Minighid promovare si comunicare online - ce ar trebui sa stie firmele

download Minighid promovare si comunicare online - ce ar trebui sa stie firmele

of 21

 • date post

  09-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  219
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Minighid promovare si comunicare online adresat specialistilor in marketing si relatii publice precum si managerilor de companii.

Transcript of Minighid promovare si comunicare online - ce ar trebui sa stie firmele

MiniGHIDPROMOVARE ONLINE

COMUNICARE ONLINE

SI RELATII PUBLICECe ar trebui sa stie firmele? Promovarea in mediul online: usoara si nu prea. Ce ar trebui sa stie firmele?Inscrierea unei firme intr-un director de publicitate online pare a fi cea mai usoara cale de promovare. Procedura standard este urmatoarea: se da click dupa niste cuvinte cheie, se gaseste un site de promovare online, se cauta casuta de inregistrare, se face o selectie scurta a domeniilor, se pun sau nu datele de contact complete si gata. Se asteapta rezultatele.

Rareori se mai revine pe site-ul respectiv pentru updatarea informatiilor. Si mai rare sunt rapoartele demonitorizarein functie de cautari, de relevanta, de continut. Si aceasta pentru ca foarte putine firme au persoane pregatite pentru acest tip de marketing, iar acolo unde acestea exista, lipsesc altele, adica rabdarea si timpul.

O situatie des intalnita in practica este cea in care cel care inscrie firma intr-undirector de publicitatenu-si da datele personale de contact, ci pe cele ale unui superior, omitand sa-l informeze pe acesta din urma. Ulterior, contactat pe filiera directorului de publicitate "seful" va ignora mesajul sau va fi pus in postura de a fi intrebat despre lucruri pe care nu le cunoaste. Problema, aparent una de comunicare interna risca sa devina una cu efecte asupra imaginii publice a firmei si asupra relatiilor cu viitori potentiali clienti.

Inscrierea intr-un director depublicitate onlineimplica multa responsabilitate, deoarece informatiile care vor fi postate intra intr-un circuit nelimitat de timp sau spatiu. Cu cat vor fi mai complete, mai relevante si mai actualizate, cu atat rezultatele vor fi apropiate de estimari.

Informatia completa si relevanta este cea care creeaza o imagine cat mai completa asupra activitatii firmei si a naturii serviciilor oferite.Simpla scriere a unui text de cateva randuri in care sa fie trecute numere de telefon sau sa se face trimitere la adrese de email risca sa genereze efecte inverse celor scontate, respectiv sa enerveze.

Nelamurit, vizitatorul, din lipsa de timp si fara a fi incitat in vreun fel sa afle mai multe despre compania respectiva, va ignora informatiile.

O recomandare rareori pusa in practica este aceea de a se pune accent pe calitatea prezentarii scrise. O simpla copiere a unui text dinpagina webde prezentare va genera continut duplicat in online si nu va aduce plus de releventa in cautari.

De asemenea, fiecare firma trebuie sa cunoasca ce cuvinte trebuie sa foloseasca pentru o prezentare cat mai optimizata. Este vorba despre ceea ce in online este cunoscut sub formula "cuvinte cheie". Textul de prezentare trebuie sa includa aceste cuvinte cheie, astfel incat firma sa fie gasita in motoarele de cautare in functie de interesul vizitatorilor.

Informatiile odata postate trebuie actualizate. Updatarea informatiilor inseamna orelevanta crescutain cautari, o vizibilitate crescuta a firmei in mediul online si o prezenta activa din punct de vedere al comunicarii cu partenerii si cu viitorii potentiali clienti.Poate nu multe firme au persoane pregatite profesional pentru pregatirea unor comunicate de presasau a unorarticolecare sa fie postate pe site-uri specializate.Varianta imbogatirii textului de prezentare, de completare a informatiilor postate, de actualizare a acestora poate suplini insa aceste lipsuri si nu poate fi decat benefica pentru imaginea publica a companiei.

Avantajul in mediul online consta tocmai in evolutia si diversificarea ofertei, iar acest lucru este in avantajul companiilor care trebuie doar sa aplice nistereguli clare si simplesi sa profite de facilitatile oferite.Nu in ultimul rand, in online, rezultatele se vad in timp, dar raman permanent, iar costurile sunt net inferioare decat cele ale unei promovari clasice cu rata de raspuns de cele mai multe ori doar momentana.

Echipa Promoafaceri.com Promovarea prin comunicate de presa, stiri si articole: de ce si cum trebuie sa profite firmele

Activitatea oricarei firme trebuie cunoscuta nu doar in interiorul echipei, dar si de catre publicul extern, prin transmiterea de informatii. Astfel, ceea ce face firma ajunge sa fie apreciat sau comentat, luat in calcul de concurenta sau folosit de catre persoanele interesate.Intr-un cuvant: cunoscut.

Doar astfelfirmaajunge sa existe efectiv si sa se dezvolte. Stimularea concurentei si mentinerea activa a interesului publicului larg, indiferent ca este vorba departeneri de afaceri, institutii sau persoane neutre sunt esentiale pentru orice firma care alege sa comunice despre ea.

Cea mai simpla cale de a transmite o informatie este comunicatul de presa. Avand rolul de a informa, comunicatul de presa trebuie sa urmeze reguli stricte si sa raspunde la intrebarile de baza: "cine", "ce", "cand", "unde". Uneori, comunicatul de presa trebuie sa explice si "de ce" si "cum".

