Lucrare de Disertatie

download Lucrare de Disertatie

of 86

description

lucrare disertatie teologie

Transcript of Lucrare de Disertatie

Pericolul socio-religios al Martorilor lui Iehova

ministerul educaiei i cercetrii

universitatea din craiova

facultatea de teologie, istorie si stiinte ale educatieiLUCRARE DE DISERAIE

Pericolul socio-religios al Martorilor Lui Iehova Coordonator:

Masterand:

Lector Doctor Clina Gelu

Preot Dirnu NicolaeCRAIOVA

Iunie 2012 Pericolul socio-religios al Martorilor lui Iehova INTRODUCERE1. Originea sectelor advente.Sectele advente, ntre care cele mai importante pentru noi sunt adventitii i russelitii, susin pe lng alte rtciri c ntre a doua venire i sfritul lumii Hristos Domnul va infiina pe pmnt o mprie n care timp de o mie de ani El va domni mpreun cu cei alei ai Si.1 De aici depistm foarte uor originea lor eretic ntorcndu-ne la ereziile din primele veacuri cretine aprute n snul Bisericii celei Una la nceput. ntre acestea, hiliasmul, milenismul sau milenarismul este erezia de origine a sectelor. Hiliasmul este credina c lisus Hristos va veni din nou n scurt timp i, dup prima nviere care este a drepilor, va infiina o mprie pe pmnt n care s domneasc timp de o mie de ani cu cei alei, punnd prin aceasta bazele unei teocraii pmnteti. O astfel de idee a mpriei pmnteti i a apropiatei Parusii era mai ales mngierea unora dintre cretini n timpul persecuiilor ndurate de Biseric n decursul primelor trei veacuri.

Hiliasmul nu are nici o legtura cu cretinismul, fiind un amestec de multe erezii care se pretind a fi cretine de la origini pn astzi. ns, ncepnd cu erezia lui Simon Magul si a lui Cerint, pn n ziua de astzi, nu este aproape nici o erezie care s nu aiba legturi cu hiliasmul. Primul care a propovduit aceast erezie a fost Cerint pe care Biserica 1-a condamnat chiar din epoca apostolic, fiind combtut de Sfntul loan Evanghelistul.

Hiliasmul, aa cum l cunoatem noi, a pornit ca erezie de la traducerea greita a textului din Apocalips (Apoc. 20, 2-7). Mai precis, se refer la expresia care se traduce corect prin mii de ani i nu o mie de ani. Ea este o erezie pentru c s-a interpretat greit ideea de mprie a Cerurilor crezndu-se c este vorba aici de o domnie pmnteasc, dei Mntuitorul a vorbit clar c mpria Sa nu este din aceast lume.

Este formula care a constituit pricina de frmntare a multor mini i care a ratcit pe muli. Primul termen este un numeral folosit numai la plural, iar la singular numai n foarte rare cazuri, i atunci cu articol; la forma plural - articulat sau nearticulat nseamn mii sau miile, doar cu articol la singular poate nsemna o mie. Al doilea termen al expresiei este i constituie pluralul substantivului = anul, iar n cadrul unei expresii se traduce prin mii de ani sau miile de ani. Numeralul grecesc are doar form de plural = - - , iar n expresia respectiv, pentru ca substantivul care l nsoete este de gen neutru, atunci e folosit forma neutr . Expresia greac a fost tradus n Vulgata de Fer. leronim prin expresia latin mille anni sau annos mille, numeralul folosit n limba latin fiind invariabil att la singular ct i la plural i indeclinabil. i tot sub aceast form invariabil a fost utilizat i n celelalte limbi, prin transcrierea ntocmai a latinescului mille.

n ceea ce privete expresia ( ) , dicionarele exemplific variat din autorii clasici utilizri ale numeralului , la singular ca excepie, iar la plural ca regul. Prin urmare, n grecete avem: (, - ) = o mie de drahme i - o mie de cai, la singular, iar la forma plural: sau , semnificnd mii sau miile de ani. n acest sens, comentatorii greci ai apocalipsei, cnd definesc mpria lui Hristos de care este vorba n Apoc. 20, 2-7, utilizeaz cnd expresia - mii de ani, cnd expresia .n exprimrile de mai sus, se vorbete despre mpria lui Hristos de la ntrupare pn la a doua venire a Sa (Parusia), dup aceea urmnd mpria luminii i a vieii celei de veci (eterne). Cele dou mprii fiind desprite ntre ele ca printr-o grani, de dou evenimente de mare importan: nvierea morilor i Judecata obteasc.

Pentru lmurirea problemei, tot dicionarele exemplific cu folosirea latinescului mille la formele singular i plural. Edificator este ce gsim n latin: dup Cicero, mille equites = o mie de clrei; iar la plural, dup Horaiu, milia craborum coeunt = mii de bondari se strng; sau dup acelai tentant mille modis = ncearc n mii de feluri. i n limba francez aflm: la singular: mille clous = o mie de cuie; iar la plural fig.: donner mille coups - a da mii de lovituri; sau: des milles et des cents = sute i mii etc.n concluzie, dac latinescul millet fiind invariabil - la singular i la plural -produce confuzie, grecescul : , care are doar form de plural, la singular utilizandu-se , este foarte limpede c n textele de care am vorbit, expresia nu se poate traduce dect prin mii de ani sau miile de ani.2. Secta Martorii lui lehova, o abatere de la micarea advent.Cronologic, vipera din al crei pntece a ieit ca pui secta iehovist este adventismul.Secta advent a fost intemeiat de William Muller, fermier american, nscut n 1872 din prini baptiti n Pittsfield SUA, acesta dup ce a trecut prin necredin, n urma rzboiului anglo-american (1812-1816) a revenit la credin. El se apuc de studiul biblic ns, fiind nepriceput i slab pregtit, trage anumite concluzii greite, cum ar fi:- a doua venire va fi ntre 1 martie 1843 i 1 martie 1844;- atunci Hristos va ntemeia pe pmnt o mprie de o mie de ani (Mileniul) n care s domneasc cu cei alei ai Si care atunci vor nvia;- la sfritul miei de ani vor fi nviai i pctoii s fie judecai etc. Dei a dat gre afirmnd data venirii a doua n 1844, iureul advent a fost preluat de tnra delirant de 17 ani Hellen Harman, devenind cunoscut prin castorie sub numele de Hellen G. White. Ea spune c Muller nu s-a nelat n calcul ns ,,Hristos i-a nceput lucrarea Sa intrnd, mai nti, s curee Sanctuarul ceresc i abia dup aceea va cobor s ntemeieze mileniul pe pmnt".

Dupa alte rtaciri, adventitii au reuit s-i contureze nite nvturi caracteristice cum sunt:1. Cunoaterea exact a datei celei de a doua veniri;2. mpria de o mie de ani (mileniul) a lui Hristos pe pmnt;3. Nu exist iad, nici suflet nemuritor;4. Adoptarea smbetei ca zi de odihn;5. Obligativitatea Vechiului Testament (V.T.) doar cu privire la mncruri curate i necurate;6. Domnia de 1260 zile (Apoc.12,16) a lui Antihrist este de 1260 de ani, mai precisntre 538-1798 (domnia papalitii).

Restul rtcirilor au un fond comun cu ale celorlalte secte. n acest cadru adventist apare o nou sect i mai periculoas, aceea a ,,Studenilor n Biblie", al crei ntemeietor este Charles Taze Russell. Russell s-a nscut n 1852 n Pittsburg (Pensylvania) ora cu specific comercial i cosmopolit din punct de vedere (d.p.d.v.) confesional, din prini irlandezi prezbiterieni. Dup mai multe experiene i nehotrri intr ntr-un cerc de adventiti. ns libertinajul vieii lui fondat pe bogia prinilor nu se potrivete rigorilor advente. De aceea 1-a acaparat concepia c iadul nu exist i "doctrina mpraiei de o mie de ani.

CAPITOLUL ICauzele apariiei i dezvoltrii iehovitilorUrmrind complexitatea vieii umane putem delimita pe ct se poate i cauzele apariiei i dezvoltrii iehovitilor: A) religioase; B) sociale; C) morale; D) culturale; E) psihomaladive.

A Cauze religioase sau nrurirea demonic.1. Puterea diavoleascAcolo unde diavolul afl la om condiii prielnice lucrrii lui - mult mndrie i tendina de lupta mpotriva adevrului nvederat, se mbrac n ,,nger de lumin" (II Cor. 11. 14), putnd lucra n voie (att ct i ngduie Dumnezeu), ruti prin care s piard mcar acel suflet nelat dac nu reuete prin el s piard i pe alii. Astfel de victime ale diavolului au fost i marii ereziarhi care au tulburat Biserica lui Hristos precum i ntreaga lume. Despre ei ne vorbesc adesea i Sfintele Scripturi: ,,Dintre noi au ieit, dar nu erau de-ai notri, cci de-ar fi fost de-ai notri, ar fi rmas cu noi; ci ca s se arate c nu sunt toi de-ai notri, de aceea au ieit" (I loan 2, 19). Ei sunt chipul celei de a doua fiare reprezentat de balaurul cu cap de miel al crui nume este ,,proorocul mincinos". Acest proroc mincinos" este pus n slujirea ,,fiarei celei dinti, adic a rului original, diavolul, care dintru nceput a fost pierztor de oameni" (loan 8, 44).Muli s-au gsit s adere la aceast sect iehovist att n lume ct i n ara noastr, acolo unde martorii au activat. n Epistola I ctre Timotei, versetele 1-2, Sf. Apvstol Pavel a atras atenia n privina aceasta zicnd: ,,Dar Duhul griete lmurit c n vremurile cele de apoi, unii se vor deprta de la credin, lund aminte la duhurile cele neltoare i la nvturile demonilor, prin frnicia unor mincinoi care sunt infierai n cugetul lor".Charles Taze Russell, ntemeietorul sectei iehoviste, a ndeplinit cu succes condiiile unui rtcitor de suflete ntre care i acelea de mincinos i nfierat n cuget. Multele calcule i date ale venirii a doua a lui Hristos ct i ce a morii lui din 1914 (care a survenit abia n 1916), 1-au indicat pe Russell ca fiind un mare mincinos, afar de alte minciuni afirate fr minciun n faa publicului american, cum ar fi aceea a cunoaterii alfabetului grecesc.Ca un nfierat n cuget", a manifestat mult ur mpotriva Bisericilor tradiionale i a statului, numindu-le oper a diavolului.2. Falsele nouti i ,,credina original".

