Malya Travel-mk Serv

24
Cap I . Prezentarea agenţiei de turism turoperatoare Malya Invest I .1 Scurt istoric Agenţia de turism touroperatoare MALYA TRAVEL a fost înfiinţată în anul 2005 pe 5 ianuarie cu scopul de a veni în întâmpinarea dorinţelor clienţilor într-un mod cât mai professional şi cât mai plăcut cu putinţă. Este o societate românească cu capital privat, cod fiscal RO17093560, J22/15/2005, având ca domeniu principal de activitate: comercializarea pachetelor de servicii turistice atât în ţară cât şi în străinătate. Deţine licenţa numărul 4225/16.01.2007 eliberată de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi poliţa de asigurare seria TI numărul 506788, cod asigurare 17206 . Sediul social al agenţiei este în Iaşi, strada Socola, numărul 13, bloc D6, scara A, la parter, apartamentul 3, judeţul Iaşi, telefon/fax 0332-418310, 0332-418320, 0332- 802416, email [email protected] , [email protected], Web: www.malyatravel.ro . Programul de lucru cu publicul este de luni până vineri între orele 09.00-17.00, sâmbăta şi duminica fiind închis. Agenţia de turism Malya Travel oferă consumatorilor ieşeni şi nu numai lor, o multitudine de produse turistice grupate pe mai multe categorii.

Transcript of Malya Travel-mk Serv

Page 1: Malya Travel-mk Serv

Cap I . Prezentarea agenţiei de turism turoperatoare Malya Invest

I .1 Scurt istoric

Agenţia de turism touroperatoare MALYA TRAVEL a fost înfiinţată în anul 2005 pe 5 ianuarie cu scopul de a veni în întâmpinarea dorinţelor clienţilor într-un mod cât mai professional şi cât mai plăcut cu putinţă.

Este o societate românească cu capital privat, cod fiscal RO17093560, J22/15/2005, având ca domeniu principal de activitate: comercializarea pachetelor de servicii turistice atât în ţară cât şi în străinătate. Deţine licenţa numărul 4225/16.01.2007 eliberată de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi poliţa de asigurare seria TI numărul 506788, cod asigurare 17206 .

Sediul social al agenţiei este în Iaşi, strada Socola, numărul 13, bloc D6, scara A, la parter, apartamentul 3, judeţul Iaşi, telefon/fax 0332-418310, 0332-418320, 0332-802416, email [email protected], [email protected], Web: www.malyatravel.ro. Programul de lucru cu publicul este de luni până vineri între orele 09.00-17.00, sâmbăta şi duminica fiind închis.

Agenţia de turism Malya Travel oferă consumatorilor ieşeni şi nu numai lor, o multitudine de produse turistice grupate pe mai multe categorii.

Astfel pentru cei care doresc să exploateze ţinuturi dincolo de graniţele ţării , agenţia le pune la dispoziţie  următoarele pachete turistice :

sejururi (în Austria,Bulgaria, Grecia, Malta, Tunisia, Turcia şi Italia) ;

circuite( în Praga cu plecare din Iaşi şi în Praga cu plecare din Bucureşti) ;

weekend-uri (Anglia, Austria, Belgia,Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Norvegia, Olanda, Spania, Suedia) ;

programe turistice la cererea clientelei (reprezentanţii agenţiei analizează doleanţele clienţilor şi încearcă să reîmprospăteze paleta serviciilor pentru satisfacerea acestora );

Page 2: Malya Travel-mk Serv

Pentru cei care doresc să descopere frumuseţile ţării, Malya Travel organizează sejururi în zonele pitoreşti ale Maramureşului, Munteniei, Moldovei, Bucovinei, Transilvania dar şi în Delta Dunării. De asemenea pentru persoanele, care suferă de anumite boli şi doresc să se trateze, agenţia le pune la dispoziţie tratamente balneare în cele mai renumite staţiuni din Romania cum ar fi :Amara, Băile Felix, Govora, Sovata, Slănic Moldova. Malya Travel organizează de asemenea şi seminarii-conferinţe pentru cele mai importante companii din Romania şi nu numai , oferindu-le toate facilităţile de care au nevoie(cazare, alimentaţie,organizare evenimente,închiriere de maşini). Agenţia pune la dispoziţie aceste pachete turistice integrate, dar clientela poate opta doar pentru un anumit serviciu ,de exemplu doar achiziţionarea unui bilet de avion .

I.2 Relațiile agenției cu mediul extern

1. CLIENŢII

Consumatorii principali ai pachetelor de servicii de turism (sau a componentelor acestora ) furnizate de agenţia Malya Invest este reprezentat de persoanele cuprinse în intervalul de vârstă de 18 şi 67 ani din Iaşi, care dispun de venituri medii spre mari şi doresc să petreacă clipe de neuitat în locuri mirifice din ţară sau străinătate. Aceştia doresc servicii de maximă calitate, care să le ofere o vacanţă de neuitat. Dar există şi consumatori care au alte aşteptări de la serviciile noastre: în primul rând sunt oameni de afaceri (aceştia sunt presaţi de timp şi au nevoie doar de anumite servicii pe timp scurt, de obicei nu vizitează obiectivele turistice); pensionarii sau persoanele care suferă de anumite boli(aleg staţiunile balneare pentru a-şi înbunătăţi starea de sănătate) şi adventurierii (de obicei merg în parcurile de distracţie).

