Model Cercetare

of 45 /45
Universitatea „Eftimie Murgu” Reşiţa STUDIU DE CAZ.MODEL DE CERCETARE DIRECTA . ATITUDINEA POPULATIEI DIN RESITA ASUPRA EFICIENTEI ACTIVITATILOR FIRMELOR DE COMERT 1. PREZENTAREA GENERALĂ A CERCETĂRII Efectuarea acestui studiu are drept scop studierea atitudinii populaţie din municipiului Reşiţa cu privire la eficienţa firmelor de comerţ şi servicii. Pentru a detalia toate aspectele prezentate anterior, vom recurge la diverse metode de studiere a perfornanţei şi conduitei firmelor reşiţene de comerţ şi servicii, care sunt fondate pe obţinerea informaţiilor direct de la cumpărători, respectiv consumatori . Pentru a realiza un studiu eficient este nevoie mai întâi de o programare a cercetării, cu stabilirea etapelor şi a resurselor necesare în vederea realizării în mod optim a cercetării şi obţinerea celor mai importante informaţii necesare procesului de decizie. De regulă, un studiu poate fi alcătuit din două părţi : Partea I: STUDIUL CALITATIV, care are următoarele etape: - stabilirea numărului de persoane interogate; - eşantionarea; - desfăşurarea chestionării; 1

Embed Size (px)

description

cercetare, model

Transcript of Model Cercetare

Universitatea Eftimie Murgu Reia

STUDIU DE CAZ.MODEL DE CERCETARE DIRECTA.

ATITUDINEA POPULATIEI DIN RESITA ASUPRA EFICIENTEI ACTIVITATILOR FIRMELOR DE COMERT1. PREZENTAREA GENERAL A CERCETRII

Efectuarea acestui studiu are drept scop studierea atitudinii populaie din municipiului Reia cu privire la eficiena firmelor de comer i servicii.

Pentru a detalia toate aspectele prezentate anterior, vom recurge la diverse metode de studiere a perfornanei i conduitei firmelor reiene de comer i servicii, care sunt fondate pe obinerea informaiilor direct de la cumprtori, respectiv consumatori .

Pentru a realiza un studiu eficient este nevoie mai nti de o programare a cercetrii, cu stabilirea etapelor i a resurselor necesare n vederea realizrii n mod optim a cercetrii i obinerea celor mai importante informaii necesare procesului de decizie.

De regul, un studiu poate fi alctuit din dou pri :

Partea I: STUDIUL CALITATIV, care are urmtoarele etape: stabilirea numrului de persoane interogate;

eantionarea;

desfurarea chestionrii;

prezentarea i interpretarea rezultatelor.

1. Partea a II-a: STUDIUL CANTITATIV, care are urmtoarele etape: constituirea eantionului;

determinarea mrimii eantionului;

redactarea chestionarului;

administrarea chestionarului;

prelucrarea i analiza datelor obinute;

redactarea raportului de sintez.

ns, n prezenta cercetare studiul calitativ este cel care primeaz, mai ales datorit multitudinii de avantaje pe care le genereaz, eliminnd astfel studiul cantitativ.

n cazul nostru, subiecii anchetai reprezint populaia municipiului, comprimat ntr-un eantion reprezentativ.

Metoda de eantionare folosit este metoda cotelor, adic o alegere raional a indivizilor, urmrind obinerea la nivelul eantionului a unei structuri pe sexe, grupe de vrst i pe ocupaii, identic structurii populaiei municipiului, folosindu-se n acest scop date obinute din prezentarea general a populaiei municipiului Reia la 01.01.2011.

Ca form de cercetare s-a folosit ancheta individual, structurat, bazat pe un chestionar compus din 11 ntrebri, toate nchise. Chestionarul cuprinde 8 ntrebri de coninut i 3 ntrebri de identificare a persoanei chestionate.Scopul cercetarii este acela de a determina atitudinile populatiei din municipiul RESITA fata de firmele de comert si servicii cu privire la eficienta si profesionalismul ce il au in desfasurarea activitatilor .

Obiectivul principal al cercetarii este de determinare a gradului de satisfactie pe care il manifesta consumatorilor resiteni cu privire la activitatile pe care firmele de comert si servicii le desfasoara in municipiu.

Obiectivele secundare ale cercetarii sunt :

-determinarea modului cum firmele de comert resitene comunica cu consumatorul .

-determinarea nivelului de preturi practicate de firmele din oras pentru produsele si serviciile comercializate

-determinarea nivelului de competitie pe care firmele de comert din ora sil au.

-formularea unor recomandari din partea consumatorilor resiteni cu privire la imbunatatirea activitatilor desfasurate de firmele de comert si servicii din oras.

-formularea unor sugestii pentru managerii firmelor de comert si servicii din partea consumatorilor resiteni pentru imbunatatirea calitatii activitatii desfasurate de acestia.2. STUDIUL CALITATIV

2.1. PREZENTAREA GENERAL A STRUCTURII

STUDIULUI CALITATIV

2.2. REALIZAREA STUDIULUI CALITATIV

Studiile calitative constau n colectarea i analizarea elementelor care permit explicarea opiniilor, motivaiilor i componentelor tuturor categoriilor de indivizi implicai n problema studiat.

Un studiu calitativ precede un studiu cantitativ n urmtoarele situaii:

a) este dificil s se stabileasc obiectivele cercetrii de marketing;

b) informaiile disponibile nu sunt suficiente pentru formularea ipotezelor;

c) este necesar familiarizarea cu vocabularul utilizat de ctre populaia studiat.Avantajele unui studiu calitativ sunt:

1. este rapid pentru c informaiile sunt culese de la un eantion restrns (10-70 persoane), iar prelucrarea datelor nu este complicat;

2. reprezentativitatea eantionului n raport cu populaia studiat nu este indispensabil;

3. este mai puin costisitor dect un studiu cantitativ;

4. face posibil inventarierea atitudinilor, motivaiilor, comportamentului.

