Manual Service C15 C17 2008

download Manual Service C15 C17 2008

of 34

Transcript of Manual Service C15 C17 2008

CENTRALA TERMICA MURALA

2 2 07.03.2008 1

DENUMIREA MOTAN OPTIMUS MT MOTAN MAXOPTIMUS MT Producator Semnatari:

TIRAJ FORTAT FORTAT

TIP C15-SPV 24MEFM C17-SPV 31 MEF

KBER SRL Turturesti Sucursala Vaduri

Manager Executiv Sucursala: Manager Fabrica CT: Director Calitate: Director National Service CT:

Ec. Magda Eftimescu Ing. Doru Farcas Ing. Mihaela Cadar Ing. Marius Cuptor

Declaram pe propria raspundere ca datele din aceast manual sint conforme cu documentele legale in vigoare, instructiunile in vigoare din firma si datele consemnate in registrele, fisele de masuratori si etapele de analiza.

Manualul trebuie pastrat astfel incat sa fie disponibil in orice moment. Acest manual este proprietatea S.C. KBER S.R.L. TURTURESTI SUCURSALA VADURI.

Este interzisa copierea sau reproducerea sa fara aprobarea scrisa a firmei KBER S.R.L. TURTURESTI SUCURSALA VADURI.

2 2 1. INFORMATII GENERALE Masuri de siguranta

07.03.2008 2

Va rugam sa respectati cu strictete aceste masuri de siguranta, pentru a preveni daunele umane si materiale Masuri generale Instalarea trebuie fcut numai de ctre personal autorizat de catre ISCIR n conformitate cu normele si legile n vigoare. Incaperea de amplasare Conform normativelor in vigoare. Interventii la aparat Instalarea, prima punere in functiune, intretinerea si reparatiile trebuie executate de catre personalul de specialitate autorizat ISCIR. Pe durata interventiilor la aparat, se vor lua masurile necesare pentru ca interventia sa se desfasoare in conditii optime in deplina siguranta. Interventii la instalatia de gaz Trebuie executate numai de catre personal autorizat conform legislatiei si normativelor in vigoare. Lucrarile de remediere La componentele cu functie de siguranta sint interzise. Prima punere in functiune Se face numai de catre personal autorizat ISCIR. Instruirea utilizatorului Personalul service trebuie sa predea utilizatorului aparatului (centralei termice) instructiunile de utilizare si sa-l initieze in utilizarea si deservirea acesteia. Informatii privind produsul / Indicatii de valabilitate Centrala termica murala C15 SPV 24 MEFM, este o centrala de 24 Kw. Centrala termica murala C17 SPV 24 MEF, este o centrala de 31 Kw. Aceste centrale au doua circuite : - pentru incalzire (termoficare) - pentru prepararea de apa calda menajera Caracteristica principala a acestor centrale este turatia ventilatorului care isi modifica valoarea in functie de sarcina termica necesara la un moment dat : sistemul optimus. Astfel se mentine un randament ca si constant. Acest fapt duce la reducerea consumului la functionarea centralei pe sarcini partiale si mici. Circuitul de preparare apa calda menajera are prioritate totala in timpul functionarii. Cele doua centrale au schimbatoarele secundare in placi pentru prepararea acm. C15 are un schimbator secundar cu 20 placi iar C17 cu 30 placi si izolat termic fata de exterior. Prepararea acm se poate realiza la ambele modele in intervalul 30-60C sau, utilizind tasta MOD, se selecteaza temperatura presetata in intervalul 35-45C. La modelul C17 este activata din fabrica functia de mentinere in schimbatorul secundar (30 placi , izolat termic) a temperaturii setate pe acm timp de 60 min dupa ultima utilizare a acm.

2 2

07.03.2008 3

Centralele pot functiona atat cu gaze naturale G20 subgrupele A(L) siA(H)-cat si cu GPL G30 si G31 subgrupele propan si amestec propan-butan. Centrala este comandata si diagnosticata electronic. Partea electronica a centralei murale are rolul de a realiza conditionarea dintre diversele elemente componente ale acesteia cu o siguranta maxima in timpul exploatarii. Sistemul de control realizeaza o serie de functii suplimentare care maresc siguranta in exploatare a centralei : - Deblocarea preventiva a pompei Daca centrala nu a functionat o perioada determinata de timp (24 ore), pompa va porni pentru citeva secunde pentru a evita blocarea datorata nefunctionarii indelungate a centralei termice. - Deblocarea preventiva a valvei de deflectie La fiecare oprire a pompei, valva de deflexie este actionata pentru o secunda si apoi revine la pozitia initiala. - Functia antiinghet Cind senzorul pe circuitul de incalzire inregistreaza o temperatura mai mica de 6C, arzatorul porneste la puterea cea mai mica odata cu pompa. Acest stadiu persista (este mentinut) pina cind temperatura in instalatie atinge 20C.

2 2 CUPRINS Informatii generaleMasuri de siguranta Informatii privind produsul / Indicatii de valabilitate Centrala Pregatirea racordarii Montajul pe perete Executarea racordurilor Automatizare Lucrari electrice Panoul de comanda Semnale de eroare Setarea unor functii ale centraleiPrima punere in functiune si intretinerea Etapele de lucru Realizare Remedierea defectiunilorEtapele de lucru Diagnoza si remediere Informatii suplimentare Date tehnice Reprezentari grafice 1-8 -

