Mapa de prezentare ELSA Bucuresti

download Mapa de prezentare ELSA Bucuresti

of 11

 • date post

  21-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  229
 • download

  2

Embed Size (px)

description

Mapa de prezentare ELSA Bucuresti

Transcript of Mapa de prezentare ELSA Bucuresti

 • ELSA - The European Law Students` Association

  O lume dreapt n care demnitatea uman i diversitatea cultural sunt respectate

  ELSA (The European Law Students` Association) a fost nfiinat n 1981 de studeni la drept din Austria, Germania, Polonia i Ungaria, fiind cea mai mare organizaie internaional a studenilor la drept i a tinerilor juriti. n prezent, ELSA exist n 43 de ri europene, n cadrul a peste 300 de universiti, reunind peste 30.000 de membri.

  ELSA Romnia este singura asociaie a studenilor la drept care activeaz la nivel naional, reunind aproximativ 700 de membri din Bacu, Bucureti, Cluj-Napoca, Craiova, Galai, Iai, Oradea, Sibiu i Timioara.

  Parte a ELSA Romnia, grupul local ELSA Bucure ti contribuie prin cele trei

  departamente principale (Activiti Academice, Seminare & Conferine, Practic Juridic) la dezvoltarea cultural i profesional a studenilor i a tinerilor juriti. Implicnd stagii de practic,

  seminare i conferine, publicaii sau procese simulate, ELSA are un singur scop, acela privind evoluia tinerilor n sistemul juridic.

  ELSA Bucure ti promoveaz, de asemenea, o anumita cultur a organizaiilor prin modul

  n care este structurat i prin departamentele suport Markteting i Resurse Umane. Studenii i tinerii juriti au posibilitatea s evolueze ntr-un mediu profesional i organizat, care respect rigorile unei organizaii cu tradiie. Evenimentele ei contribuie la coeziunea membrilor ei i la crearea adevratului spirit ELSAc.

  Biroul Local

  ELSA Bucure ti

 • Departamentul Activiti Academice

  nc de la nceputurile ELSA, Activit ile Academice au reprezentat un domeniu

  fundamental. Ideea care a stat la baza apariiei acestui departament a fost de a forma o reea internaional care s faciliteze schimbul de informaie juridic. Departamentul a cunoscut o extindere foarte mare, ajungnd s cuprind numeroase programe sau proiecte, toate acestea

  avnd n comun diseminarea informaiei i a educaiei juridice pe ntreg teritoriul Europei.

  Activit ile Academice sunt structurate in: Literatur Juridic (Legal Writing: SPEL, Essay

  Contest), Studii Externe (Studies Abroad: SAP, GLSE), Cercetare Juridic (Legal Research: LRG,

  LRP, ELW), Teorie i Practic (Bridging Theory and Practice: MCC, Legal Debates, L@W) i

  Explorri Juridice (Legal Explorations: Lectures & Panel Disscutions). Acestora, ELSA Romnia

  le adaug proiecte specifice: Revista Legis de Buzunar i Caravana Juridic.

  Printre proiectele pe care departamentul Activiti Academice din cadrul grupului local

  ELSA Bucureti le organizeaz se numar : Concursurile de Procese Simulate ( MCC-uri), Concursul de Eseuri, LRG-ul, L@W-ul.

  Concursurile de Procese Simulate (Moot Court Competitions) sunt deja o tradiie n SUA i n multe ri europene. Scopul lor este acela de a desvri educaia juridic a studenilor la drept, punndu-i n situaia de a aplica noiunile teoretice, de a-i dezvolta abilitile oratorice i tehnica argumentrii. Anual, acestea se organizeaz pe diverse teme juridice precum : Drept Civil, Drept Comercial, Drept Penal, Dreptul Proprietii Intelectuale, Drept Internaional Public etc.

  Scopul organizrii unor evenimente L@W (Lawyers at Work) este de a oferi studenilor i tinerilor absolveni posibilitatea de a nelege diferitele oportuniti pe care cariera de avocat le ofer la finalul studiilor. Aceste evenimente ofer studenilor oportunitatea s ntlneasc experi n diverse ramuri de drept sau n diferite profesii care le sunt deschise

  tinerilor absolveni . n cadrul unui eveniment L@W mai pot fi analizate i alte profesii

  juridice, cum ar fi:, notar, magistrat, diplomat, jurnalist, funcionar public, consilier juridic pentru o societate comercial sau pentru o organizaie nonguvernamental, professor etc.

  Organizarea concursurilor de eseuri este un alt proiect al departamentului de Activit i Academice din fiecare Grup Local.

  n pregtirea profesional a oricrui jurist este necesar s existe o etap n care viitorul

  jurist s aprofundeze anumite teme juridice, s consulte legislaia, doctrina i jurisprudena, adic s se specializeze i s emit preri asupra temei n discuie dup ce a parcurs etapa informrii, a lurii la cunotin a problematicii. Finalitatea unei astfel de cercetri juridice poate fi eseul, lucrare care nu i propune s epuizeze tema ci doar s contureze cteva din aspectele sale cele mai importante.

  n concursurile de eseuri organizate de ELSA sensul cercetrii juridice este oarecum

  inversat. Cercetarea se face astfel pe o tema dat, eseurile putnd face dovada unei uniti n diversitate, coninutul diferit al unor eseuri pertinent alctuite putnd releva complexitatea problematicii juridice.

