Manual Electrolux EWF 12470w

41
80 electrolux Bun venit în lumea Electrolux! Vă mulţumim pentru alegerea acestui produs de o înaltă clasă Electrolux, care sperăm că vă va aduce multe bucurii. Electrolux doreşte să vă ofere o gamă largă de produse de calitate, care să confere o viaţă mai uşoară. Modelele de aparate au fost prezentate pe coperta acestui manual de instrucţiuni. Vă rugăm să acordaţi puţină atenţie pentru a vă familiariza cu acest manual de instrucţiuni şi să puteţi utiliza din plin calităţile noii Dumneavoastră maşini de spălat. Vă asigurăm că aceasta vă va oferi confortul necesar şi o uşoară deservire. Mult succes!

description

manual masina spalat

Transcript of Manual Electrolux EWF 12470w

Page 1: Manual Electrolux EWF 12470w

80 electrolux Bun venit în lumea Electrolux!

Vă mulţumim pentru alegerea acestui produs de o înaltă clasă Electrolux, care sperăm că vă va aduce multe bucurii. Electrolux doreşte să vă ofere o gamă largă de produse de calitate, care să confere o viaţă mai uşoară. Modelele de aparate au fost prezentate pe coperta acestui manual de instrucţiuni. Vă rugăm să acordaţi puţină atenţie pentru a vă familiariza cu acest manual de instrucţiuni şi să puteţi utiliza din plin calităţile noii Dumneavoastră maşini de spălat. Vă asigurăm că aceasta vă va oferi confortul necesar şi o uşoară deservire. Mult succes!

Page 2: Manual Electrolux EWF 12470w

Cuprins Măsuri de siguranţă .......................... 82

Prezentarea aparatului ..................... 84

Personalizare.................................... 85

Utilizare............................................. 86

Ghid pentru spălare .......................... 90

Simboluri internaţionale ..................... 96

Tabelul cu programe ...........................97-99

Informaţii despre programe................ 101

Întreţinere şi curăţare........................ 102

Probleme în funcţionare.................... 105

Specificaţii tehnice ............................ 109

Date despre consum......................... 110

Instalare...............................................111

Protecţia mediului.................................. 115

Garanţia ............................................. 116

Service-ul ........................................... 118

Cuprins electrolux 81

Simbolurile prezente în manual au următoarele semnificaţii:

Informaţii importante cu privire la siguranţa dumneavoastră şi pentru evitarea deteriorării aparatului. Informaţii generale Informaţii cu privire la protejarea mediului.

Page 3: Manual Electrolux EWF 12470w

Aceste informaţii sunt furnizate pentru ca dumneavoastră să puteţi utiliza acest aparat în condiţii de siguranţă.Vă rugăm să citiţi cu atenţie aceste recomandări înainte de instalarea şi utilizarea aparatului.Vă rugăm să păstraţi acest manual de utilizare în apropierea aparatului. În cazul în care aparatul va fi vândut unei terţe persoane, vă rugăm să îi înmânaţi şi manualul de utilizare. Astfel, noul utilizator al aparatului va putea cunoaşte modul de funcţionare a aparatului şi utilizarea acestuia în condiţii de siguranţă. Măsuri generale de siguranţă • Nu modificaţi şi nu încercaţi să modificaţi caracteristicile acestui aparat. Pericol de accidentare! • În timpul spălării la temperaturi înalte uşa maşinii de spălat se încălzeşte!Nu se recomandă atingerea acestora! • Trebuie să verificaţi dacă animalele domestice nu au intrat în cuva maşinii de spălat. Pentru prevenirea acestui lucru trebuie să verificaţi conţinutul cuvei înainte de utilizare. • Înainte de spălarea rufelor, verificaţi ca acestea să nu conţină monede, ace de siguranţă, broşe, şuruburi etc. În cazul în care astfel de obiecte râmân în rufe, există pericolul ca acestea să provoace pagube importante. • Utilizaţi cantitatea balsamului precum şi a detergenţilor indicată. Respectaţi indicaţiile producătorului privind cantitatea.

• Articolele mici cum ar fi şosetele, cordoanele etc. trebuie puse într-un sac de pânză sau într-o faţă de pernă deoarece pot ieşi din cuva maşinii de spălat. • Nu introduceţi în maşina de spălat articole de îmbrăcăminte cu întărituri metalice, deşirate sau netivite. • După utilizarea maşinii de spălat, scoateţi ştecherul cablului de alimentare din priză şi închideţi robinetul de alimentare cu apă. • Sub nici o formă nu încercaţi să reparaţi

singuri aparatul. Repararea de către persoane incompetente pot provoca accidente sau funcţionarea defectă a aparatului. Trebuie să contactaţi service-ul local. Este indicat să cereţi piesele de schimb originare.

• Instalaţia • Aparatul este greu. Trebuie să

aveţi grijă la mutarea acesteia. • După dezambalare asiguraţi-vă că

maşina de spălat nu este deteriorată. Dacă aveţi un dubiu, nu folosiţi maşina de spălat, contactaţi distribuitorul.

• Înainte de utilizare scoateţi tot ambalajul şi şuruburile de protecţie pentru transport. În caz contrar există pericolul deteriorării maşinii de spălat şi îmbrăcăminţii. Vezi capitolul corespunzător cu instrucţiile utilizatorului.

• După instalarea aparatului verificaţi ca acesta să nu fie aşezat pe cablul de alimentare sau pe futunul de alimentare sau furtunul de evacuare sau daca placa nu a apăsat cablul de alimentare.

• În cazul în care maşina de spălat este aşezată o suprafaţă mochetată, verificaţi ca mocheta să nu blocheze fantele de ventilaţie.

82 electrolux Măsuri de siguranţă

Măsuri de siguranţă

Page 4: Manual Electrolux EWF 12470w

• După instalare trebuie să vă asuiguraţi dacă cablurile de conectare sunt etanşe.

În cazul în care aparatul a fost instalat în locul expus la temperaturi joase, citiţi capitolul ”Măsuri de siguranţă împotriva îngheţului” • Toate lucrările hidraulice necesare

pentru instalarea aparatului trebuie să fie executate de către un instalator calificat sau o persoană competentă.

• Toate lucrările electrice necesare pentru instalarea aparatului trebuie să fie executate de către un electrician calificat sau o persoană competentă.

Utilizarea

• Acest aparat este destinat pentru uz

casnic. Nu utilizaţi acest aparat în alte scopuri decât cele pentru care a fost realizat.

• Spălaţi la maşina de spălat numai articole ce pot fi spălate în maşina de spălat automată. Verificaţi simbolurile de pe etichetele articolelor de îmbrăcăminte.

• Nu supraîncărcaţi maşina de spălat. Vezi capitolul corespunzător în instrucţia utilizatorului.

• Înainte de spălare trebuie să goliţi toate buzunarele şi să încheiaţi nasturii şi fermoarele. Nu introduceţi în maşina de spălat articole de îmbrăcăminte deşirate sau rupte.

• Articolele de îmbrăcăminte cu pete de vopsea, tuş, rugină şi iarbă, trebuie prespălate înainte de a fii introduse în maşina de spălat.Nu introduceţi în maşina de spălat sutienele cu cleme.

• Nu introduceţi în maşina de spălat articolele de îmbrăcăminte îmbibate cu benzină. În cazul folosirii lichidelor volatile pentru curăţare ele trebuie să fie eliminate de pe articolele de îmbrăcăminte înainte de a fi introduse în maşina de spălat.

• Nu trageţi de cablu pentru a scoate ştecherul din priză. Pentru a scoate din

priză trebuie să apucaţi de ştecher. • Nu se utilizează maşina de spălat în

cazul în care cablul de alimentare, mecanismul de comandă, suprafaţa sau suportul sunt deteriorate în aşa fel încât interiorul maşinii de spălat este vizibil.

Protecţie pentru copii • Nu permiteţi să utilizeze maşina copii

sau persoanele bolnave fără supraveghere.

• Nu permiteţi copiilor să se joace cu maşina de spălat.

• Elementele de ambalaj (ex. folia, materialele) constitue pericol pentru copii – pericol de sufocare! Nu lăsaţi acestea la îndemâna copiilor.

• Detergentul trebuie păstrat în locuri inaccesibile pentru copii.

• Trebuie să verificaţi dacă animalele domestice nu au intrat în cuva maşinii de spălat. Pentru prevenirea acestui lucru maşina de spălat a fost dotată cu un mecanism special. Pentru al pune în funcţiune trebuie să rotiţi butonul (fără apăsare) care se află în interiorul capacului, în direcţia acelor de ceasornic pănă ce fanta se va afla într-o poziţie orizontală. Pentru aceasta se poate folosi şi o monedă.

Pentru a deconecta mecanismul şi a restabili posibilitatea închiderii capacului trebuie rotit butonul în direcţia opusă acelor de ceasornic pănă ce fanta se va afla într-o poziţie verticală.