Punctele lor comune sunt deţinerea de venituri medii spre mari, nevoia de consultanţă pentru deciderea celui mai oportun, eficient şi eficace serviciu turistic şi nu în ultimul rând dorinţa de a se simţi în siguranţă (totul este asigurat-clientul ştie dinainte ce anume conţine oferta turistică primind anumite garanţii).

Non-consumatorii pachetelor turistice furnizate de agenţia Malya Travel sunt persoanele care nu vor apela niciodată la serviciile societăţii din motive financiare (nu dispun de bugetul necesar), informaţionale (nu deţin informaţii despre serviciile companiei), sănătate (boli contagioase ) şi religioase (diferite secte religioase).

2 Concurenţa

Page 3: Malya Travel-mk Serv

Principalii competitori ai agenţiei Malya Travel sunt agenţiile turoperatoare şi filialele marilor agenţii, care îşi oferă serviciile în Iaşi. Acestea sunt într-un număr foarte mare, dintre care cele mai importante sunt: Clever Tour, Across Travels, Arias Turism, Paralela 45 Moldova, Alex Tours, Atlantic, Olimp, Prima Tours, Azet Travel.

Concureţa este foarte acerbă, fiecare agenţie având propriile strategii pentru a atrage cât mai mulţi consumatori şi ai fideliza, acestea constând în diferite oferte, premii, tombole sau reduceri din preţul călătoriei.

De asemenea există şi o concurenţă de soluţii, deoarece consumatorii pot decide să-şi planifice singuri micile excursii apelând direct la companiile de transport, cazare, alimentaţie sau pur şi simplu dispun de mijloace proprii (maşină proprie, rulotă, casă de vacanţă, rude la care se pot caza).

Firma Malya Travel se poate distinge de concurenţă prin serviciile calitative oferite cum ar fi consultanţa gratuită, bonusurile pentru fidelitate, profesionalismul şi competenţa angajaţilor.În prezent agenţia ocupă unul din primele locuri din Iaşi în domeniul comerţ, export, turism pe anul 2008 în ceea ce priveşte pachetele turistice vândute.

3 Furnizorii

Pentru desfăşurarea în condiţii eficiente şi eficace a activităţii de organizare şi vânzare pe cont propriu a pachetelor de servicii de turism sau a componentelor acestora, agenţia Malya Travel a încheiat numerose contracte, pe bază de negociere cu diferite firme de profil, pentru a obţine anumite avantaje şi a-şi mări gradul de profit.

Agenţia este în colaborare cu numeroase societăţi de transport care asigură :

Transport rutier –asigură transportul de persoane cu autocarul în ţările din Europa (Cehia, Austria, Ungaria, Franţa, Spania, Grecia) cu posibilităţi de legături pentru ţările de pe celelalte continente. Principalele furnizoare ale agenţiei sunt AMAD TOURISTIK, ATLASSIB, EUROTIME, EUROLINES;

Transport aerian- din România către toate destinaţiile lumii există peste 40 de companii aeriene cu zboruri zilnice, atât clasice cât şi low cost, linii regulate sau chartere.Agenţia Malya Travel are contract cu majoritatea printre care se numără: Blue Air, Aer Lingus, Easy Jet, German Wings, My Air, Romavia, Ryanair, Wind Jet, Wizz Air, Air France, Alitalia, Austrian, British Airways, CSA, Delta, KLM, Malev, Tarom,Turkish, US Air;

Page 4: Malya Travel-mk Serv

Deasemenea agenţia de turism Malya Travel deţine contracte cu numeroase unităţi de cazare din România cât şi din străinătate.Acestea cuprind totalitatea mijloacelor de cazare cum ar fi hoteluri, moteluri, cabane, pensiuni turistice, vile, sate de vacanţă având incluse anumite servicii (cheie la cameră, baie, aer condiţionat, mini bucătării, CATV, internet etc. în funcţie de clasificarea lor). Astfel consumatorii pot alege dintr-o multitudine de oferte în funcţie de nevoi şi de buget (de exemplu pentru un sejur în Vatra Dornei consumatorii pot opta pentru hotelul Autoturist de ***, pensiunea Katerina, Casa Di Davi de **** sau hotelul BradulCălimani de ***).Un alt tip de furnizor al agenţiei Malya Travel îl reprezintă cel legat de serviciile de alimentaţie. Firma are numeroase contracte cu unităţile de alimentaţie, din fiecare oraş care este inclus în serviciile din pachete turistice oferite de agenţie. De obicei aceste servicii de alimentaţie şi de cazare sunt oferite de aceleaşi unităţi, prin urmare se semnează doar un contract cu aceste societăţi cu mai multe clauze .

Agenţia Malya Travel are contracte şi cu diverşi furnizori de “servicii accesorii „ , printre care enumerăm :

-asigurările diverse (de accidente şi boală, de sănătate, de mijloc de transport, de asistenţă juridică etc.) care la agenţie sunt furnizate de RAI Asigurări. De asemenea Malya Travel în colaborare cu această firmă de asigurări oferă servicii speciale consumatorilor cum ar fi asigurarea complexă a călătorilor ‘TURIST PLUS’ care este un produs complex, care vine în completarea asigurării medicale de călătorie în străinătate şi poate fi încheiat de orice persoană fizică cu domiciliul stabil sau rezidentă în România, cu vârsta de până la 80 ani şi care călătoreşte în scop turistic sau de afaceri.

