Neagu Trafic Grigorescu

download Neagu Trafic Grigorescu

of 27

 • date post

  03-Jun-2018
 • Category

  Documents

 • view

  227
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Neagu Trafic Grigorescu

 • 8/12/2019 Neagu Trafic Grigorescu

  1/27

  1

  UNIVERSITATEA DIN PITETI

  FACULTATEA DE MECANIC I TEHNOLOGIE

  Domeniul de master: T.R.E.A.C.

  PROIECTInfrastructura rutiera si dirijarea automata a

  circulatiei rutiere

  Indrumtor,

  conf.dr.ing. Elena NEAGU

  Student,

  Nicolae-Petrisor BARBU

  PITETI

  -2012-

 • 8/12/2019 Neagu Trafic Grigorescu

  2/27

  .

  2

  CALCULUL COMPARATIV AL ARTERELOR RUTIERE IN ZONE RECTIL INI I SI

  CURBILINII

  Cuprins:

  1.Introducere...................................................................................................................pag. 3.

  2.Clasificarea cailor rutiere.......................................................................................................4.

  3.Elementele geometrice ale drumului....................................................................................11.

  4.Criteriile de proiectare a aliniamentelor verticale.................................................................16.

  5.Profilul transversal al drumului............................................................................................25.

  6.Elementele geometrice ale planului transversal...................................................................27.

  7.Bibliografie.......................................................................................................................... 37.

 • 8/12/2019 Neagu Trafic Grigorescu

  3/27

  .

  3

  CALCULUL COMPARATIV AL ARTERELOR RUTIERE IN ZONE RECTIL INI I SI

  CURBILINII

  1. Introducere

  La proiectarea, executarea i ntreinerea drumurilor trebuie s se aib n vedere, n primul rnd,principiul satisfacerii, cu costuri minime, a necesitilor de transport viitoare, att din punct devedere cantitativn ceea ce privete volumul i compoziia traficului ct i calitativ n cu

  privire la condiiile de siguran i confort, precum i circulaia cu viteze ridicate.

  Problemele privind proiectarea drumurilor conform principiului deja amintit intereseaz attspecialitii din compartimentele de proiectare ct i pe cei care asigur execuia, exploatarea intreinerea. Aceste probleme se refer la:

  Organizarea, sistematizarea i clasificarea reelei de drumuri n vederea asigurrii cerinelori condiiilor optime de transport, precum i a crerii de reele unitare cu caracteristici tehnicecorespunztoare, pentru o siguran i fluen, maxime.

  Stabilirea real, n proiectarea necesitilor de transport, a condiiilor de transport i acaracteristicilor circulaiei viitoare, prognozate.

  Asigurarea sau mbuntirea n proiectare i execuie a caracteristicilor tehnice aledrumurilor (elemente geometrice, capacitatea de circulaie etc.).

  Asigurarea sau mbuntirea n proiectare i execuie a unei circulaii constante i cu vitezeridicate pe sectoare ct mai lungi, prin amenajarea interseciilor sau ramificaiilor i prinspecializarea fluxurilor de trafic o dat cu construcia, modernizarea sau ntreinereadrumurilor.

  Asigurarea sau mbuntirea condiiilor de transport i de siguran a circulaiei la proiectarei execuie prin msuri de securitate, dirijare i semnalizare, precum i prin msuri de

  asigurare a spaiilor necesare pentru parcarea, staionarea i confortul beneficiarilordrumurilor o dat cu construcia, modernizarea sau ntreinerea drumului.

  Sistematizarea circulaiei rutiere cuprinde, n general, trei faze:

  consolidarea sau ntrirea reelei de baz existente, prin crearea de noi legturi directe ntreprincipalele centre populate i prin modernizarea principalelor trasee existente;

  amplificarea sau mrirea reelei rutiere prin crearea de noi legturi sau itinerarii concurententre localiti, precum i modernizarea acestora;

  extinderea i sistematizarea complet a reelei rutiere prin crearea de artere noi de legturntre orae, modernizarea traseelor principale i crearea unei reele de autostrzi care

  constituie ultima faz a sistematizrii.Pentru a se realiza o sistematizarea a reelei i o planificare a amenajrilor drumurilor, n toate

  rile s-a pornit de la anumite principii de organizare i alctuire a reelei rutiere, cum ar fi: s asigure legtura dintre principalele centre populate, pe traseele cele mai corespunztoare; s fie suficient de mare pentru a asigura dezvoltarea transporturilor rutiere; s fie unitar i ordonat n diverse categorii, corespunztoare necesitilor social-economice

  i de transport; traseele reelei s asigure condiii mai bune de folosire i confort; drumurile proiectate sau construite s aib o eficien sporit, amenajarea lor s fie corelat

  cu traficul prognozat.

 • 8/12/2019 Neagu Trafic Grigorescu

  4/27

  .

  4

  Pentru proiectarea drumurilor este necesar s se cunoasc traficul actual i cel prognozat pentru operioad viitoare de timp. Este bine ca perioada de prognoz s corespund cu durata medie deserviciu a drumului i n special a mbrcmintei, care are o durat ceva mai scurt.

