Manual Power Command-partea1

24
Traducere din limba engleză Power Command ® Control SECTIUNEA 1 ASPECTE PRELIMINARE SI LEGATE DE SECURITATE 1. Securitate 1.1. Stiluri utilizate în acest manual pentru avertizări, atentionări si observatii În acest manual se găsesc următoarele stiluri legate de aspecte de securitate, care indică situatii potential periculoase pentru operator, pentru personalul de deservire sau pentru echipamente. AVERTIZARE : AVERTIZEAZĂ ÎN LEGĂTURĂ CU UN PERICOL CARE POATE AVEA CA REZULTAT VĂTĂMĂRI GRAVE ADUSE PERSOANELOR SAU MOARTEA. Atentie : Avertizează în legătură cu un pericol sau o practică lipsită de securitate care poate avea ca rezultat deteriorarea produselor sau a bunurilor. Observatie: Un text scurt oferind informatii care întăresc textul curent. 1.2. Avertizări AVERTIZARE : ESTE IMPORTANT SĂ CITITI SI SĂ ÎNTELEGETI TOATE ÎNSTIINTĂRILE PRIVIND SECURITATEA PREVĂZUTE ÎN ACEST MANUAL. UTILIZAREA SAU ÎNTRETINEREA NECORESPUNZĂTOARE POATE AVEA CA REZULTAT UN ACCIDENT GRAV, SAU DETERIORAREA ECHIPAMENTULUI, PROVOCÂND VĂTĂMĂRI SAU CHIAR MOARTEA.

description

Manual_Power_Command-partea1

Transcript of Manual Power Command-partea1

 • Traducere din limba englez Power Command Control

  SECTIUNEA 1 ASPECTE PRELIMINARE SI

  LEGATE DE SECURITATE

  1. Securitate

  1.1. Stiluri utilizate n acest manual pentru avertizri, atentionri si observatii

  n acest manual se gsesc urmtoarele stiluri legate de aspecte de securitate, care indic situatii potential periculoase pentru operator, pentru personalul de deservire sau pentru echipamente.

  AVERTIZARE: AVERTIZEAZ N LEGTUR CU UN PERICOL CARE POATE AVEA CA REZULTAT VTMRI GRAVE ADUSE PERSOANELOR SAU MOARTEA.

  Atentie: Avertizeaz n legtur cu un pericol sau o practic lipsit de securitate care poate avea ca rezultat deteriorarea produselor sau a bunurilor.

  Observatie: Un text scurt oferind informatii care ntresc textul curent.

  1.2. Avertizri

  AVERTIZARE: ESTE IMPORTANT S CITITI SI S NTELEGETI TOATE NSTIINTRILE PRIVIND SECURITATEA PREVZUTE N ACEST MANUAL. UTILIZAREA SAU NTRETINEREA NECORESPUNZTOARE POATE AVEA CA REZULTAT UN ACCIDENT GRAV, SAU DETERIORAREA ECHIPAMENTULUI, PROVOCND VTMRI SAU CHIAR MOARTEA.

 • 1.2.1. Electricitate

  AVERTIZARE: ELECTRICITATEA POATE UCIDE ! ESTE POSIBIL S SE GSEASC TENSIUNI LETALE N MARE PARTE A ECHIPAMENTULUI LA CARE SE FACE REFERIRE N ACEST MANUAL.

  1.2.2. Presiuni ridicate

  AVERTIZARE: LICHIDELE SAU GAZELE CARE SE GSESC LA PRESIUNI MARI POT PTRUNDE PRIN PIELE, AJUNGND N CORP. DE ASEMENEA, POT PROVOCA DETERIORAREA ECHIPAMENTULUI.

  1.2.3. ntretinere

  AVERTIZARE: NUMAI PERSONALUL AUTORIZAT SI COMPETENT CARE ESTE FAMILIARIZAT CU ECHIPAMENTUL SI CU FUNCTIONAREA ACESTUIA POATE EFECTUA OPERATIILE DE NTRETINERE.

  AVERTIZARE: N FUNCTIE DE SISTEMUL DE COMAND PREVZUT, ACEAST UNITATE POATE FUNCTIONA AUTOMAT SI POATE PORNI FR AVERTIZARE.

  Atentie: Pe durata instalrii sau repozitionrii grupului electrogen, asigurati-v c furcile ncrctorului cu furc sunt corect aliniate n unghi drept fat de batiu, nainte de introducere n locasurile corespunztoare.

 • 1.2.4. Izolarea alimentrii

  Atentie: Dac motorul a functionat recent, este posibil s se gseasc gaze explozive (emanate pe durata ncrcrii bateriei) n vecintatea bateriilor. Asigurati-v de faptul c zona este bine ventilat nainte de deconectarea bateriilor.

  Atentie: Scoateti alimentarea de curent alternativ de la nclzitoarele sistemului de rcire nainte de a deconecta conductoarele bateriilor. nclzitoarele vor functiona n mod continuu fr alimentarea de curent continuu, fapt care duce la supranclzirea si deteriorarea acestora.