07.03.2008 4

-

2 2 2 5 5 5 5 9 9 10 12 12 15 12 12 23 23 23 26 26 30

2 2 2. CENTRALA

07.03.2008 5

Pregatirea racordarii. Pregatirile pentru racordarea la instalatiile de admisie/evacuare, la instalatiile de gaz, termoficare, apa calda menajera si racordurile la reteaua de alimentare cu energie electrica se realizeaza de catre personal autorizat pentru activitatea de montare / instalare atestat de producator. Pe traiectul de evacuare a gazelor arse. Evacuarea gazelor arse se face printr-un tub de diametru 60mm, coaxial cu tubul de admisie a aerului de diametru 100mm. Kitul de admisie-evacuare se livreaza impreuna cu centrala. Este format dintrun cot, tubul admisie/evacuare si garniturile aferente. Trecerea kit-ului prin perete se realizeaza printr-un tub de trecere cu diametrul interior de 120mm care se fixeaza in zid. Lungimea se stabileste in functie de grosimea zidului. Kit-ul de evacuare trece prin acesta iar la capetele tubului de trecere se fixeaza garniturile de etansare dintre perete si kit. Kitul va avea obligatoriu o panta de 3%(aprox 2) pentru eliminarea catre exterior a condensului. La alimentarea cu gaz Se verifica realizarea racordului de alimentare cu gaz astfel incit acesta sa fie executat conform normativelor in vigoare. Racordul trebuie sa fie de 3/4". Diametrul tevii instalatiei de gaz va fi cel putin egal cu diametrul racordului (3/4"). Pe circuitul primar (termoficare) Verificarea circuitului de incalzire. Se vor elimina toti factorii care ar putea influenta buna functionare a circuitului de incalzire Pe returul circuitului de incalzire este obligatorie montarea unui filtru de impuritati. Pe circuitul secundar (apa calda menajera) Verificarea circuitului de apa curenta. Presiunea din instalatia de apa curenta sa fie de minimum 1 bar. Se vor elimina toti factorii care ar putea influenta buna functionare a sistemului de incalzire a apei menajere. Pe racordul de intrare apa rece este obligatorie montarea filtrelor de dedurizare a apei si a filtrelor de impuritati. Legaturi electrice Centrala va fi conectata la reeaua monofazat de 220V - 50Hz cu nul de protecie (impamintare). Nulul de lucru si faza vor trece prin sigurane fuzibile de 5A. Centrala se alimenteaza de la retea fie printr-un stecher cu impamantare fie direct, tinind cont de semantica culorilor dupa cum urmeaza : Maro = faza, Albastru = nul, Verde si galben = impamantare.

2 2

07.03.2008 6

Toate componentele exterioare de control i de comutare trebuie s corespund acestei tensiuni. Legturile exterioare trebuie s fie conforme cu normativele n vigoare. Conectarea la reeaua electric a cldirii trebuie s permit completa izolare electric a cazanului pentru situaiile in care este necesar o intervenie la acesta.

Nu este permis montajul centralei fr a se realiza legtura la mpmntare. Se va tine cont de semantica culorilor : maro = faza, albastru = nul, verde si galben = impamantare. Montajul pe perete Se realizeaza numai dupa ce au fost indeplinite toate conditiile impuse, verificate la pregatirea racordarii. Se indeparteaza ambalajul. Se practica doua gauri in perete utilizind sablonul desenat pe cutia centralei la inaltimea dorita. Se fixeaza cele doua dibluri in perete, dupa care se monteaza cele doua carlige prin infiletare. Setul de dibluri si carlige se livreaza impreuna cu centrala. Se fixeaza centrala in cele doua cirlige avindu-se in vedere sa se pozitioneze in cele doua locasuri practicate in partea posterioara. Se verifica rigiditatea fixarii si asezarea pe perete astfel incit sa nu existe tensionari ale structurii centralei. Executarea racordurilor Pe traiectul de evacuare a gazelor arse. Fara racord la cos (tiraj fortat). Evacuarea gazelor arse se face printr-un tub de diametru 60mm, coaxial cu tubul de admisie a aerului de diametru 100mm. Tubul de evacuare este in interiorul celui de admisie. Kitul de admisie-evacuare se livreaza impreuna cu centrala. Este format dintrun cot, tubul admisie - evacuare si garniturile aferente. Racordarea se face astfel : - Se monteaza toate garniturile in locasurile proprii. - Se fixeaza cotul pe capacul superior al camerei presurizate cu 4 suruburi, avind grija ca intre capac si cot sa se pozitioneze garnitura aferenta. - Se fixeaza apoi tubul prin imbinarea pe cot.

Kitul va avea obligatoriu o panta de 3% (aprox. 2) pentru eliminarea catre exterior a condensului. Kitul va avea maximum 3m lungime (fara cot). Este obligatorie setarea turatiei ventilatorului (conform instructiunilor de la AUTOMATIZARE SI PRIMA PUNERE IN FUNCTIUNE) in cazul prelungirii kitului de evacuare.

2 2 La alimentarea cu gaz

07.03.2008 7

Racordul de alimentare cu gaz (racordul C, vezi Dispunerea racordurilor din INFORMATII SUPLIMENTARE) se va executa conform normativelor in vigoare. Presiunea minim/maxim n cazul folosirii gazului natural : Presiunea gazului natural la intrare in vana de gaz trebuie meninut n intervalul 2025 mbar. Nencadrarea n acest domeniu va duce la nrutirea performanelor combustiei. Presiunea minim/maxim n cazul folosirii G.P.L.: Presiunea gazului n cazul folosirii G.P.L. la intrarea in vana de gaz trebuie meninut n intervalul 2545 mbar. Racordul de gaz este de 3/4". Se etanseaza robinetul de gaz. Se verifica etanseitatea cu emulsie (apa si sapun). Se aeriseste conducta de gaz.

Presiunea maxima admisa la care rezista vana de gaz este de 60 mbar. In cazul nerespectarii valorilor presiunii prescrise se pot produce zgomote datorate unei arderi turbulente sau pot apare probleme in functionarea vanei de gaz ce duc la nrutirea performanelor combustiei. Este obligatorie montarea unui regulator de presiune cu filtru de impuritati si respectarea sectiunii minime la racord. Pe circuitul primar (termoficare) Se racordeaza cazanul la instalatia de incalzire (prin racordurile A si E, vezi Dispunerea racordurilor din INFORMATII SUPLIMENTARE). Presiunea de lucru maxima este de 3 bari. Pe circuitul secundar (apa calda menajera) Se racordeaza cazanul la instalatia de apa menajera (prin racordurile B si D, vezi Dispunerea racordurilor din INFORMATII SUPLIMENTARE).

Este obligatorie montarea de filtre de impuritati la intrare in centrala atit pe circuitul de termoficare (retur) cit si pe circuitul de a.c.m. Este obligatorie utilizarea la intrarea in centrala a unui filtru de dedurizare pe circuitul de a.c.m.

