MANAGEMENTUL PROIECTELOR

of 6 /6
Ulinici Andrei 324AA Management de proiect Managementul proiectului reprezintă acel mod de abordare folosit pentru a dirija un ansamblu de activităţi nou (non- repetitiv) care prezintă restricţii de timp, cost şi urmăreşte o serie de performanţe. Managementul proiectului pune de acord elementele de interes cu disponibilităţile; stipulează ce (performanţe tehnice), când (planul sau programul de timp) şi cu ce (cine şi costul). Scopul managementului proiectului este să asigure acceptarea de către client şi aplicarea proiectului. Proiectele de orice tip, mari sau mici, de anvergură sau la scară mai redusă reprezintă modalitatea prin care organizaţiile supravieţuiesc în mediul economic actual. Alte definitii si particularitati: ramură specializată a managementului; instrument de planificare, coordonare, specializare şi control al activităţilor complexe din proiectele industriale, comerciale, sociale, culturale; metodă de management a organizaţiilor economice, de tratare a activităţilor curente drept proiecte; cea mai bună modalitate de organizare a activităţii în cadrul firmelor moderne; ştiinţa managementului resurselor (umane, financiare, informaţionale, echipamente), pentru realizarea unui proiect; obiectivul managementului proiectelor: realizarea unui produs/serviciu care să corespundă necesităţilor exprimate de consumatori/beneficiari; proces dinamic, desfăşurat ştiinţific, pe baza unui set de reguli, care organizează resursele corespunzătoare, pentru realizarea obiectivelor stabilite, prin reducerea la zero a deficienţelor, prin creşterea eficienţei activităţilor; formă de răspuns a firmei la modificările rapide ale mediului economic; Trăsături proprii ale managementului proiectelor:

Embed Size (px)

description

Referat Management de proiect

Transcript of MANAGEMENTUL PROIECTELOR

Ulinici Andrei324AAManagement de proiect

Managementul proiectului reprezint acel mod de abordare folosit pentru a dirija un ansamblu de activiti nou (non-repetitiv) care prezint restricii de timp, cost i urmrete o serie de performane. Managementul proiectului pune de acord elementele de interes cu disponibilitile; stipuleaz ce (performane tehnice), cnd (planul sau programul de timp) i cu ce (cine i costul). Scopul managementului proiectului este s asigure acceptarea de ctre client i aplicarea proiectului.Proiectele de orice tip, mari sau mici, de anvergur sau la scar mai redus reprezint modalitatea prin care organizaiile supravieuiesc n mediul economic actual.

Alte definitii si particularitati: ramur specializat a managementului; instrument de planificare, coordonare, specializare i control al activitilor complexe din proiectele industriale, comerciale, sociale, culturale; metod de management a organizaiilor economice, de tratare a activitilor curente drept proiecte; cea mai bun modalitate de organizare a activitii n cadrul firmelor moderne; tiina managementului resurselor (umane, financiare, informaionale, echipamente), pentru realizarea unui proiect; obiectivul managementului proiectelor: realizarea unui produs/serviciu care s corespund necesitilor exprimate de consumatori/beneficiari; proces dinamic, desfurat tiinific, pe baza unui set de reguli, care organizeaz resursele corespunztoare, pentru realizarea obiectivelor stabilite, prin reducerea la zero a deficienelor, prin creterea eficienei activitilor; form de rspuns a firmei la modificrile rapide ale mediului economic; Trsturi proprii ale managementului proiectelor: Inovaia mod de rezolvare inovativ a unor problemelor noi, specifice fiecrui proiect n parte; Multilateralitatea implic cunotine economice i tehnice de specialitate, cunotine i aptitudini organizatorice pentru administrarea tuturor resurselor; reprezint sinteza a cinci tiine tehnico-economice: tiina de a pregti i lansa proiectul; tiina de a conduce procesul de nvare; tiina de a organiza dezvoltarea i implementarea proiectului; tiina de a asigura coerena aciunilor; tiina de conducere a monitorizrii i evalurii. scopul managementului proiectelor: previziunea a ct mai multor probleme ce pot aprea n planificarea, organizarea i controlul activitilor, pentru finalizarea cu succes a proiectului.

Aa cum a fost gndit i formalizat, managementul ciclului de via al proiectului se bazeaz pe urmtoarele principii:

Identificarea i descrierea ciclului proiectuluiSe cere evidenierea fazelor distincte ale ansamblului ciclul de via al proiectului. n aceste faze, este necesar ca rolul jaloanelor s fie clar definite i deciziile s fie bine fundamentate.

Orientarea ctre client (concentrarea asupra beneficiarului i/sau proprietarul proiectului).Prin managementul ciclului proiectului trebuie asigurat orientarea ctre beneficiar i organizaia n care rezultatele proiectului se implementeaz. Analiza detaliat a problemelor trebuie s se efectueze pe toat durata de identificare (conturare) a proiectului i posibilitile de soluionare se aleg n conformitate cu nevoile beneficiarilor i a prilor implicate.

Organizarea de sistem (Logical Framework)Se constituie ca o form de abordare procedural prin care se realizeaz o concepie transparent a proiectului. Conine o colecie de instrumente prin care se precizeaz obiectivele, se coreleaz activitile corespunztor ateptrilor i condiiilor existente; toate acestea sunt cuprinse n documentaii de programare la diferite niveluri, ntr-o structur matriceal. Baza procedural este un ansamblu de analize, care notific ateptrile i condiiile existente, pe baza lor se iniiaz activiti i se ndeplinesc diferite obiective (rezultate, ateptrile proiectului i obiectivele generale).

