Manual de Utilizare Nikon S2500

download Manual de Utilizare Nikon S2500

of 184

Transcript of Manual de Utilizare Nikon S2500

APARAT FOTO DIGITAL

Manualul utilizatorului

Ro

Informaii privind mrcile comerciale

Microsoft, Windows i Windows Vista sunt mrci comerciale nregistrate sau mrci comerciale ale Microsoft Corporation n Statele Unite ale Americii i/sau n alte ri. Macintosh, Mac OS i QuickTime sunt mrci comerciale ale Apple Inc. Adobe i Acrobat sunt mrci comerciale nregistrate ale Adobe Systems Inc. Siglele SDXC, SDHC i SD sunt mrci comerciale ale SD-3C, LLC. PictBridge este o marc comercial. Toate celelalte nume de mrci din acest manual sau alte documente oferite mpreun cu produsul dumneavoastr Nikon sunt mrci comerciale sau mrci comerciale nregistrate ale deintorilor respectivi.

Introducere

Primii pai Noiuni de baz despre fotografiere i redare: modul A (automat) Mai multe despre fotografiere

Mai multe despre redare

Editarea fotografiilor

nregistrarea i redarea filmelor

Conectarea la televizoare, computere i imprimante

Noiuni elementare de setare a aparatului foto

ntreinerea aparatului foto

Note tehnice i index

i

Pentru sigurana dumneavoastrPentru a preveni deteriorarea produsului dumneavoastr Nikon sau pentru a nu v rni pe dumneavoastr sau pe alii, citii n ntregime urmtoarele precauii privind sigurana nainte de a utiliza acest echipament. Pstrai aceste instruciuni privind sigurana ntrun loc n care toi cei care utilizeaz produsul s aib acces pentru a-l citi. Consecinele care pot rezulta din nerespectarea precauiilor prezentate n aceast seciune sunt indicate de simbolul urmtor:Aceast pictogram marcheaz atenionri, informaii care trebuie citite nainte de a utiliza acest produs Nikon pentru a preveni eventualele accidentri.

AVERTISMENTEOprii aparatul n cazul unei defeciuni n cazul n care observai fum sau un miros neobinuit provenind de la aparatul foto sau de la adaptorul CA de ncrcare, deconectai adaptorul CA de ncrcare i scoatei acumulatorul imediat, avnd grij s nu v ardei. Continuarea utilizrii ar putea conduce la rnire. Dup ndeprtarea sau deconectarea sursei de alimentare electrice, ducei echipamentul la o reprezentan de service autorizat Nikon pentru verificri. Nu demontai Atingerea prilor interne ale aparatului foto sau a adaptorului CA de ncrcare poate conduce la rnire. Reparaiile trebuie efectuate de tehnicieni calificai. n cazul n care aparatul foto sau adaptorul CA de ncrcare se sparg ca rezultat al unei cderi sau al unui alt accident, ducei produsul la o reprezentan de service autorizat Nikon pentru verificri, dup ce ai deconectat produsul i/sau ai scos acumulatorul. Nu utilizai aparatul foto sau adaptorul CA de ncrcare n prezena gazului inflamabil Nu utilizai echipamente electronice n prezena gazului inflamabil, deoarece acest lucru poate produce explozii sau incendii. Manevrai cu grij cureaua aparatului Nu trecei niciodat cureaua n jurul gtului unui bebelu sau al unui copil. Pstrai la distan de copii Trebuie s avei o grij deosebit astfel nct copiii de vrst fraged s nu introduc n gur acumulatorul sau alte piese de mici dimensiuni.

ii

Pentru sigurana dumneavoastr Acordai atenie manevrrii acumulatorului Acumulatorul poate prezenta scurgeri sau poate exploda dac este manevrat incorect. Respectai precauiile urmtoare cnd manevrai acumulatorul utilizat pentru acest produs: Oprii produsul nainte de a nlocui acumulatorul. Dac utilizai adaptorul CA de ncrcare/adaptorul CA, asigurai-v c este deconectat. Folosii doar un acumulator rencrcabil EN-EL19 (inclus). ncrcai acumulatorul introdus n aparatul foto conectnd adaptorul CA de ncrcare EH-69P (inclus). Cnd introducei acumulatorul, nu ncercai s l introducei rsturnat sau cu polaritatea inversat. Nu scurtcircuitai, nu demontai acumulatorul i nu ncercai s scoatei sau s rupei izolaia sau carcasa acumulatorului. Nu expunei acumulatorul la flacr sau la cldur excesiv. Nu l introducei n ap i nu l expunei aciunii acesteia. Reintroducei acumulatorul n cutia de acumulator pentru transport. Nu transportai i nu depozitai mpreun cu obiecte metalice precum lnioare sau ace de pr. Acumulatorul poate prezenta scurgeri cnd este complet descrcat. Pentru a evita deteriorarea produsului, asigurai-v c ai scos acumulatorul cnd acesta este descrcat complet. ncetai s mai utilizai aparatul imediat dac observai o modificare a acumulatorului, precum decolorarea sau deformarea. Dac lichidul unui acumulator deteriorat intr n contact cu mbrcmintea sau pielea, cltii imediat cu ap din belug. Respectai precauiile urmtoare cnd manevrai adaptorul CA de ncrcare Pstrai uscat. n cazul nerespectrii acestei precauii pot rezulta incendii sau ocuri electrice. Praful depus pe sau n apropierea prilor metalice ale conectorului trebuie ndeprtat cu o crp uscat. Continuarea utilizrii ar putea conduce la incendii. Nu manevrai cablul de alimentare i nu v apropiai de adaptorul CA de ncrcare n timpul furtunilor cu descrcri electrice. n cazul nerespectrii acestei precauii pot rezulta ocuri electrice. Nu deteriorai, nu modificai, nu forai i nu ndoii cablul USB, nu l punei sub obiecte grele i nu-l expunei la cldur sau flcri. n cazul n care izolaia este deteriorat i firele sunt expuse, ducei-l la o reprezentan de service autorizat Nikon pentru verificri. n cazul nerespectrii acestor precauii pot rezulta incendii sau ocuri electrice. Nu manevrai conectorul sau adaptorul CA de ncrcare cu minile ude. n cazul nerespectrii acestei precauii pot rezulta ocuri electrice. Nu utilizai cu convertizoare de voiaj sau adaptoare proiectate pentru transformarea tensiunii sau invertoare CC-n-CA. Nerespectarea acestor precauii poate deteriora produsul sau cauza supranclzirea sau un incendiu.

iii

Pentru sigurana dumneavoastr Utilizai cabluri corespunztoare Cnd conectai cabluri la fiele de intrare i ieire, utilizai doar cablurile livrate sau vndute de Nikon n acest scop, pentru a menine conformitatea cu reglementrile referitoare la produs. Manevrai cu grij piesele n micare Avei grij s nu prindei degetele sau diferite obiecte n capacul obiectivului sau n alte piese n micare. CD-ROM-uri CD-ROM-urile livrate mpreun cu acest dispozitiv nu trebuie redate n echipamente pentru CD-uri audio. Redarea CD-ROM-urilor pe un CD player audio poate provoca pierderea auzului sau deteriorarea echipamentului. Acordai atenie utilizrii bliului Utilizarea bliului aproape de ochii subiectului poate provoca afectarea temporar a vederii. O atenie deosebit trebuie acordat la fotografierea copiilor mici, deoarece n acest caz bliul nu trebuie declanat la mai puin de un metru distan fa de subiect. Nu acionai bliul cnd fereastra bliului atinge o persoan sau un obiect n cazul nerespectrii acestei precauii pot rezulta arsuri sau incendii. Evitai contactul cu cristalele lichide n cazul n care monitorul se sparge, trebuie evitat rnirea provocat de geamul spart i trebuie mpiedicat contactul cristalelor lichide cu pielea sau ptrunderea acestora n ochi sau piele. Dac utilizai aparatul ntr-un avion sau ntr-un spital, oprii alimentarea Dac utilizai aparatul ntr-un avion n timpul decolrii i aterizrii, oprii alimentarea. La utilizarea aparatului ntr-un spital, respectai instruciunile spitalului. Undele electromagnetice emise de acest aparat foto pot afecta sistemele electronice ale avionului sau instrumentele din spital.

iv

NoteNote pentru utilizatorii din Europa ATENIE RISC DE EXPLOZIE DAC ACUMULATORUL ESTE NLOCUIT CU UN TIP INCORECT. CASAI ACUMULATORII UZAI CONFORM INSTRUCIUNILOR. Acest simbol indic faptul c acest produs trebuie s fie colectat separat. Urmtoarele sunt valabile numai pentru utilizatorii din rile europene: Acest produs este conceput pentru a fi colectat separat la un punct de colectare adecvat. Nu se colecteaz mpreun cu deeurile domestice. Pentru mai multe informaii, contactai distribuitorul sau autoritile locale responsabile cu gestionarea deeurilor. Acest simbol indic faptul c acest acumulator trebuie s fie colectat separat. Urmtoarele sunt valabile numai pentru utilizatorii din rile europene: Toi acumulatorii, indiferent dac sunt sau nu marcai cu acest simbol, sunt concepui pentru a fi colectai separat la un punct de colectare adecvat. Nu se colecteaz mpreun cu deeurile domestice. Pentru mai multe informaii, contactai distribuitorul sau autoritile locale responsabile cu gestionarea deeurilor.

v

CuprinsPentru sigurana dumneavoastr...................................................................................................iiAVERTISMENTE ......................................................................................................................................................... ii Note ............................................................................................................................................................ v

Introducere .............................................................................................................................................1Despre acest manual ............................................................................................................................ 1 Informaii i precauii............................................................................................................................ 2 Componentele aparatului foto ......................................................................................................... 4 Corpul aparatului foto .........................................................................................................................................4 Monitorul .....................................................................................................................................................................6 Operaiuni de baz ................................................................................................................................ 8 Butonul A (mod fotografiere).......................................................................................................................8 Butonul c (redare) ..............................................................................................................................................8 Selector multiplu.....................................................................................................................................................9 Butonul d...........................................................................................................................................................10 Comutarea ntre file ...........................................................................................................................................10 Butonul de declanare......................................................................................................................................11 Fixarea curelei aparatului foto .....................................................................................................................11

