montignac intrebari

download montignac intrebari

of 36

Transcript of montignac intrebari

 • 8/4/2019 montignac intrebari

  1/36

  Montignac,Montignac,Montignac

  Intrebarea nr.1:Se absoarbe suficient calciu daca se diminueaza consumul de

  lactate/branzeturi?

  R:Calciul se gaseste in cantitate suficienta intr-o alimentatie echilibrata. Exista calciupeste tot, in toate alimentele si indeosebi in apa de baut. Recomandarea de a consumamulte lactate pentru a satisface necesitatile noastre este fara fundament stiintific. Estedoar un argument comercial inventat acum 50 de ani si care a fost mentinut pana acum cucomplezenta naiva a corpului medical. Studiile epidemiologice pe care le avem de atuncila dispozitie sunt categorice: osteoporoza este cvasi-inexistenta la populatiile care nuconsuma traditional produse lactate. Astfel a fost cazul Japoniei intr-o buna perioada detimp. Invers, tari cum ar fi Finlanda care se numara intre mai mari consumatoare de lapteale planetei sunt campioanele lumii la osteoporoza si la diabet juvenil.Branzeturileafanate sunt intrutotul autorizate in cadrul metodei Montignac.

  Intrebarea nr. 2:Inainte de a slabi, am ezitat intre mai multe diete.Am citit recentun comentariu intr-o revista care spunea ca regimul Montignac nu este decit o

  versiune atenuata a regimului Atkins.Puteti sa ma lamuriti asupra acestui punct?

  R: Timp de mai multe decenii, singurele diete care existau erau cele hipocalorice. Pentruca se credea ca singurul mijloc de a slabi, era de a manca mai putin, si mai ales de asuprima grasimile care sunt foarte calorice. Dr Atkins care a aparut in anii 70 a fostprimul care a pretins ca adevarata problema in ingrasare erau hidratii de carbon(glucidele).Dieta acestuia consta deci in a intezice toate glucidele si a autoriza proteinelesi grasimile "ad libitum", ceea ce a fost considerat in final a fi periculos pe plancardiovascular.Metoda Montignac nu este nici o varianta, nici o versiune atenuata aregimului Atkins.Intrucit este un regim care nu exclude nici o categorie de

  alimente.Contrar dietei Atkins, glucidele chiar sunt recomandate, dar trebuie alese dincele care au un indice glicemic redus. In ceea ce priveste grasimile, ele sunt alese pecriteriul reducerii factorilor de risc cardiovascular.In concluzie, trebuie sa recunoastem caregimul hipocaloric pe de o parte si regimul Atkins pe de alta parte sunt totaldezechilibrate, pentru ca unul suprima grasimile iar altul glucidele.Metoda Monti este inschimb singurul mod alimentar care este total echilibrat.

  Intrebarea nr. 3:Cat timp se poate practica faza 1? As putea trece in faza 2 dar ma

  simt foarte bine in faza 1.

  R: Daca ai cel putin 5 kg de pierdut, e preferabil sa urmezi faza 1 cel putin 3 luni, chiardaca ai pierdut greutatea rapid. Este important de fapt sa-i dai timp sistemului metabolicpentru a functiona normal. Daca ai de dat jos mai mult de 5 kg, este necesar sa ramai infaza 1 o luna in plus dupa pierderea totala a excesului ponderal.Faza 1 este totalechilibrata, puteti ramane in aceasta faza atata timp cat va simtiti bine.

  Intrebarea nr. 4:Cum sa faci distinctia intre grasimile permise si cele nepermise?

  R: Grasimile (lipidele) sunt metabolizate diferit in functie de natura acizilor lorgrasi.Grasimile saturate (carne,unt,lactate integrale ,oua...) sunt foarte usor stocate intucatele nu suporta nici o transformare metabolica.Grasimile mono nesaturate (ulei de

  http://doi4montignac.blogspot.com/http://doi4montignac.blogspot.com/
 • 8/4/2019 montignac intrebari

  2/36

  masline, grasimea de gasca...) au avantajul de a scadea glicemia si nu sunt usor stocabileintrucit ele trebuie transformate.- Grasimile poli nesaturate (omega 3 din peste, uleicanola) sunt foarte greu stocabile, mai mult, metabolismul lor antreneaza un consumenergetic superior continutului lor caloric.

  Intrebarea nr. 5:Cum sa repari abaterile?R:Facem o abatere cind mancam o glucida rea (IG ridicat). Sa repari o abatere, aceastainseamna ca se va incerca ca atunci cand mananci o glucida rea (IG ridicat), sa oneutralizezi. Pentru aceasta, trebuie aplicate doua reguli:

  I-a regula - compensarea: pentru a neutraliza riscul hiperglicemiei, care urmeazaconsumului unei glucide cu IG ridicat, trebuie sa consumi o glucida cu IG mic.Al doileatrebuie deci sa compenseze efectul glicemiant al primului.

  -aII-a regula : anticiparea- pentru ca efectul compensatoriu sa fie eficace, trebuie neaparatca glucidele compensatorii sa fie consumate in prealabil. Exemplu : abaterea voastra va

  consta in consumul de cartofi prajiti. Va fi suficient sa consumati un fel de cruditatiinainte. Obiectivul este de a obtine o rezultanta glicemica a mancarii care sa fie mai micade 50.

  Intrebarea nr. 6:Cum pot calcula indicele glicemic al unui aliment?

  R : Fiecare glucida are un IG precis care este rezultatul unui calcul efectuat ca urmare aunor teste precise. Nu exista posibilitatea ca cineva anume sa faca acest tip de calcul.Singura solutie este de a se face referire la tabloul IG- urilor de pe site.

  Intrebarea nr. 7:Sub ce forma pot manca ovazul? Cum pot manca celelalte

  cereale ,cum ar fi "fulgi" de ovaz,orz,orez sau porumb?

  R:In primul rand trebuie facuta distinctia intre fulgi de ovaz, orz, care sunt grauntelecerealelor stivite, si fulgii anglo-saxoni cum ar fi "cornflakes" care sunt cereale fierte siexpandate. Recomandam a se manca cereale fara a fi gatite (orz, ovaz ). In acest fel se potamesteca cu lapte rece sau caldut (lapte de soia sau de migdale sunt in acest cazrecomandate). Astfel, nu se modifica IG al cerealelor care va ramine sub 50, ideal pentruo mancare glucidica.Dimpotriva, cerealele prelucrate/expandate prin preparare termica auun IG destul de ridicat pentru afi acceptabile, cum ar fi cerealele industriale tip Kellogg ssau Nestle. De asemenea, daca fulgii de ovaz, orz se gatesc (tip terci) IG-ul acestora seridica la 60 sau si mai mult. De aceea sfatul nostru este de a nu se gati.

  Intrebarea nr.8: Cum pot face pentru a urma metoda Montignac care recomanda

  consumul de fibre (linte, paine integrala, fulgi de ovaz, legume verzi) atunci cand am

  un colon iritabil?

  Raspuns :In faza de inceput intens al dietei, un regim de tranzitie fara fibre este intr-adevar necesar: orez alb basmati, paste albe, peste fiert la abur, legume fierte si mixate, sifructe fierte fara coaja. Ceea ce trebuie evitat sunt lactatele, carnurile grase, prajelile,cerealele complete si leguminoasele. Eroarea celor cu probleme de colon este de a

 • 8/4/2019 montignac intrebari

  3/36

  elimina complet fibrele. In afara crizelor, trebuie reintroduse fibrele dar doar progesiv,reintroducind legumele verzi (brocoli, fasole verde) si fructe. Apoi se vor putea consumaincet incet si in doze mici, cereale integrale (paine integrala, completa) si legumeuscate.Pentru a calma durerile si a absorbi gazele se recomanda argila.

  Intrebarea nr.9: In ce fel influenteaza consumul de cafea asupra pierderii in

  greutate? Ce fel de cafea pot sa beau? ("lunga", fara cofeina,frisca...)?

  Raspuns: Cofeina creste usor secretia de insulina. Trebuie de altfel stiut ca o cafea tipfiltru sau "lunga" contine de doua sau trei ori mai multa cofeina decit una expresso.Consumul de cafea fara cofeina este din aceasta cauza recomandat. De asemenea, pentrua avea toate sansele de partea dvs pentru perspectiva unei slabiri in faza I, esterecomandat a se limita, si chiar de a elimina consumul de cofeina.Totusi, cafeaua purarabica poate fi bauta ocazional, tinand cont de continutul sau slab de cofeina. Experientaarata ca aceasta limitare nu mai este necesara in faza II. Daca va place cafeaua cu lapte,

  este recomandat a se servi mai curand lapte semi-degresat.Laptele integral (lichid saupudra) nu este recomandat dar totusi poate fi consumat cu cafea, insa nu la meseleglucidice in faza I. Zaharul este evident interzis. Este mai bine de a se lua obiceiul de a sebea cafeaua sau alte bauturi fara a adauga fructoza sau alt indulcitor.

  Intrebarea nr.10: Am citit cartile lui M Montignac si nu inteleg foarte bine cum sa

  asociez diferitele alimente intre ele. Se vorbeste de diferite tipuri de mese, dar care

  sunt alimentele care pot fi efectiv integrate la aceste mese?

  Raspuns: Metoda Montignac are ca principiu fundamental consumul de glucide cu unindex glicemic mic si mai ales foarte mic care antreneaza raspunsuri glicemice siinsulinice foarte mici. Aceasta are drept consecinta benefica prevenirea ingrasarii si

  evitarea hipoglicemiilor reactionale. Regulile fundamentale de urmat in cadrul metodeiMontignac sunt urmatoarele:- In faza 1 sunt doua tipuri de mese posibile:

  @mese echilibrate protido-lipidice: continand proteine, grasimi (carne, oua, branza,uleiuri...) si glucide. In acest caz glucidele ar trebui sa aiba un IG inferior sau egal cu 35.

  @Mese protido-glucidice: daca glucidele au un IG cuprins intre 35 si 50, nu poate ficonsumata nici o grasime in cursul acelorasi mese, in afara de peste fiert la abur .Laaceasta masa, lactatele eventuale trebuie sa fie de asemenea fara grasimi.

  -In faza 2, echilibrul alimentar al meselor (proteine, lipide, glucide) poate contine toateglucidele al caror IG este inferior sau egal cu 50. Lista cea mai actualizata a IG-uluialimentelor este cea disponibila pe site-ul internet si actualizata regulat, in functie denoile studii stiintifice publicate. Aplicarea acestor principii nu va putea garanta rezultatesatisfacatoare decat daca ansamblul metodei Montignac este urmat corect, dupa cemetoda va fi fost bine inteleasa.

  Intrebarea nr.10 bis:Mananc de regula fructe si legume, dar de indata ce mananc

 • 8/4/2019 montignac intrebari

  4/36

  paine integrala sau alte alimente continand multe fibre, am balonari. Ce este de

  facut?

  R :Daca practicati metoda de putin timp, aceasta se datoreza posibil faptului caorganismul dvs nu este obisnuit cu noua alimentatie (bogata in fibre, contrar alimentatieimoderne) si ar trebuie sa sfarseasca prin a va trece. Introduceti acest tip de alimente

  progresiv. In caz contrar, inseamna ca dvs comiteti greseli in aplicarea metodei. Vasfatuim sa cititi atent o carte recenta si sa consultati raspunsurile care rezuma principiileaplicarii acestei metode.

  Intrebarea nr. 11:Nu inteleg cum trebuie calculata "rezultantal glicemica" al unei

  mese ?

  R: Trebuie facuta media ponderata a indicilor glicemici ai fiecarui aliment . Alta conditie,trebuie intotdeauna ca glucidele cu un index glicemic mic sa fie consumate inainteaglucidei cu IG ridicat.A se vedea cap. 5 al cartii "Mananc deci slabesc"

  Intrebarea nr.12: Nu inteleg de ce nu sunt incluse toate alimentele in tabelul

  indicilor glicemici (cum ar fi carnea) nici de ce anumite alimente au IG egal cu zero

  R: IG - ul masoara ridicarea glicemiei (zahar in singe) dupa consumul unui alimentcontinand zahar sau amidon, adica a unei glucide. Deci, numai alimentele din familiaglucidelor au un index glicemic. Carnea, mezelurile,pasarile,uleiul , care nu sunt glucide,au IG egal cu zero.

  Intrebarea nr. 13: Nu sunt sigur de a fi inteles bine principiile fazei I. Puteti va rog

  sa mi le mentionati?