Acestea contribuie la nelarea multora i la ntemeierea de secte. Ca orice sect, iehovitii caut s dea un statut legal prezenei ei n lume. Astfel, martorii s-au folosit n acest sens de profeiile V.T. ca anuntri ale istoriei sectei. ,,Nici o sect nu crede c este absolut nou, ci pleac de la premisa c este un adevr vechi, uitat intre timp, ce este astzi redescoperit18 . Acest lucru l fac i martorii lui lehova justificndu-se prin profeii vechi-testamentare i mai ales prin folosirea numelui de lehova ,,sfinind astfel numele lui Dumnezeu"19, dup greita lor nelegere. Cci, dup nvtura ortodox, sfineasc-se numele tu (Matei 6,9) nseamn c cerem lui Dumnezeu s ne fac pe noi sfini, ca i El , pentru noi, s fie slvit. Cci aa cum este hulit Dumnezeu din pricina mea, asemenea Se i sfinete pentru mine Dumnezeu, adic este slvit ca Sfnt203. Dorina de a fi conductorDorina de a fi conductor, lider religios, fr analiza vocaiei n prealabil i a capacitii, conduce pe unii la rtciri i, n cele din urm, la prsirea dreptei credine. n Sfintele scripturi aflm destule exemple precum: cei care au contestat preoia lui Aaron (Numeri 26, 3), revolta lui Core, Datan si Aviron (Numeri 26, 1-40), proorocii i ,,popii" lui Baal, Astartei i dumbrvilor din timpul Sfntului Prooroc Ilie (3 Regi 17-19) etc.n Noul Testament (N.T.) avem exemplu secta fariseilor i pe alii asemenea lor. Frnicia i iubirea lor de slava deart a fost condamnat de Mntuitorul prin ,,vaiuri" pe care cu toii le cunoatem (Matei 23, 13-29).214. Credina neroditoare.Este o credin dobandit ,,n virtutea ineriei" adic: adoptat sub imperiul unor interese sau primit ca o chestiune traditional.22Cauze sociale1. Iubirea de argini i dorina de mbogireAcestea sunt patimi care primeaza n rndul cauzelor sociale. Muli prsesc dreapta credin i munca cinstit pentru a intra n legtur cu membrii unor secte, folosind orice mijloace numai ca s se mbogeasc. Exemplu avem in N.T. pe Anania i Safira (Fapte 5, 9-11). Despre astfel de oameni tria i Sfntul Apostol Pavel: ,,Cci muli..., se poart ca dumani ai crucii lui Hristos. Sfritul acestora este pieirea. Pntecele este Dumnezeul lor, iar mrirea lor este ntru ruinea lor, ca unii care au n gnd cele pmnteti" (Filip. 3, 18-19).Cu astfel de gnduri, clcnd peste frica de Dumnezeu i ruinea de oameni, au reuit s amgeasc pe cei mai slabi n credin. ... Unii ca acetia nu slujesc Domnului nostru lisus Hristos ci pntecelui lor i prin vorbele lor frumoase i mgulitoare ineal inimile celor fr de rutate" (Romani 16, 18). Pentru nceput, sectele ofer ajutoare, ca n cele din urm s adune obinuitele zeciuieli i dri. Despre aceast patim pierztoare de suflet, Apostolul neamurilor spune: ,,Iubirea de argini este rdcina tuturor relelor, cei care au umblat dup ea au rtcit de la credint"23 (I Timotei 6,10).2. Sminteala provocat de contrastul dintre lux i srcie al clericilor.Atunci cnd slujitorii Bisericii se mbogesc sau cnd nu respect bunurile comunitii, se ivete pricina de contestri i nemulumiri. Tot aici putem include i lipsa lurii de msuri din partea autoritii bisericeti cnd credincioii manifest nemulumiri 24.3. Nepriceperea n domeniul contabilitiiDac pe lng aceasta se adaug i nenregistrarea sumelor provenite din slujbele ocazionale efectuate de ctre clerici, pericolul smintelii este iminent.C. Cauze moralePatimile i pcatele de tot felul cu care se ngreuiaz clericii i laicii ,,dau ap la moar" sectanilor care nu pierd ocazia de a huli dreapta credin i Biserica lui Hristos. Mai exact, aceste prilejuri sunt oferite sectelor de:1. Dezmul ce conduce pe unii la revolt, adic, dup cum spune Mntuitorul c numai eel care are o brn n ochiul lui caut s scoat paiul din ochiul fratelui su. Din cauza destrblrii, unii merg la iehoviti pentru c acolo, frica de chinurile cele venice a fost nlturat, iar multe patimi se lucreaza sub acopermntul aa-zisei adevrate slujiri a Lui lehova. Oameni ca acetia au ajuns aici i datorit nerespectrii posturilor si a altor rnduieli speciale menite s ntreasc i credina. Uneori se ajunge aici i de la exagerarea unor astfel de practici prevzute de Biseric.2. Lipsa de evlavie i slbirea vieii duhovniceti a clericilor predispune pe credincioi la ndoieli i chiar la deprtarea din snul Bisericii. Unii, venind la preot pentru alinare sau nelegere, dac preotul i trateaz cu indiferen, foarte uor intr n rndul sectanilor. Adesea, astfel de victime ne ntmpin cu rspunsul: ,,Aici am gsit pace, linite, nelegere... pe care la ortodoci nu le-am simit".D. Cauze culturale1. Lipsa de cunoatere att din domeniul religios ct i laic poate fi un mediu propice apariiei sectelor i ereziilor. Cunoaterea dreptei nvturi i aplicarea ei dup putere este piedic n faa rtcirilor. ns poporul rtcete din lips de cunoatere a adevrurilor de credin. (Osea 4,6; Miheia 3,11; Maleahi 2, 7-8)2. Confundarea Sfintei Evanghelii cu o nvtur omeneasc permite aparitia sectei iehoviste.3. Nerecunoaterea aportului cultural pe care Biserica 1-a adus n cultura unor popoare ct i confundarea greelilor unor slujitori ai Bisericii cu nsi Biserica.E. Cauze psiho-maladive.1. Febra societii de consum. Aceasta este destul de mare pentru a lua in seam i oferte de aa-zis religiozitate. Pentru c se adreseaza mentalitii de consum a omului mopdern, sectele au o mentalitate prin definiie totalitara. O reclam este totalitar attavreme ct n ea se concentreaz toate calitile ce sunt comune n fond i produselorrivale. De asemenea, un partid este totalitar cnd declar c numai el are drepturile, iar prin venirea lui la putere poate scoate ara din criz. Astfel nct, societatea modern este un concurs permanent ntre segmente de gndire i aciune totalitar 25.Ca orice sect ,,Martorii lui lehova" vor aciona i ei n numele unui totalitarism pe fa. Ei i vor prezenta oferta cu aceiai convingere cu care o face un reprezentant de firm, mai ales c denumirea cea mai potrivit a iehovitilor este aceea de ,,societate" n sensul pur economic al cuvntului.262. Nevroza colectiv i nevoia de consolare episodic.Sunt fenomene ce apar n aglomeraiile urbane de azi n msura n care ,,viaa omului a intrat mai adnc i mai complet n calculele edililor i ale prognozelor"27.

3. Bolile incurabile. Alturnduli-se disperarea, handicapaii, obsedaii i alii de felul lor cu boli fizice ori psihice, i gsesc refugiul n secte ca cea a martorilor lui Iehova, dup cuvintele Sfntului Apostol Pavel: ,,Fugi de cei cu boala (obsesia) certurilor fr rost, contraziceri necontenite din care se nasc pizme, clevetirile, bnuielile rele si alte vorbe ale oamenilor stricai la minte i lipsii de adevr"28 (I Timotei 6, 3-5).Motive interne i externe ale rspndirii iehovitilor. A. Motive interne.Motivele interne urmresc cu precdere pe pstorul duhovnicesc cruia i se potrivete expresia: ,,petele de la cap se stric". ,,n rzboi, gradaii sunt cei mai expui i observai de inamic, cci dac sunt ucii dintre comandani, ndat soldaii sunt luai prizonieri i biruii. Aa i pe frontul Bisericii. Diavolul d rzboi prin sectani mai ales asupra preoilor ca s-i poat nela pe ortodoci i s-i trag la eresul lor"29.1 . ,,Slaba pregtire n domeniul teologic i necunoaterea nvturii ortodoxe"30. Aceast stare de pregtire a preotului ortodox sub nivelul cultural pe care l cere societatea astzi, este un factor de nlesnire a prozelitismului sectar. Dac preotul nu-i cunoate bine credina, nu poate da un rspuns mulumitor i menit s ntreasc credina, convingerea i evlavia cretinilor care-i cer sfatul. Lipsa slujbelor misionare, a predicilor de catehizare, neexplicarea pericopelor din Sfnta Evanghelie cu aplicarea lor n viaa de zi cu zi, constituie o mare primejdie pentru preot i pentru credincioi, a crora pstorire i-a fost ncredinat.2. Neconformarea preotului cu morala cretin n familie i societate. Preotul truie s-i conformeze viaa cu nvturile evanghelice avnd n vedere i jurmntul depus la hirotonie n faa arhiereului i a credincioilor. Dac n pmntul inimii lui nforesc mrcinii patimilor cum sunt: vorbele urte, ura, beia, fumatul, preadesfrnarea, minciuna, mndria, slava deart, lcomia, iubirea de argini etc., atunci acel preot devine ,,poarta" de intrare a sectelor n parohie i totodat de intrare a scrbei i dezgustului n inimile enoriailor. n urma acestor lucruri muli pot aluneca n cursele diavolului ntinse de fiii lui, sectanii i, n acest mod, s scad considerabil numrul cretinilor. Unde exist asemenea parohieni care nu numai numelui de preot nu fac cinste, ci nici mcar al numelui de cretin.3. Frnicia preotului n timpul slujbelor, ,,manifestrile teatrale i exgerarea duc la pierderea credincioilor care privesc preotul ca un model de via"31. Acestea sunt manifestri ale unui gol luntric i a absenei unei viei cretineti.4. Lipsa chemrii ,,de sus" la cinul preoesc a unui candidat la preoie implic i lipsa unor sentimente cum ar fi dragostea fa de preoie, de sfintele slujbe i de turma cuvnttoare incredinat lui prin punerea minilor arhiereului etc. Aceti preoi reprezint bombe n snul Bisericii cretine menite s permit intrarea sectanilor i mai ales a iehovitilor care due o activitate prozelitist intens.5. Lcomia n toate variaiunile ei i iubirea de argini32. Este o rutate fr marirgini pricinuit enoriailor i Sfintei noastre Biserici. Este unui din motivele de frunte pe care sectanii le aduc celor pe care-i acosteaz pentru a blama Ortodoxia. Astfel, preotul se pierde pe el mai nti, precum luda Iscarioteanul i-a pierdut apostolatul i sufletul. La fel, Anania i Safira i-au agonisit ndoita moarte: sufleteasc i trupeasc, datorit lcomiei (Fapte 5, 3)6. Dispreul fa de canoanele Bisericii din partea autoritilor bisericeti. Se calc n picioare cuvintele Sfinilor Parini cu referire la condiiile admiterii la hirotonie i la pstrarea n treapta preoeasc a candidatului, respectiv a clericului. Pentru Gura de Aur a Ortodoziei nu mai sunt urechi s o asculte atunci cnd spune: ,,Mai bine s stea biserica lui Dumnezeu fr slujbe, adic nchis, dect s slujeasc n ea un preot nevrednic"33.B. Motive externe1. Unele profesii. ntre acestea, cele din domeniul artelor or din domeniul meseriailor particulari (croitori, fotografi, instalatori sanitari, zugravi, electricieni etc.) favorizeaz prozelitismul iehov. Aceti artiti sau meseriai, uor fac concesii sau ii ofer serviciile chiar gratuit pentru a atrage bunvointa interlocutorului 34.2. Participarea la diferite ceremonii sau congrese naionale ori internaionale. Este foarte bine cunoscut c iehovitii organizeaz congrese internaionale periodic unde se adun cu zecile i chiar cu sutele de mii. Atunci, pe lng discuii, au loc i oficieri de botez n tranduri, unde vin s se ,,blceasc" un foarte mare numar de adepi ai sectei, nc ,,neconsacrai lui lehova in mod vizibil". Numrul mare al celor venii n ar la congres are menirea de a impresiona puternic ca muli s se clatine n credina n faa puhoiului iehovitilor care se npustesc asupra oraului n care se desfoar congresul. Acesta este unul dintre scopurile cele mai importante n desfurarea unui congres de proporii.3. Nouti eshatologice. Muli cretini sunt atrai de ,,nouti" n domeniul credinei, mai ales cu privire la sfritul lumii. Aici iehovitii au excelat n calcule advente ale sfritului acestui ,,sistem de lucruri", chiar dac s-au dovedit mincinoase. Pe aceste calcule advente au cutat s le argumenteze (cum ar fi anul 1914 ca nceput al mileniului) prin comentarii si pronosticuri asupra unor fenomene naturale (cutremure, inundaii, secet, boli etc.) sau evenimente triste din viaa omenirii, ca cele doua rzboaie mondiale.4. Biblia lui Cornilescu i traducerea ,,Noua Lume". Sunt traduceri fcute dup bunul plac i pline de falsificri ale textului original numai ca acesta s se conformeze doctrinei iehove. Aceste biblii, mpreun cu reviste ca ,,Turnul de veghe", ,,Treziti-v" i alte brouri i foi volante care prin mbuntirea tehnicii tipografice i a xeroxului sunt foarte bine editate i n numar foarte mare nct mai multe limbi, au rolul de a favoriza enorm de mult ptrunderea ideilor i ideologiilor iehoviste n rndul celor mai puin cunosctori n cele ale credinei. Prin urmare, uor se recruteaza noi adepi n rndul iehovitilor sau, mai bine spus, n rndul antihritilor.

ns, toate aceste motive (interne sau externe) nu pot da randament dac preotul ortodox se conformeaz necesarei caliti de bun cretin i printe duhovnicesc al turmei cuvnttoare ncredinate lui de la hirotonie.I.I. Pericolul sectei

Secta ,,martorii lui lehova" este o sect deosebit de periculoas i revanard. Acest pom ru se cunoate dup roadele lui care au aprut i pe care urmeaza s le fac. a) Anarhia. Este o caracteristic marcant pentru secta iehovist. Nu pun mna pe arm atunci cnd sunt ncorporate n armat; consider crim a-i apra libertatea i cinstea patriei. Apoi, n legtur cu iubirea de patrie, dup mentalitatea lor, aceasta conduce pe oameni la rzboi. ns, lucrurile stau altfel: ,,nu iubirea de patrie, ci iubirea de bogie i de dominaie i face pe unii s asupreasc alte popoare"35.

n crile i revistele lor, iehovitii mproc cu tot felul de vorbe orice regim politic i de guvernmnt. nvtura lor este c Satana ,,a dat puterea lui guvernelor lumeti i c aceste guverne slujesc sub supravegherea lui"36 i de aceea oamenii trebuie s asculte numai de legile lui Dumnezeu, mai precis de ,,slavul fidel" al lui lehova care e cuibrit la Brooklyn, n nici un caz s nu asculte de legile statului 37. Acuznd de idolatrie pe cei ce venereaz Sfnta Cruce i Sfintele Icoane i c nicidecum martorii (adic ei) nu fac aa ceva, mai adaug: ,,ei (martorii) evit i forme mai subtile de idolatrie cum ar fi actele de devoiune dedicate drapelului i imnele care glorific naiunea"38. Aadar, anarhia este la ea acasa in sanul sectei iehoviste.b) Bolile psihice. Numrul bolilor psihice printre martorii lui lehova este deasupra mediei. Se remarc prin programul de educare, de ndoctrinare, c personalitatea omului din rndul membrilor sectei este distrus, ne mai putnd s disting adevarul de minciuna, obiectivul de subiectiv, realitatea de propagand 39. Personalitatea omului este anulat, readus n faa unei infantiliti sinistre. Werner Theide scria: ,,Din punctul de vedere al psihologiei abisale, orice form de regresie prin ndoctrinare trimite la perioada copilriei, de cele mai multe ori la frageda copilrie: n forme i categorii ale unui realism naiv sau chiar ale unei gndiri mitologic-naive. Fundamentalitii sau simplitii se disting tocmai prin aceast regresivitate pe care o duc pn ntr-acolo nct pe temelia realitii pot construi o serie de categorii de interpretare ce nu mai au nimic in comun cu realitatea, dimensiunile raionale i mitologice fiind de nerecunoscut. Aceast ambiguitate se transform n arm ideologic i duce la desvrirea procesului de regresie 40.c) Martorii lui lehova - nainte-mergtori ai lui Antihrist.Conducerea sectei este dirijat de apte directori ai Colegiului Central i se afl n strns legtur cu micarea Sionismului Mondial ce slujesc instaurarea unui guvern dictatorial mondial a carui conducere s fie acordat lui Antihrist 41. n el vor crede muli, ntre care i numeroi evrei, pnvindu-1 ca pe Mesia cel mult ateptat. ,,Isus" cel ateptat de iehoviti, aa cum este el descris, c: va veni n regatul pregtit de ei, va invia morii n fiecare zi, le va da, mncare mult i gustoas, i va distruge pe cei ru credincioi, este imaginea perfect a lui Antihrist al crui chip este Chinops vrjitorul din insula Patmos, aa cum ne nva i Sfnta noastr Biseric. S-a dat Chinops pe sine Dumnezeu? Asemenea i lehova al iehovitilor. Au vrut s omoare oamenii n Chinops pe loan? Asemenea i slujitorii lui lehova pe cei netrecui la secte. A nviat Chinops oameni artndu-i puterea? Asemenea i ,,Isus" al iehovitilor va face. Aadar rodul ru al acestui pom malefic (secta iehov) se poate strvedea din nsi ,,codul su genetic": doctrina i nvtura organizaiei ,,Martorilor lui lehova".1.2. Ptrunderea ,,martorilor" n Romnia.

