montignac intrebari

download montignac intrebari

of 36

 • date post

  07-Apr-2018
 • Category

  Documents

 • view

  235
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of montignac intrebari

 • 8/4/2019 montignac intrebari

  1/36

  Montignac,Montignac,Montignac

  Intrebarea nr.1:Se absoarbe suficient calciu daca se diminueaza consumul de

  lactate/branzeturi?

  R:Calciul se gaseste in cantitate suficienta intr-o alimentatie echilibrata. Exista calciupeste tot, in toate alimentele si indeosebi in apa de baut. Recomandarea de a consumamulte lactate pentru a satisface necesitatile noastre este fara fundament stiintific. Estedoar un argument comercial inventat acum 50 de ani si care a fost mentinut pana acum cucomplezenta naiva a corpului medical. Studiile epidemiologice pe care le avem de atuncila dispozitie sunt categorice: osteoporoza este cvasi-inexistenta la populatiile care nuconsuma traditional produse lactate. Astfel a fost cazul Japoniei intr-o buna perioada detimp. Invers, tari cum ar fi Finlanda care se numara intre mai mari consumatoare de lapteale planetei sunt campioanele lumii la osteoporoza si la diabet juvenil.Branzeturileafanate sunt intrutotul autorizate in cadrul metodei Montignac.

  Intrebarea nr. 2:Inainte de a slabi, am ezitat intre mai multe diete.Am citit recentun comentariu intr-o revista care spunea ca regimul Montignac nu este decit o

  versiune atenuata a regimului Atkins.Puteti sa ma lamuriti asupra acestui punct?

  R: Timp de mai multe decenii, singurele diete care existau erau cele hipocalorice. Pentruca se credea ca singurul mijloc de a slabi, era de a manca mai putin, si mai ales de asuprima grasimile care sunt foarte calorice. Dr Atkins care a aparut in anii 70 a fostprimul care a pretins ca adevarata problema in ingrasare erau hidratii de carbon(glucidele).Dieta acestuia consta deci in a intezice toate glucidele si a autoriza proteinelesi grasimile "ad libitum", ceea ce a fost considerat in final a fi periculos pe plancardiovascular.Metoda Montignac nu este nici o varianta, nici o versiune atenuata aregimului Atkins.Intrucit este un regim care nu exclude nici o categorie de

  alimente.Contrar dietei Atkins, glucidele chiar sunt recomandate, dar trebuie alese dincele care au un indice glicemic redus. In ceea ce priveste grasimile, ele sunt alese pecriteriul reducerii factorilor de risc cardiovascular.In concluzie, trebuie sa recunoastem caregimul hipocaloric pe de o parte si regimul Atkins pe de alta parte sunt totaldezechilibrate, pentru ca unul suprima grasimile iar altul glucidele.Metoda Monti este inschimb singurul mod alimentar care este total echilibrat.

  Intrebarea nr. 3:Cat timp se poate practica faza 1? As putea trece in faza 2 dar ma

  simt foarte bine in faza 1.

  R: Daca ai cel putin 5 kg de pierdut, e preferabil sa urmezi faza 1 cel putin 3 luni, chiardaca ai pierdut greutatea rapid. Este important de fapt sa-i dai timp sistemului metabolicpentru a functiona normal. Daca ai de dat jos mai mult de 5 kg, este necesar sa ramai infaza 1 o luna in plus dupa pierderea totala a excesului ponderal.Faza 1 este totalechilibrata, puteti ramane in aceasta faza atata timp cat va simtiti bine.

  Intrebarea nr. 4:Cum sa faci distinctia intre grasimile permise si cele nepermise?

  R: Grasimile (lipidele) sunt metabolizate diferit in functie de natura acizilor lorgrasi.Grasimile saturate (carne,unt,lactate integrale ,oua...) sunt foarte usor stocate intucatele nu suporta nici o transformare metabolica.Grasimile mono nesaturate (ulei de

  http://doi4montignac.blogspot.com/http://doi4montignac.blogspot.com/
 • 8/4/2019 montignac intrebari

  2/36

  masline, grasimea de gasca...) au avantajul de a scadea glicemia si nu sunt usor stocabileintrucit ele trebuie transformate.- Grasimile poli nesaturate (omega 3 din peste, uleicanola) sunt foarte greu stocabile, mai mult, metabolismul lor antreneaza un consumenergetic superior continutului lor caloric.

  Intrebarea nr. 5:Cum sa repari abaterile?R:Facem o abatere cind mancam o glucida rea (IG ridicat). Sa repari o abatere, aceastainseamna ca se va incerca ca atunci cand mananci o glucida rea (IG ridicat), sa oneutralizezi. Pentru aceasta, trebuie aplicate doua reguli:

  I-a regula - compensarea: pentru a neutraliza riscul hiperglicemiei, care urmeazaconsumului unei glucide cu IG ridicat, trebuie sa consumi o glucida cu IG mic.Al doileatrebuie deci sa compenseze efectul glicemiant al primului.

  -aII-a regula : anticiparea- pentru ca efectul compensatoriu sa fie eficace, trebuie neaparatca glucidele compensatorii sa fie consumate in prealabil. Exemplu : abaterea voastra va

  consta in consumul de cartofi prajiti. Va fi suficient sa consumati un fel de cruditatiinainte. Obiectivul este de a obtine o rezultanta glicemica a mancarii care sa fie mai micade 50.

  Intrebarea nr. 6:Cum pot calcula indicele glicemic al unui aliment?

  R : Fiecare glucida are un IG precis care este rezultatul unui calcul efectuat ca urmare aunor teste precise. Nu exista posibilitatea ca cineva anume sa faca acest tip de calcul.Singura solutie este de a se face referire la tabloul IG- urilor de pe site.

