NASTEREA GIGANTILOR…

of 10/10
NASTEREA GIGANTILOR… NASTEREA GIGANTILOR… Munti se formeaza in momentul in Munti se formeaza in momentul in care doua placi tectonice se care doua placi tectonice se ciocnesc,astfel incat rocile ciocnesc,astfel incat rocile aflate la marginea placilor se aflate la marginea placilor se inalta si se aseaza in cute. inalta si se aseaza in cute. Muntii tineri continua sa se Muntii tineri continua sa se inalte.Ei au varfurile zimtate. inalte.Ei au varfurile zimtate. Muntii mai vechi au varfurile Muntii mai vechi au varfurile rotunjite,tesite. rotunjite,tesite.
 • date post

  17-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  69
 • download

  3

Embed Size (px)

description

NASTEREA GIGANTILOR…. Munti se formeaza in momentul in care doua placi tectonice se ciocnesc,astfel incat rocile aflate la marginea placilor se inalta si se aseaza in cute. Muntii tineri continua sa se inalte.Ei au varfurile zimtate. Muntii mai vechi au varfurile rotunjite,tesite. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of NASTEREA GIGANTILOR…

 • NASTEREA GIGANTILORMunti se formeaza in momentul in care doua placi tectonice se ciocnesc,astfel incat rocile aflate la marginea placilor se inalta si se aseaza in cute.Muntii tineri continua sa se inalte.Ei au varfurile zimtate.Muntii mai vechi au varfurile rotunjite,tesite.

 • Muntii de incretirePentru formarea straturilor sedimentare, cateodata mai groase de 10 km , au fost nevoie de peste 10 milioane de ani. Fundul oceanului s-a lasat si s-au format geosinclinale cu suprafete foarte mari de forma unu jgheab.

 • Orogeneza Carpatilor a inceput cu milioane de ani in urma, in mezozoic, cand rocile din care acestia sunt formati s-au sedimentat pe fundul Marii Teth.Caraptii Orientali sa-u format prin orogeneza Alpina (inceputa in Cretacic si terminate in Cuaternar) Vestul grupeei nordice si grupa centrala sa-u format prin eruptii vulcanice in Neoz. Orogeneza caledonica inalta Pod Casimcei(Pod Dobrogei Centrale) format din sisturi verzi(cele mai vechi roci din tara noastra) -orogeneza hercinica.

 • Placile tectonice se deplaseaza anual doar cativa centimetri. Dar daca placile, care poarta pe ele continente, se ciocnesc. rocile aflate pe marginile lor, impreuna cu straturile sedimentare aflate pe fundul marii, se ridica treptat, dand nastere unor noi lanturi muntoase. In intervalele de formare a muntilor (orogenetice) ca urmare a caldurii produse la baza placii, se formeaza magma. Impreuna cu straturile superioare se ridica si marea masa de magma, se modifica sub forma de granit, ceea ce va constitui baza muntilor de incretire.

 • Creasta muntilor Fagaras si zona inalta a Muntilor Iezer au un relief glaciar foarte dezvoltat. Intre muntii Fagaras, Cozia si Lotrului, pe Valea Oltului, se afla depresiunea Lovistei. Muntii Fagarasului s-au ridicat in timpul orogenezei alpine, in perioada cretacica, ultima din era mezozoica; ei sunt formati din roci metamorfice, in majoritatea lor predominand sisturile cristaline. In alcatuirea crestei principale intra roci mediu metamorfozate: sisturi argintii (micasisturi), paragnaise cu intercalatii de amfibolite si calcare cristaline.

 • Unii munti sunt rezultatul activitatii vulcanice, altii insa s-au format din straturi de roci plate, ca urmare a unei presiuni laterale extraordinar de mari, care le misca si le deforma. Muntii vulcanici se forrmeaza acolo unde placile tectonice se departeaza una de cealalta. Cind marile mase de roci se deplaseaza in sensuri opuse, magma fierbinte (roca topita) se ridica pentru a umplie rostul creat si astfeli se formeaza o noua roca cristalina.

 • Perioada de glaciaiune a influenat mult formele munilor, forme care se pstreaz i n prezent. Orogeneza alpin se refer la ultima faz geologic de formare a munilor n istoria globului pamantesc. n aceast perioad au luat natere munii mai tineri. Procesele de orogeneza au avut loc n perioada cretacica, iar faza cea mai accentuat de ncreire cu ridicarea munilor actuali a avut loc n perioada trzie a miocenului i ea cuprinde o perioad ntre 100 i 150 milioane de ani.

 • Vidioclipurihttp://www.youtube.com/watch?v=7LxJ1kyLQRkhttp://www.youtube.com/watch?v=Skmb_efpEUwhttp://www.youtube.com/watch?v=SQZOh3O4Svs&feature=related

 • Stiati ca ?Cel mai inalt varf din lume este Varful Everest,in Munti Himalaya,intre Nepal si China.Are o inaltime de 8848mMuntii Carpatii se mai numesc "Corona Montium" Lantul carpatic incepe la nord de Bratislava si ajunge pana la raul Timok, in Iugoslavia, constituind o prelungire a Alpilor Lungimea Carpatilor o depaseste pe cea a Alpilor, inaltimea lor fiind insa mai mica. Insusi numele acestor munti deriva de la numerosul si puternicul popor liber geto-dacic al carpilor: Karpathos-Horos, conform primelor informatii istorice grecesti.

 • BibliografieEnciclopedia Rao-pamantulwww.google.rowww.youtube.comwww.e-referate.rowww.fagarasonline.roWww.ro.wikipedia.org