Mici Experiente

10
Mici Experiențe ce se pot realiza la gradiniță Prof. Antonie Ana Maria, Grad. ”Toți Sfinții” Inainte ca doamna invatatoare sa predea prima lectie de stiinte, copilul este deja invatat de doamna educatoare deste natura si om în cadrul domeniului Științe. Introducerea este la nivel general, de cunostinte care sa il ajute pe cel mic sa inteleaga mai bine lumea inconjuratoare, cu atat mai mult cu cat la aceasta varsta este plin de intrebari. În cadrul domeniului Științe, legat de științele naturii, se urmăreste ca preșcolarii: Să-și îmbogățească experiența senzorială; Să înțeleagă și să numească relațiile spațiale relative, să plaseze obiecte într-un spațiu dat, ori sa se plaseze correct el însuși în raport cu un reper dat; Să înțeleagă raporturi cauzale între acțiuni, fenomene (dacă…atunci) prin observare și realizare de experimente; Să găsească soluții diverse pentru situații problematice reale sau imaginare întâlnite în viața de zi cu zi sau în povești, povestiri; Să cunoască unele elemente component ale lumii înconjurătoare (obiecte, aerul, apa, solul, vegetația, fauna, ființa umană ca parte integrantă a mediului, fenomene ale naturii), precum și interdependența dintre ele; Să recunoască și să descrie verbal și/sau graphic anumite schimbări și transformări din mediul apropiat;

description

ce

Transcript of Mici Experiente

Mici Experiene ce se pot realiza la gradini

Mici Experiene ce se pot realiza la gradiniProf. Antonie Ana Maria, Grad. Toi Sfinii

Inainte ca doamna invatatoare sa predea prima lectie de stiinte, copilul este deja invatat de doamna educatoare deste natura si om n cadrul domeniului tiine. Introducerea este la nivel general, de cunostinte care sa il ajute pe cel mic sa inteleaga mai bine lumea inconjuratoare, cu atat mai mult cu cat la aceasta varsta este plin de intrebari.

n cadrul domeniului tiine, legat de tiinele naturii, se urmreste ca precolarii:

S-i mbogeasc experiena senzorial;

S neleag i s numeasc relaiile spaiale relative, s plaseze obiecte ntr-un spaiu dat, ori sa se plaseze correct el nsui n raport cu un reper dat;

S neleag raporturi cauzale ntre aciuni, fenomene (dacatunci) prin observare i realizare de experimente;

S gseasc soluii diverse pentru situaii problematice reale sau imaginare ntlnite n viaa de zi cu zi sau n poveti, povestiri;

S cunoasc unele elemente component ale lumii nconjurtoare (obiecte, aerul, apa, solul, vegetaia, fauna, fiina uman ca parte integrant a mediului, fenomene ale naturii), precum i interdependena dintre ele;

S recunoasc i s descrie verbal i/sau graphic anumite schimbri i transformri din mediul apropiat;

S cunoasc existent corpurilor cereti, a vehiculelor cosmice;

S comunice impresii, idei pe baza observrilor efectuate;

S manifeste disponibilitate n a participa la aciuni de ngrijire i protejare amediului, aplicnd cunotinele dobndite.

S aplice norme de comportare specific asigurrii sntii i proteciei omului i naturii.

Aceste obietive se pot realiza n cadrul activitilor pe domenii expereniale sau n cadrul activitilor liber alese, la centrul tiin. Descifrarea tainelor stiintei prin experimente stiintifice contribuie la dezvoltarea capacitatii de invatare la prescolari, precum si la dezvoltarea lor mentala optima. Micile incercari de a intelege cum functioneaza elementele mediului inconjurator hranesc interesul si curiozitatea copiilor de a cunoaste, precum si spiritul lor competitiv in descoperirea de lucruri noi, revolutionare.

O parte imporatnt a castor activiti o reprezit micile experiene tiinilice. Joaca educativa prin experimente stiintifice poate concentra atentia si setea de invatare a prescolarului, astfel incat intelectul lui sa fie pregatit sa absoarba informatiile de baza in primii ani de scoala. Modalitatile distractive prin care un educatoarea poate stimula creativitatea si gandirea logica a copilului de varsta prescolara sunt foarte importante pentru formarea primelor deprinderi necesare viitorului elev exemplar.

Deasemenea centrul tiina poate fi un loc unde pot fi puse n practic diverse experimente care vor stimula curiozitatea si entuziasmul copiilor pentru stiinta. mpreun cu prescolarii, educatoarea poate pune la cale mici experimente, pe care sa le executate si comentateze mpreun cu precolarii care vor fi tratai ca niste oameni de stiinta adevarati.

Pentru a planifica nite experimente deosebite educatoarea trebuie s in seama de cteva sfaturi:

1. S plnuiasc iti experimentele impreun cu copiii. Se aleg dintr-o lista cateva, se pregatesc materialele si se fac experimentele impreun. Entuziastmul este important. Efectul asupra copiilor este remarcat imediat.

2. Chiar daca educatoarea nu stite raspunsurile la toate intrebarile copilului, aceasta trebuie s recunoasc aceasta si studieze impreuna cu precolarii pentru a afla.

3. Se vor pstra ca amintire intr-un dosar proiectele cele mai reusite (notite, fotografii, obiecte, desene).

n continuare voi present cateva experiene realizablile la grdini, prezentnd att materialele i tehnica folosit, ct i obiectivele i rezultatele ateptate. Aceste experiente sunt foarte simple, pe intelesul celor mici, necesit materiale accesibile.

Bibliografie:

Curriculum pentru nvmntul precolar, Editura Didactica Publishing House, 2009

Cum confecionam material didactice, Ionela Mocanu, Gabriela Plopeanu, Editura ES Print`98, 2005