Inconveniente:

1. informaiile obinute de la un eantion nereprezentativ nu pot fi extrapolate asupra ntregii populaii; rezultatele nu sunt dect ipoteze care vor fi validate printr-un studiu cantitativ;

2. calitatea datelor colectate depinde n primul rnd de competen anchetatorilor.

Avnd n vedere anumite condiii obiective ale desfurrii cercetrii, cum ar fi: lipsa bugetului afecta cercetrii, lipsa de experien a anchetatorilor, timpul limitat al cercetrii, receptivitatea subiecilor, cercetarea este bazat pe un chestionar compus din 11 ntrebri.

Rezultatele studiilor calitative depind de modul de respectare a unor reguli n organizarea i derularea acestora:A. Numrul de persoane interogate;

B. Eantionarea;

C. Desfurarea cercetrii calitative;

D. Prezentarea i interpretarea rezultatelor;

1. Numrul de persoane interogate va fi n funcie de :

Bugetul afectat efecturii studiului;

Costul unitar al unei machete individuale;

Numrul de criterii de structurare a eantionului;

Numrul de modaliti pentru fiecare criteriu;

Tehnica de analiz a coninutului.2. Eantionarea presupune parcurgerea urmtoarele etape:

a) se listeaz criteriile care pot explica diferenele comportamentale ale diferitelor persoane n procesul de cumprare i consum, sub impactul preului:

- factori endogeni, mai precis factori personali dintre care factorii socio-demografici: sexul, vrsta, categoria socio-profesional, nivelul de instrucie, mediul de reziden;

- factori exogeni: mediul social (familia, grupele sociale, clasele sociale) i mediul cultural.

Din acest sistem de factori au fost alei: sexul, vrsta i categoria socio-profesional.

b) clasarea criteriilor dup pragul lor de explicativitate (de la cel mai mare la cel mai mic), i anume:

sexul;

vrsta;

categoria socio-profesional;

nivelul de instruire;

mediul de reziden.

c) pentru fiecare criteriu se listeaz situaiile (nivele posibile), astfel:

I. CRITERIUL DE SEXE: masculin; 2 niveluri

feminin.

II. CRITERIUL DE VRST: sub 20 ani;

20 - 29 ani;

30 - 39 ani; 6 niveluri

40 - 49 ani;

50 - 59 ani;

60 ani i peste

III: CRITERIUL DE OCUPAIE: elev - studeni;

muncitori;

intelectuali;

funcionari; 6 niveluri

pensionari;

alte ocupaii.IV. CRITERIUL NIVELULUI DE INSTRUIRE: nivel primar;

nivel gimnazial; 4 niveluri

nivel mediu;

nivel superior

V. CRITERIUL MEDIULUI DE REZIDEN:

mediu urban; 2 niveluri

mediu rural.

Combinarea acestor criterii i niveluri va conduce interogarea unui eantion format din 2 x 6 x 6 x 4 x 2 = 576 persoane.

d) construirea unei arborescene - se face renunnd la unul sau mai multe criterii

n cazul studiului nostru am considerat c nivelul de instrucie se subnelege prin ocupaia declarat, iar criteriul mediului de reziden nu se mai ia n consideraie deoarece studiul se efectueaz asupra populaiei municipiului Reia, deci numai n mediu urban. n acest fel, eantionul nostru s-a redus la: 2 x 6 x 6 = 72 persoane.

e) verificarea posibilitii de recrutare a persoanelor determinat prin combinaiile realizate anterior pentru recrutarea subiecilor al cror profil corespunde arborescenei construite anterior s-a folosit contactul direct (verbal) la locul de desfurare a activitii profesionale, la domiciliu sau, n alte cazuri, contactul verbal n locuri publice.

Precizri suplimentare legate de studiul calitativ:

- Chestionarea celor 72 de persoane poate fi considerat o preanchet efectuat n scopul de a afla care este ponderea persoanelor care n calitate de consumatori, se adreseaz firmelor cu cteva recomandari n ceea ce privete preul sub 2 specte :

- acesta nu este ntotdeauna proporional cu calitatea serviciilor respectiv produselor oferite de firme, majoritatea dintre acetia acordnd cea mai mare pondere n acest caz (intrebarea 4 varianta b) ceea ce nseamn c nu conteaz ct de ridicat este preul bunurilor i serviciilor achiziionate atta timp ct i nivelul calitii acestora este pe masur.

- un alt aspect primordial n viziunea respondenilor este problema reducerii de pre (ntrebarea 8 varianta a) astfel nct s se produc bunuri i servicii accesibile fiecrei clase sociale ( adic fiecrei categorii de venituri, mari ,medii i mici). Sub aceste dou aspecte consumatorii i declar mulumirea sau paradoxal nemulumirea cu privire la eficiena firmelor de comer i servicii din municipiul Reia. n funcie de aceaste ponderi, care de fapt reprezint frecvena de apariie a fenomenului studiat, se va determina ulterior, dac este cazul, mrimea eantionului reprezentativ la nivelul ntregului municipiu pentru studiul cantitativ.