  AVERTIZARE: NAINTE DE A EFECTUA VREO OPERATIE DE NTRETINERE, IZOLATI TOATE ALIMENTRILE CTRE GENERATOR SI CTRE ORICE PANOU DE COMAND. FACETI CA GENERATORUL S NU MAI LUCREZE PRIN DECONECTAREA BATERIEI INSTALATIEI.

 • 1. Puneti comutatorul Regim de pe panoul de comand pe pozitia Oprit

  Off (O). 2. Scoateti cheia din comutator (acolo unde sunt prevazute) si aveti grij

  de celelalte chei, s fie pstrate n sigurant. 3. Izolati si blocati cutia de comand a nclzitorului, acolo unde aceasta

  este prevzut. 4. Izolati si blocati alimentarea ctre ncrctorul de baterii, acolo unde

  este prevzut. 5. Ca precautie suplimentar, ventilati bine incinta instalatiei nainte de a

  deconecta bateriile de pornire si bateriile sistemului de comand (dac sunt separate). Deconectati mai nti cablul (-).

  6. Izolati alimentarea cu combustibil ctre motor. 7. Montati nstiintri de avertizare n fiecare din punctele de mai sus,

  pentru a indica ntretinere n desfsurare instalatie imobilizat n vederea efecturii n sigurant a operatiilor.

  1.2.5. Reintroducerea alimentrii

  AVERTIZARE: REINTRODUCETI TOATE DISPOZITIVELE DE PROTECTIE SCOASE SAU DECONECTATE PE DURATA NTRETINERII SAU REVIZIEI, NAINTE DE A PUNE DIN NOU UNITATEA N FUNCTIUNE.

  Procedura de reintroducere se desfsoar n sens invers procedurii de izolare.

 • 1.3. Informatii generale Membrii personalului implicati n instalarea, punerea n functiune, utilizarea si ntretinerea acestui echipament trebuie s fie competenti si cu experient n aceste domenii. De asemenea, ei trebuie s se conformeze tuturor cerintelor si reglementrilor relevante si curente, inclusiv prevederilor din Legea privind sntatea si securitatea la locul de munc (1974), precum si oricrei modificri si oricrui amendament care este posibil s devin ulterior o cerint legal. nainte de a utiliza grupul electrogen, cititi acest manual si familiarizati-v cu echipamentul si cu functionarea acestuia (inclusiv toate comenzile, supapele actionate manual si dispozitivele de nchidere). Utilizarea si ntretinerea corecte sunt esentiale pentru functionarea n conditii de securitate si eficient a acestei unitti.

  Cititi si familiarizati-v cu Precautiile legate de securitate enumerate n aceast sectiune. Multe accidente sunt rezultatul nerespectrii regulilor si precautiilor fundamentale legate de securitate. Exist multe pericole potentiale care este posibil s apar pe durata functionrii unui grup electrogen si care nu pot fi ntotdeauna anticipate. Ca urmare, manualul nu poate cuprinde avertizri pentru orice situatie posibil care poate implica un pericol potential. Dac se utilizeaz o procedur care nu a fost recomandat n mod specific, atunci personalul implicat trebuie s se conving de faptul c respectiva procedur este sigur si c nu va deteriora grupul electrogen.

 • 1.4. Frecventa radio Aparatura a fost testat n conformitate cu Standardele Europene EN 50081 2 : 1994 si BS EN 61000 6 2 : 1999 (IEC 61000 6 2 : 1999), specificnd limitele de imunitate la frecvente radio si de emisie pentru a satisface cerintele esentiale ale directivei EMC 89 / 336 / CEE, asa cum este aceasta amendat prin Directiva 92 / 31 / CEE. Din aceste teste, productorul a stabilit c drept precautie mpotriva efectelor nedorite nici un echipament de comunicatii prin frecvent radio nu trebuie utilizat la o distant de mai putin de trei metri de orice portiune a aparatului, atunci cnd grupul electrogen alimenteaz, sau se consider c alimenteaz. Distanta de separare efectiv trebuie crescut dac se depisteaz c echipamentul de comunicatii prin frecvent radio interfer cu aparatul, si este rspunderea clientului s fac teste efective pentru depistarea efectelor adverse asupra aparatului, nainte de utilizarea echipamentului.