Primii pai............................................................................................................................................. 12Introducerea acumulatorului...........................................................................................................12 Scoaterea acumulatorului ..............................................................................................................................13 ncrcarea acumulatorului................................................................................................................14 Pornirea i oprirea aparatului foto.............................................................................................................17 Setarea limbii, datei i orei afiajului.............................................................................................18 Introducerea cardurilor de memorie ............................................................................................20 Scoaterea cardurilor de memorie..............................................................................................................20

vi

Cuprins Noiuni de baz despre fotografiere i redare: modul A (automat) ............................. 22Pasul 1 Pornirea aparatului foto i selectarea modului A (automat) ..............................22 Indicatoare afiate n modul A (automat)..........................................................................................23 Pasul 2 ncadrarea unei imagini......................................................................................................24 Folosirea zoomului .............................................................................................................................................25 Pasul 3 Focalizarea i fotografierea ...............................................................................................26 Pasul 4 Redarea i tergerea fotografiilor....................................................................................28 Redarea fotografiilor (Mod redare) ...........................................................................................................28 tergerea fotografiilor.......................................................................................................................................28 Utilizarea bliului ..................................................................................................................................30 Setarea modului bli...........................................................................................................................................30 Fotografierea cu autodeclanatorul..............................................................................................32 Mod macro .............................................................................................................................................33 Ajustarea luminozitii (Compensare expunere) .....................................................................34

Mai multe despre fotografiere...................................................................................................... 35Selectarea unui mod de fotografiere............................................................................................35 Opiuni de fotografiere: meniu fotografiere (Modul A (automat))..................................36 Mod imagine (calitate imagine/dimensiune imagine) ................................................................37 Balans de alb (Ajustarea nuanei) ..............................................................................................................39 Continuu ...................................................................................................................................................................41 Sensibilitate ISO ....................................................................................................................................................42 Opiuni culoare .....................................................................................................................................................43 Modul zon AF ......................................................................................................................................................44 Mod focalizare autom. .....................................................................................................................................48 Setrile aparatului foto care nu pot fi aplicate simultan .............................................................49 Fotografiere adecvat pentru scene (mod scen) ...................................................................50 Selectarea unui mod scen ...........................................................................................................................50 Fotografierea n modul scen selectat de aparatul foto (Selector aut. scene)..............51 Selectarea unui mod scen pentru a efectua fotografii (caracteristici) .............................53 Fotografierea pentru panoram.................................................................................................................61 Realizarea fotografiilor cu fee zmbitoare (modul portret inteligent)............................63 Meniul portret inteligent.................................................................................................................................65 Focalizarea pe un subiect n micare (modul urmrire subiect) .........................................66 Fotografierea n meniul urmrire subiect.............................................................................................68

vii

Cuprins Mai multe despre redare................................................................................................................. 69Operaiuni n modul redare cadru ntreg....................................................................................69 Vizualizarea mai multor fotografii: redarea miniaturilor .......................................................70 Afiare calendar.....................................................................................................................................................72 S privim mai atent: zoom redare..................................................................................................73 Selectarea unui mod de redare.......................................................................................................74 Ordonarea fotografiilor favorite (modul fotografii favorite) ................................................75 Adugarea fotografiilor n albume............................................................................................................75 Vizualizarea fotografiilor dintr-un album ..............................................................................................76 Eliminarea fotografiilor din albume..........................................................................................................77 Utilizarea modului fotografii favorite.......................................................................................................78 Meniul fotografii favorite.................................................................................................................................78 Modificarea pictogramelor atribuite albumelor...............................................................................79 Gsirea fotografiilor n modul sortare automat......................................................................81 Afiarea fotografiilor n modul sortare automat.............................................................................81 Utilizarea modului Auto Sort (sortare automat).............................................................................83 Meniu sortare automat..................................................................................................................................83 Vizualizarea fotografiilor dup dat (Listare dup dat) .......................................................84 Selectarea unei date n modul Listare dup dat............................................................................84 Utilizarea modului listare dup dat........................................................................................................85 Meniuri Listare dup dat...............................................................................................................................86 Opiunile de redare: meniul redare ...............................................................................................87 a Ordine imprimare (crearea unei ordini de imprimare DPOF) ...........................................88 b Prezentare diapozitive ..............................................................................................................................92 c tergere (tergerea mai multor fotografii) ....................................................................................93 d Protejare ...........................................................................................................................................................95 f Rotire imagine ...............................................................................................................................................95 E Note vocale........................................................................................................................................................96 h Copiere (Copiere ntre memoria intern i cardul de memorie)....................................98

Editarea fotografiilor ........................................................................................................................ 99Funcii de editare .................................................................................................................................99 Editarea fotografiilor........................................................................................................................ 101 k Retuare rapid: mbuntirea contrastului i a saturaiei ............................................ 101 I D-Lighting: mbuntirea luminozitii i a contrastului.................................................102 e Estompare piele: Estomparea tonurilor pielii...........................................................................103 g Imagine mic: Redimensionarea fotografiilor......................................................................... 105 a Decupare: Crearea unei copii decupate ......................................................................................106

viii

Cuprins nregistrarea i redarea filmelor .................................................................................................107nregistrarea filmelor ....................................................................................................................... 107 Meniul film ............................................................................................................................................................109 Opiuni film...........................................................................................................................................................109 Mod focalizare autom. ..................................................................................................................................110 VR electronic ....................................................................................................................................................... 110 Redare film .......................................................................................................................................... 111 tergere film......................................................................................................................................................... 111

Conectarea la televizoare, computere i imprimante ........................................................112Conectarea la TV................................................................................................................................ 112 Conectarea la computer................................................................................................................. 113 nainte de a conecta aparatul foto.........................................................................................................113 Transferul imaginilor de pe aparatul foto pe un calculator.................................................... 114 ncrcarea n timpul conectrii la computer.................................................................................... 118 Conectarea la imprimant ............................................................................................................. 119 Conectarea aparatului foto la o imprimant ...................................................................................120 Imprimarea fotografiilor una cte una ................................................................................................ 121 Imprimarea mai multor fotografii........................................................................................................... 122

Noiuni elementare de setare a aparatului foto...................................................................125Meniu setare ....................................................................................................................................... 125 Ecran de ntmpinare .................................................................................................................................... 127 Dat ...........................................................................................................................................................................128 Setri monitor .....................................................................................................................................................131 Imprimare dat (Imprimare Dat i or) .............................................................................................132 VR electronic........................................................................................................................................................133 Detecie micare ............................................................................................................................................... 134 Asisten AF.......................................................................................................................................................... 135 Zoom digital ....................................................................................................................................................... 135 Setri sunet...........................................................................................................................................................136 Oprire automat ............................................................................................................................................... 136 Formatare memorie/Formatare card ................................................................................................... 137 Limba/Language............................................................................................................................................... 138 Mod video ............................................................................................................................................................138 ncrcare de la computer............................................................................................................................. 139 Avertizare clipire................................................................................................................................................140 Resetare total....................................................................................................................................................142 Versiune firmware ........................................................................................................................................... 144

ix

Cuprins ntreinerea aparatului foto .........................................................................................................145Maximizarea duratei de via i a performanelor aparatului foto ................................. 145 Curarea................................................................................................................................................................147 Stocare..................................................................................................................................................................... 147

Note tehnice i index .....................................................................................................................148Accesorii opionale........................................................................................................................... 148 Carduri de memorie aprobate.................................................................................................................. 149 Nume fiier imagine/sunet i dosar............................................................................................ 150 Mesaje de eroare............................................................................................................................... 151 Localizarea defeciunilor ................................................................................................................ 156 Specificaii............................................................................................................................................ 162 Standarde acceptate ......................................................................................................................................165 Index ...................................................................................................................................................... 166

x

Introducere

Despre acest manualV mulumim pentru achiziionarea unui aparat foto digital Nikon COOLPIX S2500. Acest manual a fost redactat pentru a v ajuta s v bucurai de fotografiile efectuate cu aparatul dumneavoastr foto digital Nikon. Citii acest manual cu atenie nainte de utilizare i pstrai-l ntr-un loc unde toi cei care utilizeaz produsul s l poat citi. Simboluri i convenii Pentru a uura identificarea informaiilor de care avei nevoie, sunt utilizate urmtoarele simboluri i convenii:

Introducere

B

Aceast pictogram marcheaz atenionri, informaii care trebuie citite nainte de utilizare pentru a preveni deteriorarea aparatului foto. Aceast pictogram indic faptul c mai multe informaii sunt disponibile n alt seciune a acestui manual.

D

Aceast pictogram denot indicaii, informaii suplimentare ce v-ar putea fi de folos atunci cnd utilizai aparatul foto. Aceast pictogram indic notele, informaii care ar trebui citite nainte de utilizarea aparatului foto.

C

A

Notaii Un card de memorie Secure Digital (SD), un card de memorie SDHC i un card de memorie SDXC vor fi menionate drept un card de memorie. Setarea la momentul achiziiei este numit n continuare setare implicit. Numele elementelor meniului afiat pe monitorul aparatului foto i numele butoanelor sau mesajelor afiate pe monitorul computerului sunt afiate cu litere aldine. Mostre ecran n acest manual, imaginile sunt omise uneori din mostrele de afiaj astfel nct indicatorii monitorului s fie prezentai mai clar. Ilustraii i Afiaj ecran Ilustraiile i afiajele text prezentate n acest manual pot diferi de cele afiate n realitate.

C

Memoria intern i cardurile de memorie

Fotografiile efectuate cu acest aparat foto pot fi stocate n memoria intern a aparatului sau n cardurile de memorie detaabile. Dac se introduce un card de memorie, toate fotografiile noi vor fi stocate pe cardul de memorie, iar operaiile de tergere, redare i formatare se vor aplica doar pentru fotografiile de pe cardul de memorie. Cardul de memorie trebuie scos nainte de formatarea memoriei interne sau de utilizarea acesteia pentru a stoca, terge sau vizualiza fotografii.

