New Document Microsoft Wordgvc

12
1

description

yguftyfytd

Transcript of New Document Microsoft Wordgvc

Termenul de taxonomie provine din grecescul taxis= aezare, aranjare i nomos= lege;

Conceptul de taxonomie didactic a fost introdus i dezvoltat de coala din Chicago, care sub conducerea lui B. S. Bloom, i-a propus s contureze dimensiunile aciunii instructive pe baza obiectivelor didactice.Taxonomia domeniului cognitiv a fost conceput de B. BLOOM si folosete drept criteriu de clasificare complexitatea operaiilor mintale pe care le implic fiecare categorie de obiective educative. Bloom publica ptr prima data taxonomia obiectivelor educationale pe domenii comportamentale. Astfel, Blomm distinge 6 clase comportamentale:

1.Cunoaterea- se refer la situaiile care i solicit elevului doar s-i reaminteasc i s expun din memorie anumite informaii. In aceast clas sunt incluse, de exemplu, acele obiective care vizeaz memorarea i reproducerea de ctre elevi a dimensiunilor unui obiect tehnic, a anilor n care au avut loc anumite evenimente, n condiiile n care, anterior, toate acestea, au fost prezentate de ctre profesor. B. Bloom apreciaz c majoritatea obiectivelor urmrite de ctre profesori n nvmntul tradiional sunt de acest tip, ceea ce face s fie solicitate cu precdere funciile memoriei i s fie neglijate alte capaciti de operare intelectual.

2.Inelegerea- vizeaz acele obiective care solicit exprimarea unor informaii, anterior memorate, ntr-un alt limbaj, de exemplu, exprimarea n cuvinte a unei expresii simbolice, sau exprimarea grafic a unei relaii; interpretarea unei informaii ( expunerea ei ntr-o manier rezumativ, prezentarea ei n cuvinte proprii).

3.Aplicarea. La acest nivel, obiectivele solicit elevilor s utilizeze abstracii ( reguli, formule etc.), dincolo de contextul n care au fost dobndite iniial, pentru a obine informaii noi despre fapte sau situaii particulare. De exemplu, s foloseasc formula de calcul al suprafeelor pentru a afla cantitatea de material necesar pentru acoperirea unui spaiu anume.

4.Analiza. Aceast clas include obiectivele care implic surprinderea, prin efort personal, de exemplu, a premiselor de la care s-a pornit n conceperea unui anumit produs, identificarea elementelor unui ntreg, surprinderea principiilor dup care funcioneaz sau este construit o categorie de produse .5.Sinteza. Vizeaz obiective ce implic antrenarea capacitilor creatoare ale elevilor.O prim treapt presupune restructurarea unor idei, prezentarea lor n alt ordine, surprinderea unor noi corelaii logice, pe baza crora se formuleaz concluzii personale, toate acestea conducnd la elaborarea unei lucrri personale (compunere, referat, eseu, obiect tehnic, etc).

O treapt mai nalt n interiorul acestei clase implic elaborarea unui proiect personal de cercetare a unor fenomene, de genul unei lucrri de licen, a unei teze de doctorat etc.

6.Evaluarea- include obiective care solicit elevilor s emit judeci de valoare personale i argumentate despre o creaie.

cea mai cunoscut dintre taxonomiile domeniului afectiv este cea a lui Krathwohl.Criteriul care st la baza ierarhiei propuse de Krathwohl este Gradul de interiorizare a unei valori, care produce stri afective specifice: atracii, interese, atitudini fa de valori.

psihomotor

Operaionalizarea obiectivelor educaionale

Obiectivele sunt finaliti educaionale care au un nivel redus de generalitate i se realizeaz n intervale scurte de timp, referindu-se la lecii sau secvene de lecii. Asigurarea funcionalitilor specifice obiectivelor educaionale necesit operaionalizarea acestora.

Transpoziia i transcodarea didactic

Este la ndemna oricui s constate c n coal nu se predau informaii transferate mimetic din sursele lor de provenien. Pentru a asigura trecerea de la informaia tiinific, artistic, tehnic etc la coninutul didactic este necesar o transpoziie didactic, o traducere a elementelor cunoaterii n cunotine colare, ceea ce presupune creativitate i intervenie activ (Chevallard, 1991, p. 22). Pentru a fi transmise n coal, informaiile restructurate, simplificate, traduse n forme susceptibile de a facilita nelegerea, de a stimula interese, de a produce satisfacia cunoaterii i folosirii elementelor achiziionate.