2 2

07.03.2008 8

3. AUTOMATIZARE Lucrari electrice Pozarea cablurilor electrice

In cazul pozarii cablurilor electrice de catre instalator, se vor respecta traseele stabilite de producator. Cablurile care intra in cutia de comanda se conecteaza la placa electronica din interiorul aceasteia prin conectori. Trecerea cablurilor in cutia de comanda se face prin lateral prin intermediul unor piese de trecere (presetupe). Patrunderea cablurilor in camera presurizata a centralei se face prin intermediul unor presetupe din cauciuc siliconic pentru protejarea izolatiei si etansare. Alimentarea la retea

La lucrarile in vederea alimentarii la retea se vor respecta conditiile impuse de legislatia si normativele in vigoare. Centrala va fi conectata la reeaua monofazat de 220V - 50Hz cu nul de protecie (impamintare).Nulul de lucru si faza vor trece prin sigurane fuzibile de 5A. Centrala se alimenteaza de la retea fie printr-un stecher cu impamantare fie direct, tinind cont de specificatia anterioara si de semantica culorilor dupa cum urmeaza : Maro = faza, Albastru = nul, Verde si galben = impamantare.

Nu este permis montajul centralei fr a se realiza impamintarea. Conectarea la reeaua electric a cldirii trebuie s permit completa izolare electric a centralei pentru situaiile cnd este necesar o intervenie la aceasta, cu exceptia deconectarii de la nulul de protectie. Instalarea cutiei de comanda Se fixeaza cutia pe placa racorduri, in partea dreapta direct in placa racorduri iar in partea stinga prin intermediu unei bucse ce se fixeaza de cutie printr-un surub.

2 2 Panoul de comanda

07.03.2008 9

Fig. 1 Panoul de comanda (C15 si C17) Explicarea functiilor tastelor de pe panou: Sw5 Sw1 Sw6 Sw3 Fig. 1 Functiile tastelor de pe panoul de comanda (C15 si C17) + temp. apa cald menajer Sw7 Vara / iarna - temp. apa cald menajer Sw2 Reset + temp. termoficare Sw8 On/off - temp. termoficare Sw4 Mod

Fig. 2 Display

2 2 Explicarea semnificatiei simbolurilor de pe display: Fig. 2 Explicarea semnificatiei simbolurilor de pe display (C15 si C17) 1. oprit 7. functionare ACM 2. modul vara 8. functionare incalzire 3. modul iarna 9. lipsa flacara 4. functia antiinghet 10. modul service 5. chimney sweep* 11. Incarcare si verificare soft 6. functia confort 12. modulare vana Instructiuni de utilizare

07.03.2008 10

Pornirea centralei Pentru a se porni centrala se apasa tasta ON/OFF (de culoare rosie) Pompa i ventilatorul vor porni imediat dup care se va realiza automat aprinderea. Modul de fixare a regimului de funcionare iarn / var Prin apsarea pe butonul SW7 se poate schimba regimul de functionare de pe iarn pe var i invers. Acest lucru este vizualizat pe DISPLAY. Fixarea temperaturii pe circuitul de termoficare (circuitul de nclzire) Acest lucru se face cu ajutorul tastelor SW6 i SW3. Se apas tasta SW6 pentru creterea temperaturii respectiv tasta SW3 pentru scderea temperaturii. Cresterea temperaturii setate este afisata instantaneu in timpul reglajului iar dup 2 secunde de la setare va fi afiat temperatura nregistrat pe circuit n momentul respectiv. Fixarea temperaturii apei pe circuitul de ap cald menajer Acest lucru se realizeaz analog cu fixarea temperaturii pe circuitul de termoficare, dar cu tastele SW5 i SW1. Presiunea apei n instalaie este indicata in partea dreapta sus pe display i este utila pentru verificarea presiunii din instalatia de termoficare (1.52 bari). Periodic utilizatorul va controla dac presiunea n instalaie nu a sczut sub valoarea fixat la umplere. Fixarea centralei pentru functia confort Aceasta functie permite fixarea unui regim de functionare preferential setat in intervalul de temperatura 3545 C Fixarea centralei pentru functia putere maxima (cheminey sweep) Aceasta functie permite fixarea functionarii centralei pe un regim de putere maxim care limiteaza functionarea pe 80 grade C intre limitele maxima si minima ale intervalului de histerezis. Se tasteaza sw7 si sw8 simultan in pozitia Off si functia este activata. Pe display va fi afisata temperatura de iesire din schimbator si simbolul 5 (fig. 2). Dupa pornirea normala, ciclul de incalzire maxima incepe si continua pina cind temperatura pe termoficare ajunge la valoarea maxima dupa care incalzirea va fi oprita si va reporni atunci cind se va atinge limita inferioara a intervalului. Cererea de ACM in timpul functionarii pe functia putere maxima duce la anularea acestei functii. Pentru ca aceasta functie sa fie resetata, este necesar sa fie tastat sw7. Fixarea centralei pe functia mentinere temperaturii in schimbatorul secundar in intervalul 3060 C, se realizeaza automat timp de 60 min de la ultima utilizare a acm, la temperatura setata pentru functionarea in regim acm. Aceasta este valabila numai la C17 (MAXOPTIMUS).

2 2 Semnale de eroare

07.03.2008 11

Posibilele erori ale sistemului sunt indicate prin urmatoarele coduri care apar pe afisaj. Semnificatia semnalelor de eroare ce apar pe display : Err E1 lipsa presiune apa in circuitul de incalzire; Err E2 lipsa flacara; repornirea centralei se realizeaza prin tasta sw2 Err E3 lipsa semnal senzor temperatur pe circuitul de termoficare. Err E4 lipsa semnal senzor temperatur pe circuitul de ap cald menajer. Err E5 lips tiraj exhaustare gaze arse Err E7 flacara parazita Err E8 supratemperatura; repornirea centralei se realizeaza prin tasta sw2 Setarea unor functii ale centralei Setarea functiilor se poate realiza fie prin apasarea simultana a unei combinatii de taste fie prin pozitionarea unor jumperi pe placa electronica. Reglarea puterii nominale si a presiunii de ignitie la vana de gaz Se tasteaza concomitent tastele pentru setarea temperaturii pentru termoficare si tasta MOD (SW6, SW3 si SW4) si astfel se activeaza modul corespunzator setarii puterii maxime si a presiunii de ignitie. In partea dreapta jos a displayului apare simbolul 10 (fig.2). Se actioneaza tastele SW6 si SW3 pentru reglarea presiunii de iesire corespunzatoare puterii maxime (se afiseaza valoarea in procente si simbolul P) si tastele SW5 si SW1 pentru reglarea presiunii de ignitie (se afiseaza valoarea in procente si simbolul IP) in intervalul 099%. Valori orientative pentru reglarea puterii - C15, 99% - 24 kW, 62% - 15 kW, 41% - 10 kW - C17, 99% - 31 KW, 65% -20 KW, 42% - 13 KW Iesirea din acest mod se realizeaza prin tastarea tastei MOD.