Russelismul a ptruns la noi n ar prin mijlocirea unor unguri din Ardeal42 . ns, cel care a organizat secta n ar la noi a fost un ardelean: loan B. Sima. Acesta a ajuns n SUA, n statul Pensylvania, unde erau iehoviti din plin. Fiind foarte ateni la sosirea strinilor, romnul a fost imediat interceptat. Lipsa lui de carte a permis uor ,,colarizarea" lui. i aa a ajuns eminent student n Biblie i mare profet. Se pare c loan B. Sima a avut i o ntlnire cu insi Russell care l-a i sftuit cu puin nainte de a muri s revin n ar pentru a-i ,,lumina" i pe Romni. Sima ajunge n ar n 1920 n urma rentregirii Romniei i a ncetrii rzboiului din Europa 43. Pentru c nu a obinut aprobarea necesar a organizat secta pe baze comerciale, cu infiinarea casei de editur ,,Viaa", la Cluj 44. Dispunnd de sume de bani considerabile din America, a reuit s atrag diferite persoane lipsite de caracter ori convingeri cretine ferme. n cele din urm Ioan B. Sima nelege c iehovismul este o micare ce tinde - sub masca religioas - spre anarhism, iar membrii ei sunt nite ignorani tlmcitori ai Bibliei. Astfel, loan eel rtcit revine n 1927 n snul Bisericii mame. El demasc planurile anarhice ale sectei, ,,demonstreaz pericolul ei moral i social, tendina periculoas, practica abominabil a adepilor, doctrina fals i interesul material al iniiatorilor micarii etc."45. Schimbarea ce s-a produs cu Sima este imediat sesizat de iehovitii europeni care ncercau acum ca pe diverse ci s-1 recupereze pe profet. ns, toate ncercrile lor au euat 46. Conducerea sectei este preluat de nite unguri care aveau s foloseasc pentru propagand revista ,,Turnul de veghe" plus alte reviste i brouri, fr a indica autorul, data, editura etc.47

Din Cluj, secta iehova a continuat s se rspndeasc printre ungurii din Maramure, Criana i Banat, trecnd apoi la srbi i ucrainieni, la unii adventiti romni din Dobrogea, Moldova. mai trziu aprnd i n Oltenia i n Muntenia 48. n ultima vreme, activitatea acestei secte extrem de periculoase, cptnd libertate de propagand, s-a intensificat n toate zonele rii. CAPITOLUL II

SPECIFICUL DOCTRINEI IEHOVE

1. Existena lui Dumnezeu

Crile i revistele societii ,,Martorii lui lehova" sunt pline i de hule aduse Sfintei Treimi, adevratului i unicului Dumnezeu. Ei neag dumnezeirea Fiului i l trec n rndul creaturilor, asemenea lui Arie, ba chiar mai ru. Neag si dumnezeirea Sfntului Duh ca vechii pnevmatomahi, dar nu se limiteaz doar aici, ci neag i personalitatea considerndu-L fora activa a lui lehova. n ceea ce privete persoana Tatlui, cu toate c-L consider Dumnezeu, i neag atributele importante far de care nu ar mai fi Dumnezeu. Apoi, legat de firea si persoana Tatlui, au niste viziuni contradictorii i ciudate care nu au legtur cu ideea de Dumnezeu.Aadar, pentru a exprima doctrina iehov in aceast chestiune, ct mai bine, i a o lmuri,vom apela la tratarea punct cu punct a ideilor eretice. Ordinea n care abordmdiscuia va fi legat n primul rnd de persoana Fiului, apoi a Sfntului Duh, amintind i alte nvtturi greite ale lor.

A. Tgduirea Sfintei Treimi.

Iehovitii tgduiesc Sfnta Treime zicnd: ... Cei care accept Biblia drept Cuvntul lui Dumnezeu nu se inchin unei Triniti, alcatuit din trei persoane, sau la trei dumnezei ntr-unul singur. De fapt, cuvntul ,,Trinitate", nici macar nu apare n Biblie"49.

Rspunsul nostru nu ntrzie s apar. Poate ar fi unele semne de intrebare pentru cei care au citit Biblia lor (Biblia Cornilescu sau, i mai ru, traducerea ,,Noua Lume") c acolo au schimbat scriptura dup bunul plac, numai s le ias socoteala. nsa, nvttura despre Sfnta Treime este prefigurat nc din Vechiul Testament, ca apoi Dumnezeu nsui s Se descopere ntreit n Persoane i Unul in Fiin, cu precdere n teofania de la Botezul Domnului i nu n ultimul rnd, prin cuvintele Mntuitorului adresate ucenicilor.

a) Vechiul Testament. In Vechiul Testament nu a fost expres descoperirea Sfintei Treimi deoarece poporul evreu, fiind inconjurat de alte popoare idolatre i politeiste, s-ar fi abtut uor de la monoteism la politeism. Acest lucru se observ din nclinarea lor spre idolatrie, mai ales n unele momente mai grele din istoria poporului evreu. (leire 32, 19-24; Deut. 9, 16-17,21). Aa c dac s-ar fi revelat pe deplin adevrul c n Dumnezeu sunt Trei Persoane, ei ar fi crezut c sunt trei dumnezei.Dumnezeu ni se descoper ca existen de mai multe Persoane ntr-o singur Fiin, n mai multe texte:

- i a zis Dumnezeu: S facen pe om dup chipul i asemnarea Noastr... i a fcut Dumnezeu pe om dup chipul Su; dup chipul Su 1-a fcut Dumnezeu, brbat i femeie" (Facere 1, 26-27). Acest text ne indica att pluritatea de Persoane ct i unitatea n Dumnezeu.

- i a zis Domnul Dumnezeu: iat, Adam s-a fcut ca unul dintre Noi" (Facere 3, 22). i: ,,Venii, dar, s Ne pogorm i s amestecm limbile lor" (Facere 11,7).

n locurile indicate mai sus se vede c Dumnezeu Se sfatuiete cu Cineva. Din context reiese c Persoanele ce poart dialog i iau hotrri sunt egale dup fiina. Atorul sacru nu s-a putut gndi la ngeri cnd a scris acestea, deoarece el continu: ,,i a fcut Dumnezeu pe om dup chipul Su...", dup ce scrisese c a zis Dumnezeu: ,,S facem pe om dup chipul i asemanarea Noastr" (Facere 1, 26-27). Asemenea se explic pluralul i la celelalte texte.- Binecuvantarea levitic (Numeri 6:24-26): ,,Domnul s te binecuvnteze i s te pzeasc; Domnul s lumineze faa Sa peste tine i s te miluiasc; Domnul s ntoarca faa Sa spre tine i s-i dea pace" care se aseamn binecuvntrii apostolice (II Cor. 13, 13) este i ea o aluzie la taina Sfintei Treimi.- Cntarea Serafimilor cea ntreit sfnta: ,,Sfnt, Sfnt, Sfnt este Domnul Savaot" (Isaia 6, 3), arat iari existena Sfintei Treimi, prin ntreita repetare a cuvntului Sfnt. lar prin ,,Domnul Savaot", indic unitatea de Fiint ca fiind Un singur Dumnezeu.- Teofania de la stejarul Mamvri (Facere 18, 1-3,6,9,13,17) unde Avraam vede trei brbai cora li se nchin i li se adreseaz ca Unuia singur, este dovada c el marturisea un Dumnezeu n trei Persoane.- Forma ebraic de plural pentru Dumnezeu de la Facere 1,1: ,,Elohim", ne arat taina Sfintei Treimi.- Un alt text concludent este i cel de la Isaia 61,1: ,,Duhul Domnului este peste Mine, c Domnul M-a uns s binevestesc sracilor, M-a trimis s vindec pe cei cu inima zdrobit, s propovduiesc celor robiti slobozire i celor prini n rzboi libertate". Textul acesta vorbete despre Dumnezeu (lahve), despre un trimis al Su, purttor de mntuire (Mntuitor) i despre Duhul Care Se odihnete peste Mntuitorul.b) n Noul Testament mrturiile despre Sfnta Treime sunt foarte clare, fiind descoperite de nsui Fiul lui Dumnezeu trupat. Textele trinitare ale Noului Testament exprima:1. Treimea Persoanelor i unitatea Fiinei Lor.- Mergnd, nvai toate neamurile, botezndu-le n numele Tatlui i al Fiului i al Sfntului Duh, nvndu-i s pzeasc toate cte v-am poruncit Eu vou". i iat, Eu sunt cu voi n toate zilele, pn la sfritul veacului (Matei 28, 19-20). n acest mesaj ctre apostoli, sunt amintite de chiar Hristos nominal, toate cele Trei Persoane ale Sfintei Treimi. Cuvntul ,,Tatl" i ,,Fiul" nseamn ntotdeauna Persoane. Cuvantul ,,Sfntul Duh" pus alturi de cele dou, indica de asemenea o persoan. Expresia: ,,n numele..." nu se folosete dect pe lng persoane... Botezul svrindu-se n numele Lor i avnd ca efect iertarea pcatelor i renaterea spiritual pe care numai Dumnezeu le poate svri, nseamn c cele Trei Persoane sunt Dumnezeu nsui. lar expresia ,,n numele..." ( ) la singular arat c cele trei persoane divine au o singur autoritate precum i o singur fiin.50- Harul Domnului nostru Iisus Hristos i Dragostea lui Dumnezeu i mprtirea Sfntului Duh s fie cu voi cu toi" (II Cor. 13, 13).- Alei dup cea mai dinainte tiin a lui Dumnezeu tatl, ntru sfinirea Duhului, spre ascultare i stropirea cu sngele lui lisus Hristos..." (I Petru 1, 2)2. Existena a Trei Persoane reale i deosebite ntre Ele.- Duhul Sfnt Se va pogor peste tine i puterea Celui Preanalt te va umbri; pentru aceea i Sfntul Care Se va nate din tine, Fiul lui Dumnezeu Se va chema" (Luca 1. 35). Aici textul indic trei persoane, n distincie una de alta i lucrarea fiecrei Persoane Treimice.- Iar, botezndu-Se lisus, ndat ce a ieit din ap, iat cerurile I s-au deschis, i a vzut Duhul lui Dumnezeu pogorndu-Se ca un porumbel i venind peste El. i, iat, glas din ceruri care a zis: Acesta este Fiul Meu Cel iubit ntru Care am binevoit" (Matei 3, 16-17; Marcu 1, 10-11). Aadar, n acest text, avem din nou descoperirea persoanelor distincte ale Sfintei Treimi.- n cuvntarea prin care i lua rmas bun de la Apostoli (loan 14, 14-16), Mntuitorul vorbete despre Tatl, despre Fiul i despre un alt Mngietor, Duhul Adevrului, Care purcede de la Tatl, trimis n lume de Tatl i de Fiul i Care, n numele Fiului i va nva i le va aduce aminte toate cte Fiul le spusese lor n tipul activitii Sale pmnteti (loan 14, 14-17,26; 15, 26; 16, 7,15) n Trinitate.- Unitatea de Fiin a Fiului i a Tatlui o arat nsui Mntuitorul: ,,Iar Eu i Tatl Meu una suntem" (loan 10, 30) sau: ,,Tatl este n Mine i Eu n Tatl" (loan 10, 38).- Unitatea de fiin a Sfntului Duh cu Tatl o red textul: ,,Cci cine dintre oameni tie cele ale omului fr numai duhul omului care este n el? Aa ,i cele ale lui Dumnezeu nimeni nu le-a cunoscut dect Duhul lui Dumnezeu" (I Cor. 2, 11).

Acestea fiind spuse, este limpede c nu este greit credina n Sfnta Treime i nici c ea ar fi fondat biblic. lar c n Biblie cuvntul ,,Trinitate" nu apare, asta nu contrazice realitatea existenei Sfintei Treimi, precum nici faptul c n Biblie se afl cuvite ca: ,,capitol", ,,verset", ,,canon biblic", ,,autor sacru" etc., nu contrazice existena unor idei separate (capitole), a unui numr de cri biblice considerate autentice (canon biblic), sau a unor autori sfini ai crilor respective.

B. ,,Isus creatur"

Textele din biblie pe care le aduc iehovitii n sprijinul prerii lor c Hristos este creatur prin care vor s-i conteste att identitatea ct i eternitatea cu Tatl, sunturmtoarele: Ioan 14, 28; Matei 24, 34; Apoc. 3, 14.51Explicaia ortodox a textelor:

Iehovitii cred c prin textul de la Apoc. 3, 14 se nelege c Fiul este prima creatur. Dar textul, nicidecum nu afirm acest lucru. Cuvntul creatur nu apare nicieri la adresa Fiului. Versetul spune: ,,acestea zice Cel ce este Amin, martorul cel credincios i adevrat, nceputul zidirii lui Dumnezeu". Cuvintele acestea sunt foarte uor de lmurit de chiar Sfntul Apostol i evanghelist loan n cap. 1 al Apocalipsei notnd cele auzite: Eu sunt alfa i omega, zice Domnul Dumnezeu, Cel ce este, Cel ce era i Cel ce vine, Atotiitorul, (v. 8), apoi: ,,Eu sunt Cel dinti i Cel de pe urm" (v. 17). Deci, cnd spune-mi nceputul", putem spune ,,cel dinti" sau ,,alfa" (care este prima sau cea dinti liter cu care ncepe alfabetul grecesc). Orice om raional poate admite c aceste cuvinte sunt sinonime. Atunci, dac ,,nceputul zidirii lui Dumnezeu" ar nsemna c este prima creaie a tatlui, ar trebui s admit iehovitii c Fiul este i sfritul zidirii lui Dumnezeu sau ultima creaie a Tatlui. Ori, aceste afirmaii sunt absurde.

