Manual Frigider

of 13/13
Instrucţiuni de utilizare 87 Frigider Mulţumim pentru încredere şi pentru că aţi cumpărat acest aparat. Sperăm că va răspunde aşteptărilor dumneavoastră timp de mai mulţi ani. Frigiderul cu congelator este destinat exclusiv utilizãrii casnice. Partea inferioara a aparatului este frigider si este utilizat pentru pãstrarea alimentelor proaspete la temperaturi de 0°C sau mai mari de 0°C. Partea superioara este congelatorul si este folosit pentru congelarea alimentelor proaspete si pastrarea acestora pentru o perioada mai lunga de timp (pana la 1 an, in functie de tipul alimentelor pe care doriti sa le pastrati). Compartimentul este marcat cu patru stele. Frigider .......................................................... 87 Înainte de punerea în funcþiune .................. 88 Instrucţiuni de utilizare Avem grijă de mediu Sfaturi pentru economisirea energiei Important ....................................................... 89 Reciclarea aparatelor uzate Amplasare ºi instalare................................... 90 Alegerea amplasamentului corect Fixarea aparatului Conectarea la reţea Descrierea aparatului ................................... 91 Frigider (A) Congelator (B) Dispozitiv de control...................................... 93 Fixarea temperaturii Utilizare .......................................................... 94 Păstrarea alimentelor proaspete Congelarea alimentelor proaspete Păstrarea alimentelor congelate Prepararea cuburilor de gheaţă Curãþare ºi întreþinere ................................. 97 Dezgheţarea automată a frigiderului Curăţarea aparatului Închiderea aparatului atunci când nu este utilizat Ghid de localizare a defectelor ..................... 98
 • date post

  18-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  74
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Manual Frigider

Transcript of Manual Frigider

 • Instruciuni de utilizare 87

  FrigiderMulumim pentru ncredere i pentru c ai cumprat acest aparat. Sperm c va rspunde

  ateptrilor dumneavoastr timp de mai muli ani.

  Frigiderul cu congelator este destinat exclusivutilizrii casnice.Partea inferioara a aparatului este frigider sieste utilizat pentru pstrarea alimentelorproaspete la temperaturi de 0C sau mai mari de0C.Partea superioara este congelatorul si estefolosit pentru congelarea alimentelor proaspete sipastrarea acestora pentru o perioada mai lungade timp (pana la 1 an, in functie de tipulalimentelor pe care doriti sa le pastrati).Compartimentul este marcat cu patru stele.

  Frigider .......................................................... 87nainte de punerea n funciune.................. 88

  Instruciuni de utilizareAvem grij de mediuSfaturi pentru economisirea energiei

  Important....................................................... 89Reciclarea aparatelor uzate

  Amplasare i instalare................................... 90Alegerea amplasamentului corectFixarea aparatuluiConectarea la reea

  Descrierea aparatului ................................... 91Frigider (A)Congelator (B)

  Dispozitiv de control...................................... 93Fixarea temperaturii

  Utilizare .......................................................... 94Pstrarea alimentelor proaspeteCongelarea alimentelor proaspetePstrarea alimentelor congelatePrepararea cuburilor de ghea

  Curare i ntreinere................................. 97Dezghearea automat a frigideruluiCurarea aparatuluinchiderea aparatului atunci cnd nu este utilizat

  Ghid de localizare a defectelor ..................... 98

 • Instruciuni de utilizare88

  nainte de punerea n funciune nainte de conectarea aparatului la reea,

  acesta trebuie lsat n poziie vertical timp dedou ore. Se va reduce astfel posibilitateaapariiei unor defecte de funcionare la sistemulde rcire cauzate de manevrarea aparatului ntimpul transportului.

  Se va cura aparatul foarte bine, n special ninterior (vezi capitolul Curare i ntreinere).

  n cazul n care accesoriile interioare nu suntcorect dispuse, acestea se vor rearanjaconform indicaiilor din capitolul Descriereaaparatului.

  Instruciuni de utilizareInstruciunile sunt destinate utilizatorului. Eleprezint aparatul i modul corect i sigur deexploatare. Deoarece instruciunile au fostelaborate pentru a corespunde mai multortipuri/modele de frigidere, este posibil ca ele sprezinte funcii sau accesorii pe care aparatuldumneavoastr nu le are.

