Mediul de Marketing Al Firmei McDonald

7
I. Prezentarea firmei SC McDonald’s SRL McDonald’s este cel mai mare şi mai cunoscut lanţ de restaurant de tipul fast-food din lume, vânzând cu prioritate hamburgeri, pui, cartofi prăjiţi, amestecuri de băuturi răcoritoare pa bază de lapte (aşa numitele milkshake-uri) şi băuturi carbogazoase. Recent, a început să ofere şi salate, fructe, snack wraps, îngheţată etc. McDonald’s este cel mai mare retailer global din domeniul serviciilor alimentare, cu peste 32.000 de restaurante în 117 ţări. În anul 2011, compania a încasat 27 de miliarde de dolari. Afacerea a început în 1940, cu un restaurant deschis de fraţii Dick şi Mac MacDonald în San Bernardino, California. Introducerea “Sistemului de servire rapidă” în 1984 stabilea principiile restaurantelor fast-food. McDonald’s este prima şi singura companie americană care a deschis un lanţ de restaurante în România. Compania deţine 67 de restaurante în 21 de oraşe, primind zilnic peste 140.000 clienţi. II. Mediul de marketing al firmei SC McDonald’s SRL Sibiu 1.MACROMEDIUL SC McDonald’s SRL 1.1 Mediul natural Condiţiile climatice în zona Sibiului sunt favorabile desfăşurării activităţii. 1.2 Mediul economic În oraşul Sibiu, nivelul de dezvoltare este ridicat datorită faptului că rata şomajului în octombrie 2009 a fost de 7,6% pe când în celelalte oraşe este de peste 8%. Aceasta a fost considerată un avantaj deoarece puterea de cumpărare a clienţilor

description

un proiect foarte bun am luat 10:D

Transcript of Mediul de Marketing Al Firmei McDonald

Page 1: Mediul de Marketing Al Firmei McDonald

I. Prezentarea firmei SC McDonald’s SRL

McDonald’s este cel mai mare şi mai cunoscut lanţ de restaurant de tipul fast-food din lume, vânzând cu prioritate hamburgeri, pui, cartofi prăjiţi, amestecuri de băuturi răcoritoare pa bază de lapte (aşa numitele milkshake-uri) şi băuturi carbogazoase. Recent, a început să ofere şi salate, fructe, snack wraps, îngheţată etc. McDonald’s este cel mai mare retailer global din domeniul serviciilor alimentare, cu peste 32.000 de restaurante în 117 ţări. În anul 2011, compania a încasat 27 de miliarde de dolari.

Afacerea a început în 1940, cu un restaurant deschis de fraţii Dick şi Mac MacDonald în San Bernardino, California. Introducerea “Sistemului de servire rapidă” în 1984 stabilea principiile restaurantelor fast-food.

McDonald’s este prima şi singura companie americană care a deschis un lanţ de restaurante în România. Compania deţine 67 de restaurante în 21 de oraşe, primind zilnic peste 140.000 clienţi.

II. Mediul de marketing al firmei SC McDonald’s SRL Sibiu

1.MACROMEDIUL SC McDonald’s SRL1.1 Mediul natural

Condiţiile climatice în zona Sibiului sunt favorabile desfăşurării activităţii.

1.2 Mediul economicÎn oraşul Sibiu, nivelul de dezvoltare este ridicat datorită faptului că rata şomajului în octombrie 2009 a fost de 7,6% pe când în celelalte oraşe este de peste 8%. Aceasta a fost considerată un avantaj deoarece puterea de cumpărare a clienţilor se menţine, dar poate şi creşte , veniturile restaurantului crescând şi ele.De asemenea, şi rata inflaţiei influenţează în mare măsură prin creşterea preţurilor în mai mare măsură decât creşterea salariilor.Alături de rata şomajulu şi cea a inflaţiei, un factor important în desfăşurarea bunei funcţionări a firmei este şi cursul valutar care influenţează preţurile materiilor prime de la furnizorii internaţionali practicate în euro şi dolari.

1.3 Mediul demograficMeniul restaurantului se adresează întregii populaţii, indiferent de sex, vârstă, categorie socială. Datorită faptului că veniturile populaţiei au crescut şi veniturile McDonald-ului au crescut. În acest moment, populaţia apreciază foarte mult calitatea serviciilor oferite datorită faptului că aceştia se află de 10 ani pe piaţa locală.

Page 2: Mediul de Marketing Al Firmei McDonald

1.4 Mediul tehnologicPentru producerea sortimentelor meniului sunt folosite şi utilaje de cea mai nouă generaţie şi suficiente pentru satisfacerea nevoilor clienţilor. În mod constant se investeşte în păstrarea mijloacelor folosite pentru a satisface clienţii.