Dar poate vor zice vitejii: ,,Da, dar versetul din Apoc. 1, 14 nu spune dect cuvntul nceputul". Deci, pentru ce voi aducei de fa alte versete n care acest cuvnt necputul nu apare scris, ca s scpai de implicaiile acestui verset?". Rspunsul e uor de dat. Aducem alte versete n care cuvntul ,,nceputul" nu apare scris, dar aceasta n baza altui verset care le cuprinde pe toate: ,,Eu sunt alfa i omega, Cel dinti i Cel de pe urm, nceputul i sfaritul" (Apoc. 22, 13). i Cine este Cel ce a spus aceste cuvinte? Scrie mai departe: ,,Eu, Iisus, am trimis pe ngerul Meu ca s mrturiseasc voua cestea..." (v. 16). Este clar c Cel ce spune ,,Eu sunt Cel dinti i Cel de pe urm" este Hristos, Mntuitorul nostru (Apoc. 1, 17-18). i dac El a spus i cuvintele ,,Eu sunt alfa i omega, Cel dinti i Cel de pe urm, nceputul i sfritul" (Apoc. 22, 16), ce ne mai rmne dect s aratm c nsui se numete pe Sine Domnul Dumnezeu. S asculte aadar studenii n Biblie" nsei cuvintele Fiului lui Dumnezeu cum El se numete pe Sine i l numesc i ucenicii Dumnezeu i s nu mai spun vreodat ,,asociaii intimi ai lui Iisus n-au crezut niciodat c El era Dumnezeu... (i c) Iisus nu a pretins niciodat c este Dumnezeu"52: ,,Eu sunt alfa i omega, zice Domnul Dumnezeu, Cel ce este, Cel ce era i Cel ce vine, Atotiitorul" (Apoc. 1, 8). Pot auzi iehovitii i pe Toma zicnd: ,,Domnul meu i Dumnezeul meu" (I loan 20, 28).Al doilea text n care se poticnesc ereticii iehoviti este i acela de la Ioan 14, 28 unde spune: ... Tatl este mai mare dect Mine". Dar expresia ,,mai mare" nu se refer la fire ci la cauz53. Tatl este ,,mai mare" n calitate de nsctor sau de cauz a Fiului cci este scris: ,,Fiul Meu eti Tu, Eu astzi Te-am nscut" (Ps. 2, 7) i iari ,,din pntece, mai nainte de luceafr Te-am nscut" (Ps. 109, 3). Iar dac ,,mai mare" nu se refer la cauz, atunci cum pot mpca eterodocii cuvintele Mntuitorului cnd spune c este una cu Tatl? Cci prin cuvntul ,,una" se nelege egalitatea. Deci, Mntuitorul pune egal" ntre El i Tatl: ,,Iar Eu i Tatl Meu una suntem" (Ioan 10, 30; 17, 11-22) i ... Tatl este n Mine i Eu n Tatl" (Ioan 10, 38). Acestea fiind spuse, este limpede c prin cuvintele ,,mai mare" se nelege cauza, iar prin cuvntul ,,una", Domnul nostru Iisus Hristos ne arat deofiinimea i egalitatea Sa cu Tatl.Pentru argumentarea i ntrirea celor spuse mai sus aducem de fa un alt text din epistolele pauline, de o mare putere revelatoare: ,,Gndul acesta s fie n voi, care era i n Hristos Iisus, Care, Dumnezeu fiind n chip, n-a socotit o tirbire a fi El ntocmai cu Dumnezeu, ci S-a deertat pe Sine, chip de rob lund, fcndu-Se asemenea oamenilor, i la nfiare aflndu-se ca un om, S-a smerit pe Sine, asculttor fcndu-se pn la moarte, i nc moarte pe cruce" (Filipeni 2, 5-8). Analiza textului: N-a socotit o tirbire a fi El ntocmai cu Dumnezeu", spune Apostolul, ,,dar cuvntul ntocmai, adic egal, nu se poate ntrebuina doar n cazul unei singure persoane, pentru c a fi ntocmai sau a fi egal, presupune cu necesitate i existena modelului cu care este realizat egalitatea"54. De aici reiese limpede existena

egalitii ntre dou persoane - Tatl i Fiul - prin natura lor cea una -dumnezeirea, prin urmare i existena amndorura din venicie. - Chip de rob lund", ce nseamn altceva dect numai c S-a fcut om? Ereticii nu au cum s dea alt rspuns dect acesta, dar, ,,Dumnezeu fiind n chip" sau ...Hristos, Care este chipul lui Dumnezeu" (II Cor. 4, 4) sau ,,...chipul lui Dumnezeu Celui nevzut" (Coloseni 1, 15), care sunt cuvintele Sfintei Scripturi, ce nseamn altceva dect numai c Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, era Dumnezeu desvrit pentru c aceeai expresie - chipul - e zis pentru ambele cazuri, i dac e adevrat ntr-un caz, atunci e adevrat i n cel de-al doilea. Om prin natur - chipul robului, Dumnezeu prin natur - chipul lui Dumnezeu. i nu numai att, dar este mrturisit chiar i egalitatea Lui cu Tatl, dup cum spune i loan c ntru nimic nu este mai mic dect Tatl. ,,N-a socotit o tirbire a fi El ntocmai cu Dumnezeu" [spunnd] c n chipul lui Dumnezeu fiind, nu a tirbit demnitatea de a fi egal cu Dumnezeu... Cine ar spune vreodat c cineva, om fiind, n-a socotit o tirbire a fi om. Pentru c n ce fel ar putea fi cineva tirbire pentru ce deja este55.Apoi, pentru ce oare n-a spus ,,n chipul lui Dumnezeu fcndu-Se", ci ,,fiind"? este acelai lucru cu atunci cnd spune: ,,Eu sunt Cel ce sunt" (Ieire 3, 14). Arat aici asemnarea exact a chipului fiindc este chip. Nu este posibil ca fiind cineva de o alt natur s aib acelai chip. De exemplu, nimeni dintre oameni nu este chip al ngerilor, precum nici animalul nu este chip al omului56.Acestea fiind spuse, conchidem c textul de la Filipeni 2, 5-8 este de o mare importan pentru doctrina ortodox i un cuit cu care uor putem tia toate raionamentele ncurcate i contradictorii ale sectanilor.Un alt text pe care l aduc ereticii antitrinitari este: ,,Ca s Te cunoasc pe Tine, sigurul Dumnezeu adevrat i pe Cel pe care L-ai trimis, Iisus Hristos" (loan 17, 3) i Nimeni nu-i bun fr numai Dumnezeu" (Luca 18, 19). Cele spuse acum se pot nelege foarte uor. Dac ei refer ns expresia: ,,singurul adevrat" numai la Tatl, cum vor nelege Adevrul nsui (Duhul Adevrului)? (loan 14, 16). Dac vor nelege numai ca referire la Tatl cuvintele: ,,Dumnezeului singur nelept" sau ,,Cel ce singur are nemurirea i locuiete ntr-o lumin neapropiat" (I Timotei 6, 16) sau: ,,mpratului veacurilor. Celui nestriccios, Nevzutului, singurul Dumnezeu nelept" (I Timotei 1, 17), Fiul va dispare pentru ei, condamnat la moarte, va disprea n ntuneric, nemaifiind nelept, nici mprat, nici nevzut, nici peste tot Dumnezeu, ceea ce e coninutul principal al celor spuse de noi. i implicit, va pierde mpreun cu altele i buntatea, care e mai ales numai a lui Dumnezeu. Dar noi nelegem c expresia ,,ca s te cunoasc pe Tine, singurul Dumnezeu adevrat" s-a spus spre desfiinarea celor ce nu sunt dumnezei, ci numii doar aa. Cci nu s-ar fi adugat: ,,i pe care L-ai trimis, Iisus Hristos", dac cuvntul ,,singurul adevrat" L-ar fi exclus pe Acesta i dac n-ar fi fost de dumnezeirea lor comun57.n ceea ce privete expresia ,,nimeni nu e bun" este un rspuns ctre un crturar al Legii care-L ispitea, recunoscndu-i buntatea doar ca unui om. Pentru aceea spune c binele n gradul deplin aparine numai lui Dumnezeu, chiar dac se numete ntr-un anumit grad i el (omul) bun, ca de exemplu ,,omul bun scoate binele din vistieria lui" (Matei 12, 35) i: ,,Va da mpria celui mai bun ca tine" (I Regi 15, 28) ... i cte se mai spun de felul acesta despre cei vrednici de laud dintre noi, asupra crora a ajuns curgerea primului Bine, n nelesul al doilea58. Dac iehovitii i toi ca ei nu se las convini numai de acestea, s vedem ce vor rspunde dup mintea lor, celor care spun n alte pri c Fiul singur a fost declarat bun. Unde anume? Acolo unde zice: ,,Acesta este Dumnezeu; nu se va socoti un altul pe lng El" (Baruh 3, 36) i dup puin, ,,dup aceasta S-a fcut vzut pe pmnt i mpreun cu oamenii mpreun a locuit" (Baruh 3, 38). C acestea nu s-au spus despre Tatl ci despre Fiul, o arat limpede propoziia adugat. Cci Acesta a conlocuit trupete cu noi i S-a aflat cu cei de jos59. Cele discutate pn acum, dac am afirmat i demonstrat c nu s-au spus mpotriva Fiului, nu cumva s cread cineva c s-au spus mpotriva Tatlui, ci ele s-au spus mpotriva celor socotii dumnezei (adic zei).Dar, pe lng cele spuse la Barus, nu sunt de mai mic importan cele spuse de Apostolul neamurilor: ,,Dumnezeu S-a artat n trup, S-a ndreptat n Duhul, a fost vzut de ngeri, S-a propovduit ntre neamuri, a fost crezut n lume, S-a nlat ntru slav (I Timotei 3, 16).Ultimul din cele trei citate de mare importan pentru iehoviti care sprijin prerea lor c Fiul nu este adevrat Dumnezeu ci c ar fi creatur, este cel de la Matei 24, 36: Iar de ziua i de ceasul acela nimeni nu tie, nici ngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatl".Cnd citim ,,ci numai Tatl", trebuie s ne gndim c acest cuvnt este zis n opoziie cu ngerii, pentru c ,,Fiul intenional n-a fost socotit, fiind de acelai grad de netiin cu slugile sale. Cci Domnul nu minte atunci cnd griete: ,,toate cte are Tatl ale Mele sunt". Deci, una din cele pe care le are Fiul este i cunoaterea acelei zile i a acelui ceas"60.Spre ntrirea celor afirmate de noi, amintim i cuvintele Mntuitorului ,,Precum M cunoate Tatl, i Eu cunosc pe Tatl" (Ioan 10, 15). Ori, dac Tatl cunoate pe Fiul aa cum este El, nct vede i toat nelepciunea care locuiete n El, tot n acelai grad i Fiul a cunoscut pe Tatl, respectiv cu ntreaga nelepciune ce slluiete n El, i cu cunoaterea mai dinainte a celor viitoare. De aceea, textul trebuie astfel explicat: ,,nimeni nu tie, nici ngerii lui Dumnezeu, i chiar nici Fiul, ci numai Tatl, ceea ce nseamn c picina cunoaterii, din partea Fiului, i are izvorul n Tatl ... pentru c de la Tatl I s-a dat i Lui cunoaterea"61.Pe lng faptul c Fiul ne indic de unde are El cunoaterea, prin rspunsul pe care L-a dat, i nva pe ucenici i s nu caute a afla cele care copleesc mintea omeneasc; cnd spune ,,nici ngerii", i oprete s caute s afle atunci ceea ce nici ngerii nu tiu, iar cnd spune ,,numai Tatl Meu", i oprete i mai pe urm s caute. Dac ar fi zis ,,Eu tiu, dar nu vreau s v spun", s-ar fi ntristat ca nebgai n seam de El. Iar zicnd c nici Fiul nu tie, ci numai Tatl, i oprete de a mai ntreba. Cci i prinii avnd ceva n mini, i cerndu-le copiii i ei nevoind s le dea, ascund lucrul acela zicnd: ,,nu avem ce cerei" i aa copiii nceteaz de a le mai cere62. Spunnd acestea, prinii i mint pe copii, spre binele lor, ns nu este cazul i al Mntuitorului, cci n textul citat numele de Fiul este dat n mod absolut i fr indicarea relaiei sau fr a se aduga Cel al crui Fiu este. Aceasta ne face s primim netiina n mod evlavios, atribuind-o aceasta omului, nu lui Dumnezeu"63.Motivul pentru care Fiul nu voiete s le spun ziua i ceasul este c nici Tatl nu voiete acest lucru, deoarece oamenilor nu le-ar fi de folos acest lucru dac ar ti mai dinainte. I-ar face pe cei mai deprtai n timp nepstori, iar pe cei apropiai i-ar cuprinde panica. Dar, pe de alt parte, Dumnezeu hotarate ziua i ceasul n care va aduce sfritul n funcie de cum se comport oamenii i deci, de oameni depinde, prin ceea ce fac, grbirea sau amnarea datei aceleia. Dac sfritul este dat de pictura ce umple paharul iar nu de un timp fixat aleatoriu. Exemple lmuritoare n acest sens sunt multe n Sfnta Scriptur i este de ajuns s amintim pe acela al cetii Ninive. Dei Dumnezeu hotrse s o piard pentru pcatele ei, n cele din urm El nu a pierdut-o deoarece cetenii ei s-au cit de faptele lor i i-au ndreptat viaa la auzul cuvintelor proorocului Iona.