  Avem grij de mediu Aparatele noastre sunt distribuite n ambalaje

  confecionate din materiale ecologice care pot fireciclate, depozitate sau distruse fr a afectamediul. n acest scop, ambalajele ce sepreteaz la reciclare sunt marcate.

  Aceste instruciuni sunt tiprite fie pe hrtiereciclat, fie pe hrtie nlbit fr clor.

  Atunci cnd aparatul nu mai funcioneaz saunu mai avei nevoie de el, nu l transformai ntr-o povar pentru mediu; chemai cel maiapropiat serviciu de colectare a aparaturii uzate(vezi capitolul Reciclarea aparatelor uzate).

  Sfaturi pentru economisireaenergiei

  ncercai s nu deschidei ua prea des, nspecial cnd vremea este cald i umed.Atunci cnd umblai n frigider, ncercai snchidei ua ct mai repede posibil. Acest lucrueste foarte important dac avei un modelvertical.

  Verificai din cnd n cnd dac aparatul estesuficient ventilat (circulaie corespunztoare aaerului n spatele aparatului).

  Fixai termostatul din poziii superioare n poziiiinferioare ct mai repede posibil (n funcie dencrctura aparatului, temperatura mediuluiambiant etc.).

  nainte de a ncrca aparatul cu alimenteproaspete, asigurai-v c acestea au fostrcite la temperatura mediului ambiant.

  Stratul de ghea i zpad conduce la unconsum mai mare de energie. Curai aparatulimediat ce stratul a ajuns la grosimea de 3-5mm.

  Dac garnitura este deteriorat sau slbit,consumul de energie va fi mai mare. Serecomand nlocuirea garniturii.

  Condensatorul aflat pe peretele posteriortrebuie s fie ntotdeauna curat, fr praf sauimpuriti.

  n cazul n care nu vei lua n considerareinstruciunile din capitolele Fixarea aparatuluii Sfaturi pentru economisirea energiei,consumul de energie va fi mai mare.

 • Instruciuni de utilizare 89

  Important Dac ai cumprat acest aparat pentru a nlocui

  unul vechi prevzut cu o ncuietoare ce nupoate fi deschis din interior (ncuietoare,broasc), asigurai-v c mecanismul denchidere este rupt. Va fi nlturat astfelpericolul sufocrii copiilor n interior.

  Conectarea aparatului la reea se va face nmod corespunztor (vezi capitolul Conectareala reea).

  Verificai cu atenie culoarea i mirosulalimentelor iar dac v ndoii de calitatea lor,aruncai-le imediat deoarece ar putea fi alteratei deci periculoase n cazul n care suntconsumate.

  Deconectai aparatul de la reea nainte de a fireparat (reparaia trebuie efectuat numai deun tehnician calificat), curat sau nainte de anlocui becul.

  Nu dezgheai aparatul utiliznd alte aparateelectrice (de exemplu un usctor de pr) i nurzuii niciodat stratul de ghea cu obiecteascuite).

  n scopul protejrii mediului, avei grij s nudeteriorai peretele posterior al aparatului(condensatorul sau filtrele) de exemplu cndmutai aparatul sau orice alt component asistemului de rcire din interiorul aparatului. Nuutilizai obiecte ascuite pentru a dezgheaaparatul; utilizai numai uneltele din dotareaaparatului sau cele recomandate deproductor.

  Sistemul de rcire este arjat cu agent de rcirei ulei; atunci cnd aparatul este deteriorat,manevrai-l cu atenie i reciclai-l nconformitate cu msurile de protecie amediului nconjurtor (vezi capitolul Avem grijde mediu).

  Plcua caracteristicilor tehnice se afl ninterior sau pe spatele aparatului.

  Simbolul de pe produs sau de peambalaj indic faptul c produsul nutrebuie aruncat mpreun cu gunoiul

  menajer. Trebuie predat la punctul decolectare corespunztor pentru reciclareaechipamentelor electrice i electronice.Asigurndu-v c ai eliminat n mod corectprodusul, ajutai la evitarea potenialelorconsecine negative pentru mediulnconjurtor i pentru sntatea persoanelor,consecine care ar putea deriva din aruncareanecorespunztoare a acestui produs. Pentrumai multe informaii detaliate desprereciclarea acestui produs, v rugm scontactai biroul local, serviciul pentrueliminarea deeurilor sau magazinul de lacare l-ai achiziionat.