Măsuri de siguranţă electrolux 83

Page 5: Manual Electrolux EWF 12470w

84 electrolux Prezentarea aparatului Prezentarea aparatului Noul dumneavoastră aparat îndeplineşte toate cerinţele moderne legate de o spălare efectivă şi de asemenea asigură un consum redus de apă, energie şi detergent.

Sistemul clapetei ECO asigură utilizarea totală a detergentului precum şi reducrea considerabilă a apei şi energiei. Compartimentul dozatorului pentru detergent

Panou de control

Mâner pentru deschiderea capacului

Uşa compartimentului pentru filtru

Picioare reglabile

Compartimentul dozatorului pentru detergent

Prespălare

Prespălare

Balsam de rufe

Pentru acest aparat au fost anexate fişele cu programe în diferite limbi. Una dintre ele se află în fată compartimentului dozatorului pentru detergent iar celelalte sunt anexate în setul instrucţiei utilizatorului. Fişa de pe compartimentul dozatorului poate fi schimbată fără probleme: trebuie să scoateţi fişa prin mişcarea spre dreapta şi să introduceţi fişa cu versiune de limbă aleasă.

Page 6: Manual Electrolux EWF 12470w

1 Selector programe

2 Temperatura

3 Viteză de centrifugare

4 Călcare uşoară

5 Clătire suplimentară

6 „Start întârziat”

7 Indicatorul luminos

8 Start/Pauza

9 "Timer"

Panoul de control

Panoul de control electrolux 85

Page 7: Manual Electrolux EWF 12470w

86 electrolux Mod de utilizare

Mod de utilizare

Prima utilizare • Verificaţi ca toate conexiunile la

circuitul electric şi la reţeaua de alimentare cu apă să fie corecte.

• Scoateţi şi bucăţile de polistiren şi alte materiale din cuvă.

• Turnaţi 2 litri de apă în compartimentul de spălare principal în compartimentul dozatorului pentru detergent cu scopul activării clapetei ECO. După aceea selectarea programului „ Bumbac”cu temperatura de 95°C fără a introduce articolele de îmbrăcăminte. Aceasta permite curăţarea de praf sau murdărie provenite din procesul de producţie. Măsuraţi jumătate din dozator de detergent şi introduceţi în compartimentul dozatorului de detergent şi porniţi spălarea.

Utilizare zilnică Introducerea rufelor în cuvă Deschideţi cu atenţie capacul maşinii apucănd de măner. Trebuie să introduceţi rufele separat în cuvă, în acelaşi timp având grijă să nu fie prea presate. Închideţi cuva.

Dozarea detergentului şi balsamului

Scoateţi la maximum sertarul dozatorului de detergent. Măsuraţi cantitatea dorită şi introduceţi în compartimentul principal de spalare în cazul în care aţi selectat opţiunea de "prespălare", introduceţi detergentul în compartimentul marcat.

Se poate introduce şi balsamul de rufe în compartimentul marcat cu simbolul (să nu depăşiţi semnul MAX din compartiment). Închideţi delicat sertarul.

Page 8: Manual Electrolux EWF 12470w

Alegerea programului dorit

Rotiţi selectorul de programe la programul dorit. Indicatorul luminos al tastei Start/Pauză clipeşte, vor fi afişate informaţii despre durata programului ales. Selectorul de alegere se compune după cum urmează: • Bumbac • Sintetice • Programe speciale: Delicate

Lână , Spălare manuală , Lenjerie intimă , Mătase , Jeans , Înmuiere , Clătire , Evacuare , Centrifugare Centrifugare delicată

Butonul de selectare a programelor se poate roti în direcţia acelor de ceasornic precum şi în direcţia opusă. Setaţi la O, pentru anularea programului/pauza a aparatului. Pentru a deconecta maşina de spălat după terminarea programului rotiţi butonul de selectare a programelor în poziţia "O". Atenţie! Dacă rotiţi selectorul de programe la un alt program în timp ce un program este deja în derulare, tasta Start/Pauza clipeşte de 3 ori şi pe afişaj apare scrisul Err, pentru a semnaliza alegerea nepotrivită. Maşina de spălat nu va lua în considerare noul program selectat.

Mod de utilizare electrolux 87

Tastele opţiunilor de programe În funcţie de programul selectat se poate seta în acelaşi timp mai multe funcţii. Funcţiile trebuie selectate după setarea programului de spălare şi înainte de apăsarea tastei "START/PAUZA". După apăsarea acelor taste se aprind indicatoarele luminoase corespunzătoare acestora. După a doua apăsare indicatoarele se sting.

Selectarea temperaturii

Fiecare apăsare a acestei taste determină ca temperatura de spălare pentru fiecare ciclu de spălare să crească sau să scadă la valoarea stabilită automat de maşina de spălat. Temperaturile maxime sunt: 95°C pentru bumbac, 60°C pentru colorate, bumbac şi sintetice, 40°C pentru ţesături delicate, lână şi spălare manuală, 30°C pentru mătase, corespunde pentru spălare cu apă rece.

Alegerea vitezei de centrifugare, ciclului de noapte sau ciclului oprire fără evacuare

Page 9: Manual Electrolux EWF 12470w

88 electrolux Mod de utilizare

Dacă viteza de centrifugare trebuie să fie alta decăt cea stabilită pe aparat trebuie să apăsaţi tasta Centrifugare pentru a selecta altă opţiune. Se aprinde indicatorul corespunzător. Viteza maximă:

EWF10470W; • pentru ţesături din bumbac: 1000 rot./min; • pentru ţesături sintetice, din lână şi spălare

manuală: 900 rot./min; • pentru ţesături delicate: 700 rot./min.

EWF12470W; • pentru ţesături din bumbac: 1200 rot./min; • pentru ţesături sintetice, din lână şi spălare

manuală: 900 rot./min; • pentru ţesături delicate: 700 rot./min.

EWF14470W; • pentru ţesături din bumbac: 1400 rot./min; • pentru ţesături sintetice, din lână şi spălare

manuală: 900 rot./min; • pentru ţesături delicate: 700 rot./min. Spălare nocturnă după selectarea acestei opţiuni maşina de spălat nu va evacua apa de la ultima clătire şi astfel nu se vor şifona rufele. Spălarea fără centrifugare este foarte silenţioasă şi poate fi efectuată în timpul nopţii sau pe perioada tarifului redus la energie. Pentru programele de spălare Bumbac şi ţesături sintetice, clătirea se va efectua cu mai multă apă. După terminarea programului va clipi zero (0.00), indicatorul (Capacul) este conectat, indicatorul Start/Pauza va fi stins, iar capacul este blocat, ceea ce semnifică, că trebuie evacuată apa. Pentru evacuarea apei:

• setaţi selectorul de programe la "O" • selectaţi programul (Evacuare), (Centrifugare) sau (Centrifugare

delicată) • dacă este necesar reduceţi viteza de

centrifugare cu ajutorul tastei corespunzătoare.

• Apăsaţi tasta Start/Pauza • După terminarea programului pe

afişaj clipeşte zero (0.00).

Oprire fără evacuare : după selectarea acestei opţiuni maşina de spălat nu va evacua apa de la ultima clătire şi astfel rufele nu se vor şifona. După terminarea programului pe afişaj clipeşte zero (0.00) indicatorul (Capacul) este conectat, indicatorul Start/Pauza va fi stins, iar capacul este blocat, ceea ce semnifică, că trebuie evacuată apa. Apa se va evacua după descrierea opţiunii precedente.

Selectarea opţiunii Călcare uşoară

După selectarea acestei funcţii lenjeria intimă se va clăti şi centrifuga delicat în aşa fel încât rufele nu se vor şifona. În acest mod călcarea va fii mai uşoară. În afară de acest lucru maşina de spălat va efectua 6 clătiri pentru Bumbac în loc de 3 şi 4 pentru sintetice. Această funcţie poate fi selectată şi pentru bumbac şi sintetice. Pentru spălare de bumbac viteza maximă se reduce automat pănă la 900 rotaţii/minut.

Page 10: Manual Electrolux EWF 12470w

Această tastă poate fi folosită pentru toate programele cu excepţia programelor pentru ţesături de lână şi spălare manuală. Maşina de spălat va efectua clătire suplimentară. Această opţiune este special recomandată pentru persoanele cu piele sensibilă sau pentru spălarea rufelor în regiunile cu apă foarte dulce.

Opţiunea start întârziat

Dacă spălarea trebuie să înceapă cu întârziere înainte de începerea programului trebuie să apăsaţi tasta Start întârziat setând întârzierea corespunzătoare. Se aprinde indicatorul corespunzător. Informaţia despre setarea Start întârziere ( până la 20 ore) apare pe afişaj în aprox. 3 secunde, ulterior apare comunicarea despre perioada timpului de spălare. Această opţiune nu trebuie aleasă după setarea programului ci înainte de apăsarea tastei Start/Pauza. Puteţi să anulaţi întârzierea în orice moment apăsând tasta Start/Pauza.