Textele din Sfnta Scriptur din care reiese dumnezeirea i deofiinimea Fiului cu Tatl sunt foarte numeroase, mai ales se observ acest lucru n Vechiul Testament, dar numai n lumina Noului Testament.Dar iehovitii, n marea lor rtcire, s-au grbit s identifice cu o creatur pe Fiul lui Dumnezeu i chiar cu unul din duhurile slujitoare ale lui Dumnezeu: Arhanghelul Mihail. i aceasta, aducnd ca argumente chiar texte biblice: I Tesal. 4, 16; Iuda 9; Apoc. 12, 7. Pentru c le-am demonstrat pn acum scripturistic c Iisus Hristos este Dumnezeu, una" cu Tatl Su, nici nu ar mai trebui s ne aplecm asupra altei afirmaii absurde. Orice om cu puin minte, dac i vei spune c cutare vietate face parte din animal i i vei demonstra acest lucru, cu siguran nu va mai spune c acea vietate este parte din regnul vegetal i cu att mai mult, nu-i va mai trece vreodat prin cap s se gndeasc c ar putea-o identifica cu vreo specie vegetal. Spre exemplu, nimeni dintre oamenii care accept c oaia este animal, nu numai c nu va spune vreodat c-ar fi plant, dar nici prin gnd nu i-ar trece s spun c este usturoi. ns acest lucru, de se va ntmpla, pe acel om, oricine l va vedea sau auzi, va spune cu mil: i-a pierdut minile,bietul om. Astfel de cuvinte vor auzi i martorii lui Iehova dac, auzind cele spuse de noi, vor continua s spun nu numai c este creatur ci chiar arhanghel.ns, s analizm nti textele prin care identific ei pe Iisus cu Arhanghelul Mihail:

I Tesaloniceni 4, 16: ,,Pentru c nsui Domnul, ntru porunc, la glasul Arhanghelului i ntru trmbia lui Dumnezeu Se va pogor din cer i cei mori ntru Hristos Iisus vor nvia nti". Aici este vorba de a doua venire a Fiului lui Dumnezeu dup cum ne arat versetul 15. Textul paralel de la II Tesaloniceni 1, 7 indic mai limpede acest lucru: ,,Iar vou, celor necajii, s v dea odihn, mpreun cu noi, la artarea Domnului Iisus din cer, cu ngerii puterii Sale". Va s zic, Domnul nostru Iisus Hristos Se va pogor din cer la Parusie cu ngerii puterii Sale. La I Tesaloniceni 4, 16 se mai vorbete i despre un arhanghel care va vesti imediata venire a doua a Domnului. Acest lucru este i firesc pentru c aa cum prima sa venire n lume a fost vestit de un nger (Luca 1, 26-32), asemenea i a doua sa venire n lume va fi vestit de un nger. Pentru c i orice mprat cnd vine undeva trimite mai nti un sol care s-i vesteasc venirea. Cu att mai mult venirea mpratului veacurilor va fi vestit i ea de un slujitor, i anume de un arhanghel. Un arhanghel a vestit ntia Sa venire, tot un arhanghel va vesti i a doua Sa venire. Aadar, unde au vzut iehovitii c Iisus este arhanghel i chiar Mihail? Numai o minte bolnava poate susine aberaii i falsiti. Iuda 1, 9: ,,Dar Mihail, arhanghelul, cnd se mpotrivea diavolului, certndu-se cu el pentru trupul lui Moise, n-a ndrznit s aduc judecata de hul, ci a zis: s te certe pe tine Domnul!". Versetul acesta este, ca i cel dinti, cu totul anapoda luat. Aici este vorba de o tradiie oral a Vechiului Testament pe care Sfntul Apostol Iuda o amintete i anume c a avut loc o disput pe trupul lui Moise ntre Arhanghelul Mihail i diavol. De ce? Eu nu tiu pentru c n-au Sfnta Tradiie prin care s-a transmis i evenimentul menionat. Dar noi ne vom lmuri i aceast chestiune: pentru c poporul evreu era inclinat spre idolatrie, avnd n vedere i ceosebita via a lui Moise ca instrument al lui Dumnezeu, dup moartea lui exista pericolul ca iudeii s-1 idolatrizeze. Pentru lucrul acesta nu se tie nici astzi locul unde a fost pus trupul lui Moise, fiind ascuns de Arhanghelul Mihail. Diavolul voia s dea trupul evreilor pe care-i tia aplecai spre idolatrie, ns nu se putea mpotrivi voii lui Dumnezeu, pentru aceasta i tentativa lui a esuat.

Apoc. 12, 7: ,,i s-a facut rzboi n cer: Mihail i ngerii lui au pornit rzboi cu balaurul. i se rzboia i balaurul i ngerii lui". Mare izbnd pentru martori c au gsit un text n care se vorbete de Arhanghelul Mihail. Dar aici nu se vorbete de Fiul lui Dumnezeu, ci de slujitorul Su. i, ca s le lmurim textul, va trebui s le amintim c acest eveniment s-a petrecut cu mult timp nainte de a se fi scris vreo carte a Sfintei Scripturi. Pentru c citim n continuarea versetului: ,,i nu a izbutit el, nici nu s-a mai gsit pentru ei loc n cer. i a fost aruncat balaurul cel mare, arpele cel mare care se cheam diavolul i Satana, cel ce neal toat lumea, aruncat a fost pe pmnt i ngerii lui au fost aruncai cu el" (Apoc. 12, 8-9).Dup cum indic i timpul trecut al verbelor: n-a izbutit, nu s-a mai gsit, a fost aruncat, puse n imediat legtur cu un verb la prezent: cel ce neal, nelegem c se istorisesc n aceste versete evenimente trecute. C aceste evenimente s-au petrecut de mult i au avut loc n cer este limpede, precum ne indic i textul paralel de la Luca 10, 18: Am vzut pe Satana ca un fulger cznd din cer." Este de netgduit c aceste cuvinte prin care Mntuitorul istorisea ucenicilor evenimentul menionat mai sus, se refer la un timp trecut situat chiar nainte de cderea lui Adam.Din aceste versete nu reiese deloc c ar fi vorba de o posibil identificare a lui Iisus Hristos cu Arhanghelul Mihail, a mpratului cu sluga (Ps. 2, 6; Matei 4, 11), a Creatorului cu creatura, a lui Dumnezeu Celui necreat, nemuritor, nemrginit i venic, ngerul creat, mrginit i pus n slujba lui Dumnezeu i a omului (p. 102, 20-21; Matei 16,27).Domnul nostru Iisus Hristos este mrturisit peste tot ca Domn i Dumnezeu n Vechiul i Noul Testament - ,,Eu sunt nvierea i Viaa" (Ioan 1 1, 25). Oare este lipsit de nemurire Cel ce este ,,Viaa"?64 Cum spun martorii c Hristos ,,a fost nviat"65 iar nu c a nviat? Oare cine stpnete moartea i viaa, nu Dumnezeu? S citeasc ei cuvintele Mntuitorului unde d mrturie despre Sine c este adevratul Dumnezeu. ,,Pentru aceasta M iubete Tatl, fiindc Eu mi pun sufletul, ca iari s-l iau. Nimeni nu-1 ia de la Mine, ci Eu de la Mine nsumi l pun. Putere am Eu ca s-1 pun i putere ca s-1 iau". Apoi: Iisus a rspuns i le-a zis: drmai Templul acesta i n trei zile l voi ridica" (Ioan 2, 19; Matei 26, 61; 27, 40; Marcu 14, 58; 15, 29). Iat c ,,minciuna are picioare scurte i mereu este dat pe fa de Sfnta Scriptur".- Am vzut mai sus c putere avea de la Sine Mntuitorul ca s-i pun sufletul i puter iari s-1 ia ca unul ce stpnete toate, ntre care sunt i ngerii. Dac iehovitii nu-L cred deosebit de ngeri, s-1 asculte pe marele Pavel cum strig tuturor c doar vor auzi i ei mrturii despre Fiul i despre ngeri, fiine care sunt realiti i firi deosebite ntre ele: care fiind strlucirea slavei i chipul fiinei Lui i Care ine toate cu cuvntul puterii Sale, dup ce s-a fcut curirea pcatelor, S-a aezat de-a dreapta mririi, ntru cele nalte, fcndu-se cu att mai presus de ngeri, cu ct a motenit un nume mai deosebit dect ei. Cci cruia dintre ngeri i-a spus vreodat: Fiul Meu eti Tu, Eu astzi Te-am nscut"? (Evrei 1, 3-4) i nc: ezi de-a dreapta Mea, pn ce voi pune pe vrjmaii Ti aternut picioarelor Tale". ngerii oare nu sunt toi duhuri slujitoare trimii ca s slujeasc pentru cei ce vor fi motenitorii mntuirii? (Evrei 1, 13-14). Apoi, ,,Cci dac s-a adeverit cuvntul grit prin ngeri i orice clcare de porunc i orice neascultare i-a primit dreapta rspltire, cum vom scpa noi, dac vom fi nepstori fa de o astfel de mntuire?" (Evrei 2, 2-3). Aadar, cum L-am cugeta noi i sfinii ngeri pe Fiul ca chipul slavei negrite i strlucirea ipostasului lui Dumnezeu Tatl, ,,dac n-ar avea n realitate i cu adevrat insuirea de a se fi nscut i S-ar mpodobi numai cu cuvinte goale, fiind altfel prin fire i avnd un loc ntre fpturi. Cci n-ar fi nici o piedic s se afle i Tatl nsui ntre creaturi i de-a trebui s fie cugetat (creat) dac chipul i strlucirea Lui este Fiul creat"66.De ce a mai motenit Fiul un nume deosebit de al ngerilor? Dac la Dumnezeu a nate este egal cu a crea, rezult c tot ceea ce se socotete rangul de Fiul este i creatur i analog, cel ce este socotit ntre creaturi este i n mod obligatoriu nscut. Dac aa ar sta lucrurile, pentru ce oare Dumnezeu nu spune i fiecrui n parte dintre ngeri: ,,Fiul Meu eti Tu, Eu astzi Te-am nscut". De ce nu-L vedem pe Dumnezeu atribuindu-le ceea ce le-ar fi lor fiinial? Mai bine zis, de ce le-ar refuza-o Dumnezeu, nedreptindu-i pe aceea care au primit marea cinste a naterii i faptul de a fi fost rnduii n treapta de fii? Oare la Dumnezeu nu e nici o deosebire ntre a nate i a crea? Cum n-ar putea nate Fiu Acela care a dat oamenilor i fpturilor puterea de a nate fiine de aceeai fire cu ele? Asta este chiar o mare absurditate. Pentru aceea i Sfntul Apostol Pavel ne lumineaz scriind: Cruia dinte ngeri i-a spus vreodat: Fiul Meu eti Tu" (Evrei 1, 59) sau ,,ezi de-a dreapta Mea" (Evrei 1, 13)? Filiaia adevarat i dup fire a Fiului cu Tatl este foarte clar precum i deosebirea sa fa de ngeri care sunt din cele create.- i tim c Fiul lui Dumnezeu a venit i ne-a dat nou priceperea s cunoatem pe Dumnezeul cel adevrat; i noi suntem ntru Dumnezeul cel adevrat, adic n Fiul Lui, Iisus Hristos. Acesta este adevratul Dumnezeu i viaa venic (I Ioan 5, 20). Aici i marele Baruh contribuie clar artnd firea i slava Fiului, numai cu degetul lipsind s arate: ,,Acesta este Dumnezeul nostru; nu se va cugeta altul pe lng El. Aflat-a toat calea tiinei i a dat-o lui Iacob, slugii Sale i lui Israel cel iubit de El. Dup aceasta S-a aratt pe pmnt i cu oamenii mpreun a vieuit" (Baruh 3, 37-38). Spune i Sfntul Apostol Pavel c este un singur Dumnezeu, un singur Domn, Iisus Hristos (I Cor. 8, 6). Zice i marele prooroc i mprat David n Duhul Sfnt: ,,Cine este Dumnezeu afar de Domnul i cine este Dumnezeu afar de Dumnezeul nostru?" (Ps. 17, 34). Apoi, cnd s-a spus la (I Ioan 5, 20) c: ,,i noi suntem n Dumnezeul Cel adevrat" adic ntru Fiul Su Iisus Hristos, Acesta este adevratul Dumnezeu i viaa de veci" putem s amintim c i Sfntul Apostol Pavel acelai lucru 1-a mrturisit, anume c Fiul este Dumnezeu cnd a spus: ,,Cci n El viem i ne miscam i suntem" (Fapte 17, 28).- Insui Hristos a declarat: ,,Nu m tii nici pe Mine, nici pe Tatl Meu. Dac M-ai ti pe Mine, L-ai ti i pe Tatl Meu. Iar acelor care 1-au ntrebat pentru cauza mustrrii le-a rspuns: ,,Cel ce tgduiete pe Tatl, l tgduiete i pe Fiul. i Cel ce tgduiete pe Fiul, nu are nici pe Tatl" (Ioan 2, 23). Dac nu este Tat care s fi nscut prin fire, nu va admite cineva nici c subzist Fiul. Cci este Fiu pentru c a fost nscut. i dac nu este un fiu ca nscut, nu e nici un Tat dac se raioneaz logic i n acord cu dreapta cugetare. Deci, e adevrat c fiecare dintre cei doi exista mpreun i se desfiineaz mpreun cu cellalt"67.- Marele Pavel a spus: ,,Iar dac Duhul celui ce a sculat pe Iisus din mori locuiete n noi, Cel ce L-a sculat din mori pe Iisus Hristos, va face vii i trupurile voastre prin Duhul Lui care locuiete n voi" (Romani 8, 11). Acest citat trebuie neles aa: Domnul nostru Iisus Hristos nu atribuie acest rezultat altuia, ci lucrrilor Sale, zicnd iudeilor despre trupul Su: ,,Surpai templul acesta i n trei zile l voi ridica" (Ioan 2, 19). Spre ntrirea celor afirmate mai sus trebuie s spunem c Duhul este al lui Dumnezeu i deci i al Fiului, cci nsui Iisus Hristos a artat acest lucru. Apostolul, vorbind despre Dumnezeu, spune: ,,din aceasta cunoatem c este ntru noi, c din Duhul Su ne-a dat nou" (I Ioan 4, 13). Aadar, ntorcndu-ne la spusele ,,Duhul Celui ce a sculat pe Iisus din mori" (Romani 8, 11) i legnd de cele mai sus zise ,,C din Duhul Su ne-a dat nou" (I Ioan 4, 13), foarte uor vom vedea c se vorbete despre Iisus Hristos Domnul i Dumnezeul nostru, cci El a zis suflnd ctre apostoli, ntre care era i Ioan, cel care a consemnat ,,luai Duh Sfnt" (Ioan 20, 22). Aadar, problema este lmurit i nelegem c nu este nici un temei scripturistic n afirmaia celor ce atac filiaia natural i dumnezeirea lui Iisus Hristos. Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, este mai presus de toate i este numit Dumnezeu de ctre David: ,,Toate sunt slujitoare ie" (Ps. 118, 91) i: ,,Venii s ne nchinm i s cdem naintea Lui, c El ne-a fcut pe noi, i nu noi... Noi suntem poporul punii Lui i oile minii Lui" (Ps. 94 6-7). Lucrul este lmurit cu precizie n Noul Testament: ,,Cci oile Mele ascult glasul Meu i Eu le cunosc pe ele i ele urmeaz Mie. i Eu le dau lor via i nu se vor pierde n veac i nu le va rpi cineva din mna Mea" (Ioan 10, 27-28).