  Reciclarea aparatelor uzate Cnd aparatul dumneavoastr s-a uzat,

  reciclai-l. Dac are o ncuietoare, ndeprtai-opentru a preveni riscul unor accidente (existpericolul sufocrii copiilor n interior).

  Sistemul de rcire este arjat cu agent de rcirei substane izolante ce trebuie tratate iprelucrate separat. Apelai la cel mai apropiatserviciu de colectare a aparaturii uzate sau unservice specializat. n cazul n care nu gsii niciunul, contactai autoritile locale saudistribuitorul. Avei grij s nu deteriorai filtrelede pe peretele posterior al aparatului (risc depoluare).

 • Instruciuni de utilizare90

  Amplasare i instalareAlegerea amplasamentului corect

  Aparatul se va amplasa ntr-o ncpere uscat icontinuu ventilat.Temperatura permis amediului ambiant depinde de modelul (clasa)aparatului i este menionat pe plcuaindicatoare a caracteristicilor tehnice aleaparatului.Este interzis amplasarea aparatului napropierea surselor de cldur (de exempluaragaze, radiatoare, boilere sau alte dispozitive

  similare), precum i expunerea direct la luminasolar.Aparatul trebuie poziionat la 3 cm distan dearagazul electric sau cu gaz i la cel puin 30 cmdistan de soba cu combustibil lichid sau solid.Dac acest lucru nu este posibil, folosii o izolaiecorespunztoare.Aparatul trebuie amplasat la cel puin 2 cmdistan de perete iar mobilierul suspendattrebuie instalat la 5 cm distan de aparat pentrua asigura o ventilaie corespunztoare acondensatorului.

  Clasa Temperatura mediului ambiantSN (subnormal) de la + 10C la + 32CN (normal) de la + 16C la + 32CST (subtropical) de la + 18C la + 38CT (tropical) de la + 18C la + 43C

  Fixarea aparatului Aparatul se va fixa pe o suprafa solid. Unele

  aparate au picioare reglabile n parteaanterioar; utilizai-le pentru a regla poziia uornclinat spre spate a aparatului.

  Aparatul este prevzut cu dou distaniere care

  trebuie montate pe marginea superioar acondensatorului, ceea ce va mpiedicaapropierea acestuia de perete la o distan maimic dect cea reglementar. Distanierele sepot regla n funcie de distana dintrecondensator i perete. Reglai distanierele ifixai-le pe aparat.

  Conectarea la reea Aparatul se conecteaz prin cordonul dealimentare ntr-o priz cu legare la pmnt (prizde siguran). Tensiunea nominal i frecvena sunt indicate peplcua caracteristicilor tehnice ale aparatului. Conectarea la reea i mpmntarea se vor faceconform standardelor i normelor n vigoare. Aparatul suport o tensiune oscilant temporarntre -15 i +10 %.

 • Instruciuni de utilizare 91

  Descrierea aparatului

  Frigider (A) Frigiderul este destinat pastrarii alimentelorproaspete pentru cateva zile.

  Congelator (B) Congelatorul este destinat congelarii alimentelorproaspete si pastrarea acestora.

  Desciderea congelatorului Trageti de clapeta usii catre dvs. si deschidetiusa. Cand doriti sa inchideti usa impingeti clapetapana cand intra in lacasul sau.

  Raft (1) (numrul rafturilor depinde de model) Rafturile se pot fixa opional pe inele de ghidaredin interiorul aparatului. Sunt protejate pentru anu fi trase afar din greeal. Dac dorii s lescoatei, ridicai uor partea din spate i tragei-leafar. Alimentele mai uor perisabile vor fipstrate n spate, adic n partea cea mai rece depe rafturi.

  Raft pentru sticle (doar unele modele) Raftul pentru sticle (numrul depinde de model)este utilizat pentru depozitarea sticlelor. Existdou poziii de instalare disponibile (orizontalsau uor nclinat) ce permit poziionareasticlelor. Raftul este protejat pentru a nu fi trasafar din greeal. Dac dorii s-l scoatei,ridicai partea din spate i tragei uor.

 • Instruciuni de utilizare92

  Atenie! Dac depozitai sticle mai lungi, instalai raftul peo poziie mai nalt pentru a nu deteriora izolaiainterioar a uii (vase, sticle sau alimentedepozitate pe u); poziionarea pe inele deghidare este opional.