- Pentru a avea o bun reprezentativitate a eantionului ales n sensul c el trebuie s reflecte principalele caracteristici ale populaiei Reiei, pentru a asigura o mai mare corectitudine a datelor i pentru a elimina nota de subiectivism a anchetatorului (el alegndu-i subiecii dup criterii prestabilite), se consider oportun ca metod de eantionare, metoda cotelor, adic o alegere raional a indivizilor, urmrind obinerea la nivelul eantionului a unei structuri pe sexe, grupe de vrst i de ocupaii, identic structurii populaiei la nivelul municipiului Reia. Pentru aceasta au fost utilizate date statistice referitoare la prezentarea general a populaiei municipiului Reia din 01/01/2011.PREZENTAREA ALGORITMULUI DE CALCUL AL STRUCTURII EANTIONULUI-PILOT

(n=72 persoane)

Structura eantionului dup criteriul de sexe

- masculin: 72 x 47,91% = 34 brbai

- feminin: 72 x 52,09% = 38 femei

Structura eantionului dup criteriul de vrst

- sub 20 ani: 72 x 19,64% = 14 persoane

- masculin: 14 x 51,12% = 7 brbai

- feminin: 14 x 48,88% = 7 femei

- 20-29ani: 72 x 15,98% = 12 persoane

- masculin: 12 x 50,67% = 6 brbai

- feminin: 12 x 49,33% = 6 femei

- 30-39ani: 72 x 16,42% = 12 persoane

- masculin: 12 x 49,12% = 6 brbai

- feminin: 12 x 50,88% = 6 femei

- 40-49 ani: 72 x 16,06% = 12 persoane

- masculin: 12 x 46,95% = 6 brbai

- feminin: 12 x 53,05% = 6 femei

- 50-59 ani: 72 x 15,61% = 11 persoane

- masculin: 11 x 47,42% = 5 brbai

- feminin: 11 x 52,58% = 6 femei

- peste 60 ani: 72 x 16,29% = 11 persoane

- masculin: 11 x 41,49% = 4 brbai

- feminin: 11 x 58,51% = 7 femei

PREZENTAREA STRUCTURII EANTIONULUI PILOT

PE SEXE I GRUPE DE VRST (n=72 persoane)Principalele criterii de selectare a subiecilorNumrul efectiv de persoanePonderea n total

(%)

Total eantion72100

1. Criteriul de sexe

- masculin

- feminin72

34

38100

47,91

52,09

2. Criteriul de vrst72100

Sub 20 ani

- masculin

- feminin14

7

719,64

51,12

48,88

20 - 29 ani

- masculin

- feminin12

6

615,98

50,67

49,33

30 - 39 ani

- masculin

- feminin12

6

616,42

49,12

50,88

40 - 49 ani

- masculin

- feminin12

6

616,06

46,95

53,05

50 - 59 ani

- masculin

- feminin11

5

615,61

47,42

52,58

60 ani i peste

- masculin

- feminin11

4

716,29

41,49

58,51

STRUCTURA EANTIONULUI DUP CRITERIUL DE OCUPAIE

- sub 20 ani: 14 persoane: M = 7 brbai; F = 7 femei;

- elevi - studeni: 14 persoane: M = 7; F = 7;

- 20 - 29 ani: 12 persoane: M = 6 brbai; F = 6 femei;

muncitori: 3 persoane - M = 2; F =1;

intelectuali: 3 persoane - M = 1; F =2;

funcionari: 3 persoane - M = 1; F =2;

alte ocupaii: 3 persoane - M = 2; F =1;

- 30- 39 ani: 12 persoane: M = 6 brbai; F = 6 femei;

muncitori: 3 persoane - M = 2; F =1;

intelectuali: 3 persoane - M = 2; F =1;

funcionari: 3 persoane - M = 1; F =2;

alte ocupaii: 3 persoane - M = 1; F =2;

- 40 - 49 ani: 12 persoane: M = 6 brbai; F = 6 femei;

muncitori: 3 persoane - M = 2; F =1;

intelectuali: 3 persoane - M = 1; F =2;

funcionari: 3 persoane - M = 2; F =1;

- alte ocupaii: 3 persoane - M = 1; F =2;

- 50 - 59 ani: 11 persoane: M = 5 brbai; F = 6 femei;

muncitori: 2 persoane - M = 1; F =1;

intelectuali: 3 persoane - M = 2; F =1;

funcionari: 4 persoane - M = 1; F =3;

- alte ocupaii: 2 persoane - M = 1; F =1;

- peste 60 ani: 11 persoane: M = 4 brbai; F = 7 femei;

pensionari 11 persoane - M = 4; F = 7.

STRUCTURA PE OCUPAII A EANTIONULUI PILOT

(n = 72 persoane)elevi - studeni: 14 persoane: M = 7 brbai; F = 7 femei;

muncitori: 11 persoane - M = 7; F =4;

intelectuali: 12 persoane - M = 6; F =6;

funcionari: 13 persoane - M = 5; F =8;

alte ocupaii: 11 persoane - M = 5; F =6;

pensionari 11 persoane - M = 4; F = 7.

Nr. ntreb. i var. de rspuns

Total

eantionT. brbaiT. femei

1a50,0055,8844,74

b50,0044,1255,26

TOTAL100,00100,00100,00

2a25,0035,2915,79

b52,7844,1260,53

c22,2220,5923,68

TOTAL100,00100,00100,00

3a30,5638,2423,68

b18,0617,6518,42

c16,6711,7621,05

d34,7232,3536,85

TOTAL100,00100,00100,00

4a12,5026,47-

b48,6141,1855,26

c38,8932,3544,74

TOTAL100,00100,00100,00

5a33,3341,1826,32

b29,1717,6439,47

c37,5041,1834,21

TOTAL100,00100,00100,00

6a50,0047,0652,63

b22,2232,3513,16

c27,7820,5934,21

TOTAL100,00100,00100,00

7a18,0623,5313,16

b69,4464,7173,68

c12,5011,7613,16

TOTAL100,00100,00100,00

8a50,0058,8342,11

b20,8317,6423,68

c29,1723,5334,21

TOTAL100,00100,00100,00

PREZENTAREA REZULTATELOR CERCETRII EANTIONULUI PILOT DUP CRITERIUL DE SEXE (n = 72 persoane)%

PREZENTAREA REZULTATELOR CERCETRII EANTIONULUI PILOT

DUP CRITERIUL DE VRST (n= 72 persoane)