Puterea poate fi limitata doar pentru functionarea in regim de termoficare. La utilizarea in regim de preparare apa calda menajera centrala functioneaza pe maximum de putere corespunzatoare reglajului de maxim din vana de gaz. Reglarea turatiei de maxim si de minim a ventilatorului Se tasteaza concomitent tastele pentru setarea temperaturii pentru apa menajera si tasta ON/OFF (SW5, SW1 si SW8) si astfel se activeaza modul corespunzator setarii turatiei maxime si minime a ventilatorului. In partea stinga a displayului apare simbolul Fan. Se actioneaza tastele SW6 si SW3 pentru reglarea turatiei maxime (se afiseaza valoarea in procente si simbolul F1) si tastele SW5 si SW1 pentru reglarea turatiei minime (se afiseaza valoarea in procente si simbolul F2) in intervalul 099%. Iesirea din acest mod se realizeaza prin tastarea tastei MOD.

2 2

07.03.2008 12

Nu este permis reglajul ventilatorului la alte valori fata de cele indicate in manual. Reglajele prin pozitionarea jumperilor JP2 Setarea activarii functiei mentinere temperatura constanta in schimbatorul secundar timp de 60 min dupa ultima cerinta de acm -poz 0 functia inactiva -poz 1 functia este activata JP3 Setarea repornirii centralei in functie de temperatura sau timp : -poz 0 - restart dupa o scadere cu 6C sau prin setare cu 6C mai mult decit temperatura la momentul respectiv -poz.1 - restart dupa 2.5 min JP4 Setarea functionarii in regim clasic sau incalzire prin pardoseala -poz 0 - sistemul de incalzire clasic (3080C) -poz.1 - sistemul de incalzire prin pardoseala (1540C) JP5 Setarea functionarii in regim monotermic sau bitermic -poz 0 regim instant -poz.1 regim acumulare JP6 Setarea pentru tipul de combustibil utilizat (Fig. 3) -poz 0 gaze naturale GN -poz 1 gaz petrolier lichefiat GPL

Fig. 3 Pozitia jumperilor

2 2 Valori presetate Domeniul de modulare pe GN Domeniul de modulare pe GPL Functia antiinghet Puterea centralei pe functia antiinghet Functia confort plus

07.03.2008 13

20-120 mA 30-160 mA +6C(start verificare temperatura) minim mentinerea constanta a temperaturii in schimbatorul secundar Functia confort plus minim Puterea centralei pe functia putere maxima maxim Puterea centralei pe functia acumulare (boiler) maxim Intervalul de timp necesar repornirii pompei 24 ore Timp preventilare 2 sec Timpul de postcirculatie 5 sec Intervalul de timp restart termoficare 150 sec Temperatura de oprire / pornire termoficare (clasic / pardoseala ) +5C si -5C fata de temp. setata Temperatura de oprire/pornire A.C.M. +8C +7C fata de temp. setata Valori setabile din panoul de comanda Temperatura pentru termoficare clasic 30-80 C Temperatura pentru terrmoficare pardoseala 15-40 C Temperatura pentru preparare ACM 30-60 C Temperatura pentru preparare ACM CONFORT 35-45 C Comanda externa Termostat camera 10-30 C (temp. ambient) Senzor de exterior 5-35 (coef. de dispersie) Puterea de pornire 0-99 din curentul de modulare Puterea maxima pe termoficare 0-99 din curentul de modulare Turatia ventilatorului Maxim 0-99 din turatia ventilatorului Minim 0-99 din turatia ventilatorului

2 2 4. PRIMA PUNERE IN FUNCTIUNE SI INTRETINEREA Etapele de lucru Etapele de lucru pentru prima punere in functiune Etapele de lucru pentru intretinere P I

07.03.2008 14

1. Setarea turatiei ventilatorului 2. Umplerea instalatiei de incalzire 3. Verificarea conectarii cazanului la reteaua electrica 4. Montarea termostatului de ambient si a senzorului de exterior 5. Verificarea tipului de gaz 6. Masurarea presiunii statice si a presiunii dinamice de alimentare cu gaz 7. Masurarea presiunii gazului la iesirea din vana 8. Reglajul puterii maxime 9. Efectuarea masuratorilor la arzator 10. Testul de etanseitate al sistemului de evacuare gaze arse / admisie aer (masurare in fanta din orificiul de interfata) (functionarea fara racord la cos) 11. Verificarea si curatarea arzatorului 12. Verificarea si curatarea schimbatorului de caldura gaze arse / apa 13. Verificarea si reglarea electrodului de ionizare 14. Verificarea si reglarea electrodului de aprindere 15. Verificarea vasului de expansiune cu membrana si a presiunii in instalatie 16. Verificarea schimbatorului de caldura in placi 17. Verificarea limitatorului si a sitei senzorului de debit (fluxostat) 18. Verificarea tuturor racordurilor pe circuit primar si pe cel secundar 19. Verificarea functionarii elementelor de siguranta 20. Verificarea conexiunilor electrice 21. Verificarea etanseitatii conductelor de gaz si a vanei de gaz 22. Verificarea functiei de inchidere a vanei de gaz 23. Masurarea curentului de ionizare 24. Verificarea instalatiei de supraveghere a gazelor arse Realizare (P) 1. Setarea turatiei ventilatorului Se realizeaza utilizind tastatura astfel: se tasteaza concomitent tastele pentru setarea temperaturii pentru apa menajera si tasta ON/OFF (SW5, SW1 si SW8), conform instructiunilor de la capitolul setarea unor functii ale centralei Iesirea din acest mod se realizeaza prin tastarea tastei MOD. Tip centrala Lungime kit 1m 2m 3m C15 (OPTIMUS) Turatia (%) minim maxim 55 75 60 85 65 99 C17 (MAXOPTIMUS) Turatia (%) minim maxim 75 99 85 99 99 99

2 2 (P) 2. Umplerea instalatiei de incalzire

07.03.2008 15

Se deschide robinetul de pe circuitul de apa menajera si apoi cel de umplere al instalatiei de termoficare. Se incarca circuitul pina la presiunea necesara. Se inchide robinetul de umplere al instalatiei de termoficare. Se verific etanseitatea ntregului sistem. Dac exist pierderi se remediaz problemele aprute. Se efectueaza aerisirea sistemului si se completeaz cu ap. Se verifica presiunea din instalatie. Indicatie :Incarcarea si functionarea cu agent termic al circuitului de incalzire se realizeaza la o presiune de 1.5 bar +/- 0.5. (P) 3. Verificarea conectarii centralei la reteaua electrica