1

Informaii i precauiinvare continun cadrul angajamentului nvare continu al Nikon pentru asisten i educaie permanent, pe urmtoarele situri sunt disponibile informaii actualizate permanent: Pentru utilizatorii din S.U.A.: http://www.nikonusa.com/ Pentru utilizatorii din Europa i Africa: http://www.europe-nikon.com/support/ Pentru utilizatorii din Asia, Oceania i Orientul Mijlociu: http://www.nikon-asia.com/ Vizitai aceste site-uri pentru a fi la curent cu cele mai noi informaii despre produse, sugestii, rspunsuri la ntrebri frecvente (FAQ) i sfaturi generale privind prelucrarea imaginilor digitale i a fotografiilor. Putei beneficia de informaii suplimentare de la reprezentana local Nikon. Vizitai situl de la adresa de mai jos pentru informaiile de contact. http://imaging.nikon.com/

Introducere

Utilizai numai accesorii electronice marca NikonAparatele foto Nikon COOLPIX sunt concepute la cele mai nalte standarde i includ circuite electronice complexe. Doar accesoriile electronice marca Nikon (inclusiv ncrctoarele pentru acumulatoare, acumulatoarele, adaptorul CA de ncrcare i adaptoarele CA) certificate de Nikon special pentru utilizarea cu acest aparat foto Nikon sunt create i testate pentru utilizarea n limitele cerinelor de funcionare i privind sigurana ale acestui sistem de circuite electronice. UTILIZAREA ALTOR ACCESORII ELECTRONICE DECT NIKON POATE DETERIORA APARATUL FOTO I POATE ANULA GARANIA NIKON. Utilizarea acumulatorilor rencrcabili Li-ion de la tere pri care nu poart sigiliu holografic Nikon poate interfera cu modul normal de funcionare a aparatului foto sau poate conduce la supranclzirea, aprinderea, spargerea Sigiliul holografic: sau scurgerea lichidului din acumulatori. identific acest dispozitiv ca Pentru mai multe informaii despre accesoriile marca Nikon, contactai un un produs autentic Nikon. distribuitor local autorizat Nikon.

nainte de efectuarea fotografiilor importantenainte de efectuarea fotografiilor la ocazii importante (cum ar fi nunile sau nainte de a lua aparatul foto ntr-o excursie), facei o fotografie test pentru a v asigura c aparatul foto funcioneaz normal. Nikon nu va fi responsabil pentru deteriorrile sau pierderea de profituri care pot rezulta ca urmare a funcionrii defectuoase a produsului.

Despre manuale Nicio parte a manualelor incluse furnizate mpreun cu acest produs nu poate fi reprodus, transmis, transcris, stocat pe un mediu portabil i nu poate fi tradus n nicio limb, sub nicio form, cu niciun mijloc, fr permisiunea prealabil scris de la Nikon. Nikon i rezerv drepturile de a modifica specificaiile sau echipamentele hardware i programele software descrise n aceste manuale oricnd i fr notificare prealabil. Nikon nu va fi responsabil pentru deteriorrile rezultate din utilizarea acestui produs. Am depus toate eforturile pentru a ne asigura c informaiile cuprinse n aceste manuale sunt corecte i complete i am aprecia dac ai raporta orice erori sau omisiuni reprezentanei Nikon din zona dumneavoastr (adresa oferit separat).

2

Informaii i precauii

Not cu privire la interzicerea copierii sau reproduceriiReinei c simpla posesie a materialului care a fost copiat sau reprodus digital cu ajutorul unui scaner, aparat digital foto sau a altui dispozitiv poate fi pedepsit prin lege. Articole a cror copiere sau reproducere este interzis prin lege Nu copiai i nu reproducei bancnote, monede, titluri, bonduri guvernamentale sau bonduri guvernamentale locale chiar dac astfel de copii sau reproduceri sunt tampilate ca fiind Mostre. Copierea sau reproducerea bancnotelor, monedelor sau titlurilor care circul ntr-o ar strin este interzis. Fr permisiunea prealabil a guvernului, copierea sau reproducerea de mrci potale sau cri potale neutilizate emise de guvern este interzis. Copierea sau reproducerea de timbre emise de guvern i de documente aprobate prin lege este interzis. Atenionri privind anumite copii sau reproduceri Guvernul a emis atenionri privind copiile sau reproducerile de titluri emise de companii private (aciuni, chitane, cecuri, tichete cadou etc.), bonurile de schimb sau cupoanele, cu excepia unui numr minim de copii necesare ce vor fi oferite de o companie n scop comercial. De asemenea, nu copiai i nu reproducei paapoarte emise de guvern, licene emise de agenii publice i grupuri private, carduri de identificare i tichete, precum permise i bonuri de mas. Respectarea notelor privind drepturile de autor Copierea sau reproducerea de creaii protejate de copyright precum crile, muzica, picturile, gravuri n lemn, hri, desene, filme i fotografii este reglementat de legile naionale i internaionale privind copyrightul. Nu utilizai acest produs n scopul efecturii de copii ilegale sau pentru a nclca legile copyright-ului.

Introducere

Casarea dispozitivelor de stocare a datelorReinei c tergerea de imagini sau formatarea dispozitivelor de stocare a datelor precum cardurile de memorie sau memoria ncorporat a aparatului foto nu terge complet datele originale ale imaginii. Fiierele terse pot fi uneori recuperate din dispozitivele de stocare casate utiliznd un software disponibil n comer, ceea ce poate duce la utilizarea ru intenionat a datelor personale coninute de imagini. Asigurarea confidenialitii unor astfel de date intr n responsabilitatea utilizatorului. nainte de a renuna la un dispozitiv de stocare a datelor sau de a transfera proprietatea unei alte persoane, tergei toate datele utiliznd un software pentru tergere disponibil n comer sau formatai dispozitivul i umplei-l complet cu imagini care nu conin informaii private (de exemplu fotografii cu cer liber). De asemenea, trebuie s nlocuii oricare din imaginile selectate pentru opiunea Selectai o imagine n setarea Ecran de ntmpinare (A 127). Avei grij s evitai rnirea sau deteriorarea de bunuri cnd distrugei fizic dispozitivele de stocare date.

3

Componentele aparatului fotoCorpul aparatului foto1 2 3 4 5 6Introducere

9

Capac obiectiv nchis

81Buton declanare................................................ 26 Control zoom........................................................ 25 f: larg ................................................................. 25 g: tele.................................................................... 25 h: redare miniaturi .................................... 70 i: zoom redare ............................................... 73 j: ajutor............................................................. 50 Comutator alimentare/Indicator luminos aparat pornit........................................17, 22, 136

7

4 5 6 7 8 9

Bli ncorporat ....................................................... 30 Indicator luminos autodeclanator ......... 32 Dispozitiv iluminare asisten AF........... 135 Obiectiv........................................................147, 162 Microfon ncorporat............................... 96, 107 Capac obiectiv................................................... 145 Bucl pentru curea aparat foto .................. 11

2

3

4

Componentele aparatului foto

1Introducere

2 3 4 5 6 7 8Deschiderea capacului conectorului

9

10

11

12 13

14

15 16

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Indicator luminos ncrcare ...............15, 118 Bec bli....................................................................... 31 Buton A (mod fotografiere).................. 8, 35 Buton c (redare) ................................. 8, 28, 74 Selector multiplu ................................................... 9 Buton k (aplic selecia) ................................. 9 Buton l (tergere) ..................28, 29, 97, 111 Buton d....................................10, 36, 87, 126 Monitor ................................................................ 6, 23 Conector ieire USB/audio/video ............................................................... 112, 114, 120

10 Montur trepied 11 Difuzor ............................................................ 97, 111 12 Capac conector................. 112, 114, 120, 150 13Capac compartiment acumulator/ fant card de memorie............................ 12, 20

14 Camer acumulator .......................................... 12 15 Fant card de memorie .................................. 20 16 Zvor acumulator ....................................... 12, 13

5

Componentele aparatului foto

MonitorulUrmtoarele indicatoare pot aprea pe monitor n timpul efecturii fotografiilor i redrii (elementele afiate n realitate variaz n funcie de setrile curente ale aparatului foto). Indicatoarele care apar pe monitor n timpul fotografierii i redrii dispar dup cteva secunde (A 131).Introducere

Fotografiere2 31 30 29 28 27 26 25 2410 2

4 1 3

5 6 7 8 9 10 11 12

+1.0 1600

131/250 F 3.2 999

22 23

17 16999 9999 1m00s 1m00s

14 15

21 20 19 181 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14Mod fotografiere* ........... 22, 50, 63, 66, 107 Mod macro............................................................. 33 Indicator zoom............................................. 25, 33 Indicator focalizare ............................................ 26 Indicator AE/AF-L................................................ 62 Mod bli .................................................................... 30 Indicator ncrcare acumulator ................. 22 Pictogram VR electronic ............................133 Pictogram Detecie micare............23, 134 Indicator dat nesetat..............................151 Destinaie cltorie..........................................128 Imprimare dat ..................................................132 Opiuni film ..........................................................109 Mod imagine......................................................... 37 a Numr de expuneri rmase (imagini statice) ............................................. 22 15 b Lungime film .................................................107*

a

b

16 Indicator memorie intern............................ 23 17 Diafragm................................................................ 26 18 Zon focalizare (automat) ..................... 26, 44 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31Zon focalizare (pentru Manual sau Centru).......................................................................44 Zon focalizare (prioritate fa) ........................................................................ 26, 44, 63 Zon focalizare (urmrire subiect) ...........66 Viteza de declanare .........................................26 Sensibilitate ISO ........................................... 31, 42 Valoare compensare expunere.................. 34 Estompare piele........................................... 63, 65 Cronometru zmbet................................. 63, 65 Pictogram ochi deschii............................... 65 Opiuni culoare ....................................................43 Mod balans alb..................................................... 39 Mod declanare continu..............................41 Indicator autodeclanator............................. 32

6

Difer n funcie modul de fotografiere curent.

