Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

download Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

of 35

Embed Size (px)

Transcript of Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  1/35

  1. Introducere

  Lucrarea de fa trateaz problemele legate de traficul rutier n MunicipiulPiteti.

  Motivul pentru care am ales pentru prezentare i analiz acest traseu detranzit din Municipiul Piteti, este c mi este cunoscut destul de bine i l parcurgzilnic de mai multe ori.

  Voi ncerca s evideniez problemele ridicate de acest traseu de tranzitprecum i soluiile ce ar trebui s fie luate de ctre organele competente n vedereaoptimizrii traficului n zona respectiv.

  Prezentarea traseului se va face ealonat tratndu-se fiecare intersecieprecum i semnificaia fiecarui indicator rutier n parte.

  Scopul acestei lucrri este i de a determina corecta semnalizare a

  interseciilor cu indicatoare de reglementare a trecerii i indicare a direciilor demers dorite astfel nct un participant la trafic din alt localitate care nu cunoatezona ar putea parcurge acest traseu far a ntmpina anumite probleme de trafic.

  Lipsa locurilor de parcare este o problem acut a zilelor noastre i dinaceast cauz voi propune i o soluie de parcare pe care eu cred c ar fi viabil nzona respectiv.

  De asemenea am s ncerc s fac o comparaie ntre cum artau i erausistematizate anumite intersecii n urm cu ceva timp i cum sunt n prezent, iardac soluia aleas este cea optim n vederea rezolvrii anumitor probleme legate

  de traficul rutier.Cu sperana c am reuit s realizez un echilibru ntre dorina de a prezentact mai multe lucruri i cea de a m face neles, nchei aceast prezentare i ncontinuare trec la fapte .

  1

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  2/35

  2. Scurt istoric al Municipiului Pitesti

  Municipiul Piteti, reedin a judeului Arge, este situate n partea central-sudic a Romniei, ntre Carpaii Meridionali i Dunre, n nord-vestul Munteniei.120 km l despart de Bucureti - capitala rii - Pitetiul aflndu-se la confluenarului Arge cu Rul Doamnei, n punctul de intersecie al paralelei de 4451'30"latitudine nordic cu meridianul de 2452' longitudine estic, la distan relativegal fa de Polul Nord i de Ecuator, cu meniunea c paralela de 45 trece princomuna Meriani, la 20 km nord de Piteti.

  Atestat documentar la 20 mai 1388, ntr-un act de danie al domnitoruluiMircea cel Btrn, oraul-trg Piteti se dezvolt ca un centru comercial,meteugresc i agricol. Rdcinile sale se prelungesc, ns, n strvechime. n

  perioada daco-roman, Piteti a fcut parte din regiunea Moesia Inferior, iar apoi

  din Dacia Malvensis, de atunci datnd numeroase fragmente de zidrie, construcii,ceramic i monede. Relicvele aparinnd culturii Dridu i izvoarele numismaticedin epoca medieval confirm teoria potrivit creia Piteti practica schimburieconomice intense cu lumea sud-dunrean, ndeosebi cu Imperiul Bizantin. Aicii-au avut temporar reedina voievozii Basarab cel Tnr, Mihnea cel Ru i Vladcel Tnr.

  ntre anii 1512 si 1521, domnitorul Neagoe Basarab construieste si la Pitesticurte voievodala, de unde emite numeroase documente. Boieri si dregatori deseama - Golestii, Izvoranii, Cantacuzinii, Craiovestii etc. - n frunte cu domnul

  Unirii, Mihai Viteazul (1593-1601), au proprietati la Pitesti. Un nume legendar,care leaga istoria locurilor de perioada domniei lui Mihai Viteazul, este cel almarelui logofat Ioan Norocea, casatorit cu Doamna Stanca, fiica lui MirceaCiobanul (1545-1554, 1558-1559) si a Doamnei Chiajna, care a detinut functia dereprezentant al Transilvaniei pe lnga Poarta Otomana si care, dupa urcarea luiMihai Viteazul pe tron, a ajuns mare vornic.

  Vestigii culturale din aceasta perioada au fost identificate pe lnga BisericaSfntul Gheorghe, ridicata n 1656 - prima compozitie supraetajata pe coloane decaramida din Tara Romneasca - pe lnga Schitul din Trivale - ctitorie amitropolitului-carturar Varlaam - si pe lnga Scoala de Pictura, la care s-au format

  Popa Simion din Pitesti (Simion Popescu), Nicolae din Pitesti si Petre Zugravul.Din anul 1640, dateaza marturii scrise despre bisericile frumoase de aici,

  precum si despre cele 200 de case de oraseni, cca 1.000 de suflete, a caror privelistenu-l lasa indiferent pe calator.

  n anul 1656, domnitorul Constantin Serban si doamna sa Balasa ctitoresc nmiezul orasului, pe fundatiile unui mai vechi lacas de cult, Biserica DomneascaSfntul Gheorghe.