  NU ESTE PERMIS UTILIZAREA NICI UNUI

  ECHIPAMENT DE COMUNICATII PRIN

  RADIO FRECVENT N VECINTATEA

  ACESTUI APARAT

  Figura 1 1 Avertizare privind frecventa radio

  1.5. Standarde, coduri si reglementri Grupul electrogen si sistemul su de comand sunt fabricate sub incidenta unui sistem de control al calittii nregistrat, aprobat de BS EN ISO 9001 (1994). Sunt respectate urmtoarele reglementri, acolo unde este cazul:

  Legea privind sntatea si securitatea la locul de munc din 1974 Reglementrile privind combaterea substantelor periculoase pentru

  sntate din 2002 (SI 2002 Nr. 2677) Reglementri IEE privind conexiunile pentru instalatii electrice (editia a

  16-a)

  Reglementri privind electricitatea la locul de munc din 1989 Legea privind protectia mediului nconjurtor din 1990

 • Reglementri privind sntatea si securitatea la locul de munc din 1992

  Directiva EMC 89 / 336 / CEE, asa cum este aceasta amendat prin Directiva 92 / 31 / CEE

  Directiva LV 73 / 23 / CEE

  Directiva privind masinile 98 / 37 / CE

  Directiva privind zgomotul 2000 / 14 / CE

  1.6. Standarde Grupul electrogen si sistemul su de comand au fost proiectate,

  construite si testate n general n conformitate cu urmtoarele standarde, acolo unde este cazul:

  BS 4999 Cerinte generale pentru masinile electrice rotative (IEC 600341)

  BS 5000 Masini electrice rotative de tipuri particulare sau pentru (IEC 600341) aplicatii particulare

  BS 5514 Motoare cu ardere intern cu miscare alternativ: (ISO 30462) performante

  BS 7671:2001 Cerinte pentru instalatii electrice Reglementrile IEE privind conexiunile (editia a 16-a)

  BS 7698 Grupuri electrogene de curent alternativ actionate de (ISO 85282) motoare cu ardere intern cu miscare alternativ

  BS EN 50081- Compatibilitate electromagnetic. Standard generic 2:1994 privind emisiile

  (EN 500812)

  BS EN 61000- Compatibilitate electromagnetic. Standard generic 6-2:1999 privind imunitatea (IEC 61000- 6-2:19992)

  BS EN 60439 Specificatie pentru ansamblurile de echipamente de (IEC 604392) comutatie si de comand de joas tensiune (EN 604392)

  BS EN 60947 Specificatie pentru echipamentele de comutatie si de (IEC 9471) comand de joas tensiune (EN 609472)

  BS EN 60204- Securitatea masinilor echipamente electrice pentru 1:1993 masini

 • UL 508A Specificatie pentru panourile de comand Legend:

  1. Un standard nrudit, dar nu echivalent: O publicatie BSI, al crei continut n orice msur fr s implice identitate complet sau echivalent tehnic, acoper probleme similare cu cele la care se refer un standard international corespunztor.

  2. Un standard identic: O publicatie BSI identic n fiecare detaliu cu un standard international corespunztor.

  1.7. Cod de securitate al instalatiei generatorului nainte de utilizarea grupului electrogen, cititi manualul de utilizare si ntretinere si familiarizati-v cu acesta si cu echipamentul. Functionarea sigur si eficient poate fi obtinut numai dac echipamentul este utilizat si ntretinut n mod corespunztor. Multe accidente sunt provocate de nerespectarea regulilor si precautiilor fundamentale.

  1.7.1. Etichete de avertizare ale grupului electrogen Simbolurile de avertizare sunt prevzute la grupul electrogen n punctul care implic un risc. Pentru a evita vtmarea, luati ntotdeauna precautiile necesare asa cum se indic n exemplele de simboluri prezentate mai jos:

  Atentie / Avertizare. Indic un risc de vtmare a persoanelor.

  Atentie / Avertizare privind pericolul implicat de presiune. Indic un risc de vtmare a persoanelor din cauza fluidelor aflate sub presiune.

  Atentie / Avertizare privind pericolul implicat de temperatur. Indic un risc de vtmare a persoanelor din cauza temperaturii ridicate.

  Atentie / Avertizare privind pericolul implicat de frecventa radio. Indic un risc legat de utilizarea echipamentelor de comunicatii prin frecvent radio n vecintatea grupului electrogen.

 • Atentie / Avertizare privind pericolul implicat de tensiuni ridicate. Indic un risc de vtmare a persoanelor din cauza socului electric.

  Atentie / Avertizare privind pericolul implicat de tensiuni ridicate. Indic faptul c numai conductoarele de mpmntare trebuie conectate n acest punct.

  Atentie. Indic un risc de vtmare a persoanelor din cauza echipamentului, care este posibil s fie programat pe pornire automat.

  1.8. Precautii legate de securitate Copiati si plasati aceste sugestii n zonele potential periculoase.

  1.8.1. Avertizri referitoare la motor

  AVERTIZARE: NU UTILIZATI UN MOTOR DIESEL ACOLO UNDE SE GSESC, SAU ESTE POSIBIL S SE GSEASC, VAPORI COMBUSTIBILI.

  ACESTI VAPORI POT FI PRELUATI PRIN

  SISTEMUL DE ASPIRATIE A AERULUI SI POT PROVOCA ACCELERAREA SI SUPRATURAREA MOTORULUI, FAPT CARE POATE DUCE LA APARITIA UNUI INCENDIU SAU A UNEI EXPLOZII.

  N CAZUL N CARE UN MOTOR, DAT FIIND

  UTILIZAREA SA, ESTE POSIBIL S FUNCTIONEZE NTR-UN MEDIU COMBUSTIBIL, TREBUIE PREVZUTE DISPOZITIVE ADECVATE DE DECONECTARE LA SUPRATURATIE.