Se efectueaza cu un multimetru verificarea polarittii, mpmntarii, rezistentei la pmnt si la scurtcircuit. Centrala termica trebuie conectat la reteaua monofazat de 220V/50Hz prin sigurante fuzibile de 5A., cu nul de protectie. Se monteaza un stecher cu impamantare la capatul cordonului de alimentare al centralei termice tinandu-se cont de semantica culorilor: maro = faza, albastru = nul, verde si galben = impamantare. Se introduce stecherul in priza avand grija ca faza retelei sa corespunda cu firul de culoare maro al cablului de alimentare al centralei. (P) 4. Instalarea termostatului de ambient si a senzorului de exterior

Termostatul de ambient si senzorul de exterior se utilizeaza pentru a optimiza consumul de energie electrica si gaze naturale si pentru a crea un confort sporit in incinta ce se doreste a fi incalzita respectiv cladirea deservita de aparat. Procedura de cuplare a termostatului de ambient la centrala este urmatoarea: -Se demonteaza carcasa frontala a centralei pentru a avea acces la cutia electronica de comanda. -Se desfileteaza surubul de fixare al cutiei electronice de comanda si se rabateaza cutia pentru a putea efectua cuplarea -Se identifica conectorul special de cuplare al cablului bifilar al termostatului de ambient (firele maro) respectiv senzorului de exterior (firele negre). -Se indeparteaza cablul electric de legatura (puntea) dintre cele doua terminale ale conectorului in cazul termostatului de ambient. -Se dezizoleaza cele doua fire ale cablului bifilar de legatura cu termostatul de ambient respectiv senzorul de exterior -Se introduc firele in acest conector si se fixeaza prin insurubare. Conductorii cablului bifilar al termostatului de ambient trebuie sa aiba sectiunea de 0.5mm2 de preferinta din cupru (Cu). Amplasarea termostatului de ambient se face astfel incat utilizarea sa sa asigure un confort maxim. Pentru aceasta recomandam amplasarea termostatului de ambient la o inaltime de 1.2 m fata de pardoseala incaperii. Amplasarea senzorului de exterior se face in exteriorul cladirii. In functie de temperatura exterioara si de coeficientul de dispersie, va creste sau va scadea temperatura de lucru a agentului termic. T.incalzire = T.amb + Ke*(T.amb T.ext) T.amb temperatura camerei T. ext temperatura exterioara Ke coeficient de dispersie

2 2 (P) 5. Verificarea tipului de gaz

07.03.2008 16

Tipul de gaz metan si indicele Wobe (Wo) se afla de la ROMGAZ sau in cazul GPL de la furnizorul de gaz lichefiat. Centrala este setata de producator pentru o functionare pe gaz metan. Trecerea functionarii pe GPL presupune 2 operatii si anume : 1. Setarea din placa electronica, ce se realizeaza prin pozitionarea jumperului JP6 (vezi Schema electrica din INFORMATII SUPLIMENTARE) pe cei 2 pini modul GPL. (jumperul JP6 pozitionat pe un singur pin modul gaz metan). 2. Schimbarea setului de duze pentru functionarea cu GPL, de diametru 0.77 mm, operatie ce se realizeaza de catre producator la cererea beneficiarului. (pentru gaz metan diametrul acestor duze este 1.25 mm). (P)(I) 6. Masurarea presiunii statice si a presiunii dinamice de alimentare cu gaz

Inainte si dupa efectuarea lucrarilor trebuie verificata concentratia in CO (monoxid de carbon), in conformitate cu legislatia si normativele in vigoare. Presiunea statica Masurarea presiunilor statice si dinamice la intrarea in vana de gaz presupune o serie de operatii premergatoare : - Se inchide robinetul de gaz. -Se demonteaza carcasa frontala a pentru a avea acces la vana de gaz -Se desfileteaza surubul de fixare al cutiei electronice de comanda si se rabateaza cutia pentru a putea efectua masurarea Masurarea presiunii statice la intrarea in vana de gaz se realizeaza astfel : - Se slabeste surubul prizei de masura la intrarea vanei de gaz cu ajutorul unei surubelnite cu cap plat 1 x 5 mm. - Se cupleaza furtunul manometrului pe priza de masura. - Se deschide robinetul de gaz. - Se citeste presiunea indicata pe aparatul de masura. Presiunea statica minim/maxim n cazul folosirii GN (gazului natural) trebuie sa fie in intervalul 2530 mbar. Presiunea statica minim/maxim n cazul folosirii GPL (gaz petrolier lichefiat) trebuie sa fie in intervalul 3050 mbar. Presiunea dinamica Dupa efectuarea operatiilor pentru masurarea presiunii statice se porneste centrala si se reia citirea presiunii de pe aceeasi priza de masura a vanei de gaz. Presiunea dinamica de alimentare minim/maxim n cazul folosirii GN (gazului natural) trebuie meninut n intervalul 2025 mbar. Nencadrarea n acest domeniu va duce la nrutirea performanelor combustiei. Presiunea dinamica de alimentare minim/maxim n cazul folosirii GPL trebuie meninut n intervalul 2545 mbar.

2 2

07.03.2008 17

- Se inchide centrala din butonul STAND-BY. - Se inchide robinetul de gaz - Se scoate furtunul manometrului de pe priza de masura, urmata de strangerea surubului acesteia.

Verificati etansarea racordului de masurare pe priza de masura. (P)(I) 7. Masurarea presiunii gazului la iesirea din vana (la arzator) Masurarea presiunii la iesirea din vana de gaz presupune aceleasi operatii premergatoare ca mai sus. Masurarea acestei presiuni se realizeaza astfel : - Se slabeste surubul prizei de masura de pe iesirea vanei de gaz cu ajutorul unei surubelnite cu cap plat 1 x 5 mm. - Se cupleaza furtunul manometrului pe priza de masura. - Se porneste centrala. Pentru presiunea maxima se utilizeaza functia putere maxima Pentru presiunea minima se deconecteaza alimentarea de la bobina de modulare. - Se citeste presiunea indicata de aparatul de masura (manometru). - Se opreste centrala. - Se inchide robinetul de gaz. - Se scoate furtunul manometrului de pe priza de masura, urmata de strangerea surubului acesteia.