  2

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  3/35

  Un alt domnitor, reverentios pomenit de istorie, Constatin Brncoveanu,construieste case la Pitesti si petrece, alaturi de curtenii sai, luni de toamnambelsugata, n cuprinsul viilor prospere, pe care le detinea pe Dealul Pitestilor si alGolestilor.

  Importana aezrii continu s sporeasc. Hrisoavele vremii vorbesc despreexistena, n 1746, a apte-opt biserici la Piteti. n 1780, numrul locuitorilor esteestimat la 1.250, iar cel al caselor la 250. n anul 1791, despre Piteti se pomeneteca fiind un trguor cu opt biserici, o mnstire, mai multe case boiereti ilocuinele ispravnicilor de district.

  Catagrafia negustoreasca si fiscala din 1824 consemneaza 1.011 familii, cca.700 de case si aproximativ 5.000 de locuitori. n anul 1831, se exercitau 47 de

  profesiuni, iar, n 1832, datele statistice repartizate teritorial stabileau numarulcaselor de locuit la 773, pe cel al mahalalelor la 14, al cartierelor la patru, altabacariilor la cinci, n vreme ce animalele nsemnau 1.000 de capete, toate acestea

  aflate n gospodarirea a 4.000 de locuitori.n istoria fiecarui popor, exista familii, adevarate dinastii, care marcheaza

  decisiv cursul acesteia. De istoria locurilor noastre se leaga numele si faptele dedreapta slujire de tara ale Golestilor (Dinicu, Alexandru, Nicolae) si Bratienilor(Ion, Dumitru, Ionel, Vintila, Dinu, Gheorghe). Acestor mari barbati n cuget sisimtire li se datoreaza ctitorirea Romniei Moderne, Romniei Mari, Romniei deazi si de mine.

  Un episod important este cel al revolutiei de la 1848, cnd, la propunerea luiChristian Tell, Pitesti a facut parte din zona de aparare a revolutiei, n cazul unui

  atac din afara, aici fiind cantonat unul din regimentele generalului Magheru. nlocalitate, a fost nfiintata Garda Nationala, care, n scurt timp, a devenit una dintrecele mai puternice unitati de acest gen de pe teritoriul Tarii Romnesti. Pitesti s-aremarcat ca important promotor al ideilor unioniste. Astfel, n 1848, n Pitesti auavut loc mai multe reprezentatii teatrale cu spectacolul Trmbita Unirii de C.D.Aricescu. Unirea Principatelor din 1859 a stimulat dezvoltarea tuturor localitatilortarii. La 13 septembrie 1872, Pitesti s-a transformat ntr-un nod de cale ferata densemnatate majora, ca urmare a faptului ca a fost data n folosinta calea ferataPitesti-Bucuresti-Buzau.

  Cnd domnitorul Alexandru Ioan Cuza a vizitat orasul Pitesti, la 19 iunie

  1859, orasenii i-au prezentat o schita sumara a localitatii. Orasul era mpartit npatru vopsele (culori), avea 1.400 de case, n care locuiau 7.000 de oameni, oscoala normala n limba romna, doua scoli particulare - una germana, cealaltaelina - si un pension de fete, unde disciplinele de nvatmnt se studiau n limbilefranceza si germana. Existau, de asemenea, 10 biserici ortodoxe, una armeneasca, osinagoga si un spital cu 30 de paturi. La sfrsitul secolului al XIX-lea, existau deja58 de strazi, circulate si locuite de 15.669 de pitesteni.

  3

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  4/35

  Orasul Pitesti a jucat un rol activ si n razboiul pentru cucerireaIndependentei de Stat, notabil fiind sacrificiul bravilor sai ostasi si voluntari,

  precum si cel al personalitatilor de talia medicului Nicolae Codreanu. n Pitesti,ntre anii 1877-1919, s-au nascut oameni de valoare si recunoastere nationala -

  pictorul Rudolf Schweitzer-Cumpana, dramaturgul Alexandru Kiritescu, criticulliterar si traducatorul Ion Trivale, omul politic Armand Calinescu, ziaristul siromancierul Tudor Teodorescu-Braniste, culegatorul de folclor si interpretul demuzica populara Gheorghe Teodorescu-Zavaidoc etc.

  n timpul primului razboi mondial, tinerii argeseni au participat la bataliiletragicelor zile din toamna lui 1916 si din vara lui 1917, n cadrul regimentelor 4,28, 44, 68 Infanterie si 6 Artilerie, Escadronul 3 Calarasi etc.

  n perioada interbelica, la Pitesti s-au nascut scriitorii Vlad Musatescu si IonSaliste. De asemenea, aici si-au desfasurat activitatea n acei ani scriitorul LiviuRebreanu, poetul Ion Pillat, dramaturgul Mihail Sorbul, geograful George Vlsan,

  folcloristul Dumitru Udrescu.n timpul celui de-al doilea razboi mondial, tinerii pitesteni au contribuit la

  eliberarea Transilvaniei, Ungariei si Cehoslovaciei, participnd astfel la zdrobireadefinitiva a armatelor fasciste. Numeroase sunt monumentele funerare din CimitirulEroilor, care amintesc de faptele de arme ale concetatenilor nostri din cel de-aldoilea razboi mondial.