  Raspuns: Pentru a slabi, trebuie redusa pana la minim secretia de insulina cu scopul de abloca lipogeneza (procesul de constituire a grasimii de rezerva) si a activa lipoliza(procesul de eliberare si de consum a grasimilor de rezerva). Apar deci doua situatii:- fie masa este lipido -proteica (se mai numeste masa lipidica) adica aceasta contineproteine si grasimi (carne,oua,brinza..); in acest caz, glucidele care se vor consuma vortrebui sa aiba un index glicemic (IG) inferior sau egal cu 35- fie masa este glucido - proteica (numita si masa glucidica) adica va fi constituitaesential din glucide al caror index glicemic este intre 35 si 50. In acest caz, vor fiautorizate doar grasimile omega 3 (peste crud sau fiert la abur) si intr-o proportie maimica grasimile mononesaturate (uleiul de masline pe spaghete al dente de ex .). In toatecazurile, pentru faza 1, glucidele cu IG superior lui 50 vor fi excluse.

  Intrebarea nr.14:Ma gandesc sa incep metoda Montignac de indata ce voi fi

  terminat de citit cartea "Maninc deci slabesc". Totusi, timp de mai multi ani, rontai

  mai toata ziua, am mereu impresia unui mic gol in stomac, intre mese. Ce este de

  facut?

  Raspuns: Daca urmati recomandarile cartii, nu ar trebui sa va fie foame intre mese. Inprincipiu, puteti manca mai mult de 3 ori pe zi cu conditia ca sa nu mancati mai mult,

 • 8/4/2019 montignac intrebari

  5/36

  cantitativ, decat ati fi mancat in cursul celor trei mese normale. Daca va este foame peparcursul zilei, puteti manca un mar sau vreo 20 de migdale, nuci sau alune(nesarate,neafumate,nedecorticate). Migdala este o glucida cu index glicemic foartescazut care contine si proteine, este deci foarte eficace pentru a calma o mica criza defoame. In caz extrem, puteti sa mancati in acelasi timp si 1-2 patratele de ciocolata cu mai

  mult de 70% cacao.

  Intrebarea nr.15: Practic metoda Monti de mai mult de un an. Sunt insarcinata de 3

  saptamini si mi-ar placea sa continui sa aplic principiile alimentare ale dietei Monti

  in timpul sarcinii. Ce se va intimpla cu alaptarea?

  R:Metoda Montignac este perfect compatibila cu maternitatea si alaptarea. Varecomandam cartile :" Combaterea obezitatii la copii" si "Metoda Montignac pentrufemei". Sarcina este un factor de incetinire a slabirii din cauza tulburarilor hormonale.Daca aplicati metoda Montignac in timpul sarcinii si alaptarii, veti reveni in mod cert la

  talia dvs de fata (numai daca nu exista factori de rezistenta deosebiti la slabire). Dacaapoi urmati faza II, va veti putea pastra pierderea in greutate.

  Intrebarea nr.16:Sunt la dieta Montignac de 15 zile si am pierdul 2 kg in prima

  saptamina, apoi 200 gr pina in prezent. In timpul pierderii in greutate, mi se

  intimpla des sa iau 100 la 200 gr inainte de a re-pierde 300 gr a doua zi.Este

  normal?

  R: Este absolut normal sa pierdeti, apoi sa luati, apoi repierde, in masura in care diferentaconsta in citeva grame. Este suficient sa te cintaresti o data pe saptamina, dimineata penemincate, si nu zilnic, dimineata si seara.

  Intrebarea nr. 17: Urmez principiile fazei I a metodei Montignac de acum 4 luni.

  Am pierdut cca 8 kg in primele luni, dar de 3 saptamini greutatea mea stagneaza.

  Imi ramin inca 4 la 5 kg de pierdut totusi. De ce aceasta incetinire?

  R:Este normal ca organismul dvs sa aiba pofta sa faca o pauza dupa ce a pierdut rapidprimele kg. Trebuie perseverat si pierderea se va relua in curand, chiar daca ritmul estemai lent pentru ultimele kg. Alte recomandari:- limiteaza consumul de lactate proaspete(lapte, iaurt, brinza alba)- ia cina foarte usoara: cu numai citeva fructe ,repartizind ceea cear fi trebuit sa maninci la cina asupra celorlalte mese.Adica vei minca la micul dejunmasa pe care ar fi trebuit sa o fi luat cu o seara inainte.Nu este vorba de a minca maiputin, dar de a repartiza mincarea asupra meselor cind cheltuiala energetica este maiimportanta.

  Intrebarea nr. 18:Sunt surprinsa de indicele glicemic al nucilor. Este IG-ul lor atit

  de mic intr-adevar?Cum le pot consuma?

  R:Alunele,migdalele, nucile,arahidele, sunt glucide cu un IG foarte mic(15). In concluzie,ele pot fi consumate in faza 1. Totusi ele contin de asemenea si grasimi, de aceea serecomanda a fi evitate la o masa glucidica.

 • 8/4/2019 montignac intrebari

  6/36

  Intrebarea nr. 19:Urmez principiile metodei Montignac de o saptamina numai si nu

  reusesc sa scap de senzatia de hipoglicemie (de care sufar de mai multi ani) dupa o

  ora sau doua de la micul dejun sau dejun. Ce ma sfatuiti sa fac?

  R:Metoda Montignac are drept principiu fundamental consumul de glucide cu indexglicemic mic si mai ales foarte mic, care antreneza raspunsuri glicemice si insulinicefoarte slabe.Aceasta are drept consecinta benefica prevenirea luarii in geutate si evitareahipoglicemiilor reactionale. Daca sunteti mereu obosite, aceasta este pentru ca facetimereu hipoglicemie.Acasta inseamna ca ati fost foarte dependenta de zahar. Trebuie decitimp pentru ca organismul dvs sa fie dezintoxicat si sa-ti gaseasca un echilibru normal.Nu veti reusi decat perseverind, in asa fel incit sa fortati organismul sa fabrice propriulsau zahar atunci cind il veti fi obisnuit sa -i aduceti incet incet din nevoile sale.Totusilipsa de rezultate ar indica faptul ca hipoglicemia ar putea avea alta cauza. Consultul unuispecialist ar fi deci necesar.

  Intrebarea nr. 20:Am inceput metoda acum trei saptamini. Am pierdut 3 kg in

  prima saptamina, dar n-am pierdut nimic dupa aceea, desi urmez cu scupulozitate

  faza 1.De ce?

  R: Pot fi mai multe cauze ale acestei rezistenta la slabire:

  -Varsta, accentuala de eventuale probleme hormonale. Cu cit se imbatrineste, cheltuialaenergetica a meselor (metabolismul bazal) este mai mica .

  -Faptul de a urma in paralel un tratament medical: numeroase medicamente reduccheltuiala energetica (metabolismul bazal) sau stimuleaza secretia de insulina.

  Vezi:http://www.montignac.com/fr/lettre_information_1juin2005.phpProbleme patologice anexa care interfereaza (hipotiroidia, disfunctii hormonale,stresexcesiv...)

  -Faptul de a fi urmat anterior si periodic regimuri restrictive, hipocalorice. Aceasta facesa fie necesar mai mult timp pentru a modifica echilibrele metabolice care conduc laslabire.Consumul excesiv de produse lactate proaspete (care nu trebuie sa depaseascaechivalentul a 2 iaurturi pe zi) etc .Trebuie deci facut un control complet pentru a sti. Metoda Montignac da rezultateimportante in 85% din cazuri. Cazurile de rezistenta (mai frecvente la femei) sunt denatura individuala. Experienta totusi a demostrat ca in anumit cazuri de rezistenta laslabire, este suficient de a avea rabdare si de a astepta mai multe luni pentru caorganismul sa-si regaseasca noul echilibru pentru a obtine rezultate.Pe de alta parte, se poate ca si urmatoarele cazuri sa fie responsabile de rezistenta laslabire:-proasta aplicare a metodei Montignac-atingerea unui echilibru ponderal considerat ca fiind satisfacator pentru organism.Este imposibil sa devii chiar slab/a!

  http://www.montignac.com/fr/lettre_information_1juin2005.phphttp://www.montignac.com/fr/lettre_information_1juin2005.php
 • 8/4/2019 montignac intrebari

  7/36

  Astfel, una sau mai multe cauze combinate pot fi la originea absentei unui rezultat sau aunor rezultate nesatisfacatoare.

  Intrebarea nr. 21:Sunt vegetariana si urmez metoda Montignac de 2 saptamini. Nu

  stiu inca foarte bine cum sa-mi administrez aportul necesar de proteine pentru a nu

  avea carente.-R : Daca nu mincati doar carne, metoda Montignac va este perfect accesibila. De fiecaredata cind ea propune carne, o puteti inlocui cu oua, brinza sau peste. Problemavegetarienilor este ca proteinele vegetale nu sunt atit de bogate (in afara de soia) dar inplus sunt bine asimilate.De aceea trebuie sa mincati cel putin un ou pe zi (fiert tare de ex)ca si brinza bogata in proteine (parmezan,de ex) cind esti vegetarian.Pentru a fi eficace,metoda Montignac trebuie sa respecte echilibrul urmator: 30% proteine, 30% grasimi(mono si polinesaturate) si 40% glucide.Daca masa dvs este glucidica, sunt doua situatii:-fie glucidele au un index glicemic inferior sau egal cu 35 (ex. linte...)atunci le putetiservi cu lipide (ex. ulei de masline...) ;

  -fie glucidele au un index glicemic superior lui 35 (ex. orez, gris...),in acest caz nu vatrebui sa consumati grasimi ( in afara de grasime de peste) dar puteti in schimb consumaproteine fara grasime (albus de ou, brinza/iaurt o%)

  Intrebarea nr. 22:De ce nu este recomandat a se consuma prea multe lactate

  proaspete , atita timp cit acestea au un indice glicemic scazut? (30/35)?

  R:Pentru majoritatea glucidelor, indicele glicemic antreneaza un raspuns insulinicproportional. Astfel incat, daca produsul are un IG scazut, raspunsul sau insulinic va fi deasemenea mic. Majoritatea produselor au un index insulinic (II) proportional cu IG-ul lor.

  Exista totusi o exceptie: lactatele proaspete (iaurt, brinza alba) care au un IG mic,dar unII ridicat. Trebuie deci sa fie consumate in cantitate mica, caci desi au un IG scazut,continutul lor in zer antreneaza un raspuns insulinic critic. Idealul este deci de a nu depasiechivalentul a 2 iaurturi pe zi. Este deci mai bine sa mananci branzeturi care nu comportazer, cum ar fi branzeturile afanate.Pe de alta parte, produsele lactate fara grasime trebuieconsumate in cursul unei mese dominant glucidice (inclusiv micul dejun). Lactateleintegale si branzeturile afanate vor fi consumate in cursul meselor protido-lipidice.

  Intrebarea nr. 23:De ce trebuie sa fac diferenta intre paine integrala si paine

  completa?In cartierul meu nici un brutar nu face paine integrala, pot s-o inlocuiesc

  cu painea multi-cereale?

  R:O faina integrala este cea care contine in totalitate componentele boabei de grau.Brutarii ( cu doar mici exceptii) nu sunt capabili sa va propuna acest tip de produsintrucat morile de la care se aprovizioneaza nu produc aceasta faina( integrala). Ei nucunosc decat faina completa al carei indice glicemic este foarte apropiat de faina alba.Painea completa este facuta deci din faina industriala care este un pic mai putin rafinatadecat faina alba, dar de asemenea, adeseori, cu faina alba in care s-au adaugat cevatarate.... Painea cu cereale (oricare ar fi ea,indiferent de numele care-l poarta) este

 • 8/4/2019 montignac intrebari

  8/36

  fabricata din fainuri tot asa de rafinate ca si faina de grau. Ca sunt 4, 5, sau 25 de cerealeintr-o paine,asta nu schimba nimic, numai daca cerealele sunt brute si nerafinate, ceea ceeste rar cazul. Singurul loc unde veti putea gasi adevarata paine integrala sunt magazinelede produse dietetice (naturiste). Alegeti de preferinta painea integrala realizata cu maianaturala intrucit aceasta din urma contribuie de asemenea la scaderea indicelui glicemic.

