Microsoft Word - Cap.IV final.pdf

download Microsoft Word - Cap.IV final.pdf

of 40

 • date post

  16-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  11
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Microsoft Word - Cap.IV final.pdf

Transcript of Microsoft Word - Cap.IV final.pdf

 • 163

  Capitolul 4

  PRESCRIPIA EXTINCTIV164

  4.1 NOIUNEA I EFECTELE PRESCRIPIEI EXTINCTIVE

  4.1.1 Noiunea i reglementarea prescripiei extinctive

  Aciunea n justiie este principalul mijloc de aprare a drepturilor civile subiective.

  Aciunea reprezint, n general, mijlocul prevzut de legea procesual civil pentru a pune n micare activitatea instanei de judecat n vederea aprrii unui interes recunoscut de lege, iar dreptul la aciune este ndreptirea unei persoane de a se folosi de acest mijloc.

  Dreptul la aciune are dou accepiuni i anume, de drept la aciune n sens material i de drept la aciune n sens procesual.

  n sens material, dreptul la aciune nseamn posibilitatea titularului dreptului subiectiv de a obine prin intermediul instanelor judectoreti ori a altor organe

  164 A se vedea D. Lupulescu, op. cit., p. 183. si urm.

 • 164

  jurisdicionale executarea unei obligaii sau recunoaterea unui drept contestat.

  n sens procesual, dreptul la aciune nseamn posibilitatea reclamantului de a sesiza instana de judecat, ntr-un caz concret pentru aprarea unui drept subiectiv nclcat sau contestat.

  Dreptul la aciune n sens procesual nu este limitat n timp, titularul dreptului subiectiv civil putnd oricnd s se adreseze organelor de jurisdicie pentru aprarea dreptului su.

  Ceea ce se prescrie prin prescripia extinctiv este numai dreptul la aciune n sens material, adic posibilitatea titularului dreptului civil subiectiv de a valorifica, pe calea constrngerii de stat, a dreptului nclcat sau contestat.

  Aadar, exercitarea dreptului la aciune n sens material este limitat n timpul prevzut de lege denumit termen de prescripie.

  Prescripia extinctiv poate fi deci definit ca fiind stingerea dreptului la aciune n sens material, neexercitat n termenul prevzut de lege165.

  Prescripia extinctiv este una dintre instituiile juridice cu caracter complex a crei reglementare se regsete n mai multe acte normative. 166

  165 T. Pop, Op. cit., p.213; Gh. Beleiu, Op. cit., p.197; G. Boroi, Op. cit.,

  p.205; St. Rauschi, Op. cit., p.165; I. Dogaru, Op. cit., p.249. 166

  Codul nostru civil n Titlul XX Despre prescripie, Cartea a III-a n art.1837-1911 cuprinde o serie de reglementri referitoare la prescripie; dispoziii legale privind prescripia extinctiv cuprinde i Codul familiei (art.21, 52, 55, 60), precum i alte acte normative, cum ar fi spre exemplu, Legea nr.29/1990 privind contenciosul administrativ, Legea nr.31/1990 privind societile comerciale, Legea nr.83/1996 privind serviciile potale etc.

 • 165

  Dreptul comun n aceast materie l constituie Decretul nr.167/1958167 privitor la prescripia extinctiv168.

  Nici Decretul nr.167/1958 i nici alte acte normative ce cuprind reglementri legale cu privire la prescripia extinctiv nu definesc aceast instituie juridic.

  Cu toate acestea, n literatura de specialitate, n definirea prescripiei extinctive se au n vedere dispoziiile art.1 alin.1 din Decretul nr.167/1958, potrivit cu care Dreptul la aciune, avnd un obiect patrimonial, se stinge prin prescripie dac nu a fost exercitat n termenul stabilit de lege.

  n accepiunea acestui text de lege, prescripia extinctiv este pierderea dreptului de a obine o hotrre judectoreasc, n temeiul creia s se poat proceda la executarea silit a obligaiilor corespunztoare unui drept subiectiv, n urma neexercitrii aciunii n justiie, ntr-un anumit timp, prevzut de lege, denumit termen de prescripie. Esena prescripiei extinctive const, aadar, n limitarea, n timp, a posibilitilor de aprare a drepturilor subiective pe calea constrngerii de stat.

  4.1.2 Rolul i funciile prescripiei extinctive

  Instituia prescripiei extinctive, dei aparent destul de aspr cu titularii drepturilor subiective, lipsindu-i de ocrotirea fireasc a legii, totui ea este pe deplin justificat

  167 Decretul nr.167/1958 privitor la prescripia extinctiv a fost modificat

  prin Decretul nr.218/1960 168

  Unele din prevederile Decretului nr.167/1958 prin care se reglementa prescripia extinctiv n raporturile dintre fostele uniti socialiste au devenit inaplicabile, dispoziiile legale privind prescripia extinctiv dobndind n dreptul nostru civil un caracter unitar.

 • 166

  prin rolul i funciile pe care le ndeplinete n cadrul dreptului civil. 169.

  Prescripia extinctiv ndeplinete, n primul rnd, o funcie mobilizatoare, n sensul c nu numai c-i ndeamn, dar i i oblig pe cei ndreptii s-i apere n termene scurte, drepturile recunoscute de lege.