  Armata sovietica eliberatoare a impus, dupa 23 august 1944, regimul deasa-zisa democratie populara, n frunte cu comunistii (mai putini de 1.000 naintede aceasta data). Prigoana mpotriva elitelor politice, intelectuale, militare ale tarii

  s-a dezlantuit n numele noilor valori. I-au cazut victime numeroase personalitati,nchisoarea de la Pitesti fiind considerata unica n felul ei, pentru ca a folositreeducarea prin tortura mpotriva tineretului anticomunist, ndeosebi mpotrivastudentilor. Valul terorii s-a diminuat dupa anii '60, cnd conducatorii de atunci aiRomniei - Gheorghe Gheorghiu-Dej si mai apoi Nicolae Ceausescu - s-au declarat

  promotorii comunismului nationalist, ncercnd sa minimalizeze influentaU.R.S.S. si sa cultive n maniera proprie relatiile cu Vestul.

  La nceputul anilor '70, regimul comunist din Romnia s-a nasprit. Omul,cel caruia, n declaratiile oficiale, i erau dedicate toate eforturile, a devenit onotiune golita de continut, nivelarea si tavalugirea fiind comandamentele zilei.

  Cenzura, ngradirea initiativei, a libertatii de exprimare, de informare au contribuitla degradarea civica, la transformarea sistemului social ntr-un conglomerat, ncadrul caruia indivizii actionau ca niste mecanisme, presiunea exercitata asupra lorfiind de natura sa anuleze orice ierarhie valorica, fiinta umana n profunzimeadezideratelor si a alcatuirii sale. Cu att mai important apare meritul celor care aumuncit, au creat, s-au sacrificat n numele unor idealuri pe care nu le ntelegeausi nu le agreau: profesorii universitari Augustin Z.N. Pop, Gheorghe Vrabie, Ilie

  4

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  5/35

  Stanculescu, Emil Mortun, Gheorghe Aman, academicienii Serban Cioculescu,Nicolae Teodorescu, dramaturgul Alexandru Kiritescu, scriitorii TudorTeodorescu-Braniste, Vladimir Streinu, Cezar Baltag, Ion Minulescu, IleanaMalancioiu, Mihail Diaconescu, Marin Ionita, actorii Sebastian Papaiani, NicolaeDinica, Ileana Focsa, Ion Focsa, Ion Roxin, Ileana Zarnescu, Constatin Zarnescu,Dem Niculescu, Petre Dumitrescu, Sorin Zavulovici, Mirela Busuioc, LuminitaBorta, artistii plastici Ion Gh. Vraneantu, Sorin Ilfoveanu, Gheorghe Iliescu-Calinesti, Constantin Mosoia, Mircea Brloiu, Margareta Popescu, GheorghePantelie, Ion Pantilie, Romulus Constantinescu, regizorii Serban Marinescu,Constantin Dinischiotu, Mircea Plngau, muzicienii Moise Mitulescu, MariusGiura, Emanoil Popescu, Gheorghe Gomoiu, Magdalena Ioan, medicii ConstantinBalaceanu-Stolnici, Vasile Titescu, Cornel Nae, arhitectii Vladimir Perceag,Valeriu Manu, Eugen Dumitrache, Adrian Mahu, Maria Multescu, AlexandruMultescu, Nicolae Ernst, istoricii si muzeografii Nicolae Mihailescu, Constatin

  Iliescu, Vasile Novac, Florin Valeriu Dobrinescu, Radu Stancu, fotbalistul NicolaeDobrin, luptatorii Ion Ghibu si Mihai Botila, atletii Carol Corbu, Doina Spnu siConstantin Rizon, pugilistul Crinu Olteanu, jucatoarea de tenis RuxandraDragomir.

  Revolutia din decembrie 1989 a descatusat valentele creatoare, dragostearomnillor pentru libertate. Desi practica democratiei se nvata/renvata greu, desiau trecut ani de privatiuni, cursul este unul ascendent, iar drumul ales de pitestenieste fara ntoarcere, orientat catre democratie si progres.

