Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

60
H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013 COMISIA EUROPEANĂ PROGRAMUL CADRU EUROPEAN PENTRU CERCETARE ȘI INOVARE Manual granturilor - Secțiunea referitoare la: depunerea propunerilor și evaluarea acestora (secțiuni III.5, III.6, IV.1, IV.2, IV.3, IV.5) versiunea 1.0 11 decembrie 2013 Page 1 of 60

description

PROGRAM HORIZON 2010

Transcript of Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

Page 1: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

COMISIA EUROPEANĂ

PROGRAMUL CADRU EUROPEANPENTRU CERCETARE ȘI INOVARE

Manual granturilor - Secțiunea referitoare la:depunerea propunerilor și evaluarea acestora

(secțiuni III.5, III.6, IV.1, IV.2, IV.3, IV.5)versiunea 1.0

11 decembrie 2013

Termeni și condițiiAcest document are ca scop asistarea solicitanților și beneficiarilor de finanțare Orizont 2020.

Scopul său este de a explica Programul-cadru Orizont 2020, precum și procedurile care trebuie urmate.

Acesta este doar un prim draft (care conține - în acest moment - doar câteva secțiuni). Gidul este încă în discuție și va fi finalizat în lunile ce vor urma.

CERCETARE ȘI INOVARE

Draft pentru cuprinsul manualului:

Page 1 of 36

Page 2: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

RezumatAceastă secțiune explică modul în care puteți :• să prezentați o propunere

Puncte cheie• Vom trata propunerea dumneavoastră în mod confidențial , precum și orice informații conexe , date , șidocumentele pe care le primim de la Dvs .

Ne vom asigura că procesul de manipulare și evaluare a propunerilor este efectuat într o manieră confidențială .

Experții sunt, de asemenea, legați de o obligație de confidențialitate .

Dvs. ar trebui de asemenea să evitați a lua orice măsuri sau a intreprinde orice acțiuni care ar putea pune în pericol confidențialitatea . Nu trebuie să încercați de a discuta propunerea dumneavoastră cu persoanele care credeți că pot acționa în calitate de expert evaluator .

• Propunerea dumneavoastră este arhivată în condiții de siguranță în orice moment . După evaluarea și semnarea oricărui acord de finanțare ulterior , toate copiile sunt distruse , cu excepția celor necesare pentru arhivare sau scopuri de audit .

Informațiile " clasificate UE" trebuie să fie manipulate de către noi , în conformitate cu normele de securitate ainformațiilor din cadrul Regulileor interne de Procedură ale Comisiei1

• Vom prelucra datele cu caracter personal în conformitate cu Regulamentul nr 45/20012 și în conformitate cu" notificările pentru operațiunile de prelucrare " ale Responsabilului cu Protecția Datelor ( RPD=DPO) alComisiei / Agenției ( accesibile publicului în registrul RPD) .

• Odată ce coordonatorul ( sau solicitant unic ), a prezentat o propunere , nu veți primi vești de la noi până cepropunerea nu a fost evaluată , cu excepția cazurilor în care:

● trebuie să vă contactăm ( de obicei, prin intermediul coordonatorului ) pentru a clarifica aspecte , cum ar fi eligibilitate sau pentru a solicita informații suplimentare ;● avem nevoie de mai multe informații , sau documente justificative , pentru investigarea eticii , controlului de securitate, validarea legalității persoanei juridice , verificarea capacității financiare ( vezi pct. IV.3.1 , IV.3.2 , IV.3.3 , IV.3.4 din acest manual )● ați făcut o cerere pentru informații sau o plângere ( vezi mai jos ) ; sau● procesul de evaluare necesită / implică audieri ( vezi mai jos ) .

• Pentru detalii referitoare la apelul (call-ul) Dvs. vă rugăm să consultați informațiile privind subiectele apelului (call-ului) .

• Există un ”Help Desk” (birou de ajutor) disponibil / accesibil care să se ocupe de problemele referitoare la depunerea electronică a propunerii .

Pentru informații cu privire la modul de a înregistra probleme sau întrebări vă rugăm să căutați pe Portalul Participantului (Participant Portal) .

Pentru a ne contacta vă rugăm să folosiți numai sistemul de schimb de date și informații electronic în secțiunea " Zona Mea " (‘My Area’), a Portalului Participantului (Participant Portal) .

Diferențe față de FP7:X recomandările de experți sunt limitateX ”negocierea” este înlocuită cu ”pregătirea grantului”

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

I. Introducere

II . Granturi Orizont 2020 : condiții și principiiII.1 Principii care reglementează acordarea de granturi / subvențiiII.2 Tipuri de granturi Orizont 2020 și cotele de finanțare

III . Cererea pentru finanțareIII.1 Găsiți un apelIII.2 Găsiți parteneriIII.3 Obțineți un cont de utilizator în sistemul de schimb electronic de informațiiIII.4 Înregistrați-vă în Registrul BeneficiaruluiIII.5 Prezentați o propunereIII.6 Cum se depune o contestație / plângere

IV . De la evaluare la acordarea semnăturii pentru grant (aprobarea grantului)IV.1 Verificarea eligibilității PropuneriiIV.2 Evaluarea propunerilor și verificarea capacității operaționaleIV.3 Pregătirea Grantului

IV.3.1 Preverificarea eticii și reverificarea eticiiIV.3.2 Control de securitateIV.3.3 Validarea juridică a entitățiiIV.3.4 Verificare capacitate financiarăIV.3.5 Verificarea condițiilor de non excludereIV.3.6 Scrisoare de atribuire a Grantului

IV.4 Semnarea GrantuluiIV.5 Cum se depune o contestație / plângere

V. Gestionarea grantului dvs.V.1 Păstrarea ÎnregistrărilorV.2 Certificări V.3 Rapoarte și cereri de platăV.4 LivrabileV.5 Diseminarea rezultatelor – brevete/patente și publicațiiV.6 Amendamentele V.7 Controale, audit , evaluări și investigații / ancheteV.8 Cum se depune o contestație / plângere

III.5 Prezentarea unei propuneri

Page 2 of 36

Page 3: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

1 A se vedea Decizia Comisiei 2001/844/CE, CECO, Euratom privind Regulamentul de procedură (JO L 317, 3.12.2001, p.. 1).

Page 3 of 36

Page 4: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

2 Regulamentul (CE) nr 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2000 privind protecția persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile și organele comunitare și privind libera circulație a acestor date (JO L 8, 12.01.2001, p. 1.).

III.5.1 Înainte de prezentarea propunerii

Drafturi de propuneri

Coordonatorul poate introduce / încărca drafturi de propuneri în secțiunea ‘Electronic Submission Service’ ("serviciu de depunere electronică ") a Portalului Participantului (Participant Portal), utilizând formularele și modelele oferite acolo .

Mostră / probă de evaluare (Simularea evaluării)

Ca o parte din informațiile privind subiectele legate de apelul dumneavoastră , veți găsi un link (o legătură) către formularele similare cu cele utilizate de către experții noștri pentru evaluarea propunerii dumneavoastră .

Este recomandat cu tărie să utilizați aceste formulare pentru a evalua Dvs. înșivă punctele forte și punctele slabe ale propunerii dvs. înainte de a ne-o prezenta . În mod ideal , ar fi bine să rugați un coleg dezinteresat să efectueze o evaluare de probă /mostră (să facă o simulare a evaluării propunerii).

Lista de verificare pentru depunerea propunerii

Coordonatorul ( sau solicitantul unic ) înainte să prezinte în mod oficial propunerea , trebuie să verifice că :

• propunerea dumneavoastră îndeplinește condițiile prevăzute în cererea de propuneri (în call);

• propunerea ( atât formularele administrative cât și anexa tehnică ) este completă , lizibilă, ușor de citit , accesibilă și printabilă .

• S-au făcut declarațiile solicitate; și

• toți membrii consorțiului au :

• obținut acces la sistemul de schimb electronic ( secțiunea " zona mea " (‘My Area’), a Portalului Participantului(Participant Portal);

• propunerea a fost înregistrată în Registrul Beneficiarului (Beneficiary Register) ;

Accesul Comisiei / Agenției la propunerile depuse (încărcate în secțiunea ‘Electronic Submission Service’ ("serviciu de depunere electronică ") a Portalului Participantului (Participant Portal))

Nu avem acces la propunerea Dvs. înainte de termenul limită a apelului (call-ului) . Totuși, pentru a putea planifica procesul de evaluare astfel încât să respectăm termenul limită în care trebuie să vă

Page 4 of 36

Page 5: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

informăm cu privire la rezultatul evaluării, vă vom cere acordul pentru a accesa anumite informații înainte de termenul limită al apelului :

- Titlul apelului și tema pentru care este prezentată propunerea ,- Titlul propunerii , informațiile de rezumat , cuvinte cheie , și- Codurile de identitate ale organizației dvs. ( organizațiilor ) ,- Pentru acțiunile Marie Skłodowska - Curie :tabelul cu planificarea relevantă .

O notificare cu termeni și condiții vă va informa că vom accesa aceste informații și vă vom da posibilitatea de a refuza accesul .

III.5.2 Depunerea Propunerii

Trimiterea propunerii dumneavoastră

Propunerile trebuie să fie prezentate de către coordonator on-line prin intermediul Serviciului de depunere electronică (‘Electronic Submission Service’) a Portalului Participantului (Participant Portal) și înainte de termenul limită al apelului.

Vom înregistra data și ora la care coordonatorul depune propunerea, și vom trimite imediat un e-mail de confirmare tuturor solicitanților.