  PROPRIETARUL SI OPERATORUL ECHIPAMEN-

  TULUI RSPUND DE FUNCTIONAREA N SIGURANT A ACESTUIA NTR-UN MEDIU OSTIL.

  CONSULTATI-V DEALER-UL AUTORIZAT

  PENTRU MAI MULTE INFORMATII.

 • 1.8.2. Pericole implicate de gazele de evacuare

  AVERTIZARE: RISC PREZENTAT DE GAZE DE EVACUARE TOXICE.

  Gazele de evacuare sunt toxice si trebuie luate toate msurile necesare pentru a asigura c aceste gaze nu intr si nu sunt recirculate n incinta instalatiei sau n cldirile asociate.

  Inspectati vizual si sonor sistemul de evacuare, asa cum este prezentat n detaliu n Sectiunea 5 Program de ntretinere. Asigurati-v c toate componentele de evacuare sunt asigurate si corecte (nu deformate).

  Nu utilizati gaze de evacuare pentru nclzirea vreunui compartiment.

  Asigurati-v c grupul electrogen este bine ventilat. Ventilati bine incinta instalatiei grupului electrogen pentru a elimina toate gazele de evacuare si vaporii explozivi nainte de a deconecta sau de a conecta conductoarele bateriilor, reducnd astfel posibilitatea ca scnteile accidentale s provoace o explozie.

  Asigurati-v c iesirea de evacuare nu este obstructionat.

  n cazul n care ncercrile repetate de a nereusite, este posibil s se acumuleze gaze nearse n sistemul de evacuare, dnd nastere unei situatii potential periculoase. Lsati aceste gaze s se disperseze nainte de a efectua alte ncercri de a porni.

  Benzenul si plumbul care se gsesc n unele uleiuri diesel au fost identificate ca fiind cauza cancerului sau toxicittii n reproducere. Cnd verificati, scurgeti sau adugati combustibil diesel, aveti grij s nu ingerati, s nu inspirati gaze sau s veniti n contact cu respectivul combustibil diesel.

 • Uleiurile de motor uzate au fost identificate ca fiind cauza cancerului sau toxicittii n reproducere. Cnd verificati sau schimbati uleiul de motor, aveti grij s nu ingerati, s nu inspirati gaze sau s veniti n contact cu uleiul uzat.

  1.8.3. Pericole de incendiu

  AVERTIZARE: RISC DE INCENDIU.

  Cnd se utilizeaz combustibil, uleiuri lubrifiante si baterii exist un pericol de incendiu. Nu trebuie permis prezenta flcrilor sau scnteilor lng grupul electrogen, rezervorul de combustibil si baterii. Vaporii explozivi de combustibil si ulei sunt ntotdeauna prezenti n vecintatea grupului electrogen, n vreme ce o baterie la ncrcare poate produce hidrogen gazos inflamabil.

  n vecintatea grupului electrogen trebuie desemnat o zon cu FUMATUL INTERZIS si o zon n care accesul persoanelor

  autorizate este interzis.

  Asigurati-v c n incinta instalatiei este mentinut n permanenta o ventilatie adecvat. Ventilati bine incinta instalatiei grupului electrogen, pentru a elimina toate gazele arse si vaporii explozivi nainte de a deconecta sau de a conecta conductoarele bateriei, reducnd astfel posibilitatea aparitiei de scntei accidentale care pot provoca explozii.

  Nu trebuie lsate elemente libere ale echipamentului sau materiale combustibile pe vreo portiune a grupului electrogen sau lng acesta.ndeprtati de pe unitate orice cantitate de ulei sau unsoare care nu este necesar si curtati imediat scurgerile de combustibil si de ulei.

  Asigurarea separrii oricrei scurgeri din grupul electrogen este rspunderea altora. Volumele de fluide implicate pot fi determinate din informatiile specifice privind motorul din anexa A la acest manual.

 • n eventualitatea unei scurgeri de combustibil sau de ulei, cantitatea pierdut poate fi absorbit folosind un material brevetat (spre exemplu granule de pmnt decolorant sau un material similar). Nu trebuie utilizat rumegus, deoarece acesta introduce un pericol de incendiu. Trebuie s aveti la ndemn echipamente adecvate de stingere a incendiilor (sunt recomandate stingtoare de incendiu din clasele A, B si C [cu pulbere uscat]).

  Inspectati sistemul de combustibil nainte de fiecare utilizare si periodic pe durata functionrii.

  Nu reumpleti rezervorul de combustibil n vreme ce grupul electrogen functioneaz, dect dac rezervoarele se gsesc n afara compartimentului motorului. Contactul combustibilului cu un motor sau cu un esapament fierbinte reprezint un potential pericol de incendiu.

  Tineti la ndemn un stingtor de incendiu n incinta instalatiei sau lng aceasta, precum si n alte zone adiacente. Utilizati stingtorul corect pentru zona respectiv.