  5

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  6/35

  3. Reeaua stradal a Municipiului Piteti

  Reeua stradal actual prezint n linii mari o structur octogonal orientatdup cele dou axe naturale, axa paralel cu Rul Arge i axa perpendicular peacesta, de mai mic importan.

  n Municipiul Piteti converg 12 drumuri publice din extravilan. Acestedrumuri reprezint patru penetraii cardinale: Bulevardul Petrochimitilor la sud,Calea Bucureti la est, Bulevardul Nicolae Blcescu la nord i Strada Craiovei lavest.

  Geometria radial concentric a reelei genereaz un bulb central de reeasuprasolicitat de trafic, oraul avnd i o accentuat dezvoltare longitudinal, pedirecia nord-sud, pe circa 12 kilometrii lungime.

  n ceea ce privete numrul de autoturisme, Municipiul Piteti este unul

  dintre oraele cu cel mai mare numr de autoturisme raportat la o mie de locuitori.Caracteristicile cilor de comunicaii sau de acces existente se prezint astfel:

  - lungime strzi 205 km din care strzi modernizate 165 km;- suprafa strzi 1.048.798 m.p.- suprafee trotuare 354.309 m. p.

  Caracteristica reelei stradale este structura geometric dezvoltat longitudinalpe direcia N-S, pe axa Drumului National 7. n zona central a oraului, precum in zona traversrii Rului Arge se concentreaz toate penetraiile i drumurile detranzit spre Bucureti, Slatina-Craiova, Cmpulung Braov, Curtea de Arge,

  Rmnicu Vlcea, Drgani.n prezent Municipiul Piteti este un important nod de circulaie rutier si unputernic centru industrial i economic. Principalele artere rutiere naionale ieuropene care strbat Pitestiul sunt urmtoarele:.

  Autostrada A1 Piteti - Bucureti Drumul European E 81 Piteti Rmnicu Vlcea

  Drumul European E 70 Piteti - Slatina

  Drumul National DN 73 Piteti - Cmpulung

  Drumul National DN 7C Piteti Curtea de Arge

  Drumul National DN 7 Piteti Bucureti

  Drumul National DN 67B Piteti - Drgani

  6

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  7/35

  7

  HARTA

  Municipiu

  lPitesti

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  8/35

  Sursa: Geoter - Cadastru4. Identificarea, descrierea si analiza situatiei actuale a retelei stradale de

  pe traseul studiat

  Traseul ce urmeaz a fi prezentat n cele ce urmeaz este urmatorul:

  - Intrarea n Municipiul Piteti pe DN 73 dinspre Cmpulung;- Iesirea din Municipiul Piteti pe DN 67 B spre Drgani.

  S-a ales urmtorul traseu de tranzit:- Calea Cmpulung;- Calea Bucuresti;- Bulevardul I.C.Bratianu;

  - Strada Materniti;- Strada Soldat Enache;- Strada Constantin Cristescu;- Strada Smeurei.

  Traseul de mai jos (cel marcat cu linie rosie) se poate observa si pe harta dinfigura urmtoare:

  8

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  9/35

  5. Posibilitati de crestere a fluentei fluxurilor si sigurantei rutiere pe traseul

  analizat

  Pentru studierea acestui traseu se va prezenta i se va discuta fiecareintersecie i cale de rulare n parte i se va urmri corecta semnalizare a direcieide drum pe care dorim s o parcurgem.

  Aa cum am spus i mai sus accesul n Municipiul Piteti se face pe DN 73pe strada Calea Cmpulung cum se observ si pe harta de mai jos:

  9

  Figura 1Sursa: Geoter Cadastru

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  10/35

  Calea Cmpulung este o strad cu trei benzi de circula ie pe sens i este de o importan deosebit deoarece este calea de legatur dintre Municipiul Pite ti i Uzina de Automobile Dacia Renault, precum i legatura dintre Pite ti i Bra ov.

  In trecut, aceast intersectie constituia o mare problem deoarece la ore devrf, mai precis n jurul orelor 15:00-16:00 cei care veneau pe DN7 spre Pite ti era imposibil s efectueze virajul la stnga pentru a se integra n fluxul de baz careintra n oras deoarece la acele ore fluxul de autovehicule de la SC AUTOMOBILEDACIA SA spre Pitesti era aproape nentrerupt, iar lipsa unei sistematizricorespunztoare a intersec ie producea adevrate ambuteaje n trafic.

  In prezent aceast intersec ie este destul de bine sistematizat iar noua linie de centur a Pitestiului a preluat un numr semnificativ de automobile fluidizndtraficul n aceast zon considerabil.

  Traseul ce urmeaz a fi strabatut este marcat pe harta de mai sus cu o liniero ie. Prima intersec ie sistematizat pe care o ntlnim este intersectia dintre

  CALEA CAMPULUNG CALEA BUCURESTI DN7 (Pite ti-Bucuresti).Intersec ia ce urmeaz a fi traversat este foarte bine semnalizat i sistematizat, dar cu toate acestea pe indicatorul de presemnalizare a direciilor demers (Fig.3) nu se regsete direcia dorit (Drgani).