Dacă nu ați primit acest e-mail, aceasta este din cauza faptului că propunerea nu a fost depusă.

Dacă nu vă încadrați în termenul limită de apel, propunerea nu va fi luată în considerare de sistem / va fi ignorată și nu vom considera că aceasta a fost depusă.

Cazuri specifice:

Pentru schemele de depunere în două etape, trebuie să se prezinte o "propunere de plan de scurtă durată" pentru prima etapă și veți fi invitat să prezintați ”propunerea completă " pentru a doua etapă, dacă treceți de prima etapă de evaluare.

Propunerea completă trebuie să fie în concordanță cu propunerea schițată pe termen scurt și nu poate să difere substanțial de această schiță.

Unele apeluri pot fi deschise continuu pentru depunere în orice moment. În aceste cazuri, apelul va stabili date de închidere intermediare sau finale și va preciza dacă:

Page 5 of 36

Reguli:X Art. 15 RfPX WP/ apel (call)

Scheme specifice:X scheme de depunere în două etapeX scheme de depunere continuăX scheme de evaluare în pași multipli

Page 6: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

- Evaluarea propunerilor va fi efectuată în termen de o lună de la acea dată; - Propunerile vor fi evaluate individual, pe măsură ce sosesc și vor fi ierarhizate / clasificate după următoarea data de închidere intermediară sau finală.

Dacă ratați o dată de închidere intermediară, propunerea va fi evaluată în următoarea sesiune de evaluare.

Sistemul efectuează automat verificările de bază privind completitudinea propunerii, consistența datelor interne, tipuri de viruși care au infectat fișiere, limitări de dimensiune, etc

Sistemul va verifica limitele de pagini în anumite părți ale propunerii și, dacă este necesar, vă va sugera să le scurtați. După expirarea termenului limită, dacă nu se specifică altfel în apel,

orice exces de pagini va fi supraimprimat cu un "filigran", indicând evaluatorilor că aceste pagini nu trebuie să fie luate în considerare. Înainte de termenul limită de apel, coordonatorul poate înlocui propunerea cu noi propuneri. Noi vom păstra pentru evaluare numai cea mai recentă versiune a propunerii prezentate.

După expirarea termenului limită de apel , modificările sau completările nu mai sunt posibile , afară doar dacă nu v-am solicitat noi modificări sau completări pentru a clarifica orice erori materiale evidente din partea Dvs .

După expirarea termenului de apel ( sau a datei intermediare sau finale de închidere pentru schemele de depunere continuă ), sistemul va emite un e-mail de primire care va fi disponibil pentru toți participanții , prin intermediul Portalului Participantului (Participant Portal); acesta va conține:

- Propunerea completă, inclusiv titlul propunerii, acronimul și identificatorul unic al propunerii ( numărul propunerii);- Numele părții relevante de program la care se referă propunerea și identificatorul de apel (identificatorul call-ului) ; și- Data și ora de primire (precum și termenul limită pentru apel (call) ) .

Dacă în zilele finale ale procesului de depunere există o defecțiune în sistem, se poate decide prelungirea termenului limită de apel în consecință .

Retragerea unei propuneri

Coordonatorul poate retrage ulterior propunerea - documentele de orientare (din ghid) vor explicacum se face acest lucru .

Propunerile multipleÎn cazul în care coordonatorul prezintă o serie de propuneri similare , am putea să-l rugăm să aleagă una sau mai multe dintre ele pentru a fi retrase.

Page 6 of 36

Page 7: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

Verificarea admisibilitățiiVom verifica propunerea dumneavoastră din punct de vedere al admisibilității ( față de condițiile generale de admisibilitate stabilite în ”General anexa B la programul de lucru” (General Annex B to the work programme) – vezi detalii în ANEXA 1 la sfârșitul prezentei traduceri- și, dacă este cazul, în condițiile specifice de admisibilitate prevăzute în programul de lucru pentru apelul respectiv .

Programul de lucru ( General anexa B ) oferă condițiile standard de admisibilitate . Pentru a fi considerată admisibilă , o propunere trebuie să fie :

- Prezentată / încărcată în sistemul electronic de prezentare (Electronic Submission System) , înainte de termenul limită stabilit în condițiile apelului (call-ului);- Lizibilă, ușor de citit , accesibilă și printabilă .

Propunerile incomplete pot fi considerate inadmisibile. Aceasta include date administrative solicitateincomplete, descrierea propunerii incompletă, precum și orice alte documente justificative specificate în apel lipsă sau incomplete. Programul de lucru (General anexa B) enumeră documentele justificative necesare .

În cazul unei " erori materiale evidente " (de exemplu omiterea de a prezenta dovezi sau informații cu privire la un element nesubstanțial / ne esențial al propunerii ), s-ar putea să vă solicităm mai întâi să ne furnizzați informațiile lipsă sau documente justificative .

În cazul în care informațiile sau documentele lipsă ar schimba în mod substanțial propunerea, acestea nu vor fi luate în considerare .

Respingerea propunerilor inadmisibile

Dacă propunerea dvs. este inadmisibilă, vom informa coordonatorul (prin intermediul sistemului de schimb electronic în secțiunea " zona mea " (‘My Area’), a Portalului Participantului(Participant Portal);

III.6 Cum se depune o contestație / plângere

Dacă sunteți de părere că prezentarea propunerii / ”încărcarea” propunerii nu a reușit din cauza unei defecțiuni la Sistemul de Depunere Electronică (Electronic Submission System), Coordonatorul

Page 7 of 36

Page 8: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

trebuie să depună imediat o plângere prin biroul de asistență IT (IT help desk), explicând circumstanțele și anexând o copie a propunerii.

Metoda de depunere / de completare a unei plângeri, dincolo de alte aspecte ale depunerii / ”încărcării electronice” vor fi explicate în informațiile pe care le veți primi prin intermediul sistemului electronic de schimb (a se vedea secțiunea " zona mea " (‘My Area’), a Portalului Participantului(Participant Portal))

IV De la evaluare la semnarea acordării grantului / finanțării

IV.1 Propunere pentru verificare de eligibilitate

Verificarea eligibilitățiiVom verifica propunerea dumneavoastră din punct de vedere al eligibilității ( în conformitate cu criteriile generale de eligibilitate stabilite în Anexele Generale A – vezi detalii în ANEXA 2 la

Page 8 of 36

Reguli:x Art 131(2) FRx Art 201 RAPx Art 7-10 RfPX WP/ apel (call)

Cuprins:Această secțiune explică cum și de ce Comisia / Agenția

● verifică eligibilitatea propunerii

Page 9: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

i

Reguli:x Art 15(7), 40 RfP

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

sfârșitul prezentei traduceri- și C – vezi detalii în ANEXA 3 la sfârșitul prezentei traduceri- la Programul de Lucru (WP= Work Program) și condițiile specifice de eligibilitate stabilite în programul de lucru al apelului Dvs. ) .

Exemple :

Acțiunile de cercetare și de inovare necesită , de exemplu , un minimum de trei persoane juridice independente stabilite în diferite state membre UE sau în țări asociate3 .

Propunerea dumneavoastră trebuie de asemenea să corespundă descrierii tematicii / subiectului pentru apel .

Pentru mai multe informații cu privire la participarea aplicanților din țările non-UE , a se vedea la Manual online al programului Horizon 2020 ( disponibil pe Portalul Participantului /

Participant Portal ) .

Cazuri specifice :

În cazul schemelor de depunere în două etape , o verificare de eligibilitate se efectuează în prima etapă . În cea de-a doua etapă, vom verifica dacă respectarea condițiilor de eligibilitate este încă menținută (este menținută în continuare)

În cazul în care propunerea dumneavoastră de acțiune Marie Skłodowska - Curie este neeligibilă pentru apelul pentru care ați prezentat-o, dar este eligibilă într-un alt apel deschis,

o vom transfera la acel apel.

Respingerea de propuneri neeligibileDacă propunerea dvs. nu este eligibilă, îi vom trimite coordonatorului o scrisoare de respingere a propunerii , împreună cu motivele respingerii și modul de a face contestație / apel .

3 Condiții suplimentare pot fi stabilite în programul de lucru

IV.2 Evaluarea propunerilor și verificarea capacității operaționale

Page 9 of 36

Rezumat

Această secțiune explică modul în care Comisia / Agenția:• alege experții săi • evaluează capacitatea operațională a solicitantului• evaluează propunerea dvs. • stabilește lista sa de ierarhizare / clasificare a propunerilor primite

Puncte cheie • Vom evalua propunerea dumneavoastră cu ajutorul unor experți externi independenți.

• Ne vom ghida după următoarele: ◙ Excelența. Proiectele trebuie să demonstreze înaltă calitate în ceea ce privește temele și criteriile prevăzute în apeluri.

◙ Transparență. Deciziile de finanțare trebuie să se bazeze pe reguli și proceduri descrise în mod clar, și solicitanții ar trebui să primească un feedback adecvat cu privire la rezultatul evaluării.

◙ Corectitudine și imparțialitate. Toate propunerile depuse ca răspuns la un apel sunt tratate în mod egal și evaluate în mod imparțial în funcție de meritele lor, indiferent de originea lor sau de identitatea solicitanților.

◙ Eficiență și viteză. Evaluarea, acordarea finanțării de pregătirea grantului ar trebui să fie făcute cât mai rapid posibil, fără a compromite calitatea și fără neglijarea normelor.