  1.8.4. Pericol introdus de piesele n miscare

  AVERTIZARE: RISC DE VTMARE.

  Protectiile si capacele de sigurant trebuie fixate bine si toate usile compartimentelor, plcile de acoperire etc. trebuie s fie ferm fixate n vreme ce grupul electrogen se gseste n functiune.

  Tineti la distant minile sau mbrcmintea de piesele aflate n miscare. Nu purtati bijuterii n vreme ce deserviti vreo portiune a grupului electrogen.

 • Nu clcati niciodat pe grupul electrogen. Puteti tensiona sau sparge componentele unittii, fapt care poate duce la aparitia unor conditii de functionare periculoase din cauza scurgerii de combustibil, a scurgerii de gaze de evacuare etc.

  nainte de efectuarea oricror operatii de ntretinere la grupul electrogen, deconectati bateriile acestuia pentru a preveni pornirea accidental. Ventilati bine incinta instalatiei grupului electrogen, pentru a elimina toate gazele arse si vaporii explozivi nainte de a deconecta sau de a conecta conductoarele bateriei, reducnd astfel posibilitatea aparitiei de scntei accidentale care pot provoca explozii.

  Evitati contactul cu orice pies aflat n miscare.

  1.8.5. Pericole implicate de temperatura ridicat

  AVERTIZARE: RISC DE ARSURI SI OPRIRE.

  n timp ce grupul electrogen functioneaz si pe o anumit perioad dupa oprire, evitati s contactati componentele de evacuare, de la radiator si alte componente care este probabil s fie fierbinti. Evitati n permanent contactul cu uleiul fierbinte, cu agentul de rcire fierbinte si cu gazele de evacuare fierbinti.

  Agentul de rcire fierbinte este sub presiune. NU ncercati s scoateti dopul de presiune de la radiator sau de la schimbtorul de cldur n timp ce grupul electrogen functioneaz. Permiteti ntotdeauna grupului electrogen s se rceasc n ntregime nainte de a face acest lucru.

  NU scurgeti agentul de rcire sau uleiul lubrifiant pn cnd grupul electrogen nu s-a rcit complet.

 • 1.8.6. Pericole pe parte electric

  AVERTIZARE: RISC DE SOC ELECTRIC.

  nainte de a efectua vreo operatie de ntretinere, izolati toate alimentrile ctre grupul electrogen si orice panouri de comand. Faceti ca grupul electrogen s nu mai functioneze prin deconectarea bateriei instalatiei vezi si sectiunea 5.2. Blocarea grupului electrogen n afara perioadelor de functionare.

  Numai inginerii pregtiti si calificati n mod corespunztor, care sunt autorizati n acest sens, pot conecta sarcina la grupul electrogen, pot utiliza sau efectua operatii de ntretinere la grupul electrogen. Conectarea trebuie s fie, de asemenea, n conformitate cu standardele si codurile relevante.

  Grupul electrogen trebuie s fie conectat numai la sarcini compatibile cu iesirea sa nominal si caracteristicile sale.

  Tensiunea medie actioneaz diferit fat de tensiunea joas. Sunt necesare echipamente si pregtire speciale pentru a lucra la echipamentele de medie tensiune, sau n jurul acestora. Nu lucrati la echipamente aflate sub tensiune. Din cauza naturii echipamentelor electrice de medie tensiune, tensiunea indus persist si dup ce echipamentul a fost deconectat de la sursa de alimentare.

  Piesele de metal ale instalatiei de generare, batiul si alte piese expuse trebuie legate la un punct de mpmntare eficient.

  Nu atingeti vreo pies aflat sub tensiune a grupului electrogen sau cablurile / conductoarele cu vreo parte a corpului sau cu vreun obiect care nu este izolat electric.

 • Nu utilizati grupul electrogen n timp ce capacul vreunei cutii terminale este deschis.

  Asigurati-v c toate conexiunile sunt izolate.

  Asigurati-v c toate echipamentele si conexiunile electrice sunt pstrate curate si uscate.

  nlocuiti imediat orice capace si conductoare defecte de la borne si asigurati-v c toate terminatiile se gsesc n conditii de sigurant.

  Reinstalati toate dispozitivele de protectie care au fost scoase sau deconectate pe durata operatiilor de ntretinere sau revizie, nainte de a repune grupul electrogen n functiune.

  Trebuie respectate cerintele corespunztoare n ceea ce priveste mpmntarea neutrului, sau trebuie ncorporate mijloace corespunztoare pentru a asigura c un sistem de neutru izolat este protejat n mod adecvat mpotriva cresterilor de tensiune si a defectelor de mpmntare nedepistate. n cazul n care grupul electrogen este utilizat n paralel cu o alimentare de la retea, utilizatorul trebuie s se conving de faptul c echipamentul de comutare pentru mpmntarea neutrului (acolo unde este prevzut) este operational si c dispozitivele de protectie asociate sunt pe deplin functionale. Trebuie s se obtin permisiunea de la utilitatea local de alimentare cu energie, nainte s se ia n considerare functionarea n paralel.