Servicii bancare – agenţia deţine 2 conturi la Banca BRD Iaşi (SWIFT CODE: BRDEROBU) : cont RON IBAN : RO35BRDE240SV68001112400 şi cont EUR IBAN: RO98BRDE240SV68001972400.Cu ajutorul acestora firma îsi plăteste furnizorii şi încasează banii de la consumatorii, care au achiziţionat pachete turistice..

Servicii diverse : aici sunt incluse acordurile cu instituţiile de cultură şi artă pentru vânzarea de bilete de spectacole, ghiduri, hărţi topografice şi automobilistice, pliante, suveniruri etc.

I.3 Malya Travel- mediu intern

Dragostea pentru călători a făcut ca MALYA TRAVEL să nu fie o simplă agenţie de turism unde se vând vacanţe sau bilete.Compania are grijă în permanenţă de clienţii ei oferindu-le consultanţă înaintea călătoriei, în organizarea călătoriei şi asistenţă permanentă pe perioada acesteia pentru a se bucura de fiecare minut în parte. Pentru a sublinia acest lucru motto-ul agentiei este ‘din dragoste pentru clienţi’ .

Page 5: Malya Travel-mk Serv

Malya Travel este structurată pe mai multe departamente :

1 Turism extern- aici sunt oferite sejururi, circuite şi weekend-uri în unele din cele mai frumoase colţuri ale lumii: Austria,Belgia, Cehia, Croaţia, Franţa, Cipru, Germania, Grecia, Italia, Malta, Tunisia,Turcia.Acest departament este format din doi agenţi de turism : Alexandra Fanaragiu şi Oana Zaharia .

2 Turism intern-aici sunt incluse o multitudine de oferte turistice din ţară ( la munte, la mare, la băi, în staţiuni balneare şi la pensiuni agroturistice).Toate acestea sunt realizate de agenţii de turism Mara Resetnic şi Sabina Tănase .

3 Bilete de avion, autocar : aici consumatorii pot achiziţiona bilete pentru orice companie aeriană, cu plecări din orice aeroport din lume, la tarife speciale iar pentru grupuri şi corporaţii se oferă discounturi.Responsabilii acestui departament sunt agenţii de ticketing Raul Toma şi Victor Resetnic .

4 Turism de afaceri : se implică în organizarea de evenimente bussiness (congrese, conferinţe, cocktailuri, aniversări de firmă, lansări de produse, în marile oraşe ale ţării). Responsabilul departamentului este Corina Crăciun, manager general.

5 Contabilitatea este deţinută de Geta Moşulică.

Deşi sunt repartizaţi în diferite departamente angajaţii agenţiei Malya Travel lucrează deseori împreună, pentru a acoperi cele mai exigente gusturi şi preferinţe ale consumatorilor.Totuşi fiecare salariat are o fişă de post în care sunt precizate aspecte legate de atribuţiile sale în agenţie.

II.2 Fişele de post ale angajaților agenției Malya TravelFișă de post aferentă contractului de muncă nr…….din data de…….

Denumire post : Manager de turism ;

Nume :Sex :Stare civilă :Cerintele postului:

●posesor al brevetului de manager în activitatea de turism; studii de specialitate (master în domeniul turismului,traininguri de profil

turistic și managerial ) ; experiență de 5 ani în domeniul turismului ; cunoașterea avansată a limbilor engleză și franceză

(scriere,citire,conversație); cunoașterea pieței de produse turistice și a particularităților ei ; abilități foarte bune în comunicare și relaționare interpersonala ;

Page 6: Malya Travel-mk Serv

aptitudini de supervizare și coordonare ;

cunoștințe în completarea documentelor ; responsabil cu încheierea contractelor cu partenerii de afaceri (companii

de asigurare, agenții bancare, unități de cazare etc) aptitudini de negociere (în încheierea contractelor cu furnizorii firmei) ; capacitate de luare a deciziilor si asumarea răspunderii; punctualitate în respectarea orarului de lucru și a activitătiilor curente ; gȃndire pozitivă, fire dinamică; cunoaștere operare calculator (Word, Excel, Power Point, Corel Draw,

Internet, poştă electronică); permis de conducere categoria B;

Fișă de post

Denumire post : agent de turism

Nume :Sex :Stare civilă :Cerintele postului:

studii superioare incheiate (atestatul IATA constituie un avantaj); experiență de minim 1 an în domeniu turistic si/sau pe post de ghid; cunoașterea avansată a limbilor engleză și franceză (scriere, citire,

conversație); cunoașterea temeinică a Microsoft Office; planificarea, organizarea și coordonarea programelor

turistice(excursii,circuite, programe de week-end pentru grupuri sau turiști individuali);

întocmire de deconturi și analize de preț pentru acțiunile turistice și activitatea desfășurată ;

urmărirea aparițiilor de produselor noi pe piață și integrarea acestora în programele proprii ;

administrarea, menținerea și dezvoltarea portofoliului de clienți ; interacționarea cu clienții interesați de ofertele companiei și răspunderea

cererilor acestora ; abilități de comunicare și de vȃnzare ; cunoștințe în completarea actelor ; disponibilitatea pentru program flexibil; dispunere în asumarea responsabilităților fiecărei acțiuni; punctualitate în respectarea orarului de lucru și a activitătilor curente ; domiciliul în Iași; permis de conducere categoria B ;