  Intrebarea nr. 24:De ce spaghetele sunt permise, dar nu si alte tipuri de paste, cum

  ar fi scoicile etc? De ce trebuie consumate numai" al dente"? In timpul unei excursii

  in America de Nord, am remarcat ca nici un fel de paste nu erau produse din grau

  dur, nu sunt recomandate in acest caz?

  R:In ceea ce priveste pastele, singurele paste acceptabile sunt cele "plastifiate" sau"extrudate", cum ar fi spaghetele, tagliatelele,fideaua. Ele pot fi produse din diferitecereale (in special din grau dur) si trebuie sa fie fierte "al dente". "Extruderea" este unprocedeu de fabricare mecanic prin care un material pus sub presiune este constrans satraverseze o filiera care ii va da forma unui profil de mare lungime.Pastele industriale

  sunt produse de aceasta maniera inainte de a fi uscate.Acest procedeu lasa un strat finprotector asupra pastei care impiedica amidonul de a fierbe prea mult si deci ca IG- ul sacreasca prea mult la fierbere. Din acest motiv trebuie fierte "al dente".

  Intrebarea nr. 25:Imi place sa beau vin la masa. In ce masura pot bea vin rosu?

  R :Vinul (alb si rosu) si sampania nu sunt glucide. De aceea ele nu au index glicemic.Totusi, in cantitate excesiva, vinul, ca toate alcoolurile, antreneaza hipoglicemii carefavorizeaza "ciuguleala".De altfel, este recomandat de nu se bea mai mult de un pahar devin pe zi in faza I, intrucit obiectivul este slabirea. In faza II, vinul (rosu de preferinta) sisampania pot fi baute in limitele unui singur sau 2 pahare la o masa, la sfirsitul acesteia.

  Berea si cidrul (brut, fara zahar) pot de asemenea sa fie consumate in aceste conditii.

  Intrebarea nr. 26:Laptele de "soia" si de migdale sunt compatibile cu faza I, desi

  sunt in general indulcite?

  R :E adevarat ca in general laptele de soia, de migdale, de ovaz, de alune, contin zahar sichiar des si maltodextrina. Totusi proportia acestor doua ingrediente este suficient deslaba pentru a fi in mare parte neutalizata de catre prezenta importanta a proteinelor.Indexul glicemic al acestora este deci de cca. 30

  Intrebarea nr. 27:De ce recomandati a se manca fructele uscate (migdale, arahide,

  alune etc) mai curind nesarate?

  R:Pentru ca excesul de sare favorizeaza retentia apei si absorbtia intestinala a glucozei sicontribuie astfel la ingrasare.

 • 8/4/2019 montignac intrebari

  9/36

  Intrebarea nr. 28:De ce slabirea este mai lenta a doua oara?

  R:Slabirea este mai lenta intrucit de indata ce ne intoarcem la vechile (proaste) obiceiurialimentare, organismul, caruia nu-i plac schimbarile, resimte o noua frustrare care-l incitasa opuna rezistenta atunci cind il fortam, inca odata, sa revina inapoi. Faza II a metodeiMontignac, care indica modul cum trebuie sa gestionam abaterile, prin sistemul

  "compensari/anticipari" permite evitarea instalarii acestui risc de rezistenta.

  Intrebarea nr. 29:De ce nu se face si un tabel cu indicii insulinici (II) ai alimentelor?

  R:Aceasta informatie nu este chiar indispensabila si poate fi sursa unor confuzii. Pentrumajoritatea glucidelor, IG antreneaza un raspuns insulinic proportional.Astfel incat, dacaprodusul are un IG mic, raspunsul sau insulinic va fi de asemenea mic.Exista totusi exceptii :lactatele proaspete (iaurt, branzeturi albe) care antreneaza un raspuns insulinic mai maredatorita continutului lor in lactoser , aceasta este explicata la raspunsul nr. 22;

  orezul basmati pentru care raspunsul insulinic este mic in ciuda indicelui sau glicemicmijlociu

  Intrebarea nr.30:De ce putem consuma ciocolata neagra, in timp ce ciocolata cu

  lapte si cea alba nu sunt recomandate? Ca regula generala, regimurile interzic pur

  si simplu toate tipurile de ciocolata, fara vreo distinctie.

  R:Ceea ce face interesul pentru ciocolata este continutul de cacao. Ciocolata alba nucontine , iar cea cu lapte foarte putina. Amindoua contin in schimb mult zahar. Ciocolatacu 70% cacao are un indice glicemic foarte scazut (25) In aceste conditii, poate fi

  mancata in fazele I si II. Doua sau trei bucati, de ex, la sfirsitul fiecarei mese. Se poateface de asemenea un desert, consumandu-le cu cateva migdale sau alune.Cacaoa continemulte fibre solubile, acestea din urma contribuie la scaderea indicelui glicemic alciocolatei cu 70% cacao. Din acest motiv are un indice glicemic scazut, in ciudacontinutului sau in zahar care este astfel neutralizat.Compozitia ciocolatei negre decalitate (spre deosebire de ciocolata industriala produsa de firmele anglo-saxone) estesimpla: unt de cacao, pasta de cacao, zahar, vanilie si un emulsifiant. Aceasta simplicitatecere produselor de o mare calitate o munca elaborata. Fabricantii de ciocolata ai marilorindustrii pot astazi inlocui aceste ingrediente de calitate cu materii grase vegetale, cum arfi untul de karite si uleiul de palmier, care au un cost de productie mai scazut si permit sasa fabrice o pasta mai rezistenta la caldura. Aceasta diferenta de compozitie antreneazainevitabil necesitatea de a face distinctie intre produsele cu mare continut in cacao(ciocolata compusa din 70% cacao) si produse compuse din alte lucruri cu un continut incacao simbolic.

  Intrebarea nr.31:Proteine, glucide, lipide, acestea sunt pentru mine cuvinte

  barbare...Nu cred ca stiu sa asociez alimentele cum trebuie. Mi-e greu sa clasific

 • 8/4/2019 montignac intrebari

  10/36

  alimentele in aceste categorii.Exista vreo metoda de a le repera?

  R:Glucidele (sau hidratii de carbon) sunt molecule metabolizate de catre corp in glucoza .Indicele glicemic masoara cresterea glicemiei (zahar in singe) dupa consumul unuialiment continand zahar sau amidon, adica a unei glucide. Deci singurele alimentele dinfamilia glucidelor au un IG (index glicemic).Se regasesc in aceasta categorie in special:

  painea, toate cerealele, cartofii, orezul, fructele, legumele verzi si leguminoasele (linte,fasole uscata, soia,naut) .Proteinele sunt un ansamblu de acizi aminici. Proteinele au functii diferite in organism.Consumul lor contribuie la senzatia de satietate. Le gasim in toate carnurile (pasare,vita,oaie,porc),in mezeluri,oua si brinzeturi.Lipidele sunt materii grase care sunt continute in alimente. Aceasta categorie cuprindeuleiuri, unt, untura,smantina. Majoritatea alimentelor sunt combinatii de glucide, lipide siproteine, dar cantitatea dominanta dintr-unul sau altul din cele trei elemente este cea careva conduce la clasificarea intr-o anumita categorie. De ex, laptele contine putina grasime(3,5%) dar multa lactoza (sau zahar al laptelui) . Il consideram deci o glucida.Pe de altaparte, carnea de pui contine un pic de grasime dar multe proteine.Va fi deci clasificata la

  categoria proteine.

  Intrebarea nr. 32:Pot consuma produse cu indulcitori fara limita, pentru ca nu

  contin zahar(cum se indica pe ambalaj)? Ma gandesc cu deosebire la bauturi

  racoritoare, gen cola.

  R:Produsele cu indulcitori sunt de evitat ca regula generala. Teoretic, se pot consumaindulcitori. Dar studiile au aratat ca indulcitorii chimici au avut ca efect crestereaanormala a glicemiei la masa urmatoare.Alt inconvenient al indulcitorilor de sinteza este ca intretin artificial o dependenta de

  dulce. Trebuie deci limitat consumul.

  Intrebarea nr. 33:Pot manca fructe uscate in faza I si II? In ce moment al zilei sunt

  recomandate?

  R: Numai smochinele,caisele si prunele uscate au un index glicemic mic,dimpotrivacurmalele si stafidele trebuie evitate. Fructele uscate pot fi mancate la micul dejun cucereale sau la sfirsitul mesei.Ele sunt in mod deosebit indicate inainte, in timpul sau dupaun efort muscular in timpul unei activitati sportive. Consumate cu migdale pot deasemenea sa constituie o gustare foarte energetica, al carei IG este foarte mic..

  Intrebarea nr. 34:Pot inlocui laptele de vaca cu lapte de soia sau migdale? Dar alte

  produse pe baza de soia?

  R: Laptele de soia, migdale,alune,orz, sunt perfect compatibile cu metoda Montignac fazaI si II, atat la mesele lipidice cat si la cele glucidice. Pot de asemenea fi consumate subforma de bauturi intre mese. Totusi, gustul acestora nu este intotdeauna placut si multi

 • 8/4/2019 montignac intrebari

  11/36

  producatori adaoga sirop de grau/porumb si zahar. De asemenea laptele de migdalecontine adeseori zahar si maltodextina.Cu toate acestea,indicele glicemic al acestorlactate ramane foarte mic (30).Consumul de iaurt sau creme de soia pleaca de la acelasiprincipiu.

  Intrebarea nr. 35:Pentru ca alcoolul are un IG =0, pot sa-l consum oricind?

  R: Alcoolul nu are un IG propriu. El este utilizat drept carburant de catre organism,care-larde prioritar. Aceasta inseamna ca in timpul unei mese prea "udate", alcoolul este utilizatcu prioritate in detrimentul energiei aduse de catre lipide si glucide, care, in acest fel, autendinta de a fi stocate in loc sa fie normal consumate (arse). Whisky, ginul,romul, vodcasi alte bauturi alcoolice "tari" sunt total nerecomandate. Ele contribuie la ingrasare. E maibine sa bei doua pahare de vin rosu,dar la sfirsitul mesei.I 36:Care sunt cantitatile admise la o masa? Am inteles din cartile lui Michel Montignacca poti sa maninci pina iti potolesti foamea, dar se poate intr-adevar manca fara a cantari

  alimentele daca vrei sa slabesti?R: Metoda Montignac nu indica cantitati in masura in care experienta arata ca bunaalegere a glucidelor cu IG scazut, ca si un aport protidic suficient, induc rapid senzatia desatietate. La inceput, ar fi bine totusi sa se limiteze la portii normale adica acelea deexemplu care se mananca in Franta, care sunt adeseori de 1 pina la 3 ori inferioare celorcare se servesc in restaurantele din SUA.

  Intrebarea nr. 36:Care sunt cantitatile admise la o masa? Am inteles din cartile lui

  Michel Montignac ca poti sa mananci pana iti potolesti foamea, dar se poate intr-

  adevar manca fara a cantari alimentele daca vrei sa slabesti?

  R: Metoda Montignac nu indica cantitati in masura in care experienta arata ca bunaalegere a glucidelor cu IG scazut, ca si un aport protidic suficient, induc rapid senzatia desatietate.La inceput, este bine totusi a se limita la portii normale, adica cele care semananca in Franta, care sunt adeseori de 2 la 3 ori inferioare celor care se servesc inrestaurantele din SUA.

  Intrebarea nr. 37:Care sunt branzeturile afanate recomandate? Se pot manca fara

  distinctie la o masa glucido-protidica in faza 1?

  R: In faza 1, brinzeturile afanate nu pot fi consumate decat la o masa unde glucidele auun IG inferior sau egal cu 35.Aceasta regula se aplica atit brinzeturilor din lapte crud saupasteurizat, cat si pastelor moi sau dure, sau branzeturilor din lapte de capra,oaie sauvaca.

  Intrebarea nr. 38:Ce este sarcina glicemica?

  R: Sarcina glicemica este o notiune complementara care permite mai multa precizie in

 • 8/4/2019 montignac intrebari

  12/36

  alegerea alimentelor.Ea se calculeaza inmultind continutul in glucide pur (la 100 gr) cuIG, apoi impartind totul la 100.

  exemple: ALIMENT - continut in glucide pur - IG - sarcina glicemicaMORCOV FIERT - 6 - 85 - 5,1

  LINTE VERDE - 20 - 25 - 5FRUCTOZA - 100 - 20 - 20

  In exemplul de mai sus, sarcina glicemica relativizeaza deci IG -ul morcovilor, care sepot deci manca in faza I, in timp ce fructoza care are un indice glicemic foarte mic are osarcina glicemica foarte mare, ceea ce insemna ca nu putem minca decit o cantitateredusa. O pagina se va crea ulterior pe acest site pentru explicatii. Totusi aceasta notiuneeste un pic complicata si nu chiar indispensabila.