Mod de utilizare electrolux 89

Această opţiune permite întârzierea începerii programului cu: 30 min - 60 min - 90 min, 2 ore, după aceea în fiecare oră până la max. 20 de ore – apăsând această tastă. Alegerea întârzierii timpului de începere a programului. • Alegeţi programul respectiv şi

opţiunile cerute. • Alegeţi Start întârziat • Apăsaţi tasta "Start/Pauza":

aparatul începe scăderea timpului (în ciclul orelor).

Spălarea va începe după expirarea timpului Anularea funcţiei întârzierii punerii în funcţiune • Apăsaţi tasta "Start/Pauza" • Ţineţi apăsată tasta"Start/Pauza" până ce

pe afişaj nu apare simbolul 0’. • Din nou apăsaţi tasta

"Start/Pauza". Această funcţie nu poate fi setată la programul Evacuare .

Afişaj Afişajul indică următoarele informaţii: Durata timpului programului ales Durata timpului programului ales este afişat în ore şi minute ( de exemplu 2.05) Durata timpului este măsurată automat pe baza maximei greutăţi de spălare recomandată pentru fiecare tip de ţesătură.

După începerea programului timpul este actualizat în fiecare minut.

Opţiunea Clătire suplimentară

Page 11: Manual Electrolux EWF 12470w

90 electrolux Mod de utilizare

Iconiţele etapelor programului de spălare După setarea programului de spălare în partea joasă a indicatorului luminos apar iconiţe pentru fiecare etapă a programului de spălare.

Finalizarea programului După finalizarea programului zero, se stinge indicatorul "Capacul" şi se poate deschide capacul.

După conectarea aparatului se va aprinde numai iconiţa etapei care funcţionează. După terminarea programului pe afişaj clipeşte zero (0.00).

Timpul întârzierii de start Timpul de întârziere ( max. 20 ore) este setat cu ajutorul tastelor corespunzătoare apare pe afişaj pentru 3 secunde, în continuare din nou apare informaţia duratei timpului programului setat anterior. Timpul întârzierii va scădea cu câte o unitate la fiecare oră, în continuare ( când pentru începerea punerii în funcţiune rămâne doar o oră) la fiecare minut.

Setare necorespunzătoare a funcţiei În cazul în care setaţi o funcţie necorespunzătoare cu programul ales, timp de 2 secunde va fi afişată informaţia Err iar indicatorul integrat roşu Start/Pauza clipeşte.

Codurile de alarmă În cazul unor probleme în funcţionarea maşini de spălat apar codurile de alarmă, de ex. E20( vezi capitolul „ Cum procedăm cănd aparatul nu funcţionează”)

Etapa de încălzire În timpul ciclului de spălare pe afişaj apare iconiţa cu temperatură ceea ce înseamnă că aparatul a început etapa de încălzire a apei din tambur.

Pentru a pune în funcţiune programul ales trebuie apăsată tasta "Start/pauza"; Indicatoarele verzi corespunzătoare încetează clipirea. Se aprinde indicatorul "Capacul", ceea ce înseamnă că aparatul a început să funcţioneze iar capacul este blocat.

Selectarea tastei Start/Pauza

Page 12: Manual Electrolux EWF 12470w

Indictorul"Capacul" informează, că se poate deschide capacul: • Indicatorul aprins: capacul nu se poate

deschide. Aparatul funcţionează. • Indicatorul stins: capacul se poate

deschide. Programul de spalare s-a terminat.

Pentru a întrerupe programul în timpul funcţionării apăsaţi tasta "Start/Pauza": Indicatorul verde corespunzător începe să clipească. Pentru a activa programul din locul de unde a fost întrerupt trebuie să apăsaţi din nou tasta "Start/Pauza". Dacă s-a ales opţiunea Start întârziere începe numătoarea inversă a timpului pe afişaj. În cazul setării opţiunii necorespunzătoare indicatorul roşu integrat al tastei "Start/ Pauza" se aprinde de 3 ori. Timp de 2 secunde se afişează comunicatul Err.

Setarea opţiunii "Timer"

Această funcţie permite schimbarea timpului de spălare propus implicit de maşina de spălat. Apăsarea repetată a tastei “Timer" permite reducerea sau prelungirea duratei ciclului de spălare. Pe afişaj apare iconiţa indicând gradul de murdărie.

Mod de utilizare electrolux 91

Gradul de murdărie Icoana Tipul încărcării

Intensiv (Puternic)

Pentru rufele foarte murdare

Normal (Obişnuit)

Pentru rufele cu grad normal de

Zilnic Pentru rufe cu grad

obişnuit de murdărie

Uşor (uşor de spălat)

Pentru rufe uşor murdare

Delicat Pentru rufe foarte

uşor murdare

Foarte uşor (mici)

Pentru lucruri care au fost folosite sau purtate o perioada mai scurtă de timp.

(*) Max. încărcare a lucrurilor din bumbac: 3 kg.

Max. încărcare a lucrurilor sintetice şi delicate: 1 kg. Accesul icoanelor nivelului de murdărie se schimbă în funcţie de tipul ţesăturii. Vezi tabelul.

132979190_PL.qxd 21/07/2006 12:13 Pagina

Tipul încărcăturii Nivelul de murdărie

Bumbac

Sintetice

Delicate

Page 13: Manual Electrolux EWF 12470w

92 electrolux Mod de utilizare

Modificarea opţiunii sau a programului în derulare Există posibilitatea modificării opţiunii înainte ca aceasta să fie efectuată de program. Înainte de modificare trebuie setată pauza la maşina de spălat apăsând tasta "Start/Pauza". Modificarea programului în derulare poate fi realizată doar după anularea lui. Trebuie rotit butonul de selector programe în poziţia "O" , ulterior alegeţi o nouă setare. Apa rămâne în maşina de spălat. Puneţi în funcţiune noul program apăsând în acest scop tasta "start pauza" .

Întreruperea programului în derulare Pentru întreruperea programului în derulare apăsaţi tasta "Start/pauza" , indicatorul luminos corespunzător se aprinde. Pentru a relua programul trebuie să apăsaţi din nou tasta.

Anularea programului Pentru anularea programului în derulare trebuie setat selectorul de programe în poziţia "O". Acum se poate alege un program nou.

Deschiderea capacului după începerea programului Mai întâi trebuie setată pauza apăsând tasta "Start/Pauza". Dacă indicatorul luminos "Capacul” se stinge, capacul se poate deschide. Dacă indicatorul luminos "Capacul" nu se stinge înseamnă că aparatul deja încălzaşte apa, nivelul apei este deasupra marginii capacului sau tamburul se roteşte. În cazul acesta capacul nu trebuie deschis.

Dacă este necesară deschiderea capacului trebuie să deconectaţi maşina de spălat rotind selectorul de program în poziţia "O". După aprox. 3 minute se poate deschide capacul (atenţie la nivelul şi temperatura apei!).

După finalizarea programului Maşina de spălat se opreşte automat. Dacă s-a ales funcţia "Stop evacuare" sau "Spălare nocturnă" se aprinde indicatorul "Capacul" , pe afişaj clipeşte cifra zero (0.00), indicatorul "Start/Pauza" se stinge şi capacul rămâne închis pentru ai aminti utilizatorului de necesitatea evacuării apei înainte de a deschide capacul. După finalizarea programului pe afişaj clipeşte cifra zero (0.00). Evacuarea apei după descrierea opţiunii „ Spălare nocturnă”. Rotiţi selectorul de programe în poziţia "O" pentru a conecta maşina de spălat. Scoateţi rufele din cuvă şi verificaţi cu atenţie dacă tamburul este gol. Dacă nu intenţionaţi să mai spălaţi trebuie să închideţi robinetul de alimentare a apei. Lăsaţi capacul deschis pentru aerisire şi prevenire a mucegaiului şi mirosului neplăcut.

Page 14: Manual Electrolux EWF 12470w

Ghid pentru spălare Sortarea rufelor Trebuie să respectaţi indicaţiile producătorului de îmbrăcăminte referitoare la spălare situate pe etichete. Sortaţi rufele după cum urmează: albe, colorate, sintetice, delicate, lână.

Temperaturi

95°

Pentru bumbac alb şi in cu nivel mediu de murdărie (de ex. feţe de masă, şervete, lenjerie de pat, prosoape etc.)

50°-60°

Pentru rufe colorate intens cu nivel normal de murdărie (de ex. cămăşi, cămăşi de noapte, pijamale....) din in, bumbac sau fibre sintetice sau pentru ţesături albe din bumbac uşor murdare (de ex. lenjerie intimă).

30°-40°

Petru ţesături delicate (de ex. perdele), rufe amestecate conţinând ţesături sintetice şi lână cu eticheta "lână curată nouă, potrivită pentru spălarea în maşina de spălat automată , nu intră la apă”

Înainte de încărcare Ţesăturile albe şi colorate se spală separat. Ţesăturile albe îşi pierd intensitatea în timpul spălării. Rufele noi colorate se pot decolora în timpul primei spălări; de aceea trebuie spălate pentru prima oară separat. Goliţi buzunarele de toate lucrurile metalice ( agrafe, ace de siguranţă etc.). Înainte de încărcare trebuie să închideţi feţele de pernă, butoanele, fermoarele. Legaţi curelele lungi sau panglicile.