  Nu conectati grupul electrogen direct la vreun sistem electric al cldirii. Este posibil ca tensiuni periculoase s ptrund dinspre grupul electrogen n linia utilitar. Acest lucru creeaz un potential de electrocutare sau de deteriorare a bunurilor. Conectati numai prin intermediul unui separator aprobat sau prin intermediul unui dispozitiv aprobat de punere n paralel.

  Pentru a preveni deteriorarea ireparabil a sistemului de ncrcare a bateriilor:

  Nu deconectati niciodat bateria n vreme ce instalatia functioneaz

 • Nu deconectati niciodat conductoarele de ncrcare n vreme ce instalatia functioneaz

  Deconectati bateria si alternatorul de ncrcare nainte de a suda cu arc electric n cadrul instalatiei

  Observatie: Conductorul de iesire al alternatorului de ncrcare se afl n

  permanent sub tensiune.

  Respectati toate codurile de securitate electric aplicabile.

  Nu lucrati la acest echipament cnd sunteti obositi mental sau fizic, sau dup ce ati consumat alcool sau droguri care fac ca functionarea echipamentului s fie lipsit de sigurant.

  1.8.7. Zgomot

  AVERTIZARE: RISC DE DETERIORARE A AUZULUI.

  Grupul electrogen produce zgomot. Se recomand ca personalul expus la zgomot s poarte o protectie adecvat, cum ar fi aprtoare pentru urechi.

  1.8.8. Generalitti

  AVERTIZARE: RISC DE VTMARE.

  La grupurile electrogene care pot fi pornite n mod automat sau de la distant, trebuie plasat vizibil o plac de avertizare care s indice prin imagini personalului c grupul electrogen poate porni automat fr avertizare.

  Trebuie purtat echipament de protectie corespunztor atunci cnd se lucreaz la grupul electrogen sau la vreun echipament asociat.

 • Lng instalatie trebuie afisate informatii privind procedurile si facilittile de prim ajutor.

  Obiectele periculoase si obstructiile trebuie ndeprtate din zona din jurul grupului electrogen. n plus, podeaua trebuie mentinut curat, uscat si nu trebuie s prezinte depuneri de ulei.

  Lucrrile de ntretinere, n special n zonele mprejmuite, trebuie efectuate de cel putin doi operatori care lucreaz mpreun.

  Nu ridicati niciodat grupul electrogen folosind urechile de ridicare ale motorului sau alternatorului. Sunt prevzute locasuri pentru ncrctorul cu furc, spre a permite repozitionarea grupului electrogen folosind un ncrctor cu furc.

  Atentie: Asigurati-v c furcile ncrctorului cu furc sunt n unghi drept fat de batiu, nainte de introducere n locasurile prevzute.

  Trebuie utilizate numai dispozitive de ridicare cu o capacitate corespunztoare.

  1.8.9. Fluide

  AVERTIZARE: RISC IMPLICAT DE SUBSTANTE CHIMICE TOXICE.

  Exist un risc pentru sntate asociat cu expunerea la combustibil, la uleiuri lubrifiante, la aditivi ai agentului de rcire si la electrolitul din baterii. Evitati contactul cu aceste fluide si purtati ntotdeauna echipamentul de protectie adecvat pentru personal. Trebuie fcut referire la Publicatia privind combaterea substantelor periculoase pentru sntate nr. 3334, livrat mpreun cu acest manual si la Fisele specifice de date privind securitatea relativ la materiale, ntocmite de productori.

 • Evitati scurgerile de fluide si aruncati mbrcmintea contaminat cu pcur, agent de rcire, lubrifianti sau electrolit din baterii.

  Asigurati-v c sistemele de stocare a combustibilului de la distant sunt instalate n conformitate cu standardele, codurile si cerintele locale relevante.

  Traseele de combustibil trebuie asigurate n mod adecvat si nu trebuie s prezinte scurgeri. Racordul combustibilului la motor trebuie s se realizeze cu o conduct flexibil aprobat. Nu utilizati conducte pentru combustibil acoperite cu zinc sau realizate din cupru atunci cnd folositi combustibil diesel.

  Asigurati-v c toate traseele de alimentare pentru combustibil sunt prevzute cu o supap imobil de nchidere.

  Utilizatorul trebuie, de asemenea, s contacteze furnizorul fluidelor utilizate pentru grupul electrogen, pentru Fisele relevante de date privind securitatea relativ la materiale, ntocmite de productori (MSDS).

  1.8.10. Eliminarea deseurilor provenite de la motor

  AVERTIZARE: ELIMINAREA INCORECT A DESEURILOR PROVENITE DE LA MOTOR ESTE DUNTOARE PENTRU MEDIUL NCONJURTOR SI PREZINT UN RISC PENTRU SNTATE.

  UNELE DESEURI PROVENITE DE LA MOTOR SUNT COMBUSTIBILE SI, CA URMARE, PREZINT RISC DE INCENDIU.