  Este de apreciat varianta aleas la sistematizare aceastei intersecie acea deintersectie cu sens giratoriu deoarece este o intersectie cu trafic intens .

  10

  Figura 2Sursa: Geoter Cadastru

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  11/35

  11

  Figura 3

  Figura 4

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  12/35

  Infigura de mai sus (Fig. 4) este prezentat modul de proiectare asistat a uneiintersecii amenajat n sens giratoriu cu ajutorul programului Allplan2005.

  Allplan 2005 este programul de proiectare a intersectiilor, sensuri giratoriicare aduce pentru inginerii proiectanti de drumuri doua functii extrem de utile:

  o functie de determinare a razei de virare a autovehiculelor n functie degabaritul, echiparea si viteza de deplasare;

  o functie de proiectare a unei intersectii sens giratoriu n functie de tipul(gabaritul) de autovehicule ce urmeaza sa circule prin acea intersectie (razade virare calculata) si de conditiile de racordare cu drumurile ce se unesc nacea intersectie.

  Acest modul permite proiectarea unui sens giratoriu n functie de raza de virarenecesara pentru o anumita gama de autovehicule estimate a utiliza acea intersectie.

  Odata stabilita dimensiunea sensului giratoriu, programul permite realizareabratelor intersectiei ce permit racordarea cu drumurile ce intra n acea intersectie.

  n cadrul acestei intersecii ntlnim urmatoarele indicatoare rutiere:

  Limitare de vitez n cazul nostru la 50 km/h

  Claxonarea interzis-deoarece urmeaz a intra ntr-olocalitate

  Accesul interzis bicicletelor

  12

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  13/35

  In urmatoarea imagine va voi prezenta un panou de informare cu privire laproiectul ce vizeaza modernizarea podului ce trece peste Raul Arges, panou celintalnim in directia de mers aleasa de noi. Acest proiect este in curs de desfasurare,el fiind inceput pe data de 24.09.2011 si urmeaza a fi finalizat la data de24.06.2014.

  Urmtoarea intersecie care urmeaz a fi prezentat este intersecia dintreCALEA BUCURESTI STRADA DEPOZITELOR (figura 6).

  i aceast intersectie a fost o intersectie problem dar odata cu amenajareasensului giratoriu din imagine nu mai este chiar atat de greu accesibila, cu

  precizarea c ar fi fost necesar montarea unui semafor electric pe sensul de intraren Municipiul Pitesti pentru a opri fluxul de masini deoarece la orele de trafic intenseste destul de greu de traversat aceasta intersecie pe sensul Strada Depozitelor.

  13

  Figura 5

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  14/35

  n aceasta intersecie gsim un indicator care ne informeaza cu privire latoate directiile de mers, catre toate orasele vecine Municipiului Pitesti. In urma cucativa ani aceasta intersectie nu ne informa cu privire la toate directiile de mers,insa de cand centrua Pitestiului a fost data in folosinta autoritatile locale ausemnalizat destul de bine aceasta intersectie. Centura orasului Pitesti contribuie sila fluidizarea traficului rutier in aceasta zona deosebit de aglomerata, mai ales laorele de varf.

  In figura numarul 7 putem observa panoul de informare:

  14

  Figura 6

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  15/35

  Aceasta intersecie este urmat imediat de o alt intersecie i anume CaleaBucureti Calea Bascovului, o intersecie la rndul sau destul de bine

  sistematizat i semnalizat cu indicatoare rutiere.Indicatoarele ntlnite n intersecia CALEA BUCURESTI CALEA

  BASCOVULUI (figura 7) sunt urmtoarele:

  Trecere pentru pietoni

  Accesul interzis bicicletelor

  Accesul interzis vehiculelor destinate transportului de mrfuri

  Accesul interzis autobuzelor

  15

  Figura 7

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  16/35

  Ocolire

  Continuarea traseului nostru se face pe CALEA BUCURESTI care este oartera de circulaie cu dublu sens avnd cte doua benzi de circulaie pe sensseparate ntre ele printr-un acostament acest lucru putnd fi observat i n figura 8.

  Cu toate c este o strad cu dou benzi de circulaie pe sens, aceasta artereste n general era destul de aglomerat, cauza principal fiind mainile staionate

  16

  Figura 8

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  17/35

  pe prima band de mers, iar din aceast cauz circulaia se desfoar practic pecte o singur band pe sens (figura 8).

  Din acest motiv in trecut s-a lucrat la lrgirea acestei strzi (figura 9) cu incao band pe fiecare sens de mers pentru a putea realiza parcare independenta pefiecare sens dealungul intregii strazi.