  Intrebarea nr. 7:Sub ce forma pot manca ovazul? Cum pot manca celelalte

  cereale ,cum ar fi "fulgi" de ovaz,orz,orez sau porumb?

  R:In primul rand trebuie facuta distinctia intre fulgi de ovaz, orz, care sunt grauntelecerealelor stivite, si fulgii anglo-saxoni cum ar fi "cornflakes" care sunt cereale fierte siexpandate. Recomandam a se manca cereale fara a fi gatite (orz, ovaz ). In acest fel se potamesteca cu lapte rece sau caldut (lapte de soia sau de migdale sunt in acest cazrecomandate). Astfel, nu se modifica IG al cerealelor care va ramine sub 50, ideal pentruo mancare glucidica.Dimpotriva, cerealele prelucrate/expandate prin preparare termica auun IG destul de ridicat pentru afi acceptabile, cum ar fi cerealele industriale tip Kellogg ssau Nestle. De asemenea, daca fulgii de ovaz, orz se gatesc (tip terci) IG-ul acestora seridica la 60 sau si mai mult. De aceea sfatul nostru este de a nu se gati.

  Intrebarea nr.8: Cum pot face pentru a urma metoda Montignac care recomanda

  consumul de fibre (linte, paine integrala, fulgi de ovaz, legume verzi) atunci cand am

  un colon iritabil?

  Raspuns :In faza de inceput intens al dietei, un regim de tranzitie fara fibre este intr-adevar necesar: orez alb basmati, paste albe, peste fiert la abur, legume fierte si mixate, sifructe fierte fara coaja. Ceea ce trebuie evitat sunt lactatele, carnurile grase, prajelile,cerealele complete si leguminoasele. Eroarea celor cu probleme de colon este de a

 • 8/4/2019 montignac intrebari

  3/36

  elimina complet fibrele. In afara crizelor, trebuie reintroduse fibrele dar doar progesiv,reintroducind legumele verzi (brocoli, fasole verde) si fructe. Apoi se vor putea consumaincet incet si in doze mici, cereale integrale (paine integrala, completa) si legumeuscate.Pentru a calma durerile si a absorbi gazele se recomanda argila.

  Intrebarea nr.9: In ce fel influenteaza consumul de cafea asupra pierderii in

  greutate? Ce fel de cafea pot sa beau? ("lunga", fara cofeina,frisca...)?

  Raspuns: Cofeina creste usor secretia de insulina. Trebuie de altfel stiut ca o cafea tipfiltru sau "lunga" contine de doua sau trei ori mai multa cofeina decit una expresso.Consumul de cafea fara cofeina este din aceasta cauza recomandat. De asemenea, pentrua avea toate sansele de partea dvs pentru perspectiva unei slabiri in faza I, esterecomandat a se limita, si chiar de a elimina consumul de cofeina.Totusi, cafeaua purarabica poate fi bauta ocazional, tinand cont de continutul sau slab de cofeina. Experientaarata ca aceasta limitare nu mai este necesara in faza II. Daca va place cafeaua cu lapte,

  este recomandat a se servi mai curand lapte semi-degresat.Laptele integral (lichid saupudra) nu este recomandat dar totusi poate fi consumat cu cafea, insa nu la meseleglucidice in faza I. Zaharul este evident interzis. Este mai bine de a se lua obiceiul de a sebea cafeaua sau alte bauturi fara a adauga fructoza sau alt indulcitor.

  Intrebarea nr.10: Am citit cartile lui M Montignac si nu inteleg foarte bine cum sa

  asociez diferitele alimente intre ele. Se vorbeste de diferite tipuri de mese, dar care

  sunt alimentele care pot fi efectiv integrate la aceste mese?

  Raspuns: Metoda Montignac are ca principiu fundamental consumul de glucide cu unindex glicemic mic si mai ales foarte mic care antreneaza raspunsuri glicemice siinsulinice foarte mici. Aceasta are drept consecinta benefica prevenirea ingrasarii si

  evitarea hipoglicemiilor reactionale. Regulile fundamentale de urmat in cadrul metodeiMontignac sunt urmatoarele:- In faza 1 sunt doua tipuri de mese posibile:

  @mese echilibrate protido-lipidice: continand proteine, grasimi (carne, oua, branza,uleiuri...) si glucide. In acest caz glucidele ar trebui sa aiba un IG inferior sau egal cu 35.

  @Mese protido-glucidice: daca glucidele au un IG cuprins intre 35 si 50, nu poate ficonsumata nici o grasime in cursul acelorasi mese, in afara de peste fiert la abur .Laaceasta masa, lactatele eventuale trebuie sa fie de asemenea fara grasimi.

  -In faza 2, echilibrul alimentar al meselor (proteine, lipide, glucide) poate contine toateglucidele al caror IG este inferior sau egal cu 50. Lista cea mai actualizata a IG-uluialimentelor este cea disponibila pe site-ul internet si actualizata regulat, in functie denoile studii stiintifice publicate. Aplicarea acestor principii nu va putea garanta rezultatesatisfacatoare decat daca ansamblul metodei Montignac este urmat corect, dupa cemetoda va fi fost bine inteleasa.

  Intrebarea nr.10 bis:Mananc de regula fructe si legume, dar de indata ce mananc

 • 8/4/2019 montignac intrebari

  4/36

  paine integrala sau alte alimente continand multe fibre, am balonari. Ce este de

  facut?

  R :Daca practicati metoda de putin timp, aceasta se datoreza posibil faptului caorganismul dvs