  Orificiu de evacuare a apeidezgheate (2) Interiorul frigiderului este rcit printr-o plac dercire ncorporat n peretele posterior. Sub placse afl un canal de scurgere i un orificiu deevacuare a apei dezgheate. Verificai n mod regulat canalul de scurgere iorificiul de evacuare a apei dezgheate pentru apreveni nfundarea acestora (cu resturi demncare, de exemplu). Dac acestea se nfund,utilizai un pai de plastic pentru a le cura.

  Cutie pentru legume i fructe (3) Cutia se afl n partea inferioar, sub raftul desticl, i este utilizat n special pentru pstrareafructelor i legumelor. Ea asigur o umiditatecorespunztoare care are un efect favorabilasupra alimentelor pstrate n acestcompartiment (deshidratare mai redus).

  Interiorul uii Interiorul uii const n mai multe rafturi sausuporturi utilizate pentru a pstra ou, brnz, unti iaurt, ca i alte pachete mici de alimente,flacoane, cutii de conserve etc. Raftul inferioreste utilizat pentru pstrarea sticlelor.

  Iluminatul n interiorul frigiderului Becul pentru iluminarea aparatului rmne aprinsatta timp ct ua este deschis. Funcionareabecului nu depinde de poziia butonuluitermostatului.

  NOT: Aparatul poate fi prevzut cu diverse accesorii,

  n funcie de model. Mnerele uilor au diverse forme, n funcie de

  model. Centrele autorizate ofer spre cumprare i alte

  accesorii (recipieni pentru condimente,suporturi pentru flacoane sau rafturisuplimentare).

 • Instruciuni de utilizare 93

  Dispozitiv de controlFuncionarea aparatului este controlat prinbutonul termostatului amplasat n partea dreaptsus n interiorul aparatului.Se rotete butonul n sensul acelor de ceasornicdin poziia STOP (0) spre poziia 7 i napoi.

  Fixarea temperaturii Gradaiile mai mari de pe buton (ctre 7) indic

  temperaturi mai joase (mai rece) n toatecompartimentele aparatului. Temperatura dininteriorul aparatului poate fi n jur de 0C.Meninei termostatul la gradaii mai mari numain cazul n care este necesar saurecomandabil. Atunci cnd temperatura mediului ambiant estenormal, se recomand o gradaie medie.

  Schimbrile de temperatur ale mediuluiambiant determin schimbri de temperatur ninteriorul aparatului (se va fixa butonultermostatului la o gradaie corespunztoare).

  Aparatul nu funcioneaz n poziia STOP (0)(sistemul de rcire este oprit), dar alimentareacu energie electric nu este ntrerupt (beculeste aprins atunci cnd ua este deschis).

  Temperatura din frigider depinde i defrecvena deschiderii uii.

 • Instruciuni de utilizare94

  UtilizarePstrarea alimentelor proaspete

  Utilizarea corect a aparatului, mpachetareaadecvat a alimentelor, temperatura potrivit irespectarea msurilor de igien vor mbuntisubstanial calitatea alimentelor depozitate. Alimentele ce urmeaz a fi pstrate n frigider

  vor fi n prealabil mpachetate corespunztorpentru a evita amestecul de mirosuri i diferitegrade de umiditate (ambalarea se va face npungi sau folie de polietilen, folie de aluminiuhrtie cerat, recipiente acoperite sau sticle).

  nainte de a depozita alimente n frigider,ndeprtai ambalajul excesiv (de exempluambalajul suplimentar al iaurtului).

  Folosii sistematic mpachetarea i asigurai-vc pachetele nu se ating ntre ele (mirosurile sepot amesteca). Asigurai circularea adecvat aaerului n jurul acestora.

  Nu se vor pstra n frigider substaneinflamabile, volatile sau explozive.

  Buturile cu grad ridicat de alcool se vor pstran sticle nchise ermetic, n poziie vertical.

  Alimentele nu trebuie s ating pereteleposterior al frigiderului!

  Alimentele se vor rci nainte de depozitare. Alimentele crocante i cele delicate se vor

  depozita n cele mai reci pri ale frigiderului. ncercai s nu deschidei ua prea des. Rotii butonul termostatului ntr-o poziie

  inferioar. Rotii butonul treptat pentru a evita

  congelarea alimentelor.Utilizai un termometru (tehnic) pentru a msuratemperatura n compartimentele de rcire.Amplasai termometrul ntr-un vas cu ap.Valorile termometrului sunt mai relevante lacteva ore dup ce s-a atins o temperaturconstant.