Presiunea de ignitie a gazului la iesirea vanei trebuie sa se situeze in intervalul 12 mbar. Presiunea maxima a gazului la iesirea vanei trebuie sa se situeze in intervalul - C15 (OPTIMUS) 13 mbar +/- 0.5 mbar - C 17 (MAXOPTIMUS) 12 mbar +/- 0.5 mbar Contactul dintre conectorii bobinei de modulare si masa poate duce la deteriorarea placii electronice

Fig. 4 Vana de gaz Honeywell

2 2

07.03.2008 18

In cazul in care se constata ca presiunea nu este cea nominala, se efectueaza reglajul la vana de gaz. Aceasta presupune scoaterea capacului de plastic al capului de reglaj mecanic, pentru a avea acces la cele doua suruburi de reglaj (fig. 4 si fig. 5). Domeniul maxim al presiunii de iesire reprezinta intervalul de reglaj al acesteia la sarcina maxima. Reglarea acestei presiuni se face din surubul mare cu cap hexagonal, cu ajutorul cheii fixe de 8 mm. Prin mentinerea surubului mic fix, la insurubare se creste presiunea de maxim, iar prin desurubare se scade aceasta presiune. Domeniul minim al presiunii de iesire reprezinta intervalul de reglaj al acesteia la pornirea centralei. Reglarea acestei presiuni se face din surubul mic, cu ajutorul unei chei fixe de 5 mm. La insurubare se creste presiunea de minim, iar prin desurubare se reduce aceasta presiune. Acest reglaj se face pentru a avea o pornire neexploziva.

Orice interventie asupra vanei de gaz se face numai de catre o firma prestatoare, autorizata ISCIR si agreata de producator (P) 8. Reglajul puterii maxime

Presupune urmatoarele operatii : -Se demonteaza carcasa frontala a pentru a avea acces la vana de gaz -Se desfileteaza surubul de fixare al cutiei electronice de comanda si se rabateaza cutia pentru a putea efectua masurarea -Se tasteaza concomitent tastele pentru setarea temperaturii pentru termoficare si tasta MOD (vezi capitolul Panoul de comanda, Setarea unor functii ale centralei si fig. 1) - Cu tastele pentru termoficare se poate regla puterea maxima intre 0 si 99%. La puterea maxima de 99% presiunea gazului la iesirea din vana trebuie sa fie maxima declarata de producator (vezi capitolul Masurarea presiunii la iesirea din vana de gaz). Dupa terminarea reglajului, se tasteaza MOD pentru a iesi din modul service Operatia de montare se efectueaza in ordine inversa demontarii. (P)(I) 9. Masuratori la arzator

Inainte si dupa executarea de lucrari la aparatele consumatoare de combustibili gazosi se vor face analiza continutului de monoxid de carbon (CO) din gazele de ardere, pentru a ne asigura ca sunt indeplinite cerintele esentiale de securitate si un randament superior. Se efectueaza analiza gazelor de ardere. Se efectueaza masuratorile in ordinea stabilita in procedura.

2 2 (P) 10. Testul de etanseitate al sistemului de evacuare

07.03.2008 19

Acest test de verificare se efectueaza cu ajutorul unui analizor de gaze, de catre firma ce realizeaza punerea in functiune a centralei. Pentru a verifica etanseitatea se masoara concentratia de CO2 si de O2 din tubulatura de admisie, in zona de la baza tubulaturii de admisie/evacuare care trebuie sa fie de maximum 0.2% CO2 sau de minimum 20,6% O2. In caz contrar, se vor reface etansarile la tubulatura de admisie/evacuare. (I) 11. Verificarea si curatirea arzatorului

Presupune urmatoarele operatii : - Se opreste functionarea centralei din butonul On/Off. - Se inchide robinetul de gaz si se asigura impotriva deschiderii accidentale. - Se demonteaza capacul frontal - Se demonteaza capacul camerei presurizate. - Se demonteaza capacul camerei de ardere. - Se desface racordul de alimentare cu gaz dinspre arzator. - Se desfileteaza suruburile de fixare a arzatorului. - Se desfileteaza suruburile de fixare ale electrozilor de aprindere si de ionizare. - Se extrage arzatorul si se curata prin suflare cu aer comprimat. Montarea arzatorului se face prin efectuarea in ordine inversa a operatiilor de demontare.

Se inlocuiesc garniturile. (I) 12. Verificarea si curatirea schimbatorului de caldura gaze arse/apa

Presupune urmatoarele operatii : - Se opreste functionarea centralei din butonul STAND-BY. - Se efectueaza golirea centralei prin izolarea centralei din robinetii de pe circuitul de termoficare si de pe circuitul de acm si ddeschiderea robinetului de golire. - Se inchide robinetul de gaz si se asigura impotriva deschiderii accidentale. - Se demonteaza capacul frontal. - Se demonteaza capacul camerei presurizate. - Se demonteaza capacul camerei de ardere. - Se desfac racordurile schimbatorului de caldura de la termoficare si de la apa calda menajera. - Se extrage schimbatorul in exterior. - Se spala cu solutii speciale care tin cont de materialul piesei spalate. Spalarea se realizeaza respectind normativele in vigoare. Pentru montare se efectueaza operatiile in ordinea inversa demontarii.

Se inlocuiesc garniturile.

2 2 (I) 13. Verificarea si reglarea electrodului de aprindere/ionizare

07.03.2008 20

Se verifica daca electrodul de aprindere / ionizare, atunci cind este cazul, este uzat, murdar, se verifica existenta fisurilor in materialul ceramic si pozitia lui fata de arzator si flacara. Pentru a stabili distanta dintre electrod si rampa se verifica mai intai paralelismul dintre rampele arzatorului. Pentru inlocuire, se slabeste surubul de fixare, se roteste electrodul in pozitia optima, se impinge in jos si se extrage. Operatiile de montare a unui nou electrod de ionizare se efectueaza in ordinea inversa demontarii. Distanta dintre electrod si arzator va fi de 3,94,1 mm. (P)(I) 14. Verificarea vasului de expansiune cu membrana si a presiunii in instalatie Se goleste cazanul, respectiv instalatia, pana cand presiunea indicata de manometru devine 0. Se masoara presiunea din vasul de expansiune. Daca presiunea din vasul de expansiune este mai mica decit 0.5 bar se procedeaza la incarcarea vasului pina la obtinerea presiunii de 1 bar (presiunea maxima admisibila din vasul de expansiune) Presiunea de lucru este de 1.5 bar (+/-0.5 bar) iar presiunea statica din instalatie este de 0,5 bar. (I) 15. Verificarea schimbatorului de caldura in placi -Se inchide si se goleste circuitul primar si secundar al cazanului, utilizind robinetul de golire. -Se desfac suruburile si se scoate schimbatorul de caldura in placi -Se verifica daca exista depuneri de piatra sau impuritati. In cazul in care se considera necesar se curata cu solutii special destinate acestuia respectind normativele iar daca se considera necesar se inlocuieste schimbatorul de caldura in placi. Montarea se efectueaza in ordine inversa demontarii.