1.5 Mediul culturalFiind un oraş în care marea majoritate a cetăţenilor sunt ortodoxi, produsele se adresează tuturor. Carnea de vită, pui şi peşte este consumată de întreaga populaţie, indiferent de religie şi obiceiuri. Faptul că mulţi oameni consideră carnea de vită, pui şi peşte cea mai sănătoasă şi cea mai consumată datorită nivelului scăzut de grăsime, constituie un avantaj în vanzare.

1.6 Mediul politicStatul nu influenţează în niciun fel activitatea McDonald’s-ului.

1.7 Mediul juridic şi administrativCadrul juridic şi administrativ al mediului de afaceri din România este într-un plin proces de reformulare şi îmbunătăţire.Compartimentul juridic şi administrativ are atribuţia de a susţine cu demnitate şi competenţă drepturile şi interesele legitime ale instituţiei: respectă secretul şi confidenţialitatea activităţii sale, în condiţiile legii; promovează orice alte acţiuni în justiţie cu aprobarea conducătorului instituţiei; îndeplineşte şi alte atribuţii cu caracter juridic stabilite de către conducerea instituţiei.

2. MICROMEDIUL SC McDonald’s SRL

2.1 ClienţiiClienţii provin din toate categoriile sociale, copii, tineret, cât şi persoane mature, însă clienţii mai fideli sunt copiii, pentru care se organizează diverse evenimente.

2.2 Furnizorii

2.2.1 Furnizorii de mărfuriRestaurantul McDonald’s îşi procură materiile prime atât de la distribuitori interni cât şi internaţionali. Fiecare materie primă este achiziţionată de la o altă firmă. Aprovizionarea restaurantului de la Sibiu se face de două ori pe săptămână, luni şi joi.Colaborarea cu aceşti furnizori este încheiată încă de la deschiderea fiecărui restaurant. Carnea provine de la furnizorii internaţionali iar restul materiilor prime de la cei interni. Legăturile cu aceşti furnizori sunt încheiate pe o perioadă nedeterminată.

Prestatorii de servicii

Page 3: Mediul de Marketing Al Firmei McDonald

Singurii prestatori de servicii sunt cei care asigură necesităţile de energie electrică, gaze naturale, apă şi canalizare şi colectarea gunoiului.

2.2.2. Furnizorii forţei de muncăForţa de muncă a companiei este recrutată prin intermediul site-urilor specializate regăsite pe internet, prin anunţuri în mass-media (ziare, tv, radio), dar şi cu ajutorul agenţiilor de plasare a forţei de muncă.

2.3. Concurenţii

- Concurenţii direcţi (oferă produse de acelaşi tip, cu aceleaşi nevoi). Acest tip de concurenţi nu se regăsesc în Sibiu; nici o altă firmă nu mai comercializează : BigMac, Happy Meal, BigTasty, McChicken, RoyalDeluxe, Filet-o-Fish, Chicken McNuggets, McToast, McPuisor, Meniu Big Mac.

- Concurenţii indirecţi (oferă produse de acelaşi tip, dar cu caracteristici diferite). Pe piaţa Sibiului există însă firme precum Big Mama, The Place, Infinity, Kebab House, Simpatico, dar şi altele care comercializează produse de tip hamburger, cheeseburger, sandwich-uri, cartofi prăjiţi, aripioare de pui şi salate.

2.4. Organisme publiceÎn cazul sediului de la Sibiu, care este pe cont propriu, taxele şi impozitele se plătesc din venitul obţinut către organele financiare şi administrative. Legătura cu mass-media aduce multe beneficii McDonald’s-ului făcându-i reclamă şi ajutând în mare măsură la recrutarea şi atragerea clientelei.

3. Mediul intern

3.1 Resurse materialeTerenul pe care îşi desfăşoară activitatea McDonald’s Sibiu este închiriat prin Hotărârea nr. 57/21 aprilie 1997 şi se află la intersecţia dintre Şos. Alba Iulia şi str. Autogării. Firma va plăti drept cotă din venitul realizat din exploatarea restaurantelor McDonald’s trip drive / thru de pe terenurile care fac obiectul asocierii, o sumă egală cu 1,7 % din încasările nete lunare ale fiecărui restaurant McDonald’s ce funcţionează pe terenuri, dar nu mai puţin de 6.000.000 lei/lună, suma ce va fi indexată trimestrial cu indicele de creştere a preţurilor comunicat de Comisia Naţională de Statistică.

