MEMORIA SENZORIALA (3).pdf

download MEMORIA SENZORIALA (3).pdf

of 14

 • date post

  24-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  41
 • download

  7

Embed Size (px)

Transcript of MEMORIA SENZORIALA (3).pdf

 • MEMORIA SENZORIALA

  Joian Daniela, Seria 1, Grupa 3

 • Definitii:

  Memoria, la modul general, poate fi definita ca mecanism cognitiv de encodare, pastrare si reactualizare a informatiilor.

  Memoria este mecanismul psihic cognitiv de reflectare a experientei trecute, fixare si pastrare a informatiilor in vederea recunoasterii si reproducerii acestora intr-o maniera cat mai fidela.

 • Finalitatea memoriei este aceea de recuperare a amintirilor.

  In ceea ce priveste continutul informational, constatam o mare varietate de continuturi, ceea ce reflecta rolul ei major in viata psihica. Orice stimulare receptata prin intermediul analizatorilor are sansa de a fi retinuta, conservata la nivelul structurilor neuronale pentru durate variabile de timp.

  Psihologul german Lange considera ca viata psihica a omului fara memorie ar fi un ghem de impresii senzitive, adica un prezent fara trecut, dar si fara viitor.

 • Memoria are mai multe forme: memoria senzoriala, memoria de scurta durata si memoria de lunga durata.

  Memoria senzoriala este o memorie de foarte scurta durata, chiar volatila care activeaza pe durata a cateva secunde si se suprapune, in buna masura, cu conceptul de postefect, ca remanenta senzoriala.

  Este considerata ca fiind primul stadiu al memoriei.

 • Memoria senzoriala este divizata in raport cu sursele de la care vin informatiile, in: memorie vizuala, auditiva, gustativa, olfactiva, kinestezica etc.

  Dintre acestea cele mai studiate au fost memoria senzoriala pentru stimulii vizuali, sau iconica, si memoria senzoriala pentru stimulii auditivi, sau ecoica.

 • Memoria senzoriala a stimulilor vizuali Memoria iconica

  Cadrele de imagine imprimate in memoria iconica sunt foarte scurte, dureaza aproximativ secunde.

  In memoria iconica imaginile se pastreaza cu exactitate, ca intr-o fotografie. Oamenii care pot vedea, care isi pot reprezenta mental stimulii vizuali, au amintiri fotografice care insa dureaza foarte putin timp.

 • George Sperling (1960) este unul dintre cei care au studiat memoria iconica.

 • G K E Q R Y H T C M L A

  Intr-un experiment a prezentat participantilor pe un display un tabel cu 12 litere aranjate orizontal pe 3 randuri a cate 4 litere. Le arata tabelul 1/20 secunde apoi le cerea sa-si aminteasca literele de pe unul din randuri, dar nu le spunea dinainte care va fi randul. Primul rand era semnalizat cu un ton inalt, al doilea cu un ton mediu, iar al treilea cu un ton scazut. Daca tonul se auzea la foarte scurt timp dupa prezentarea tabelului, subiectii isi aminteau majoritatea literelor din randul respectiv, dar daca intarzierea cu care se declansa tonul era mai mare de secunde fata de incetarea proiectarii imaginii pe ecran, participantii isi aminteau in medie o singura litera de pe randul respectiv, fapt ce demonstreaza rapiditatea cu care informayia este pierduta in registrul mnezic senzorial.

 • Segner a pornit de la observatia empirica a faptului ca daca miscam o tigara aprinsa intr-o camera intunecata, in urma ei ramane o dara luminoasa vizibila de catre oricine. A incercat sa masoare durata memoriei vizuale senzoriale si a stabilit ca durata inmagazinarii informatiei senzoriale este de o zecime de secunda.

 • Memoria fotografica in adevaratul sens al cuvantului este cea care dureaza mai mult de cateva zecimi de secunda si se numeste memorie eidetica.

  Sunt insa putine persoanele la care stimulii vizuali persista durate indelungate.

  Aproximativ 5% dintre copii pot privi o imagine, apoi peste cateva minute sa isi poata aminti poza cu exceptionala claritate. Aceasta abilitate se pierde cu varsta si in majoritatea cazurilor dispare in intregime pana la varsta adolescentei.

 • Memoria senzoriala auditiva Memoria ecoica

 • Urmele mnezice ale stimulilor auditivi pot dura cateva secunde (asemenea ecoului), mult mai mult decat urmele stimulior vizuali.

  Probabil aceasta diferenta de durata este data de distinctiile biologice dintre ochi si ureche.

  Aceasta diferenta reprezinta unul din motivele pentru care in procesul de encodare este util sa pronuntam cu voce tare ceea ce am perceput pe cale vizuala.

 • BIBLIOGRAFIE

  Anitei, M. 2010, Fundamentele psihologiei, Editura Universitara, Bucuresti

  Zlate, M. 2006, Fundamentele psihologiei, Editura Universitara, Bucuresti

  MEMORIA SENZORIALADefinitii:Slide Number 3Slide Number 4Slide Number 5Slide Number 6Memoria senzoriala a stimulilor vizuali Memoria iconicaSlide Number 8Slide Number 9Slide Number 10Slide Number 11Memoria senzoriala auditiva Memoria ecoicaSlide Number 13BIBLIOGRAFIE