Se inlocuiesc garniturile. (I) 16. Verificarea flow-metrului Presupune urmatoarele operatii : - Se goleste centrala de apa din circuitul de acm - Se demonteaza senzorul Hall de pe hidrobloc; - Se desurubeaza ansamblul flow-metrului cu cheia fixa sau inelara de 18 mm; - Se demonteaza si curata sita de impuritati; - Se demonteaza ansamblu flow-metrului cu ajutorul cheilor de 18 mm si 11 mm; - Se curata fiecare element component, cu solutie detartranta; - Se spala cu apa; - Se monteaza ansamblul in ordinea inversa demontarii.

2 2

07.03.2008 21

Se va verifica etanseitatea racordului de gaz. (P)(I) 17. Verificarea tuturor racordurilor pe circuitul primar si pe circuitul secundar - Se umple circuitul primar si cel secundar al cazanului si se aerisesc. - Se verifica etanseitatea tuturor legaturilor hidraulice si a asamblarilor prin imbinare filetata, a racordurilor de apa calda menajera si a senzorilor de temperatura.

Inlocuirea senzorului de temperatura presupune golirea completa a circuitului pe care este montat acesta. (P)(I) 18. Verificarea elementelor de siguranta Se verifica functionarea supapelor de siguranta, la intretinere se curata sau eventual se inlocuiesc. Curatire : - Se goleste circuitul primar al cazanului. - Se desurubeaza capacul, se curata scaunul supapei si garnitura. - Se insurubeaza capacul. (P)(I) 19. Verificarea conexiunilor electrice Se verifica daca conexiunile electrice sint bine facute. Se verifica integritatea cablurilor electrice. (P)(I) 20. Verificarea etanseitatii racordurilor si a vanei de gaz Se verifica etanseitatea conductelor de gaz si a vanei de gaz, la presiunea de lucru, utilizind un detector de gaze inflamabile. (P)(I) 21. Verificarea functiei de inchidere a vanei de gaz - Se pune in functiune cazanul. - Se opreste cazanul din butonul On/Off. - Se urmareste ca flacara sa se stinga foarte repede si uniform. (P)(I) 22. Verificarea instalatiei de supraveghere a gazelor arse Se obtureaza kitul de evacuare, urmand a se constata dupa un timp aparitia semnalului de eroare E5 dat de lipsa exhaustarii gazelor arse, sesizata de presostatul de aer. Repornirea se face automat cind este sesizata disparitia obturarii.

2 2 5. REMEDIEREA DEFECTIUNILOR Etapele de lucru

07.03.2008 22

Diagnoza : - Detectarea semnalelor avariei si a comportarii aparatului - Determinarea cauzelor care au dus la aparitia comportamentului respectiv cu ajutorul tabelului de stabilire a defectiunilor Remediere : - Stabilirea masurilor necesare cu ajutorul tabelului de defectiuni - Remedierea avariilor Diagnoza si remediere Tabel de stabilire si remediere a defectiunilor C15 SPV 24 MEFM Nr. Crt Defeciuni Se Cauze mn al er oa re cablu alimentare intrerupt ntreruptor cu contacte perlate (in cazul in care exista) cordon alimentare ntrerupt rotor blocat Remedieri Metode de verificare

1.

Lipsa tensiune de alimentare

2.

Pompa de apa nu funcioneaza

3.

Ventilatorul nu funcioneaz

Err E5

alimentare ventilator inexistent bobinaj ntrerupt placa electronica defecta

se verific continuitatea cordonului de alimentare se verific contactele intreruptorului se msoar prezena tensiunii la bornele de alimentare a pompei deblocarea rotorului se face prin rotirea axului rotorului cu surubelnita se verific prezena tensiunii la ventilator se verific continuitatea bobinei se inlocuieste placa electronica

Static electric

Dinamic Mecanic

Static Dinamic

2 2

07.03.2008 23

4.

Ventilatorul supranclzit

spire bobinaj n se msoar cu scurtcircuit ohmetrul valoarea rezistenei bobinei Defect de fabricatie Turatia ventilatorului nu este reglata corespunzator fir electrod scnteie ntrerupt transformator aprindere defect placa electronica defecta vana gaz defect sau nealimentat electric placa electronica defecta Inlocuire presostat Reglarea turatiei ventilatorului in functie de lungimea kitului se verific continuitatea firului electrod aprindere se inlocuieste transformatorul se inlocuieste placa electronica

Static electric

5.

Presostatul de aer nu sesizeaza prezenta tirajului Lipsa scnteii pentru aprindere

Err E5

Statica electrica

6.

Static electric

Err E2

7.

Electrodul da scanteie dar nu se initiaza flacara Err E2

8.

