Modele alternative de sisteme de sƒnƒtate

download Modele alternative de sisteme de sƒnƒtate

of 35

 • date post

  02-Feb-2017
 • Category

  Documents

 • view

  224
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Modele alternative de sisteme de sƒnƒtate

 • Modele alternative de sisteme de sntate: cazul Romniei

  Adela Coman 1

  Abstract

  Lucrarea de fa i propune s abordeze configurarea unui model alternativ de sntate pentru Romnia, respectiv modelul comunitar. Prin comuniti neleg, n acest caz, cele opt regiuni de dezvoltare ale Romniei, acestea avnd caracteristicile specifice comunitilor, aa cum sunt ele definite n literatura de specialitate.

  Sunt prezentate pe scurt principalele modele de sntate existente i funcionale n lume: modelul Semashko, modelul Beveridge i modelul Bismarck. Alturi de acestea, modelul comunitar de sistem de sntate este i el prezent n ri occidentale care se situeaz pe locuri fruntae n ierarhiile internaionale (WHO, OECD) din punct de vedere al eficienei i calitii serviciilor oferite. Autonomia, descentralizarea i responsabilitatea sunt coordonatele sistemelor regionale, coordonate care au permis autoritilor locale s-i asume gestionarea problemelor de sntate ale populaiei. Pornind de la datele statistice, am realizat o radiografie a regiunilor de dezvoltare ale Romniei, din perspectiva principalelor boli cauzatoare de deces n rndul populaiei, respectiv bolile aparatului circulator, cancerele, bolile aparatului respirator, bolile aparatului digestiv i accidentele. Am pornit de la premisa c este posibil controlul mai eficient al acestor boli, precum i prevenia acestora, n condiiile n care autoritile locale cunosc cel mai bine factorii de risc asociai sntii, interni i externi (locali) i ar avea la dispoziie prghiile necesare n materie de organizare i finanare a sistemului. n plus, msurile de prevenie ntreprinse de autoritile locale, ar putea conduce la o implicare direct i responsabil a cetenilor n problemele de sntate, fapt ce ar contribui la configurarea unor comuniti mai sntoase, mai productive, precum i la mai mult solidaritate i coeziune n societatea romneasc.

  Cuvinte-cheie: model comunitar, indicatori statistici, autonomie, descentralizare, responsabilitate

  n Europa s-au afirmat trei modele de sisteme medicale publice avnd ca premise de baz modul de finanare a sistemului i modul de organizare a ofertei de servicii publice de sntate.

  confereniar universitar la Facultatea de Administrae i Afaceri din Universitatea Bucureti, 1adela_coman2003@yahoo.com

  mailto:adela_coman2003@yahoo.com

 • Modelul Beveridge sistemul este finanat prin bugetul central al statului i este organizat i gestionat de ctre stat din resurse colectate prin sistemul public de impozite i taxe. Specialitii din sistem sunt angajai ai statului. Medicii sunt cei care primesc o parte din aceste resurse, n funcie de numrul de pacieni tratai. Reglementarea eligibilitii este de tip universalist la nivelul medicinei primare. Cererea de servicii poate deveni excesiv in raport cu resursele disponibile. Serviciile de tip secundar sunt accesate prin intermediul medicilor de familie, iar serviciile de tip teriar devin accesibile pe baza listelor de ateptare. Pacienii au dreptul de a-i alege medicul de familie, dar pot opta i pentru plata unor asigurri private de sntate complementare.

  Criticile aduse acestui sistem se refer, n principal, la limitele pachetului de servicii de baz, dar i ale resurselor alocate anumitor afeciuni. Nu n ultimul rnd, sunt criticate listele de ateptare (perioadele extrem de lungi in care starea de sntate se poate deteriora, pacientul fiind inscris pe o list de asteptare). Exemple de ri in care modelul Beveridge functioneaz sunt: Finlanda, Suedia, Norvegia, Marea Britanie, etc.

  Modelul Bismarck sistemul este finanat pe principiul asigurrilor sociale, prin virarea unei pri a veniturilor de ctre angajatori si salariai deopotriva. Instituiile care colecteaz aceste fonduri de asigurari medicale sunt nonprofit, activitatea acestora fiind monitorizat (i puternic criticat) de ctre public. Pentru finanarea unor programe de sntate public sunt utilizate fonduri din bugetul public, dar si alte categorii de subvenii.

  Modelul Bismarck este rspndit in ri precum Frana, Belgia, Olanda, Austria i Germania.

  Modelul Semashko este apropiat de modelul Beveridge prin aceea ca finanarea, organizarea i gestiunea sistemului de sntate aparin statului. De asemenea, exist asemnri i cu modelul Bismarck prin modul de colectare a resurselor sub forma unor cote-pri, aplicate unei mase largi de indivizi. Modelul Semashko prezint i diferene fa de celelalte dou modele, respectiv oblig pacienii s utilizeze doar serviciile arondate n zona lor de reziden, iar asigurrile medicale private de sntate practic nu exist. Modelul Semashko a fost utilizat mai ales n rile foste socialiste, cu rezultate discutabile de la ar la ar.