a) ClădiriPe terenul pus la dispoziţie de Primăriei Sibiu, McDonald’s construieşte din resursele proprii financiare clădirea pentru desfăşurarea activităţii de restaurant fast-food.Pentru desfăşurarea actităţii in conditii cât mai bune, restaurantul beneficiază de diverse echipamente cum ar fi:-toastere: unde se încălzesc sau rumenesc chiflele (3 buc.);-grill-uri : unde se prăjeşte carnea (4 buc.);

Page 4: Mediul de Marketing Al Firmei McDonald

-cabinet pentru depozitarea cărnii calde : este păstrată carnea pregătită timp de 7 minute după care, dacă nu este vândută se aruncă (1 buc.);-transfer : se păstrează sandwich-urile calde timp de 7 minute după care , de asemenea, dacă nu sunt vândute se aruncă (1 buc.);-frigider mic (1 buc.);-frigider “camera” (camera frigorifică) se păstrează carnea şi alte materii utilizate (1 buc.);-congelator mic (1 buc.);-congelator mare (1 buc.);-magazie interioară unde se păstrează sosurile, keckup, maioneza şi altele (1 buc.);-magazie exterioară unde se păstrează ambalajele, paharele şi sosurile pentru copii (1 buc.);-masa de salate (1 buc.);-scaune (100 buc.);-mese (20 buc.)

b) Materii prime Restaurantul McDonald’s foloseşte ca materii prime următoarele produse : carne Royal-carne de vită (bucăţi mari), carne Tasty-carne de vită (bucăţi foarte mari), carne în bucăţi medii de peşte, vită şi pui , sosuri, condimente, verdeţuri, legume (cantităţile aduse de fiecare furnizor sunt foarte mari, în special carnea în cazul căreia este vorba de tone).McDonald’s foloseşte cele mai bune ingrediente. Meniul este alcătuit din alimente de bază cum ar fi : carne, peşte, cartofi, lapte şi cereale.

3.2. Resurse financiareResursele financiare ale restaurantului McDonald’s Sibiu sunt resurse proprii provenite de la “firma- mamă”, iar întreţinerea şi dezvoltarea se face din veniturile obţinute din activitatea desfăşurată. Resursele sunt mari, de aceea se fac şi sponsorizări diverselor asociaţii cum ar fi : Federaţia Română de Fotbal, în cazul oraşului Sibiu.

3.3. Resurse umane

PersonalulNumărul angajaţilor este de 36 cu vârste cuprinse între 17 şi 32 de ani.Fiecare angajat beneficiază de uniforma proprie din partea firmei. Aceasta se regăseşte în toate restaurantele McDonald’s în întreaga reţea, diferenţa de grad făcându-se prin culoarea ecusonului.

Timpul de muncăEste organizat în schimburi, inclusiv sâmbăta şi duminica. Repartizarea programului de lucru se face conform necesităţilor – ore de zi şi ore de noapte, 40 de ore pe săptămână.Programul de lucru va fi stabilit în concordanţă cu norma de lucru prevăzută în contractul de muncă.

Munca suplimentarăDin când în când, angajatul poate fi rugat să rămână pentru programul de lucru pentru a ajuta la bunul mers al activităţii din restaurant. Aceste ore lucrate peste program se vor compensa cu timp liber plătit în termen de 30 de zile de la data efectuării. În situaţia în care acest lucru nu e posibil, orele suplimentare vor fi plătite cu un sport de 75% care se adaugă la salariul de bază.

Page 5: Mediul de Marketing Al Firmei McDonald

Munca de noapteSe ia în considerare munca prestată în timpul nopţii desfăşurată între orele 22.00-06-00. Orele lucrate în timpul nopţii se plătesc cu un spor de 25% care se adaugă la salariul de bază.

Motivarea personaluluiÎn cadrul entităţii, angajaţii primesc în funcţie de rezultatele obţinute în urma concursului organizat de managerii din vânzarea diverselor produse : cu ajutorul mcdolarilor se pot achiziţiona tricouri, şepci, aparate foto, laptop-uri, biciclete, role, aparate casnice etc. O altă formă de motivare este cea de câştigare de produse McDonald’s şi achiziţionarea acestora la jumătate de preţ. Câştigătorul lunii este desemnat în urma unor criterii primeşte bonuri valorice.Alte metode de motivare sunt:-concursuri IS – angajatul cu cele mai multe comenzi în decursul unei luni (locul I - 550 lei, locul II – 330 lei, locul III -150 lei);-prime consistente de sărbători;-ieşiri în oraş de 3 ori pe an la care firma invită toţi angajaţii plătind consumaţia.