  Unele soluii organice, cum ar fi acizii volatili dincoaja de lmie sau de portocal, grsimea dinunt etc. ar putea fi duntoare iar n cazul ncare rmn mai mult timp n contact cusuprafeele de plastic sau cu garniturile deetanare, pot cauza uzarea accelerat amaterialului plastic.

  Mirosurile neplcute din interiorul frigideruluiconstituie un semnal c ceva nu este n regulcu alimentele sau c frigiderul trebuie curat.Mirosurile neplcute pot fi nlturate sau reduseprin splarea interiorului frigiderului cu o soluieslab de ap i oet. Se recomand deasemenea utilizarea filtrelor de carbon activpentru curarea aerului sau neutralizareamirosurilor neplcute.

  nainte de a pleca ntr-o cltorie mai lung,asigurai-v c ai scos din frigider alimentelecare se altereaz uor.

  Timp de pstrare a alimentelor proaspete n frigiderAliment Timp de pstrare (zile)

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14Unt + + + + + + + = = = = =Ou + + + + + + + + + + = = = =Carne: proasptnetiat + + = tiat + = afumat + + + + + + + + + + = = = =Pete + =Marinat + + + + + + + + + + = = = =Rdcinoase + + + + + + + + = = = = = =Brnz + + + + = = = = = = = = = =Dulciuri + + = = = =Fructe + + = = = = = = = =Mncruri preparate + + = =

  Legend: + timp de pstrare recomandat = timp de pstrare posibil

  Congelarea alimentelor proaspeteUtilizarea corect a aparatului, mpachetareaadecvat a alimentelor, temperatura potrivit i

 • Instruciuni de utilizare 95

  respectarea msurilor de igien vor mbuntisubstanial calitatea alimentelor depozitate. Alimentele care urmeaz a fi congelate trebuie

  alese cu atenie; ele trebuie s fie de o calitatecorespunztoare i s se preteze la congelare.

  Utilizai ambalaje corespunztoare impachetai-le n mod corect. Ambalajele trebuie s fie ermetice i s nu

  curg deoarece aceasta ar conduce lapierderi substaniale de vitamine i ladeshidratarea alimentelor respective.

  Foliile i pungile trebuie s fie destul deflexibile pentru ca alimentele s poat finfurate n ele.

  Marcai pachetele cu urmtoarele date: tipul icantitatea de aliment i data la care a fostintrodus n congelator.

  Este foarte important ca alimentele s fiecongelate rapid. Se recomand aadar capachetele s nu fie prea mari i s fie rcitenainte de a fi introduse n congelator.

  Cantitatea de alimente proaspete care poate fiintrodus n congelator n 24 h este indicat peplcua caracteristicilor tehnice ale aparatului(capacitatea de congelare). n cazul n carecantitatea de alimente introdus n congelatoreste prea mare, calitatea procesului decongelare este redus, ceea ce afecteazcalitatea alimentelor congelate.

  Procedeu de congelareCompartimentul de congelare este utilizat pentrucongelarea alimentelor (vezi capitolul Descriereaaparatului). Dac dorii s congelai cantiti mai mari de

  alimente proaspete, fixai butonul de selectarea modului de funcionare n poziia continuu(becul galben este aprins). Dup 24 de ore sepoate ncrca compartimentul de congelare cupachete de alimente proaspete.

  Dup aproximativ 24 h, pachetele ngheate potfi mutate n couri iar congelatorul poate firencrcat cu alte pachete de alimenteproaspete. Pachetele de alimente proaspete nutrebuie s ating pachetele congelate.

  Dup 24 h de la ultima ncrcare acongelatorului trecei aparatul pe modul defuncionare automat (becul galben este stins).Butonul este pornit cnd este vizibil marcajul

  (I) sau indicatorul optic este aprins; butonuleste oprit cnd este vizibil marcajul (0) saunu este vizibila culoarea acestuia (doar unelemodele).

  Pentru congelarea unor cantiti mai mici dealimente (1-2 kg) nu este necesar trecereaaparatului pe modul de funcionare continuu.

  Pstrarea alimentelor congelateAlimentele congelate se pot pstra n parteainferioar a congelatorului sau pe raftul acestuia.