  Intrebarea nr.39:Daca am inteles bine, trebuie saaplicam metoda toata viata,pentru a fi siguri ca nu ne ingrasam la loc?

  R: este important sa pastram bazele obiceiurilor alimentare ale acestei metode.Dacarevenim in totalitate la obiceiurile alimentare anterioare, aceleasi cauze vor generaaceleasi efecte si riscam sa ne ingrasam din nou. Metoda comporta ocazia de a negestiona abaterile in faza II, cu scopul de a nu risca o reluare in greutate si de a pastratoate beneficiile unei alimentatii sanatoase, variate si echilibrate.

  Intrebarea nr. 40:O prietena, care practica si ea metoda Montignac, m-a sfatuit sa

  nu mananc fructele ca desert dupa masa. Eu nu am luat niciodata aceasta precautie

  fara ca totusi sa remarc consecinte negative in eficacitatea metodei. Ce-i cu asta de

  fapt?

  R: Anumite persoane au tendinta de a suferi balonari mancind fructe proaspete la sfirsitul

  mesei.Le este deci recomandat de a le manca pe stomacul gol cu 15 minute inainte demicul dejun sau alta masa. Fructele fierte, care au pierdut posibilitatea de a fermenta, potin schimb sa fie consumate la sfirsitul mesei. Este de asemenea cazul fructelor rosii sialte" fructe de padure " (fragi, capsuni, afine...) al caror risc de a fermenta este inexistent,avand in vedere continutul lor foarte redus in zahar. Pentru cei care nu au probleme deaceasta natura, fructele al caror IG este compatibil cu metoda Montignac pot fi mancateproaspete sau fierte in orice moment al zilei.

  Intrebarea nr. 41:Zaharul adaogat in anumite preparate de carne sau conserve cum

  ar fi carnea tocata,carnati, are vreun impact asupra indicelui glicemic al

  alimentului?

  R:Un anumit numar de alimente (carne,mezeluri,conseve) pot eventual contine zahar. Darin afara de exceptii (dulceturi) acest continut este foarte mic (1 la 3%). De aceea putemsa-l consideram neglijabil, cu conditia totusi ca aceste produse "industriale" sa nuconstituie baza alegerii alimentelor.

  Intrebarea nr. 42:Se poate manca ciocolata in fiecare zi?

 • 8/4/2019 montignac intrebari

  13/36

  R :Se poate manca ciocolata cu mai mult de 70% cacao in fiecare zi cu max. 30 la 40gr/zi (adica 1/3 sau l/4 de tableta, a se consuma de preferinta la sfarsitul mesei)

  Intrebarea nr. 43:In magazine, nutritionistii sau dieteticienii definesc mereu regimulMontignac ca fiind disociat. Dupa ce am citit atent cartea Montignac, si dupa ce am

  aplicat-o cu succes, realizez ca aceasta definitie este intrutotul inexacta. De ce?

  R: De la inceputul succesului metodei Monignac, la inceputul anilor 90, nutritionistii s-ausimtit agresati de aluziile lui Michel Montignac care aratau ca regimuril hipocalorice pecare le prescriau erau ineficace si periculoase. De aceea au incercat, prin media, sacaricariturizeze metoda Montignac,incadrand-o in categoria dietelor disociate, undedovezile stiintifice sunt ca si inexistente.Era pentru ei cea mai buna metoda de amarginaliza si a evita sa se efectueze o dezbatere serioasa asupra bazelor reale, care suntindicii glicemici, o notiune stiintifica pe care o ignorau la acea data, si de care nici nuvoiau sa vorbeasca. Cea mai buna definitie care se poate da metodei Montignac este

  urmatoarea: este un mod alimentar ne-restrictiv, bazat pe alegerea alimentelor care aucapacitatea de a reduce insulina, hormonul ingrasarii.Glucidele sunt alese in functie deindicele lor glicemic, lipidele plecand de la natura acizilor lor grasi iar proteinele infunctie de originea lor. Nu exista loc in aceasta definitie pentru o pseudo-disociere

  Intrebarea nr.44: Cum stim daca un produs lactat contine zer ? Care sunt deci

  iaurturile si branzeturile albe pe care trebuie sa le cumparam?

  Raspuns: Produsele lactate care contin zer sunt toate acelea care contin integralitatealaptelui de la originea lui :- laptele (intreg sau smantanit, cu sau fara lactoza) ;- iaurtul ;

  - branzeturile albe batute si cremoase.Cu alte cuvinte,toate branzeturile albe care nu au fost complet scurse . Anumitebranzeturi albe se prezinta intr-un recipient care serveste scurgerii . Trebuie deci sa segoleasca cu regularitate apa din acestea si sa le scurgem la maximum. Toate branzeturiledin pasta dura (afanate) au fost debarasate de zer (lactoserum). Este cazul branzeiCamembert si mai ales al cascavalului.

  Intrebarea nr.45: Daca trebuiesc suprimate toate lactatele proaspete iar

  branzeturile preparate pot fi nerecomandate din cauza sarii care ridica

  tensiunea.prin ce sa inlocuim aportul de calciu indispensabil, evitand o

  concentrare excesiva a potasiului in sange?

  Raspuns:Nu se pune problema de a suprima toate lactatele. Trebuie doar sa se evite unconsum excesiv ceea ce este adeseori cazul la anglo-saxoni si la scandinavi, la careconsumul de lapte si produse lactate este foarte ridicat ( de 4 ori mai mult decat in Franta).Puteti sa continuati fara grija sa mancati un iaurt pe zi (pentru beneficiile fermentilorlactici) si un pic de branza scursa nesarata. Aportul de calciu se face din alte alimente. Cudeosebire din legumele verzi (varza, broccoli) dar si din consumul de migdale. Sa se beade asemenea apa minerala care are calciu, inclusiv apa de la robinet, este mai mult decat

 • 8/4/2019 montignac intrebari

  14/36

  suficient.Istoria necesitatilor de calciu din produsele lactate este un mit inventat pentru lobby-ulindustriei lactatelor, ca argument comercial. Dovada este ca popoarele asiatice care nuconsuma nici un produs lactat nu cunosc osteoporoza. In ceea ce priveste riscul de excesde potasiu, acesta exista mai ales in caz de hiperinsulinemie.

  Intrebarea nr.46:In final, ce este cu iaurturile? Trebuie sa le suprimam total si sa le

  inlocuim cu produse pe baza de soia cu riscul de a consuma OMG-uri?

  R: A manca un iaurt pe zi este perfect acceptabil. Aceasta pemite de a profita de aspectulbenefic care este dat de continutul in fermentii lactici. Puteti de asemenea sa consumatiiaurturi pe baza de soia.In mod normal, doar soia destinata alimentatiei animalelor poate eventual sa continaOMG-uri, dar nu soia cu care sunt facute iaurturile.

  Intrebarea nr.47:Tutunul are vreo influenta asupra calitatii regimului?

  R: Fumatul creste cheltuiala energetica intrucat corpul utilizeaza energie pentru a sedebarasa de otrava care este nicotina. De altfel, nicotina este un inhibitor al secretiei deinsulina.Renuntara la tigara are drept consecinta incetarea de a cheltui energie suplimentara sieliberarea hiperinsulinemiei latente care era inhibata de nicotina. Oricum ar fi insa, esterecomandat a se renunta la tigara si urmarea metodei Montignac tocami ca poate saprevina luarea in greutate care insoteste renuntarea la tigara.

  Intrebarea nr. 48 :Cu ce pot inlocui amidonul de porumb si faina pentru a face

  sosuri?

  Raspuns: Cu agar-agar.

  Intrebarea nr.49 :Se poate urma un tratament homeopatic, in care gelulele sunt

  imbricate in zaharoza ?

  Raspuns: Da, pentru ca zaharul pe care acestea il contin nu este in cantitate suficientapentru a avea un impact indezirabil asupra glicemiei.

  Intrebarea nr.50: Care este natura exacta a untului de cacao si a altor componente

  grase ale ciocolatei negre? Parerile difera. Este vorba de grasimi saturate,

  nesaturate, polisaturate? Care este natural or exacta?Raspuns:In untul de cacao se gasesc circa:- 60% acizi grasi saturati (34% acid stearic si 28% acid palmitic)- 3% acizi grazi polinesaurati, mai ales constituiti de acidul linoleic- 35% acizi grasi mononesaturati in mod essential constituiti din acid oleic.

  Aceasta poportie importanta de acizi grasi saturati ar putea parea nelinistitoare, dar Keysa demonstrate ca in momentul degestiei lor, acidul stearic sufera modificari chimice si setransforma in acid oleic. In final, ceea ce va trece in sange este:- 28% acizi grasi saturati- 3 % acizi grasi polinesaturati

 • 8/4/2019 montignac intrebari

  15/36

  - 69% acizi grasi mononesaturati

  Intrebarea nr.51:Sarea ingrasa?

  Raspuns: Sarea este teoretic neutra in cresterea masei de grasime.Dar cum poate fi

  responsabila de retentia excesiva de apa, greutatea corpului poate sa fie afectata.Stim de altfel ca sodiul care este unul din componentele sarii, intervine in procesul deabsorbtie intestinala a glucozei. Fara ca fenomenul sa fi fost demonstrat, ipoteza ca unexces de sare contribuie la cresterea absorbtiei de glucoza, deci ar putea i favoriza luareain greutate, este intrutotul logica. De asemenea se poate considera ca diminuareaconsumului de sare ar putea indirect sa favorizeze slabirea, reducand absorbtia intestinalaa glucozei. Se stie de altfel ca sarea stimuleaza apetitul, antrenand o satietate mai mica.

  Intrebarea nr. 52:Imi place mult bucataria asiatica. Care sunt alimentele pe care le

  pot manca fara a ma abate de la regim?

  Raspuns: Bucataria japoneza este o buna alegere.Preparatele sunt intrutotul acceptabile

  (chiar daca au un IG de 55) intrucat contin peste crud (omega 3) si adeseori alge. Trebuietotusi consummate in cadrul unui echilibru alimentar de tip japonez: cu alge, necesarepentru a scadea rezultanta glicemica a mesei care are tendinta de a creste datoritaorezului,Daca nu mancati si alge in acelasi timp, mai bine mancati sashimi.Sosul de soia este acceptabil, dar fiti atenti la marca. Produsele vandute in marea lormajoritate contin in general amidon modificat si alte zaharuru.Nu va recomandam bucataria chineza, putin compatibila cu metoda, deoarece aceastacontine, majoritar, prea multe grasimi satuate (prajeli indigested) dar si zahar.

  Intrebarea nr. 53 : Ce parere aveti de gatirea la microunde?

  Raspuns:Oamenii de stiinta oficiali considera ca , in afara de riscurile de scurgerile de

  unde elecromagnetice care pot exista la cuptoarele mai vechi, si in stare proasta, gatirea lacuptorul cu microunde nu prezinta vreun pericol pentru sanatate.Aceasta luare de pozitie favorbila lobby-ului de electrocasnice, este foarte contestata decatre alti specialisti intre care si numerosi medici.Intrucat pentru acestia, microundele antreneaza o profunda modificare a structurii vitale aalimentului. Nutrientii ar fi denaturati in sensul ca organizarea moleculara ar fi total datapeste cap. De ex grasimile ar trece de la forma cis (benefica organismului) la formatrans (daunatoare) . Proteinele ar fi denaturate, ceea ce ar face ca acizii aminici sa nu-simai poata indeplini functia lor.Un studiu publicat in 1991 de catre profesorul Blanc de la Institutul de tehnoclogie de laUniversitatea din Lausanne (Elvetia) arata ca faptul de a consuma alimente gatite lamicro-unde de catre cobai in timp a condus la modificarea formulei sanguine (scadereaprocentului de hemoglobina, a colesterolului bun HDL, cresterea radicalilor liberi)conducand la o degenerescenta accelerate a organismului si deschizand usa cancerului.Lobbi-ul fabicantilor de produse electromenajere a obtinut apoi de la tribunalele dinElvetia interdicatia ca cercetatorii sa difuzeze concluziile studiilor lor pana cand nu vor fifacut noi studii care sa confirme sau sa infirme aceste declaratii.Fiind deci in dubiu, e mai prudent sa se utilizeze cat mai putin posibil micro-undele simai ales sa nu se reancalzeasca alimentele pentru copii mici, mai ales biberonul.