Page 7: Malya Travel-mk Serv

Fișă de post Denumire post : agent de ticketingNume :Sex :Stare civilă :Cerintele postului:

absolvent al cursurilor Worldspain și Amadeus; experiență de cel puțin 1 an în domeniul turismului ; limbi străine (engleza obligatoriu, opțional franceza, germana ); cunoștințe operare PC (Windows, MS Office, Internet); capacitatea de a lucra în condiții de stres ; spirit de observație dezvoltat ; atenție distributivă ; să asigure buna desfășurare a procesului de rezervare și emitere a biletelor

de avion, atȃt din agenție cȃt și clienți veniți prin sistemul de rezervări electronic ;

să se preocupe de găsirea celor mai adecvate mijloace si metode pentru a intreține o relatie de colaborare cȃt mai bună cu clientii șifurnizorii direcți;

trebuie să fie capabil să realizeze orice operație de rezervare și emitere de bilet de avion ;

trebuie să fie capabil să întocmească și să urmărească documenetele de plată transmise clienților ;

să ofere tuturor clienților servicii eficiente si prompte, in conformitate cu cerințele companiei si procedurile de lucru ale departamentului ;

Fișă de post Denumirea postului :ghid de turism

Nume :Sex :Stare civilă :Cerintele postului:

studii de calificare în domeniul turismului (atestat de ghid de turism) ; experiență de minim un an în domeniul turistic ; cunoștințe avansate de geografie ; cunoştinţe avansate de limbă engleză, franceză şi/sau germană, exprimare

fluentă; prezență carismatică, atitudine convingătoare, răbdare consistentă ; disponibilitate pentru program flexibil și pentru deplasări ; calități organizatorice, dinamism, seriozitate, inițiativă

Page 8: Malya Travel-mk Serv

să informeze permanent și în detaliu asupra traseelor și obiectivelor turistice ;

bun animator ; capacitatea de a lucra în condiții de stres ; să cunoască și să aplice prompt măsurile de prim ajutor în caz de

accidente ; permis de conducere grupa B ;

Analiza de preţ a produsului turistic

Din multitudinea pachetelor turistice adresate consumatorilor voi analiza prețul produsului : Charter Praga- Orașul celor o sută de turnuri, circuit cu autocarul 8 zile/ 6 nopți (Iași - Budapesta -Vienna - Cesky Krumlov – Praga – Karlovy Vary - Plzen - Brno - Bratislava - Budapesta – Iași) care reprezintă oferta specială a agenției Malya Travel. Dar înainte de analiza costurilor circuitului, voi preciza anumite detalii legate de despre acesta ofertă a agenției menită să ofere persoanelor șansa de a descoperi 3 țări, 3 capiatale și 3 moduri de viață. Plecarea va fi din Iași (pe 5 iunie, 19 iunie, 3 iulie , 17iulie, 07 august, 14 august și 28 august) și va urmări respectarea următorul plan propus de agenție :

Ziua a 1-a Autocarul cu turiști va pleca la ora 18.00 din fața Palatului Culturii pe

traseul Iași – Targu Neamț – Reghin – Cluj Napoca – Oradea – Budapesta, oprindu-se în fiecare din localitățile menționate pentru îmbarcarea pasagerilor si pentru scurte momente de repaus. In jurul orei 08.00, vom poposi în Budapesta si vom lua micul dejun la hotel.

Ziua a 2-a     După micul dejun, ne vom îndrepta spre centrul istoric al orașului Buda. Atracții turistice vizitate: Castelul din Buda, Biserica Sfȃntului Matei, Muzeul de Marzipan, Palatul Sandor (reședința președintelui Ungariei), Bastionul Pescarilor . Ulterior, vom fi cazați la hotel, fiecare turist avȃnd posibilitatea să-și aleagă programul de după-amiază. Cazare în Budapesta la hotel de trei stele.

 Ziua a 3-a

După ce vom servi micul dejun, ne vom deplasa la Vienna si vom vizita capitala Austriei intr-un tur panoramic. Atracții turistice vizitate: Catedrala Sfȃntului Ştefan, Primăria Viennei, Palatul Imperial, Palatul Schonbrunn și Prater. Pentru amatorii de distracții, Praterul va fi obiectivul ideal pentru o seara în Viena. Cazare în Viena la hotel de trei stele.

 

Page 9: Malya Travel-mk Serv

Ziua a 4-a  

Vom lua micul dejun la hotel intre orele 07.00 si 08.00. După micul dejun ne vom imbarca pentru călătoria de la Vienna la Praga. Pe traseu vom face un tur panoramic al orașului Cesky Krumlov unde vom lua si prȃnzul. Atracții turistice vizitate: Castelul Krumlov, Podul cu trei nivele (o construcție impresionantă care unește Castelul Krumlov cu grădinile si teatrul), Biserica Sfȃntul Vitus și Biserica Sfȃntul Jost. Cazare în Praga la hotel de trei stele.