Page 10: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

IV.2.1 Evaluarea făcută de către experți

Pentru a se asigura că sunt selectate numai propunerile de cea mai înaltă calitate pentru finanțare , ne bazăm pe experți independenți pentru evaluarea propunerilor ( " evaluatori ") .

Cum sunt selectați evaluatorii ? Nominalizăm evaluatori independenți pentru fiecare apel în parte, selectați din Baza de date cu experți. La selectarea evaluatorilor, ne uităm la următoarele :- Un nivel ridicat de calificare / competență , experiență și cunoștințe în domeniile relevante , de exemplu, proiect management , inovare , exploatare , diseminare și comunicare ;

- Odată ce condiția de mai sus poate fi satisfăcută, pentru evaluatorii selectați trebuie să existe un echilibru în ceea ce privește :

- Abilități , experiență și cunoștințe ;- Diversitatea geografică ;- Gen ;- Dacă este cazul , în sectoarele public și privat , și- O cifra de afaceri corespunzătoare de la an la an .

În principiu , propunerea dvs. va fi examinată inițial de cel puțin trei experți ( în multe cazuri , cincisau mai mult ) .

Excepție : Pentru prima etapă în schemele de depunere în două etape și pentru granturi de valoare mică , evaluarea poate fi făcută doar de către doi experți.

Experții suplimentari vor fi numiți pentru reverificarea eticii .

Page 10 of 36

Page 11: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

În plus, procesul de evaluare poate fi urmărit de unul sau mai mulți observatori independenți :- Să respecte acțiunile practice ale procesului de evaluare ;- Pentru a oferi consiliere independentă cu privire :

- Desfășurarea și corectitudinea sesiunilor de evaluare ;- Aplicarea criteriilor de atribuire ;- Modalitățile în care procedurile ar putea fi îmbunătățite , dar

Observatorii nu își exprimă punctul de vedere cu privire la propunerile evaluate sau la opiniile celorlalți experți.

Experții care au un conflict de interese vor fi excluși de către noi .

Considerăm că există un conflict de interese , în cazul în care un expert :- A fost implicat în pregătirea unei propuneri ;- Beneficiază, direct sau indirect, în cazul în care o propunere este acceptată ;- Are un membru de familie apropiat sau o relație personală cu orice persoană care reprezintă un solicitant ;- Este director , administrator sau partener sau este în orice un fel implicat în managementul organizației unui solicitant ;- Este angajat la, sau are orice fel de contract cu unul dintre solicitanți sau oricare dintre subcontractanții nominalizați în propunere;- Este un membru al unui grup consultativ stabilit de Comisie pentru a consilia cu privire la elaborarea programelor de lucru pentru programele UE sau Euratom Horizon 2020 sau pentru programe de lucru într-o zonă legate de apel ;- Este un Punct Național de Contact sau lucrează direct pentru Enterprise Europe Network (Rețeaua Europeană de Antreprenoriat);- Este un membru al unui comitet de program ;- Pentru acțiunile Marie Skłodowska - Curie : acționează ca un arbitru al solicitantului .

Noi decidem dacă există un conflict de interese - ținând seama de circumstanțele obiective, informațiile disponibile și riscurile aferente - atunci când un expert :

- A fost angajat de către unul dintre solicitanți în ultimii trei ani ;- Este implicat într-un contract sau acord de finanțare, în decizia de acordare a finanțării, este membru al unei structuri de management structuri ( de exemplu, membru al conducerii sau a consiliului consultativ , etc ) sau are o colaborare de cercetare cu un solicitant sau cu un coleg cercetător , sau a fost intr-o astfel de postură în ultimii trei ani;- Se află în orice altă situație care ar putea pune la îndoială capacitatea lui de a participa la evaluarea propunerii imparțial , sau care ar putea să apară în mod rezonabil astfel în ochii unei terțe părți externe (că nu poate evalua imparțial o propunere) .

Vom publica pe site-ul de internet cel puțin o dată pe an, o listă cu experții care ne-au asistat la evaluări împreună cu domeniul lor de expertiză.

Page 11 of 36

Page 12: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

IV.2.2 Evaluarea propunerilor și verificarea capacității operaționale

Criterii de selecție

Pentru a evalua capabilitatea dumneavoastră, experții își vor exprima opinia cu privire la capacitatea operațională de a implementa / pune în aplicare acțiunile, pe baza informațiilor furnizate în propunerea dumneavoastră .

Criterii de atribuire - Punctaj - Praguri

Propunerea dvs. va fi evaluată în funcție de următoarele criterii de atribuire :- Excelență ,- Impact și- Calitatea și eficiența punerii în aplicare

și în funcție de ponderările și pragurile care sunt prevăzute în programul de lucru ( GeneralAnexa H la programul de lucru = General Annex H to the WP) – vezi detalii în ANEXA 4 la sfârșitul prezentei traduceri-.Pentru fiecare criteriu, propunerea dvs. va primi un punctaj de la 0 la 5 ( sunt posibile și jumătăți de punct ), după cum urmează :

0 -propunerea nu tratează criteriul sau nu poate fi evaluată din cauza lipsei sau informațiilor incomplete ( excepția cazului în care lipsurile sau incompletitudinea sunt rezultatul unei " erori materiale evidente " ) ;1 - Slab : criteriul este tratat / abordat inadecvat sau sunt grave și inerente puncte slabe;2 - Acceptabil: propunerea aborfdează în linii mari criteriul , dar sunt semnificative punctele slabe ;3 - bună : propunerea abordează criteriului bine , dar cu un număr de deficiențe ;4 - Foarte bună : propunerea abordează / tratează criteriului foarte bine , dar cu un număr mic de neajunsuri ;5 - Excelentă : propunerea abordează / tratează cu succes toate aspectele relevante ale criteriului ; orice deficiențe sunt minore .

Maximum scorul general este, prin urmare, 15 .

Excepție : În cazul în care programul de lucru / apelul prevede un factor de ponderare .

Propunerile vor fi evaluate pe propriul lor merit, și nu pe baza potențialului lor dacă ar trebui să fie făcute anumite modificări. Propunerile cu un buget umflat sunt susceptibile de a primi

un scor mai mic .

Pentru a fi luată în considerare pentru finanțare, propunerea dumneavoastră trebuie să obțină un scor mai mare de un anumit prag pentru fiecare criteriu, și peste un prag de ansamblu .

Pragurile stabilite pot varia în funcție de programul de lucru .

Page 12 of 36

Page 13: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

Pentru schemele de depunere în două etape , pragurile și punctajul maxim global poate varia întreprima și a doua etapă .

Procesul de evaluareDacă propunerea dvs. este admisibilă și eligibilă ( sau în cazul în care admisibilitatea și / sau eligibilitatea nu poate fi imediat determinată ), acesta va fi evaluată de către experți independenți .

Cazuri specifice :Pentru schemele de depunere în două etape , există o prima etapă de evaluare și o evaluare pentru a doua etapă ( în funcție de criteriile de evaluare pentru fiecare etapă ) .

Într-o schemă de depunere în două etape, propunerile trebuie să treacă toate pragurile pentru a ajunge la a doua etapă .

Pentru schemele de depunere continuă , este în mod normal o sesiune de evaluare după datele de închidere intermediare sau finale ( în mod normal în termen de o lună ) . Programul de lucru al apelului poate prevedea evaluarea, atunci când ajung propunerile. În acest caz, ele sunt toate clasate / ierarhizate după data de închidere intermediară sau finală și rezultatele evaluării sunt puse la dispoziție imediat .

În cazul în care programul de lucru / apelul prevede o combinație de schemă de depunere continuă și schemă de depunere în două etape, propunerile schițate pe scurt în prima etapă pot fievaluate în mod continuu atunci când sunt primite și propunerea completă va fi evaluată după data de închidere intermediară pentru evaluare de a doua etapă .

Pentru "evaluările în pași multipli " există mai multe etape și diferiți experți pot face examinarea diferitelor criterii . Propunerile care nu obțin un scor suficient pentru a depăși un prag nu pot trece mai departe la pasul următor de evaluare .

Experții sunt informați și instruiți cu privire la :- Procedurile de evaluare ( inclusiv criteriile de selecție și de atribuire ) ;- Conținutul de subiecte R & I (Research and Inovation = Cercetare și Inovare) în cauză;- Termenii contractului lor ( de exemplu, confidențialitatea , imparțialitatea , conflicte de interese , îndeplinirea sarcinilor și aprobarea rapoartelor , sancțiuni pentru nerespectarea conformității ) ;- Ignorarea / Neluarea în considerație a paginilor în exces , și- Necesitatea de a evalua propunerile în starea lor actuală , mai degrabă decât potențialul lor dacă s-ar face anumite modificări

În Orizont 2020 , vor fi posibilități foarte limitate de a recomanda îmbunătățiri pentru propuneri ( inclusiv îmbunătățiri la buget) . În special , propunerile cu un buget umflat, ținând

seama de considerente de eficiență a costurilor , ar trebui să primească un scor mai mic .

Page 13 of 36

Page 14: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

Procesul de evaluare are trei etape :

Faza 1 - Evaluarea individualăFaza 2 – Grup de consensFaza 3 – ”Comitet (masă rotundă) pentru revizuire și rezoluții = review panel”

Faza 1 - Evaluarea individualăFiecare expert realizează o evaluare și pregătește un " raport de evaluare individuală ( IER ), " cucomentarii și punctaj pentru fiecare criteriu . De asemenea, acești experți evaluatori indică dacă propunerea :

- Se încadrează în întregime în afara domeniului de aplicare a părții apelului pentru care ei fac evaluări de propuneri sau- Implică probleme de securitate, care vor avea nevoie de control suplimentar .