Componentele aparatului foto

Introducere

Redare1 18 17 16 20 19 15 14 13 12 11999/ 999

2 3 4

5 6

15/05/2011 12:00 9999.JPG

7 8 10999/ 999 9999/9999 1m00s 1m00s

9

a

b

1 2 3 4 5 6 7 8 91 2

Dat nregistrare.................................................. 18 Or nregistrare .................................................... 18 Pictogram protejare ....................................... 95 Indicator volum .........................................97, 111 Pictograma album n modul fotografii favorite1.............................. 76 Pictogram categorie n modul sortare automat1.............................. 81 Indicator ncrcare acumulator ................. 22 Opiuni film2 ........................................................109 Mod imagine2....................................................... 37 a Numr cadru curent/ numr total de cadre ................................. 28 b Lungime film .................................................111

10 Indicator memorie intern............................ 28 11 Ghid redare filme ............................................. 111 12 13 14 15 16 17 18 19 20Adugare la ghidulfotografiilor favorite.......................................................................75 Ghid de listare dup dat ..............................84 Pictogram estompare piele .................... 103 Pictogram ordine imprimare .................... 88 Pictogram Imagine mic .......................... 105 Pictogram D-Lighting................................. 102 Pictogram retuare rapid....................... 101 Pictogram not vocal.................................. 97 Numr i tip fiier ............................................. 150

Este afiat pictograma albumului sau a categoriei din modul sortare automat selectate momentan n modul redare. Difer n funcie de setrile configurate n timpul fotografierii.

7

Operaiuni de bazButonul A (mod fotografiere) Apsai pe butonul A n modul redare pentru a intra n modul fotografiere. Apsai pe butonul A n modul fotografiere pentru a afia meniul de selecie a modului fotografiere i pentru a schimba modurile de fotografiere (A 35).Introducere

Butonul c (redare) Apsai pe butonul c n modul fotografiere pentru a intra n modul redare. Apsai pe butonul c n modul redare pentru a afia meniul selecie mod redare i pentru a schimba modurile de redare (A 74). Dac aparatul foto este oprit, inei apsat butonul c pentru a porni aparatul foto n modul redare.

8

Operaiuni de baz

Selector multipluAceast seciune descrie utilizrile standard ale selectorului multiplu pentru a selecta modurile, pentru a selecta opiunile de meniu i pentru a aplica selecia. Apsai pe selectorul multiplu n sus, n jos, la stnga sau la dreapta sau rotii-l pentru a selecta opiuni sau apsai pe butonul k (aplic selecia).Introducere

FotografiereAfieaz meniul m (mod bli) (A 30) sau mut cursorul n sus Afieaz ghidul o (compensare expunere) (A 34) Aplicare selecie

Afieaz meniul n (autodeclanator) (A 32)

Mod bli

Afieaz meniul p (mod macro) (A 33) sau mut cursorul n jos

RedareSelectare fotografie anterioar15/05/2011 12:00 0004.JPG

4/

4

Selectare fotografia urmtoare

Ecranul meniuluiDeplasare cursor n sus Deplasare cursor spre stnga sau revenire la ecranul anterior Deplasare cursor spre dreapta sau deplasare la ecranul urmtor (aplicare selecie) Aplicare selecie (deplasare la ecranul urmtor) Deplasare cursor n josPlaj

Meniu fotograf iere Mod imagine Balans de alb Continuu Sensibilitate ISO Opiuni culoare Mod zon AF Ieire

C

Not despre Selectorul multiplu

n manual, butonul indicnd sus, jos, stnga i dreapta al selectorului multiplu rotativ este indicat ca H, I, J i K.

9

Operaiuni de baz

Butonul dApsai butonul d pentru afiarea meniului modului selectat. Folosii selectorul multiplu pentru a naviga prin meniuri (A 9). Selectai o fil din stnga pentru a deschide meniul filei selectate. Pentru a iei din meniu, apsai din nou pe butonul d.Este afiat cnd meniul conine dou sau mai multe pagini Afieaz meniurile disponibile n modul curent Afieaz meniul de setareMeniu fotograf iere Mod imagine Balans de alb Continuu Sensibilitate ISO Opiuni culoare Mod zon AF Ieire

Introducere

Afiat cnd exist unul sau mai multe elemente din meniu de urmrit Este afiat cnd sunt disponibile mai multe elemente din meniu anterioareMeniu fotograf iereMod focalizare autom.

Mod focalizare autom. AF unic AF permanent

Ieire

Ieire

Selectai o opiune i apsai pe butonul k sau pe selectorul multiplu K pentru a trece la urmtorul set de opiuni

Apsai butonul k sau selectorul multiplu K pentru a aplica selecia

Comutarea ntre fileMeniu fotograf iere Mod imagine Balans de alb Continuu Sensibilitate ISO Opiuni culoare Mod zon AF Ieire Meniu fotograf iere Mod imagine Balans de alb Continuu Sensibilitate ISO Opiuni culoare Mod zon AF Ieire Conf igurare Ecran de ntmpinare Dat Setri monitor Imprimare dat VR electronic Detecie micare Ieire

Apsai selectorul multiplu J pentru a evidenia fila

10

Apsai pe selectorul multiplu H sau I pentru a selecta o fil, apoi apsai fie butonul k, fie K

Se afieaz meniul selectat

Operaiuni de baz

Butonul de declanareAparatul foto are un buton de declanare cu dou trepte. Pentru a seta focalizarea i expunerea, apsai butonul de declanare pn la jumtate, oprindu-v cnd simii rezisten. Focalizarea i expunerea rmn blocate atunci cnd butonul de declanare este pstrat n aceast poziie. Pentru a declana i a fotografia, apsai uor butonul de declanare pn la capt. Nu apsai cu putere butonul de declanare deoarece este posibil s provocai tremuratul aparatului i imagini neclare.Introducere

Apsai butonul de declanare pn la jumtate pentru a seta focalizarea i expunerea

Apsai butonul de declanare pn la capt pentru a fotografia

Fixarea curelei aparatului foto

11

Primii pai

Introducerea acumulatoruluiIntroducei n aparatul foto un acumulator Li-ion EN-EL19 (inclus). ncrcai acumulatorul nainte de prima utilizare sau cnd acumulatorul este aproape descrcat (A 14).

1Primii pai

Deschidei capacul camerei acumulatorului/ fantei cardului de memorie.

2

Introducei acumulatorul.Confirmai orientarea corect a bornelor pozitiv (+) i negativ () aa cum este descris pe etichet la deschiderea camerei acumulatorului i introducei acumulatorul. Utilizai acumulatorul pentru a mpinge zvorul portocaliu al acumulatorului n sus (1) cnd introducei acumulatorul (2).

Camer acumulator

Cnd acumulatorul este introdus complet, zvorul acumulatorului se va nchide pe poziia sa.

B

Introducerea acumulatorului

Introducerea acumulatorului n alt poziie dect cea marcat sau cu polaritatea inversat poate deteriora aparatul foto. Verificai acumulatorul pentru a v asigura c este orientat corect.

3

nchidei capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie.

12

Introducerea acumulatorului

Scoaterea acumulatoruluiOprii aparatul foto (A 17) i asigurai-v c indicatorul luminos aparat pornit i monitorul sunt stinse nainte de a deschide capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie. Pentru a scoate acumulatorul, deschidei capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie i mpingei zvorul portocaliu al acumulatorului n direcia indicat de sgeat (1). Apoi, acumulatorul poate fi scos cu mna (2). Reinei c acumulatorul se poate nfierbnta n timpul utilizrii; fii ateni la scoaterea acumulatorului.

Primii pai

B

Note privind acumulatorul

Citii i respectai avertizrile privind acumulatorul de la pagina iii i seciunea Acumulatorul (A 146) nainte de a utiliza acumulatorul. Dac acumulatorul nu este folosit pentru o perioad mai mare de timp, rencrcai-l cel puin o dat la ase luni i consumai-l complet nainte de a-l depozita din nou.

13

ncrcarea acumulatoruluincrcai acumulatorul furnizat Li-ion EN-EL19 introdus n aparatul foto conectnd adaptorul CA de ncrcare EH-69P furnizat la aparatul foto prin intermediul cablului USB UC-E6 furnizat, i apoi conectai adaptorul CA de ncrcare la o priz electric.

1Primii pai

Pregtirea adaptorului CA de ncrcare EH-69P.

Dac s-a furnizat i adaptor de priz*, conectai-l la priza adaptorului CA de ncrcare. mpingei cu fermitate adaptorul de priz pentru a-l fixa. Dup conectare, ncercarea de a scoate forat adaptorul de priz poate duce la deteriorarea produsului. * Forma adaptorului de priz difer n funcie de ara sau regiunea n care s-a achiziionat aparatul foto. Adaptorul CA de ncrcare se livreaz mpreun cu adaptorul de priz ataat n Coreea i n Argentina.

2 3

Introducei acumulatorul (A 12).Nu pornii aparatul foto.

Utilizai cablul USB furnizat pentru a conecta adaptorul CA de ncrcare la aparatul foto.Verificai dac ai orientat corect conectorii. Nu ncercai s introducei conectorii nclinai i nu utilizai fora la conectarea sau deconectarea cablului USB.

Cablu USB

14

ncrcarea acumulatorului

4

Conectai adaptorul CA de ncrcare la o priz electric.Indicatorul luminos de ncrcare este verde i clipete rar pentru a indica ncrcarea acumulatorului. Un acumulator complet descrcat se ncarc n aproximativ 2 ore i 10 minute.

Primii pai

n tabelul urmtor se explic starea indicatorului luminos de ncrcare atunci cnd aparatul foto este conectat la o priz electric.

Indicator luminos ncrcare Clipete rar (verde) Oprit Acumulatorul se ncarc.