Centrala nu functioneaza pe regim ap cald menajer

Flow-metru blocat pe incalzire senzor Hall defect senzor temperatura defect (Err E4)

se msoar Static tensiunea de la electric bornele de intrare ale vanei de gaz (dac exist tensiune avem defeciune mecanic, se impune schimbarea vanei de gaz) se inlocuieste placa electronica se curata Organoleptic (nlocuiete) flowmetru defect se verific aprinderea LEDului de pe corpul senzorului Hall se inlocuieste senzorul de temperatura

2 2 9. Pe display apare eroarea de tip E0 (avarie placa electronic) Err E0 Err E1 avarie placa electronic

07.03.2008 24

se nlocuieste Organoleptic placa electronica dac dup 2-3 resetri semnalul de pe display nu dispare se verifica poziia Organoleptic conectorilor senzorului se mareste presiunea agentului termic se inlocuieste senzorul presiune minima se verific conectorii si continuitatea firelor senzorilor se inlocuiesc senzorii

10. Pe display apare eroarea de tip E1 (avarie presostat apa)

Senzor presiune minima deconectat Presiunea agentului termic sub 0,5 bar Senzor presiune minima defect senzori neconectai senzori defeci

11. Pe display apare eroarea de tip E3,E4 (senzori temperatura defeci sau neconectai) 12. Pe display apare eroarea de tip E7= scanteie parazita (probleme la electrodul de aprindere si ionizare) 13. Pe display apare eroarea de tip E8 (probleme la termostatul de supratemperatura

Err E3 Err E4

Organoleptic

Err E7 Err E8

distan prea mare sau prea mica ntre capt electrod i fanta arzatorului

Contacte imperfecte sau fir interupt la termostat termostat de supratemperatura defect

se verific Static electric poziionarea n flacr a electrodului de ionizare. Se masoar distana dintre electrod aprindere i masa (33,5mm) Se va verifica Static electric contactele si continuitatea firelor se nlocuieste termostatul de supratemperatura

2 2

07.03.2008 25

6. INFORMATII SUPLIMENTAREDate tehnice Denumire OPTIMUS MT Tip C15 SPV 24MEFM Numr certificat de omologare de tip CS 068-453 Tiraj forat Camera de ardere etana Randament la sarcina maxima 93,4% Randament la sarcina minima 92,6% Putere utila (min/max.) 10 23,7 KW Sarcina nominal arztor (min/max.) 10,9 25,49 KW Presiunea gazului GN la racord (dup reductor) 20 mbar GN la intrare maxima admisibila 35 mbar GPL 30 37 mbar Tensiune alimentare 230VAC, 50Hz Putere electric absorbit 160 W Greutate 30 Kg Capacitate schimbtor de cldura 1l Consum combustibil G.N. (8 500kcal 2.6 1,1 Nm3/h /Nm3) la putere utila (max. / min) Consum combustibil G.P.L. 1.07 0,4 Kg/h (20 425 kcal/kg) la putere maxima Termoficare Presiune minim si maxim admis 0,5 i 3 bar Temperatura pe circuitul de nclzire 40 80 C Racorduri Intrare ieire termoficare 3/4" Intrare ieire ap cald menajer 1/2" Alimentare cu gaz 3/4" Dimensiuni Adncime (mm) 275 Lime (mm) 415 Inlime (mm) 700 Cu cotul montat (mm) 850 Vas de expansiune cu membran 7l Domeniul de temperatura ACM 30 60 C Valori t la diferite debite (regim instant) t = 25C 13.5 l/min t = 35C 9.7 l/min t = 45C 7.5 l/min Valori ale debitului (regim acumulare) Capacitate boiler La temperatura din boiler timp de 10 minute Presiunea apa rece menajera 0.2 8 bar Temperatura gaze arse la putere nominal 137C Racord gaze arse/aer (admisie-evacuare) 100 / 60 Lungimea racord gaze arse maxim 3 m Valori orientative Coninut maxim de ap n instalaie 150 l Suprafaa maxim a incintei 150 m2 MAXOPTIMUS MT C17SPV 31MEF * Fortat Etansa 93% 92% 13-31Kw 14.8-33.17 Kw 20 mbar 35 mbar 30 37 mbar 230VAC, 50Hz 160 W 45 kg 1.8 l 3.34 1.4 * 0,5 i 3 bar 40 80 C 3/4" 1/2" 3/4" 325 435 730 880 8l 30 60 C* 17.8 l/min 12.7 l/min 9.9 l/min 65 l 90 l 210 l 290 l 0.2 8 bar 147C 100 / 60 maxim 3 m 200 l 250 m2

2 2

07.03.2008 26

CARACTERISTICA HIDRAULICA A POM PEIPRESIUNE POMPA P[mca] 6 5 4 3 2 1 0 0 0.25 0.5 0.75 1 1.25 1.5 1.75 2 2.25 2.5 2.79 DEBIT POMPA Q[mc/h] treapta a 3-a de turatie treapta a 2-a de turatie treapta 1-a de turatie

SCHEMA ELECTRICA

OPTIMUS MT-C15 SPV 24 MEFM ; MAXOPTIMUS MT-C17 SPV 31 MEF

2 2

07.03.2008 27

CABLAJUL SI CONEXIUNILE

2 2

07.03.2008 28

Fig. 5 Elementele de reglare ale bobinei de modulare A capac de plastic protector, B axul bobinei, C surub pentru reglarea presiunii de minim (5mm), D surub pentru reglarea presiunii de maxim (8mm),

Fig. 6 Caracteristica presiune (mbar) / curent (mA)in domeniul ; Pin=30mbar

Fig. 7 Caracteristica presiune (mbar) / curent (mA) ; Pin=45mbar

2 2

07.03.2008 29

Fig. 8 Graficul temperaturii circuitului de nclzire in funcie de temperatura exterioar la diverse Tamb. setate si Ke = 10

Fig. 9 Graficul temperaturii circuitului de nclzire la diveri coeficieni de dispersie setai.

2 2 7. Reprezentari grafice Schia 1 Dispunerea racordurilor la centrala termica murala cu tiraj fortat C15 SPV 24 MEFM

07.03.2008 30

RACORDUL 1. Intrare ap menajer 2. Ieire ap menajer 3. Tur nclzire central 4. Retur nclzire central 5. Alimentare gaz

DIMENSIUNEA 1/2" - filet exterior 1/2" - filet exterior 3/4" - filet exterior 3/4" - filet exterior 3/4" - filet exterior

TUR TERMOFICARE

APA CALDA MENAJERA

ALIMENTARE COMBUSTIBIL

APA RECE

RETUR TERMOFICARE

3

2

5

1

4

2 2 Schia 2 Schema de principiu a centralei termice murale cu tiraj forat C15 SPV 24 MEFM

07.03.2008 31

2 2 Schita 3 Schema de realizare a racordrilor pentru centrala termica murala cu tiraj forat C15 SPV 24MEFM

07.03.2008 32

2 2 Schita 4 Schema de realizare a racordrilor pentru centrala termica murala cu tiraj forat C17 SPV 31MEF

07.03.2008 33

2 2

07.03.2008 34

Schita 5 Tipuri de configuraii de montaj pentru centrala termica murala cu tiraj forat C15 SPV 24 MEFM si C17 spv 31 MEF