune (PU 30 C).

6. Curge ulei in zona capacului rezervorului.a. Este prea mult ulei in rezervor.b. Uleiul face spuma din pricina aerului din rezervorul hidraulic principal.a. Dupa ce ati lasat uneltele in pozitia repaus, reduceti nivelul de ulei. Asigurati-va ca pompa este in pozitie orizontala atunci cand faceti aceasta operatiune.b. Scoateti aerul din rezervorul hidraulic principal

7. Unealta functioneaza anormal, cu smucituri.a. Nu exista destul ulei in rezervor.b. Uleiul face spuma.a. Dupa ce ati lasat uneltele in pozitia repaus, completati uleiul la nivel.

b. Scoateti aerul din rezervorul hidraulic principal

4.6 INTRETINERE Informatii generale

Intretinerea meticuloasa a pompei conserva siguranta operationala si extinde viata pieselor importante.

Atunci cand faceti activitati de intretinere a echipamentelor, nu uitati de normele de siguranta. Materiale pentru intretinere

AplicatieTip de materialCantitate

Pe partile din otelUlei lubrifiant WD-40-

Cuple hidraulice

Ulei hidraulicISO-L HV VG 15/223600 cc

Ulei de motor10 W-30400 cc

CombustibilBenzine fara plumb, valoare octanica > 861.2 litri

Pentru conservare de durataTectyl ML de la Valvoline-

Program de intretinere

Cand

ObiectActiuneDupa fiecare utilizareDupa prima luna sau dupa primele 10 ore de utilizareLa fiecare 3 luni sau la fiecare 25 ore de utilizareLa fiecare 6 luni sau la fiecare 50 ore de utilizareAnual sau la fiecare 100 ore de utilizare

Cuple hidrauliceVerificareEchipamentul trebuie verificat temeinic, setat si testat.Va recomandam ca intretinerea completa sa fie efectuata de catre un dealer Holmatro

Curatare si lubrifiere

Capacele de protectieVerificare

Curatare si lubrifiere

Ulei de motorVerificare nivel ulei

Inlocuire

Filtru de aerVerificare

Verificare*

BujieCuratare si reglare

EvacuareCuratare

*A se efectua mai des in medii cu mult praf

Activitati de intretinere:

Verificati daca pompa functioneaza corect. Verificati daca pompa prezinta defectiuni sau scurgeri. Daca aceasta nu functioneaza corect sau prezinta scurgeri, contactati un dealer Holmatro Verificati daca cuplele prezinta impuritati sau defectiuni.

Inlaturati impuritatile cu un jet de apa curata. Uscati cupla si ungeti-o cu ulei conservant. Puneti cateva picaturi de ulei prin spate sub inelul extern al cuplei mama si apoi montati si scoateti capacul de protectie de cateva ori

8.5 Uleiul de motorVerificarea nivelului de ulei Asezati pompa pe o suprafata nivelata orizontala. Scoateti joja si stergeti-o.

Verificati cu ajutorul jojei nivelul uleiului. Daca joja nu prezinta ulei, nivelul este prea mic Alimentati cu ulei pana la nivelul maxim

Introduceti joja inapoi.InlocuireUleiul de motor ar trebui scurs cat motorul este cald. Scoateti joja si busonul de evacuare

Scurgeti uleiul de motor prin inclinarea pompei. Nu lasati benzina sa se scurga peste capacul rezervorului.

Uleiul folosit trebuie colectat si inlaturat intr-un mod care sa afecteze cat mai putin mediul inconjurator.

Asezati busonul de evacuare inapoi. Alimentati motorul pana la nivelul maxim cu ulei de motor adecvat prin gura de umplere . Fixati joja inapoi in blocul motorului.

Bujie

Scoateti capacul bujiei .