Descriere

Acumulatorul nu se ncarc. La terminarea ncrcrii, indicatorul luminos de ncrcare nu mai este verde i nu mai clipete, adic se stinge. Temperatura ambiental nu este recomandat pentru ncrcare. ncrcai acumulatorul n interior la o temperatur ambiant ntre 5C i 35C. Cablul USB sau adaptorul CA de ncrcare nu este conectat corespunztor sau exist o problem cu acumulatorul. Deconectai cablul USB sau adaptorul CA de ncrcare i reconectai-le corespunztor sau schimbai acumulatorul.

Clipete (verde)

5

Deconectai adaptorul CA de ncrcare de la priza electric i apoi deconectai cablul USB.

15

ncrcarea acumulatorului

B

Note privind adaptorul CA de ncrcare

Adaptorul CA de ncrcare EH-69P se utilizeaz numai cu dispozitive compatibile. Nu se va utiliza cu alt marc sau cu alt model de dispozitiv. nainte de utilizare, trebuie s citii i s respectai avertizrile referitoare la adaptorul CA de ncrcare de la pagina iii i seciunea Acumulatorul (A 146). EH-69P este compatibil cu prizele de curent alternativ avnd urmtorii parametrii 100-240 V, 50/60 Hz. Pentru utilizare n alte ri, utilizai adaptorul de priz (disponibil n comer) cnd este necesar. Pentru informaii suplimentare referitoare la adaptoarele de priz consultai agenia de turism. Adaptorul CA de ncrcare EH-69P se utilizeaz pentru ncrcarea bateriilor introduse n aparatul foto. Aparatul foto nu se poate porni atunci cnd este conectat la o priz electric cu adaptorul CA de ncrcare. Nu utilizai, n niciun caz, alt marc sau model de adaptor CA, cu excepia adaptorului CA de ncrcare EH-69P sau a adaptorului CA prin USB. n cazul nerespectrii acestei precauii pot rezulta supranclziri sau deteriorri ale aparatului foto.

Primii pai

C

Surs de alimentare CA

Dac se utilizeaz adaptorul CA EH-62G (disponibil separat; A 148), aparatul foto se alimenteaz de la o priz electric i se pot efectua i reda fotografii. Nu utilizai, n nicio circumstan, o alt marc sau model de adaptor CA, cu excepia adaptorului EH-62G. n cazul nerespectrii acestei precauii pot rezulta supranclziri sau deteriorri ale aparatului foto.

D

ncrcarea prin intermediul computerului sau a ncrctorului acumulatorului

Cnd se conecteaz COOLPIX S2500 la un computer, se ncarc i acumulatorul li-ion EN-EL19 (A 114, 139). Acumulatorul li-ion EN-EL19 se mai poate ncrca utiliznd ncrctorul acumulatorului MH-66 (disponibil separat; A 148).

16

ncrcarea acumulatorului

Pornirea i oprirea aparatului fotoApsai comutatorul de alimentare pentru a porni aparatul foto. Indicatorul luminos aparat pornit (verde) se aprinde pentru o perioad scurt de timp, iar monitorul va porni. Apsai comutatorul de alimentare din nou pentru a opri aparatul foto. Cnd aparatul foto este oprit, att indicatorul luminos aparat pornit ct i monitorul se vor opri. Dac aparatul foto este oprit, inei apsat butonul c pentru a porni aparatul foto n modul redare (A 29).

Primii pai

C

Funcia de economisire a energiei (Oprire automat)

Dac o perioad de timp nu se efectueaz nicio operaiune, monitorul se va nchide automat, aparatul foto va intra n modul veghe i indicatorul luminos aparat pornit va clipi. Aparatul foto se va opri n mod automat dac timp de alte trei minute nu este efectuat nicio operaiune. Dac timp de aproximativ un minut (setare implicit) nu se va efectua nicio operaiune n modul fotografiere sau redare, aparatul foto va intra n modul veghe. Dac monitorul s-a nchis n modul veghe (indicatorul luminos aparat pornit clipete), apsai pe butonul urmtor pentru reactivarea acestuia. - Comutatorul de alimentare, butonul de declanare, butonul A sau butonul c Timpul permis s se scurg nainte ca aparatul foto s intre n modul veghe poate fi modificat folosind opiunea Oprire automat (A 136) din meniul setare (A 125).

17

Setarea limbii, datei i orei afiajuluiCnd aparatul foto este pornit pentru prima oar, se afieaz o caset de dialog pentru selectarea limbii.

1Primii pai

Apsai pe comutatorul de alimentare pentru a porni aparatul foto.Indicatorul luminos aparat pornit (verde) se aprinde pentru o perioad scurt de timp, iar monitorul va porni.

2

Apsai pe selectorul multiplu H sau I pentru a alege limba dorit i apsai pe butonul k.Pentru informaii privind utilizarea selectorului multiplu, consultai Selector multiplu (A 9).

Limba/LanguagePolski Portugus Romn Suomi Svenska

Anulare

3

Apsai pe H sau I pentru a alege Da i apsai pe butonul k.Dac s-a selectat Nu, data i ora nu vor fi definite.

Dat Setai ora i data?

Da Nu Anulare

4

Apsai pe J sau K pentru a selecta fusul orar de reedin (A 130) i apsai pe butonul k.

London Casablanca

napoi

D

Timp economisire lumin zi

Dac opiunea timp economisire lumin zi este activ, apsai pe selectorul multiplu H n ecranul de selecie al fusului orar afiat la pasul 4 pentru a activa opiunea or de var. Cnd opiunea timp economisire lumin zi este activat, W este afiat n partea de sus a monitorului. Pentru a opri opiunea timp economisire lumin zi, apsai I.

London Casablanca

18

napoi

Setarea limbii, datei i orei afiajului

5

Editai data i ora.Apsai pe selectorul multiplu H sau I pentru a edita elementul evideniat. Apsai pe K pentru a muta selecia n urmtoarea ordine. Z (zi) L (lun) A (an) or minut ZLA (ordinea n care se afieaz ziua, luna i anul) Apsai pe J pentru a reveni la elementul anterior.

Dat Z 01 00 L 01 00 Editare A 2011

Primii pai

6

Alegei ordinea n care sunt afiate ziua, luna i anul i apsai pe butonul k sau pe K.Setrile sunt aplicate i afiajul monitorului trece n modul fotografiere.

Dat Z15 15

L05 10

A2011

Editare

D

Modificarea i imprimarea datei i orei

Selectai Dat n elementul Dat (A 128) din meniu setare (A 125) pentru a modifica data i ora curent i urmai procedura descris de la pasul 5. Selectai Fus orar n elementul Dat din meniu setare pentru a modifica setrile fusului orar i ale timpului economisire lumin zi (A 128). Pentru a imprima data pe fotografii, activai opiunea Imprimare dat (A 132) n meniul de setare dup ce ai setat data i ora.

19

Introducerea cardurilor de memorieFiierele de imagine, sunet i film sunt stocate n memoria intern a aparatului foto (aproximativ 16 MB) sau pe carduri de memorie Secure Digital (SD) amovibile (comercializate separat; A 149). Dac se introduce un card de memorie n aparatul foto, datele sunt stocate automat pe cardul de memorie, iar datele nregistrate pe cardul de memorie pot fi redate, terse sau transferate. Scoatei cardul de memorie pentru a stoca fotografii n memoria intern sau pentru a reda, terge sau transfera fotografii din memoria intern.

Primii pai

1

Asigurai-v c indicatorul luminos aparat pornit i monitorul sunt oprite i deschidei capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie.Asigurai-v c ai oprit aparatul foto nainte de a deschide capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie.

2

Introducei cardul de memorie.Glisai cardul de memorie corect pn cnd se blocheaz cu un clic. nchidei capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie.

B

Introducerea cardurilor de memorie

Introducerea cardului de memorie cu cealalt parte sau invers poate deteriora aparatul foto sau cardul de memorie. Verificai cardul de memorie pentru a v asigura c este orientat corect.

Scoaterea cardurilor de memorienainte de a scoate cardurile de memorie, oprii aparatul foto i confirmai dac indicatorul luminos aparat pornit i monitorul sunt oprite. Deschidei capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie i apsai pe card (1) pentru a-l scoate parial. Apoi cardul poate fi ndeprtat cu mna. Nu ncercai s scoatei cardul nclinat (2).

20

Introducerea cardurilor de memorie

B

Formatarea cardurilor de memorieP

Dac este afiat mesajul din dreapta, cardul de memorie trebuie formatat nainte de a fi utilizat (A 137). Reinei c formatarea terge permanent toate fotografiile i celelalte date de pe cardul de memorie. Asigurai-v c ai efectuat copii dup toate imaginile pe care dorii s le pstrai nainte de a formata cardul de memorie.

Cardul nu este formatat. Formatai cardul?

La formatarea cardului de memorie, folosii selectorul multiplu pentru a Nu selecta Da i apsai pe butonul k. Se va afia dialogul de confirmare. Pentru a ncepe formatarea, selectai Formatare i apsai pe butonul k. Nu oprii aparatul foto i nu deschidei capacul camerei acumulatorului/fanta cardului de memorie pn cnd nu se ncheie formatarea. Cardurile de memorie folosite anterior n alte dispozitive trebuie formatate cu acest aparat foto prima dat cnd sunt introduse n COOLPIX S2500 (A 137).

Da

Primii pai

B

Comutatorul de protejare la scriereComutator protejare la scriere

Cardurile de memorie sunt echipate cu un comutator de protejare la scriere. Atunci cnd acest comutator este n dreptul poziiei blocare, datele nu pot fi scrise sau terse de pe cardul de memorie. n cazul n care comutatorul este n dreptul poziiei blocare, deblocai-l glisnd comutatorul n poziia scriere pentru a nregistra sau terge imaginile sau a formata cardul de memorie.