  Indicatoarele ntlnite pe aceast strad sunt urmtoarele:

  Presemnalizare trecere pentru pietoni

  Trecere pentru pietoni

  O alt problem ce o ridic aceast arter de circulaie ar fi numrul destul demare al trecerilor de pietoni (pe o distan aproximativ de 500 m se afl un numrde cinci treceri de pietoni) i innd cont de faptul c n zon sunt foarte muli

  pietoni deoarece n apropiere se afl Piaa Ceair, cea mai mare piaa agroalimentaraa Municipiului Piteti, consider ca ar fi fost necesar construirea unor pasaje

  pietonale subterane sau supraterane, deoarece i numrul mare de treceri de pietonipot crea ntreruperi repetate ale fluxului rutier.

  Aceast strad este principala cale de acces spre centrul oraului cnd se vinedinspre Braov, Cmpulung, Topoloveni, Gieti, Trgovite, Mioveni, Bucureti(pe oseaua veche) i alte localitai adiacente acestor drumuri.

  17

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  18/35

  Urmatoarea intersectie este CALEA BUCURESTI - Bulevardul I.C.BRATIANU:

  18

  Figura 9

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  19/35

  Aceasta intersecie este o intersecie dirijat cu ajutorul semafoarelorelectrice i a indicatoarelor de reglementare a prioritii de trecere, cu alveola

  19

  Figura 10

  Figura 11

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  20/35

  special amenajata pentru executarea virajului la dreapta. Indicatoarele intalnite inaceasta intersectie sunt urmtoarele:

  Ocolire

  Trecere pentru pietoni

  Cedeaz trecerea

  Semafoare pentru dirijarea circulaiei

  In aceasta intersectie conform indicatorului care ne arata directia

  DRAGASANI vom executa viraj la dreapta prin alveola special amenajata.

  20

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  21/35

  Desi urmeaza intersectarea cu o strada cu trafic intens integrarea in fluxul debaza nu ridica probleme deosebite deoarece acesta este stopat de semafoarele dinintersectie.

  Traseul nostru continua pe Bulevardul I.C. BRATIANU, unul din cele maimari bulevarde din Municipiul Pitesti, de asemeni o strada cu sens dublu de mers icu trafic intens pana la intersectia cu strada MATERNITATII i strada IONCMPINEANU unde vom executa viraj la stnga conform indicatoarelor deindicare a directiei de mers (Figura 11). Aici am o remarca de facut domnilor de la

  primarie care au inchiriat spatiul din centrul sensului giratoriu pentru a plasa oreclama, aceasta acoperind indicatoarele care ne informeaza asupra directiilor demers (figura 12).

  Aceasta este imaginea din care observam ca dupa acea reclama exista siindicatoare care ne informeaza in legatura cu pastrarea directiei de mers dorite.

  21

  Figura 12

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  22/35

  Indicatoarele ntlnite pe Bulevardul I.C. BRATIANU (Figura 12, Figura13) sunt urmtoarele:

  Interzis a vira la stanga

  Drum cu prioritate

  Oprire interzis

  22

  Figura 13

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  23/35

  Trecere pentru pietoni

  In trecut aceast intersectie era in form de T era dirijat cu ajutorulindicatoarelor de reglementare a prioritii i nu ridica probleme pentru noideoarece ne aflm pe un drum cu prioritate (Figura 10), singura problem fiind

  pentru participanii la trafic care veneau dup strada ION CMPINEANU i urmau

  s execute viraj la stnga pe Bulevardul I.C. BRATIANU.Aceast problem se pare c s-a rezolvat deoarece in intersecia respectiva s-a

  amenajat un sens giratoriu (Figura 15), lucru ce a condus la o mai bunasistematizare i dirijare a traficului n zon.

  Tot in aceast zona pe Strada ION CMPINEANU se vor amenaja i locurispeciale pentru parcarea autovehiculelor deoarece se are in vedere ca in acest loc seafl Spitalul Brtianu, si Centrul de Diagnosticare, lucru care necesit locurisuficiente de parcare .

  Cele dou intersecii prezentate mai sus se pot observa i pe harta din figura

  de mai jos :

  23

  Figura 14 Sursa: Geoter Cadastru

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  24/35

  In continuare traseul va urma strazile: Strada MATERNITATII - StradaSOLDAT ENACHE Strada CONSTANTIN CRISTESCU.

  Intersecia dintre Strada MATERNITII cu Strada VICTORIEI i StradaSOLDAT ENACHE este o intersecie in cruce dirijat cu ajutorul indicatoarelor dereglementare a prioritii dintre o strada principala i una secundar.. Nici aceastintersecie nu ridica probleme deosebite deoarece ne aflm pe o strad cu prioritate,iar Strada VICTORIEI este o strada cu trafic relativ redus.