  Pasivitatea creditorului este sancionat prin lipsirea acestuia de posibilitatea valorificrii dreptului su subiectiv pe calea contrngerii de stat, dac o astfel de valorificare nu s-a fcut n termenele stabilite de lege. n acest fel se nltur posibilitatea de a fi aduse pe rolul instanelor de judecat litigii de la a cror natere a trecut mult vreme, ceea ce face aproape imposibil dovada drepturilor pretinse sau contestate, datorit dispariiei probelor.

  Prescripia nltur dificultile de prob inerente trecerii unei perioade ndelungate de timp de neexecutare a dreptului de crean.

  Prescripia extinctiv are menirea de a asigura certitudine i siguran raporturilor juridice civile, avnd un rol deosebit n limpezirea relaiilor sociale i buna desfurare a circuitului civil.

  n raporturile dintre persoanele juridice - ageni economici - executarea drepturilor de crean n termenele de prescripie stabilite de lege are consecine economice deosebite n ce privete ntrirea disciplinei financiare,

  169 n legtur cu aceasta n literatura de specialitate, dup ce se arat

  calificat, n mod inspirat, cu termenii de patroni ai genului uman, prescripia ar trebui s fie, la cea dinti privire, o instituie odioas i reprobabil, n msura n care, prin efectul ei, o uzurpare se poate transforma n cel mai puternic dintre drepturi - proprietatea - prin simplul fapt al trecerii timpului (uzucapiunea) i tot prin ea se poate pierde un drept de crean, dobndit pe calea celor mai corecte mijloace se adaug c O pluralitate de raiuni justific existena prescripiei extinctive prin funciunile pe care ea le ndeplinete (P.C. Vlahide, Op.cit., p.305).

 • 167

  accelerarea vitezei de rotaie a mijloacelor circulante i reducerea cheltuielilor neproductive.

  4.1.3 Delimitarea prescripiei extinctive de prescripia achizitiv (uzucapiunea)

  Dei, att prescripia extinctiv, ct i cea achizitiv sunt sanciuni de drept civil ce se aplic titularilor drepturilor subiective civile inactivi, ambele opernd dup trecerea termenelor prevzute de lege, totui ntre ele exist i urmtoarele deosebiri:

  a) n principal, reglementarea prescripiei extinctive este cuprins n Decretul nr. 167/1958, n timp ce prescripia achizitiv este reglementat de Codul civil;

  b) prescripia extinctiv stinge dreptul la aciune n sens material, pe cnd prescripia achizitiv este un mod de dobndire a dreptului de proprietate i a celorlalte drepturi reale dup trecerea unei perioade de timp prevzut de lege;

  c) termenele de prescripie extinctiv sunt mai scurte i mai numeroase n raport cu termenele prescripiei achizitive.

  4.1.4 Efectul prescripiei extinctive

  n literatura de specialitate problema efectului prescripiei extinctive este controversat.

  Astfel, ntr-o prim opinie, rmas izolat, se susine c prin prescripie se stinge nsui dreptul subiectiv civil i obligaia civil corelativ, deoarece este de neconceput supravieuirea dreptului subiectiv fr posibilitatea ocrotirii lui pe calea constrngerii de stat170.

  170 I.Kessler, C.Oprian, Prin prescripia extinctiv nu se stinge oare

  nsui dreptul civil subiectiv, n J.N. nr. 4/1961, p.32; E.Safta-Romano,

 • 168

  ntr-o alt opinie, susinut de marea majoritate a autorilor care s-au referit la aceast problem, opinie pe care o considerm ca fiind cea just, se arat c prin prescripia extinctiv se stinge numai dreptul la aciune n sens material, nu i dreptul subiectiv171.

  Argumentarea acestei opinii se ntemeiaz, n principal, pe dispoziiile Decretului nr. 167/1958 care n chiar art.1 alin.1 dispune c prin prescripie se stinge dreptul la aciune, avnd un obiect patrimonial, dac nu a fost exercitat n termenul stabilit de lege, fr s utilizeze termenul de drept subiectiv.

  La acest argument de interpretare gramatical mai poate fi adugat un argument de interpretare logic, per a contrario, n sensul c folosindu-se expresia de drept la aciune, se exclude posibilitatea referirii la dreptul subiectiv.

  De asemenea, un argument de interpretare logic a art.19 alin.1 din Decretul nr. 167/1958 privind repunerea n termen conduce la aceeai concluzie. ntr-adevr, dac prin mplinirea termenului de prescripie s-ar stinge nsui dreptul subiectiv, repunerea n termenul de prescripie nu s-ar mai justifica.

  La acestea se mai adaug argumentul rezultnd din interpretarea gramatical a dispoziiilor art.20 alin.1 din Decretul nr. 167/1958 potrivit crora debitorul care a executat obligaia dup ce dreptul la aciune al creditorului s-a prescris, nu are dreptul s cear napoierea prestaiei, chiar

  Probleme teoretice i practice actuale din domeniul prescripiei extinctive, n revista Dreptul nr. 9-12/1990, p.113. 171

  A.Ionacu, Op.cit., p.137; M.Eliescu, Unele probleme privitoare la prescripia extinctiv n cadrul unei viitoare reglementri legale, n S.C.J. nr.1/1956, p.230; I.Mateiai, P.Cosmovici, Prescripia extinctiv, Ed. tiinific, Bu