%Nr. ntreb. i var. de rspunsTotal

EantionSub 20 de ani

20 - 29 ani

30 - 39 ani

40 - 49 ani

50 - 59 ani

60 ani i peste

1a50,007,1466,6633,3458,3381,8163,63

b50,0092,8633,3466,6641,6718,1936,37

TOTAL100,00100,00100,00100,00100,00100,00100,00

2a25,0021,438,3341,6733,3327,2718,18

b52,7850,0083,3441,6741,6754,5445,45

c22,2228,578,3316,6625,0018,1836,37

TOTAL100,00100,00100,00100,00100,00100,00100,00

3a30,5621,4325,0041,6741,6745,459,09

b18,0621,4325,0025,008,33-27,27

c16,67-33,348,338,33-54,55

d34,7257,1416,6625,0041,6754,559,09

TOTAL100,00100,00100,00100,00100,00100,00100,00

4a12,507,1416,66-16,66-36

b48,6157,1475,0050,0050,0018,1936

c38,8935,728,3450,0033,3481,8127,26

TOTAL100,00100,00100,00100,00100,00100,00100,00

5a33,3321,4341,6758,338,349,0963,64

b29,1721,4333,338,3375,009,0927,27

c37,5057,1425,0033,3416,6681,829,09

TOTAL100,00100,00100,00100,00100,00100,00100,00

6a50,0042,8658,3350,0033,3336,3781,82

b22,2228,5733,3416,6641,67-9,09

c27,7828,578,3333,3425,0063,639,09

TOTAL100,00100,00100,00100,00100,00100,00100,00

7a18,0628,5733.34-25,009,099,09

b69,4428,5766.6691,6658,3390,9190,91

c12,5042,86-8,3416,67--

TOTAL100,00100,00100,00100,00100,00100,00100,00

8a50,0050,0050,0041,6750,0045,4536,36

b20,8341.6741.67-25,00-45,45

c29,178,338,3358,3325,0054,5518,19

TOTAL100,00100,00100,00100,00100,00100,00100,00

PREZENTAREA REZULTATELOR CERCETRII EANTIONULUI PILOT

DUP CRITERIUL DE OCUPAIE (n= 72 persoane)

%

Nr. ntreb. i var. de rspunsTotal

eantionElevi - studeni

Munci-

tori

Inte-

lectuali

Funci-

onari

Alte

ocupaii

Pensio-

nari

1a50,007,1463,6466,6746,1563,646364

b50,0092,8636,3633,3353,8536,3636,36

TOTAL100,00100,00100,00100,00100,00100,00100,00

2a25,0021,4318,1825,0046,1518,1818,18

b52,7850,0054,5558,3338,4672,7345,46

c22,2228,5727,2716,6715,399,0936,36

TOTAL100,00100,00100,00100,00100,00100,00100,00

3a30,5621,4354,5525,0038,4636,369,09

b18,0621,43-16,6723,0818,1827,27

c16,67-9,0916,677,6918,1854,55

d34,7257,1436,3641,6630,7727,289,09

TOTAL100,00100,00100,00100,00100,00100,00100,00

4a12,507,149,098,337,6918,1836,36

b48,6157,1454,5533,3369,2327,2736,36

c38,8935,7236,3658,3423,0854,5527,28

TOTAL100,00100,00100,00100,00100,00100,00100,00

5a33,3321,4354,5516,6723,0827,2763,64

b29,1721,4327,2733,3323,0845,4627,27

c37,5057,1418,1850,0053,8427,279,09

TOTAL100,00100,00100,00100,00100,00100,00100,00

6a50,0042,8672,7350,0030,7727,2781,82

b22,2228,57-16,6730,7745,469,09

c27,7828,5727,2733,3338,4627,279,09

TOTAL100,00100,00100,00100,00100,00100,00100,00

7a18,0628,5736,36-15,3818,189,09

b69,4428,5754,5591,6784,6272,7390,91

c12,5042,869,098,33-9,09-

TOTAL100,00100,00100,00100,00100,00100,00100,00

8a50,0071,4254,5525,0053.8554,5536,36

b20,8314,299,0925,0015.3818,1845,45

c29,1714,2936,3650,0030.7727,2718,19

TOTAL100,00100,00100,00100,00100,00100,00100,00

2.3. INTERPRETAREA REZULTATELOR STUDIULUI CALITATIV

(n = 72 persoane)

1. Atitudinea subiecilor fa de managementul firmelor de comer i servicii din Reia

Jumtate (50,00%) dintre subiecii chestionai sunt mulumii de felul n care funcioneaz activitatea de comer i servicii din Reia(adic 55,88% dintre brbai i 44,74% dintre femei). n ceea ce privete vrsta, 81,81% dintre cei cu vrste cuprinse ntre 50-59 ani sunt mulumii de managementul firmelor reiene de comer i servicii. n ceea ce privete ocupaia, ponderea cea mai mare o au intelectualii(66,67%).

Cealalt jumtate dintre cei chestionai se declar nemulumii de managementul firmelor de comer i servicii din Reia(adic 44,12% dintre brbai i 55,26% dintre femei).Referitor la criteriul de vrst, ponderea cea mai mare (92,86%) o au cei cu vrste sub 20 ani, adic elevii i studenii.