Faza 2 – Consens de grupExperții individuali, apoi formează un " grup de consens ", pentru a ajunge la un punct de vedere comun și cad de acord cu privire la comentarii și punctaje ( într-un " raport de consens " ) .

În mod excepțional și dacă se prevede în programul de lucru / apel ,

- O medie aritmetică ( de exemplu, ”mediana” sau ”valoarea medie” ) a punctajelor individuale poate fi luată ca scorul / punctajul de consens (de exemplu, pentru prima etapă a schemelor de depunere în două etape , instrumenrte SME pentru acțiuni)

" Valoarea medie " este scorul total dat de experți, împărțit la numărul de experți .

" Mediana", este găsită prin aranjarea tuturor punctajelor / scorurilor acordate de experți de la cea mai mică valoare la cea mai mare valoare și alegerea valorii din mijloc ( de exemplu , mediana { 3 , 5 , 9 } este de 5 ) .

- Dacă există un număr par de experți , atunci nu există o singură valoare de mijloc , atunci mediana este media celor două scoruri medii ( mediana { 3 , 5 , 7 , 9 } este ( 5 + 7 ) / 2 = 6) ;raportul de consens poate consta într- o colaționare a rapoartelor de evaluare individuale sau extrase din acestea (de exemplu, pentru prima etapă a schemelor de depunere în două etape , instrumenrte SME pentru acțiuni)

Dacă ați prezentat / depus propunerea dumneavoastră la Comisie / Agenție anterior în cadrul programului Horizon 2020 sau în orice alt program în ultimii doi ani , iar în cazul în care temele programului de lucru și Criteriile au fost comparabile , moderatorul

Page 14 of 36

Page 15: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

grupului de consens poate da experților o copie a precedentului Rezumat al Raportului de Evaluare ( a se vedea mai jos ).

Grupul are un " moderator " imparțial ( în mod normal, un membru al personalului Comisiei / Agenției ) , care :

- Caută un consens și- Se asigură că propunerile sunt evaluate în mod corect, în conformitate cu criteriile .

În cazul în care un grup de consens nu poate ajunge la un punct de vedere comun , raportul de consens va stabili atât punctele de vedere majoritate cât și punctele de vedere divergente .

În unele cazuri s-ar putea invita experți suplimentari pentru a examina propunerea , pentru a stabili dacă există o vedere majoritate clară .

Faza 3 – Masa rotundă (comitetul) pentru revizuire și rezoluțiiNotă: Aceast comitet (masă rotundă) se numește în engleză ”panel” (”review

panel”

În cele din urmă , o ”masă rotundă (un comitet) pentru revizuire și rezoluții” a evaluatorilor va analiza toate propunerile din cadrul unui apel, sau o parte a unui apel , pentru :

- A se asigura că grupurile de consens au fost coerente în evaluările lor ;- Dacă este necesar , a propune un nou set de punctaje sau comentarii ; și- A rezolva cazurile în care o minoritate de puncte de vedere a fost înregistrată în raportul de consens .

Poate fi posibil să se facă aranjamente pentru ca toți experții grupului de consens să examineze toate propunerile , și să efectueze controlul lor final , în același timp în care pregătesc rapoartele de consens . Acești experți sunt astfel considerați că constituie ”masa rotundă (comitetul = panel) pentru revizuire și rezoluții”.

În mod excepțional , în anumite cazuri , justificate de circumstanțele specifice de apel , rezultatul la care a ajuns Grupul de consens va constitui rezultatul final al evaluării , și nu

va mai fi nici un ”comitet (masă rotundă) pentru revizuire și rezoluții = review panel”. Aceste cazuri vor fi semnalate în documentele ghid ale apelului.

Un ”comitet (masă rotundă) pentru revizuire și rezoluții = review panel” s-ar putea să nu mai fie organizat în cazul în care există suficiente fonduri pentru a finanța toate

propunerile care au trecut pragurile relevante .

”Comitetul (masa rotundă) pentru revizuire și rezoluții = review panel” este condus de un "președinte al comitetului (mesei rotunde) = review panel” ( în mod normal, unul dintre membrii personalului Comisiei / Agenției), care trebuie să asigure un tratament corect și egal tuturor propunerilor. Un raportor ( care poate fi , de asemenea, președintele) poate fi desemnat să elaboreze recomandările ”comitetului (mesei rotunde) pentru revizuire și rezoluții = review panel”.

Page 15 of 36

Page 16: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

Ca parte din deliberările ”comitetului (mesei rotunde) pentru revizuire și rezoluții = review panel”, Comisia / Agenția poate organiza audieri cu solicitanții pentru:

- Clarificarea propunerilor și pentru a ajuta ”comitetul (masa rotundă) pentru revizuire și rezoluții = review panel” să stabilească rezoluția evaluării finale și punctajele sau

- A asigura o mai bună înțelegere a propunerilor de către experții evaluatori.

Documentele de apel vor indica dacă vor fi organizate audieri .Invitațiile la audieri sunt trimise doar coordonatorilor propunerilor ce au obținut punctaje de

consens mai mari decât pragurile individuale și globale și, în unele cazuri, de asemenea, sunt trimise celor ale căror propuneri au trecut pragurile individuale, dar au ratat cu foarte puțin trecerea pragului global (de ansamblu) .

Audierile nu pot fi utilizate pentru a modifica propunerile.

La audieri solicitantul invitat poate oferi doar explicații și clarificări ca răspuns la întrebările adresate acestuia în avans.

Solicitantul invitat la audieri poate alege să nu participe la ședință și să răspundă numai în scris .

”Comitetul (masa rotundă) pentru revizuire și rezoluții = review panel” poate invita experți suplimentari pentru a clarifica problemele specifice care necesită competențe specifice .

Acești experți nu pot lua poziție cu privire la propunere ca un întreg .

Audierile au loc de obicei la Bruxelles , dar pot fi , de asemenea, realizate printr-o procedură scrisă , prin telefon , sau prin videoconferință .

" Raportul ”comitetului (mesei rotunde) pentru revizuire și rezoluții = review panel”" include " raportul de sinteză a evaluării ( ESR ) " pentru fiecare propunere ( bazat pe raportul de consens , inclusiv comentarii și scoruri , și luând în considerare deliberările ”comitetului (mesei rotunde) pentru revizuire și rezoluții = review panel” și orice punctaje noi sau comentarii considerate necesare ) , cu explicații și o listă cu propunerile care au trecut toate pragurile, împreună cu un scor final asociat acestora, ("lista clasificării propunerilor făcută de ”Comitetul (masa rotundă) pentru revizuire și rezoluții” = review panel”") și, în cazul în care sunt necesare, recomandările acestui comitet = review panel, pentru ordinea de prioritate (ierarhizarea propunerilor) în caz de punctaje egale, utilizând procedura prevăzută în programul de lucru.

Page 16 of 36

Page 17: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

Reguli:x Art 128(2) FRx Art 204(4,5) RAPx Art 15(6), 16, 20 RfP

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

IV.2.3 Lista de clasament a propunerilor făcută de Comisie / Agenție - lista de rezervă - Informații cu privire la rezultatul evaluărilor

Lista de clasament a propunerilor făcută de Comisie / Agenție

Vom clasifica / ierarhiza propunerile care au trecut pragurile în funcție de rezultatele evaluării făcute de către experții .

Acordarea subvențiilor se va face pe baza acestui clasament , precum și în funcție de bugetul disponibil .

Informații cu privire la rezultatul evaluării - Respingerea propunerilor care nu se află pe listă

În cazul în care propunerea dumneavoastră este evaluată cu succes, vom trimite o "scrisoare de informare despre evaluare" la coordonatorul propunerii, pentru a vă informa cu privire la rezultatele evaluării și de a vă invita să luați parte la faza de pregătire a acordului de finanțare.

Excepție : În cazul schemelor de depunere în două etape , dacă treceți cu succes prima etapă, veți primi scscrisoarea de informare la sfârșitul etapei a doua , la sfârșitul primei etape, veți fi informat că propunerea dvs. – varianta schiță scurtă- a fost cu succes evaluată și veți fi invitat doar să prezintați propunerea dvs. completă.

Acest lucru nu este un angajament că vom finanța proiectul .

Dacă propunerea dvs. nu a fost reținută pe lista de clasament, vom trimite coordonatorului o scrisoare de respingere propunere , împreună cu motivele pentru care v-a fost respinsă

propunerea și modul de a face contestație / apel .

Lista de rezervă

S-ar putea să păstrăm o serie de propuneri în rezervă în caz că unele dintre propunerile clasate sunt retrase, sau excluse sau în caz că fonduri suplimentare de finanțare devin disponibile.

În cazul în care propunerea dumneavoastră este pusă pe o listă de rezervă, vom informa coordonatorul și îl vom ține la curent despre orice modificare ulterioară .

Page 17 of 36

Page 18: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

Reguli:x Art 16 H2020 FP Regx Art 13(2,3), 14 RfP

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

IV.3 Pregătirea Grant-ului

IV.3.1 Pre-verificarea eticii și reanalizarea eticii

În paralel cu evaluarea propunerii, vom verifica dacă propunerea dumneavoastră este în conformitate cu principiile etice și legislația relevantă .