 • Departamentul Seminare i Conferin e

  Seminare i Conferin e reprezint unul dintre departamentele principale n ELSA, primul

  seminar interna ional fiind organizat n mai pu in de un an de la fondarea asocia iei. Principalele

  obiective sunt informarea studen ilor n privin a diferitelor aspecte sociale, legale i economice i

  a altor probleme de larg interes. Activit ile prin care departamentul contribuie la educa ia

  tinerilor juri ti constau n: seminare, conferin e, coli de var i vizite de studiu, desf urate la

  nivel local, na ional sau interna ional.

  n mandatul 2011-2012 activitatea departamentului S&C se va axa pe organizarea

  evenimentelor cu tradiie n ELSA Bucureti, dar, n acelai timp, vor fi abordate subiecte noi i vor fi introduse noi concepte. Printre evenimentele care vor avea loc se numr:

  Seminarul pe drept aerian evenimentul se va desfura n colaborare cu organizaia Team Aviation Solutions. Se adreseaz n principal studenilor de la facultile de drept, dar nu numai, i presupune familiarizarea acestora cu un domeniu de ni, neabordat n cadrul facultilor de profil, dar care este tot mai prezent n societatea actual.

  Living Library proiectul se desfoar sub forma unui seminar la o cafea. Este un concept diferit care permite apropierea dintre studeni i juriti, pn acolo unde bariera dintre acetia cade, studenii putnd adresa liber orice ntrebare din domeniul care i intereseaz. Primele dou ediii s-au desfurat n incinta localului Orange Concept Store. Living Library reprezint totodat aplicarea concret a unui alt mare proiect marca ELSA Bucureti, ghidul de cariere juridice Drum n Drept.

  International Focus Programme (IFP) - program implementat la nivel internaional n 1994, potrivit cruia toate grupurile locale i naionale ELSA organizeaz evenimente pe un subiect juridic anume, ales periodic de Consiliul Internaional pe o perioad de trei ani. n intervalul 2010-2013 s-a ales ca tem Health Law. ELSA Bucureti i propune i de aceast dat organizarea unei conferine pe aceast tem n colaborare cu alte asociaii studeneti din domeniul medicinei i farmaciei, precum SSMB, SSFB, EMSA.

  Conferinele seriale Competition Law i English Contract Law o serie de cte opt prelegeri fiecare, susinute de practicieni de renume, foarte apreciate de studeni. Se bucur de recunoaterea Decanului Facultii de Drept prin acordarea unor credite extracurriculare pentru absolvenii acestor cursuri.

  Conferina internaional pe dreptul proprietii intelectuale evenimentul urmeaz tradiia altor proiecte internaionale de succes marca ELSA Bucureti. Conferina i propune s reuneasc n jur de 50 de participani din toat Europa, interesai de domeniu.

  Conferina naional a devenit un proiect tradiional anual ELSA Bucureti. i de aceast dat, programul academic va urmri acoperirea unor domenii de actualitate, precum dreptul concurenei, dreptul bancar, dreptul financiar .a.

  Vizitele de studiu instituionale naionale sau internaionale presupun familiarizarea studenilor cu diferite sisteme de drept, culturale, sociale i educaionale, vizitarea unor organizaii guvernamentale sau non-guvernamentale, administraii publice, instituii private. n mandatul care urmeaz, departamentul organizeaz o vizit de studiu instituional cu ELSA Timioara i o vizit de studiu instituional cu ELSA Nijmegen (Olanda), aceasta din urm incluznd vizitarea instituiilor din Haga, Amsterdam i Nijmegen.

 • Departamentul Practic Juridic

  Departamentul i fixeaz activitatea pe practica juridic oferit studenilor interesai de lrgirea pespectivelor asupra dreptului i a societii. Acesta ofer unui tnr jurist modaliti de punere n practic i valorificare a cunotinelor dobndite, de acumulare a experienei juridice necesare pentru a-i completa formarea ca viitor jurist.

  Proiectele care contureaz activitatea depatamentului:

  1. STEP (Student Trainee Exchange Programme), un internship n strintate pus la dispoziie membrilor ELSA, constituie o oportunitate de a lua contact cu medii legale i culturale diferite, un mijloc important de dezvoltare personal i profesional pentru un tnr jurist.

  2. Postuniversitaria ofer locuri de practic studenilor la drept, pe plan local, la instituii precum judectorii, tribunale, curte de apel, Avocatul Poporului, CNSAS, CNCD . O variant a acestui program este proiectul Internship, proiect ce asigur studenilor interesai un loc de practic pe perioada lunii iulie n cadrul unui cabinet de avocat.

  3. SiS (Schimb intern de studeni) spre deosebire de Postuniversitaria se desfoar pe plan naional, sudentul la drept, membru ELSA, avnd posiblitateade a efectua un stagiu de practic n alt ora, alt grup local dect cel din care provine i de a colabora cu ali studeni din alte centre universitare.

  4. Perspective este organizat sub forma unui seminar ce urmrete informarea studenilor cu privire la profesiile juridice i modurile n care acetia pot accede la ele. Seminarul este inut de persoane marcante din corpul profesional din care provin care mprtesc din experiena lor, ofer informaii