Toate petele îndepărtaţi înainte de spălare. Ţesăturile foarte murdare curăţaţi cu substanţe speciale de îndepărtare a petelor. Perdelele trebuie spălate cu mare atenţie. Îndepărtaţi clamele sau introduceţi într-un săculeţ.

Cantitatea maximă de spălare Cantităţile indicate pentru încărcare sunt date în tabela cu programe. Indicaţii generale: Bumbac, in: Încărcaţi cuva plină dar nu o supraîncărcaţi ; Ţesături sintetice: Până la jumătatea cuvei; Ţesături delicate şi lână: până la 1/3 din cuvă. Utilizarea maximă a volumului cuvei vă permite să economisiţi apa şi energia electrică. În cazul ţesăturilor foarte murdare trebuie să încărcaţi mai puţin din cantitate.

Greutatea de spălare

Vă prezentăm greutatea orientativă unor articole de îmbrăcăminte şi lenjerie: Halatul de baie 1200g Prosopul, scutece 100 g Feţe de plapumă 700 g Cearşaf 500 g Faţa de pernă 200 g Faţa de masă 250 g Prosop 200 g Şerveţel 100 g Cămaşa de noapte 200 g Chiloţi de damă 100 g Cămaşa bărb.de lucru 600 g Cămaşa bărbătească 200 g Pijama bărbătească 500 g Bluza 100 g Slipi bărbăteşti 100 g

Ghid pentru spălare electrolux 93

Page 15: Manual Electrolux EWF 12470w

94 electrolux Ghid pentru spălare

Scoaterea petelor Pentru scoaterea unor pete nu se foloseşte doar apă şi detergent. De aceea trebuie să scoateţi toate petele înainte de începerea spălării. Pete de sănge: Petele de sănge recente se spală cu apă rece. Petele mai vechi înmuiaţi în apă rece peste noapte ulterior curăţaţi cu o substanţă enzimatică de spălare sau cu ap săpun. Petele de ulei: Umeziţi într-o substanţă de scoatere a petelor pe bază de benzină, aşezaţi ţesura pe o cărpă uscată şi îndepărtaţi pata de pe ţesătură; repetaţi de căteva ori. Pete de unsoare uscată: Îmbibaţi cu terebentină, aşezaţi ţesătura pe o suprafaţă uscată şi îndepărtaţi pata ştergând cu vârful degetelor prin folosirea cărpei de bumbac. Pete de rugină: Aplicaţi acid oxalic dizolvat în apă fierbinte sau substanţe de scoatere a petelor de rugină. Atenţie la petele mai vechi de rugină deoarece pot deteriora structura celulozei şi au tendinţa de a găuri ţesăturile. Pete de umezeală şi mucegai: Curăţaţi cu ajutorul înălbitorului ( numai ţesăturile albe şi colorate de culori intensive). Pete de iarbă: Săpunaţi uşor şi ulterior folosiţi înălbitorul (numai ţesăturile albe şi colorate de culori intensive). Pete de cerneală şi lipici: Îmbibaţi cu acetonă (*), aşezaţi ţesătura pe o cărpă uscată şi îndepărtaţi pata. Pete de ruj: Ştergeţi cu acetonă şi apoi folosiţi spirtul denaturat. Restul de pete de pe ţesăturile albe scoateţi cu ajutorul înălbitorului. Pete de vin roşu: Înmuiaţi în apă cu săpun, clătiţi sau ştergeţi cu acid acetic sau cu lămâie şi clătiţi. Restul de pete scoateţi cu ajutorul înălbitorului.

Pete de tuş: În funcţie de tipul tuşului îmbibaţi ţesătura cu acetonă (*), iar apoi în aced acetic; Restul de pete de pe ţesăturile albe scoateţi cu ajutorul înălbitorului, iar apoi clătiţi foarte bine. Pete de smoală: Curăţaţi mai întâi cu o substanţă de scoatere a petelor, acid oxalic sau benzină, iar apoi cu detergent. (*) nu folosiţi acetonă pentru ţesăturile care conţin mătase artificială.

Detergenţi şi aditivi Rezultatele bune la spălare depind şi de detergenţii aleşi precum şi canitatea lor(astfel ca să evitaţi pierderea lui şi să protejaţi mediul natural). Mai ales că substanţele supuse biodegradaţiei conţin în componenţa lor substanţe care în cantităţi mari sunt dăunătoare pentru mediul înconjurător. Detergentul corespunzător se alege în funcţie de tipul ţesăturii( delicată, lână, etc.), culoarea, temperatura de spălare şi gradul de murdărie a rufelor. Pentru spălare la maşina de spălare descrisă se poate folosi orice tip de detergent: • detergenţi pentru toate tipurile de ţesături,

• detergenţi pentru ţesături delicate (60°C max) şi lână,

• detergenţi lichizi preferabile pentru programele de spălare la o temperatură mai joasă (60°C maks.) pentru toate tipurile de ţesături sau detergenţi speciali numai pentru lână.

Detergenţii şi aditivii trebuie să le introduceţi încompartimentele adecvate înainte de începerea spălării. Folosindu-va de concentraţi şi detergenţi lichizi trebuie să alegeţi programul fără prespălare.

Page 16: Manual Electrolux EWF 12470w

Ghid pentru spălare electrolux 95

Maşina de spălat este dotată cu un sistem de recirculare care permite utilizarea optimă a concentratului substanţei de spălare. Detergentul lichid trebuie introdus în compartimentul dozatorului marcat inainte de începerea spălării. Balsamul sau amidonul trebuie să-l introduceţi în compartimentul marcat înainte de punerea în funcţiune a programului de spălare. Respectaţi indicaţiile producătorului substanţei referitoare la dozarea detergentului şi nu depăşiţi nivelul "MAX" marcat în compartimentul dozatorului de detergent.

Dozarea detergenţilor Tipul şi cantitatea detergentului depinde de tipul , cantitatea şi nivelul de murdărie a rufelor precuma şi de duritatea apei. Nivelul de duritate a apei se măsoară în „grade” de duritate. Informaţii despre gradulde duritate a apei se pot obţine în unităţile locale wodociągowych sau de la organele locale competente. Dozarea detergenţilor trebuie să se facă conform instrucţiunilor prezentate pe copertă. Folosiţi cantităţi mai mici de detergent dacă: • se spală o cantitate mai mică de încărcătură • rufele sunt uşor murdare, • în timpul spălării se formează multă spumă.

Duritatea apei

Caracteristici Scara Duritatea

apei

germană °dH

franceză °T.H.

1 dulce 0-7 0-15 2 medie 8-14 16-25 3 dură 15-21 26-37 4 Foarte dură >21 >37

Page 17: Manual Electrolux EWF 12470w

96 electrolux Simboluri internaţionale UJ Simboluri internaţionale Simbolurile internaţionale de mai jos apar pe etichetele articolelor de îmbrăcăminte şi vă permit să alegeţi programele adecvate pentru spălare a lenjerie

Spălare principală

Spălare delicată

Temperatura max de

spălare 95°C

Nu spălaţi Spălare manuală

Înălbire Înălbire în apă rece Nu înălbiţi

Temperatura max de

spălare 60°C

Temperatura max de

spălare 40°C

Temperatura max de

spălare 30°C

Călcare Călcare la temp. Max. de 200°C

Nu călcaţi

Curătare chimică

Curăţare normalăCurăţare cu

perclorat, petrol, alcool pur, R 111 şi

R113

Curăţare cu petrol, alcool pur şi R113 Nu curaţaţi chimic

Uscare Uscare întinsă Uscare pe sârmă

Uscare pe umeraş

La temperatură ridicată La temperatură scazută

Nu uscaţi în uscătorul cuvei

Călcare la temp. Max. de 150°C

Călcare la temp. Max. de 110°C

Uscare în uscătorul cuvei

Page 18: Manual Electrolux EWF 12470w

Programele de spălare electrolux 97

Programele de spălare Programul/

Temperatura Tipul încărcăturii Taste Descrierea

programului

Bumbac 95°-

Albe din bumbac: de ex.: lenjerie, feţe de masă, etc.

Spălare de bază la temp. 95°C- 3 clătiri viteză mare de centrifugare

Bumbac 95°-40°

Program de economisire

Ţesături de bumbac albe şi de culori intensive: uniformă de lucru, cearşaf, lenjerie de pat, lenjerie intimă, feţe de masă.

Spălare de bază la temp. 95°-40°C 3 clătiri viteză mare de centrifugare mp. 95°-40°C 3

Bumbac

Prespălare 95°-

Albe de bumbac (foarte murdare): ex. lenjerie de pat, feţe de masă, etc.