B

Carduri de memorie

Utilizai doar carduri de memorie Secure Digital. Nu efectuai urmtoarele operaii n timpul formatrii, n timp ce datele sunt scrise pe cardul de memorie sau sunt terse din acesta sau n timpul transferrii datelor la un computer. n cazul nerespectrii acestei precauii pot rezulta pierderi de date sau deteriorri ale aparatului foto sau a cardului de memorie: - Scoatei acumulatorul sau cardul de memorie - Oprii aparatul foto - Deconectai adaptorul CA Nu formatai cardul de memorie utiliznd un computer. Nu demontai sau modificai. Nu scpai, nu ndoii i nu expunei la ap sau la ocuri fizice puternice. Nu atingei terminalele metalice cu degetele sau obiecte metalice. Nu lipii etichete sau abibilduri pe cardul de memorie. Nu lsai sub aciunea direct a soarelui, n vehicule nchise sau n zone expuse la temperaturi ridicate. Nu expunei la umiditate, praf sau la gaze corozive.

21

Noiuni de baz despre fotografiere i redare: modul A (automat)

Pasul 1 Pornirea aparatului foto i selectarea modului A (automat)Aceast seciune descrie cum putei fotografia n modul A (automat), un mod automat, vizeaz i declaneaz, recomandat utilizatorilor nceptori ai aparatelor foto digitale.

1

Apsai pe comutatorul de alimentare pentru a porni aparatul foto.Indicatorul luminos aparat pornit (verde) se aprinde pentru o perioad scurt de timp, iar monitorul va porni. De asemenea, se va extinde obiectivul. Trecei la pasul 4 cnd se afieaz A.

Noiuni de baz despre fotografiere i redare: modul A (automat)

2

Apsai pe butonul A pentru a afia meniul fotografiere.

3

Apsai pe selectorul multiplu H sau I pentru a alege A i apsai butonul k.Aparatul foto trece n modul A (automat).

Mod automat

4

Verificai indicatorul de ncrcare al acumulatorului i numrul de expuneri rmase.Indicator ncrcare acumulator b B N Bateria este consumat. Descriere Nivel ncrcare acumulator ridicat. Nivel ncrcare acumulator sczut. Pregtii-v s ncrcai sau s nlocuii acumulatorul. Imposibil de efectuat fotografii. ncrcai sau nlocuii acumulatorul.

Indicator ncrcare cumulator

4

Numr de expuneri rmase

Numrul de expuneri rmaseEste afiat numrul de fotografii care pot fi efectuate. Numrul de fotografii care pot fi stocate depinde de capacitatea memoriei interne sau a cardului de memorie i de setrile modului imagine (A 38).

22

Pasul 1 Pornirea aparatului foto i selectarea modului A (automat)

Indicatoare afiate n modul A (automat)Mod fotografiere A afiat n modul A (automat).

Pictograma detecie micare Efectele micrii subiectului i ale tremuratului aparatului foto sunt reduse.4

Noiuni de baz despre fotografiere i redare: modul A (automat)

Indicator memorie intern Indic faptul c fotografiile sunt stocate n memoria intern a aparatului foto (aproximativ 16 MB). Cnd un card de memorie este introdus n aparatul foto, C nu se va mai afia, iar imaginile vor fi stocate pe cardul de memorie.

Mod imagine Se afieaz combinaia ntre calitatea imaginii (compresie) i dimensiunea imaginii. Setarea implicit este L 40003000.

Indicatorii i informaiile despre fotografie afiate n timpul fotografierii i al redrii se vor opri dup cteva secunde (A 131). Cnd monitorul a fost oprit n modul veghe pentru a economisi energie, apsai pe butonul urmtor pentru a-l reactiva (A 136). - Comutatorul de alimentare, butonul de declanare sau butonul A

D

Funciile disponibile n modul A (automat)

Se poate regla modul bli (A 30) i se poate aplica autodeclanator (A 32), mod macro (A 33) i compensare expunere (A 34). Apsai pe butonul d pentru a specifica setrile pentru toate elementele meniului de fotografiere (A 36) n funcie de condiiile de fotografiere.

D D

Motion Detection (Detectare micare)

Consultai Detecie micare (A 134) n meniul setare (A 125) pentru informaii suplimentare.

Reducerea electronic a vibraiilor

Cnd modul bli (A 30) se seteaz la W (oprit) sau Y (sincronizare lent) cu opiunea VR electronic (A 133) n meniul de setare setat la Automat, pe monitor se poate afia pictograma w. Afiarea w prezint condiiile de fotografiere n care efectele tremuratului aparatului foto pot fi pronunate. n astfel de situaii, aparatul foto reduce efectele tremuratului n imagini nainte de a le nregistra.

23

Pasul 2 ncadrarea unei imagini

1

Pregtirea aparatului foto.inei aparatul foto fix cu ambele mini, avnd grij ca degetele i alte obiecte s nu blocheze obiectivul, bliul, dispozitivul de iluminare asisten AF, microfonul i difuzorul. Atunci cnd fotografiai n orientarea (pe nlime), rotii aparatul foto n aa fel nct bliul ncorporat s fie situat deasupra obiectivului.

Noiuni de baz despre fotografiere i redare: modul A (automat)

2

ncadrai fotografia.Cu setrile implicite, o fa detectat de aparatul foto va fi ncadrat de un chenar galben dublu (zon de focalizare). Pot fi detectate maximum 12 fee. Dac se detecteaz mai multe fee, faa cea mai apropiat de aparatul foto va fi ncadrat de un chenar dublu, iar celelalte de un singur chenar. Cnd fotografiai alte subiecte dect persoane sau ncadrai un subiect la care nu este detectat faa, nu se va afia o zon de focalizare. ncadrai imaginea astfel nct subiectul respectiv s se afle n apropierea centrului cadrului.

4

24

Pasul 2 ncadrarea unei imagini

Folosirea zoomuluiUtilizai controlul zoomului pentru a activa zoomul optic. Rotii controlul zoomului spre g pentru a apropia, astfel nct subiectul s ocupe o poriune mai mare din cadru, sau spre f pentru a deprta, mrind astfel spaiul vizibil n cadru.Micorare Mrire

Indicatorul de zoom este afiat n partea de sus a monitorului cnd controlul zoomului este rotit.Zoom optic Zoom digital

Noiuni de baz despre fotografiere i redare: modul A (automat)

Zoom digitalAtunci cnd zoomul aparatului foto este n poziia maxim de apropiere a zoomului optic, prin rotirea i meninerea controlului zoomului la g se declaneaz zoomul digital. Subiectul este mrit de pn la 4, nivelul de zoom optic maxim posibil. Cnd zoomul digital este activat, zona de focalizare va fi situat pe centrul cadrului, iar zona de focalizare nu este afiat.

Zoom optic maxim

Zoom digital activat

C

Zoomul digital i interpolarea

Spre deosebire de zoomul optic, zoomul digital utilizeaz pentru a mri imaginile un mod de procesare denumit interpolare, care conduce la o uoar deteriorare a calitii imaginii n funcie de modul imagine (A 37) i de nivelul de mrire a zoomului digital. Interpolarea se aplic la poziiile de zoom peste V atunci cnd se realizeaz imagini statice. Cnd zoomul este mrit dincolo de poziia V, interpolarea este iniiat iar indicatorul de zoom devine galben pentru a indica faptul c s-a aplicat interpolarea. Poziia de V se deplaseaz la dreapta pe msur ce dimensiunea imaginii descrete, permind confirmarea poziiei de zoom la care fotografierea fr interpolare este posibil la setarea modului de imagine curent.

Imagine de dimensiune micZoomul digital se poate dezactiva selectnd opiunea Zoom digital (A 135) n meniul de setare (A 125).

25

Pasul 3 Focalizarea i fotografierea

1

Apsai butonul de declanare pn la jumtate.Pentru a focaliza, apsai butonul de declanare pn la jumtate (A 11).

Cnd o fa este detectat, aceasta este ncadrat de un chenar dublu care indic zona activ de focalizare. Cnd subiectul este focalizat, chenarul dublu va avea culoarea verde. Noiuni de baz despre fotografiere i redare: modul A (automat)1/250 F 3.2

Viteza de Diafragm declanare Cnd nu se detecteaz o fa, aparatul foto selecteaz automat zona de focalizare (pn la nou zone) coninnd subiectul cel mai apropiat de aparatul foto. Cnd subiectul este focalizat, zona de focalizare activ strlucete n culoarea verde.1/250 F 3.2

Viteza de declanare

Diafragm

Atunci cnd utilizai un zoom digital, zona de focalizare nu este afiat, iar aparatul foto focalizeaz pe centrul cadrului. Dup ce focalizarea este efectuat, indicatorul de focalizare (A 6) va avea culoarea verde. Cnd butonul de declanare se apas pn la jumtate, se afieaz i valorile vitezei de declanare i ale diafragmei. Focalizarea i expunerea rmn blocate atunci cnd butonul de declanare este apsat pn la jumtate. Zona sau indicatorul de focalizare pot avea culoarea roie i pot lumina intermitent n timp ce butonul de declanare este apsat pn la jumtate. Acest lucru indic faptul c aparatul foto nu poate focaliza. Modificai compoziia i apsai butonul de declanare pn la jumtate din nou.

2

Apsai pe butonul de declanare pn la capt.Declanatorul este eliberat iar fotografia este nregistrat pe cardul de memorie sau n memoria intern.

26

Pasul 3 Focalizarea i fotografierea

B

n timpul salvrii

n timpul nregistrrii imaginilor, afiajul cu numrul de expuneri rmas va clipi. Nu deschidei capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie n timp ce se nregistreaz imagini. Oprirea alimentrii sau scoaterea cardului de memorie n aceste condiii poate duce la pierderea datelor sau la deteriorri ale aparatului foto sau ale cardului de memorie.