  24

  Figura 15

  Figura 16Sursa: Geoter Cadastru

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  25/35

  Parcare LTW Parking Systems

  Strada SOLDAT ENACHE este o strada cu circulaie n ambele sensuri cucte dou benzi pe sens dar care mai apoi se extinde cu nc o banda de stocaj pesensul nostru de mers i este prevazut cu o band pentru parcare pe partea dreapta drumului. Cu toate c este prevzut spatiu de parcare acesta este insuficient dacatinem cont ca in zon se afla Inspectoratul Teritorial de Munc Arge (Figura 17) ine aflam aproape de centrul oraului acest lucru necesitnd un spaiu mai mare de

  parcare. Datorit acestui lucru eu consider necesar construire unei parcrisupraterane in zona respectiv tinnd cont i de faptul c exist suprafaa de terennecesar realizrii construciei respective.

  La proiectarea unei parcari trebuie tinut cont de urmatorii factori:- Analiza nevoilor;- Cerinte fizice;- Estetica si securitate.

  Soluia propus de mine este cea oferit de LTW Parking Systems - membraa concernului Doppelmayr-Austria care deschide noi perspective pentru parcarea

  stationara a autovehiculelor, in zonele urbane. Cautarea obositoare si deseoriconsumatoare de timp a unui loc de parcare este una dintre cele mai neplacutesituatii din viata de zi cu zi a oricrui sofer. .

  LTW Parching Systems a deschis noi drumuri complete in rezolvareasituatiilor generale de crestere rapida a traficului. Astfel, pasajele complicate siintunecoase din sistemul conventional, care descurajeaza deseori femeile - sofer, in

  25

  Figura 17

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  26/35

  utilizarea acestor parcari, sunt lucruri de domeniul trecutului. Avantajelesuplimentare oferite de LTW Parking Systems sunt accesibilitatea usoara si

  protectia impotriva daunelor si furturilor.LTW Parking Systems construieste sisteme mecanice de parcare "la cheie",

  sub forma parcarilor la suprafata solului si subterane, prin care stilul arhitecturaleste orientat functie de cladirile inconjuratoare. Tehnologia perfecta garanteaza ungrad ridicat de eficienta economica si functionare simpla. In zonele urbane, noulsistem dezvoltat de LTW Parking Systems este o alternativa a viitorului oferind ocapacitate de parcare de 54 de maini pe o suprafat de 224 m2 (14x16 metri)

  AVANTAJELE ACESTEI PARCRI SUNT:

  Accesibilitate usoara;

  Functionare simpla;

  Control si securitate.

  26

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  27/35

  Urmtoarea intersectie cea dintre Strada SOLDAT ENACHE cu StradaCONSTANTIN CRISTESCU i cu Bulevardul REPUBLICII este una dinintersectiile importante ale Municipiului Pitesti, deoarece are loc o intersectare cufluxului rutier cel mai important al municipiului Pitesti cel de pe axa S-N,respective N-S .

  Si aceasta intersectie a fost modernizata, iar efectele nu s-au lasat asteptate.n zona numarul accidentelor care inainte erau aproape saptamanal a scazut foartemult, iar fluidizarea traficului este vizibila. De asemeni daca inainte desistematizare in zona prezenta agentilor de circulatie era o necesitate acum nu maieste nevoie de acest lucru deoarece corelarea corecta a semafoarelor electriceconduce la o fluidizare a traficului chiar si la orele de varf.

  Montarea semafoarele electrice cu cronometre digitale este un lucru destul

  de bun, acestea teoretic nu mai surprind conducatorii auto la schimbarea culoriisemaforului electric ei putand sa-si calculeze timpii de trecere.

  Strada CONSTANTIN CRISTESCU este o strad cu sens unic cu patrubenzi de circulaie (Figura 17) i are rolul de stocaj pentru a prelua autovehiculelecare provin din intersecia precedent, pn li se permite ptrunderea n interseciede ctre culoarea verde a semaforului.

  27

  Figura 18

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  28/35

  Faptul c urmeaz o intersecie cu o strad cu sens unic este semnalat deindicatorul din Figura 18:

  Inainte

  La intersectia Strazii CONSTANTIN CRISTESCU cu Strada SMEUREIvom face viraj la stanga. i aceast intersecie este o interseie dirijat cu semafoareelectrice digitale care au timpii corelati cu cele de la intersecia precedent. Si inaceasta intersectie regasim indicatoarele rutiere care ne informeaza cu privire ladirectiile de mers dorite.

  28

  Figura 19

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  29/35

  Traseul continua cu Strada SMEUREI (Figura 22) o artera rutier ce se afln ramp i din aceast cauz este prevzut cu doua benzi pe sensul de urcare i o

  band pe sensul de coborre.

  29

  Figura 20

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  30/35

  La intersectia strazii SMEUREI cu strada EXERCITIU vom face putindreapata conform indicatorului care ne indica directia de drum (DRAGASANI).