El este Stpnul i Domnul seceriului: ,,seceriul este mult, iar lucrtorii puini. Rugai-v, deci de Stpnul seceriului ca s scoat lucrtori la seceriul Lui" (Matei 9, 36-38). Mrturisete despre aceasta Sfntul Ioan Boteztorul: ,,E1 are lopata n mn i va curi aria Lui" (Matei 3, 12). Marele Pavel I prezint apoi ca pe Stpnul celor ce cred: ,,Iar cei ai lui Hristos i-au rstignit trupul mpreun cu poftele i patimile lor" (Galateni 5, 24). i tot el spune: ,,Iar dac cineva nu are Duhul lui Hristos, acela nu este al Lui" (Romani 8, 9). Apoi, David zice: ,,Eu sunt al Tu, mntuiete-m, cci ndreptrile dreptii Tale le-am cutat" (Ps. 118, 56). Apostolul Pavel atribuie Evanghelia Fiului numindu-L cnd Hristos, cnd Dumnezeu i se numete pe Sine rob al Acestuia: ,,Pavel, robul lui Hristos, chemat apostol, rnduit spre Evanghelia lui Dumnezeu" (Romani 1,1); ,,Dar nu ne-am folosit de puterea aceasta, ca s nu punem vreo piedic Evangheliei lui Hristos" (I Cor. 9, 12); ,,V-am scris mai cu ndrzneal, n parte, ca s v amintesc despre harul ce mi-a fost dat de Dumnezeu ca s fiu slujitor al lui lisus Hristos la neamuri, slujind Evanghelia lui Dumnezeu pentru ca aducerea neamurilor s fie bine primit, sfinit n Duhul Sfnt" (Romani 15, 15-16). i mai zice: ,,Cci n toate nfin-du-ne pe noi nine ca slujitori ai lui Dumnezeu" (II Cor. 6, 4). Iar n alt loc ,,sunt ei slujitori ai lui Dumnezeu? Nebunete spun: eu sunt mai mult ca ei" (II Cor. 11,22). E bine s amintim i s discutm cele scrise la I Cor. 11, 368 : ,,Hristos este capul a tot brbatul, iar capul femeii este brbatul, iar capul lui Hristos este Dumnezeu" (I Cor. 11, 3). Prin cuvintele acestea se demonstreaz c Fiul este de o fiin cu Tatl i c din aceast fire a ieit El. Iar lucrurile se pot explica uor. ,,Noi numim pe brbat cap al femeii pentru ca ea a ieit din el la nceput i a fost modelat dup chipul brbatului, care avea ca arhetip (ca model) pe Dumnezeu - cci aa a fost fcut, dup Scripturi. Pe de alt parte, definim pe Hristos drept cap al brbatului, ca rdcin a doua a neamului i prga umanitii readus la nestricciune prin sfinirea n Duh. Datorit acestui fapt i nu altuia s-a dat lui Hristos numele de al doilea Adam. Iar pe Tatl I vom cugeta cap al lui Hristos i I vom crede pe Acesta de o fiin cu El i unit prin fire, ntruct este cugetat i este n realitate Dumnezeu, dei S-a artat n trup i S-a fcut ca noi... E necesar n calitate de cap s fie cugetat, fiind de o fire cu restul trupului. ns, dac ei cuget c Cuvntul, care a odrslit din firea lui Dumnezeu Tatl, a czut din hotarele dumnezeirii i i-a nsuit msura fpturilor, s aud spunndu-li-se clar: ,,sau spunei c pomul este bun i fructul este bun, sau spunei c pomul este ru i fructul lui e ru (Matei 12, 33)69. Este cunoscut c pacea este darul dumnezeiesc dat de Dumnezeu i n baza acestui lucru descoperim dumnezeirea Fiului lui Dumnezeu astfel: ,,Doamne, Dumnezeul nostru, d-ne nou pace. C toate ni le-ai dat nou, Doamne, afar de Tine pe altul nu tim, numele Tu numim" (Isaia 26, 12-13). Aceasta n Vechiul Testament. Iar n Noul Testament ntlnim cuvintele Mntuitorului ctre ucenici care vin i lumineaz cele mai sus amintite. ,,Pacea mea dau vou, pacea Mea las vou" (Ioan 14. 27). Iar marele Pavel afirm de asemenea: ,,Har vou i pace de la Dumnezeu, Tatl nostru i de la Domnul nostru Iisus Hristos" (Romani 1, 7). Alt pasaj scripturistic indic pe Fiul adevrat Dumnezeu prin Firea Sa: ,,Cci a fi dorit s fiu eu nsumi anatema de la Hristos pentru fraii mei cei de un neam cu mine dup trup, care sunt israelii, ai crora sunt prinii i din care este Hristos dup trup, Cel ce este Dumnezeu dup toate, binecuvntat n veci. Amin." ( Romani 9, 3-5).- Iat i pe proorocul David aducnd cntri de laud nu creaturii ci nsui Creatorului, adic lui Dumnezeu n persoana Fiului Su Iisus Hristos: Binecuvnteaz suflete al meu pe Domnul, i nu uita toate binefacerile Lui. Pe cel ce iart toate frdelegile tale, pe cel ce tmduiete toate bolile tale, pe cel ce rscumpr din stricciune viaa ta" (Ps. 102, 2-4). i cum tim c David la Fiul se gndea? Aceasta, Scriptura Noului Testament, ne-o indic. Cine este cel ce tmduiete toate bolile i n numele cruia sunt vindecate toate bolile? Nu Iisus Hristos? Ba da, cci cu puterea Lui a fcut acestea i n numele lui se fceau ele de ctre Apostoli. nsui Domnul 1-a vindecat pe lepros prin puterea i voina sa zicndu-i: ,,Voiesc, curete-te" (Luca 5, 13). i apoi, cine a rscumprat din siricciune viaa noastr? Nu Domnul Iisus Hristos? S auzim rspunsul ce-1 d Apostolul Pavel: ,,Zic ns: ct vreme motenitorul este copil, nu se deosebete cu nimic de rob, dei este stpn peste toate; ci este sub epitropi i iconomi, pn la vremea rnduit de Tatl Su. Tot aa i noi, cnd eram copii, eram robi nelesurilor celor slabe ale lumii, iar cnd a venit plinirea vremii, Dumnezeu a trimis pe Fiul Su, nscut din femeie, nscut sub Lege, ca pe cei de sub Lege s-i rscumpere, ca s dobndim nfierea" (Galateni 4, 1-5).- Cnd afirmm c Fiul este Dumnezeu i a creat lumea, avem ca mrturie cuvintele: ,,Cele nevzute ale Lui se vd de la facerea lumii, nelegndu-se din fpturi, adic venica Lui putere i dumnezeire" (Romani 1, 20), tot de aceste cuvinte folosindu-se iehovitii, pretind c este vorba de Tatl. Greesc, necunoscnd Scripturile, dup cum este scris: ,,Prin Cuvntul Domnului cerurile s-au ntrit i prin Duhul gurii Lui, toat puterea lor" (Ps. 32, 6). Iar noi am mai putea spune i altfel: ,,Prin ce fel de cuvnt i prin ce fel de duh? Cci Cuvntul lui Dumnezeu nu este o vorb, nici Duhul Lui nu este o suflare. Astfel. prin asemnare cu firea noastr, i Dumnezeu s-ar face om. i aa ei (iehovitii) ar declara c Fctorul universului se folosete de acelai duh ca i noi. Dar ce putere att de mare pornete din vorbe i din suflare nct s poat fi de ajuns pentru meninerea cerului i a puterilor care sunt n el? Cci dac i Cuvntul lui Dumnezeu este ca vorba noastr i Duhul lui Dumnezeu la fel ca duhul nostru, puterea Lui, pornind de la lucruri asemntoare cu ale noastre, va fi la fel cu puterea noastr. i, ct de mare putere are cuvntul nostru, tot att are i cuvntul lui Dumnezeu. Dar sunt nelucrtoare i far consisten duhurile care trec deodat cu vorbele. Aceia care coboar pe Dumnezeu la asemnarea cu cuvntul nostru, fac ca i Cuvntul i Duhul lui Dumnezeu s fie nelucrtori i fr subzisten. Dar dac, dup cum spune David, cerurile s-au ntrit prin Cuvntul Domnului i puterile lor i au nceputul n Duhul lui Dumnezeu, atunci mare i venic este taina adevrului care ne ndeamn s spunem c i Cuvntul i Duhul subzist ca persoane"70. Deci aceste cuvinte sunt ziditoare i n ceea ce privete argumentarea existenei Duhului Sfnt ca persoan i ca deofiin cu Tatl i cu Fiul.- Tot despre acest lucru i dumnezeiescul Moise vorbete artnd pe Fiul ca Creator: ,,i a zis Dumnezeu: s fie tria, i s-a fcut aa" (Facere 1, 6). limpezirea deplin a celor spuse o face nsi Scriptura Noului Testament unde imintete de cuvintele Fiului lui Dumnezeu adresate leprosului n urma rugminii acestuia de a-1 curi: ,,Voiesc, curete-te" (Luca 5, 13). Apoi, n alte mprejurri ni se reveleaz Fiul astfel cnd a nviat mori (Ioan 11, 43; Luca 8, 54; 7, 14) apoi cnd a vindecat bolnavi (Marcu 7, 34; 3, 5; 2, 11) i cnd a izgonit demoni (Marcu 9, 25).- Acum ne vom aminti i de cuvntul care spune: ,,La nceput era Cuvntul i Cuvntul era la Dumnezeu i Dumnezeu era Cuvntul" (Ioan 1, 1). Din nsui Cuvntul era demonstrm i deducem c Dumnezeu este Cuvntul. Ce poate fi mai vechi dect c ,,era", la nceput cnd au fost zidite toate. i apoi, dac viniehovitii zicnd c de ce ar spune c ,,Cuvntul era Dumnezeu" i nu ,,un Dumnezeu" aa cum s-a tradus acelai cuvnt Dumnezeu din limba greac la Fapte 2. 6, noi vom rspunde simplu amintind printre altele i textul comentat de noi cu cteva texte comentate de noi mai n urm de la Filipeni 2, 6-11. Acolo nu au dect s recunoasc c este Dumnezeu dup fire i om dup fire prin comentarea cuvintelor ,,Chipul lui Dumnezeu" i ,,chip de rob lund" cci, precum e adevrat c prin ,,chip de rob" se nelege c a luat firea omeneasc, fiind om adevrat, tot aa i prin cuvintele ,,chipul lui Dumnezeu fiind", se nelege c Fiul avea fire dumnezeiasc i era Dumnezeu adevrat i nu ,,un dumnezeu", cum pretind iehovitii71. n limba greac nu exist articol nehotrt. ns, n alte limbi exist. De aceea, cnd se traduce n alte limbi cuvntul de la Fapte 28, 6, ,,Dumnezeu" prin un dumnezeu" este pentru a exprima concepia politeist a pgnilor despre care se vorbete n text. Pentru ei exist muli dumnezei - zei, care sunt limitai, nu sunt venici i nici atotputernici. De aceea, acolo se traduce prin ,,un dumnezeu" spre a face deosebire ntre concepia monoteist n care Dumnezeu este atotputernic, atottiitor, venic etc. i cea pgn, politeist, care cuprindea n orizontul ei mai muli zei care erau circumscrii, se luptau ntre ei, aveau un nceput etc. Avem alte texte n care Fiul se descoper ca Dumnezeu adevrat fiind distribuitorul i druitorul cu deplin putere al buntilor ce vin la noi de la Dumnezeu: ,,Fiecruia dintre noi i s-a dat harul dup msura darului lui Hristos" (Efeseni 4, 7). Sfntul Moise spune i el: ,,Cine a dat gur omului sau cine a fcut greu la auz i surd, vztor i orb? Nu Eu Domnul Dumnezeu? Si acum mergi i Eu voi deschide gura ta" (Ieire 4, 11-12). Iar sfinilor si apostoli le-a grit iari Domnul nostru Iisus Hristos: ,,Punei deci n inimile voastre s nu gndii de mai nainte ce vei rspunde. Cci Eu v voi da gur i nelepciune, creia nu-i vor putea sta mpotriv, nici s-i rspund toi potrivnicii notri" (Luca 21, 14-15). Proorocul i fericitul David cnt c Dumnezeu ,,este judector" (Ps. 49, 7) i c rspltete fiecruia dup faptele lui i c ndreptete pe cine voiete. n amndou modurile vede pe Fiul lucrtor cu putere dumnezeiasc: ,,Ce-i va folosi omului de va dobndi lumea toat iar n sufletul su se va pgubi? Sau ce va da omul n schimb pentru sufletul su. Cci Fiul Omului va veni ntru slava Tatlui Su cu sfinii Si ngeri i atunci va rsplti fiecruia dup faptele lui" (Matei 16, 26-27). Iar unui bolnav vindecat i-a zis: ,,Fiul, iertate sunt pcatele tale" (Marcu 2, 5). ns ce au fcut fariseii? ntorcndu-se n necredin i plini de furie au ndrznit (cum fac de altfel i iehovitii acum) s-L acuze de blasfemie pe Cel ce a rostit fr reinere un astfel de cuvnt cuvenit lui Dumnezeu i au zis: ,,Acesta hulete. Cine poate ierta pcatele, dect singur Dumnezeu?" (Marcu 2, 7). Deci, Cel ce e Domnul Legii