Deși accentul este pus pe dimensiunea etică ( de exemplu, etică , drepturile omului și protecția ființei umane, protecția și bunăstarea animalelor , protecția datelor și a vieții private , protecția mediului, folosirea malefică a rezultatelor cercetării ) , s-ar putea , de asemenea, să ne uităm la probleme de ”integritatea cercetării "( de exemplu, fabricarea , falsificarea sau plagiatul , inclusiv scrisorile de acreditare / recomandare denaturate / falsificate și arogarea nejustificată a dreptului de autor)

Propunerile care contravin principiilor etice pot fi excluse , în orice moment .

Page 18 of 36

Rezumat

Această secțiune explică cum și de ce Comisia / Agenția face:• o pre-verificare a eticiiși dacă este necesar• o verificare a eticii• o evaluare a eticii

Puncte cheie • Vom verifica dacă propunerea dumneavoastră este conformă cu principiile eticii (incluzând integritatea cercetării)

Reanalizarea eticii are două etape:Etapa 1- verificarea / trecerea în revistă / depistarea eticiiEtapa 2-Evaluarea eticii

Propunerile care ridică probleme etice grave, trebuie să facă obiectul unei evaluări etice.

Propunerile care implică utilizarea de celule stem embrionare umane (hESCs) sunt supuse întotdeauna la o evaluare etică.

Pentru mai multe informații despre etică, a se vedea, de asemenea, Manualul online al programului Orizont 2020 de pe Portalul Participantului = H2020 Online Manual on the Participant Portal

Page 19: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

Toate propunerile luate în considerare pentru finanțare vor trece printr- un proces de revizuire etică format din una sau mai multe etape consecutive, în funcție de:

- dacă problemele etice sunt confirmate sau nu,- dacă acestea sunt abordate în mod adecvat , precum și de- gravitatea și complexitatea lor .

Dacă este așa , vom efectua o analiză etică cu ajutorul unor experți independenți .

Revizuirea etică are două etape :

Etapa 1 – Verificarea / examinarea eticii (pentru depistarea eventualelor probleme de etică) , începând cu pre- verificarea- ( pe baza " autoevaluării eticii " făcute de dvs. ) pentru a vedea / depista dacă se ridică " probleme etice " și dacă acestea sunt în mod corespunzător gestionate / abordate .

Etapa 2 - Evaluarea eticii; pentru propuneri de proiecte care ridică probleme etice grave (de exemplu severe intervenții pe oameni , lipsa unui cadru etic adecvat în țara în care vor fi efectuate cercetările , etc ), o analiză mai detaliată a eticii se va face .

Excepție : Propunerile care implică utilizarea de celule stem embrionare umane ( hESCs ) trebuie întotdeauna supuse unei evaluări de etică ( fără verificarea de depistare a problemelor de etică ) .

Verificarea / examinarea de etică este pornită în mod normal, în timpul sau imediat după evaluarea propunerii și culminează cu unul sau mai multe rapoarte de etică (unul pentru examinarea etică și unul pentru evaluarea etică , dacă este necesar ) .

Aceste rapoarte de etică pot :- acorda un aviz de ”liber din punct de vedere al problemelor de etică” = ethics clearance;

- Acorda de aviz de ”liber din punct de vedere al problemelor de etică” = ethics clearance condiționat de anumite "cerințele etice” ce vor fi incluse în acordul de finanțare , de exemplu :

- Raportarea periodică ;- Numirea unui consultant independent de etică sau a unui consiliu / comitet de etică;- O verificare sau un audit de etică;- Prezentarea de informații suplimentare ;

- Recomanda o evaluare de etică ( ca o concluzie a examinării / verificării de etică în vederea depistării eventualelor probleme de etică ) , sau - Refuza acordarea unui aviz de ”liber din punct de vedere al problemelor de etică” = ethics clearance .

Page 19 of 36

Page 20: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

În timpul unei evaluări de etică, experții pot solicita o a doua evaluare de etică, în cazul în care consideră că elementele prezentate nu le permit să ofere o opinie .

Informații cu privire la rezultatul evaluării de etică - Respingerea de proiecte în care avizul de ”liber din punct de vedere al problemelor de etică” = ethics clearance a fost refuzat

În cazul în care raportul este pozitiv ( s-a acordat aviz de etică = ethics clearance sau aviz de etică = ethics clearance condiționat ) , acesta va fi trimis la coordonatorului dumneavoastră .

În cazul în care raportul este negativ , coordonatorul va primi o scrisoare ( împreună cu raportul ) , oferind motivele de respingere și explicând cum se poate face contestație / apel .

IV.3.2 Control de securitate

Page 20 of 36

Rezumat Această secțiune explică cum și de ce Comisia / Agenția face:

• un control de securitate

Puncte cheie • Dacă proiectul dvs.privește cercetări legate de securitate / siguranță și se ocupă cu ”informații clasificate EU” (sau care ar trebui să fie clasificate) noi vom verifica modul propus de dvs. pentru a lucre cu aceste informații. Verificarea de securitate nu este o verificare integrală de securitate pentru toate aspectele din proiectul dvs. care au un potential de a fi relevante din punct de vedere al securității

Controlul de securitate se limitează la identificarea acțiunilor care implică informații sensibile de securitate și clasificarea acestora și a rezultatelor lor ("acțiuni clasificate" și "livrabile clasificate").

Controlul de securitate nu se referă la alte "probleme de securitate" sau "activități care implică utilizarea duală de bunuri sau materiale și substanțe periculoase ".

• controlul de securitate se va face automat pentru toate apelurile în cadrul obiectivului specific "Societăți sigure - Protejarea libertății și securității Europei și a cetățenilor săi”, dar se poate aplica, de asemenea, la alte proiecte.

Page 21: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

Când facem o examinare / verificare de securitate ?

Proiectul dvs. va fi supus la examinarea / controlul de securitate în cazul în care :- Aplicați pentru finanțare în cadrul obiectivului specific "Societăți sigure - Protejarealibertății și securității Europei și a cetățenilor săi "- Se declară în formularul de depunere a propunerii că este ”sensibilă la securitate” , de exemplu, se referă la informații clasificate EU ;- Subiectul este semnalizat în programul de lucru că ar putea duce la proiecte / propuneri sensibile la probleme de securitate;- Evaluatorii ,Comisia / Agenția sau membri ai comitetului programului " Societăți Sigure = Secure Societies " detectează sau bănuie că :

- Informații clasificate sunt , sau pot fi , folosite ca bază / fundal și / sau- Se preconizează că unele rezultate vor fi clasificate .

Documentele și informațiile care trebuie furnizate

Cu excepția cazului în care le-ați inclus deja în propunerea dvs., vă vom contacta pentru a vă solicita următoarele :

- O " Scrisoare cu Aspecte de Securitate ( SAL )= Security Aspect Letter " și " Ghidul Clasificării de Securitate = Security Classification Guide ( SCG ) " ( pentru mai multe detalii și explicații , vă rugăm să consultați glosarul din portalui participantului = glossary on Participants Portal ) , acoperind

- Nivelul de clasificare a informațiilor de fond ( și înscrisul oficial al autorizației emise de către autoritățile de securitate competente pentru utilizarea acestor informații ) ;- Rezultatele clasificate ( inclusiv care participant va avea acces și la care informații ) .

Page 21 of 36

Page 22: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

- O copie a " Permisului de acces la Facilitatea de securitate ( FSC ) = ‘Facility Security Clearances (FSC)’ " ( sau a cererii pentru FSC ) .

Perioada de valabilitate a permisului FSC poate fi verificată de către Direcția de Securitate a Comisiei prin canalul oficial adecvat comunicării cu autoritățile naționale de securitate

(NSAs ) implicate .

Verificarea / examinarea = screening-ul de securitate

" Comitetul de control de securitate" ( unii membri ai acestui comitet vor fi din aceeași țară ca și dvs ) va verifica :

- Nivelul de sensibilitate la securitate al propunerii dvs. și- că dvs. ați abordat în mod corespunzător toate aspectele de securitate .

Acest comitet va da o recomandare cu privire la nivelul de clasificare care este necesar .

Pe baza acestei recomandări , vom decide dacă da sau nu pentru a " clasifica " acțiunile din proiectul dvs. ( și / sau anumite rezultate ) .

Dacă este necesară clasificarea , acordul de finanțare va fi supus anumitor condiții ( "Cerințe de siguranță " ) . Acțiunile din proiect vor fi acțiuni clasificate4 ( și vor fi clasificate UE la cel mai înalt nivel de clasificare a informațiilor utilizate / produse de acțiunea din proiectul dvs. așa cum este indicat în " Scrisoare cu Aspecte de Securitate ( SAL )= Security Aspect Letter " ( SAL )" și " ghidul de clasificare de securitate ( SCG )5 ), care va fi anexată la acordul dvs. de finanțare;

Vom refuza finanțarea în cazul în care propunerea dvs. este prea sensibilă la securitate pentru a fi finanțată , deoarece nu aveți experiența corespunzătoare , aptitudinile sau

permisele necesare pentru a garanta securitatea informației.

Informații cu privire la rezultatul controlului de securitate - Respingerea de proiecte

Dacă vă vom refuza finanțarea, vom trimite coordonatorului o scrisoare de respingere propunere, împreună cu motivele pentru care v-am respins propunerea și indicații cum să faceți contestație / apel .

În cazul în care motivele respingerii sunt ele însele " clasificate UE " , acestea nu pot fi date în scrisoarea de respingere .

4 Tratarea datelor confidențiale este reglementată de legislația relevantă a Uniunii Europene și Euratom, incluzând normele interne ale Instituțiilor, precum ar fi Decizia Comisiei nr 2001/844/CE, CECO (ECSC), Euratom.