Inlaturati impuritatile din preajma bujiei. Scoateti bujia cu o cheie tubulara. Inspectati vizual bujia. Inlocuiti bujia daca izolatorul din portelan este deteriorat sau rupt sau daca electrozii sunt arsi considerabil. A se inlocui cu: bujie NGK tip CR5HSB. Indepartati orice depunere de carbon de pe electrozi utilizand o perie din sarma. Masurati distanta dintre electrozi, cu ajutorul unei lere . Ar trebui sa fie intre 0.6 si 0.7 mm. Daca este necesar, ajustati distanta. Introduceti manual bujia in blocul motorului. Utilizati o cheie tubulara pentru a strange bujia.Nota:Dupa ce au fost stranse cu ajutorul cheii tubulare, bujiile noi trebuie rotita inca 180 pentru a strange garnitura de etansare . O bujie uzata ar trebui rotita inca 45-90.

O bujie nestransa se poate supraincalzi si poate defecta motorul.

Pentru inlocuire, nu folositi niciodata o bujie cu o gama diferita de temperatura.4.7 Depozitare :

Depozitati pompa intr-o zona uscata, fara protectie si bine ventilata. Fixati pompa pentru a preveni scurgerile de ulei. Verificati daca busonul de combustibil este inchis .

Verificati daca intrerupatorul motorului este in pozitia 0.

Benzina imbatraneste in cateva luni. Benzina veche poate face dificila pornirea motorului. Daca sunteti siguri ca nu veti folosi pompa pentru 2 luni, va recomandam sa goliti rezervorul de benzina si carburatorul.

Benzina este exterm de inflamabila/exploziva in anumite circumstante. Goliti pompa numai atunci cand va aflati intr-o zona bine ventilata. Fumatul este interzis. Inchideti rezervorul de combustibil corespunzator. Indepartati uleiul scurs.

Scoateti capacul rezervorului .

Introduceti furtunul de aspiratie al pompei sifon pana in cel mai jos punct al rezervorului.

Actionati pompa pana la golirea completa a rezervorului.

Insurubati capacul rezervorului inapoi.

Porniti motorul si lasati-l sa mearga pana cand rezervorul si carburatorul sunt complet goale.

5. POMPA HIDRAULICA MANUALA:

5.1 DESCRIERE:

Aceasta unealta este potrivita pentru a actiona unelte hidraulice cu actiune simpla sau dubla, care functioneaza cu ulei mineral si cu o presiune maxima de 720 bari. Volumul maxim de ulei este 300/700/900/2200 cc. Pompa nu poate fi utilizata pentru echipamentele care necesita un volum mai mare de ulei.

5.2 FUNCTIONARE:

Atunci cand parghia se misca in sus, uleiul este absorbit din rezervorul de ulei hidraulic si directionat sub pistonul pompei. Atunci cand parghia se misca in jos, uleiul de sub pistonul pompei este impins in sistem. Pompa poate fi dotata cu:1.o cupla debit mare pe pompa

2.un furtun presiune inalta si o cupla debit mare tata

3.o cupla autolock tata pe pompa

4.un furtun presiune inalta si o cupla autolock

5.doua cuple autolock pe pompa

6.un furtun presiune inalta dublu si cuple autolock

5.3 IDENTIFICAREA PRODUSULUI

A.Levierului

B.Maner

C1.Supapa de eliberare a suprapresiunii,

presiune inalta

C2.Supapa de eliberare a suprapresiunii,

presiune joasa

D.Supapa de eliberare a suprapresiunii

E.Joja/gura de umplere pentru uleiul de motorF.Rezervor ulei

G.Sistem de blocare a levierului

H.Skid

I.Maner pentru transport

J.Aerisire

K.Cupla debit mare, tata

L.Cupla autolock, tata

M.Cupla autolock, mama

N.Furtun presiune inalta

5.4 UTILIZARE:

Cuplarea (cuple debit mare)Unealta este echipata cu cuple mama debit mare. Furtunurile hidraulice de descarcare ale pompei sunt echipate cu cuple tata debit mare. Furtunurile hidraulce de intoarcere sunt echipate cu cupla mama debit mare.