SuportabilitateaEste necesar ca elementele ce au fost cuprinse n planul rezultat din organizarea de sistem s fie testate din punct de vedere al suportabilitii. Aceasta nseamn ca la stabilirea, dimensionarea i programarea lor s se aib n vedere niveluri i criterii rezonabile.

Transparena, documentaie standardizat.Managementul ciclului proiectului introduce formalizri standardizate a documentaiei proiectelor, stipulnd o serie ntreag de criterii de calitate pentru asigurarea financiar a proiectului.

Proiectarea de ansamblu pentru asigurarea adaptabilitii i luarea deciziilorPrin acest principiu se urmrete s se asigure o tratare de ansamblu sistematic pentru a nva din experiena gtigat i are la baz practici de monitorizare i evaluare. Leciile nvate trebuie s se regseasc apoi n secvenele de politici sectoriale i s serveasc la tratri ulterioare de noi proiecte.

Coninutul metodologiei de abordare logic de ansamblu - LFA

Abordarea logic de ansamblu - LFA (Logical Framework Approach) s-a constituit ca o metodologie avnd la baz conceptul de schema proiectului, deja prezentat (vezi paragraful 1.4) i care urmrete s faciliteze o serie de eforturi pe care trebuie s le desfoare managerii de proiecte, cum ar fi:

clarificarea scopului i a motivului unui proiect; identificarea cerinelor privind informaiile; definirea clar a principalelor elemente ale proiectului; analiza de baz a proiectului n faza de nceput; facilitarea comunicrii ntre persoanele implicate n realizarea proiectului; determinarea modului de msurare a succesului sau eecului unui proiect.

Abordarea logic de ansamblu - LFA (Logical Framework Approach) este un instrument analitic pentru planificarea i managementul proiectelor orientate spre realizarea unor obiective.

Etapele demersului LFA sunt grupate n dou stadii (I i II), constnd n analiza situaiei existente i ntocmirea proiectului i asigurnd condiiile de concordan ntre componentele proiectului i situaia care a cerut proiectul (program, proces de dezvoltare, cerin de schimbare).

Stadiul I. ANALIZAREA SITUAIEI EXISTENTEEtapa 1. Analiza participanilor. Se analizeaza grupurile de interes: furnizorii, beneficiarii, partenerii, susintorii, dumanii etc., explicndu-se motivele poziiei lor i ce pot da i ce vor n schimb.Etapa 2. Analiza problemelor. Prezentarea lor, complexitatea i ierarhia n importanta.

Etapa 3. Analiza obiectivelor. Definirea, fixarea n timp, msurabilitatea, moduri de evaluare.

Etapa 4.Analiza alternativelor.

Stadiul II. NTOCMIREA PROIECTULUI.

Etapa 5. Elementele proiectului. (conform cu Matricea Proiectului).

Etapa 6. Analiza factorilor externi. (conform cu Matricea Proiectului).

Etapa 7. Stabilirea indicatorilor. (conform cu Matricea Proiectului).Amploarea managementului proiectelor ca modalitate de a susine competiia econo-mic, de a rspunde mediului economic din ce n ce mai solicitant a condus la apariia unui nou tip de organizaie - organizaia centrat pe proiecte. n cazul unei astfel de organizaii, performana nu se mai msoar, spre exemplu, n funcie de soliditatea organigramei, ci n funcie de capacitatea de a se adapta la proiecte i n funcie de consistena portofoliului de proiecte. Valoarea organizaiei nu se mai msoar dup numrul de angajai. Competena profesional nu mai este nici ea o valoare n sine, ceea ce conteaz mai mult este viteza cu care angajaii i unesc abilitile i cunotinele pentru a gsi o soluie la o problem comun, precum i viteza cu care, o dat rezolvat problema (o dat ncheiat proiectul), angajaii formeaz combinaii diferite pentru a rezolva o nou problem.Afirmaia c viitorul aparine organizaiilor orientate pe proiecte nu constituie o exagerare. Flexibilitatea i adaptabilitatea care caracterizeaz acest tip de organizaie permit permanenta regrupare i reorganizare a resurselor umane i informaionale. Proiectele reprezint modalitatea prin care organizaiile se adapteaz contextelor n schimbare. Ele sunt punctele de stabilitate, iar organizaiile devin fluide i graviteaz n jurul lor.Organizaia centrat pe proiecte nu mai este compus din departamente care lucreaz fiecare pe diferite segmente ale unui proiect. Proiectul este, de ast dat, cel care im-pune structurarea pe departamente: departamentul de producie al proiectului 1, departamentul de producie al proiectului 2, departamentul financiar al proiectului 1 etc.

Avantaje: managementul proiectelor permite: control bun asupra utilizrii resurselor; mbuntirea relaiilor cu clienii; reducerea costurilor, mbuntirea calitii i creterea marelor de profit; creterea eficienei activitii n ansamblu, prin orientarea spre rezultate, mbuntirea coordonrii interdepartamentale i motivarea angajailor; Dezavantaje: aplicarea managementului proiectelor poate conduce la: nclcarea unor componente ale politicii interne a firmei, dat fiind gradul ridicat de autonomie a personalului implicat; creterea costurilor anumitor activiti; apariia unor dificulti n organizarea activitii organizaiei; utilizarea incomplet a personalului n intervalul de timp dintre finalizarea unui proiect i iniierea urmtorului proiect.

Bibliografie:

1. Managementul proiectelor note de curs, titular de curs: Conf.dr.ing. Doina Corina Serban, 20032. Paul, Marinescu, Management de proiect, Ed. Universitii, Bucuresti, 20053. Wolfgang Lessel, Manegementul proiectelor, Ed. All, Bucuresti, 2007.4. Abbe Mowshowitz, The Switching Principie in Virtual Organization", Organizational Virtualness, voi. 1, nr. 1, 2000.