Page 22 of 36

Page 23: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

5 A se vedea secțiunea / punctul 27 din Decizia 2001/844/CE, CECO (ECSC), Euratom de modificare a regulamentului intern de procedură (JO L 317, 3.12.2001, p.. 1-55) al Comisiei

http://eur-lex.europa.eu/Result.do?T1=V4&T2=2001&T3=844&RechType=RECH_naturel&Submit=Search.http://eur-lex.europa.eu/Result.do?T1=V4&T2=2001&T3=844&RechType=RECH_naturel&Submit=Search.

IV.5 Cum se depune o contestație / plângere

În cazul în care considerați că am respins în mod nejustificat propunerea dvs., coordonatorul poate depune o plângere / contestație în secțiunea ”Aria mea personală” = My Personal Area a portalului participantului = Participant Portal ("cutie de notificări oficiale"= ‘formal notifications box’).

În cazul în care reclamația este justificată, vom continua să evaluăm propunerea dvs. și vom informa coordonatorul.

În cazul în care plângerea nu este justificată, vom informa coordonatorul, împreună cu motivele.

Pentru reclamații specifice privind evaluarea propunerii dvs. (a se vedea secțiunea IV.2), coordonatorul poate - în termen de 30 zile de la primirea scrisorii de respingere a propunerii - să depună o cerere pentru o revizuire a evaluării = request for an evaluation review, folosind formularele on-line menționate în scrisoarea de respingere a propunerii.

Revizuirea se referă doar la aspectele procedurale ale evaluării, nu pe fond la conținutul propunerii.

În cazul în care reclamația este justificată, vom aranja pentru o re-evaluare și vom informa coordonatorul.

În cazul în care plângerea nu este justificată, vom informa coordonatorul, împreună cu motivele.Diverse anexe pentru a detalia / a oferi informații suplimentare pentru unele trimeteri din textul de mai sus:ANEXA 1 - ”General anexa B la programul de lucru” (General Annex B to the work programme)

ORIZONT 2020 - PROGRAMUL DE LUCRU 2014-2015Anexele Generale

Pagina 1 din 1Extras din Partea 18 - Decizia C ( 2013) 8631 a Comisiei

B. Condiții standard de admisibilitate pentru propuneri de finanțare, precum și cerințele asociate

1 . Pentru a fi considerată admisibilă, o propunere trebuie să fie :

Page 23 of 36

Page 24: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

(a ) prezentată / ”încărcată” în sistemul electronic de depunere , înainte de termenul limită stabilit în condițiile de apel ;

( b ) este lizibilă, poate fi citită cu ușurință, accesibilă și printabilă .

2 . Propunerile incomplete pot fi considerate inadmisibile. Aceasta include incompletitudinile privind datele administrative solicitate, descrierea propunerii , precum și orice alte documente justificative specificate în apel. Următoarele documente justificative vor fi necesare pentru a determina capacitatea operațională , dacă nu se specifică altfel :

Un curriculum vitae sau descrierea profilului persoanelor care vor fi în primul rând responsabile pentru efectuarea activităților de cercetare și / sau inovare propuse ;

O listă de până la cinci publicații relevante, și / sau de produse, servicii (inclusiv seturi de date utilizate pe scară largă sau software ), sau alte realizări relevante pentru conținutul apel ;

listă de până la cinci proiecte sau activități anterioare relevante , legate de subiectul acestei propuneri ;

o descriere a oricărei infrastructuri semnificative și / sau oricărui element / subansamblu major de echipament tehnic , relevante pentru activitatea propusă ;

o descriere a oricărei părți terțe care nu este reprezentată în calitate de partener în proiect, dar care va fi, totuși, implicată contribuind la activitățile de proiect ( de exemplu, punând la dispoziție facilități de muncă / lucrări, resurse de calcul (IT) )

3 . Propunerile trebuie să includă un draft de plan pentru exploatarea și diseminarea / difuzarea rezultatelor , dacă nu se specifică altfel în condițiile de apel . Draftul de plan nu este necesar în prima etapă, pentru propunerile la care se aplică schemele / procedurile de depunere în două etape.

4 . Limitările de pagini permise se vor aplica la propuneri. Limitările vor fi stabilite în mod clar în sistemul electronic de depunere. În cazul în care o propunere prezentată depășește limitele, solicitantul va primi o avertizare automată, și va fi sfătuit să re-prezinte / ”re-încarce” în sistem o versiune care se conformează cu limitările de paginație. După expirarea termenului limită de apel relevant, paginile în exces din orice propunere care depășește lungimea permisă vor fi supraimprimate automat cu un "filigran" specific. Experții evaluatori vor fi instruiți să nu ia în considerare aceste pagini în exces care poartă respectivul "filigran" specific.

ANEXA 2 - ”General anexa A la programul de lucru” (General Annex A to the work programme)

ORIZONT 2020 - PROGRAMUL DE LUCRU 2014-2015Anexele Generale

Pagina 1 din 2Extras din Partea 18 - Decizia C ( 2013) 8631 a Comisiei

Page 24 of 36

Page 25: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

A. Lista de țări , precum și normele aplicabile de finanțare

Persoanele juridice stabilite în următoarele țări și teritorii vor fi eligibile pentru a primi finantare prin intermediul programului Orizont 2020 :

- Statele membre ale Uniunii Europene , inclusiv departamentele lor de peste mări ;

- Țările de peste mări și teritoriile = The Overseas Countries and Territories ( OCT ), legate de statele membre1 :

o Anguilla , Aruba , Bonaire , Insulele Virgine Britanice , Insulele Cayman , Curaçao , Insulele Falkland , Polinezia Franceză , Groenlanda , Montserrat , Noua Caledonie , Insulele Pitcairn , Saba , Saint Barthélémy , Sfânta Elena , Saint Pierre și Miquelon , Sint Eustatius , Sint Maarten , Insulele Turks și Caicos , Wallis și Futuna ..

Țările asociate la Horizon 20202 : la data publicării programului de lucru , nu există țări asociate la Orizont 2020 . Toate țările asociate la al 7-lea Program Cadru (FP7) 3 vor fi , în principiu, asociate la Orizont 2020 în momentul în care sunt semnate primele acorduri de grant în cadrul Orizont 2020 . Acest lucru este, cu toate acestea, sub rezerva încheierii satisfăcătoare a procedurilor respective de adoptare a acordurilor de asociere pentru fiecare dintre țările în cauză. Vă rugăm să verificați în Guidul de Finanțare4 pentru a obține informații reactualizate la zi (up-data-te) cu privire la poziția curentă pentru țările asociate .

- Următoarele țări , cu excepția cazului în care acestea sunt excluse în mod explicit în textul apelului:

Afganistan, Albania , Algeria , Samoa Americană , Angola , Argentina , Armenia , Azerbaidjan , Bangladesh , Belarus , Belize , Benin , Bhutan , Bolivia , Bosnia și Herțegovina , Botswana , Burkina Faso , Burundi , Cambodgia , Camerun , Capul Verde , Republica Centrafricană , Ciad , Chile , Columbia , Comore , Congo ( Republica Democrată ) , Congo ( Republica ) , Costa Rica , Côte d' Ivoire , Cuba , Djibouti , Dominica , Republica Dominicană , Ecuador , Egipt , El Salvador , Eritreea , Etiopia , Fiji , Gabon , Gambia , Georgia , Ghana , Grenada , Guatemala , Guineea , Guineea- Buissau , Guyana , Haiti , Honduras , Indonezia , Iran , Irak , Jamaica , Iordania , Kazakhstan , Kenya , Kiribati , Coreea ( Republica Democrată ) , Kosovo * , Kârgâzstan republică , Lao , Liban , Lesotho , Liberia , Libia , fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei , Madagascar , Malawi , Malaezia , Maldive , Mali , Insulele Marshall , Mauritania , Mauritius , Micronezia , Republica Moldova , Mongolia , Muntenegru , Maroc , Mozambic , Myanmar , Namibia , Nepal , Nicaragua , Niger , Nigeria , Pakistan , Palau , Palestina , Panama , Papua Noua Guinee , Paraguay , Peru , Filipine , Rwanda , Samoa , Sao Tome și Principe , Senegal , Serbia , Seychelles , Sierra

Page 25 of 36

Page 26: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

Leone , Insulele Solomon , Somalia , Africa de Sud , Sudanul de Sud , Sri Lanka , Sfântul Kitts și Nevis , St Lucia , Sfântul Vincent și Grenadine , Sudan , Suriname , Swaziland , Republica arabă Siriană , Tadjikistan , Tanzania , Thailanda , Timorul de Est , Togo , Tonga , Tunisia , Turcia , Turkmenistan , Tuvalu , Uganda , Ucraina , Uzbekistan , Vanuatu , Uruguay , Venezuela , Vietnam , Yemen , Zambia , Zimbabwe .

( * Această desemnare nu aduce atingere pozițiilor privind statutul și este în conformitate cu RCSONU 1244/99 și Avizului CIJ privind declarația de independență a Kosovo )

1 Entitățile din țările de peste mări și teritorii (OCT), sunt eligibile pentru finanțare în aceleași condiții ca și entitățile din statele membre de care TTPM (OCT) în cauză este legată2 au semnat un acord cu Uniunea, așa cum este identificat în articolul 7 din Regulamentul Orizont 2020 .3 Albania , Bosnia și Herzigovina , Insulele Feroe , Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei , Islanda , Israel , Liechtenstein , Republica Moldova , Muntenegru , Norvegia , Serbia , Elveția și Turcia .4 http://ec.europa.eu/research/participants/docs/h2020-funding-guide/cross-cutting-issues/international-cooperation_en.htm

ORIZONT 2020 - PROGRAMUL DE LUCRU 2014-2015Anexele Generale

Pagina 2 din 2Extras din Partea 18 - Decizia C ( 2013) 8631 a Comisiei

A. Lista de țări , precum și normele aplicabile de finanțare – continuare-

Organizațiile Internationale Europene de profit5 vor fi , de asemenea, eligibile pentru a primi finanțare de la Orizont 2020 .