  Alimentele congelate industrialTimpul de pstrare a alimentelor congelateindustrial este indicat pe ambalaj. Se vor respectainstruciunile de pstrare i utilizare aleproductorului.Cumprai numai alimente ambalatecorespunztor, prevzute cu toate datelenecesare i pstrate n congelatoare n caretemperatura nu este mai mare de -18C.Nu cumprai pachete de alimente congelatecare sunt acoperite cu un strat de zpad.Aceasta indic faptul c pachetul respectiv a fostdecongelat cel puin o dat.Asigurai-v c pachetele nu sunt pe cale de a sedecongela deoarece creterea temperaturiireduce calitatea alimentelor.

 • Instruciuni de utilizare96

  Timp aproximativ de pstrare a alimentelor congelateAliment Timp de pstrare (luni)

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12Legume + + +Fructe + + +Pine, paste +Lapte +Mncare preparat +Carne: Vit + + + Viel + + + Porc + + + Pasre + + + Vnat + + + Carne tocat +Crnai afumai +Pete: slab + gras +Mruntaie +

  Decongelarea alimentelor congelateAlimentele parial dezgheate sau congelatetrebuie consumate ct mai repede posibil. Aerulrece conserv alimentele dar nu distrugemicroorganismele care devin active imediat dupdecongelare i fac alimentele perisabile.Decongelarea parial reduce valoarea nutritiv aalimentelor, n special a fructelor, legumelor imncrurilor preparate.

  Prepararea cuburilor de gheaPentru aceast operaiune se recomand poziiamedie a termostatului.Umplei tava pentru cuburi n proporie de 2/3 cuap sau orice alt lichid ce se preteaz lacongelare. Aezai tava pe inele de ghidare saupe placa de rcire.Timpul necesar formrii gheii depinde n maremsur de temperatura mediului ambiant, poziiatermostatului i frecvena deschiderii uii. Deobicei, sunt necesare 2-6 ore, n funcie demodelul frigiderului pe care l avei. Pentrufrigiderele mai mici este recomandabil s avei unstoc de cuburi de ghea (pstrai-le separat ntr-o cutie de plastic). Cel mai uor mod de a golitava este s o rsucii cu faa n jos, turnai aprece i ndoii uor.

 • Instruciuni de utilizare 97

  Curare i ntreinere Dezghearea automat afrigiderului

  Frigiderul nu trebuie dezgheat deoarece gheaacare se depoziteaz pe peretele interior posteriorn timpul funcionrii compresorului se dezgheaautomat; ulterior, atunci cnd compresorul nu maifuncioneaz, gheaa se topete iar picturile deap se adun i se scurg prin orificiul deevacuare din peretele interior posterior nrecipientul de scurgere situat deasupracompresorului de unde se evapor.

  Curarea aparatului Aparatul se scoate din priz nainte de a ficurat. Nu se recomand folosirea agenilor de curaregranulai sau corozivi deoarece pot atacasuprafeele.Indepartati cu atentie orice urma de agent dedezinfectare dupa ce ati curatat aparatul. Exteriorul se cur cu ap i detergent.

  Suprafeele lcuite sau emailate se cur cuo crp moale i agent de curare pe baz dealcool (de exemplu, ageni de curare pentrusticl). Putei folosi i alcool (etanol sau alcoolizopropilic).Pr pjest nga pllastiku dhe ato t lustruara,prdorimi i detergjenteve pastruese abraziveose detergjenteve speciale agresive, sikur jnato pr teneqen jokorozuese dhe t ngjajshme,nuk jan t volitshme.

  Accesoriile detaabile din interiorul aparatuluise scot i se cur cu ap i detergent lichid.Componentele din material plastic nu se potspla n maina de splat vase.

  Interiorul se spal cu ap cldu n care seadaug una sau dou linguri de oet.

  Din cnd n cnd se va terge condensatorulde pe peretele posterior. Se va folosi o periemoale (nu de metal) sau aspiratorul.

  Se va cura recipientul de scurgere aflatdeasupra compresorului. Nu demontairecipientul de scurgere!

  Dup curare se reconecteaz aparatul la reeai se ncarc.

  nchiderea aparatului atunci cndnu este utilizat

  Dac aparatul nu se va utiliza o perioad mailung de timp, se rotete butonul termostatului npoziia STOP (0), se deconecteaz de la reea,se scot alimentele, se dezghea i se curaparatul. Ua se las ntredeschis.

 • Instruciuni de utilizare98

  Ghid de localizare a defectelor n timpul funcionrii pot aprea unele problemecare, n majoritatea cazurilor sunt cauzate deexploatarea improprie a aparatului i pot fieliminate cu uurin.