 • 8/4/2019 montignac intrebari

  16/36

  Intrebarea nr.54 :Am fost diagnosticata cu ovare polichistice care antreneaza un

  hiperinsulinism si rezistenta la insulina, metoda dvs credeti ca m-ar putea ajuta?

  Raspuns:Patologia dvs, "sindromul ovarelor polichistice" (sau SOP) are in general dreptconsecinta (intre altele) de a stimula excesiv secretia de insulina conducand astfel la

  hiperinsulinism, ceea ce se traduce printr-o ingrasare excesiva. Urmarea metodeiMontignac are chiar efectul acesta, de a diminua hiperinsulinismul, si de a permitereducerea greutatii corporale. Metoda Montignac poate deci sa va ajute in primul rand sapreveniti o ingrasare suplimentara. Dar in timp, ea poate de asemenea sa va ajute sapierdeti cateva kg. Va va lua din pacate un pic mai mult timp decat daca n-ati fi avut SOP

  Intrebarea nr. 55 :Am hipotiroidie, din pacate aceasta ma face sa ma ingras mai

  mult...Tocmai am inceput metoda dvs, aveti vreun sfat pentru a ma ajuta sa slabesc

  mai bine, in ciuda acestei probleme de sanatate?

  Raspuns: Va sfatuim sa aplicati strict faza 1 la inceput (sa nu consumati decat glucide cuIG inferior sau egal cu 35). Odata pornita pierderea de greutate (aceasta poate sa ia un

  anumit timp), veti putea sa reveniti la principiile celor doua mese descrise si sa consumatiglucide cu IG intre 35 si 50.

  Intrebarea nr. 56 :Paralel cu aplicarea metodei Montignac ( -12 kg in 2 luni si vizezun IMC de 22 pentru a trece la faza 2) , mi-am propus sa fac sport. Aceste activitati

  imi cer energie. Ce ma sfatuiti ?

  Raspuns:Regimul alimentar pentru sportiv, in cadrul acestei metode, trebuie sa fie un picajustat. Totusi, principiile de baza raman (consumul de glucide cu IG ridicat nu esterecomandat).Pentru a avea un regim alimentar echilibrat in cadrul metodei, trebuieconsumat zilnic cca: 40% glucide, 30% proteine si 30% lipide (grasimi bune).Inainte, intimpul si dupa activitatea sportiva, puteti consum fructe uscate cu IG mediu (smochine,

  caise) sau migdale, nuci, alune, nuci de caju... dar si mere sau alte fructe cu IG redus saumediu.In ceea ce priveste pranzul, puteti manca glucide/feculente, cum este in mod generalrecomandat a se face, dar cu IG foarte redus, cum ar fi lintea sau spaghetele (mai curanddecat glucidele cu IG mare cum ar fi cartofii), cu scopul de a avea suficienta energie.

  Intrebarea nr.57: As vrea sa stiu cantitatile de carne, peste, paste sau de legume

  uscate care sunt acceptabile a fi consumate. Si de asemenea, pentru micul dejun, cat

  ovaz de exemplu sau tartine de paine integrala se pot consuma?

  Raspuns: In metoda Montignac nu este necesar de a manca mai putin. Dar asta nuinseamna nici ca putem manca mult mai mult. Este vorba pur si simplu de a mancanormal. O portie normala de carne sau de peste, este de cca 150 la 200 g dupa cum avetio constitutie mai solida sau mai mica. 160 g de spaghete (uscate) sunt mai mult decatsuficiente pentru a face o masa excelenta de paste. Alte portii normale la micul dejun arfi:- 3 tartine de paine integrala (150 g); -1 bol de ovaz (4 linguri de supa)

  Intrebarea nr.58: Putem incepe metoda Montignac imediat dupa un regim

  hipocaloric, fara a ne ingrasa? care sunt masurile care trebuiesc luate in aceasta

 • 8/4/2019 montignac intrebari

  17/36

  privinta?

  Raspuns: Se poate continua un regim hipocaloric cu metoda Montignac, dar trebuiefacuta tranzitia foarte progresiv.1. A se suprima toate glucidele cu index glicemic ridicat(ex. cartofi) pentru a-i inlocui cu glucide cu IG foarte mic. 2. A se reintroduce progresivproteinele fara grasime , crescand progresiv cantitatile: file de pui + peste gatit la abur .3.

  A se reintroduce foarte progresiv grasimile bune: ulei de masline, peste gras. Pe scurt,trebuie trecut la faza 1 marind progresiv cantitatile calorice. A se prevedea o tranzitie de2 la 3 luni.

  Intrebarea nr.59: Si despre ceai?

  Raspuns: Exista doua tipuri de ceai: ceai "negru" (de tip englezesc) care este fermentat cuocazia uscarii; ceaiul verde pentru care numai primele frunze "verzi" ale plantei suntcolectate, dar care nu se lasa sa fermenteze cu ocazia uscarii.Exista si alte varietati, cumar fi "ceaiul rosu" care poate avea diferite proveniente: poate fi vorba de un ceai negruchiar mai fermentat sau de o planta sudafricana denumita rooibos (care nu contine teina).

  Ceaiul "alb" n-a suferit nici el o fermentare, primele frunze sunt culese cu muguri.Ceaiul verde este recomandat, caci in ciuda continutului sau in teina, contine si polifenoli(antioxidanti) in cantitati importante. Trebuie stiut de asemenea ca cea mai mare parte dinprincipiile active ale ceaiului se gasesc in cele mai bune frunze, adica primele trei simuguri. Consultati de asemenea articolul Ceaiul verde poate contribui la scaderea ingreutate

  Intrebarea nr. 60 : Am citit mai multe articole din reviste pentru femei comentariile

  Dr. Jacques Fricker, nutritionist de renume din Paris, care spune ca metoda

  Montignac, desi eficace, este periculoasa intrucat ea diminueaza masa musculara si

  mareste riscurile cardio-vasculare ,fiind prea grasa. Acest fapt ma surprinde,

  intrucat sotul meu care a urmata aceasta dieta, se simte fizic foarte bine si

  colesterolul lui chiar a scazut. Ce trebuie sa intelegem din avizul negativ al dr.

  Fricker?

  Raspuns: Dr. Fricker s-a facut cunoscut la inceputul anilor 90 devenind liderul celor care-l contraziceau pe Montignac. El a contribuit mult la caricaturizarea metodei Montignac,facand din el "un regim disociat foarte gras" Comentariile negative pe care se straduiestesa le faca nu arata decat rea credinta si dorinta de a prejudicia. Dl. Fricker nu ignora,intrucat este un principiu demonstrat, ca orice forma de slabire, oricare ar fi tehnicaacesteia, anteneaza o reducere a colesterolului. Asadar, nu vad de ce metoda Montignac,despre care Dr. Fricker admite ca te face sa slabesti, ar scapa fenomenului.In plus, sunt doua principii in urmarea metodei Montignac care conduc automat ladiminuarea factorilor de risc cardiovascular, asa cum numeroase studii stiintifice auaratat. Primul ar fi consumul de glucide cu IG mic, al doilea este eliminarea grasimilorsaturate si a grasimilor "trans" in profitul acizilor grasi mononesaturai si polinesaturati.Majoritatea cartilor lui MM sunt prefatate de mari cardiologi care atesta efectele beneficea metodei sale asupra profilurilor lipidice ale pacientilor lor. Un studiu canadian publicatin 2001 de catre " British Journal of Nutrition " a demonstrat efectele foarte benefice alemetodei Montignac asupra diminuarii riscurilo cardio -vasculare. De altfel, toate studiile

  http://www.montignac.com/fr/lettre_information_juin2006_the_vert.phphttp://www.montignac.com/fr/lettre_information_juin2006_the_vert.phphttp://www.montignac.com/fr/lettre_information_juin2006_the_vert.phphttp://www.montignac.com/fr/lettre_information_juin2006_the_vert.php
 • 8/4/2019 montignac intrebari

  18/36

  au aratat ca aporturile proteice in urmarea metodei Montignac erau de cca 30%, adica dedoua ori mai mari decat recomandarile dietetice oficiale. Dr. Fricker stie perfect cascaderea masei musculare este greu de realizat cu astfel de aporturi proteice.

  Intrebarea nr. 61: O prietena mi-a recomandat metoda Montignac. Dar nu stiu ce

  carte trebuie sa cumpar. Care este recomandarea dvs?Raspuns: Daca sunteti barbat sau femeie de mai putin de 45 de ani, fara probleme majorede sanatate, cartile "Metoda Montignac ilustrata" sau "Mananc, dar nu ma ingras" va vorconveni de minune.Faceti in asa fel incat sa va procurati ultima editie a celei de-a doua ,in intregime actualizata, publicata de Flammarion in martie 2004 .Daca sunteti inainte sau dupa menopauza, daca luati diverse tratamente medicale legatede alte patologii, e mai bine sa va procurati ultima editie a cartii : Metoda Montignacpentru femei publicata de Flammarion in 2004. Fiti atente intrucat mai exista in comertversiuni foarte vechi ale metodei Montignac ,care sunt depasite.

  Intrebarea nr. 62: Am practicat metoda Montignac acum mai mult de 10 ani si a

  mers foarte bine. Totusi, cu trecerea anilor, principiile de baza ale metodei s-aufacut tot mai rare in alimentatia mea si am reluat in greutate.Cartea pe care o am

  eu nu este pe sit si as vrea sa reiau metoda. Trebuie neaparat sa-mi procur una din

  noile versiuni?

  Raspuns: Cartile reflecta cunostintele la momentul respectiv in care au fost scrise. Toatecartile mentionate in site-ul Internat sunt ultimele editii (versiunile precedente nu suntmentionate, numai daca nu sunt editii de buzunar). Un mare numar de studii stiintifice aufost publicate de la ultimele versiuni ale cartilor lui MM. De asemenea, MM a intreprinsimportante cercetari si experimentari cu echipa sa de oameni de stiinta. Aceasta adeterminat in mod natural o actualizare sistematica a lucrarilor sale (in special indiciiglicemici ai alimentelor).

  De ex., faza 2, de, stabilizare, este astazi diferita de cea de la origine. Ea este insa acummult mai performanta si simplu de urmat. Astfel, metoda Montignac a evoluat mult de laaparitia primelor publicatii. Recomandarea noastra este ca sa va procurati una dinurmatoarele carti care sunt editii revazute, corectate si foarte actualizate:MetodaMontignac ilustrata publicata in februarie 2006 de Flammarion.Mananc deci slabesc,publicata in martie 2004 de Flammarion.Metoda Montignac pentru femei publicata inmartie 2004 de editura Flammarion.

  Intrebarea nr. 63: Am tinut multe regimuri in viata mea, fara a obtine cu adevarat

  rezulate. O prietena a slabit mult acum 3 ani cu regimul dvs si mi-a recomandat sa

  urmez cartea "Mananc deci slabesc" Am inceput deci sotul meu si cu mine sa putem

  in aplicare recomandarile fazei 1. Dupa 3 saptamani sotul meu a pierdut deja 6 kg si

  eu doar 1 kg. El nu are probleme de sanatate dar eu urmez un tratament pentru

  tiroida mea. Metoda Montignac functioneaza mai bine pentru barbati decat pentru

  femei?