  Eliminati substantele nedorite sau absorbite prin intermediul unui antreprenor autorizat, care va transporta si va ndeprta n mod corect deseurile ntr-o zon autorizat. Pentru informatii suplimentare, vezi Publicatia privind combaterea substantelor periculoase pentru sntate nr. 3334, livrat mpreun cu acest manual si la Fisele specifice de date privind securitatea relativ la materiale, ntocmite de productori.

 • SECTIUNEA 2 INTRODUCERE

  2. Introducere

  2.1. Generalitti nainte de a face vreo ncercare de a utiliza grupul electrogen, utilizatorul trebuie s-si fac timp s citeasc acest manual si s se familiarizeze cu avertizrile si cu procedurile de utilizare. Un grup electrogen trebuie utilizat si ntretinut n mod corespunztor dac doriti s obtineti o functionare sigur si fiabil. Manualul include un grafic de ntetinere si un ghid de depanare. Manualul pentru motor este inclus n set. Acolo unde exist informatii contradictorii, manualul de fat are prioritate fat de manualul de utilizare a motorului.

  2.2. Identificarea grupului electrogen Fiecare grup electrogen este prevzut cu o plcut cu date nominale ale grupului electrogen, dup cum se ilustreaz mai jos. Aceasta furnizeaz informatii unice pentru generator.

  Figura 2 1

  Plcuta cu date nominale tipic pentru grupul electrogen

 • 2.3. Servicii post-vnzare V oferim o gam complet de servicii post-vnzare, dup cum urmeaz:

  2.3.1. ntretinere

  AVERTIZARE: DESERVIREA INCORECT SAU NLOCUIREA PIESELOR POATE AVEA CA REZULTAT VTMRI GRAVE ALE PERSONALULUI, MOARTEA SI/SAU DETERIORAREA ECHIPAMEN-TULUI. PERSONALUL DE DESERVIRE TREBUIE S FIE PREGTIT SI EXPERIMENTAT SPRE A EFECTUA OPERATII DE SERVICE PE PARTE ELECTRIC SI/SAU MECANIC.

  Pentru clientii care doresc efectuarea de service de ctre experti la intervale regulate pentru grupurile lor electrogene, Departamentul de service pentru clienti ofer un pachet complet de contract de ntretinere. Acesta cuprinde toate aspectele privind ntretinerea uzual si include un raport detaliat privind starea grupului electrogen. n plus, se poate realiza un aranjament privind apelarea 24 de ore din 24, pentru asigurarea de asistent timp de 365 de zile pe an, dac este necesar. Sunt pusi la dispozitie ingineri specialisti pentru a mentine niveluri optime de performant la grupurile electrogene ale clientilor, si se recomand ca operatiile de ntretinere s fie efectuate numai de ctre ingineri instruiti si experimentati pusi la dispozitie de Departamentul de service pentru clienti.

  2.3.2. Garantie Toate grupurile electrogene beneficiaz n mod standard de o garantie de dousprezece luni de la data punerii n functiune. Este disponibil, de asemenea, si o acoperire n garantie prelungit. n eventualitatea unei defectiuni, se poate acorda n mod normal asistent de ctre ingineri de service pregtiti n fabric, cu facilitti pentru a se ocupa la fata locului de toate reparatiile minore si de multe reparatii majore necesare pentru echipament. Pentru detalii suplimentare privind garantia, contactati-v distribuitorul autorizat.

 • 2.3.3. Piese de schimb Este pus la dispozitie un Departament pentru piese de schimb de mare anvergur, pentru orice defectiune n regim de urgent si pentru inginerul care si efectueaz propriul program de ntretinere. V rugm s mentionati numerele instalatiei, numerele de serie si numerele pieselor atunci cnd comandati piese de schimb.

  2.3.4. n ntreaga lume Agenti si reprezentati din aproape 100 de tri n ntreaga lume v ofer instalare si servicii post-vnzare pentru echipamentul pus la dispozitie. V putem furniza denumirea si adresa agentului pentru pozitia dvs. geografic. Pentru detalii legate de oricare din serviciile de mai sus, contactati-v distribuitorul.

 • SECTIUNEA 3 DESCRIEREA SISTEMULUI

  3. Descrierea sistemului

  3.1. Componentele generatorului Principalele componente ale sistemului generator sunt prezentate mai jos. Vezi manualele de utilizare pentru motor si alternator pentru localizarea altor componente, cum ar fi filtrul de ulei, tija indicatoare pentru nivelul uleiului etc. Sunt enumerate diverse optiuni, cu toate c este posibil ca acestea s nu fie disponibile pentru toate modelele.