  Nici una dintre rile europene nu a adoptat n form pur vreunul dintre aceste modele, cele mai multe prefernd combinaii ale acestora. n general, fiecare ar a ales o coordonat a sistemului medical creia i-a alocat mai multe resurse, funcie de

 • obiectivele urmrite n plan social, economic i politic. Astfel, unele ri au reglementat fie un acces universal la un pachet de servicii de baz, restul serviciilor prestndu-se n funcie de resursele existente i de ordinea impus de listele de ateptare, n timp ce alte ri au reglementat o libertate mai mare a opiunilor consumatorilor, in paralel cu o majorare a costului asigurrilor (prin impozite i taxe), dar i a costului serviciilor. Aceasta ultim opiune a condus ns la o reducere a accesului beneficiarilor la servicii medicale pe criterii economice.

  n Statele Unite, de exemplu, dei se investete mult n sntate (aproximativ 17.5% din PIB), exist nc un numr impresionant de ceteni care nu beneficiaz de un pachet de servicii de baz deoarece nu-i permit costul unei asigurri de sntate.

  La polul opus se situeaz sistemul britanic ce permite accesul universal la un pachet de servicii de baz, dar limiteaza opiunile n privina ofertei de servicii teriare.

  n general, indiferent de modelul aplicat sau de mixul de modele, toate rile europene se izbesc de aceleai probleme: un management defectuos, politici medicale inadecvate, precum i oportunitatea discutabil a unor politici pe termen scurt, dar i pe termen lung, n domeniul sntii.

  Modelul romnesc

  La sfritul anului 1989, sistemul medical romnesc era structurat dup modelul Semashko. Acesta funciona n condiii precare, nu att din cauza finanrii centralizate i a organizrii de tip piramidal, ci datorit volumului redus de fonduri ce intrau n sistem.

  O dat cu Legea nr. 145/1997, sistemul medical a devenit predominant de tip Bismarck, prin cotele obligatorii de asigurare achitate de contributori, fixate n funcie de veniturile acestora. n anul 1999 a intrat n vigoare i legea asigurrilor de sntate. Sistemul si-a pstrat, totui, ntr-o oarecare msur, caracterul social specific perioadei de dinainte de anul 1989. Cu toate acestea, potrivit statisticilor, exist un numr mare de persoane care nu pot accesa serviciile medicale de care au nevoie, din diferite motive.

  Instituiile fundamentale ale sistemului public de sntate sunt:

  -Casa Naional de Asigurri de Sntate;

  -Ministerul Sntii;

 • -Colegiul Medicilor;

  -reeaua public de servicii (spitale, policlinici, dispensare, laboratoare, farmacii, etc).

  Roluri decisive n finanarea i organizarea de servicii medicale l au i Ministerul Finanelor Publice, administraiile locale i regionale, precum i Ministerul Muncii, Solidaritii Sociale i Familiei.

  Resursele colectate n fondul naional de asigurri de sntate se constituie din:

  -contribuii ale angajailor (5,5%) i ale altor persoane ce realizeaz venituri (5,5%);

  -contribuii ale angajatorilor, sub form de cote de participare (5,2%);

  -contribuii ale bugetului public la finanarea unor programe naionale de sntate.

  Circulaia fondurilor n sistem se realizeaz astfel:

  -angajaii i angajatorii, precum i ali contributori ce realizeaz venituri particip la constituirea fondului naional de asigurri de sntate;

  -Casa Naional de Asigurri de Sntate transfer apoi resursele ctre Casele judeene de asigurri de sntate;

  -Casele judeene deconteaz medicilor contravaloarea serviciilor medicale prestate;

  -Casele judeene contribuie i la constituirea unui fond de redistribuire a resurselor din sistem;

  -bugetul public transfer resurse ctre prestatorii de servicii medicale pentru susinerea programelor naionale de sntate;

  -beneficiarii efectueaz i pli directe pentru unele servicii i medicamente.

  Practica social a demonstrat faptul c nici un sistem medical nu poate fi mai performant dect managerii care l conduc i statul care l reglementeaz i l finaneaz. n ceea ce privete statul romn i instituiile care administreaz i gestioneaz sistemul de sntate, ntmpin probleme n ceea ce privete: eficacitatea colectrii fondurilor necesare serviciilor medicale; crearea i adoptarea de politici de sntate adecvate situaiei sociale a populaiei; oferta adecvat de servicii de sntate n teritoriu; alocarea corespunztoare a fondurilor pe programe i pe criterii de eficien. n ciuda creterii procentului din PIB alocat sntaii n ultimii ani, n

 • Romnia exist o insatisfacie profund a populaiei cu privire la finanarea sistemului de sntate, dar i la calitatea i promptitudinea cu care aceste servicii sunt furnizate.

  n Romania, spre deosebire de alte ri europene, sumele alocate programelor de preventie sunt extrem de mici. Din punctul meu de vedere, atenia ar trebui ndreptat in primul rnd asupra acestor programe deoarece asistm la o schimbare de paradigm n rndul populaiei, n general, i al generaiei tinere, n special. Este vorba despre orientarea unor segmente din ce in ce mai largi ale populaiei spre un stil de via sntos, construit pe cel putin trei elemente: alimentaie, micare i mediu.

  Educaia pentru sntate poate s joace un rol deosebit de important n modelarea noului stil de via, cu att