  Raspuns:Metoda Montignac nu merge mai bine la barbati decat la femei. Dovada esteprietena dvs care a slabit mult. S-ar putea nuanta totusi, precizand ca ea functioneazadiferit si ca adeseori aceasta cere un pic mai mult timp la anumite subiecte feminine

 • 8/4/2019 montignac intrebari

  19/36

  pentru a obtine acelasi rezultat. Sunt trei facotri care pot incetini pierderea in greutate la ofemeie, ceea ce cazul dvs o ilustreaza foarte bine . - Urmarea prealabila de regimurihipocalorice succesive. In mai multe reprize, ati supus in trecut corpul dvs unor regimurirestrictive.Cum corpul dvs a pastrat amintirea acestei frustrari, nu este de mirare ca eleste, cel putin la inceput, refractar oricarei schimbari a modului de alimentare. Va trebui

  deci sa-i lasati un pic mai mult timp corpului dvs pentru a -si relua increderea in noilerepere. Un medic din Rouen ne-a raportat ca a prescris metoda Montignac uneia dinpacientele sale care timp de 25 ani a tot facut regimuri hipocalorice dupa regimurihipocalorice. Timp de 5 luni ea nu a pierdut nici 1 kg. In mod natural era deceptionata,pentru ca multe din prietenele sale au slabit fara probleme. Ea a decis totusi sa continuesa urmeze metoda Montignac pentru ca migrena sa cronica i-a disparut complet. Apoi, indecursul celei de-a 6-a luni, a fost marea surpriza. Ea a pierdut 4 kg so in urmatoarele 3luni care au urmat ea a pierdut inca 8. In 9 luni , ea a pierdut deci 12 kg, dar slabirea sanu a inceput decat a cincea luna, timpul care i-a trebuit organismului sau pentru a-si gasiun nou echilibrusi a relua increderea in oarecare masura. - Alt factor de rezistenta la ofemeie: dereglarile hormonale, in momentul menopauzei mai ales. Aceste dereglari

  hormonale au ca efect cresterea randamentului energetic al organismului, ceea ce setraduce printr-o mai mica cheltuiala energetica. - Acest fenomn care consta in incetinireacheltuielii energetice bazale a corpului se produce odata cu luarea anumitormedicamente . In concluzie , chiar daca o femeie trebuie sa faca mai des fata factorilor deincetinire a pierderii de greutate, metoda Montignac, care actioneaza in mod esentialasupra cauzei functionale a luarii in greutate (hiperinsulinism) , nu este mai putin eficacepe termen lung.

  Intrebarea nr. 64: Cate ore trebuie asteptat dupa o masa glucidica inainte de a

  consuma alimente continand lipide in faza 1?

  Raspuns: Doua ore minimum.

  Intrebarea nr. 65: Practic metoda Montigac de un an. Sunt insarcinata de 3

  saptamani si as vrea sa stiu daca pot continua sa aplic principiile alimentare ale

  metodei in timpul sarcinii mele. Ce- mi puteti spune de alaptare?

  Raspuns:Metoda Montignac este perfect compatibila cu maternitatea si alaptatul. Varecomandam pentru aceasta sa cititi carteaPrevenirea si combaterea obezitatii la copiipublicata in 2003 de editura Flammaron caretrateaza si femeia insarcinata si/sau cartea Metoda Montignac pentru femei .Sarcina esteun factor de incetinire a slabirii datorita faptului ca are loc o tulburare hormonala. Dacaaplicati metoda Montignac in timpul sarcinii si alaptarii, veti reveni in mod cert la taliadvs de fata (doar daca nu exista factori de rezistenta la slabire factori de rezistenta laslabire deosebiti)

  Intrebarea nr. 66 : Am pierdut 8 kg acum doua saptamani cu metoda Montignac si

  de atunci, sunt cu succes la faza II. Dar sunt de -acum insarcinata. Metoda

  Montignac este compatibila cu sarcina? Unde pot gasi informatii in legatura cu

  aceasta?

  Raspuns: Urmarea metodei Montignac este perfect compatibila cu maternitatea. Ea estechiar recomandata pentru limitarea ingrasarii in timpul sarcinii si pentru prevenira

  http://www.montignac.com/fr/livres_obestite_enfants.phphttp://www.montignac.com/fr/livres_methode_femmes.phphttp://www.montignac.com/fr/questions_reponses_details.php?qid=44&inx=0&query=r%E9sistance&field=allhttp://www.montignac.com/fr/questions_reponses_details.php?qid=44&inx=0&query=r%E9sistance&field=allhttp://www.montignac.com/fr/livres_obestite_enfants.phphttp://www.montignac.com/fr/livres_methode_femmes.phphttp://www.montignac.com/fr/questions_reponses_details.php?qid=44&inx=0&query=r%E9sistance&field=allhttp://www.montignac.com/fr/questions_reponses_details.php?qid=44&inx=0&query=r%E9sistance&field=all
 • 8/4/2019 montignac intrebari

  20/36

  riscurilor hipersinsulinismului la copii. Veti gasi toate aceste informatii in cartea luiMichel Montignac Prevenirea si combaterea obezitatii la copilpublicata in 2003 deFlammarion .

  Intrebarea nr. 67 : Am o fetita de 10 ani care este prea grasuta. Sunt inconveniente

  pentru ca ea sa urmeze regimul Montignac?Raspuns: Metoda Montignac nu este un regim in sensul strict al cuvantului, pentru ca eanu comporta restrictii cantitative.Este un mod de alimentare perfect echilibrat, care consta in alegerea din cadrul fiecareicategorii de alimente, a acelor alimente, a acelora al caror efect asupra metabolismuluivor permite diminuarea, si a fortiori prevenirea depunerii grasimii de rezerva. Nu estevorba in nici un caz de a manca mai putin, dar de a manca mai bine. Excesul ponderalasupra unui individ (adult sau copil) este consecinta hiperinsulinismului. Pentru a slabi vatrebui deci sa se adopte un mod de alimentare de natura sa diminueze acesthiperinsulinism ceea ce este exact cazul metodei Montignac. Ori acest mod de alimentarenu este nici restrictiv, nici cu lipsuri. El este dimpotriva bogat in micronutrieni. De aceea

  el poate sa convina perfect copilului. Totusi reorientarea alimentara asupra copiluluitrebuie sa se faca cu precautie pentru a evita sentimentul de marginalizare si eventualeblocaje. De aceea va recomandam sa cititi cartea Prevenirea si combaterea obezitatii lacopil .

  Intrebarea nr. 68: Sunt diabetic de tip 2. Pot urma metoda Montignac?Sunt

  recomandari deosebite de urmat?

  Raspuns: In studiul realizat de Dr. Dumesnil asupra metodei Montignacsi publicat in noiembrie 2001 in British Journal of Nutrition (Studiu )se precizeaza caexperimentele au aratat ca urmarea metodei Montignac a antrenat o scadere notabila afactorilor de risc cardiovascular :

  - Imbunatatirea colesterolului,- scaderea cu 35% a trigliceridelor incepand cu a 6-a zi, -diminuarea glicemiei si a insulinei in 24 ore, ceea ce este de natura sa previna sau sadiminueze diabetul. Dar chiar pentru diabetul tip II exista mai multe variante. La inceput,diabetul tip II corespunde unei rezistente la insulina care se traduce printr-unhiperinsulinism (secretie excesiva de insulina).Chiar daca este vorba de o predispozitiegenetica, aparitia diabetului este urmarea proastelor obiceiuri alimentare: exces deglucide cu index glicemic (IG) ridicat, dar de asemenea grasimi saturate si acizi grasi"trans". Experienta a aratat ca daca situatia este luata din timp, este posibil de a se realizao anumita reversibilitate. Este suficient efectiv de a realiza un mod alimentar in careglucidele cu IG ridicat sa fie suprimate, ca si grasimile saturate. Acestea vor fi inlocuitecu glucide cu IG foarte scazut, grasimi mononesaturate (ulei de masline) si grasimianimale polinesaturate (omega 3). Astfel, diminuand glicemia, se va diminua rezistenta lainsulina si diabetul va fi daca nu suprimat, cel putin stabilizat. Daca diabetul este foarteavansat, cu recurs la insulina externa, regimul alimentar risca sa nu fie suficient pentru adeclansa procesul de reversibilitate. Metoda Montignac se dovedeste a fi in specialeficace pentru a diminua insulinorezistenta si a scadea glicemia. Va recomandam sastudiati ultima versiune actualizata a cartii Mananc, deci slabescpublicata in martie 2004de Flammarion si unde faza II este complet noua. Lecturarea atenta a acestei carti artrebui sa va ajute in cercetarea dvs dar nu poate sa se substituie avizului unui specialist.

  http://www.montignac.com/fr/livres_obestite_enfants.phphttp://www.montignac.com/fr/livres_obestite_enfants.phphttp://www.montignac.com/fr/livres_obestite_enfants.phphttp://www.montignac.com/fr/etude_scient_sur_meth_mont.phphttp://www.montignac.com/fr/livres_jemange_jemaigris.phphttp://www.montignac.com/fr/livres_obestite_enfants.phphttp://www.montignac.com/fr/livres_obestite_enfants.phphttp://www.montignac.com/fr/livres_obestite_enfants.phphttp://www.montignac.com/fr/etude_scient_sur_meth_mont.phphttp://www.montignac.com/fr/livres_jemange_jemaigris.php
 • 8/4/2019 montignac intrebari

  21/36

  Intrebarea nr. 69: Am putine kg de pierdut (5 la 6 kg) , dimpotriva, am colesterolul

  mic si multe trigliceride. Daca slabesc cu acest regim, ce se intampla cu colesterolul

  si cu trigliceridele?

  Raspuns: Numeroase studii au demonstrat o stransa corelatie intre, pe de o parte un

  colesterol LDL si trigliceridele in exces, si pe de alta parte o alimentatie compusa inmajoritate din glucide cu IG ridicat (cartofi, faina albe, zahar...) Adoptand recomandarilemetodei, care constau cu deosebire in privilegierea alimentelor cu IG foarte scazut, artrebui sa va debarasati cu usurinta de cele 5 sau 6 kg. Bilantul sangvin ar trebui sa seamelioreze sensibil.Studiulprofesorului Dumesnil asupra metodei Montignac a aratat ca trigliceridele arputea diminua cu 35% incepand cu a sasea zi de practicare a metodei Montignac. Dacaacesta nu este cazul dvs, ar trebui sa consultati doctorul dvs.

  Intrebarea nr. 70: Am inceput metoda Montignac acum cateva luni si in ciuda

  faptului ca m-am "dezumflat" vizibil, n-am pierdut greutate pe cantar. Dimpotriva,

  am pierdut doua numere si ma simt net mai bine fizic. Este posibil sa te subtiezi farasa slabesti?

  Raspuns: Da, este perfect posibil sa te subtiezi fara a pierde din kg. Urmand metodaMontignac ati pierdut din masa grasa care cantareste putin, dar care ocupa mult spatiu, siati inlocuit-o cu masa musculara care cantareste greu si ocupa loc putin. Aceasta sedatoreaza unui consum un pic mai important de proteine ca in alimentatia precedenta.

  Intrebarea nr. 71: Aveam putine kg de dat jos (3kg) pe care aproape ca le-am

  pierdut intr-o luna de faza 1. Nu risc sa pierd prea mult daca continui inca o luna in

  plus faza 1, ce ma sfatuiti?

  Raspuns: Spre deosebire de regimurile hipocalorice, metoda Montignac este perfect

  echilibrata si daca este urmata corect ea nu antreneaza carente. In plus, ea nu esterestrictiva. Astfel, este imposibil sa pierzi prea mult din greutate, chiar daca urmezi faza 1strict timp de ani de zile: mananci echilitrat si suficient pentru a ramane in buna forma sisanatate.

  Intrebarea nr. 72: Urmez metoda Montignac de 15 zile si am pierdut 2 kg in prima

  saptamana apoi 200 grame pana in prezent. In timpul slabirii mi se intampla

  adeseori sa iau 100 la 200 grame inainte de a repierde 300 grame a doua zi. Este

  aceasta normal?

  Raspuns: Da, este perfect normal sa pierdeti, si la reluati, apoi sa repierdeti, in masura incare diferenta tine de cateva sute de grame. De aceea nu trebuie sa va cantariti in fiecaredimineata si seara. Este suficient a va cantari odata pe saptamana dimineata penemancate.

  Intrebarea nr. 73 : Am citit pe internet un articol ( pe un site nord-american) asupra

  fructozei. Sunt nelinistit deoarece spunea ca produsele acestea sunt tot atat de

  nocive ca si zaharul, atata timp cat practic metoda Montignac de mai mult de 4 ani

  si am luat obiceiul de a inlocui sistematic zaharul alb prin fructoza (in caz de nevoie)

  Raspuns: Este o confuzie in utilizarea termenului de fructoza. In Europa, fructoza este

  http://www.montignac.com/fr/etude_scient_sur_meth_mont.phphttp://www.montignac.com/fr/etude_scient_sur_meth_mont.php
 • 8/4/2019 montignac intrebari

  22/36

  fabricata din sfecla de zahar sau din trestie de zahar, IG-ul sau fiin intr-adevar de 20. InAmerica de Nord, fructoza nu corespunde de loc aceleiasi notiuni.Aceasta "fructoza" estede fapt un derivat al amidonului de porumb care este chimic isoglucoza, al carui IG estede 90-100. Trei sferturi din zaharul consumat in SUA este facut din aceasta preudo-fructoza, ceea ce explica efectele sale perverse asupra sanatatii. Articole diverse (nu

  intotdeauna stiintifice) fac un amalgam intre toate tipurile de "zahar" facand o compilarede diferite comentarii care nu vorbesc de acelasi lucru. In orice caz, consumul zilnicdefuctoza nu trebuie sa depaseasca 30 g. Totodata, trebuie sa evitam sa indulcim alimentelesub pretextul ca este vorba de un "zahar" cu IG scazut.