Persoanele juridice stabilite în țări care nu sunt enumerate mai sus vor fi eligibile pentru finanțare , atunci când o astfel de finanțare este prevăzută în mod explicit în textul apelului relevant .

În plus , persoanele juridice stabilite în țări care nu sunt enumerate mai sus, și organizațiile internaționale vor fi eligibile pentru finanțare :

- Când finanțarea pentru astfel de participanți este prevăzută în cadrul unui acord științific și tehnologic bilateral sau orice alt acord între Uniunea Europeană și o organizație internațională sau o țară terță :

- În cazul în care Comisia consideră că participarea entități respective este esențială pentru realizarea acțiunii finanțate prin Orizont 2020 .

Page 26 of 36

Page 27: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

5 Acestea sunt organizații internaționale, majoritatea membrilor acestora sunt state membre UE sau țări asociate și a căror obiectiv principal este promovarea cooperării științifice și tehnologice în Europa

ANEXA 3 - ”General anexa C la programul de lucru” (General Annex C to the work programme)

ORIZONT 2020 - PROGRAMUL DE LUCRU 2014-2015Anexele Generale

Pagina 1 din 2Extras din Partea 18 - Decizia C ( 2013) 8631 a Comisiei

C. Criterii standard de eligibilitate

Toate propunerile trebuie să respecte condițiile stabilite în Normele/Regulamentul/Regulile de participare .

Mai mult decât atât , în acest program de lucru , se aplică următoarele condiții , cu excepția cazului în care sunt completate sau modificate în condițiile de apel . ( Criteriile de eligibilitate care se aplică acțiunilor Marie Skłodowska - Curie sunt prevăzute în acel capitol al programului de lucru ) .

O propunere va fi considerată eligibilă numai în cazul în care :

(a ) conținutul acesteia corespunde , în întregime sau în parte, descrierii subiectului în partea relevantă programului de lucru, subiect pentru care propunerea a fost prezentată ;

( b ) este în conformitate cu condițiile de eligibilitate stabilite mai jos , în funcție de tipul de acțiune .

Condiții de eligibilitate 1,2

Acțiune de cercetare și inovare Trei persoane juridice . Fiecare dintre cele trei persoane juridice va fi stabilită într-un alt stat membru sau țară asociată . Toate cele trei persoane juridice trebuie să fie

Page 27 of 36

Page 28: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

independente una față de cealaltă .

Acțiune de inovare

Trei persoane juridice . Fiecare dintre cele trei persoane juridice va fi stabilită într-un alt stat membru sau țară asociată . Toate cele trei persoane juridice trebuie să fie independente una față de cealaltă .

Acțiuni de coordonare și sprijinO persoană juridică stabilită într-un stat membru sau țară asociată .

Instrument pentru IMM-uriUn IMM pentru - profit 3 . Numai cererile de la IMM-urile stabilite în statele membre ale UE sau țările asociate la Orizont 20204 ;

1 Criteriile de eligibilitate formulate în Comunicarea Comisiei Nr . 2013 / C 205 / 05 ( JO UE C 205 din 19.07.2013 , pp.9 - 11 ) se aplică pentru toate acțiunile din cadrul acestui Program de Lucru (WP) , inclusiv cu privire la terți care beneficiază de sprijin financiar în cazurile în care acțiunea respectivă implică sprijin financiar pentru terți acordat de către beneficiarii de grant în conformitate cu articolul 137 din Regulamentul Financiar al UE , în special Programul de acțiuni de co - finanțate .

2 Unele entități din țări terțe sunt supuse sancțiunilor Consiliului în vigoare și nu sunt eligibile pentru a participa la programele Uniunii. Vă rugăm să consultați: lista consolidată a persoanelor, grupurilor și entităților care fac obiectul sancțiunilor financiare ale UE, disponibile la http://eeas.europa.eu/cfsp/sanctions/consol-list_en.htm 3 ”IMM-uri pentru - profit " înseamnă întreprinderi micro, mici și mijlocii, așa cum sunt definite în Recomandarea 2003/361/CE a Comisiei , care nu sunt "persoane juridice non- profit ", astfel cum sunt definite în Normele de Participare și Diseminare ( " persoană juridică care prin forma sa juridică este non -profit sau care are o obligație legală sau statutară de a nu distribui profiturile către acționari sau membri individuali " ) .

4 În conformitate cu Strategia UE 2020 , instrumentul pentru IMM-uri este conceput pentru a promova competitivitatea , creșterea economică și crearea de locuri de muncă în IMM-urile europene prin furnizarea de inovații pentru locul pe piață (ocupat de acestea) . IMM-urile vor fi sprijinite pentru a-și spori capacitatea de inovare și rezultatele inovării cu potențial de creștere . Deoarece instrumentul pentru IMM-uri are drept scop de a reduce decalajul dintre cercetare și dezvoltare și comercializarea inovației, finanțarea de proiecte pentru o singură companie este posibilă . Proiectele trebuie să aibă o valoare adăugată europeană clară ( a se vedea Normele de Participare= Rules for Participation).

ORIZONT 2020 - PROGRAMUL DE LUCRU 2014-2015anexele generale

Pagina 2 din 2Extras din Partea 18 - Decizia C ( 2013) 8631 a Comisiei

Nu există nici o altă depunere concomitentă sau implementare/ punere

Page 28 of 36

Page 29: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

în aplicare a unui proiect într-o alta fază 1 sau fază 2 de proiect 5

Cofinanțare ERA - NET

Trei persoane juridice . Fiecare dintre cele trei persoane juridice va fi stabilită într-un alt stat membru sau țară asociată . Toate cele trei persoane juridice trebuie să fie independente una față de cealaltă .

Participanții la acțiunile cofinanțate ERA -NET trebuie să fie finanțatori de cercetare: persoanele juridice care dețin sau gestionează programe publice de cercetare și inovare6

Cofinanțare pentru Achiziția înainte de comercializare (PCP COFUND) și Cofinanțare pentru achiziții publice de soluții inovatoare (PPI COFUND)

Trei persoane juridice . Fiecare dintre cele trei persoane juridice va fi stabilită într-un alt stat membru sau țară asociată . Toate cele trei persoane juridice trebuie să fie independente una față de cealaltă .

Mai mult decât atât , trebuie să existe un minim de două persoane juridice independente, care sunt achizitorilori publici din două state membre diferite sau țări asociate

Notă :

În cazul acțiunilor COFUND , participantii unici formați din mai multe entități juridice ( de exemplu, Consorțiul Infrastructurii Europeane de Cercetare, Grupuri Europene de Cooperare Teritorială , Organisme Centrale de Achiziție ), sunt eligibili în cazul în care condițiile minime menționate mai sus sunt îndeplinite de către persoanele juridice care formează împreună participantul unic.

5 Instrumentul pentru IMM-uri se adreseaza companiilor care au nevoie de finanțare pentru instrumentul de IMM-uri ca parte esențială a strategiei lor de afaceri pentru a lansa o inovație de mare potențial . Este o schemă competitivă, în care numai cele mai bune idei au o șansă de a reuși. Prin urmare, IMM-urile cu capacități de absorbție de obicei limitate, trebuie să-și concentrăm cererile lor, dar au șansa de a reveni ca urmare a apelului deschis permanent . În acest fel ar trebui să fie , de asemenea, posibil să se obțină o rată de succes rezonabilă .

6 Acțiunile ERA - NET COFUND sprijină coordonarea și colaborarea între statele membre și programele lor de cercetare și inovare. Prin urmare, participarea la aceste acțiuni este limitată la entitățile care pot participa pe deplin la apeluri comune și alte acțiuni între programele naționale și regionale. În această privință proprietarii programelor sunt, de obicei ministere și autoritățile regionale / naționale responsabile pentru definirea, finanțarea sau administrarea programelor de cercetare desfășurate la nivel național sau regional . " Managerii " de Program sunt, de obicei consiliile de cercetare sau agenții finanțatoare sau alte organizații naționale sau regionale care pun în aplicare programe de cercetare sub supravegherea proprietarilor de program .

Page 29 of 36

Page 30: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

ANEXA 4 - ( General Anexa H la programul de lucru = General Annex H to the WP)ORIZONT 2020 - PROGRAMUL DE LUCRU 2014-2015

Anexele GeneralePaginile 1,2,3,4 din 4

Extras din Partea 18 - Decizia C ( 2013) 8631 a ComisieiH. Evaluarea

Criterii de selecție

a) Capacitatea financiară : În conformitate cu Regulamentul Financiar și Normele de Participare . La etapa de propunere , coordonatori vor fi invitați să completeze o auto- evaluare , folosind un instrument on-line .

b ) Capacitatea operațională : Ca o operațiune distinctă , efectuată în timpul evaluării criteriului de atribuire " Calitatea și eficiența punerii în aplicare / implementării propunerii / proiectului " , experții vor indica dacă participanții îndeplinesc sau nu criteriul de selecție referitor la capacitatea operațională, pentru a efectua lucrările propuse, bazat pe competența și experiența participantului individual ( participanților individuali ) .