Prespălare la temp. 30°C Spălare de bază la temp. 95°C- 3 clătiri viteză mare de centrifugare

Bumbac Prespălare

95°-40° program de economisire

Ţesături de bumbac albe şi de culori intensive: (foarte murdare): uniformă de lucru, cearşaf, lenjerie de pat, lenjerie intimă, feţe de masă

Prespălare la temp. 30°C Spălare de bază la temp. 95°-40°C 3 clătiri viteză mare de centrifugare

Sintetice 60°-

Ţesături sintetice sau amestecate: lenjerie, articole colorate, cămăşi,bluze.

Spălare de bază la temp 60°- 3 clătiri viteză mică de centrifugare

Sintetice + Prespălare 60° -

Ţesături sintetice sau amestecate: (foarte murdare), lenjerie, articole colorate, cămăşi,bluze.

Spălare de bază la temp. 30°C Prespălare la temp 60°- 3 clătiri viteză mică de centrifugare

Sintetice 40° program de economisire

Ţesături sintetice sau amestecate: lenjerie, articole colorate, cămăşi, bluze.

Spălare de bază la temp 40° 3 clătiri viteză mică de centrifugare

Page 19: Manual Electrolux EWF 12470w

98 electrolux Programele de spălare

Programele de spălare

Programul/ Temperatura Tipul încărcăturii Taste Descrierea

programului Sintetice + Prespălare

40° program de economisire

Ţesături sintetice sau amestecate: (foarte murdare), lenjerie, articole colorate, cămăşi,bluze

Spălare de bază la temp. 30°C Spălare de bază la temp 40° 3 clătiri viteză mică de centrifugare

Delicate+ Prespălare 40°-

Ţesături delicate (foarte murdare), ex. perdele.

Prespălare la temp. 30°C Spălare de bază la temp. 40°C- 3 clătiri viteză mică de centrifugare

Delicate 40°-

Ţesături delicate Ex. perdele.

Spălare de bază la temp. 40°C- 3 clătiri viteză mică de centrifugare

Lână 40°-

Program testat special pentru articole cu etichete"lână curată nouă, potrivită pentru spălarea în maşina de spălat automată , nu intră la apă”

Spălare de bază la temp. 40°C- 3 clătiri viteză mică de centrifugare

Spălare manuală

40°-

Program special pentru ţesături-spălare manuală

Spălare de bază la temp. 40°C- 3 clătiri viteză mică de centrifugare

Lenjerie 40° Încărcătura max. 1 kg

Lenjerie Spălare de bază la temp. 40°C- 3 clătiri viteză mică de centrifugare

Mătase 30° Încărcătura max. 1 kg

Mătase Spălare de bază la temp. 30°C- 3 clătiri viteză mică de centrifugare

Jeans40° Încărcătura max. 3 kg

Jeans Spălare de bază la temp. 40°C 5 clătiri viteză mare de centrifugare

Page 20: Manual Electrolux EWF 12470w

Programele de spălare electrolux 99

Programele de spălare

Programul/ Temperatura Tipul încărcăturii Taste Descrierea

programului Înmuiere Program special pentru rufe

foarte murdare. Aparatul efectuează acest program de înmuiere în aprox. 20 de minute la temperatura de 30°C. După finalizarea programului aparatul se opreşte automat iar apa rămâne în tambur. Adăugaţi detergent pentru programul de înmuiere în compartimentul dozatorului marcat. Programul nu se utilizează pentru înmuierea ţesăturilor foarte delicate , ex. mătase sau lână.

Înmuiere la temp. 30°C

Clătire Ciclu de spălare separat pentru toate ţesăturile de spălare manuală.

3 clătiri viteză mare de centrifugare

Evacuare Această funcţie permite evacuarea apei din cuvădupă ultima clătire, dacă s-a ales funcţia "Stop evacuare" sau “Spălare nocturnă".

Evacuarea apei

Centrifugare Centrifugare separată pentru articole din bumbac.

Evacuare şi viteză mare de centrifugare

Delicate Centrifugare „

Centrifugare scurtă pentru ţesături sintetice, delicate, lână şi spălare manuală.

Evacuare şi viteză mică de centrifugare

Încărcătura max. de articole din bumbac ............................... 6 kg. Încărcătura max. de articole sintetice/delicate........................ 2,5 kg. Încărcătura max. de articole din lână şi spălare manual ........ 2 kg.

Page 21: Manual Electrolux EWF 12470w

100 electrolux Informaţii despre programe

Informaţii despre programe

Lână şi Spălare manuală

Programul de spălare pentru articole din lână care pot fi spălate la maşina de spălat precum şi lână şi delicate cu simbolul „ spălare mnuală” . Ciclul de spălare pentru lână la această maşină de spălat a fost aprobat de Woolmark pentru spălare la maşini de spălat cu condiţia că spălarea se efectuează conform instrucţiunilor pe etichetă precum şi instrucţiunilor producătorului maşinii de spălat.

Înmuiere Program special pentru articole foarte murdare. Aparatul efectuează programul de înmuiere în aprox. 20 de minute la temperatura de 30°C. După finalizarea înmuierii aparatul se opreşte automat iar apa rămăne în tambur . La programul de înmuiere adăugaţi detergent în compartimentul marcat. Nu folosiţi acest program pentru înmuierea ţesăturilor foarte delicate, de ex. mătase sau lână. Înainte de începerea noului program de spălare goliţi cuva de apă: • Numai evacuare: rotiţi selectorul de programe şi setaţi la programul „Evacuare”. (Apăsaţi tasta Start/Pauza). • Evacuare şi cenrifugare: rotiţi selectorul de programe şi setaţi la programul Centrifugare sau Centrifugare delicată, reduceţi viteza de centrifugare cu ajutorul butonului selector de viteze de centrifugare, ulterior apăsaţi tasta Start/Pauza. Atenţie! După finalizarea înmuierii ( şi evacuarea apei) puteţi alege programul de spălare. În primul rând setaţi selectorul de programe la "O", ulterior alegeţi programul şi apăsaţi tasta Start/Pauza.

Clătire Acest program se utilizează pentru clătirea şi centrifugarea rufelor spălate anterior manual. Maşina realizează 3 clătiri cu centrifugare finală la viteza maximă. Viteza de centrifugare puteţi reduce apăsând tasta .

Page 22: Manual Electrolux EWF 12470w

Informaţii despre programe electrolux 101

Evacuare

Această funcţie se utilizează pentru evacuaarea apei din cuvă după ultima clătire, cănd aţi ales funcţia "Stop evacure” şi “Spălare nocturnă" . Setaţi mai întâi selectorul de programe la cifra O, ulterior alegeţi programul Evacuare şi apăsaţi tasta Start/Pauza.

Centrifugare (S>

Centrifugare separată pentru ţesături spălate manual şi după programele cu opţiunea "Stop evacuare" precum şi Spălare nocturnă . Înainte de alegerea acestui program setaţi selectorul de programe în poziţia . Viteza puteţi seta cu ajutorul tastei corespunzătoare şi adaptând-o la ţesături care urmează a fi centrifugate.

Centrifugare delicată

Centrifugare separată pentru ţesături spălate manual la 700 rot./min. Utilizaţi pentru articole sintetice, delicate, lână/spălare manuală, mătase.

= Anulare/ Deconectare

Pentru a anula programul şi a deconecta maşina de spălat setaţi selectorul de programe la cifra . Ulterior puteţi alege un program nou.

Informaţii despre programe

Page 23: Manual Electrolux EWF 12470w

102 electrolux Întreţinere şi curăţare

Înainte de curăţarea şi întreţinerea aparatului, scoateţi ştecherul cablului de alimentare din priză.

Detartrarea aparatului Apa de obicei conţine calcar. Pentru rezolvarea problemei utilizaţi pentru o perioadă substanţe de dedurizare a apei Detartrarea nu se realizează în timpul spălării. Respectaţi instrucţiunile specificate de producător pe ambalajul produsului. Permite protejarea împotriva calcarului.

După fiecare spălare Lăsaţi pentru un moment capacul deschis. Ajută la prevenirea apariţiei mucegaiului şi mirosului neplăcut din interiorul aparatului. Capacul lăsat deschis după spălare ajută la păstrarea garniturii de etanşare la capac.

Spălare de întreţinere Spălarea la temperaturi mici poate provoca acumularea depunerii în interiorul cuvei. Se recomandă spălarea de întreţinere regulată. Pentru a efectua spălarea de întreţinere: • Cuva trebuie să fie goală. • Alegeţi programul de spălare a ţesăturilor

din bumbac la temperatura cea mai ridicată.

• Utilizaţi cantitatea de detergent obişnuită cu caracteristici biologice.

Curăţarea exteriorului Carcasa maşinii de spălat curăţaţi numai cu apă şi săpun apoi ştergeţi foarte bine.

Curăţarea compartimentului dozatorului pentru detergent. Dozatorul pentru detergent şi adezivi trebuie curăţat în mod regulat. Scoateţi compartimentul apăsând blocajul în jos şi trageţi în afară. Clătiţi sub jetul de apă pentru a îndepărta toate depunerile de detergent.