  Ziua a 5-a  

Vom lua micul dejun în restaurantul hotelului urmȃnd să ne întȃlnim la recepție pentru vizitarea orașului vechi (Stare Mesto - partea situată pe malul drept al fluviului). Atracții turistice vizitate: Piața Veche a Orașului (care a devenit inima orașului și totodata martorul celor mai importante evenimente ale națiunii cehe),  Primăria Veche (ce are ca semn distinctiv un ceas astrologic imens pe fațada turnului), Biserica Sfȃntul Nicholas, Casa memorială Jan Hus, Casa “U Kamenneho zvonu” (în prezent Galeria orașului Praga), Palatul Rococo Kinský (ce face parte din Galeria Națională), Turnurile bisericii Maicii Domnului, Piața Wenceslas – Piața Centrală din Orașul Nou. Dupa prȃnz, vom vizita malul drept al rȃului Vltava. Ne vom deplasa in Cartierul Mic (Mala Strana), care se mȃndrește cu Biserica Sf. Nicolae și în cartierul Hradcany (Castelul din Praga). Atracții turistice vizitate: Castelul din Praga, Catedrala Sfȃntului Vitus, Strada de Argint, Strada de Aur, Biserica Sfȃntului Nicolae. Cazarea în Praga la hotel de trei stele. Ziua a 6-a  

După micul dejun, vom vizita intr-un tur stațiunile renumite ale Cehiei situate în vestul țării. Prima localitate în care ne vom opri va fi Karlovy Vary, o stațiune fondată în jurul anului 1350, cu frumoase biserici, gazda a numeroase festivaluri si concerte. Ulterior ne vom deplasa în Marianske Lazne, cea de-a doua stațiune balneoclimaterică ca mărime, și în orașul Plzen, vestit pentru producția de bere Pilsner si de mașini Skoda. După acest tur ne vom intoarce în Praga. Cazare în Praga hotel 3 stele.   Ziua a 7-a  

La ora 08:00, autocarul se va indrepta spre Budapesta. Ne vom opri la mȃnăstirea Zdar, monument Unesco, și în al doilea oraș ca mărime din Cehia – Brno, unde vom lua și prȃnzul. Atracții turistice vizitate: Mȃnăstirea Zdar Nad Sazavou, Palatul Špilberk, Catedrala Sfinților Petru și Pavel, Catedrala Evanghelică – Biserica Roșie (J.A. Comenius), Piața Libertății, Primăria Veche. Vom părăsi Brno în jurul orei 17.00, deplasȃndu-ne spre Budapesta prin Bratislava. Cazare in Budapesta în hotel de trei stele.  Ziua a 8-a  

Page 10: Malya Travel-mk Serv

După ce vom lua micul dejun, vom face un tur de jumătate de zi în orașul Pesta. Atracții turistice vizitate: Palatul Parlamentului, Catedrala Sfȃntul Stefan, Bulevardul Andrassy, Piața Eroilor, Castelul Vaida Huniad, Băile Termale. Autocarul va pleca la ora 16:00 din Budapesta pe traseul de retur, oprindu-se în Oradea, Cluj-Napoca, Reghin, Tȃrgu Neamț, și, în cele din urmă iîn Iași. Sosirea în Iași este programată pentru orele 10.00.

Stabilirea prețului produsului turistic de tip circuit cu autocarul :

1. Costuri cu transportul de tip autocar ( 2RON/ kilometrul)- autocarul este închiriat de la unul din furnizori.

2 RON/km *1700 km= 2400 RON;2400 RON : 40 persoane =60 RON ;

2. Costuri cu cazarea propriu zisă : 3 nopți cazare în Praga la hotel de 3* :

3 nopți *20 EURO / persoana= 60 EURO ; 2 nopți cazare în Budapesta la hotel de 3* :

2 nopți *20 EURO/persoana= 40 EURO ; 1 noapte cazare în Viena la hotel de 3*

1 noapte*25 EURO/persoana= 25 EURO ;TOTAL :60+40+25= 125 EURO/persoana ;125 EURO/persoana*4 RON/persoana= 500 RON/persoana ;*costul cu micul dejun este inclus în cazare ;

3. Cheltuieli cu diurna : șoferilor

2șoferi*25 EURO/șofer *7 zile=350 EURO ; 350 EURO* 4 RON= 1400 RON ;

Insoțitorului de grup :1 însoțitor* 25 EURO*7 zile=175 EURO ;175 EURO*4 RON=700 RONTOTAL

1400+700=2100 RON :2100RON :40 persoane= 53 RON /persoane ;

4. Cheltuieli cu realizarea produsului turistic : Cheltuieli cu salariile agenților de turism :800 RON/agent*2 agenți=1600 RON/lună ; Cheltuieli cu datoriile aferente salariilor : 800RON/lună Cheltuieli cu internetul, faxul, telefoanele :100RON/lună Cheltuieli cu salubris: 20 RON/lună; Cheltuieli cu apa+energie electrică : 150 RON/lună ;

Page 11: Malya Travel-mk Serv

Cheltuieli cu comisioanele bancare : 50 EURO=200 RON ; Cheltuieli cu rechizitele :100 RON ; Cheltuieli cu publicitatea :200 RON ; Cheltuieli cu chiria : 2000 RON ;TOTAL5170 RON : 40persoane=129 RON ;

COST FINAL :129+53+500+60=742 RON742 RON :4 R0N=185.5 EURO(fară tva)185.5 +185.5*19%=235 EUROPrețul produsului în oferta agenției Malya Travel este de 250 EUROTARIFUL NU INCLUDE:- asigurare medicală; - taxele de intrare la obiectivele turistice ;- supliment camera single – 60 euro/pers ;- supliment demipensiune – 60 euro/pers ; MARJA DE PROFIT :250-235=15 RON ;235+X /100=250X=1,5% doar din vanzarea pachetului turistic ;

SC MALYA INVEST SRL este o AGENTIE DE TURISM – MALYA TRAVEL care are in obiectul de activitate rezervari – vanzari de bilete de avion pentru zboruri interne si internationale , direct sau prin intermediari .In vederea indeplinirii acestui capitol de servicii din obiectul sau de activitate , societatea este autorizata de catre companiile aeriene care efectueaza zborurile; ea actioneaza numai ca intermediar al acestor companii si se supune regulilor si restrictiilor comerciale impuse de catre companiile aeriene , in calitate de prestatori directi.