  Figura 3 1 Grup electrogen tipic

  Legend: 1. Radiator 2. Filtru de aer 3. Motor 4. Panou de comand 5. Carcasa de comand 6. Alternator 7. Rezervor de combustibil de baz

  Optiuni: Pomp manual pentru transferul combustibilului Baterii si tav Cutie intrare ntreruptor de circuit Pomp electric pentru transferul combustibilului nclzitor pentru agentul de rcire al motorului Pomp pentru golirea bii de ulei

 • 3.1.1. Motor

  Toate generatoarele utilizeaz un motor n patru timpi, rcit cu ap si ncorporeaz un sistem de comand a regulatorului si de protectie complet a motorului. Vezi plcuta cu date nominale pentru grupul electrogen, pentru tipul de motor si detalii privind datele nominale.

  Pentru informatii suplimentare, vezi manualul de utilizare si ntretinere a motorului elaborat de productor, livrat mpreun cu acest manual.

  3.1.2. Alternator Toate tipurile de generatoarele utilizeaz alternatoare de curent alternativ

  avnd o realizare cu cmp rotativ, fr perii, care elimin ntretinerea asociat inelelor colectoare si periilor. Vezi plcuta cu date nominale pentru grupul electrogen, pentru tipul de alternator si detalii privind datele nominale.

  Pentru informatii suplimentare, vezi manualul de instalare, service si ntretinere a alternatorului elaborat de productor, livrat mpreun cu acest manual.

  3.1.3. Date nominale ale generatorului Pentru detalii privind generatorul dvs., vezi plcuta cu date nominale a

  grupului electrogen.

  3.1.4. Constructia generatorului Generatoarele sunt construite sub forma unui singur modul, cu motorul si

  alternatorul conectate prin intermediul unei camere de cuplare cu suporturi de rezistent, pentru a forma o unitate. Motorul si alternatorul sunt montate pe un batiu pe suporturi de rezistent. Rezultatul este o unitate cu rezistent si rigiditate imense, cu aliniere precis ntre motor si alternator, si cu o atenuare eficient a vibratiei motorului.

  3.1.5. Sistem de alimentare cu combustibil Un rezervor de combustibil de baz realizat din material plastic prin

  formare poate fi pus la dispozitie ca optiune. Rezervorul este prevzut cu un capac de umplere mare cu filtru grosier incorporat , si asigur un minim de opt ore de functionare la o sarcin nominal de 100%.

  Sunt disponibile ca optiuni rezervoare principale de sine stttoare cu standuri, avnd capacitti de 450, 900 si 1350 de litri.

  3.1.5.1. Pompe de transfer pentru combustibil (optional) Rezervoarele de combustibil de sine stttoare pot fi umplute manual

  folosind o pomp manual optional pentru transferul combustibilului. Ca alternativ, rezervoarele de combustibil (de baz sau de sine stttoare) pot fi umplute automat folosind o pomp electric pentru transferul combustibilului. Aceast pomp, care este livrat mpreun cu un demaror, functioneaz sub

 • comanda comutatoarelor pentru nivelurile inferior si superior de combustibil, prevzute la rezervor.

  La sistemele cu umplere automat, capacul de umplere al rezervorului de baz este nlocuit cu un racord de preaplin / rsufltor, pentru a permite pomparea prin conduct ctre o zon sigur sau pentru rentoarcerea la un rezervor vrac.

  3.1.5.2. Separatoare pentru combustibil / ap Separatoarele pentru combustibil / ap sunt prevzute pentru a asigura

  protectia sistemului de injectie a combustibilului la motor, acolo unde nu poate fi garantat o alimentare cu combustibil care s nu contin ap.

  3.1.6. Sistem de rcire Sistemul de rcire a motorului este format dintr-un radiator si un ventilator

  de eliminare actionat mecanic, o pomp cu ap si un termostat. Ventilatorul conduce aerul prin radiator si nltur cldura de suprafat de la motor si alternator. Alternatorul are propriul su ventilator intern de rcire.

  3.1.7. Esapament pentru motor (optional) Sistemele de evacuare, care sunt optionale si sunt livrate separat, reduc

  zgomotul motorului pn la niveluri acceptabile si pompeaz gazele de evacuare ntr-o zon n care s nu prezinte vreun pericol. Sunt disponibile ca optiuni tipurile industrial si casnic. De asemenea, sunt disponibile ca optiuni suflante flexibile.

  3.1.8. Sistem electric de curent continuu Un sistem de baterii de 12 sau 24 de volti (n functie de tipul de generator)

  asigur o pornire a motorului cu mai multe ncercri si pun la dispozitie alimentarea n curent continuu pentru sistemul de comand a generatorului.

  3.1.8.1. Sistem de baterii Tipul, dimensiunea si tensiunea bateriilor sunt selectate pentru a fi

  compatibile cu utilizarea si capacitatea generatorului, la comand. 3.1.8.2. Alternator de ncrcare Este prevzut un alternator de ncrcare actionat de motor, ca standard,

  pentru a mentine bateria ncrcat atunci cnd motorul functioneaz. 3.1.8.3. ncrctor pentru baterii alimentat de la retea (optional) Sunt disponibile ncrctoare pentru baterii alimentate de la retea,

  monofazate, optionale, care pot fi montate pe panou sau pe perete, pentru a mentine bateria n stare ncrcat atunci cnd generatorul nu functioneaz.