Pentru a uşura curăţarea scoateţi partea de sus a panoului pentru suplimente.

Curăţarea interiorului dozatorului După scoaterea dozatorului curăţaţi interiorul cu ajutorul pensulei, asiguraţi-vă că toate depunerile de detergent din partea interioară de jos şi de sus s-au îndepărtat. Introduceţi dozatorul la loc şi puneţi în funcţiune programul de clătire fără a introduce rufele în cuvă.

Întreţinere şi curăţare

Page 24: Manual Electrolux EWF 12470w

Curăţirea filtrului de evacuare Filtrul de evacuare tebuie verificat dacă: • Maşina de spălat nu evacuează apa şi/

sau nu centrifughează • în timpul evacuării apei maşina de spălat

scoate un sunet nenatural produs din existenţa corpurilor străine, cum ar fi nasturii, cataramele, care provoacă blocarea filtrului de evacuare.

Trebuie să procedaţi conform indicaţiilor de mai jos: • Scoateţi ştecherul din priză. • Aşteptaţi pănă ce apa se răceşte (dacă

este necesar) • Deschideţi clapa filtrului de evacuare.

Aşezaţi sub filtru un lighian în care să se scurgă apa. Îndepărtaţi furtunul de evacuare aşezaţi-l în lighian şi îndepărtaţi dopul. După scurgerea apei rotiţi capacul şi scoateţi filtrul. Este bine să aveţi la îndemână o cărpă de şters apa care s-a scurs întimpul scoaterii capacului.

Rotind filtrul îndepărtaţi eventualele corpuri străine.

Fixaţi capacul pe furtunul care ulterior îl aşezaţi din nou la locul lui.

Fixaţi puternic capacul filtrului. Închideţi clapa filtrului.

Atenţie! În timpul funcţionării aparatului şi în funcţie de programul ales în filtru se poate afla apa fierbinte.

Întreţinere şi curăţare electrolux 103

Page 25: Manual Electrolux EWF 12470w

104 electrolux întreţinere şi curăţare

Nu deschideţi capacul filtrului în timpul ciclului de spălare. Aşteptaţi până ce se finalizează ciclul aparatului şi va rămâne gol. În timpul fixării capacului trebuie să vă asiguraţi că este bine fixat, pentru a prevenii scurgerea şi îndepărtarea acestuia de către copii.

Curăţarea filtrului de admisie a apei În cazul în care apa folosită este foarte dură sau conţine calcar filtrul de admisie se poate bloca. În această situaţie curăţaţi-l periodic. Închideţi robinetul de alimentare a apei. Separaţi furtunul de alimentare. Curăţaţi filtrul cu o perie aspră. Fixaţi foarte bine furtunul de alimentare.

Pericol de îngheţare a apei Dacă maşina de spălat este supusă la temperaturi sub 0°C, trebuie să luaţi măsuri de precauţie. Închideţi robinetul de alimentare cu apă. • Scoateţi furtunul de alimentare. • Aşezaţi capătul furtunului de evacuare a

filtrului precum şi capătul furtunului de alimentare a apei într-un lighian pregătit special, pentru scurgerea apei din maşina de spălat.

• Fixaţi furtunul de alimentare cu apă şi introduceţi în interiorul filtrului furtunul de evacuare, ţinând cont de asigurarea capătului prin închiderea capacului.

• Dacă maşina de spălat trebuie repusă în funcţiune verificaţi dacă temperatura în încăpere prezintă peste 0°C.

Atenţie! De fiecare dată cănd apa este evacuată prin utilizarea furtunului de evacuare de avarie adăugaţi 2 litri de apă în compartimentul de spălare principală şi puneţi în funcţiune programul de evacuare a apei. Va provoca punerea în funcţiune a clapetei ECO, care va asigura utilizarea totală a detergentului. Evacuare de avarie În cazul în care apa din timpul spălării nu s-a evacuat automat trebuie să procedaţi în felul următor: • scoateţi ştecherul cablului de alimentare

din priză; • Închideţi robinetul de alimentare cu apă; • Dacă este necesar aşteptăţi pănă

ce apa se va răci; • Scoateţi clapa filtrului; • Aşezaţi lighianul pentru apă pe podea,

întroduceţi în el capătul furtunului de evacuare. Scoateţi capacul furtunului. Apa trebuie să se scurgă în lighian. După umplerea lighianului puneţi capacul la loc. Aruncaţi apa din lighian. Repetaţi acţiunea până la golirea totală;

• Dacă este necesar curăţaţi filtrul conform cu instrucţiunile precedente;

• Puneţi capacul la furtun, aşezaţi-l în interior înşurubaţi filtrul şi închideţi clapa;

• Înşurubaţi capacul filtrului şi închideţi clapa.

Page 26: Manual Electrolux EWF 12470w

Cum procedăm dacă aparatul nu funcţionează electrolux 105

Cum procedăm dacă aparatul nu funcţionează

Unele defecţiuni sunt rezultatul neîndeplinirii acţiunilor obişnuite de întreţinere sau omisiunilor şi se pot remedia şi fără anunţarea service-ului. Înainte de a anunţa punctul local al service-ului trebuie să verificaţi următoarele: În timpul funcţiunii maşinii de spălat se poate întâmpla ca, indicatorul roşu Start/Pauza să se aprindă iar pe afişaj să apară unul din codurile de alarmă, ceea ce înseamnă că maşina de spălat nu funcţionează: • E10: defecţiune la alimentarea apei • E20: defecţiune la evacuarea apei • E40: capacul deschis. După înlăturarea defecţiunii trebuie să repuneţi programul în funcţiune apăsând tasta "Start/Pauza". În cazul în care aţi efectuat tot controlul şi defecţiunea nu s-a remediat trebuie să anunţaţi punctul local al service-ului.

Funcţionarea incorectă Cauza Înlăturarea defecţiunii

Maşina de spălat nu funcţionează:

• Capacul nu a fost închis. E40. • Ştecherul nu a fost conectat corect în priză . • În priză nu există energie electrică. • A ars siguranţa instalaţiei electrice principale • Selectorul de programe nu a fost setat în poziţia corespunzătoare şi nu a fost apăsată tasta Start/Pauza. • A fost setată opţiunea „ Spălare întârziată”.

• Închideţi capacul . • Conectaţi aparatul la priza de alimentare. • Verificaţi instalaţia electrică. • Schimbaţi siguranţa. • Rotiţi selectorul de programe şi apăsaţi din nou tasta Start/Pauza. • Dacă spălarea trebuie să înceapă imediat anulaţifuncţia „Start întârziat”.

Maşina de spălat nu se alimentează cu apă

• Robinetul de alimentare cu apă închis. E10 • Filtrul furtunului de alimentare este obstrucţionat sau îndoit. E10 • Filtrul furtunului de alimentare cu apă este blocat . E10 • Capacul nu este închis etanş. E40

• Deschideţi robinetul cu apă. • Verificaţi racordarea furtunului de alimentare. • Curăţaţi filtrul furtunului de alimentare. • Închideţi bine capacul.

Page 27: Manual Electrolux EWF 12470w

106 electrolux Cum procedăm dacă aparatul nu funcţionează

Funcţionarea incorectă Cauza Înlăturarea defecţiunii

Maşina de spălat se alimentează cu apă şi imediat o evacuează :

• Capătul furtunului de evacuare este aşezat prea jos .

• Vezi capitolul "Conectarea furtunului de evacuare a apei”.

Maşina de spălat nu evacuează

• Furtunul de evacuare este obstrucţionat sau îndoit. E20 • Filtrul furtunului de alimentare cu apă este blocat . E20 • A fost selectată opţiunea îşÂâ sau • Rufele nu sunt aşezate uniform în cuvă.

• Verificaţi racordarea furtunului de alimentare cu apă. • Curăţaţi filtrul de evacuare. • Deconectaţi opţiunea sau • Aşezaţi poziţia rufelor.

Scurgerea apei: • Cantitatea prea mare sau calitatea neadecvată a detergenţilor (produc o cantitate peste măsură de spumă). • Verificaţi dacă în jurul fixării furtunului de alimentare la robinet nu sunt scurgeri. Este uşor de verificat atingând furtunul în timpul evacuării apei; furtunul este umed. • Furtunul de evacuare este deteriorat. • Lipseşte capacul de evacuare de pe furtunul de evacuare după curăţarea filtrului.

• Reduceţi cantitatea detergentului sau folosiţi alt tip de detergent. • Verificaţi racordarea furtunului de alimentare cu apă. • Schimbaţi cu altul nou. • Puneţi capacul la furtun care ulterior şe aşează la locul de unde a fost scos.

Rezultate de spălare nesatisfăcătoare:

• S-a folosit o cantitate mai mică de detergent sau un detergent neadecvat. • Petele dificile nu au fost scoase. • Nu s-a ales temperatura adecvată. • Supraîncărcarea cuvei de rufe.