In continuare , vom denumi pe scurt :Societatea Comerciala _____________ AGENTIACompania aeriana _________________COMPANIAClientul care rezerva si/sau cumpara biletul de avion _________PASAGERULDocumentul in baza caruia se efectueaza zborul___________BILETUL DE AVION

Rezervarea – vanzarea biletelor de avion se face in urmatoarele conditii I. REZERVARI DE LOCURI1.1.Rezervarile de locuri pentru zboruri se fac cu ajutorul sistemelor internationale computerizate de rezervari , care permit accesul agentiei la baza de date a companiei si rezervarea efectiva a locurilor pentru o anumita cursa in favoarea potentialilor pasageri .

Page 12: Malya Travel-mk Serv

1.2. Rezervarile se fac inaintea datei de plecare .I.3.Odata cu efectuarea rezervarii , pasagerul va primi de la agentie informatii

referitoare la pretul zborului ( valabil la data rezervarii ) , precum si informatiile referitoare la conditii , restrictii si reguli aplicabile biletului de avion ce poate fi cumparat in baza respectivei rezervari.

I.4.Toate conditiile , regulile si restrictiile aplicabile unui bilet de avion sunt cele dictate de compania aeriana precum si de alti factori (de ex. obligatia detinerii vizei ) , independenti de vointa agentiei. Aceste reguli , precum si pretul biletului de avion , se pot modifica , prin vointa celor ce le-au impus , pina in momentul cumpararii efective a biletului , fara ca agentia sa poata fi facuta in vreun fel raspunzatoare.

II. EMITEREA BILETELOR DE AVION. MODALITATI DE PLATA.2.1. Emiterea biletelor de avion rezervate si plata acestora se fac conform conditiilor impuse de catre fiecare companie in parte. Pasagerul are obligatia sa se informeze despre termenul pina la care rezervarea sa este valabila si sa se prezinte in termen pentru achitarea biletului, respective sa comande emiterea biletului, pentru a intra in posesia acestuia . Termenele pot fi schimbate oricind de companie , situatie in care agentia va anunta pasagerul despre modificare , fara a putea fi insa facuta raspunzatoare in vreun fel de catre acesta pentru o eventuala anulare a rezervarii.2.2. Raportul contractual intre agentie si pasager apare in momentul in care pasagerul a achitat biletul de avion si a intrat in posesia acestuia. Inainte de a achita efectiv biletul , pasagerul are obligatia sa se informeze la agentie despre toate conditiile si restrictiile aplicabile acelui bilet si sa citeasca prezentele conditii generale.II.3. Pasagerul poate plati biletul de avion in LEI , USD , EUR , la cursul de

schimb fata de EUR , utilizat de agentie in ziua respectiva.III. PRETURILE BILETELOR DE AVION.3.1. Preturile biletelor de avion comercializate prin agentie sunt rezultanta unui sistem complex de reguli tarifare , tarife contractuale , tarife publicate in sistemele centralizate de rezervari , tarife speciale , etc. In aceste conditii , fiecare zbor in parte presupune calcularea de catre agentul specializat al pretului aplicabil biletului de avion respectiv . Acelasi zbor , cu aceeasi companie,in aceleasi conditii de calatorie, poate genera preturi diferite . Data fiind multitudinea de preturi aplicabile biletelor de avion , acestea , ca si regulile aplicabile lor , nu pot fi afisate sau publicate. De asemenea , informatiile referitoare la reguli , care provin din comunicarile scrise sau transmise computerizat de catre companie , prin sistemele de rezervare centralizate sau direct la agentie , au un caracter continuu , modificarile pot fi permanente , drept pentru care ele nu pot fi traduse si publicate in vreun inscris.3.2. Preturile de vanzare nu sunt neaparat inscrise pe biletele de avion. Preturile de vanzare decurg din regulile de emitere a biletelor de avion stabilite de companie , singura in masura sa conteste modul de inscriere al unui pret pe un anumit bilet de avion.

Page 13: Malya Travel-mk Serv

III.3. Pretul unui bilet de avion devine ferm , impreuna cu toate conditiile aplicabile lui , numai in momentul in care este inscris pe documentul de incasare intocmit de agentie(factura fiscala) .

III.4. Biletele de avion emise de agentie sunt proprietatea I.A.T.A. – BSP Romania – in calitate de reprezentant al companiilor aeriene membre , incasarile aferente biletelor vandute se deconteaza catre I.A.T.A. BSP – Romania , drept pentru care agentia nu poate fi facuta raspunzatoare despre modul in care a stabilit pretul unui bilet de avion decit de catre acest organism sau de catre compania pentru care a emis biletul.