*Nu utilizati niciodata un patent sau unelte similare pentru a conecte cuplele debit mare.

*Verificati daca supapa de eliberare a suprapresiunii este in pozitie deschisa/eliberare. Nu conectati niciodata

cuplele daca aceasta este in pozitia de operare.

*Indepartati capacele de protectie de pe cuplele debit mare si insurubati-le impreuna pentru a le proteja.

*Introduceti cupla tata in cupla mama si strangeti inelul de blocare pana la capat.

*Repetati procedura pentru toate cuplele cu debit mare.

Cuplarea (cuple autolock)Unealta este echipata cu cuple autolock una tata si una mama.

*Verificati daca pompa este in pozitie neutra/eliberare presiune. Nu conectati niciodata cuplele daca aceasta

este in pozitia de operare.

*Indepartati capecele de protectie si cuplati-le pentru a le proteja de praf.

*Introduceti cuplele una in cealalta.

*Trageti cuplele in drectii diferite pentru a va asigura ca acestea sunt conectate corect si pentru a verifica daca inelul ramane in pozitie corecta.

*Repetati procedura pentru toate cuplele.

Utilizare

Eliberati carligul de transport, deschideti supapa de aerisire (hHTW 700) si setati pompa in pozitie inchisa/operare. Miscati levierul in sus si in jos pentru ca unealta sa fie actionata. Rama pompei trebuie sa fie sub nivelul gurii de umplere in timpul pomparii pentru a permite utilizarea volumului maxim de ulei.

!!!Presiunea dezvoltata in pompa poate fi eliberata prin setarea supapei de eliberare a suprapresiunii in pozitia deschisa/eliberare, (de exemplu atunci cand se acumuleaza presiune dar nu este conectata nicio unealta)

Oprirea

Depozitati uneltele hidraulice in pozitia initiala. Vezi, de asemenea, si instructiunile celorlalte unelte.

Deconectarea (cuple cu debit mare)*Verificati intai daca supapa de eliberare a suprapresiunii este in pozitie deschisa/eliberare.

*Desurubati inelul de blocare. Cupla tata va fi eliberata.

*Indepartati mizeria de pe cuple si de pe capacele de protectie pentru a preveni contaminarea sistemului

hidraulic.

*Montati capacele de protectie la locul lor, pe cuplele corespondente.

Deconectarea (cuple autolock)*Verificati intai daca pompa este in pozitie neutra/eliberare presiune.

*Intoarceti (1) si trageti (2) inelul cuplei mama catre inapoi. Cupla tata va fi eliberata.

*Indepartati mizeria de pe cuple si de pe capacele de protectie pentru a preveni contaminarea sistemului

hidraulic.

*Montati capacele de protectie la locul lor, pe cuplele corespondente.

Alimentarea cu ulei

Rezervorul de ulei poate fi umplut prin gura de umplere in care este fixata joja (E).

Aerarea pompeiAerarea este necesara daca:

*Pompa nu a fost pozitionata cu rama in jos in timpul transportului.

*Pompa a fost supusa unor vibratii severe in timpul transportului.

*Volumul de ulei a fost consumat iar rezervorul este gol.

*Pompa a fost demontata.

*Un furtun este conectat la pompa si trebuie umplut cu ulei.

Aerarea se face dup acum urmeaza:

*Setati supapa de eliberare a suprapresiunii in pozitie deschisa/eliberare presiune.

*Asezati pompa in pozitie verticala.

*Miscati levierul in sus si in jos de 5 ori.

*Repetati procedura daca este necesar.

Curatarea si depozitarea

*Curatati unealta si accesoriile utilizate inainte de depozitare.

*Curatati cuplele. Verificati daca capacele de protectie sunt fixate.

*Asezati levierul in pozitie orizontala si actionati sistemul de blocare.