  Aparatul nu pornete dupconectarea la reea Verificai alimentarea cu energie a prizei i

  asigurai-v c aparatul este deschis (butonultermostatului se afl n poziie de funcionare).

  Funcionare continu a sistemuluide rcire Ua a fost deschis prea des sau a fost lsat

  deschis prea mult timp. Ua nu este nchis bine (ua s-a lsat,

  garnitura de etanare este murdar saudeteriorat).

  Aparatul este suprancrcat cu alimente. Ventilarea improprie a compresorului i

  condensatorului (trebuie s se asigure o buncirculaie a aerului i o curarecorespunztoare a condensatorului).

  Butonul de operare continua este activat (veziparagraful congelarea alimentelor)

  Formarea de ghea pe pereteleinterior posteriorDezghearea automat a aparatului esteasigurat atta timp ct apa rezultat din topireagheii curge n canal i prin orificiul de evacuaren recipientul de scurgere de pe compresor.n cazul n care stratul de ghea format peperetele interior posterior este mai mare (3-5mm), gheaa va trebui nlturat manual.Se fixeaz butonul termostatului n poziia STOP(0) i se las ua deschis. Este interzisutilizarea aparatelor electrice pentru dezgheare,precum i rzuirea stratului de ghea sauzpad cu obiecte ascuite.Dup dezghearea complet, fixai butonultermostatului n poziia dorit i nchidei uafrigiderului.Cauzele formrii unui strat gros de ghea pot fiurmtoarele: ua nu se nchide ermetic (curai garnitura de

  etanare dac este murdar sau nlocuii-odac este deteriorat);

  ua a fost deschis prea des sau a fost lsatdeschis prea mult timp;

  alimentele introduse n frigider au fost calde; alimentele sau vasul n care sunt puse acestea

  ating peretele interior posterior.

  Picur ap din frigidern cazul n care orificiul de evacuare al sistemuluide scurgere a apei este nfundat sau aparezultat din dezgheare picur afar din canal,atunci va picura ap din frigider. Curai orificiul astupat cu un pai de plastic, de

  exemplu. Dezgheai manual stratul mare de ghea (vezi

  capitolul Formarea de ghea pe pereteleinterior posterior).

  ZgomotRcirea aparatelor de refrigerare-congelare esteasigurat de sistemul de rcire cu compresor, unsistem care produce zgomot. Zgomotul este maimare sau mai mic n funcie de locul unde esteamplasat aparatul, modul n care este exploatati ct de vechi este. n timpul funcionrii compresorului se aude

  zgomotul lichidului. Cnd compresorul nufuncioneaz, se aude zgomotul curgeriiagentului frigorific. Acestea sunt condiiinormale de funcionare i zgomotele respectivenu afecteaz n nici un fel durata de funcionarea aparatului.

  Dup pornirea aparatului, funcionareacompresorului i curgerea agentului frigorificpot face un zgomot mai mare, ceea ce nunseamn c ceva este n neregul cu aparatuli nu afecteaz n nici un fel durata defuncionare a acestuia. Zgomotul se reducetreptat.

  Uneori zgomotul este mai mare i nefiresc,ceea ce este neobinuit pentru aparat. Acestzgomot este deseori rezultatul unei amplasriincorecte a aparatului. Aparatul trebuie amplasat i poziionat

  corespunztor pe o suprafa solid. Aparatul nu trebuie s ating peretele sau

  instalaiile de buctrie din apropiere. Se verific accesoriile din interiorul aparatului

  pentru a controla dac sunt puse n poziiecorect; se verific sticlele, cutiile deconserve sau alte recipiente care s-ar puteaatinge unul de altul producnd zgomot.

 • Instruciuni de utilizare 99

  nlocuirea beculuinainte de nlocuirea becului se scoate aparatuldin priz.Se apas pe capac n partea posterioar (ndirecia sgeii 1) i se scoate capacul de plastic(n direcia sgeii 2). Se nlocuiete becul cu unulnou (E14, max. 15 W).Nu uitai: becul nu este deeu organic.

  Becul i accesoriile de plastic sunt materialeconsumabile, deci nu sunt incluse n service-ul asigurat n perioada de garanie.

  PRODUCTORUL I REZERV DREPTUL DE A MODIFICA DATELE TEHNICE CARENU SCHIMB CONDIIILE DE FUNCIONARE A APARATULUI.