Comunicatul de presa trebuie sa fie accesibil din punct de vedere al intelegerii si sa urmeze regula piramidei inversate. Prima fraza trebuie sa contina mesajul care se doreste a fi transmis si care sa raspunda la cele patru intrebari de baza. Cel de-al doilea paragraf trebuie sa contina raspunsuri la urmatoarele doua intrebari, iar urmatoarele trebuie sa dezvolte mesajul si sa continainformatiidespre participanti sau o declaratie a unei persoane avizate.

De regula, uncomunicat de presaar trebui sa aiba cinci - sase paragrafe.

Comunicatul de presa se transmite persoanelor direct interesate, pe adresele de e-mail si se posteaza pe site-urile de profil (site-uri specializate in postare decomunicate de presa) in directoare de publicitate, site-uri partenere, alte site-uri de informatii ori se transmite mass-media.

Pe site-urile de profil, comunicatul de presa este preluat integral, inclusiv cu informatiile de contact transmise.

Indirectoare de publicitate, pe site-urile partenere, pe site-urile de informatii sau in mass-media, comunicatul de presa poate fi preluat integral sau informatia poate fi folosita pentru a fi dezvoltata sub forma de stire sau de articol.

Desi au acelasi continut, stirea si articolul difera prin forma de prezentare.

Stireaare strict rolul de a informa, are un continut redus de cuvinte si raspunde, ca si comunicatul de presa, acelorasi intrebari "cine", "ce", "cand", "unde", "de ce" si "cum", fiind rezultatul exploatarii informatiilor transmise printr-un comunicat de presa.

Pe de alta parte,articoluldezvolta ideea, mesajul, contine comentarii si pareri si contine mai mult de 1.000 de cuvinte.

Astfel, in timp ce comunicatul de presa este mesajul transmis de firma, stirea sau articolul reprezinta "creatia" celor care le redacteaza, respectiv a celor care primesc comunicatul de presa.Pe de alta parte, stirile sau articolele au o mai mare putere in ceea ce privestepublicitatea in mediul online, avand prioritate in fata postarilor de comunicate.

Pentrufirme, stirile si articolele despre activitatea lor, monitorizate in print, dar si in online, sunt o bunametoda de promovare.

In special in mediul online, firma profita de pe urma stirilor si a articolelor, deoarece acestea au uncontinut unic(fiind expresia parerilor celor care le redacteaza) sicresc vizibilitateacompaniei in motoarele de cautare. Mai multe rezultate in motoarele de cautare sunt echivalentul unei mai bune vizibilitati a companiei respective si a unei mai bune cunoasteri a activitatii acesteia.

Echipa Promoafaceri.com

Promovarea la evenimente, un plus pentru imaginea firmei. Profitati, dar nu oricum!

Anul 2010 aduce pentru firmele din Romania posibilitatea de a se promova inclusiv in cadrul expozitiilor, targurilor, congreselor organizate in domenii diverse.

Indiferent ca este vorba de unevenimentadresat sectorului constructiilor, celui imobiliar sau turistic, ca vizeaza produse de lux sau promotionale, ca este legat de domeniul media sau al publicitatii ori ca are ca public tinta mici sau mari, puternici sau debutanti pe piata, acesta este un prilej pentru fiecare firma de a se prezenta ca expozant si, timp de cateva zile, de a aduce ce are mai bun, mai nou, mai frumos in activitate.

Nimic mai simplu, spun, probabil, majoritatea celor care se pregatesc pentru un astfel de eveniment, pe muchie. Gresit. Prezenta la o expozitie, la un targ, la un congres presupune o pregatire din timp, o informare atenta si o analiza a propriei afaceri.

In primul rand, firma trebuie sa aiba oimaginefoarte clara a domeniului, a specificului evenimentului, pentru ca, doar astfel va sti pe ce anume va trebui sa mizeze, ce anume sa exploateze la maxim pentru ca targul, congresul, expozitia sa fie un succes, nu doar o bifare intr-un carnetel.Dupa o informare atenta, firma trebuie sa-si puna la punct o strategie: cine o va reprezenta la eveniment si cu ce.

Referitor la prima problema, este recomandata prezenta unei persoane din conducere, pentru ca acest lucru conteaza foarte mult in relatiile care se pot stabili ulterior intre expozanti. Cartile de vizita, suficiente si cu date actualizate, nu trebuie sa lipseasca. Tinuta este, de asemenea, esentiala. Dincolo de snobism sau de orice alte discutii, tinuta inseamna imagine. Cum veti fi imbracati la evenimentul respectiv, asa veti fi tinuti minte.

Discursul trebuie si el exersat, mai ales daca intentionati sa faceti prezentari. Trebuie sa luati in calcul eventuale intrebari care va pot fi adresate si sa va ganditi ce raspunsuri veti oferi. Astfel, veti evita situatiile neplacute in care sa fiti prinsi pe picior gresit.

In al doilea rand. este imperios necesara intocmirea unui dosar care sa cuprinda: prezentarea generala a firmei, prezentarea celor mai noi produse sau descrierea celor mai noi servicii, brosuri cu noutatile. Dosarul trebuie multiplicat in cat mai multe exemp