Criterii de atribuire

Experții vor evalua , pe baza criteriilor: " excelență ", " impact " și " calitatea și eficiența implementării / punerii în aplicare " . Aspectele care trebuie luate în considerare în fiecare caz depinde de tipul de acțiune , în conformitate cu tabelul de mai jos , dacă nu se prevede altfel în condițiile de apel . ( Prevederile care se aplică apelurilor Marie Skłodowska - Curie sunt stabilite în conformitate cu acel capitol din programul de lucru ) .

Page 30 of 36

Page 31: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

Tipul de acțiune

Excelențaurmătoarele aspecte vor fi luate în considerare , în măsura în care activitatea propusă corespunde descrierii subiectului din programul de lucru

Impactulmăsura în care rezultatele proiectului ar trebui să contribuie la nivel european și / sau internațional pentru:

Calitatea și eficiența implementării / punerii în aplicareurmătoarele aspecte vor fi luate în considerare :

Toate tipurile de acțiune

Claritate și pertinență a obiectivelor

Credibilitatea a abordării propuse

Impactuurile preconizate listate/ menționate în programul de lucru pentru acest subiect relevant

- Coerența și eficacitatea planului de lucru , inclusiv adecvarea alocării de sarcini și resurse;-Complementaritatea dintre participanți în cadrul consorțiului ( atunci când este cazul ) ;- Adecvare a structurilor și procedurilor de management, inclusiv managementul riscului și al inovării.

Page 31 of 36

Page 32: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

Tipul de acțiune

Excelențaurmătoarele aspecte vor fi luate în considerare , în măsura în care activitatea propusă corespunde descrierii subiectului din programul de lucru

Impactulmăsura în care rezultatele proiectului ar trebui să contribuie la nivel european și / sau internațional pentru:

Calitatea și eficiența implementării / punerii în aplicareurmătoarele aspecte vor fi luate în considerare :

Cercetare și inovare; inovare; instrumente pentru IMM-uri

Soliditatea conceptului, inclusiv considerente de trans-disciplinare, acolo unde este cazul;Măsura în care acțiunea propusă este ambițioasă, are un potențial de inovare, și este dincolo de stadiul actual al tehnologiei (de exemplu, obiective deosebit de inovatoare, concepte și abordări de mare noutate)

Sporirea capacității de inovare și de integrare a noilor cunoștințe;

Consolidarea competitivității și creșterea companiilor prin dezvoltarea inovațiilor care satisfac nevoile de pe piețele europene și mondiale, și, acolo unde este cazul, prin livrarea de astfel de inovații pe piețe;

Orice alt impact important de mediu și social (care nu este deja cuprins mai sus);

Eficacitatea măsurilor propuse de exploatare și de diseminare a rezultatelor proiectului (inclusiv de gestionare a drepturilor de proprietate intelectuală), pentru a comunica proiectul, și de gestionare a datelor de cercetare, dacă este cazul

Page 32 of 36

Page 33: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

Tipul de acțiune

Excelențaurmătoarele aspecte vor fi luate în considerare , în măsura în care activitatea propusă corespunde descrierii subiectului din programul de lucru

Impactulmăsura în care rezultatele proiectului ar trebui să contribuie la nivel european și / sau internațional pentru:

Calitatea și eficiența implementării / punerii în aplicareurmătoarele aspecte vor fi luate în considerare :

Acțiuni de coordonare și suport

Soliditatea conceptului ;Calitatea coordonării și / sau a măsurilor de sprijin propuse .

Eficacitatea măsurilor propuse de exploatare și de diseminare a rezultatelor proiectului ( inclusiv de gestionare a drepturilor de proprietate intelectuală ) , pentru a comunica proiectul , și de gestionare a datelor de cercetare , dacă este cazul .

Cofinanțarea ERA-NET=ERA - NET COFUND

Nivelul de ambiție în colaborare și angajamentul participanțiilor în acțiunea ERA-NET de reunire și punere în comun a resurselor naționale și de coordonare a programelor naționale / regionale de cercetare .

Realizarea masei critice pentru finanțarea de proiecte transnaționale prin punerea în comun a resurselor naționale / regionale și contribuția la crearea și consolidarea unei cooperări durabile între parteneri și programele lor naționale / regionale de cercetare ;

Eficacitatea măsurilor propuse de exploatare și de diseminare a rezultatelor proiectului și de comunicare/promovare a proiectului

Page 33 of 36

Page 34: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

Tipul de acțiune

Excelențaurmătoarele aspecte vor fi luate în considerare , în măsura în care activitatea propusă corespunde descrierii subiectului din programul de lucru

Impactulmăsura în care rezultatele proiectului ar trebui să contribuie la nivel european și / sau internațional pentru:

Calitatea și eficiența implementării / punerii în aplicareurmătoarele aspecte vor fi luate în considerare :

Coifnanțare procurare / achiziții înainte de comercializare /

Coifnanțare Achiziții publice de soluții inovatoare

Progres dincolo de stadiul actual al tehnologiei în ceea ce privește gradul de inovare necesar pentru a satisface nevoia de achiziții publice.

Consolidarea competitivității și creșterea companiilor prin dezvoltarea de inovații ce satisfac nevoile de pe piețele europene și mondiale

Eficacitatea măsurilor propuse de exploatare și de diseminare a rezultatelor proiectului și de comunicare/promovare a proiectului

Abordări ale achizițiilor publice concertate și mai anticipative, care reduc fragmentarea cererii de soluții inovatoare

Notă

Dacă nu se prevede altfel în condițiile de apel :

( a) Punctajele de evaluare vor fi acordate pentru criterii , și nu pentru diferitele aspecte enumerate în tabelul de mai sus . Pentru propuneri complete , fiecare criteriu se va acorda un punctaj până la 5 . Pragul care trebuie trecut pentru criteriile individuale va fi 3 . Pragul general , aplicabil la suma celor trei scoruri individuale , va fi 10 .

( b ) Pentru acțiuni de inovare și instrumentul pentru IMM-uri ( fazele 1 și 2 ) , pentru a determina clasificarea / ierarhizarea , punctajului pentru criteriul " impact ", i se va acorda o pondere de 1,5 .

Page 34 of 36

Page 35: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

( c ) Pentru evaluarea propunerilor din prima etapă în cadrul unei proceduri de depunere în două etape , doar criteriile " excelență " și " impact " vor fi evaluate . În cadrul acestor criterii , vor fi luate în considerare doar aspectele scrise cu litere îngroșate (bolduite) din tabelul de mai sus. Pragul pentru ambele criterii individuale va fi 4 .

Ordinea de prioritate pentru propuneri de proiecte cu același scor

Dacă condițiile de apel nu indică altfel , următoarea metodă va fi aplicată:

Ca parte a evaluării de către experți independenți , un comitet de revizuire (panel review) va recomanda una sau mai multe liste de clasament / de ierarhizare pentru propunerile în curs de evaluare , ca urmare a aplicării sistemelor de punctare / notare indicate mai sus . Un clasament va fi întocmit pentru fiecare buget orientativ prezentat în condițiile de apel .

Dacă este necesar , comitetul de revizuire (panel review) va stabili o ordine de prioritate pentru propunerile cărora le-au fost acordate aceleași scoruri în cadrul unei liste de un clasament . Dacă o astfel de prioritizare este realizată sau nu, depinde de bugetul disponibil sau alte condiții prevăzute în fișa de apel . Abordarea următoare se va aplica succesiv pentru fiecare grup de propuneri la egalitate de scor (ex aequo) care necesită stabilirea priorităților , începând cu grupul de propuneri la egalitate care are cel mai mare punctaj, și continuând în ordine descrescătoare :

( i) Propunerile care abordează subiecte ce nu sunt abordate de alte propuneri mai bine clasate în listă, vor fi luate în considerare a avea cea mai mare prioritate .

( ii ) Aceste propuneri vor fi la rândul lor prioritizate în funcție de scorurile care le-au fost acordate pentru criteriul ”excelență”. Atunci când aceste scoruri sunt egale, prioritizarea se va baza pe scorurile obținute pentru criteriul ”impact”. În cazul acțiunilor de inovare , precum și instrumentul pentru IMM-uri ( fazele 1 și 2 ) , această prioritizare se va face în primul rând pe baza scorului obținut la ceiteriul ”impact” , și apoi pe cel obținut pentru ”excelență” .

Dacă este necesar, în continuare orice prioritizare se va baza pe următorii factori, în ordine:

- mărimea din bugetul alocată IMM-urilor;

- echilibru de gen în rândul personalului numit în propunere care va fi în primul rând responsabil pentru efectuarea activităților de cercetare și / sau inovare.

Dacă nici așa nu se poate face o distincție / ierarhizare între propunerile cu scoruri egale, comitetul de revizuire (panel review) poate decide să prioritizeze în continuare prin luarea în considerare modul în care se poate spori calitatea portofoliului proiectului prin intermediul unor sinergii între proiecte , sau a altor factori legați de obiectivele apelului sau a Programului Orizont 2020, în general. Acești factori vor fi documentați în raportul comitetului de revizuire (panel review) .

( iii )metoda descrisă la punctul (ii ) se aplică apoi pe următoarele propuneri cu scoruri egale (ex aequos) rămase din grup.

Page 35 of 36

Page 36: Manual Ghid Solicitant - Horizon 2020

H2020 Manualul Granturilor: 16 December 2013

Page 36 of 36