2. Poziia subiecilor cu privire la comportamentul firmelor de comer i servicii din Reia fa de consumatori.

Cei mai muli dintre cei chestionai 52,78% ( 44,12 dintre brbai i 60,53 dintre femei) sunt relativ mulumii de comportamentul firmelor de comer i servicii din Reia fa de consumatori.Potrivit criteriului de vrst, cea mai mare pondere 83,34% o dein persoanele cu vrsta cuprins ntre 20-29 de ani , care de asemenea se declar relativ mulumii.Referitor la criteriul de ocupaie, persoanele din categoria alte ocupaii nregistreaz cel mai mare procent 72,73% cu privire la acest caz.

La polul opus cu cel mai mic procent 22,22% ( 20,59% dintre brbai i 23,68 % dintre femei) se afl cei care ofer un calificativ insuficient felului in care firmele reiene de comer i servicii se comport cu consumatorii, cea mai mic pondere 8,33% nregistrnd de asemenea persoanele cu vrsta cuprins ntre 20-09 de ani.n ceea ce privete criteriul de ocupaie , persoanele din categoria profesional alte ocupaii sunt cele care afirm c sunt insuficient satisfcute de modul m care aceste firme acioneaz cu consumatorii, alocnd un procent de 9,00% n acest caz.

De remarcat c 25,00 % dintre cei chestionai sunt mulumii de comportamentul firmelor reiene de comer i servicii n ceea privete relaia acestora cu consumatorii.

3. Perspectiva subiecilor chestionai asupra celor mai eficiente metode de publicitate.

34,72% ( 32,65% dintre brbai i 36,85% dintre femei) dintre respondei consider c cea mai eficient metod de publicitate folosit de firme este publicitatea propriu-zis , de aceast prere fiind i persoanele cu vrsta sub 20 ani care nregistreaz un procent de 57,14%.Deci n acest caz ponderea maxim o dein elevii respectiv studenii.

De precizat faptul c doar 16,67%( 11,76% dintre brbai i 21,05% ) dintre subieci sunt de prere c promovarea bunurilor i serviciilor are un succes mai mare prin intermediul mass-media , procentul cel mai mic 0,00% inregistrndu-se la persoanele sub 20 de ani precum i la cele cu vrsta cuprins ntre 50 59 de ani. n ceea ce privete ocupaia elevii respectiv studenii sunt cei care au inregistrat cel mai mic procent 0,00% n acest caz.

Se observ c un procent relativ bun 30,56% dintre subiecii chestionai afirm c printre aceste metode de publicitate, promotoare ale unui vnzri considerabile ar fi pliantele.

ns trebuie subliniat faptul c o parte dintre respondeni 18,06% apreciaz c publicitatea bunurilor i serviciilor d mai mult randament prin intermediul ziarelor.

4. Atitudinea subiecilor fa de raportul pre calitate .

Cei mai muli dintre subiecii chestionati 48,61% ( 41,18% dintre barbai si 55,26% dintre femei) sunt de prere c preurile nu sunt direct proportionale cu calitatea serviciilor, respectiv produselor oferite de aceste firme.In ceea ce priveste varsta, 75,00% dintre cei cu vrste cuprinse ntre 20-29 ani sunt nemultumiti de raportul calitate- pre la firmele de comer i servicii din Reia,iar n ceea ce priveste ocupatia, ponderea cea mai mare o dein functionarii, 69,23% care sunt de aceeai prere.

Cele mai mici procente 12,50% (26,47% dintre barbati, 0,00% dintre femei) le-au nregistrat cei care consider c preurile sunt direct proporionale cu calitatea serviciilor oferite de firmele reiene de comer i servicii In ceea ce priveste varsta, ponderea cea mai mica 0,00% este alocat de persoanele cu vrsta cuprins intre 30- 39 de ani pecum i intervalul 50 59 de ani , iar potrivit criteriului de ocupaie cel mai mic procent 7,14% l-au nregistrat elevii respective studenii.

Se observ c 38,89% dintre consumatori consider c nu ntotdeauna preurile sunt direct proporionale cu calitatea serviciilor, ceea ce reliefeaz strecurarea unor mici carene n politica de conducere i organizare a firmelor n ceea ce privete procesul de producie.ns acetia nu exclud situaia n care intradevr preul i calitatea produselor / serviciilor se sincronizeaz intr-un tot unitar.5. Concepia persoanelor chestionate cu privire la avantajele respectiv dezavantajele concurenei dintre firme .

Cea mai mare parte dintre persoanele chestionate 37,50% (41,18% dintre brbai i 34,21% dintre femei) sunt de prere c nu ntotdeauna concurena dintre firme este benefica i avantajoas pentru consumatori n ceea ce privete vrsta ponderea maxim este alocat de ctre cei cu vrst cuprins ntre 50-59 ani, ei spun c nu ntotdeauna concurena dintre firme este benefic avantajnd consumatorii.Referitor la ocupaie 53,84% dintre funcionari cred c nu ntotdeauna concurena dintre firme este ntocmai benefic pentru consumatori.

Paralel ns,cu cea mai mic pondere 29,17%(17,64% dintre brbai i 39,47% dintre femei) sunt persoanele care afirm dezavantajele cu care se confrunt consumatorii sunt datorate tocmai de concurena dintre firme. Referitor la vrst 8,33% dintre persoanele cu vrsta cuprins ntre 30-39 ani sunt de prere c nu este benefic concurena dintre firme i nu avantajeaz consumatorii, iar n ceea ce privete ocupaia 21,43% dintre elevi i studeni susin aceai idee.

Nu trebuie omis nici faptul c 33,33% dintre persoanele chestionate afirm c este benefic concurena dintre firme i avantajeaz consumatorii deoarece exist preuri difereniate pentru toate categoriile sociale.