  Intrebarea nr. 74 : Intrucat imi fac singura painea, prajiturile si tartele, v-as ruga sa

  ma ajutati sa inteleg si sa gasesc diferite faini utilizabile autorizate. Efectiv am gasit

  faina de grau integral tip 170 si faina epeutre tip 80...Pe de alta parte, am de

  asemenea faina completa tip 110 intr-un magazin, si tip 150 in altul. Care este

  diferenta?

  Raspuns: Numai faina tip 170 este mai curand acceptabila. Tipul 150/155 corespunde

  fainii complete si nu integrale. IG este deci mai mare de 50. Sub tipul 100 este faina albanormala. Din pacate pare practic imposibil sa gasesti faina integrala de calitate in comert(adevaratele paini integrale sunt facute cu faina T200 sau mai mult) Astfel, decat sacumperi o paine integrala, mai bine este de facut in casa.

  Intrebarea nr.75 : Am ceva celulita si sotul meu are grasime abdominala. Ne-ar

  place sa pierdem aceasta grasime localizata.

  Raspuns: Metoda Montignac permite prevenirea aparitiei celulitei la femei si a grasimiiabdominale la barbati. Ea permite de asemenea reducerea ei intr-o anumita masura.Totusi, daca aceasta grasime este deja bine instalata, doar o actiune externa poatecontribui sa o faca sa dispara. Daca celulita si grasimea abdominala sunt superficiale,

  cremele de pe piata pot fi de bun ajutor dar daca sunt vechi si mai ales groase, doar ointervenite chirurgicala le-ar putea veni de hac.

  Intrebarea nr. 76: Fac sport in mod regulat in fiecare dimineata. Ar trebui sa iau

  micul dejun inainte sau dupa ce fac sport?

  Raspuns: Specialistii au pareri diferite asupra acestei chestiuni. Din partea noastra, noi vasfatuim mai curand de a o face inainte de micul dejun, intrucat glycogenul fiind epuizat intimpul noptii, organismul va fi tentat sa utilizeze mai curand masa grasa care accelereazaslabirea.

  Intrebarea nr. 77: Am 10 kg de slabit.Dar cum sunt vegetariana (mananc oua,braza

  si un pic de peste), as vrea sa stiu cum pot aplica metoda Montignac

  Raspuns: In masura in care nu sunteti decat vegetariana si nu vegetaliana, urmareametodei Montignac va consta in inlocuirea carnii si mezelurilor din meniurile consiliate,cu oua, lactate si derivate din soia. Puteti consulta cartea Retete si meniuri Montignac "vol. II publicata de Flammarion unde un mare numar de retete sunt marcate cu un "V "pentru a indica compatibilitatea cu un regim vegetarian.

  http://www.montignac.com/fr/livres_detail_recettes_menus2.phphttp://www.montignac.com/fr/livres_detail_recettes_menus2.php
 • 8/4/2019 montignac intrebari

  23/36

  Intrebarea nr. 78: Am fost ieri la un magazin cu produse Montignac si am constatat

  ca pe noile etichete faceti mentiunea " a se interesa asupra IG" .Din pacate nu o

  indicati dvs pe produse, ceea ce ar fi foarte util. Va ganditi sa o faceti?

  Rasopuns: Din pacate, reglementarile franceze interzic acest tip de indicatii, spredeosebire ca tari cum ar fi Australia, Emiratele Unite...

  Intrebarea nr. 79: In cartea "Metoda Montignac ilustrata" figureaza un tabel cu

  mese protido-glucidice din faza 1. In acest tabel, sunt prezente alimente grase cum

  ar fi mezeluri si branza. Nu inteleg, intrucat la inceputul cartii se spune ca mesele

  glucidice nu trebuie sa contina nici o grasime, in afara de peste.

  Raspuns: Este o eroare, care a fost corectata in editiile urmatoare.

  Intrebarea nr. 80 : Fiind din Quebec si ca toti din aceasta zona sunt un fervent

  adept al untului de arahide. Pot continua sa il consum dimineata pe paine, integrala,

  bineanteles?

  Raspuns: Puteti sa mancati pe paine integrala dimineata dar in faza 1 aceasta trebuie sa

  ramana o exceptie intrucat untul de arahide este gras, chiar daca grasime buna(polinesaturat). In faza 2 puteti consuma toate diminetile daca doriti....Este absolutnecesar ca produsul sa nu contina decat arahide dar nu zahar, indulcitor, sirop, amidonetc.....

  Intrebarea nr. 81

  Ce sa credem cu adevarat despre miere, al carei IG este ridicat, in timp ce in alte parti searata ca este un produs excelent pentru sanatate ?Raspuns :Timp indelungat noi am crezut ca IG al mierii era foarte mare, asa cum il aratauprimele calcule (index glicemic=95).

  Apoi, alte studii au aratat ca acesta ar putea fi mai mic (IG=60);In realitate nu sunt douafeluri de miere identice. De la o miere la alta, de la un anotimp la altul pentru aceeasifloare, raportul glucoza/fructoza poate varia de la simplu la dublu. Astfel, mierea deprimavara pare sa aiba mai multa fructoza decat cea de toamna.In concluzie, pare ca in ciuda Ig-ului sau ridicat, mierea nu se comporta ca o glucidaclasica. Efectul sau asupra secretiei de insulina ar putea fi mai mic decat ne lasa sagandim indicele sau glicemic ridicat.Aceasta se datoreaza fara doar si poate vitaminelor,mineralelor si altor oligoelemente in care mierea este foarte bogata si care-i confera toatevirtutile medicinale care i-au fost mereu recunoscute.In consecinta, in ciudaa IG-ului sau ridicat, una sau doua lingurite de cafea dimineata lamicul dejun nu pot antrena consecinte suparatoare, pentru pierderea in greutate. Incercatisa gasiti o miere artizanala de buna calitate produse exclusiv din flori, in timp ce miereaindustriala este realizata in mare parte plecand de la glucoza, ceea ce face ca mierea maidulce si mai putin parfumata sa aiba un IG mult mai mare.

  In continuare postez diverse intrebari puse de mine si alte montignace din Romania, lacare s-a primit raspuns prin e-mail:

 • 8/4/2019 montignac intrebari

  24/36

  Intrebarea nr.81- bis: Am retinut ca anumite fructe uscate smochine,caise si

  prune- pot fi mancate la sfarsitul meselor. Chiar daca au un IG de 40,trebuie sa

  inteleg ca le pot manca la sfarsitul oricaror mese, chiar si a celor protido-lipidice?

  Exista o cantitate limita?

  Raspuns: Pot fi mancate la sfarsitul meselor, dar ca orice glucide, tinand cont de IG-ul lordaca sunteti in faza 1, si faceti cele doua tipuri de mese.Limita este cea a rezonabilului.

  Intrebarea nr. 82 :Urmez dieta Montignac de trei luni.O tin nu pentru a pierde in

  greutate ci pentru mentinea greutatii si pentru ca este o dieta sanatoasa.Cu toate ca

  o tin strict ,in trei luni m-am ingrasat de la 47 kg la 51kg.Care ar fi cauza si ce-mi

  recomandati?

  Raspuns: Cauzele ingrasarii la inceputul perioadei in care se tine dieta pot fi multiple:regimuri hipocalorice anterioare,dereglari hormonale,perioade de stress sau neintelegereaexacta a dietei.Daca nu simtiti stari de disconfort, continuati, cu o mai atentasupraveghere a ingredientelor.

  Intrebarea nr. 83 : Sunt o consumatoare de branzeturi si in general de lactate intr-o

  cantitate destul de mare. E posibil ca acestea sa franeze fenomenul de slabire?

  Raspuns : Depasirea cantitatii de doua iaurturi pe zi ar putea sa duca intr-adevar laincetinirea procesului de slabire.Va recomandam de asemenea sa nu consumati mai multde 100gr branza pe zi.

  Intrebarea nr. 84: Pot sa asociez intr-un desert la o masa lipidica branza de vaci si

  dulceata fara zahar?

  Raspuns: Desertul ales de dumneavoastra este foarte potrivit pentru mese protido-lipidice.

  Intrebarea nr. 85: Ati putea sa-mi comunicati IG-ul piureului de mere, fierte,

  curatate de coaja? Se pot manca cu lipide (frisca)?

  R: Indicele glicemic al merelor fierte este practic acelasi ca si al merelor crude datoritaunei potentializari a pectinei datorate caldurii.

 • 8/4/2019 montignac intrebari

  25/36

  Intrebarea nr. 86 :Se poate consuma telina fiarta in regimul Montignac?

  Raspuns:Da.Se recomanda a se consuma cruda ( remoulade) iar fiarta, rar, si in cantitati

  rezonabile.

  Intrebarea nr. 87 : As putea sa pun o lingura de ulei de masline la mancarurile cu

  orez brun si legume ?

  Raspuns :Da

  Intrebarea nr.88 :Practic faza 1 a metodei Montignac . Am retinut ca pot utiliza o

  cantitate limita de ulei de masline la prepararea spaghetelor al dente, dar nu sunt

  sigura daca pot utiliza uleiul de masline cu faina integrala (ex. bruschetta, sau pizza

  facuta de mine in casa); dar cu alte alimente cu IG mijlociu?

  Raspuns:Da, la fel.

  Intrebarea nr. 89: Se pot manca masline la o masa protido-glucidica in timpul fazei

  1 (de ex. spaghete sau paine 100% integala, sau pizza cu faina integrala)?

  Raspuns: Da

  Intrebarea nr.90:Va rog sa-mi spuneti daca se poate manca ficat de pui sau porc la

  mesele lipidice in timpul fazei 1 ?

  Raspuns: da, puteti manca ficat.

  Intrebarea nr.91 : Va rog sa-mi spuneti daca pot adauga parmezan la mancarurile

  din paste in timpul fazei 1 ?

  Raspuns: Da, se poate aduga dar cat mai putin.

  Intrebarea nr.92:In tabelul indicilor glicemic am vazut ca IG-ul spaghetelor fierte al

  dente (5 min) este de 40. Este vorba de spaghete din grau dur tip Barilla?

  Raspuns: Buna ziua.Vezi raspunsul nr.24

  Intrebarea nr.93: In multe din retetele recomandate de catre cartile Montignac, am

  vazut ca ingredient, intre altele,un cub de supa/sau cub de gaina instant. Cum in

  Romania nu exista decat cuburi Maggi sau Knorr, care contin de asemenea amidon

  de porumb, zahar, maltodextrina,as vrea sa stiu daca le pot utiliza la prepararea

  diverselor retete, faza 1.

  Raspuns: Este acceptabil daca sunt degresate, dar nu sunt indispensabile. Puteti sa leinlocuiti cu supa facuta in casa (pe care o puteti congela folosind o tava pentru cuburi degheata de ex) sau pur si simplu prin condimente dupa gustul dvs.

  Intrebarea nr. 94: Pot sa pun o cantitate mica de seminte de floarea soarelui in

  painea integrala(facuta din faina integrala de grau) pe care o fac in casa in timpul

  fazei intai ?Pot de asemenea pune putine nuci?

 • 8/4/2019 montignac intrebari

  26/36

  Raspuns: Da intr-adevar se poate pune o mica cantitate in timpul fazei I ,iar in faza adoua orice cantitate doriti.

  Intrebarea nr. 95: Va rog sa-mi spuneti daca sunteti amabil ,pot manca la micul

  dejun impreuna cu paine integrala crema de alune sau migdale bineinteles fara

  zahar,in timpul fazei I ?Raspuns: Buna! Odata pe saptamana se poate manca in timpul fazei intai ( din cauzacontinutului in grasimi)iar in timpul fazei a doua in fiecare zi daca doriti( faraindulcitor,amidon,sirop,zahar) .