B

Focalizarea automat

Focalizarea automat poate s nu funcioneze conform ateptrilor n urmtoarele situaii. n anumite cazuri rare, este posibil ca subiectul s nu fie focalizat, chiar dac zona de focalizare i indicatorul de focalizare au culoarea verde i strlucesc: Subiectul este foarte ntunecat Obiecte cu luminoziti foarte diferite sunt prezente n aceeai scen (de ex. soarele aflat n spatele subiectului, va face ca acesta s fie puternic umbrit) Nu exist contrast ntre subiect i fundal (de ex. cnd subiectul unui portret, purtnd o cma alb, este aezat n faa unui zid alb) Modele geometrice regulate (de exemplu un transperant sau ferestre ntr-un zgrie-nori) Cteva obiecte sunt la distane diferite fa de aparatul foto (de ex. subiectul este n interiorul unei cuti) Subiectul se deplaseaz rapid n situaiile menionate mai sus, ncercai s apsai butonul de declanare pn la jumtate pentru a refocaliza de cteva ori sau focalizai pe un alt subiect i utilizai funcia de blocare a focalizrii (A 45). Cnd folosii blocarea focalizrii, asigurai-v c distana dintre aparatul foto i subiectul pe care a fost blocat focalizarea este aceeai cu cea fa de subiectul dorit.

Noiuni de baz despre fotografiere i redare: modul A (automat)

B C

Note privind detectarea feelor

Consultai Mod zon AF (A 44) i Detectarea feelor (A 46) pentru mai multe informaii.

Ecranul Avertizare clipire

Cnd aparatul foto detecteaz faptul c este posibil ca subiecii portretizai s fi clipit la efectuarea unei fotografii cu funcia de detectare a feelor i opiunea d Avertizare clipire setat la Activat, pe monitor va aprea ecranul de avertizare la clipire (A 140).

D

Dispozitiv iluminare asisten AF i bli

Dac subiectul este slab iluminat, dispozitivul de iluminare asisten AF (A 135) poate ilumina la apsarea la jumtate a butonului de declanare sau bliul (A 30) se poate declana la apsarea pn la capt a butonului de declanare.

27

Pasul 4 Redarea i tergerea fotografiilorRedarea fotografiilor (Mod redare)Apsai pe butonul c (redare).Ultima fotografie fcut va fi afiat n modul redare cadru ntreg. Apsai selectorul multiplu H, I, J sau K pentru a vizualiza fotografii suplimentare. Continuai s inei apsat selectorul multiplu H, I, J sau K pentru a derula fotografiile. Noiuni de baz despre fotografiere i redare: modul A (automat) Fotografiile se pot afia un timp scurt la o rezoluie mic n timp ce sunt citite de pe cardul de memorie sau din memoria intern. Butonul Selector multiplu A (automat) Butonul c (redare)

Apsai pe butonul A sau pe butonul de declanare pentru a trece n modul fotografiere. Cnd redai imagini stocate n memoria intern a aparatului foto, se afieaz C. Cnd un card de memorie este introdus n aparatul foto, C nu este afiat i vor fi redate imaginile de pe cardul de memorie.

15/05/2011 15:30 0004.JPG

4/

4

Indicator memorie intern

tergerea fotografiilor

1

Apsai pe butonul l pentru a terge imaginea afiat n acel moment pe monitor.

2

Apsai pe selectorul multiplu H sau I pentru a alege Da i apsai pe butonul k.Fotografiile terse nu pot fi recuperate. Pentru a prsi meniul curent fr a terge imaginea, selectai Nu i apsai pe butonul k.

tergei imaginea 1?

Da Nu

28

Pasul 4 Redarea i tergerea fotografiilor

C C C

Operaiuni disponibile n modul redare

Consultai Operaiuni n modul redare cadru ntreg (A 69) i Editarea fotografiilor (A 99) pentru mai multe informaii.

Apsnd pe butonul c vei deschide aparatul foto

Dac aparatul foto este oprit, innd apsat butonul c va porni n modul redare. Obiectivul nu se va extinde.

Vizualizarea imaginilorNoiuni de baz despre fotografiere i redare: modul A (automat)

Atunci cnd fotografiile n care a fost detectat o fa n timpul fotografierii (A 46) se afieaz n modul redare cadru ntreg, fotografiile pot fi rotite automat pentru afiarea n redare, n funcie de orientarea feei detectate, cu excepia fotografiilor realizate folosind setrile Continuu, BSS i Fotografiere n rafal 16 (A 41). Cnd monitorul a fost oprit n modul veghe pentru a economisi energie, apsai pe butonul urmtor pentru a-l reactiva (A 136). - Comutatorul de alimentare, butonul de declanare sau butonul c

C

tergerea ultimei fotografii realizate n modul fotografiere

tergei imaginea 1?

n modul fotografiere, apsai pe butonul l pentru a terge ultima fotografie fcut.Da Nu

D

tergerea mai multor fotografii

Folosind opiunea tergere (A 93) din meniul redare (A 87), meniul listare dup dat (A 86), meniul sortare automat (A 83) sau meniul imagini favorite (A 78), putei terge mai multe fotografii.

29

Utilizarea bliuluiCnd Sensibilitate ISO se seteaz la Automat, bliul are o raz de aciune de 0,54,5 m la poziia maxim de zoom cu unghi larg i raz de aciune de 0,52,4 m la poziia maxim de zoom cu telefotografie.U V W Noiuni de baz despre fotografiere i redare: modul A (automat) X Automat Bliul se declaneaz automat dac lumina este slab. Automat cu reducere ochi roii Reduce efectul de ochi roii n portrete (A 31). Oprit Bliul nu se va declana chiar dac lumina este slab. Bli de umplere Bliul se declaneaz cnd se face fotografia. Utilizai pentru a umple (ilumina) umbre i subiecte cu fundal luminos. Y Sincronizare lent U (automat) este combinat cu viteza redus de declanare. Adecvat pentru portrete pe timp de sear i de noapte care includ decor n fundal. Bliul ilumineaz subiectul principal; sunt utilizate viteze reduse de declanare pentru a capta fundalul n timpul nopii sau n cazul unei lumini slabe.

Setarea modului bli

1

Apsai pe selectorul multiplu m (modul bli).Se afieaz meniul bli.

2

Apsai pe selectorul multiplu H sau I pentru a selecta modul bli dorit i apsai pe butonul k.Pictograma pentru modul de bli selectat este afiat n partea de sus a monitorului. Atunci cnd este aplicat U (automat), D este afiat doar pentru cteva secunde indiferent de setarea Informaii fotografie (A 131). Dac n cteva secunde setrile nu sunt aplicate prin apsarea butonului k, selecia va fi anulat.Mod bli

30

99

Utilizarea bliului

B

Fotografierea cu bliul dezactivat (W) sau n lumin slab

Este recomandat folosirea unui trepied pentru fixarea aparatului foto pe timpul fotografierii, evitnd astfel efectele tremurrii. Indicatorul E este afiat atunci cnd aparatul foto mrete automat sensibilitate. Fotografiile fcute cnd E este afiat, pot avea un uor zgomot de imagine. Funcia de reducere a zgomotului se poate activa n unele condiii de fotografiere, cum ar fi lumina slab. n cazul n care folosii funcia de reducere a zgomotului, nregistrarea fotografiilor va dura mai mult dect n mod normal.

B C

Not despre bliNoiuni de baz despre fotografiere i redare: modul A (automat)

Cnd utilizai bliul, reflexiile prafului din atmosfer pot s apar ca pete n fotografie. Pentru a reduce aceste reflexii, setai bliul la W (oprit).

Becul bliului

Becul indicator al bliului arat starea bliului cnd butonul de declanare este apsat pn la jumtate. Aprins: bliul se va declana cnd se face fotografia. Clipete: bliul se ncarc. Ateptai cteva secunde i ncercai din nou. Oprit: bliul nu se va declana cnd se face fotografia. Dac acumulatorul este la un nivel sczut, afiajul monitorului se va opri i va rmne aa, pn cnd bliul este complet ncrcat.

C

Setarea modului bli

Setarea modului bli implicit variaz cu modul de fotografiere. A (automat): U (automat) Scena: variaz n funcie de modul scen selectat (A 5360) F (portret inteligent): fixat la U (automat) cnd s-a selectat Dezactivat pentru Ochi deschii; W (oprit) cnd s-a selectat Activat pentru Ochi deschii (A 65) s (urmrire subiect): U (automat) Exist funcii cu care bliul nu poate fi activat. Consultai Setrile aparatului foto care nu pot fi aplicate simultan (A 49) pentru mai multe informaii. Setarea mod bli aplicat n modul A (automat) este stocat n memoria aparatului foto, chiar dac acesta este nchis i reaplicat data urmtoare cnd este selectat modul A (automat).

C

Reducere ochi roii

Acest aparat foto utilizeaz modul avansat reducere ochi roii (Punct fixare ochi roii ncorporat n aparatul foto). Dac aparatul foto detecteaz ochi roii n timpul nregistrrii unei fotografii, zona afectat va fi procesat pentru a reduce i efectul de ochi roii nainte de salvarea fotografiei. Reinei urmtoarele n timpul fotografierii. Pentru nregistrarea fotografiilor este necesar mai mult timp dect n mod normal. Nu ntotdeauna reducerea ochilor roii produce rezultatul dorit. n situaii extrem de rare, zonele care nu sunt afectate de ochii roii ar putea fi afectate de procesele de reducere a ochilor roii; n aceste cazuri alegei un alt mod bli i ncercai din nou.

31

Fotografierea cu autodeclanatorulAparatul foto este echipat cu un temporizator de zece secunde i de dou secunde pentru autoportrete. Aceast caracteristic este util pentru reducerea efectelor micrii aparatului la apsarea butonului de declanare. Cnd folosii autodeclanatorul, este recomandat folosirea unui trepied.

1Noiuni de baz despre fotografiere i redare: modul A (automat)

Apsai pe selectorul multiplu n (autodeclanator).Se afieaz meniul autodeclanatorului.

2

Apsai pe selectorul multiplu H sau I pentru a alege 10 s sau 2 s i apsai pe butonul k.10 s (zece secunde): se utilizeaz n ocazii importante, de exemplu la nuni 2 s (dou secunde): se utilizeaz pentru a preveni tremuratul aparatului foto Se afieaz modul selectat pentru autodeclanare. Dac n cteva secunde setrile nu sunt aplicate prin apsarea butonului k, selecia va fi anulat.Autodeclanator

3

ncadrai fotografia i apsai butonul de declanare pn la jumtate.Focalizarea i expunerea vor fi setate.