III.5. Pretul oricarui bilet de avion presupune conditii , reguli si restrictii speciale aplicabile calatoriei la care se refera documentul respectiv in mod special. Pasagerul are obligatia sa se informeze despre aceste reguli inainte de a cumpara respectivul bilet. Dupa cumpararea biletului se considera ca pasagerul a luat la cunostinta despre toate aceste reguli , el nu mai poate pretinde ca nu a fost informat , odata ce a intrat in posesia biletului de avion.

III.6. Pretul biletului de avion include de regula taxele de aeroport. Exista insa situatii , independente de vointa agentiei , in care , pe parcursul calatoriei i se pot solicita pasagerului si alte taxe , care nu au fost percepute initial , situatie in care agentia nu poate fi facuta raspunzatoare.

IV.BILETUL DE AVION4.1.Biletul de avion este documentul , inscrisul sau conventia electronica in baza careia se efectueaza zborul .Biletul de avion este emis de agentie dar este proprietatea companiei aeriene pentru care a fost emis.4.2. Pasagerul posesor al biletului de avion cumparat are obligatia de a-l pastra in stare buna si de a-l prezenta la imbarcare in vederea admiterii sale la zbor. Pierderea sau deteriorarea biletului de avion de catre pasager nu il indreptateste pe acesta la primirea unui nou bilet , neefectuarea zborului din acest motiv cade in sarcina exclusiva a pasagerului , fara ca acesta sa poata pretinde agentiei sau companiei nici un fel de despagubiri.4.3. Conditiile contractului si informatiile inscrise pe biletul de avion completeaza prezentele conditii generale. Se considera ca pasagerul care a intrat in posesia biletului de avion a luat la cunostinta de toate aceste informatii.

V.DREPTURILE SI OBLIGATIILE PARTILOR5.1. Agentia este raspunzatoare de emiterea corecta a biletelor de avion si de informarea cu buna credinta a pasagerului asupra conditiilor aplicabile biletului de avion vandut.5.2. Informarea pasagerilor se va realiza prin afisarea la loc vizibil in agentie a prezentelor conditii generale de vanzare a biletelor de avion precum si prin prezentarea , la cererea expresa a pasagerului , a conditiilor speciale de transport ale companiei , aplicabile zborului in cauza , fara a fi nevoie de o semnatura a pasagerului care sa certifice ca a fost informat.

III.7. Pasagerul este obligat sa citeasca prezentele conditii generale afisate in agentie inainte de a cumpara biletul de avion. Biletul de avion odata cumparat se presupune ca pasagerul a luat la cunostinta despre toate informatiile legate de

Page 14: Malya Travel-mk Serv

biletul respectiv , el nemaiputind sa invoce ulterior necunoasterea acestora si sa pretinda eventuale despagubiri agentiei

III.8. Pasagerul este obligat sa se prezinte la imbarcarea pentru zbor cu cel putin 2 ORE inainte de ora plecarii , pentru a i se putea intocmi formalitatile necesare iar in cazuri speciale, conform informatiilor oferite de agentie.

III.9. Agentia nu este raspunzatoare si nu i se pot pretinde despagubiri pentru ca pasagerul nu a zburat , in urmatoarele conditii :- pasagerul nu s-a prezentat la timp la imbarcare (2 ORE de ora plecarii

inscrisa pe bilet)- pasagerul este refuzat la imbarcare datorita unor probleme legate de

documentele sale personale (inclusiv lipsa viza de intrare pentru tara de destinatie , viza falsa , pasaport cu interdictie , etc) sau in situatia unui refuz nejustificat al autoritatilor de a permite calatoria.

- Alte imprejurari sau cazuri de forta majora , pe care agentia nu le putea prevedea sau evita

III.10. Agentia nu este raspunzatoare pentru intirzieri sau modificari de orar ale companiei aeriene pentru care s-a emis biletul , pentru calitatea zborului sau pentru servicii aferente zborului(ex – pierderi de bagaje, etc) , obligatii care cad direct in sarcina companiei. In astfel de situatii , pasagerul se va adresa direct companiei transportatoare , care va despagubi pasagerul in conformitate cu reglementarile internationale.

III.11. Pasagerul poate renunta la biletul de avion cumparat in orice moment , inainte de data plecarii. Indiferent de motivul renuntarii , regula presupune ca pasagerului i se va aplica o penalizare de 100% din valoarea biletului si a taxelor de aeroport aferente.Daca regulile companiei permit conditii de returnare mai avantajoase , agentia va aplica aceste reguli , in favoarea pasagerului.

III.12. Pasagerul poate modifica biletul initial cumparat in conditiile stabilite de compania pentru care a fost emis biletul , pentru fiecare caz in parte. De regula , se va aplica o penalizare de 100% din valoarea biletului initial iar daca compania permite conditii mai avantajoase , agentia va aplica aceste conditii in favoarea pasagerului.

III.13. Pasagerul nu poate utiliza numai parti componente ale zborului aferent biletului cumparat. Neprezentarea pasagerului la primul zbor se considera renuntare la bilet si i se aplica prevederile din prezentele conditii generale.

III.14. Pasagerul nu poate transmite biletul de avion unei terte persoane.III.15. Neprezentarea la zbor presupune pierderea biletului de avion , cu o

penalizare de 100% din valoarea biletului.III.16. In situatia in care pasagerul , din vina sa , utilizeaza doar partial zborurile

inscrise in biletul de avion cumparat , el nu va putea pretinde despagubiri de nici un fel agentiei sau companiei pentru care s-a emis biletul.