5.5 DEFECTIUNI

DefectiuneCauza posibilaMasura

1.Pistonul nu se misca, se misca incet sau neregulat.1.Verificati nivelul de ulei al pompei.1.Alimentati pompa cu ulei hidraulic adecvat (Vezi Tabelul 1).

2.Verificati pozitia eliberarii de presiune.2.Setati pompa in pozitie operare/inchisa.

3.Verificati toate cuplele.3.Conectati cuplele slabite.

4.Incarcatura excesiva.4.Nu incercati sa ridicati o incarcatura mai mare decat cea permisa.

5.Aer in sistemul hidraulic.5.Aerisiti sistemul hidraulic (vezi sectiunea Aerarea).

6.Pistonul s-a intepenit in cilindru.6.Contactati furnizorul.

2.Pistonul uneltei hidraulice se extinde dar nu mentine presiunea.1.Conexiunile prezinta scurgeri.1.Conectati cuplele slabite.

2.Sigiliile prezinta scurgeri.2.Contactati furnizorul.

3.Scurgeri interne in pompa.3.Contactati furnizorul.

3.Pistonul uneltei hidraulice nu poate fi retractat, se retracteaza greu sau mai incet decat de obicei.1.Verificati daca exista presiune in sistem.1.Depresurizati sistemul prin deschiderea supapei de eliberare a presiunii.

2.Verificati toate cuplele.2.Conectati cuplele slabite.

3.Aer in sistemul hidraulic.3.Aerisiti sistemul hidraulic (vezi sectiunea Aerarea).

4.Arcul cilindrului este rupt sau alte deteriorari ale cilindrului.4.Contactati furnizorul.

5.6 INTRETINERE

Purtati echipament de protectie in timpul activitatilor de intretinere. Asigurati-va ca uleiul hidraulic folosit este colectat si inlaturat intr-o maniera responsabila.

Intretinere regulata (minim o data la 3 luni)Intretinerea meticuloasa a pompei conserva siguranta operationala si extinde viata pieselor importante.

*Verificati functionarea echipamentului.

Pentru curatarea cuplelor autolock

Verificati si curatati regulat cuplele pentru a asigura functionarea adecvata a sistemului automat de blocare.

1.Clatati cuplele cu o solutie din apa calduta si sapun.

2.Lubrifiati capatul (A) cuplei cu ulei hidraulic sau injectati WD-40 atunci cand cupla este uscata.

3.Lubrifiati inelul de blocare injectand WD-40 in spatiul (B) dintre partea din spate si inelul de blocare

4.Conectati cuplele si verificati daca acestea se blocheaza automat. Verificati inchiderea prin tragerea inelului

inapoi. Cuplele nu trebuie sa alunece.

5.Demontati cuplele intorcand inelul de blocare si tragandu-l inspre inapoi.

6.Repetati pasii 4 si 5 de cateva ori pentru a imbunatati lubrifierea interna a sistemului de blocare.

Intretinere anualaIntretinerea meticuloasa a pompei conserva siguranta operationala si extinde viata pieselor importante. In acest scop, echipamentul trebuie inspectat cel putin o data pe an. Aceasta operatiune trebuie intreprinsa de catre un tehnician certificat Holmatro care are toate uneltele si echipamentele de testare necesare. Dumneavoastra, ca utilizator, puteti face activitati de intretinere. In contextul sigurantei dvs. personale, ar trebui insa sa fiti instruiti intai. Furnizorul dvs. va poate oferi sfaturi si/sau poate asista la intretinerea anuala in baza unui contract, daca doriti.

Intretinerea si testarea la 5 aniVa recomandam sa verificati si sa testati echipamentul cu ajutorul unui tehnician Holmatro sau certificat Holmatro dupa 5 ani de utilizare. Consultati dealer-ul dvs. Holmatro . Depozitarea pe termen lung*Asigurati-va ca echipamentul este complet depresurizat.

*Depozitati echipamentul intr-o zona uscata si bine ventilata. Utilizati conservanti pentru partile externe din otel.