6. Atitudinea subiecilor cu privire la msurile ce se recomand a fi luate de managerul unui compartiment pentru eficientizarea firmei.

Jumtate dintre cei chestionai 50,00% ( 47,06% dintre brbai i 52,63% dintre femei) sunt de prere c msurile ce ar trebui luate n calcul de ctre managerul unui compartiment pentru eficientizarea firmei ar fi perfecionarea personalului. Potrivit criteriului de vrst, cea mai mare pondere 81,42 o dein persoanele cu vrsta cuprins ntre 60 de ani i peste, care de asemenea susin aceast idee.Referitor la criteriul de ocupaie, persoanele din categoria pensionari nregistreaz cel mai mare procent, aadar , 81,82% sunt de aceeai prere cu privire la acest caz.

Doar 22,22% (32,35% dintre brbai i 13,16% dintre femei) dintre respondeni sunt de prere c msurile ce ar trebui efectuate de ctre managerul unui compartiment pentru eficientizarea firmei ar fi efectuarea unor controale mai dese, cea mai mic pondere 0,00% fiind nregistrat de persoanele cu vrsta cuprins ntre 50-59 de ani. n ceea ce privete criteriul de ocupaie, persoanele din categoria muncitori sunt de prere c msurile ce ar trebui efectuate de ctre managerul unui compartiment pentru eficientizarea firmei ar fi efectuarea unor controale mai dese, alocnd un procent de 0,00%.

Menionm c 27,78 dintre subieci consider c una dintre cele mai eficiente msuri recomandate unui manager este acordarea anumitor bonusuri personalului conform procesului de stimulare - motivare ceea ce va duce la cooperarea fiecrui salariat atunci cnd va fi nevoie de efort suplimentar.

7.Atitudinea subiecilor fa de metodele utilizate de managerul unei firme de comer i servicii din Reia pentru mbuntirea calitii activitii desfurate.

69,44% (64,71% dintre brbai i 73,68% dintre femei) dintre subiecii chestionai consider c dac se va califica personalul existent, se va imbunti i calitatea activitii desfaurate de firmele de comer i servicii din Reia. n ceea ce privete vrsta, 91,66% dintre cei cu varste cuprinse intre 30-39 ani sunt de parere ca prin calificarea personalului existent, se va imbunatati si calitatea activitatii desfasurate iar n ceea ce priveste ocupatiile, ponderea cea mai mare o au intelectualii (91,67%).

Doar 12,50% (11,76% barbati si 13,16% femei) dintre subiecii chestionai consider c pentru mbunatirea activitii desfurate nu trebuie facut nici o modificare. n ceea ce privete vrsta ,ponderea cea mai mica (0,00%) o au cei cu varsta cuprins ntre 20-29 de ani, 50-59 de ani precum cei de 60 ani i peste. Potrivit criteriului de ocupaii cel mai mic procent (0,00%) l-au nregistrat att funcionarii ct i pensionarii .

Se observ c 18,06% dintre subiectii chestionati consider c angajarea de mai mult personal va duce la mbunatatirea calitatii activitatii desfaurate de aceste firme, astfel nct aceai funcie poate fi acordat mai multor persoane, care pot confrunta reciproc ipotezele ajungnd astfel la concluzii dintre cele mai benefice.

8. Poziia subiecilor cu privire la recomandrile fcute n calitate de consumator, firmelor de comer i servicii din Reia.

Jumtate din subiectii chestionati 50,00% (58,83% barbati si 42,11% femei) ar recomanda firmelor de comer i servicii din Resita sa recurg la reduceri mai mari de pret. In ceea ce priveste varsta, ponderea cea mai mare (50,00%) o au cei cu varste sub 20 ani,cei cu vrsta cuprins n intervalul 20-29 ani precum i 40-49 de ani, elevii / studenii alocnd cel mai mare procent n acest caz( 71,42% ) .

Doar 20,83% (17,64% barbati si 23,68% femei) dintre cei chestionati ar recomanda firmelor de comert si servicii din Resita, organizarea de tombole sau concursuri. Cu privire la varst, procentul cel mai mic 0,00% l-au nregistrat cei cu varste cuprinse intre 30-39 ani precum i 50-59 de ani . In ceea ce priveste ocupatiile, ponderea cea mai mic ( 9,09% ) o au muncitorii .

De remarcat c 29,17% dintre subiectii chestionati ar recomanda firmelor de comert si servicii din Resita sa ofere oferte clientilor fideli oferte speciale, putnd determina n acest sens o cretere a volumului de vnzri.4. CONCLUZIILE STUDIULUISintetiznd rezultatele obinute n urma chestionrii eantionului ( n=72persoane), putem concluziona urmtoarele:

1. Jumtate dintre subiecii chestionai sunt mulumii de felul n care funcioneaz activitatea de management a firmelor de comer i servicii din Reia iar paradoxal ,cealalt jumtate se declar nemulumii.

2. Peste jumtate dintre respondeni se declar relativ mulumii de comportamentul firmelor de comer i servicii din Reia fa de consumatori, ns lund n considerare opiniile tuturor subiecilor putem afirma ca o mic parte dintre acetia sunt insuficient mulumii, iar acest lucru reprezint o problem capital pentru firme deoarece decizia final a consumatorilor este influenat tocmai de comportamentul acestor firme.

3. Aproximativ o treime din totalul subiecilor chestionai sunt de prere c cea mai eficient metod de publicitate, de promovare a produselor respectiv serviciilor, este chiar publicitatea propriu zis .De asemenea exist i alte metode precum pliantele sau mass-media care pot avea o influen substanial asupra deciziei de cumprare.