10

1/250

F 3.2

4

Apsai pe butonul de declanare pn la capt.Autodeclanatorul va porni, iar numrul de secunde rmase pn la eliberarea declanatorului este afiat pe monitor. Indicatorul luminos autodeclanator clipete n timp ce temporizatorul cronometreaz. Cu o secund nainte de a fi fcut fotografia, lampa nu va mai lumina intermitent ci va rmne aprins pn cnd declanarea este ncheiat. Atunci cnd declanatorul este eliberat, autodeclanatorul va fi setat la OFF. Pentru a opri temporizatorul nainte ca o fotografie s fie fcut, apsai butonul de declanare nc o dat.

9

1/250

F 3.2

32

Mod macroMod macro se utilizeaz la fotografierea obiectelor aflate la mic distan, chiar i la 8 cm. Reinei c este posibil ca bliul s nu poat lumina ntregul subiect la o distan mai mic de 50 cm.

1

Apsai pe selector multiplu p (mod macro).Se afieaz meniul modului macro.

2

Apsai pe selectorul multiplu H sau I pentru a alege ON i apsai butonul k.Este afiat pictograma mod macro (F). Dac n cteva secunde setrile nu sunt aplicate prin apsarea butonului k, selecia va fi anulat.Mod macro

Noiuni de baz despre fotografiere i redare: modul A (automat)

3

Rotii butonul control zoom pentru a ncadra imaginea. Cea mai apropiat distan la care aparatul foto poate focaliza depinde de poziia zoomului. Aparatul foto poate focaliza la cea mai apropiat distan cnd F i indicatorul zoom este verde cu indicatorul zoom poziionat spre stnga (unghi larg) fa de K. La poziia de zoom aflat cu un pas la dreapta (telefotografie) poziiei maxime de zoom de unghi larg, aparatul foto poate focaliza pe subieci aflai la mic distan, chiar i la 8 cm fa de obiectiv. La poziia maxim de zoom de unghi larg i la poziia de zoom K, aparatul foto poate focaliza la o distan de 20 cm.

C

Focalizarea automat

Cnd se utilizeaz modul A (automat), dac Mod focalizare autom. (A 48) s-a setat la AF permanent, aparatul foto focalizeaz continuu pn blocarea focalizrii atunci cnd butonul de declanare se apas pn la jumtate. De aceea, putei auzi sunetul fcut de micarea lentilelor obiectivului. Cnd utilizai alte moduri de fotografiere, AF permanent se activeaz automat atunci cnd se pornete modul macro.

C

Setarea modului macro

Setarea mod macro aplicat n modul A (automat) este stocat n memoria aparatului foto chiar dac acesta este nchis i reaplicat data urmtoare cnd este selectat modul A (automat).

33

Ajustarea luminozitii (Compensare expunere)Compensarea expunerii este utilizat pentru a modifica expunerea de la valoarea sugerat de aparatul foto pentru ca fotografiile s fie mai luminoase sau mai ntunecate.

1

Apsai pe selectorul multiplu o (compensare expunere).Este afiat ghidul de compensare expunere.

2Noiuni de baz despre fotografiere i redare: modul A (automat)

Apsai pe selectorul multiplu H sau I pentru a regla expunerea i apsai pe butonul k.Pentru ca imaginea s fie mai luminoas, aplicai o compensare de expunere pozitiv (+). Pentru ca imaginea s fie mai ntunecat, aplicai o compensare de expunere negativ (). Compensarea expunerii poate fi setat la valori cuprinse ntre 2,0 i +2,0 EV. Dac n cteva secunde setrile nu sunt aplicate prin apsarea butonului k, selecia va fi anulat. Dac utilizai o alt valoare dect 0.0 pentru compensarea expunerii, valoarea este afiat pe monitor cu indicatorul H.0.0 +0.3

Compensare expunere

3

Apsai pe butonul de declanare pentru a realiza o fotografie.Pentru a iei fr a modifica expunerea, revenii la pasul 1, selectai valoarea 0.0 i apsai pe butonul k.+0.3 4

C34

Valoare compensare expunere

Valoarea compensrii expunerii aplicat n modul A (automat) este stocat n memoria aparatului foto chiar dac acesta este nchis i reaplicat data urmtoare cnd este selectat modul A (automat).

Mai multe despre fotografiere

Selectarea unui mod de fotografiereSelectarea unui mod de fotografiere dintre modurile A (automat), x (scene), F (portret inteligent), s (urmrire subiect) i D (film).

1

Apsai pe butonul A n modul fotografiere.Se afieaz meniul de selectare a modului de fotografiere.

2

Apsai pe selectorul multiplu H sau I pentru selecta un mod de fotografiere i apsai pe butonul k.Aparatul foto intr n modul de fotografiere selectat. Pentru a selecta un alt mod scen (a doua pictogram de sus), apsai pe K, pe selectorul multiplu H, I, J sau pe K pentru a selecta o scen i apsai pe butonul k.

1 2 3 4 5

Mod automat

Mai multe despre fotografiere

Pentru a reveni la modul de fotografiere curent fr a comuta modurile de fotografiere, apsai pe butonul A sau pe butonul de declanare. 1 A Mod automat A 22

Fotografiile se pot efectua n modul automat vizeaz i declaneaz recomandat pentru utilizatorii neiniiai n utilizarea aparatelor foto digitale. Setrile de fotografiere, cum ar fi fotografierea continu, se pot aplica din meniul fotografiere (A 36). 2 x Modul scen A 50

Setrile aparatului foto sunt optimizate automat pentru scena selectat. n modul selector automat scene, aparatul foto selecteaz automat modul scen optim pentru fotografiere mai simpl. 3 F Portret inteligent A 63

Aparatul foto utilizeaz funcia de detectare a feelor pentru a detecta feele unor subiecte umane, apoi elibereaz automat declanatorul n momentul n care este detectat un zmbet. Opiunea de estompare a pielii poate fi utilizat pentru a afia estompat tonurile pielii subiecilor umani. 4 s Urmrire subiect Adecvat pentru focalizarea i fotografierea subiecilor aflai n micare. 5 D Film Se poate realiza un film (cu sunet). A 107 A 66

35

Opiuni de fotografiere: meniu fotografiere (Modul A (automat))Urmtoarele opiuni pot fi definite la fotografierea n modul A (automat) (A 22).Mod imagine A 37

Selectai modul imagine (combinaia dintre dimensiunea imaginii i raportul de compresie) la care se nregistreaz imaginile. Setrile modului imagine pot fi modificate i din alte moduri de fotografiere (cu excepia modului film). Balans de alb Potrivii balansul de alb n funcie de sursa de lumin. Continuu Activai fotografierea continu sau BSS (selector cea mai bun fotografie) Sensibilitate ISO Controleaz sensibilitatea aparatului foto la lumin. Opiuni culoare Aplicai efecte de culoare la fotografii pe msur ce sunt nregistrate. Mod zon AF A 44 A 48 A 43 Mai multe despre fotografiere A 42 A 41 A 39

Selectai modul n care aparatul foto selecteaz zona de focalizare pentru autofocalizare. Mod focalizare autom. Selectai modul n care focalizeaz aparatul foto.

Afiarea meniului fotografiereIntrai n modul A (automat) (A 22). Apsai butonul d pentru a afia meniul fotografiere.Meniu fotograf iere Mod imagine Balans de alb Continuu Sensibilitate ISO Opiuni culoare Mod zon AF Ieire

4

Utilizai selectorul multiplu pentru a alege i a aplica setri (A 9). Pentru a iei din meniul fotografiere, apsai butonul d.

B36

Setrile aparatului foto care nu pot fi aplicate simultan

Anumite funcii nu pot fi utilizate mpreun cu altele (A 49).

Opiuni de fotografiere: meniu fotografiere (Modul A (automat))

Mod imagine (calitate imagine/dimensiune imagine)A (automat) M d (Meniu fotografiere) M Mod imagine

Modul imagine se refer la combinaia dintre dimensiunile i calitatea imaginii (compresie) la care fotografia este nregistrat. Selectai modul imagine care corespunde modului n care fotografiile vor fi utilizate i capacitii memoriei interne sau a cardului de memorie. Cu ct setrile pentru modul imagine sunt mai ridicate, cu att va fi mai mare dimensiunea la care fotografia poate fi imprimat sau afiat fr a prezenta o granulaie vizibil, limitnd numrul fotografiilor ce pot fi nregistrate.Opiune Dimensiune (pixeli) 4000 3000 Descriere Mai multe despre fotografiere Calitate mai ridicat dect I, recomandat pentru mriri sau imprimri de calitate nalt. Nivelul de compresie este aproximativ 1:4.

H 40003000P I 40003000 (setare implicit) R 32642448 L 25921944 M 20481536

4000 3000 3264 2448 2592 1944 2048 1536 Dimensiunea mai mic dect I, R sau L permite stocarea mai multor fotografii. Nivelul de compresie este aproximativ 1:8. Potrivit pentru afiarea pe monitorul computerului. Nivelul de compresie este aproximativ 1:8. Adecvat pentru afiare pe ntregul ecran al unui televizor cu un format de imagine de 4:3 sau pentru distribuirea prin e-mail. Nivelul de compresie este aproximativ 1:8. Sunt nregistrate fotografii cu un format al imaginii de 16:9. Nivelul de compresie este aproximativ 1:8. Cea mai bun alegere n cele mai multe situaii. Nivelul de compresie este aproximativ 1:8.

N 1024768

1024 768

O 640480

640 480

P 39682232

3968 2232

Pictograma pentru setarea curent este afiat n monitor n modurile fotografiere i redare (A 6, 7).

C

Mod imagine

Modificarea realizat la aceast setare se aplic tuturor modurilor de fotografiere (cu excepia modului film). Exist funcii cu care aceast setare nu poate fi activat. Consultai Setrile aparatului foto care nu pot fi aplicate