  Intrebarea nr.96: In orasul in care locuiesc sunt foarte greu de gasit produse lactate

  0%.As putea manca la micul dejun paine integrala cu branza care este partial

  degresata?Care este procentul maxim admis pentru lapte si branza la micul dejun

  langa painea integrala in timpul fazei I?

  Raspuns: Intr-adevar in unele tari nu prea se gasesc produse lactate0%.De fapt nu se poate prin nici un proces de fabricatie sa se obtina produse fara nici un

  fel de grasimi intotdeauna ramane o mica parte.Daca gasiti branza care sa aiba 3%grasime sau mai putin este perfect acceptabila.

  Intrebarea nr.97:: In forul pe care il frecventez mi s-a comentat ca uleiul de palmier

  este interzis si ca nu se poate consuma nimic care contine acest ulei, dar nu vad logic

  acest lucru,intrucat, oricat de saturati ar fi unii acizi grasi care formeza uleiul de

  palmier, cum ar fi 44% acidul palmitic si un 5% stearic, are totusi si acizi mono si

  polinesaturati, intr-un procent de 50%. In afara de aceasta, multe alte grasimi

  satuate sunt premise, iar acest ulei este vegetal, si jumatate saturat /jumatate

  nesatuat.

  Mi-ati putea explica ratiunea stiintifica pentru care nu se poate consuma ulei de

  palmier, in afara de aceasta, fiind un acid gras care in principiu nu ar afecta IG-ul.

  Raspuns: Uleiul de palmier este majoritar un acid gras saturat pe care corpul ilinmagazineaza cu usurinta.Nu este acelasi lucru in cazul acizilor grasi polinesaturati pe care corpul trebuie sa iitransforme (ceea ce consuma energie) pentru a ii depozita.

  Intrebarea nr.98: Pe un forum Montignac din Romania, am citit ca multe fete

  romance isi pregatesc singure paine cu 50% faina integrala si 50% tarate,

  pretinzand a o putea consum cu lipide. Imi puteti va rog confirma daca acest lucru

  este corect?

  Raspuns: Taratea cerealelor este constituita in foarte mare majoritate din fibre. Din acestmotiv( a se vedea pagina asupra factorilor de modificare a IG-urilor) ea contribuie lascaderea glicemiei unei glucide (cum ar fi faina) careia i se adaoga. Daca faina esteintegrala si de calitate, continutul sau in fibre este deja ridicat si atunci aceasta nu maieste prea fina.Asa incat, e suficient a se calcula o proportie de 24% minimum defibre( din faina integrala si din tarate) pentru a avea o paine cu IG de cca 35.Plamadealanaturala contribuie de asemenea la scaderea glicemiei. Deci in orice caz, aceasta paine cu50% tarate ar avea un IG scazut ( dar trebuie sa fie mai putin buna!)

 • 8/4/2019 montignac intrebari

  27/36

  Intrebarea nr.99: De obicei prepar in casa paine facuta doar cu faina integrala.

  Astazi am facut-o cu jumatate din cantitate tarate adica: 50% faine integrala de

  grau si 50% tarate. Nu este la fel de gustoasa, dar cred ca poate ava un IG chiar

  foarte scazut. Este posibil s-o mananc cu orice grasimi? Bineinteles, sunt in faza 1.

  Raspuns: Daca faina este de buna calitate, puteti adaoga tarate pentru a avea un IG mai

  mic al painii, pe care o puteti manca astfel si cu grasimi.Plamadeala naturala ajuta deasemenea la scaderea IG-ului. Painea dvs ar contine astfel mai mult de 24% fibre(incluzand fibrele graului integral si taratea adaogata) astfel incat sa aveti un IG final alpainii de cca. 35.Intr-adevar, aceasta paine este OK.

  Intrebarea nr.100: Pepenele verde are un IG de 70, dar are mentiunea ca totusi se

  poate manca. Intrebarea mea este daca se poate consuma pepene verde in faza 1 si

  care sunt limitarile.

  Raspuns: Da, se poate consuma in "cantitati normale" a se vedea intrebarea 18(pe site-ulMontignac) sau intrebare 36 la blog.

  Intrebarea nr.101:Am inteles ca este recomandat a se consuma 3-4 cine glucidice pesaptamana.

  Nu mi-e insa foarte clar ce intelegeti prin cine glucidice, pentru ca pe forumul de

  discutii din Romania la care particip, parerile sunt impartite:

  -unele persoane sustin ca simplul fapt de a consuma numai glucide cu IG foarte mic,

  fara grasimi sau carne, figureaza ca o cina glucidica

  -altele sustin ca o masa glucidica inseamna o masa la care se consuma alimente cu

  IG intre 35-50.

  Ati putea sa ne lamuriti aceasta neintelegere? In ce ar trebui sa constea cele 3-4 cine

  glucidice recomandate?

  Raspuns:O cina glucidica este in principal fara grasimi saturate (poate contine eventual

  grasimi bune).Raspunsul la intrebarea dvs se afla pe site --rasp 1,2 si 10 (in actualul blogintrebarea 31,4,si 10 ).Va rugam sa binevoiti sa cititi toate raspunsurile inainte de a neconsulta.

  Intrebarea nr.102: Mi-ati raspuns la o intrebare anterioara, ca pot manca masline la

  mese lipidice, ca si la mese glucidice.Totusi, v-as multumi daca mi-ati putea preciza

  cantitatea maxima de masline pe care o pot manca zilnic?

  Raspuns: Puteti manca 20-30 masline in fiecare zi.

  Intrebarea nr. 103: Am inteles ca putem manca paine integrala numai dimineata.

  Imi puteti explica, daca sunteti atat de amabil, de ce putem manca la cina orez brun,

  cereale integrale, paste din faina de grau integrala, iar paine integrala nu putem

  manca?

  Raspuns: Puteti manca paine integrala la cina cu conditia sa urmati aceleasi reguli: faragrasime adaogata!(no fat added!)

  Intrebarea nr.104: Stiu ca malaiul are IG 70, deci neacceptabil in metoda

  Montignac. Totusi acest fapt ma preocupa destul de mult, intrucat o prietena, care

  sufera de diabet, are permisiunea din partea doctorului ei de a manca destul de

 • 8/4/2019 montignac intrebari

  28/36

  multa mamaliguta . Astfel incat imi fac iluzii ca poate mamaliguta poate sa aiba

  cumva o incarcatura glicemica mica? astfel incat sa poata fi mancata fara a afecta

  slabirea? Sau ce?Multumiri...

  Raspuns:Din pacate, recomanadarile nutritionale traditionale pentru diabetici nu tin cont,de cele mai multe ori, de IG-ul alimentelor. Mamaliguta are un IG destul de mare (pe

  site).Nu putem decat sa va sfatuim sa-i spuneti prietenei sa citeasca site-ul si/sau una dincartile Montignac.

  Intrebarea nr.105: marea mea ispita este pizza si as vrea sa stiu daca se poate

  consuma in faza 1 sau 2 si cum.

  Raspuns: Din punct de vedere Montignac, pizza are doar un dezavantaj: faina sa alba siIG-ul mare al crustei.Anexat veti gasi o reteta de pizza din cartea de retete versiune englezeasca, permisa infazele 1 si 2, depinzand de toppinguri.De asemenea, veti gasi IG-ul pizzei obisnuite (IG mare al crustei de faina alba + grasimisaturate in branza adaogata) in table: nu este permisa in faza 1 dar poate fi acceptabila

  odata pe luna in faza 2, ca o abatere.Reteta de pizza: 3/4 cana faina integrala de grau1 cana faina integrala de secara3/4cana tarata de grau ; 1/4 drojdie ; 2/3 cana apa calduta ; 1 ou;1 lingura ulei de masline mai mult pentru pentru uns tava ;sare;

  topping: - rosii- branza (Parmezan, cheddar, cascaval,sau mozzarella) - ciuperci- sunca

  afumata- ton- somon afumat- masline

  Intrebarea nr. 106:Pot servi la micul dejun ulei de masline cu paine integrala si

  rosii?

  Da, perfect. Patru linguri de supa de ulei de masline sunt suficiente.Puedo desayunaraceite de oliva con pan integral y tomate?

  Intrebarea nr. 107: De ce faina de naut are IG mai mare decat nautul? Faina de

  naut are IG 40, iar nautul are IG 30. Ce se intampla daca macin eu nautul pentru a

  face faina?

  Raspuns:Diferenta de IG este datorata faptului ca faina a fost procesata, totusi dacamacini tu insati nautul, faina nu se obtine dintr-un proces de rafinare.Comentariul spanioalcei:Asa ca putem reveni la Monti-pizza cu branza.!!!De fiecare

  data cand facem noi insine faina de naut, va avea IG 35 si, astfel, se va putea amesteca

  cu tot. Daca o cumparam facuta, putem sa-i adaogam alte chestii, cum ar fi rosii, branzao%, crustacee, dar grasimi saturate nu!

  Intebarea nr. 108:Ce Ig au sosul de soia, sosul Tamari, sosul de soia cu grau?

  Sosul de soia, daca nu este indulcit :0Sos Tamari: 20Sos soia fermentat, cu grau:30Din cate am observat eu, sosul de soia obisnuit care se vinde este ultimul, adica soiafermentata cu grau, si aceasta are IG 3o

  http://ad2.arbocontext.ro/please/redirect/132/2/1/32/!hash=2309186684;h4r=2175721282;p4r=305410680;uwi=800;uhe=600;uce=1;param=321/4364_5?http://ad2.arbocontext.ro/please/redirect/132/2/1/32/!hash=2309186684;h4r=2175721282;p4r=305410680;uwi=800;uhe=600;uce=1;param=321/4364_5?
 • 8/4/2019 montignac intrebari

  29/36

  Intrebarea nr. 109: Puteti sa-mi confirmati va rog daca pot manca spaghete reci cu

  grasimi saturate?

  Raspuns: Da. Reci se pot combina cu grasimi saturate!!! Iar calde doar cu grasimi bune.

  Intrebarea nr.110:Puteti sa-mi spuneti care este IG-ul fasolei boabe, lintei si fainii

  de linte? Faina de naut are IG 35, cat de mare este IG-ul sau dupa coacere sau

  fierbere?( Cateodata o folosesc pentru paine sau sosuri)

  Raspuns: IG-ul leguminoaselor este dat gatit pe tabelul IG-urilor (intrucat rareori lemancam crude). IG-ul fainii de linte este cu apx 5 puncte peste IG-ul original al lintei.Puteti folosi toate aceste alimente pentru gatire sau coacere fara probleme.

  Intrebarea nr.111:-Pot lua la mic dejun paine (tip lipie) cu carne de curcan si felii de

  rosii?

  -Painea Wasa Fibre este doar pentru micul dejun sau o pot utilize in alte momenteale zilei? Daca este asa, de cate ori sau cu ce frecventa?

  -In ultimul timp sufar de stari de frustrare, am multi ani de cand practic metoda,

  iar acum mi-e greu sa ma controlez sa nu mananc ciocolata cu zahar sau alte alte

  alimente nepermise, pot face ceva pentru a reduce din nelinistea/starea mea de

  frustrare in legatura cu alimentele nepermise?Raspuns: Va sfatuim sa cititi raspunsurile de pe sit.Da, proteinele fara grasimi cu paine integrala pentru micul dejun sunt OK.Painea Wasa fibre se poate utiliza la toate mancarurile, dat fiind IG-ul sau.Metoda s-a schimbat mult fata de inceput (acum 20 de ani). Va sfatuim sa cititi o carterecenta (mai ales ultima) deoarece modelul bazic de urmat pentru cele doua faze este mai

  usor de tinut cu metoda actuala , ceea ce genereaza mai putine frustrari .Exista unraspuns pe sit privitor la ciocolata, de exemplu.

  Intrebarea nr.112: Imi place mult sa beau vin la masa. In ce masura pot bea vin

  rosu? Dar bere?

  Raspuns: Vinurile (alb,rosu, sampania) nu sunt glucide, de aceea nu au IG.Totusi, vinurile (ca si toate alcoolurile in general) genereaza hipoglicemii daca seconsuma in exces si asta ne determina sa mancam fara a avea nevoie.In faza 1 obiectivul fiind slabirea, nu se recomanda mai mult de un pahar de vin pe zi. Infaza 2, se pot lua doua pahare la sfarsitul meselor.Se recomanda vinul rosu. Sampania, berea (cu sau fara alcool) si cidrul se pot consuma inaceleasi conditii si proporti