4. Majoritatea celor chestionai consider c, preurile nu sunt direct proporionale cu calitatea bunurilor / serviciilor, deci de cele mai multe ori preul este n opoziie cu calitatea produselor, costul acestora fiind foarte ridicat pe cnd calitatea este inferioar costului.

5. Cele mai multe dintre persoanele chestionate afirm c nu ntotdeauna concurena dintre firme este benefic;aceasta atrage dup sine att avantaje pentru ambele pri (vnztor cumprtor / productor - consumator) ct i dezavantaje. Acest lucru este uor de interpretat, astfel nct concurena fie declaneaz scderea preurilor, fie determin o majorare a acestora.

6. Jumtate dintre cei chestionai ar recomanda managerilor ca msuri de eficientizare a firmelor, perfecionarea personalului. Aceasta, este n viziunea respondenilor cea mai eficient metod pentru o mai bun funcionare a politicii de organizare precum i a ideii de perfecionare a firmelor. Aadar trebuie s acorde un interes capital procesului de antrenare deci de calificare a personalului. Exist i alte metode de eficientizare, spre exemplu, mai puin de o treime dintre subieci consider c acordarea unor bonusuri personalului are un randament ridicat de eficien.

7. Mai mult de jumtate dintre subieci sunt de prere c o mbuntire a activitii firmelor ar fi calificarea personalului, ins nu trebuie exclus nici varianta angajrii de mai mult personal.

8. Respondenii , n calitate de consumatori, afirm cu precdere (jumtate dintre acetia) c una din recomandrile adresate conducerii ar fi acordarea unor reduceri mari de pre .ns o mic parte dintre subieci consider c, atragerea i totodat meninerea clientelei sunt posibile prin acordarea ,de ctre aceste firme , a unor oferte speciale pentru clienii fideli .

Anexa 1

PROGRAMUL CERCETRII

Anexa 2Prezentarea datelor statistice ale populaiei municipiului Reia la 01.01.2011Criterii de selectare a subiecilorNumr efectiv de persoane Ponderea persoanelor n total

(%)

Total populaie Reia83442100(%)

Criteriul de sexe:masculin3997447,91

feminin4346852,09

Criteriul de vrst:Sub 20 ani1638519,64

masculin 837651,12

feminin 800948,88

20-29

ani20-29 ani1333615,98

masculin 675850,67

feminin 657849,33

30-39

ani30-39 ani1370216,42

masculin 673149,12

feminin 697150,88

40-49

ani 40-49 ani1339816,06

masculin 629146,95

feminin 710753,05

50-59

ani50-59 ani1302413,61

masculin 617647,42

feminin 684852,58

60 de ani

i peste60 ani i peste1359716,29

masculin 564241,49

feminin 795558,51

Anexa 3CHESTIONAR1)Suntei multumii de felul n care activitatea de management a firmelor de comer i servicii din Reia funcioneaz?a) Da;

b) Nu.

2)n ce msur suntei multumii de felul n care firmele de comer i servicii din Reia se comport cu consumatorii?a) Satisfctor;

b) Mediu;

c) Insuficient.

3) Dintre metodele de publicitate folosite de aceste firme, care credei c sunt cele mai eficiente?a) Pliantele;

b) Ziarele;

c) Mass- Media;

d) Publicitate.

4)Considerai c preurile sunt direct proporionale cu calitatea serviciilor respective produselor oferite de aceste firme?a) Da;

b) Nu;

c) Nu ntotdeauna.

5)Credei ceste benefic pentru consumatori concurena dintre aceste firme?

a) Da;

b) Nu;

c) Nu ntotdeauna.

6) Ce msuri se recomand a fi luate de managerul unui compartiment pentru eficientizarea activitii firmei?

a) S perfectioneze personalul;

b) S efectueze controale mai dese;

c) S ofere anumite bonusuri.

7)Ce credei c trebuie s fac managerul unei firme de comer i servicii pentru a mbunti calitatea activitii desfurate?a) Angajare de mai mult personal;

b) Calificarea personalului existent;

c) Nici-o modificare.

8)Ce recomandri putei face dumneavoastr n calitate de consumator conducerii unei firme de comer si servicii?a) Reduceri mai mari la pret;

b) Oganizare de tombole sau concursuri;

c) Oerte speciale pentru clientii fideli.

9) Sexul dumneavoastr:a) Masculin;

b) Feminin.

10)n ce categorie de vrst v ncadrai dumneavoastr:a) sub 20 de ani;

b) ntre 20-29 ani;

c) ntre 30-39 ani;

d) ntre 40-49 ani;

e) ntre 50-59 ani;

f) 60 ani si peste.

11)Categoria profesional:a) elev / student;

b) muncitor;

c) functionar;

d) intelectual;

e) alte ocupatii

f) pensionar.

Anexa 4

CENTRALIZATOR GENERAL AL RSPUNSURILOR SUBIECILOR DUP CRITERIUL DE SEXE (n = 72 persoane)

Nr. ntreb. i var. de rspunsT. eantion

72T. brbai

34T. femei

38

1a361917

b361521

2a18126

b381523

c1679

3a22139

b1367

c1248

d251114

4a99-

b351421

c281117

5a241410

b21615

c271413

6a361620

b16115

c20713

7a1385

b502228

c945

8a362016

b1569

c21813

Anexa 5CENTRALIZATOR GENERAL AL RSPUNSURILOR SUBIECILOR DUP CRITERIUL DE VRST (n = 72 persoane)Nr. ntreb. i var. de rspunsTotal