5.7 CASAREA/RECICLAREA

Partile pot fi re-utilizate la sfarsitul duratei lor de viata. Colectati uleiul hidraulic si inlaturati-l intr-o maniera responsabila. Echipamentul este compus din otel, aluminiu, neopren(sigilii) si plastic. Echipamentul nu contine componente presurizate.

6 .TAMBUR:6.1 DESCRIERE

Acesta este un nfurtor pentru furtun pentru stocarea furtunurilor hidraulice de nalt presiune, cu lungime mai mare de 25 m. Furtunurile hidraulice de nalt presiune se folosesc pentru a conecta echipament de salvare Holamtro cu dubl aciune la pompele Holamtro cu motor. ntregul sistem opereaz cu ulei mineral i la o presiune de 720 bar.Lungimea furtunului2 x 15m

Greutate,inclusive furtunuri si ulei39.5 kg

Plaja de temperatura-20 ; +55 grade C

Presiune de functionare720 bar

6.2 FUNCIONAREA

Uleiul din pompa hidraulic este furnizat miezului prin furtunurile de nalt presiune. Tamburul pe care furtunurile sunt ataate se rotete n jurul acestui nucleu. Uleiul este introdus din nucleu prin tambur n nfurtorul pentru furtun. Echipamentul de salvare este legat la dispozitiv. Uleiul din echipamentul de salvare se ntoarce n pomp. Frna de transport previne desfurarea furtunului n timpul trasportului.

6.3 UTILIZARE

Folosirea iniial (doar prima oar)

Verificai echipamentul pentru a nu avea defeciuni. Nu folosii echipamentul dac nu se afl n bune condiii. Anunai distribuitorul.

Pregtirea pentru folosire: Verificarea

Verificai furtunurile. Nu folosii tamburul dac furtunurile sunt defecte, rsucite sau dac arcul anti rsucire nu este prezent.

Verificai funcionarea frnei de transport.

Verificai dac exist scurgeri de ulei.

Folosirea

Aezai tamburul la aproximativ 1 m distan de cuplele pompei. Rotii butonul rotativ al frnei de transport n sens invers acelor de ceasornic. Desfurai furtunul de pe tambur ct este necesar. Rotii butonul frnei de transport n sensul acelor de ceasornic pentru a preveni o desfurare nedorit.

Cuplele

Unitatea este echipat cu racorduri cu sistem de auto nchidere -unul interior i unul exterior.

Verificai dac pompa se afl n poziia de eliminare a presiunii neutr/de evacuare. Nu conectai niciodat racordurile dac pompa merge.

nlturai capacele de protecie ale racordurilor i punei_le unul n altul pentru a evita murdrirea lor.

Introducei cuplele unele n altele.

Tragei de amndou cuplele pentru a verifica dac sunt bine conectate.

Repetai procedura pentru toate cuplele.

nchiderea Nu nchidei niciodat complet braele unitii. Asigurai-v c exist ntotdeauna un spaiu minim de 5 mm ntre vrfurile deprttoare.

Deconectarea Mai nti verificai dac pompa se afl n poziia neutr/de evacuare a presiunii.

Rotii (1) i glisai (2) inelul cuplei interioare. Cupla exterioar va iei afar.

Mai nti nlturai orice urm de mizerie de pe cuple i apoi capacele de protecie pentru a preveni intrarea gunoaielor n sistemul hidraulic.

Separai capacele de protecie i aezai-le la loc pe cuple.

nfurarea

Rotii butonul rotativ al frnei de transport n sens invers acelor de ceasornic.

Aezai nfurtorul pentru furtun n poziia necesar pentru ca furtunul s fie nfurat.

nfurai furtunul pe tambur prin rotirea butonului rotativ.

Curarea i depozitarea

Curai unitatea i accesoriile nainte de a fi depozitate.

Curai toate cuplele. Asigurai-v de faptul c sunt montate capacele de protecie.