Transpoziia se realizeaz n dou etape: la nivelul activitii conceptorilor de programe i manuale colare i la nivelul activitii profesorului care proiecteaz i desfoar activitatea de predare. n general, transpoziia presupune (cf. Cuco, 2003, p. 217) urmtoarele operaii:

Detalierea temei de predat i specificarea competenelor de ateptat la fiecare secven n parte:

Integrarea cunotinelor noi cu ajutorul celor vechi, naintarea de la cunoscut la necunoscut;

Contextualizarea i personalizarea experienelor cognitive sau acionale noi prin exemplific, studii de caz, explicitri suplimentare;

Introducerea unor informaii de relaie (cunotine care favorizeaz stabilirea de relaii optime ntre concepte, explicaii, metodologii) ce se ataeaz obligatoriu informaiei de baz;

Stabilirea unor raporturi intra i interdisciplinare ntre diferitele tipuri de experiene de nvare;

Folosirea unor metode didactice adecvate cantitii i calitii experienelor cognitive transmise;

Armonizarea situaiei de predare cu situaia de nvare (prin crearea premiselor pentru nvare nc din timpul predrii);AplicatiiExemple de obiective operaionale:

Iat cteva obiective operaionale, pe care cadrul didactic le poate avea drept repere orientative n formularea propriilor obiective, n funcie de specificul clasei, a condiiilor de realizare i a nivelului de performan pe care l vizeaz, pentru obiectul limba romn:

Perioada abecedar : s adopte o poziie corect i convenabil pentru scris;

s mnuiasc fr crispare instrumentele de scris;

s reproduc modele, forme, elemente grafice propuse;

s recunoasc i s compare diferite semne grafice;

s execute cu fir continuu semne grafice date;

s se orienteze n spaiul grafic al caietului.

Pentru perioada abecedar i postabecedar n care elevii nva literele, legarea lor n cuvinte, a cuvintelor n propoziii i a propoziiilor n texte, elevii vor fi capabili:

s scrie corect litere, cuvinte, propoziii;

s disting i s reprezinte grafic sunete compuse;

s scrie literele alfabetului;

s scrie corect, lizibil, estetic n ritm propriu fragmente de 8 10 rnduri.

Elementele grafice pregtitoare pentru scriere sunt:

bastonate pe unul i dou spaii;

bastonate cu crligul n jos;

bastonate cu crligul n sus;

zala;

crligul;

ovalul;

trsturi buclate suprarnd i subrnd;

trsturi erpuite cu nodule;

trsturi arcuite cu nodule.

Pentru nvarea citirii, n perioada abecedar se vor folosi obiective operaionale de forma:

s recunoasc litera nou predat;

s numeasc literele nvate anterior;

s citeasc silabe din dou trei litere (s despart corect n silabe un cuvnt);

s compun silabe/cuvinte cu ajutorul alfabetului decupat;

s citeasc corect cuvinte, propoziii, scurte texte;

s completeze cuvinte din care lipsesc silabe;

s foloseasc intonaia potrivit pentru citirea propoziiilor n funcie de semnele de punctuaie;

s ordoneze n propoziii corecte, cuvinte amestecate;

s recunoasc alineatele dintr-un text;

s rspund corect la ntrebrile referitoare la coninutul leciei;

s coreleze titlul textului cu imaginea ce nsoete lecia;

s selecteze propoziii din text conform unor cerine impuse etc. ;

s recite poezii.

n ceea ce privete comunicarea oral, obiectivele operaionale vor urmri ca elevii:

s ntrein conversaii pe diferite teme legate de familie, colectivul clasei, coal, diferite evenimente, natur etc. (deci s tie s ntrebe i s rspund la ntrebri);

s povesteasc diferite ntmplri;

s improvizeze un dialog/o descriere pe o tem dat;

s interpreteze diferite roluri ale unor personaje;

s-i exprime opinia fa de ntmplri petrecute n preajma sa;

s redea unele caracteristici ale unor vieuitoare, obiecte din natur

10