i al judecii i distribuitorul cununilor i pzitorul dreptii i Cel ce iart pcatele, fapt nengduit nimnui dintre cei ce se numra ntre creaturi s o fac, cum n-ar fi Dumnezeu prin fire?"72. Cuvntul este Dumnezeu n toate i nu e desprit de nimic zicnd i ctre Israel: ..Cerul mi este Mie scaun, iar pmntul reazem picioarelor Mele" (Isaia 66, 1). ns, orientnd acest cuvnt spre Cuvntul ieit din Dumnezeu Tatl, dumnezeiescul apostol Pavel scrie: ,,Acolo nu mai este elin si iudeu, tiere nprejur i netiere mprejur, brbat, scit, rob, liber, ci toate i n 'toate Hristos" (Col. 3, 11). Despre cei ce au prsit totul i i-au druit sufletul lui Dumnezeu iar alta slav ei nu cunosc dect pe a Sa, spune Sfntul Apostol Pavel: ,,Cci eu prin Lege am murit Legii, ca s vieuiesc lui Dumnezeu" (Galateni 2, 19), adic Fiului i prin El Tatlui. ntrim acestea prin urmtorul citat: ,,Cci Unul a murit pentru toi, ca toi cei ce triesc s nu mai triasc lor ci Celui ce a murit i a nviat pentru toi" (II Cor. 5, 14-15). i se mai poate aduga: ,,Iar mie s nu-mi fie a m luda dect n crucea lui Hristos" (Galateni 6, 14). Dar oricare dintre sfini va spune i El: ,,M voi bucura ntru Dumnezeu, Mntuitorul Meu, Domnul Dumnezeu, puterea mea"(Avacum 3, 18-19)73. S mai auzim i laudele psalmistului ctre Fctorul: ,,La nceput, Tu, Doamne, pmntul ai ntemeiat i lucrurile minilor Tale sunt cerurile. Ele vor pieri, dar Tu vei rmanea i toate ca o hain se vor nvechi i ca pe un vemnt i vei nvlui i se vor schimba. Dar Tu Acelai eti i anii Ti nu se vor mpuina. Cci toate sunt roabe ale Tale" (Ps. 101, 26-28; 118, 91). Psalmistul poruncete cerurilor i soarelui i lunii i stelelor i luminii i apelor de deasupra cerurilor s-L laude pe El cu cntri de slav (Ps. 118, 3-4). Tot el zice i oamenilor: ,,Venii s ne nchinm i s cdem naintea Lui i s plngem naintea Domnului, Care ne-a fcut pe noi, c El este Dumnezeul nostru i noi suntem poporul Lui i oile minilor Lui" (Ps. 94, 6-7). Proorocul David se adreseaz i ngerilor: Binecuvntai pe Domnul toi ngerii Lui, voi slujitorii Lui facei voia Lui. Binecuvntai pe Domnul toate lucrurile Lui" (Ps. 102, 20-22). Din cele spuse pn aici, totul va fi foarte uor cnd vedem c Fiul i le mpropriaz: ,,Oile Mele ascult glasul Meu. i Eu le cunosc pe ele i ele mi urmeaz Mie. i Eu le dau lor via venic i nu vor pieri n veac. i nu le va rpi cineva din mna Mea. Tatl Meu, Care Mi le-a dat Mie e mai mare ca toi i nimeni nu le poate rpi din mna Tatlui Meu" (Ioan 10, 27-30). i se mai poate afla din Sfintele Scripturi cum c ngerii i sunt Lui supui: ,,Iar ngerii s-au apropiat i-I slujeau Lui" (Matei 4, 16). Cci Eu i Tatl Meu una suntem" (Ioan 10, 30) i ,,Tatl Meu e mai mare ca toi" (Ioan 10, 29) sunt cuvinte ale Mntuitorului n care nu ncape vreo inferioritate a Sa n raport cu Tatl. Aceasta este marturisit tot de El cnd zice: toate ale Mele ale Tale sunt i ale tale, ale Mele (Ioan 17, 10). Ce vei spune iehovistule, c Tatl este superior iar Fiul inferior? ,,Dar atunci ce fel de judecat ne va face s atribuim Fiului toate ale Tatlui i iari Tatlui cele ale Fiului, cugetnd totui ca n cele spuse c aparin Tatlui este o superioritate a Lui. Apoi, cum aparine aceasta Fiului dac este mai mic? i dac e propriu Fiului s fie mai mic, cum ar fi toate ale Lui i ale Tatlui i care este superior?74. ns noi vom mai ntreba: ,,Cum are Tatl puterea de a ierta pcatele i Fiul nu o are? Cci auzim: C de vei ierta oamenilor greelile lor, v va ierta vou i Tatl vostru cel ceresc" (Matei 6, 14) apoi ,,Ca s tii c putere are Fiul omului pe pmnt s ierte pcatele, a zis slbnogului: scoal-te, ridic-i patul tu i mergi la casa ta" (Matei 9, 6). Dac Fiul are i El aceast putere, se nelege c e Dumnezeu asemenea spuselor apostolului: ,,Cine va ridica par mpotriva aleilor lui Dumnezeu? Dumnezeu este Cel ce ndrepteaz. Cine este cel ce va osndi?" (Romani 8, 33-34). i iari: ndreptai deci din credin avem pace cu Dumnezeu prin Domnul nostru Iisus Hristos" (Romani 5, 1). S-l auzim i pe dumnezeiescul Moise spunnd c Israel s-a nvrednicit de mila de sus a Tatlui, dei era nvrtoat la inim i anevoie de cluzit: ,,Precum un vultur i acopera cuibul su, ntinzndu-i aripile, i-a primit pe puii lui i i:a luat pe ei pe umerii si" (Deut. 32, 11). Fiul afirm c El a fcut acest lucru: ,,Ierusalime, Ierusalime, care omori pe prooroci i ucizi cu pietre pe cei trimii la tine; de cte ori am voit s adun pe fiii ti, dup cum adun pasrea puii ei sub aripile ei i nu ai voit? Iat, se va lsa casa voastr pustie" (Matei 23, 37-38). Din cele ce se spun despre fire, despre lucrare i despre putere privitoare la Tatl, vedem c aceleai se spun n totalitate i despre Fiul. Dumnezeu Tatl, a spus prin glasul lui Isaia: ,,ntoarcei-v ctre Mine i v vei mntui cei de la marginile pmntului. Eu sunt Dumnezeu i nu este altul. Pe Mine nsumi m jur: De va iei din gura mea dreptate, cuvintele mele nu le voi ntoarce" (Isaia 45, 22-23). Pe lng acestea, ce spune Fiul n Evanghelie este tot una cu ce este scris la Isaia, astfel: Venii la Mine toi cei ostenii i mpovrai i Eu v voi odihni pe voi. Luai jugul Meu peste voi" (Matei 11, 28-29). i: ,,Cci adevrat zic vou: nainte de a trece cerul i pmntul, o iota sau o cirta din Lege nu va trece, pn ce se vor face toate. Cerul i pmntul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece" (Matei 5, 18;24, 35). Din toate acestea vedem cum cuvintele spuse prin Fiul nu suport s sufere retragerea lor, asemenea celor ntamplate ale Tatlui (Isaia 45, 22-23). Ideea de egalitate i deofiinime nicidecum nu e atacat de textul Sfntului Apostol Pavel, cum ar crede ereticii iehoviti cnd spune: ,,Cnd se vor supune Lui toate, afar de Cel ce I-a supus Lui toate, atunci i Fiul Se va supune Celui ce I-a supus Lui taoate, ca s fie Dumnezeu toate n toate.Trebuie s neteleag i aceti anticriti c ideea supunerii nu are de a face cu cele fiinei. ,,Cci duhurile proorocilor se supun proorocilor" (I Cor. 14, 32). ,,De pild Isaac s-a supus lui Avraam, iar lui iari, cel ieit din el. Dar nici duhurile proorocilor nu fceau din pricina acestei supuneri firea proorocilor asemntoare. Nici pe ferictul Isaac, de alta fire si strin, pentru ca convins de respectul pentru tatl Su se supune ai ddea aceasta ca dar frumos al filiaiei celui ce 1-a nscut"75. Dac aceea n care are loc fapta supunerii urmeaz imediat i degradarea fiinei lor, atunci s se spun aceleai i despre Fiul i s se socoteasca faptul adevrat. Iar dac supunerea nu degradeaz nicidecum raiunea firii, ci este un mod al cinstirii i ascultrii fiului fa de Tatl, i o nclinare delicat a voii care se cuvine s fie respectat, ca ceva ce nu vatm nici la noi riunile firii, pentru ce isi insusesc nemernicii in chip nepriceput aceasta afirmatie cu totul absurda, aplicand-o lui Dumnezeu, ieit prin fire din Dumnezeu. Sau, oare n-a scris Luca despre Hristos Insui si despre Sfanta Fecioara si despre eel socotit tata dupa trup ca ,,le era supus" (Luca 2, 51)?76. Pentru acest lucru, cei intariti in credinta nu se vor poticni in ascultarea pe care o arata Fiul in Sfintele Scripturi, ci mai degraba le vor rasuna in urechi cuvintele sfantului Apostol Pavel, care scrie: ,,Noi surpam iscodirile mintii, i toata trufia care se ridica impotriva cunoasterii lui Dumnezeu i tot gandul il robim, spre ascultarea lui Hristos" (II Cor. 10, 4-5).- Marele prooroc si imparat David poate el minti atribuind Fiului slava vazuta pretutindeni si identica cu a Tatalui? Caci a zis: ,,cerurile vor pieri, dar Tu ramai. Si toate ca o haina se vor invechi si ca un vesmant se vor schimba. Dar tu Acelasi esti si anii Tai nu se vor imputina" (Ps. 101, 26-28). Oare si marele Pavel a gresit fata de adevar cand a zis: ,,Iisus Hristos ieri si azi si in veci Acelasi" (Evrei 13, 8)? Cum ar fi ramas acelasi daca S-ar fi schimbat dupa Fiinta?- Aflam in Sfanta scriptura ca ingerii, arhanghelii si toti cei ce traiesc viata fericita de sus sunt deopotriva ai Tatalui si ai Fiului. Astfel spune psalmistul: ,,Binecuvantati pe Domnul toti ingerii Lui, slujitorii Lui, care faceti voia Lui" (Ps. 102, 20-21). Deci, vedem ca multimea puterilor cereti este sub stapanirea Tatalui. lar Fiul, cand va veni ca Judecator, la timpul randuit, precum Insusi mai inainte vesteste: ,,Caci Fiul Omului va sa vina intru slava Tatalui Sau, cu sfmtii Sai ingeri" (Matei 16, 27). Reiese limpede de aici ca atunci cand va Veni la timpul hotarat sa rasplateasca fiecaruia dupa faptele lui, ,,E1 nu va avea o slava (slujire) si o podoaba de la slujitori straini, ci .de la cetele ingerilor, fund slujit de ei, ca de slujitorii Lui cu adevarat proprii"77.- Cuvintele: ,,Dupa aceea, sfarsitul, cand Domnul va preda imparatia lui Dumnezeu si Tatalui, cand va desfiinta orice domnie si orice stapanire si orice putere. Caci El trebuie sa imparateasca pana ce va pune pe toti vrajmaii Sai sub picioarele Sale. Vrajmasul eel din urma care va fi nimicit este moartea" (I Cor. 15, 24-26) au fost intelese de iehoviti si de alti eretici trinitari ca un fel de interval pana la sfarsitul imparatiei Lui. Incepatoriile (autoritatile de orice fel) isi vor inceta activitatea cand moartea va fi desfiintata, caci atunci vor preda puterea de a stapani numai lui Dumnezeu Tatal . Se inseala cei care cred asa. ,,Fiul nu S-a lipsit de coroana imparatiei si n-a fost scos de la stapanirea tuturor de la un anumit timp"79. Acest lucru nu 1-a spus Sfantul Apostol Pavel. El stia ca marele prooroc si imparat David canta Fiului in Duhul: ,,Scaunul Tau, Dumnezeule, in veacul veacului. Toiagul dreptatii, toiagul imparatiei Tale" (Ps. 44, 7). Apoi ii rusineaza pe acesti departati de Dumnezeu chiar fericitul Gavriil, care spune Sfmtei Fecioare cele despre Hristos: ,,Nu te teme (de iconomie) Marie! Caci ai aflat har de la Dumnezeu, iata vei lua in pantece si vei naste fiu si vei chema numele lui lisus. Caci El va mantui pe poporul Lui de pacatele Lui. i-I va da Lui Domnul Dumnezeu tronul lui David, parintele Lui si va imparati peste casa lui lacob in vecii vecilor si Imparatia Lui nu va avea sfarsit" (Luca 1, 30-32)80. Noi spunem ca Hristos Domnul vaAimparati impreuna cu Nascatorul Sau, iar Imparatia Sa va fi vesnica, fara intreruperi, dupa cum a scris si dumnezeiescul Daniil: ,,Si in zilele imparatilor acelora va ridica Dumnezeul cerului o imparatie care in veac nu se va strica. SiImparatia Lui nu se va lasa altui popor. Marunti-va si