• Adăugaţi mai multă cantitate de detergent sau schimbaţi cu altul. • Pentru spălarea petelor dificile folosiţi produsele accesibile pe piaţă. • Verificaţi dacă s-a ales temperatura adecvată. • Reduceţi cantitatea din cuvă.

Page 28: Manual Electrolux EWF 12470w

Cum procedăm dacă aparatul nu funcţionează electrolux 107

Funcţionarea incorectă Cauza Înlăturarea defecţiunii

Nu se poate deschide capacul maşinii de spălat:

• Nu a fost finalizat programul. • Nu s-a deschis blocada capacului. •În cuvă a mai rămas apa.

• Aşteptaţi până ce ciclul de spălare se finalizează. • Capacul maşinii de spălat se poate deschide atunci când indicatorul luminos se stinge. • Selectaţi programul de evacuare sau de centrifugare pentru a evacua apa.

Vibrarea sau funcţionarea zgomotoasă a maşinii de spălat:

• Nu au fost îndepărtate blocajele de transport şi de ambalare. • Nu sunt reglate picioruşele • Rufele nu sunt aşezate uniform în cuvă. • Posibil ca în cuvă să fie o cantitate prea mică de rufe.

• Verificaţi instalaţia corectă a maşinii de spălat. • Verificaţi dacă aparatul este aşezat drept. • Schimbaţi poziţia rufelor în cuvă. • Introduceţi mai multă cantitate de rufe.

Centrifugare cu întârziere sau lipsă de centrifugare:

Controlul electronic de căntărire a întrerupt centrifugarea deoarece rufele sunt aşezate incorect în cuvă. Maşina de spălat aşează rufele în cuvă rotindu-le în acest scop în direcţii opuse. Această acţiune se poate repeta de mai multe ori până ce cuva nu-şi recapătă echilibru şi nu începe centrifugarea normală. După scurgerea a 10 minute rufele tot nu sunt aşezate adecvat în cuvă maşina de spălat nu va efectua centrifugarea. În acest caz trebuie aşezat manual rufele şi de ales programul centrifugare.

• Schimbaţi poziţia rufelor.

Page 29: Manual Electrolux EWF 12470w

108 electrolux Cum procedăm dacă aparatul nu funcţionează

Funcţionarea incorectă Cauza Înlăturarea defecţiunii

Maşina de spălat emite sunete dubioase:

• Aparatul este dotat cu un nou tip de motor care emite alt tip de zgomot decăt motoarele tradiţionale. Datorită noului motor startul cuvei este mai delicatiar rufele sunt mai bine aşezate în cuvă în timpul centrifugării. În consecinţă creşte stabilitatea aparatului.

Apa din cuvă nu este observabilă.

• Aparatele elaborate prin utilizarea tehnologiei moderne sunt mai economice şi consumă mai puţină apă fără pagube pentru parametrii de funcţionare.

În cazul în care nu se poate înlătura defecţiunile pe cont propriu trebuie sa anunţaţi service-ul autorizat. Pentru anunţarea defecţiunii trebuie să prezentaţi modelul, numărul seriei şi data cumpărării aparatului: aceste informaţii sunt cerute de service în scopul asigurării deservirii adecvate.

Page 30: Manual Electrolux EWF 12470w

Specificaţii tehnice electrolux 109

Specificaţii tehnice

Dimensiunile Lăţimea Înâlţimea Adâncimea

60 cm 85 cm 63 cm

Conectarea electrică Tensiune – Puterea totală -Siguranţa

Informaţiile referitoare la conectarea electrică se află pe tabelul semnalat pe marginea capacului maşinii de spălat

Presiunea de alimentare a apei Minimă Maximă

0,05 MPa 0,8 MPa

Încărcătura maximă Bumbac Sintetice Delicate Lână şi spălare

6 kg 2,5 kg 2,5 kg manuală 2 kg

Viteza de centrifugare Maximă 1000 rot./min (EWF 10470 W) 1200 rot./min (EWF 12470 W) 1400 rot./min (EWF 14470 W)

Page 31: Manual Electrolux EWF 12470w

110 electrolux Date despre consum

Valorile de consum prezentate în tabel sunt orientative deoarece depind de cantitatea şi tipul rufelor de spălat, temperatura apei evaporate şi temperatura mediului înconjurător. Datele prezentate se referă la temperaturile maxime de apă prevăzute pentru fiecare program de spălare.

(*) Programul "Bumbac 60° marcat cu opţiunea Eco " este un program referenţiar pentru datele prezentate în tabelul de consum conform Directivei 92/75/CEE.

132979190_PL.qxd 21/07/2006 12:13 Pagina110

Date despre consumProgram

Consum de

energie (w kWh)Durata

programului (în minute)

Cosum de apă (în litri)

Info

rmaţ

ia d

espr

e du

rata

tim

pulu

i pro

gram

ului

apa

re

pe a

fişaj

ul d

in p

anou

l de

cont

rol.

Page 32: Manual Electrolux EWF 12470w

Scoaterea materialelor de ambalare

Înainte de punerea în funcţiune a aparatului scoateţi toate dizpozitivele de blocare utilizate pentru transport. Păstraţi aceste dispozitive deoarece veţi avea nevoie de acestea în cazul în care va trebui să transportaţi aparatul din nou. 1. După poza de pe ambalaj aşezaţi cu

atenţie maşina de spălat pe peretele din spate pentru a scoate suportul steropian.

2. Scoateţi cablul de alimentare din spatele aparatului.

3. Cu ajutorul unei chei adecvate

dezşurubaţi şurubul din spatele aparatului A. Scoateţi strângătorul de plastic.

Instalarea electrolux 111

4. Dezşurubaţi două şuruburi mari din

spatele aparatului B şi şase şuruburi mici

5. Scoateţi consola D şi înşurubaţi

şase şuruburi mici C .

Instalarea

Page 33: Manual Electrolux EWF 12470w

112 electrolux Instalarea

6. Deschideţi capacul, scoateţi furtunul de alimentare din cuvă şi scoateţi blocul steropian fixat cu bandă adezivă de garnitura de etanşare a uşii.

7. Astupaţi gaura mică de sus şi două mici

cu flanşele de plastic adecvate anexate în plicul cu intstrucţiunile utilizatorului.

Amplasarea Aparatul trebuie să fie instalat pe o suprafaţă orizontală şi stabilă. Asiguraţi-vă că circulaţia aerului din jurul aparatului nu este îngreunată de covor, căptuşeala covorului, etc. Maşina de spălat nu trebuie să atingă pereţii nici mobila de bucătărie. Amplasaţi corect la nivel reglând picioruşele. Reglarea picioruşelor poate fi îngreunată deoarece s-a fixat în ele piuliţa de autoblocare, apratul trebuie să rămână instalat pe o suprafaţă orizontală şi stabilă. Dacă este necesar verificaţi instalarea cu ajutorul levierului. Toate reglările necesare se pot realiza cu ajutorul cheii.

Prin aşezarea corectă a maşinii de spălat la nivel, se evită producerea vibraţiilor, zgomotelor şi deplasarea ei întimpul funcţionării. Nu adăugaţi cartoane, glisiere sau alte materiale asemănătoare pentru a nivela inegalităţile podelei.

Racordarea la reţeaua de alimentare cu apă Setul conţine un furtun de alimentare aşezat în cuvă. Nu utilizaţi furtunul la o maşină de spălat mai veche pentru a alimenta apa la noul aparat. 1. Deschideţi capacul şi scoateţi

furtunul de alimentare . 2. Conectaţi furtunul la maşina de

spălat cu ajutorul cu colierului de prindere îndoit.

Nu poziţionaţi extremităţile furtunului de alimentare în jos. Îndoiţi furtunul spre stânga sau spre dreapta înfuncţie de setarea

Aşezaţi furtunul în poziţia adecvată robinetului de alimentare cu apă.

Page 34: Manual Electrolux EWF 12470w

Instalarea electrolux 113

După aşezarea furtunului de alimentare înşurubaţi piuliţa să nu apară scurgeri .

4. Racordaţi furtunul la robinetul de apă cu cu filetul 3/4". Folosiţi întotdeauna furtunul din setul aparatului livrat. Furtunul de alimentare nu poate fii prelungit. În cazul în care este prea scurt şi nu se poate modifica sifonul, cumpăraţi un furtun mai lung nou.

Racordarea furtunului de evacuare a apei Furtunul de evacuare se poate monta în trei locuri diferite: Pe marginea ghiuvetei prin folosirea cotului din materialul livrat împreună cu aparatul. Este important să vă asiguraţi dacă presiunea efectuată din timpul evacuării apei nu a provocat alunecarea cotului de pe marginea ghiuvetei. În acest caz trebuie sa- legaţi cu un cordon sau o bucată de sârmă la sifonul bateriei sau fixaţi de perete.