  Si aceasta intersectie este o intersectie dirijat cu ajutorul semafoarelorelectrice care permite ins permanent virajul pe partea dreapta.

  30

  Figura 22

  Figura 21Sursa: Geoter Cadastru

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  31/35

  Intersectia strazii SMEUREI cu strada EXERCITIU este ultima intersectieparcursa in drumul meu catre destinatia finala (Figura 25), Strada smeurei nr. 72.

  31

  Figura 23

  Figura 24Sursa: Geoter Cadastru

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  32/35

  6. Dependenta dintre timpul de parcurgere a traseului ora si ziua deplasarii

  Traseul prezentat de noi are o lungime de 3,2 km i a fost parcursexperimental la diferite ore ale zilelor lucrtoare i ale zilelor nelucrtoare.

  Datele obinute au fost folosite la trasarea diagramei de variabilitate aintervalelor de timp funcie de ora de parcurgere a traseului.

  32

  Figura 25

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  33/35

  Variabilitatea timpului de deplasare functie de ora deplasarii n

  zilele lucrtoare

  4,8 4,8 4,9 4,9 55,9

  6,9 7,1 7,27,4 7,2 7,5

  7,6 7,88,4

  9,5

  8,7 7,87,1

  7,5

  5,8 5,65 4,8

  0

  2

  4

  6

  8

  10

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

  Ora Deplasrii

  Timpul(minute)

  Variabilitatea timpului de deplasare functie de ora

  deplasarii n zilele nelucrtoare

  4,9 5 5,1 4,9 5

  66,8

  7,2 7,4 7 6,8 6,56

  6,3 6,56

  6,4 6,5 6,4 6,76 5,9 5,8

  5

  0

  1

  2

  3

  45

  6

  7

  8

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

  Ora Deplasrii

  Timpul(minute)

  Concluzii

  Din acest experiment putem trage concluzia c este un traseu destul deaglomerat, n cursul sptmnii intre orele 7:00 i 20:00, dar poate fi parcurs farmari probleme, fiind de apreciat buna semnalizare i sistematizare a traficului rutier

  pe acest traseu, i destul de liber pe perioada zilelor nelucrtoare.Traseul de mai sus are o importan deosebit din urmtoarele motive:

  33

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  34/35

  - este o importanta poart de intrare i ieire a Municipiului Pitesti;- este principala cale de legatur cu Uzina de Automobile Dacia Renault

  precum i cu orasele Cmpulung , Mioveni, Topoloveni ;- face legatura dintre centrul oraului i cartierul Trivale, un cartier cu numr

  mare de locuitori;- se intersecteaz cu principalele ci rutiere ale Municipiului Piteti.

  Pe viitor principalele obiective ale Primriei Piteti referitoare lainfrastructura stradal i transporturi sunt urmtoarele:

  Proiectarea unei centuri Sud Vest; Extinderea i modernizarea arterelor de circulaie; Realizarea de noi parcri n zonele de locuit i n aglomerrile urbane; Realizarea pasajelor denivelate peste calea ferat; Sistematizarea i fluidizarea circulaiei, cu precdere n zona central

  i gsirea de soluii ocolitoare pentru traficul greu i de tranzit; Extinderea retelei de strzi n zonele lotizate, pentru care au fost

  aprobate Planurile Urbanistice Zonale.Dac lum n calcul modernizrile i sistematizrile care s-au efectuat n

  ultima perioad de timp numai pe acest traseu prezentat putem afirma c s-aurealizat progrese semnificative referitoare la traficul rutier. Sper c aceste lucrri demodernizare i sistematizare a traficului rutier se vor dezvolta n continuare i pealte tronsoane de drum, lucru ce ar conduce la o circulatie pe drumurile publice maisigur i mai civilizat.

  Bibliografie:

  - Circulaie Rutier - Alexandru BOROIU Editura Universitii din Piteti;

  - Agenda local de dezvoltare durabil a Municipiului Piteti;

  34

 • 7/23/2019 Lucrare de Dizertatie DONCEA ALIN

  35/35

  - Site Primriei Piteti (www.primariapitesti.ro);

  - Site www.tocserv.go.ro/romana/parcari_automate;

  - Site http://www.parking-net.com/parking-news;

  - Site http://www.scoalasoferi.ro/indicatoare_rutiere.html;

  - Sursa provenienta imagini : SC Geoter Project SRL ;

  - Mass media.

  http://www.primariapitesti.ro/http://www.tocserv.go.ro/romana/parcari_automatehttp://www.parking-net.com/parking-newshttp://www.scoalasoferi.ro/indicatoare_rutiere.htmlhttp://www.primariapitesti.ro/http://www.tocserv.go.ro/romana/parcari_automatehttp://www.parking-net.com/parking-newshttp://www.scoalasoferi.ro/indicatoare_rutiere.html