va vantura toate imparatiile si ea va sta in veci" (Daniil 2, 44). Si iarasi: 5rAm vazut in vedenia noptii si iata ca pe norii cerului, ca un Fiu al Omului venea si a ajuns pana la Cel vechi de zile si inaintea Lui s-a adus. si Lui I s-a dat stapanirea si cinstea si Imparatia. Si toate popoarele semintiile si limbile vor sluji Lui. Stapanirea Lui, stapanirea vesnica care nu va trece si Imparajia Lui nu se va strica" (Daniil 7, 13-14).Tot in folosul punerii in evidenta a deofiintimei Fiului cu Tatal, vin si cuvintele apostolului neamurilor: ,,Iar pe eel ce scurta vreme a fost pus mai prejos de ingeri, pe lisus, II vedem incununat cu slava si cu cinste pentru patima mortii" (Evrei 2, 9). Deci, cum a fost socotit vrednic de inchinare, de catre ingeri, Cel ce S-a aflat intr-o fire inferioara si intr-o slava mai mica decat cea a lor? Aceasta se explica prin aceea ca firii omenesti i se cuvine un loc mai mic, fiind inferioara firii ingeresti, iar dumnezeirii mai presus de toate ii revine superioritatea si suprematia peste cele create si care se afla mai presus prin fiinta de orice fiinta rationala si de tot numele"81. Din cele afirmate intelegem ca fml e mai mic pentru ca e om. i prin aceasta El este inchinator, iar pentru ca e prin fire Dumnezeu si egal cu Tatal, este inchinat de toti. Dumnezeu a si spus prin unul din prooroci: ,,Sunt viu Eu, zice Domnul, pentru ca Mie Mi se va pleca tot genunchiul si toata limba se va marturisi" (Romani 14, 11; Isaia 48, 18; 45, 23). Marele Apostol Pavel a vazut foarte bine pe Fiul deofiinta cu Tatal si ,,L-a stiut ca Cel nascut este intru slava Celui ce L-a nascut"82. Pentru aceea si zice: ,,intru numele lui lisus tot genunchiul sa se piece, al celor ceresti si al celor pamantesti si al celor dedesupt. SJ sa marturiseasca toata limba ca Domn este lisus Hristos, intru slava lui Dumnezeu-Tatal" (Filipeni 2, 10-11).C. Duhul Slant - energia Tataluilehovistii afirma: ,,Spiritul sfant al lui Dumnezeu nu este o persoana. Este forta activa a lui lehova, forta pe care Cel Atotputernic o foloseste pentru a-si realiza scopurile - Geneza 1, 2; Faptele 2, 1-4, 32, 33; II Petru 1, 20-21"83. De aici, pentru ei este clar ca Duhul Sfant e o creatura si nu Dumnezeu. Extraordinar! Despre Fiul spun ei ca ar fi creat pentru ca s-au poticnit in niste versete care se refera fie la omenitatea Sa fie la originea Sa. Dar ce text gasesc ei ca Duhul Sfant a fost creat. Acolo la Fiul au gosit nite texte pe care sa le aduca in fata, texte al caror adevar n-a putut incapea in mintea lor ingusta. Dar in care cuvinte ale Sfintei Scripturi s-au mai poticnit de aceasta data? Nicaieri nu se spune ca Duhul Sfant a fost creat, cu atat mai putin ca ar fi o forta activa. Daca nu e creat, atunci cum e vesnic, caci singur Dumnezeu este vesnic ca Treime in unime.Dar sa le demonstram mai intai ca Duhul Sfant este Persoana si totodata Dumnezeu dupa fire.Daca Duhul Sfant este o energie a lui Dumnezeu, ,,e lucrare, e vadit ca va fi lucrata si ca nu va lucra si inceteaza indata ce nu mai e lucrata. Asa e lucrarea. Deci cum lucreaza (I Cor. 12, 11) i spune acestea (Matei 19, 20; loan 14, 26); Osebeste (Fapte 13, 2) se intristeaza (Efeseni 4, 35) si se manie (lov 4, 9) si face toate cate arata pe cineva care se mica si nu o micare (in sine)? lar de are o fiinta (o substanta), i nu ceva din jurul fiintei, va fi sau creatura, sau Dumnezeu... Dar de este creatura, cum putem crede in El, sau cum ajungem desavarsiti in El. Fiindca nu este acelai lucru a crede in cineva si a crede despre ceva. Caci primul se refera la dumnezeire, al doilea la orice lucru84.Asadar, am aratat ca Duhul Sfant este Persoana si nu energie sau lucrare. Acum vom arata ca nici creat nu este. S, tim din cate s-au vorbit despre Fiul ca este ,,Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat"85 iar intrucat e nascut nu e facut sau creat. Acelai lucru il putem spune i despre Sfantul Duh caci Insui Mantuitorul spune: ,,Duhul Sfant, Care de la Tatal purcede (loan 15, 26) i intrucat purcede de acolo nu este creatura. Iar intrucat nu e nascut nu e nici Fiu. Dar fiind intermediar intre Cel nenascut si Cel nascut, este Dumnezeu"86.Duhul este Cel intru Care ne inchinam i prin care ne rugam. Caci zice Scriptura: Duh este Dumnezeu si eel ce se inchina Lui se cade sa se inchine in Duh si in Adevar (loan 4, 24). i iarasi: ,,Nu stim sa ne inchinam cum trebuie, ci insusi Duhul Se roaga pentru noi cu suspine negraite" (Roman! 8, 26); si: ,,Ma voi ruga si cu Duhul, dar ma voi ruga si cu mintea" (I Cor. 14, 15), adica in minte si intru Duhul. Deci, ,,a se inchina si a se rug intru Duhul, socotesc ca nu e altceva decat ca El Insusi Isi aduce Lui inchinare si rugaciune" .Poate ca vor obiecta iehovitii ca Duhul este dintre cele create. Caci scrie ca: ,,Trei sunt cei ce marturisesc pe pamant: Duhul, apa si sangele" (I loan 5, 8). Chiar daca ele sunt numarate impreuna (lucru care-i sminteste pe iehovisti), dar nu sunt si deofiinta pentru ca acest lucru nu este obligatoriu. Spre exemplu, cand spunem ,,caine", nu ne gandim oare la cainele care traieste pe uscat, la cainele care traieste in mare si apoi la Constelatia Cainelui? Apoi cuvantul ,,rac" la ce ne duce cu gandul? Oare nu la un animal, o piesa de bicicleta si o constelatie? Dar pe langa acestea, gramatica ne indica pe cele enumerate: ,,Duhul, apa si sangele" ca nefiind deofiinta deoarece autorul sacru a folosit cele impreuna numarate nu intr-un mod consecvent ci, dupa ce le-a spus trei la masculin (Treis), a continual spunandu-ne ,,trei" la neutru (Tria), contrar regulilor si legilor gramaticii88.Duhul Sfant mai are si o multime de numiri care indica proprietati ale lui Dumnezeu. I Se spune: Duhul lui Dumnezeu (I Cor. 2, 11), Duhul lui Hristos (Romani 8, 9) mintea lui Hristos (I Cor. 2, 16) Duhul Domnului (Intel. 1, 7), El Insusi Domn (II Cor. 3, 17), Duhul invierii (Rom. 8, 15) al adevarului (loan 14, 7; 15, 20) al libertatii (II Cor. 3, 17); Duhul intelepciunii, al intelegerii, al sfatului, al tariei, al cunoasterii, al evlaviei al fricii de Dumnezeu (Isaia 7, 2). Caci e Facatorul tuturor acestora. El umple toate, sustine toate prin Fiinta Sa. ,,E1 umple lumea" (Intel. 1, 7) prin fiinta Lui, fiind necuprins de lume dupa puterea Lui. Este bun (Ps. 142, 10), drept (Ps. 50, 11), stapanitor (Ps. 50, 13), sfinteste prin fire (I Cor. 6, 11), nu e s fin Jit, masoara, nu e masurat (I loan 3, 34). A participat (Romani 8, 15), nu Se impartaseste, umple (Intel. 1, 7), nu e umplut, sustine (Ibid.) nu e sustinut, e mostenit (Efeseni 1, 13-14), slavit (I Cor. 16, 19-20), impreuna numarat (Matei 28, 19), ameninta (Marcu 3, 29), e degetul lui Dumnezeu (Luca 11, 20), este foe (Fapte 2, 3), fiind Dumnezeu (Deut. 4, 24), pentru a arata, socotesc ca e de o fiinta cu Dumnezeu. Este Duhul care face sa existe toata existenta (Ps. 103, 30), Care recreaza prin Botez (loan 3, 5), prin inviere (lez. 37, 5-6,9-10,14). Este Duhul Care cunoaste toate (I Cor. II. 10), Care invata (loan 14, 26) Care sufla unde si cat voieste (loan 3, 8), Care calauzeste (Ps. 142, 10), graieste (Fapte 13, 2), trimite (Fapte 14, 4), care osebeste (Fapte 13,2), Care Se manie (lov 4, 9), este incercat (Fapte 5, 8), descopera (loan 16, 13), lumineaza (loan 14, 26), da viata (loan 6, 63), mai bine zis, insasi lumina si viata, Cel ce ne face templu (I Cor. 3, 16), ne indumnezeieste (Ibid.), ne desavareste (loan 16, 13), precedeaza Botezul (Fapte 10, 47) si lucreaza dupa Botez, lucreaza toate ca Dumnezeu (I Cor. 14, 4-6), Se imparte in limbi de foe (Fapte 2, 2), distribuie harisme (I Cor. 12, 11), face apostoli, prooroci, evanghelisti, pastori si invatatori (efes. 4, 11), este intelegator in multi, limpede, patrunzator, neimpiedicat, neintinat (Intel. 7, 27-29), ceea ce este egal cu: este Atotintelept si lucrator in multe chipuri (I Cor. 12, 11); patrunde si lamureste toate (Intel. 7, 24); Insusi Stapanitor (Intel 7, 23), neschimbat (Ibid.), Atotputernic (Ibid.) A-toate-supraveghetor (Ibid.), patrunde toate duhurile intelegatoare (Ibid.) curate, cele mai subtiri (Ibid.) socotesc: puterile ingeresti ca si pe cele proorocesti (Intel. 7, 27), apostolice, in acelasj moment, neaflatoare in aceleasi locuri (Intel. 8, 1) ci imprastiate, ceea ce arata ca e necircumsris.Cei ce spun si invata acestea si care, in plus, II numesc ,,alt mangaietor" (loan 14, 16) sau, asa zicand, alt Dumnezeu - cei ce stiu ca hula impotriva Lui e de neiertat (Matei 12, 31), cei ce au osandit atat de infricosator pe Anania i Safira fiindca au mintit pe Duhul Sfant, adica au mintit pe Dumnezeu si nu pe om (Fapte 5), ce ti se pare (iehovistule): propovaduiesc pe Duhul ca Dumnezeu sau ca altceva?... i toate cate le spune Scriptura in inteles mai umilit: ca e dat (Intel 7, 24), ca e trimis (Intel. 7, 23), ca e distribuit (Ibid.), ca e harisma (Ibid.), ca e dar (Ibid.), suflare (Ibid.), fagaduinta (Ibid.), mijlocire (Intel. 7, 27), fie altceva de felul acesta, ca sa nu mai spun pe fiecare, il arata raportat la cauza prima ca sa se arate de la Cine vine si sa nu se cugete trei principii impartite in chip politeist .Vom vorbi in continuare despre Duhul Sfant analizand texte paralele din Sfanta Scriptura:- Proorocul Amos (Amos 1, 6,9,11,13) exclama: Acestea zice Domnul! Dar invatatorii nostrii care au fost invatatori si slujitori ai Cuvantului (Luca 1, 2) au spus: ,,Acestea zice Duhul Sfant" (Fapte 21, 11). Si s-a mai scris: postind ei si slujind Domnului, a zis Duhul Sfant: ,,osebiti-Mi pe Barnaba si pe Pavel pentru lucrul la care i-am chemat pe ei" (Fapte 13, 2). Dar daca Duhul este mai mic decat Dumnezeu si urmeaza dupa Fiinta Lui, fiind strain prin fire sau fiind de alta fire, daca slujirea sfmtilor mai vechi este superioara celei evanghelice i apostolice, daca cei dintai au propovaduit cuvintele Domnului Dumnezeu, iar ceilalti ale duhului, ce spunem?90 Dar pentru ce Pavel a numit slujirea Legii Vechi slujirea osandirii i a mortii, iar Legea harului slujirea vietii si a dreptatii? Caci scrie: ,,Daca a avut parte de slava slujirea care aducea osandire, cu mult mai mult prisoseste in slava slujirea dreptatii" (II Cor. 3, 9). Apoi, vorbind despre el si despre alti apostoli zice: ,,Cel ce ne-a invrednicit sa fim slujitori ai Noului Testament, nu ai literei, ci ai Duhului, caci litera