  Ca durat de serviciu pentru traficul rutier de perspectiv, se consider o perioad de 15 -20 ani,adic durata medie ntre dou reparaii la betoanele asfaltice, care constituie mixtura folosit maiales la construcia i modernizarea drumurilor cu trafic intens.

  Traficul actual rezult din numrtori sau din recensmntul general, periodic sau din numrtoripermanente. Pentru stabilirea prognozei i a compoziiei traficului se folosesc metodele prezentaten capitolul 3.

  La stabilirea creterii volumelor de trafic se ine seama de tendina de cretere din trecut,pornindu-se de la numrtori periodice precum i de cretere viitoare probabil, care depinde deurmtorii factori:

  devierea sau atragerea unor cureni de trafic de pe alte trasee atunci cnd se obin economiide timp i de cost la transporturi;

  generalizarea sau naterea unor cureni de trafic noi pe traseu amenajat datorit crerii de noilegturi rutiere;

  emigrarea sau plecarea curenilor de trafic de pe traseul amenajat pe alte trasee construite sauamenajate mai trziu, n special atunci cnd se construiesc n apropiere autostrzi;

  creterea sau dezvoltarea traficului pe drumul amenajat datorit construciei de obiectiveindustriale sau social-economice n zona traseului respectiv;

  atunci cnd nu se schimb originea i destinaia traficului, ca de exemplu la artere de rocadsau de centur a localitilor, nu se ia n considerare emigrarea curenilor de trafic.

  Determinarea traficului de perspectiv hotrtor pe un traseu se face dup traficul icaracteristicile rezultate pe diferite tronsoane. Pentru amenajarea unitar a traseului se consider cadeterminate, n general n toate rile, seciuni care reprezint 20-30% din lungimea traseului i alecror limite de trafic nu difer ntre ele prea mult, adic 10-20%.

  La execuia drumurilor i ulterior, dup darea lor n exploatare, prevederile sau prognozele de

  trafic se verific la intervale fixe, prin recenzri de trafic. Se fac corecturi atunci cnd traficulmsurat cu aceast ocazie difer apreciabil fa de cel considerat iniial.

  2. Clasificarea cilor rutiere

  Drumurile se pot clasifica din mai multe puncte de vedere:

  A.Din punct de vedere admin istrativ (dup organul care administreaz i ntreine drumul,tabelul .1.)

  Tabelu l .1: Clasif icarea drumur ilor

  Nr.crt. Categoria drumului Lungime, km Organul care le administreaz

  1Drumuri naionale dincare:

  -autostrzi

  14.683

  113

  Ministerul Transporturilor prinAdministraia Naional a Drumurilor

  2 Drumuri judeene 26.967Consiliile judeene prin Regiile autonomeale drumurilor i podurilor

  3 Drumuri comunale 31.116Consiliile judeene prin Regiile autonomeale drumurilor i podurilor

  4Strzi n localitiurbane i rurale

  80.198Primriile localitilor prin serviciile despecialitate

 • 8/12/2019 Neagu Trafic Grigorescu

  5/27

  .

  5

  B.Dup punctele pe care le leag drumul:

  Drumuri internaionale prin care se face legtura cu rile vecine. Drumuri de tranzit care leag dou centre importante ndeprtate pentru care circulaia

  dintre ele este circulaia de trecere (tranzit). Din aceast categorie fac parte majoritatea

  drumurilor: drumuri de trafic local; drumuri turistice; drumuri sezoniere; drumuri militare (de interes strategic).

  C.Dup gradul de perfecionare tehnic a mbrcmintei drumului, care ine seama dein tensitatea traf icului :

  D.

  Drumuri naturale, fr nici o amenajare; Drumuri provizorii sau sezoniere care au o amenajare uoar, nepermanent,

  corespunztoare numai vrfurilor de circulaie din anumite perioade ale anului; Drumuri de pmnt la care calea este consolidat cu pmnt i pot fi:

  drumuri de pmnt mbuntit; drumuri de pmnt stabilizat; drumuri prin mpietruire:

  mpietruiri din pietri natural (ovalizat); mpietruiri din piatr cilindrat (macadam); drumuri moderne care satisfac cerinele circulaiei moderne.

  mbrcmintea cu care se consolideaz calea de rulare a acestor drumuri, se mparte:

  mbrcminte din blocuri aezate manual (de exemplu, pavajul din pavele de piatr); mbrcminte aglomerat, n care este folosit o mixtur mineral.

  n lucrrile de drumuri se utilizeaz n mod obinuit doi liani eficace:

  liant hidrauliccimentul, rezult osele betonate; liant hidrocarbonatbitumul, rezult osele asfaltate.

  E.Clasificarea tehnic, dup viteza de proiectare sau circulaie.

  Conform standardelor romneti, viteza de proiectare este viteza cu care poate circula un turismizolat n punctele cele mai dificile ale traseului, dac, din punctul de vedere al drumului, suntasigurate condiiile de siguran. Au fost stabilite urmtoarele clase de drum, prezentate ntabelul 4.2.:

  Tabelul 2: Clasa drumului n funcie de vitez.

  Clasa drumului I II III IV VViteza, km/h 100 80 60 40 25

 • 8/12/2019 Neagu Trafic Grigorescu

  6/27

  .

  6

  Proiectarea geometric