III.17. Pasagerul are obligatia sa se asigure ca este in regula din punct de vedere al tuturor formalitatilor necesare calatoriei( politie , vama , sanatate , pasaport , viza, etc) , agentia neavind nici o raspundere in fata pasagerului din acest punct de vedere. Refuzul la imbarcare dintr-unul din aceste motive cade in sarcina exclusiva a pasagerului , fara ca acesta sa poata pretinde despagubiri agentiei.

Page 15: Malya Travel-mk Serv

III.18. Agentia va informa de buna credinta pasagerul asupra formalitatilor necesare calatoriei solicitate , conform informatiilor furnizate de sistemul computerizat de rezervare , dar nu poate fi facuta responsabila asupra veridicitatii acestor informatii si nici trasa la raspundere pentru a le fi oferit sau nu , deoarece serviciul de informare este unul oferit suplimentar si nu are legatura cu serviciul de emitere a biletului de avion.

III.19. Agentia nu este raspunzatoare pentru pagube sau inconveniente produse pasagerului in timpul zborului sau datorita unor modificari de orar , intirzieri ale zborurilor , etc , imprejurari care se afla dincolo de controlul si vointa agentiei.

III.20. Datorita situatiei create prin cererile masive de azil politic sau raminerile ilegale in tarile din Vest , autoritatile tuturor statelor , chiar in prezenta vizei de intrare eliberata de ambasadele tarilor respective in Romania , pot refuza fara explicatii sa permita trecerea frontierei , respectiv imbarcarea in avion a pasagerului.In astfel de situatii , agentiei nu i se pot solicita despagubiri , deoarece imposibilitatea efectuarii transportului se datoreaza faptei unui tert.

III.21. In cazul in care pasagerului i se fura biletul de avion cumparat , pe baza de declaratie pe proprie raspundere si acte doveditoare de la Politie , el poate solicita agentiei emiterea unui duplicat dupa biletul respectiv , fara a plati costuri suplimentare, cu acordul companiei aeriene pentru care s-a emis biletul.

IV. RECLAMATII.6.1. Orice reclamatie cu privire la biletul de avion cumparat se va face in scris , in termen de max 7 zile de la data producerii evenimentului reclamat.6.2.Reclamatiile care nu sunt facute in scris nu vor fi luate in considerare.6.3.Agentia va transmite reclamatia respectiva companiei aeriene pentru care a fost emis biletul iar solutia data va fi aceea data de compania aeriana , in calitate de proprietara a biletului. Agentia va informa pasagerul despre solutia data de companie reclamatiei , in scris , in termen de 3 zile de la primirea raspunsului de la companie. In situatia in care pasagerul nu este multumit cu raspunsul primit el se va adresa direct companiei aeriene care a efectuat zborul.6.4.Pasagerul va fi despagubit direct de catre compania aeriana in toate cazurile in care aceasta decide acest lucru , agentia nefiind obligata sa intermedieze astfel de despagubiri.6.5.Orice reclamatie se va face de catre pasager in conformitate cu prezentele conditii generale de vanzare a biletelor de avion.

V. DISPOZITII FINALE7.1. Prezentele conditii generale sunt realizate in conformitate si se completeaza cu prevederile CONVENTIEI DE LA VARSOVIA, in care Romania este parte semnatara , in conformitate cu prevederile art. 11 , aliniatul 2 din CONSTITUTIA ROMANIEI.7.2.Afisarea in agentie a prezentelor conditii generale presupune obligativitatea pasagerului de a le citi. Se considera ca pasagerul care a cumparat biletul de avion a

Page 16: Malya Travel-mk Serv

luat la cunostinta despre continutul acestor conditii si el nu va mai putea invoca ulterior necunoasterea lor sau lipsa de informare.7.3. Prezentele conditii generale vor fi aplicabile si opozabile tertilor in toate situatiile stipulate in cuprinsul lor.

Malya Travel şi-a propus să vandă următoarele produse turistice pe piaţa Iașului în următoarele 3 luni

6 circuite în Praga de 7 zile : 1000 RON*40 persoane*6=240000 RON 30 sejururi în străinătate : 2000 RON/sejur*30=60000 RON ; 25 weekend-uri în străinătate :600 RON*25=15000 RON; 50 sejururi în ţară : 350 ron*50=17500 RON ; 10 pachete religioase 50 ron* 10= 500 RON ; 30 bilete de tratament balnear : 130RON*30=3900 RON ;TOTAL : 336900 RON ;

În ceea ce priveşte vânzarea de bilete de avion agenţia îşi propune să vândă aproximativ 50 de bilete de avion low cost: 50*400 Ron=20000 ron.

De asemenea doreşte să obţină din organizarea diferitelor conferinte şi seminarii un venit de 5000 RON.

Buget de venituri şi cheltuieli pentru un an de zileVenituri Cheltuieli

Denumire Venit Denumire CostVenituri din vânzări de pachete turistice:

336900RON Cheltuieli cu utilităţile:-energie electrică:-apă şi canalizare-salubris-telecomunicaţii-paza

1200 RON800 RON150 RON960 RON4600 RON

Venituri din vânzarea biletelor de avion:

20000 ron Cheltuieli cu personalul: 60000 RON

Venituri din organizarea de conferinţe:

5000 Ron Cheltuieli materiale: 600 RON

Cheltuieli cu promovarea:

1000 RON

TOTAL: 361900 ron 69310 RON

Page 17: Malya Travel-mk Serv