EantionSub 20 de ani

20 - 29 ani

30 - 39 ani

40 - 49 ani

50 - 59 ani

60 ani i peste

1a36184797

b361348524

2a18315432

b387105565

c16412324

3a22335551

b133331-3

c12-411-6

d25823561

4a912-2-4

b35896624

c28516493

5a24357117

b21341913

c27834291

6a36676449

b164425-1

c20414371

7a1344-311

b50481171010

c96-12--

8a361065654

b1525-3-5

c21217362

Anexa 6

CENTRALIZATOR GENERAL AL RSPUNSURILOR SUBIECILOR DUP CRITERIUL DE OCUPAIE (n = 72 persoane)Nr. ntreb. i var. de rspunsTotal

Eantion

Elevi - studeni

Munci-

tori

Inte-

lectuali

Funci-

onari

Alte

ocupaii

Pensio-

nari

1a36178677

b361344744

2a18323622

b38767585

c16432214

3a22363541

b133-2323

c12-12126

d25845431

4a9111124

b35864934

c28547363

5a24362337

b21334353

c27826731

6a36686439

b164-2451

c20434531

7a1344-221

b50461111810

c9611-1-

8a361063764

b15213225

c21246432

Anexa 7

REPREZENTAREA GRAFIC PE BAZA REZULTATELOR STUDIULUI CALITATIV1)Suntei multumii de felul n care activitatea de management a firmelor de comer i servicii din Reia funcioneaz?a) Da;

b) Nu.

2)n ce msur suntei multumii de felul n care firmele de comer i servicii din Reia se comport cu consumatorii?a) Satisfctor;

b) Mediu;

c) Insuficient.

3) Dintre metodele de publicitate folosite de aceste firme, care credei c sunt cele mai eficiente?a) Pliantele;

b) Ziarele;

c) Mass- Media;

d) Publicitate.

4)Considerai c preurile sunt direct proporionale cu calitatea serviciilor respective produselor oferite de aceste firme?a) Da;

b) Nu;

c) Nu ntotdeauna.

5)Credei c este benefic pentru consumatori concurena dintre aceste firme?

a) Da;

b) Nu;

c) Nu ntotdeauna

6) Ce msuri se recomand a fi luate de managerul unui compartiment pentru eficientizarea activitii firmei?

a) S perfectioneze personalul;

b) S efectueze controale mai dese;

c) S ofere anumite bonusuri.

7)Ce credei c trebuie s fac managerul unei firme de comer i servicii pentru a mbunti calitatea activitii desfurate?a) Angajare de mai mult personal;

b) Calificarea personalului existent;

c) Nici-o modificare.

8)Ce recomandri putei face dumneavoastr n calitate de consumator conducerii unei firme de comer i servicii?a) Reduceri mai mari la pret;

b) Oganizare de tombole sau concursuri;

c) Oerte speciale pentru clientii fideli.

STABILIREA NUMRULUI DE PERSOANE CHESTIONATE

EANTIONAREA

DESFURAREA CHESTIONRII

PREZENTAREA I INTERPRETAREA REZULTATELOR

DEFINIREA SCOPULUI CERCETRII

ELABORAREA OBIECTIVELOR I IPOTEZELOR

CERCETRII

ESTIMAREA VALORII INFORMAIILOR OBINUTE PRIN CERCETARE

ALEGEREA SURSELOR DE INFORMAII

SELECTAREA MODALITII DE CULEGERE I SISTEMATIZARE A INFORMAIILOR

RECOLTAREA INFORMAIILOR

PRELUCRAREA INFORMAIILOR

ANALIZA I INTERPRETAREA INFORMAIILOR

REDACTAREA STUDIULUI I ELABORAREA CONCLUZIILOR

31

_1411292662.xlsChart1

12.548.6138.89

48,61%

38,89%

a)

b)

c)

12,50%

Sheet1

a)b)c)

Category 112.548.6138.89

Category 22.54.42

Category 33.51.83

Category 44.52.85

To resize chart data range, drag lower right corner of range.

_1411292665.xlsChart1

5022.2227.78

50,00%

27,78%

a)

b)

c)

22,22%

Sheet1

a)b)c)

Category 15022.2227.78

Category 22.54.42

Category 33.51.83

Category 44.52.85

To resize chart data range, drag lower right corner of range.

_1411292667.xlsChart1

18.0669.4412.5

69.44%

12,50%

a)

b)

c)

18,06%

Sheet1

a)b)c)

Category 118.0669.4412.5

Category 22.54.42

Category 33.51.83

Category 44.52.85

To resize chart data range, drag lower right corner of range.

_1411292669.xlsChart1

5020.8329.17

20,83%

29,17%

a)

b)

c)

50,00%

Sheet1

a)b)c)

Category 15020.8329.17

Category 22.54.42

Category 33.51.83

Category 44.52.85

To resize chart data range, drag lower right corner of range.

_1411292664.xlsChart1

33.3329.1737.5

29,17%

37,50%

a)

b)

c)

33,33%

Sheet1

a)b)c)

Category 133.3329.1737.5

Category 22.54.42

Category 33.51.83

Category 44.52.85

To resize chart data range, drag lower right corner of range.

_1411292659.xlsChart1

2552.7822.22

52,78%

22,22%

a)

b)

c)

25,00%

Sheet1

a)b)c)

Category 12552.7822.22

Category 22.54.42

Category 33.51.83

Category 44.52.85

To resize chart data range, drag lower right corner of range.

_1411292661.xlsChart1

30.5618.0616.6734.72

30,56%

18.06%

16,67%

34,72%

a)

b)

c)

d)

Sheet1

a)b)c)d)

Category 130.5618.0616.6734.72

Category 22.54.42

Category 33.51.83

Category 44.52.85

To resize chart data range, drag lower right corner of range.

_1411292658.xlsChart1

5050

50,00%

a)

b)

50,00%

Sheet1

a)b)c)

Category 1505026.39

Category 22.54.42

Category 33.51.83

Category 44.52.85

To resize chart data range, drag lower right corner of range.