6.4 DEFECIUNI

n caz de defeciune sau cnd se dorete repararea, trebuie specificat ntotdeauna modelul i numrul de serie al echipamentului.

ProblemaCauza posibilSoluia

1. Cuplele nu pot fi conectate sau deconectate.1. Verificai toate cuplele.

2. Verificai dac exist presiune n sistem.1. Eliberai inelul de nchidere.

2. Deschidei valva de eliberare a presiunii. Dac tamburul nu este conectat, eliberai presiunea folosind valva de eliberare a presiunii HRV 720.

2. Tamburul nu se mai rotete. 1. Verificai dac frna de transport este n poziia nchis.

2. Verificai dac exist presiune n sistem

1. Rotii frna n sens invers acelor de ceasornic.

2. Eliberai presiunea prin deschiderea valvei de presiune.

3. Uleiul se scurge de la tambur.1. O nchidere este defect

1. Anunai distribuitorul.

6.5 NTREINEREA

Purtai echipament personal de protecie n timpul ntreinerii. Asigurai-v c uleiul hidraulic nlocuit este colectat i depozitat ntr-o manier care nu afecteaz mediul nconjurtor.

ntreinerea regulat (la minim 3 luni).

n funcie de folosire, este necesar o ntreinere regulat.

Verificai accesoriile.

Verificai furtunurile, cuplele, capacele de protecie.

Verificai funcionarea echipamentului.

Pentru curarea cuplelor cu sistem de auto nchidere

Verificai regulat i curai cuplele pentru a fi siguri de faptul c sistemul de auto nchidere va continua s funcioneze corect.

Splai cuplele cu o soluie de ap cldu i spun.

Lubrifiai captul A al cuplei cu ulei hidraulic sau injectai WD-40 atunci cnd cupla este uscat.

Lubrifiai inelul de nchidere prin injectarea WD-40 n spaiul B ntre spatele seciunii i inelul de nchidere.

Conectai cuplele i verificai dac ele se nchid automat. Verificai nchiderea prin tragerea inelului de nchidere n spate. Cuplele nu trebuie s alunece.

Detaai cuplele prin rotirea inelului.

Repetai paii 4 i 5 de cteva ori pentru a mbunti lubrifierea intern a sistemului de nchidere.

ntreinerea anual.

Cu o ngrijire corect i o ntreinere preventiv, aceast unitate va funciona muli ani n condiii de siguran. Noi recomandm s verificai unitatea cel puin o dat pe an, iar verificarea trebuie fcut de un inginer instruit n acest sens i care s aib uneltele necesare. Este de asemenea posibil ca dvs., ca utilizator, s facei ntreinerea anual. n acest context i pentru sigurana dvs. este necesar s urmai mai nti un curs n acest domeniu. n ambele cazuri distribuitorul v poate sftui n domeniul ntreinerii anuale, pe baz de contract sau pe propria dvs. rspundere.

ntreinerea la cinci ani i testarea

V sftuim ca verificarea i testarea unitii s fie fcut de distribuitorul dvs. sau alt organ autorizat de Holamtro, dup maxim 5 ani de folosire. Pentru detalii suplimentare, consultai distribuitorul.

Depozitarea pe termen lung

Depozitai echipamentul ntr-un loc uscat, bine ventilat. Folosii materiale suplimentare pentru a proteja prile de oel ale unitii.

6.6 RECICLAREA

Unitatea poate fi reciclat la sfritul perioadei de funcionare i diferite pri ale ei pot fi refolosite. Colectai uleiul hidraulic i depozitai-l separat. Unitatea este fcut din oel, aluminiu, neopren i plastic. Unitatea nu conine componente presurizate. Pentru reciclare, consultai distribuitorul.

7 .PENE SI CALE:

Acestea se prezinta sub diferite forme si sunt confectionate din lemn sau polietilena reciclata.Folosite impreuna in diverse combinatii isi gasesc utilitatea aproape in