Racordaţi la ramificaţia sifonului ghivetei. Ramificaţia trebuie să se afle deasupra sifonului astfel încât partea îndoită a furtunului să fie la un nivel nu mai mic de 60 cm de parchet. Racordaţi la furtunul sanitar la o înâlţime nu mai mică de 60 cm şi nu mai mare de 90 cm. Întotdeauna trebuie să asiguraţi ventilarea extremităţii furtunului de evacuare, dimensiunea ţevii de canalizare trebuie să fie mai mare decăt dimensiunea exterioară a furtunului de evacuare. Furtunul de evacuare nu trebuie să fie îndoit.

Furtunul de evacuare poate fii prelungit până la maximum 4 metri lungime.

Furtunul suplimentar precum şi dispozitivul de prindere se găsesc la punctul local de service.

Page 35: Manual Electrolux EWF 12470w

114 electrolux Instalarea

Conexiune electrică Maşina de spălat este adaptată pentru funcţionare sub tensiunea de 220-230 V energie monofazică , cu frecvenţa de 50 Hz. Verificaţi dacă instalaţia casnică rezistă la sarcina maximă a aparatelor (2,2 kW), luând în considerare şi alte instalaţii de uz casnic. Conectaţi aparatul la priza de împământare

Producătorul produsului nu îşi asumă nici o răspundere pentru deteriorarea şi distrugerea provocate prin nerespectarea indicaţiilor de siguranţă de mai sus. Schimbarea cablului de alimentare poate fi realizată doar la un centru de service autorizat.

Atenţie: După instalarea aparatului cablul de alimentare trebuie să fie uşor accesibil.

Page 36: Manual Electrolux EWF 12470w

Ambalajul

Materialele marcate cu simbolul sunt recicalabile. >PE< = polietilena >PS< = poliesterul >PP < = polipropilena Pentru ca aceste materiale să fie reciclabie trebuie să fie depozitate în locuri desemnate ( sau în containere).

Aparatele vechi În scopul evacuării unui aparat vechi trebuie să folosiţi centrele speciale de colectare desemnate pentru materiale reciclabile. Vă rugăm să ne acordaţi ajutorul necesar pentru menţinerea curţeniei!

Pentru a reduce consumul de apă şi energie şi pentru a contribui la protejarea mediului înconjurător, vă recomandăm urmoarele: • Lenjeria cu grad normal de murdie se

poate spăla fără ciclul de prespălare. Astfel reducem consumul de detergent, apă şi timp ( protejaţi astfel şi mediul înconjurător!).

• Maşina de spălat reduce consumul daca este încărcată la capacitatea maximă.

• Prin adaptarea măsurilor adecvate se pot înlătura petele şi murdăria de pe suprafeţele medii; ulterior realizând ciclul de spălare cu utilizarea temperaturii mai scăzute.

• Cantitatea detergentului trebuie să fie folosită în funcţie de gradul de duritate a apei, gradul de murdărie a lenjeriei şi calitatea acesteia.

Symbol de pe produs indică faptul că nu trebuie depozitat împreună cu gunoiul menajer. Trebuie sa-l plasaţi la un centru adecvat de cumpărare a materiei prime reciclabile care se ocupă cu sfărâmarea pieselor metalice a instalaţiilor electrice şi electronice. Utilizarea adecvată şi sfărâmarea pieselor metalice ajută la eliminarea nefavorabilă a influenţei produselor asupra mediului natural precum şi asupra sănătăţii. Pentru a obţine datele detaliate referitoare la posibilitatea reciclării prezentului aparat trebuie să luaţi legătura cu autoritatea locală , serviciile de curăţare ale oraşului sau cu magazinul de unde a fost cumpărat produsul.

Protecţia mediului electrolux 115

Protecţia mediului Indicaţii ecologice

132979190_PL.qxd 21/07/2006 12:13 Pagina116

Page 37: Manual Electrolux EWF 12470w

116 electrolux garanţia service Garanţie Condiţiile de garanţie 1. Electrolux Poland Sp. z o.o.

garantează că aparatul cumpărat nu prezintă defecte fizice luându-şi totodată răspunderea – în cazul apariţiei unor astfel de defecte pe perioada de garanţie şi conform regulamentului prezentului document – de a le remedia în funcţie de caracteristica defectului.

2. Reparaţia este suportată de către garant în perioada de 14 zile de la data anunţării apariţiei defectului, la centrul de service autorizat Electrolux Poland.

3. În cazuri excepţionale în care este necesară livrarea pieselor de schimb de la producător, termenul de reparaţie poate fi prelungit până la 30 de zile. 4. Perioada de garanţie pentru

utilizator este de 24 de luni de la data cumpărării.

5. Aparatul este destinat numai pentru folosirea în condiţiile individuale de uz casnic. 6. Garanţia nu cuprinde:

-deteriorări apărute ca urmare a nerespectarii instrucţiunilor de folosire. -deteriorări mecanice, chimice sau termice, -deteriorări provocate de acţiunea forţelor exterioare de ex. supratensiune în reţeaua electrică, descărcări atmosferice, -reparatii şi modificări realizate de firme sau persoane neautorizate de Electrolux Poland,

- -piese uşor uzabile cum ar fi: becurile, siguranţele, filtrele, butoanele.

7. Clientul are dreptul la schimbarea aparatului cu unul nou dacă în perioada de garanţie realizează patru reparaţii şi încă mai apar defecte. Prin reparare se înţelege realizarea acţiunilor cu caracter special necesare înlăturarii defectului. Noţiunea de reparare nu cuprinde: instalarea, instrucţiile, întreţinerea aparatului, ajustarea îmbinărilor mecanice sau electrice. 8. Schimbarea aparatului este realizată de către centrul de service autorizat Electrolux Poland sau dacă nu este posibil, de către punctul de vânzare cu amănuntul de la care a fost achizitionat aparatul. Aparatul returnat după schimbare trebuie să fie complet fără defecte mecanice. Nerespectarea acestor condiţii poate provoca nerecunoaşterea garanţiei. 9. Montajul aparatului care necesită conectarea specială la reţeaua de gaz sau electrică, poate fi realizat exclusiv de persoanele autorizate, cu posibilitatea de pierdere a dreptului de garanţie. 10.Electrolux Poland nu-şi asumă răspunderea pentru deteriorările apărute ca urmare a instalării necorespunzătoare a aparatului sau pentru serviciile de reparaţie realizate de către persoane neautorizate. 11.Costurile lucrărilor de reparaţii care sunt nemotivate sunt suportate de către client. 12. Prezenta garanţie nu exclude, nu limitează şi nu suspendă drepturile cumpărătorului referitoare la neconformitatea mărfii cu contractul. 13.Prezenta garanţie este valabilă pe teritoriul Poloniei.

Page 38: Manual Electrolux EWF 12470w

14. Condiţia de realizare a reparaţiei sau a schimbului aparatului în cadrul garanţiei este reprezentată de prezentarea dovezii de achiziţionare a aparatului, cu data vânzării înscrisă şi confirmată prin ştampilă şi semnătura vânzătorului.

Atenţie: deteriorarea sau desprinderea tăbliţei de marcaj de pe aparat poate provoca neacordarea garanţiei.

Electrolux Poland Sp. z o.o. str. Kolejowa 5/7 01-217 Varsovia tel. 22 434 73 00 e-mail: [email protected] www.electrolux.pl

Garanţia Europeană Acest aparat este garantat de Electrolux în oricare dintre ţările enumerate în lista ataşată la acest manual (European Address Services) pentru perioada de timp specificată în garanţie sau, implicit, pentru o perioadă de timp impusă de legislaţia în vigoare. În cazul în care proprietarul aparatului şi-a mutat domiciliul dintr-una din ţările enumerate mai jos în alta, garanţia îşi păstrează valabilitatea, cu următoarele precizări: • Perioada de garanţie a aparatului

începe din momentul în care aparatul a fost achiziţionat. Data achiziţionării trebuie confirmată prin prezentarea documentului de achiziţionare emis de către punctul de vânzare.

• Perioada de garanţie pentru aparat precum şi condiţiile garanţiei (realizare sau componente) sunt identice cu perioada şi condiţiile în vigoare pentru modelul şi seria aparatului respectiv în ţara nouă de domiciliu.

• Garanţia pentru aparat este eliberată personal primului cumpărător şi nu poate fi transmisă altui utilizator.

• Aparatul a fost instalat şi este utilizat exclusiv pentru uzul casnic conform instrucţiunilor prezentate de firma Electrolux. Este interzisă folosirea aparatului în alte scopuri.

• Aparatul a fost instalat conform tuturor prevederilor legale în ţara nouă de domiciliu.

Dispoziţiile acestei garanţii europene nu influenţează în niciun mod drepturile care vă sunt recunoscute prin lege.

Page 39: Manual Electrolux EWF 12470w

118 electrolux Centrele de deservire clienţi

În cazul în care doriţi informaţii suplimentare vă rugăm contactaţi unul din centrele locale de deservire clienţi

www.electrolux.com

Page 40: Manual Electrolux EWF 12470w
Page 41: Manual Electrolux EWF 12470w